![]() |
#211 |
Konto usunięte
|
Dot.: wypowiedzenie umowy help!!!
Jakbyś miała umowę na czas nieokreślony to mogłabyś się dogadać z pracodawcą co do skrócenia tego okresu, ale umowy na czas określony to niestety nie obejmuje. Zawsze możesz zaproponować rozwiązanie za porozumieniem stron- wtedy sobie możesz z pracodawcą ustalić do kiedy będziesz musiała pracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zadomowienie
|
A trzeba składać jakiś wniosek o wypowiedzenie za porozumieniem stron? Jak to zorganizować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skałdasz wypowiedzenie z art 32 KP ( jak się nie mylę ). z zachowaniem 2 tyg okresu wypowiedzenia i tyle. Nic wiecej nie musisz pisac. Wypowiedzenia lepiej dawac w piatki, od wtedy sie je liczy ( pierwsza sobota od daty wypowiedzenia i 2 tyg. leci ) Ew. pozniej pracodawca wystawia tobie ustanie stosunku pracy - ale do konca to nie jest dobre rozwiązanie. Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2013-07-29 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Konto usunięte
|
bierzesz kartę a4 i piszesz:
ja (imię i nazwisko) zamieszkała (adres) składam wypowiedzenie umowy zawartej w dniu (data) z zachowaniem prawa do wykorzystania okresu wypowiedzenia i wykorzystania w tym czasie przypadającego mi urlopu. i nara. możesz się powołać na jakiś paragraf z kodeksu pracy i cześć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Konto usunięte
|
Na umowie na czas określony nie możesz dogadać się o skróceniu okresu wypowiedzenia, możesz to zrobić tylko na umowie na czas nieokreślony.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-07-30 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie czepiam się, tylko próbuję zrozumieć różnicę. Przy rozwiązaniu za porozumieniem stron też się ustala datę odejścia, czyli można skrócić okres wypowiedzenia. Na tym chyba polega właśnie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Konto usunięte
|
nie zawsze. ja zawsze się żegnałam za porozumieniem stron ale okres wypowiedzenia obowiązywał wg. zasad z kodeksu pracy.
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-07-30 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Konto usunięte
|
Można się albo dogadać co do skrócenia okresu wypowiedzenia niekoniecznie rozwiązując umowę za porozumieniem stron (ale też np przy wypowiedzeniu z winy pracownika/pracodawcy) albo rozwiązać za porozumieniem stron i wtedy porozumieć się co do okresu wypowiedzenia. Chodzi o to, że skrócić okres wypowiedzenia możesz nie tylko przy rozwiązaniu za porozumieniem.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-07-30 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42016755]nie zawsze. ja zawsze się żegnałam za porozumieniem stron ale okres wypowiedzenia obowiązywał wg. zasad z kodeksu pracy.[/QUOTE]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#222 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42017517]nie tylko. można też skorzystać aby nie sra.ć sobie w papiery gdy np. pracodawca Cię zwalnia.[/QUOTE]
No ale w tym wątku dziewczyna chce złożyć wypowiedzenie, więc w tym kontekście dyskutuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione- nie, to nie jest to samo. Skrócenie okresu wypowiedzenia może mieć miejsce nie tylko przy rozwiązaniu za porozumieniem, ale też np przy wypowiedzeniu z winy którejś ze stron. Jedyny warunek to, że musi być umowa na czas nieokreślony. Możesz rozwiązać umowę za wypowiedzeniem i wtedy ustalasz sobie krótszy okres wypowiedzenia, a może cię np pracodawca zwolnić z twojej winy i zawrzeć odrębne (niezależne od wypowiedzenia) porozumienie o skróceniu wypowiedzenia. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-07-30 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Konto usunięte
|
swoją drogą najbardziej zainteresowana, twórczyni tematu, przestała się udzielać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Umowę o pracę rozwiązuje się: - na mocy porozumienia stron, - przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem), - przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia), - z upływem czasu, na który była zawarta, - z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Konto usunięte
|
W tym wątku zachodzi taki przypadek, że umowa jest na czas określony, więc albo rozwiąże za porozumieniem stron albo się nie dogada, bo nie będzie miała do tego prawa i to wynika wprost z kodeksu pracy.
Tak, z tą winą to ja się zapędziłam, bo to zły przykład i tam jest bez wypowiedzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Konto usunięte
|
Eeee, no nie właśnie jest coś pomiędzy:
§☠6.☠Strony mogą po dokonaniu wypowiedzenia umowy o pracę przez jedną z nich ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy; ustalenie takie nie zmienia trybu rozwiązania umowy o pracę. Czyli nawet jak rozwiązujesz za wypowiedzeniem na mocy oświadczenia woli jednej ze stron to dogadanie się nie zmienia tego na rozwiązanie za porozumieniem. A tutaj cytat z komentarza do kodeksu pracy: Umowa o pracę może zostać rozwiązana w każdym czasie na mocy porozumienia stron, czyli za zgodą obu stron. Z porozumieniem o rozwiązaniu umowy o pracę nie należy jednak mylić następujących wspólnych oświadczeń: porozumienia między pracodawcą a pracownikiem o skróceniu okresu wypowiedzenia, umowa rozwiązuje się wówczas za wypowiedzeniem, No ale nie ma co się spierać, autorka wątku chyba już wie co chce zrobić... Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-07-30 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Work, work, work
|
Dot.: wypowiedzenie umowy zlecenia
Dziewczyny poratujcie...
![]() Sytuacja kuzynki wygląda następująco: 01.07.13 podpisała zlecenie do 30.09.13 (3miesiące), pracuje w biurze, na umowie ma napisane: wykonywanie czynności biurowych. Od przyszłego tygodnia jest sama w biurze, bo pracownica firmy idzie na miesiąc na urlop. Ogólnie w firmie panuje zamęt taki, że nawet pracownice nie raz mają z tym problem, aby to ogarnąć. Firma zmienia profil działalności, jest masa niedociągnięć, papierów i pretensji o wszystko do wszystkich. A szefostwo jest na drugim końcu Polski i 2x do roku pojawiają się w siedzibie firmy, cały kontakt leci telefonicznie lub mailowo. Wiem, że nowej osobie tym bardziej jest trudno to wszystko załapać. Jest też czasem oddelegowywana do drugiego biura, gdzie pracuje inna pracownica, która jako jedyna ma klucze i potem musi się prosić, jeździć do niej po klucze, aby w ogóle tam wejść, potem znów musi jej te klucze oddać. Próby dorobienia klucza skończyły się fiaskiem, bo szefostwo nie wyraża na to zgody na jego dorobienie (masakra!) ![]() Chodzi o to, że wiemy, że zrezygnować może w każdej chwili, ale czy w przypadku podjęcia umowy o pracę za wyższą stawkę niżeli obecnie, bliżej miejsca zamieszkania, a także to, że jest sama na biurze przez najbliższy miesiąc, ten paragraf ma jakieś znaczenie: Cytat:
Byłybyśmy wdzięczne za pomoc ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Musisz w umowie sprawdzić przeważnie zastrzegają sobie 1 tydz, a jak nie będą chcieli zwolnic to mówisz nie robię nie bo nie
![]()
![]() |
#232 | |
Work, work, work
|
Cytat:
![]() A panuje taka zasada, że jak odpisujesz coś bez cytatu, to jest to do odpowiedzi wyżej, a jakoś nie widzę związku z moimi pytaniami... ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Wypowiedzenie umowy o dzieło
Hej dziewczyny, może któraś orientuje się tutaj bardziej
![]() Moja młodsza kuzynka podpisała umowę o dzieło na okres 1.07-30.08. Ma wykonać w tym czasie 10 prasówek, 10 wywiadów, 30 tekstów na stronę internetową. Miała od pracodawcy dostać służbowy telefon i bazę numerów tel. niestety do tej pory nie otrzymała obiecanych przyrządów do pracy. Na dodatek w umowie widnieje punkt, iż szef zobowiązany jest do tego, by w 2 ratach wypłacić jej wynagrodzenie - jedno do 10 sierpnia, drugie do 10 września. Do tej pory nie otrzymała kasy. Wykonała jak na razie połowę dzieła, ale nie jest zadowolona z umowy i współpracy. W umowie jest wzmianka o możliwości wypowiedzenia umowy przez 2 strony (2-tyg. wypowiedzenie). Jeśli złożyłaby wypowiedzenie to tak naprawdę 2 tyg. wypadną na koniec trwania umowy. Czy jak rozwiąże umowę to będzie musiała opłacić jakieś szkody? Albo jeśli wykona tylko połowę dzieła, to czy otrzyma wynagrodzenie tylko za to, co zrobiła? Przyznam, że nigdy takiej umowy nie zawierałam i za wiele nie umiem jej pomóc, ale kuzynka jest rozczarowana i u kresu wytrzymałości w tej firmie.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypowiedzenie umowy o dzieło
Umowa o dzieło jest umową cywilno- prawną i nie obowiązują jej przepisy prawa pracy 2 tygodnie tj. równe 14 dni od daty złożenia wypowiedzenia.
Zwracając jednak uwagę na sytuację niekompetentnego pracodawcy w tym przypadku zlecającego wystosowałabym pismo o rozwiązaniu umowy o pracę z winy zlecającego w związku z niedotrzymaniem warunków zawartych w umowie, ze skutkiem natychmiastowym. Dobrze byłoby mieć jakieś dowody na to, że zlecający nie wywiązał się z warunków zawartej umowy(np. maile) po otrzymaniu takiego pisma pracodawca powinien dostarczyć niezbędne materiały do wykonania zadania i uregulować zobowiązanie bądź przystać na warunki i zakończyć współpracę bez zachowania okresu wypowiedzenia. Szkody żadnej nie wyrządziła w miarę swoich możliwości starała się wykonać powierzone jej dzieło więc nie będzie ponosiła żadnych kosztów. Wynagrodzenie ustalane jest na podstawie konkretnie powierzonego dzieła w tym przypadku wykonanie prasówek, wywiadów i tekstów na stronę internetową, jeśli kuzynka nie wykonała całości prac nie może liczyć na otrzymanie całości wynagrodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
Może wypłacić na koniec zlecenia, ale jednak na pewno się spotka w sądzie.
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
WYpowiedzenie - umowa o współpracy HELP!
Witam.
Mam poblem, niestety nie mam kogo zapytać, więc kieruję pytanie na Wizaż. Otóż zostałam lektorką jednej sieci, podpisałam umowę o współpracę już na początku września. Nie jest to taka standardowa umowa jaką zawsze widywałam, ze stawką, godzinami pracy, itd. (chociaz można nawiązać do tej umowy, umowę zlecenie/o dzieło) natomiast wyczytałam w internecie, że jest to umowa wiążąca jak każda inna. Jest w niej zapisane "Każda ze stron może rozwiązać umowę w każdym czasie ze skutkiem na najbliżej przypadający dzień 31 sierpnia, przy czym wypowiedzenie winno być skutecznie dostarczone stronie drugiej w nieprzekraczalnym terminie do 31 maja" Mam rozumieć, że muszę złożyć wypowiedzenie do 31 maja, ale będę musiała pracować do sierpnia. Wiem, że może to być idiotyczne pytanie, no cóż. Mimo wszystko pytam - dla upewnienia.
PODPISZ SIĘ I POMÓŻ!!!! ![]() http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/ W mieleckim schronisku mieszka ok. 150 bezdomnych zwierzaków ![]() Proszę zastanów się nad adopcją. http://www.mielec.bezdomne.com/ Edytowane przez fiska Czas edycji: 2013-11-29 o 09:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: WYpowiedzenie - umowa o współpracy HELP!
Cytat:
![]() masz 3 miesiące wypowiedzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Rozeznanie
|
Podłączę się z moim pytaniem pod ten watek aby nie zaśmiecać forum bo problem podobny.
Jestem na urlopie wychowawczym do końca sierpnia. Z początkiem stycznia chcę podjąć inną pracę w innej firmie. Wypowiedzenie chcę złożyć na koniec grudnia i o ile mi się uda to bez okresu wypowiedzenia. I tak nie ma mnie w pracy więc dla pracodawcy nie jest to żadne zaskoczenie, nie stawiam go przed faktem dokonanym. Ale co jeśli nie pójdzie mi na rękę z czystej złośliwości??? Teoretycznie mój okres wypowiedzenia będzie leciał jak będę nadal na wychowawczym i skończy się z końcem marca. Jeśli jednak pracodawca wydedukuje co jest nie trudne (chcę rozwiązać umowę bez okresu wypowiedzenia więc pewnie chcę zaraz coś innego rozpocząć), że chcę podjąć inną pracę to może mnie cofnąć z urlopu i kazać wrócić do pracy na te miesiące. W tym momencie moja druga praca bierze w łeb. Czy mozna to jakoś logicznie rozwiązać??? Wiem, że zakładam najgorszą wersje ale chce być na wszystko przygotowana.
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Tak 3 miesięczne wypowiedzienie, ale nie moge np. złożyc wypowiedzenia teraz i pracuje do końca lutego? Tylko musi być to w tych miesiącach, które są wpisane w umowę?
PODPISZ SIĘ I POMÓŻ!!!! ![]() http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/ W mieleckim schronisku mieszka ok. 150 bezdomnych zwierzaków ![]() Proszę zastanów się nad adopcją. http://www.mielec.bezdomne.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:20.