![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
"zabiłem, popełniłem grzech, postaram sie odpokutowac." a "zabiłem, bo zasada nie zabijaj jest nieprzemyslana? Nie uwazasz ze w drugim przypadku ciezko mowic o katoliku?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
To staje się głupie. Każdy chce każdego przekonać że to on jest zły i w dodatku hipokryta... No a przynajmniej mnie próbujecie do tego przekonać ![]() Tylko czy to, że ja mam takie poglądy a nie inne jest aż takie straszne? I ja nie powiedziałam, że jestem wzorem, że jestem przykładem dobrego katolika. Nie. A Wy nie jesteście od nawracania kogokolwiek lub też odciągania od wiary. ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Rozeznanie
|
MENORKO
Przeczytaj poniższe ze zrozumieniem. I zastanów się nad tym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy katolikiem jest protestant, luteranin, prawosławny, zielonoświątkowiec, świadek Jehowy? Przecież wyszyscy uznają Biblię za świętą księge i wierza w boga JHWH. Moim zdaniem lepiej by było gdybys przestała nazywac sie katoliczka, skoro nia nie jestes i zaczeła nazywac chrześcijanka, skoro wierzysz w boga ze ST i NT. Inaczej twoja postawa, to, jak juz ktos powiedział, hipokryzja czystej wody ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Cytat:
Co do seksu przedmałżeńskiego, to jest grzech, ale z natury tych lżejszych, poza tym jest przyjemnością, więc to zrozumiałe, że ludzie chcieliby, aby przyjemnych rzeczy nie żałować.... jeśli masz jednego, tego wybranego partnera, to bądź z nim, pamiętaj jednak, że seks przedmałżeński jest grzechem i z tego należy się spowiadać, ale umartwiać się z tego powodu nie będziesz musiała.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Rozeznanie
|
Nina_84 czytałam.
Seks dotyczy mojej osoby i tym nikomu krzywdy nie robię. Prawda?
![]() |
![]() |
#218 | ||
Zakorzenienie
|
![]()
Proszę bardzo, tutaj:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=182 "Według mnie seks z kimś kogoś kocham nie jest grzechem. Antykoncepcja też nie. I koniec." http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=176 "Staram się stosować do zasad Kościoła jeśli nie kolidują z moimi poglądami za bardzo." " I choć wiem, że Kościół seks przedmałżeński i antykoncepcje uznaje za grzech to ja o tych sprawach mam inne zdanie." Jeszcze szukać, czy wystarczy? ![]() Co do twoich słów - zauważ, że nikt tutaj nikogo nie nawraca ani nie odwodzi od wiary. My tutaj zauważamy tylko obłudę i hipokryzję a to nam robić wolno. To, że tobie nie w smak wytykanie oczywistych sprzeczności, błędów i braku konsekwencji to co ja na to poradzę, albo zmień wyznanie, albo się zastosuj do tego, które już masz, nie będziesz musiała starać się udowadniać innym, że ten niebieski kubek jest dla ciebie czerwony. Cytat:
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-21 o 13:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
|
Cytat:
Jednak nic nie jest proste, także natura człowieka jest bardzo skomplikowana i pokręcona. Więc człowiek, katolik, który mówi, że można zabijać, bo "nie zabijaj" jest "nie przemyślane" nie wie wszystkiego o swej religii... postrzega ją przez pryzmat własnej woli, zatraca przewodnictwo Boga..... gubi się Tak właśnie zgubił się Martin Luter. W przypadku młodych dziewczyn nie byłabym aż tak bardzo ostra w osądach, uważają się za katoliczki i sa nimi, ale nadal się religii uczą. Cóż to za uczeń co "połyka wszystko" jak mu mówią... normalne jest, że rozmawiamy, protestujemy, buntujemy się.... problem zaczyna sie, gdy zbyt długo się to robi i żadne argumenty i dogmaty nie docierają, człowiek "zamyka się" i pogrąża w swym buncie nie rozwijając swej wiary.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno na temat religii i wiary wiedziała więcej od Ciebie. Oj dużo więcej. I nie rozmawiasz z 12latką.
*** ![]() Edytowane przez menorka Czas edycji: 2009-05-21 o 13:20 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co z tym zrobisz - bedziesz sie slepo upierac przy pustym w twoim przypadku okresleniu "katolik", czy nazwiesz siebie inaczej, zgodnie z wyznawanymi wartosciami, to zalezy od ciebie. "ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane..." Myślisz, ze wielcy teolodzy katoliccy nie przemyśleli tego tematu dogłębnie i z kazdej strony? Po prostu tobie nie odpowiada w pełni teologia katolicka. Radze zapoznac sie z innymi ciekawymi alternatywami chrześcijańskimi. ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
![]() Ale spartoliła, bo nie potrafiła ci wpoic jakie sa zasady katolicyzmu i dlaczego takie a nie inne. Ja to wiem, bo tematyka religijna i filozoficzna mnie pasjonuje.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
![]()
No a ja ci je podałam.
![]() |
#224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mało katolicka postawa. ![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Luter był księdzem i teologiem. Dlaczego uwazasz, ze sie mylił? Może to papież zrobił źle odrzucając jego tezy?
Moze wogóle to Mahomet miał rację i istnieje jedynie Allah? Albo Budda - ze nie istniej bog, jedynie oswiecenie? Mozesz wierzyc, ze cos jest prawda a cos nie, ale dowodów nie masz. ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
A moje podejscie sie absolutnie w tej materii obiektywne, bo nie zaliczam sie do zadnego kosciola ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam, że każdy z nas ma WOLNĄ WOLĘ czy jak kto tam chce sobie to nazywać (sumienie, rozum, dusza...) i sam powinien ocenić w co wierzy i jaka jest jego wiara.
Nie podoba mi się przekonywanie kogoś na forum, że skoro nie zna zasad swojej religii to nie jest katolikiem. Proszę nie wciskać ludziom, że nie są katolikami, bo stosują antykoncepcję i uprawiają seks przedmałżeński. Podstawowymi zasadami są: przykazania miłości i 10 przykazań. Człowiek jest słaby i z natury grzeszny. Ma prawo błądzić i nie wiedzieć wszystkiego. Nie każdy jest teologiem, nie każdy jest w stanie zrozumieć i zinterpretować Biblię, encykliki i inne kościelne dekrety.
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwi mnie wlasnie to uparcie nazywanie sie katolikiem. Napisalaby ze jest poszukujaca wlasnej drogi, ale utożsamia sie z wieloma zasadami kosciola katolickiego, nie byloby dyskusji ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Zdaniem KK robisz krzywdę sobie i pewnie jeszcze chłopakowi. I przy okazji całemu społeczeństwu siejąc zgorszenie i wygłaszając publicznie takie poglądy. I dając przykład: ona tak robi i chodzi do komunii to ja też mogę. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#230 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie seks nie jest grzechem. Mam uważać, że to grzech bo tak nakazuje nauka mojego Kościoła? Bo jeśli nie będę tak uważać to według Was będę hipokrytką? Czy to nie głupie? Piszesz : Owszem, ale chyba widzisz róznice, pomiedzy : "zabiłem, popełniłem grzech, postaram sie odpokutowac." a "zabiłem, bo zasada nie zabijaj jest nieprzemyslana? Nie uwazasz ze w drugim przypadku ciezko mowic o katoliku? Uważam, tylko jest to chyba trochę inna sytuacja? Jeśli się kogoś zabija wyrządza się komuś krzywdę, a jeśli się uprawia seks i jest to przemyślana decyzja to komu można wyrządzić krzywdę? Wydaje mi się, że chociażby tutaj błędnie rozumujesz, że tutaj się MY nie rozumiemy. I możecie wierzyć lub nie, ale to właśnie seks i antykoncepcja wzbudza we mnie emocje w mojej wierze... Bo w tym miejscu nie mogę jej do końca zaakceptować, choć może kiedyś zmienię zdanie i na ten temat. No albo jak wyjdę za mąż ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym co odróznia katolika od innych chrześcijańskich wyznań są własnie takie duperele, jak zasady wewnętrzne danego wyznania (czyli m.in. zakaz antykoncepcji i seksu przedmałżeńskiego).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12402977]Nie wiedziałam, że cudzołóstwo należy do "lżejszych" grzechów :P[/quote]
Nieczystość (o tym mówimy) według wspólczesnej wersji SALIGIA, jest na piątym miejscu, nie napisałam jako grzech lekki, ale lżejszy.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-05-21 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
Gdyby na Wizażu zakotwiczył jakiś teolog to chyba by mu włosy zbielały gdyby zobaczył ileż tu nowych wyznań postkatolickich się prezentuje oraz w jaki sposób przerabiane są stałe katolickie zasady na prywatny użytek każdego wierzącego - chociaż z tego ostatniego to zapewne zdają sobie sprawę słuchając spowiedzi.
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nie lubię takiego przekonywania się na się. Każdy z nas jest wolny. Ma jakieś tam zasady i tylko on sam poniesie konsekwencje tego w jakiej wierze się określa i jak żyje. Podziwiam Cię, ze tak dobrze znasz zasady wiary, której nie wyznajesz. Chciałam tylko powiedzieć, że każdy ma prawo ich nie znać.
![]() |
![]() |
#236 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Podobno istnieją kobiety pozbawione zmysłu i umiejętności logicznego myślenia, formułowania i wyciągania wniosków, takie, dla których jest to niepojęte bardziej niż wyższa matematyka. Mimo wszystko ja zawsze uważałam jednak, ze podstawowe zajęcia z logiki powinny być w szkole - podstawowej lub średniej, było by nam łatwiej się komunikować w naszym społeczeństwie.
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Już przy którymś wątku zastanawiam się jak ugryźć pewną sprawę.
No to może napiszę prosto z mostu: grzech nie przekreśla możliwości bycia katolikiem, co więcej Jezus wiedział, że ludzie są istotami słabymi, że zdarzają im się upadki. I nie odtrącił nikogo, kto żałował za popełnione grzechy. Nie będę ukrywała, że nie jestem chodzącą świętą. No po prostu nie jestem. I nie chciałabym, żeby jakaś osoba z boku osądzała kwestie mojej wiary lub niewiary i możliwości prznależności do kk. Bo to, że ja zgrzeszę, upadnę, nie jest równoznaczne, żem już niegodna miana katolika, albo, że jestem katolikiem hipokrytą jak większość społeczeństwa polskiego. Jednak negowanie pojęcia grzechu, lub samozwańcze przestawianie granicy grzechu, określanie, że to odpowiada a tamto nie - to już poważniejsza sprawa i dużo cięższy kaliber przewinienia względem kk. Ale i to nie oznacza, że taka osoba jest wyrzucana poza okręg kk. To tez jest grzech raczej wybaczalny ![]() Podkreślm grzech. Więc menorko nie zacietrzewiaj się, nie twórz swojego własnego odłamu chrześcijaństwa - tylko katechizm w rękę ![]() Chyba, że rzeczywiście doktryny, nakazy i zakazy kk Cię tak 0ograniczają, że nie masz szans odnaleźć się w tym wyznaniu...
![]() |
#239 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problemem jest dlaczego ty z takim poglądem na siłe chcesz określić siebie katoliczką, skoro to podejście katolickie nie jest? Cytat:
Naprawdę, czy ja bedąc ateistką mogę określać sie, ze nie zgadzam sie z nauką MOJEGO koscioła? Nie! Nie zgadzam sie z nauką koscioła katolickiego. Cytat:
Absurdalne? Moze, ale KK ma taki a nie inny pogląd. Zauwaz ze nie zabijaj i nie cudzołóz to jedne z 10 przykazań, czyli maja taki sam ciezar gatunkowy grzechu. Dlatego nie sądze abym błędnie rozumowała. Uprawiacie razem seks. Myslicie o wspolnej przyszlosci, ale jak to sie zdarza, mozecie sie rozstac przed slubem i znaleźc nowych partnerow, wierzacych glęboko katolików. Czy twoj brak cnoty nie skrzywdzi takiej osoby, ktora wiazala z toba zyciowe plany? Dlaczego nie weźmiecie ślubu, skoro i tak współżyjecie? Wtedy nie miałabyś rozterek moralnych. Pozostałabys wierna zasadom, ktore przystoją katolikom. A tak otwarcie łamiesz te zasady. Bez poczucia skruchy, postanowienia poprawy.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.