Seks w rodzinie katolickiej - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-21, 13:02   #211
Klarissa
Zakorzenienie

Post Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
I nadal ją stosuję z czego doskonale sobie zdaję sprawę, jak również dopuszczam się innych grzechów.... nie mówię, że nauka Kościoła jest błędna, bo jest słuszna, popełniając grzech nie odchodzę od Kościoła.

Katolik, który zabił nie przestaje być Katolikiem, jest nim nadal, ale popełnił grzech ciężki, trudny do wybaczenia, to prawda, jednak pod pewnymi warunkami wybaczalny.
No ale zauważ, że ty prezentujesz inną postawę niż menorka, która zakłada, że to nauka Kościoła jest zła i ona w swoim przekonaniu nie popełnia grzechu, ty mówisz, że popełniasz grzech i to nie nauka jest zła, tylko ty jesteś nie wiem jak to nazwać, żeby było ładnie, dajmy na to "słaba".
Stary 2009-05-21, 13:02   #212
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Katolik, który zabił nie przestaje być Katolikiem, jest nim nadal, ale popełnił grzech ciężki, trudny do wybaczenia, to prawda, jednak pod pewnymi warunkami wybaczalny.
Owszem, ale chyba widzisz róznice, pomiedzy :
"zabiłem, popełniłem grzech, postaram sie odpokutowac." a "zabiłem, bo zasada nie zabijaj jest nieprzemyslana?
Nie uwazasz ze w drugim przypadku ciezko mowic o katoliku?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:08   #213
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
W takim razie zapraszam do encyklik papieskich i Katechizmu. Tam jest dokładnie wyjaśnione dlaczego Kosciół Katolicki ma takie a nie inne podejscie do seksu przed ślubem i antykoncepcji.

W sumie to latwe. Zwiazek miedzy mężczyzną i kobietą ma byc owocny. Po to ludzie zostali stworzeni " aby sie rozmnazac i zapełniac ziemie". Zawieranie zwiazku, gdzie para nie chce miec dzieci jest niemile bogu (dlatego mozna orzekac niewaznosc malzenstwa, gdy wyda sie, ze jedna ze stron unika zaplodnienia). Bo ludzie powinni chciec miec dzieci i wychowywac je w rodzinie - dlatego antykoncepcja, celowe unikanie rodzicelstwa, to grzech. Ok, Koscioł wie jaka jest sytuacja rodzin, dlatego uznaje, ze mozna dzieci sobie zaplanowac w dogodnym dla siebie czasie, stad poparcie dla NPR. Ale jak sie dziecko trafi, to jest to boski dar, którego nie wolno odrzucac (stad negacja aborcji). Ponieważ związek miedzy kobieta a meżczyzna musi zostac pobłogosławiony i usankcjonowany przed obliczem boga, niedopuszczalne jest wspolzycie przed ślubem. W sumie to nawet dobre jest dla kobiet, bo mezczyzna musi zadeklarowac opieke nad kobieta do konca zycia.
Wow, nie wiedziałam.
To staje się głupie. Każdy chce każdego przekonać że to on jest zły i w dodatku hipokryta... No a przynajmniej mnie próbujecie do tego przekonać
Tylko czy to, że ja mam takie poglądy a nie inne jest aż takie straszne?
I ja nie powiedziałam, że jestem wzorem, że jestem przykładem dobrego katolika. Nie.
A Wy nie jesteście od nawracania kogokolwiek lub też odciągania od wiary.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
No ale zauważ, że ty prezentujesz inną postawę niż menorka, która zakłada, że to nauka Kościoła jest zła i ona w swoim przekonaniu nie popełnia grzechu, ty mówisz, że popełniasz grzech i to nie nauka jest zła, tylko ty jesteś nie wiem jak to nazwać, żeby było ładnie, dajmy na to "słaba".
Proszę o przytoczenie mojej wypowiedzi na ten temat.

menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:10   #214
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

MENORKO
Przeczytaj poniższe ze zrozumieniem.
I zastanów się nad tym
Cytat:
"zabiłem, popełniłem grzech, postaram sie odpokutowac." a "zabiłem, bo zasada nie zabijaj jest nieprzemyslana?
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:11   #215
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez menorka Pokaż wiadomość
Nie według mnie katolikiem jest ten kto wierzy w Boga.
(...)
Twoim zdaniem lepiej byłoby jeśli bym nie podważała stanowiska Kościoła na temat seksu? Żebym uważała że to grzech? Żebym sobie grzeszyła z tą myślą że i tak Bóg mi to wybacz chociażby przy spowiedzi? Twoim zdaniem to jest w porządku?
No po prostu padłam. Czy ja rozmawiam z 12-latką? Dziewczyno - nie wiem kim była twoja katechetka, ale spartoliła robote na całej lini.

Czy katolikiem jest protestant, luteranin, prawosławny, zielonoświątkowiec, świadek Jehowy?
Przecież wyszyscy uznają Biblię za świętą księge i wierza w boga JHWH.

Moim zdaniem lepiej by było gdybys przestała nazywac sie katoliczka, skoro nia nie jestes i zaczeła nazywac chrześcijanka, skoro wierzysz w boga ze ST i NT.

Inaczej twoja postawa, to, jak juz ktos powiedział, hipokryzja czystej wody

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:11   #216
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Ja jestem osobą niewierząca, ale często widzę, że zachowuję więcej zasad katolickiej wiary niż ci, którzy się zaklinają jacy to wierzący nie są, ot taki paradoks
Klarissa, ten paradoks spotyka i mnie, często słyszę, że zachowuję się i wygłaszam swoje opinie jak muzułmanka.... z islamem mam o tyle wiele współnego, że wokół prawie sami muzułmanie....

Cytat:
Źle rozumiesz Nina_84. Nie chodzi o to, że ona sobie coś powiedziała a ja w to ślepo wierze bo tak powiedziała. Jednak uważam, że osoba po teologii, poza tym miła i inteligenta kobitka głupich wywodów raczej by nie snuła...
Menorka, jesteś osoba młodą, dopiero sie tak naprawdę swojej religii uczysz, spokojnie z każdym dniem Twoja wiara może być mocniejsza, głębsza i bardziej dojżała... nie ma się czym przejmować i do czego spieszyć, wierz swoim rytmem.

Co do seksu przedmałżeńskiego, to jest grzech, ale z natury tych lżejszych, poza tym jest przyjemnością, więc to zrozumiałe, że ludzie chcieliby, aby przyjemnych rzeczy nie żałować.... jeśli masz jednego, tego wybranego partnera, to bądź z nim, pamiętaj jednak, że seks przedmałżeński jest grzechem i z tego należy się spowiadać, ale umartwiać się z tego powodu nie będziesz musiała.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:17   #217
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nina_84 Pokaż wiadomość
MENORKO
Przeczytaj poniższe ze zrozumieniem.
I zastanów się nad tym
Nina_84 czytałam.
Seks dotyczy mojej osoby i tym nikomu krzywdy nie robię. Prawda?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 13:18   #218
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Proszę bardzo, tutaj:

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=182
"Według mnie seks z kimś kogoś kocham nie jest grzechem. Antykoncepcja też nie. I koniec."

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=176
"Staram się stosować do zasad Kościoła jeśli nie kolidują z moimi poglądami za bardzo."

" I choć wiem, że Kościół seks przedmałżeński i antykoncepcje uznaje za grzech to ja o tych sprawach mam inne zdanie."

Jeszcze szukać, czy wystarczy?
Co do twoich słów - zauważ, że nikt tutaj nikogo nie nawraca ani nie odwodzi od wiary. My tutaj zauważamy tylko obłudę i hipokryzję a to nam robić wolno. To, że tobie nie w smak wytykanie oczywistych sprzeczności, błędów i braku konsekwencji to co ja na to poradzę, albo zmień wyznanie, albo się zastosuj do tego, które już masz, nie będziesz musiała starać się udowadniać innym, że ten niebieski kubek jest dla ciebie czerwony.

Cytat:
Klarissa, ten paradoks spotyka i mnie, często słyszę, że zachowuję się i wygłaszam swoje opinie jak muzułmanka.... z islamem mam o tyle wiele współnego, że wokół prawie sami muzułmanie....
Może to już naleciałości kulturowe się u ciebie pojawiają, a może też ma w tym udział pewne podobieństwo między tymi religiami?

Cytat:
Co do seksu przedmałżeńskiego, to jest grzech, ale z natury tych lżejszych, poza tym jest przyjemnością, więc to zrozumiałe, że ludzie chcieliby, aby przyjemnych rzeczy nie żałować.... jeśli masz jednego, tego wybranego partnera, to bądź z nim, pamiętaj jednak, że seks przedmałżeński jest grzechem i z tego należy się spowiadać, ale umartwiać się z tego powodu nie będziesz musiała.
A co z żalem za grzechy i mocnym postanowieniem poprawy - dwoma z pięciu warunków dobrej spowiedzi?

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-21 o 13:23
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:19   #219
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Tak, zgodzę się, jest różnica..... ale....

Jednak nic nie jest proste, także natura człowieka jest bardzo skomplikowana i pokręcona.

Więc człowiek, katolik, który mówi, że można zabijać, bo "nie zabijaj" jest "nie przemyślane" nie wie wszystkiego o swej religii... postrzega ją przez pryzmat własnej woli, zatraca przewodnictwo Boga..... gubi się

Tak właśnie zgubił się Martin Luter.

W przypadku młodych dziewczyn nie byłabym aż tak bardzo ostra w osądach, uważają się za katoliczki i sa nimi, ale nadal się religii uczą.

Cóż to za uczeń co "połyka wszystko" jak mu mówią... normalne jest, że rozmawiamy, protestujemy, buntujemy się.... problem zaczyna sie, gdy zbyt długo się to robi i żadne argumenty i dogmaty nie docierają, człowiek "zamyka się" i pogrąża w swym buncie nie rozwijając swej wiary.

55 kg
Stary 2009-05-21, 13:19   #220
menorka
Rozeznanie

Cytat:
No po prostu padłam. Czy ja rozmawiam z 12-latką? Dziewczyno - nie wiem kim była twoja katechetka, ale spartoliła robote na całej lini.

Czy katolikiem jest protestant, luteranin, prawosławny, zielonoświątkowiec, świadek Jehowy?
Przecież wyszyscy uznają Biblię za świętą księge i wierza w boga JHWH.

Moim zdaniem lepiej by było gdybys przestała nazywac sie katoliczka, skoro nia nie jestes i zaczeła nazywac chrześcijanka, skoro wierzysz w boga ze ST i NT.

Uwierz, że nie spartoliła.
Na pewno na temat religii i wiary wiedziała więcej od Ciebie. Oj dużo więcej.
I nie rozmawiasz z 12latką.

Edytowane przez menorka
Czas edycji: 2009-05-21 o 13:20 Powód: dopisek
Stary 2009-05-21, 13:21   #221
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Wow, nie wiedziałam.
To staje się głupie. Każdy chce każdego przekonać że to on jest zły i w dodatku hipokryta... No a przynajmniej mnie próbujecie do tego przekonać
Nie, usiłujemy cię przekonac, ze twoje podejscie do religii nie jest po prostu katolickie.
Co z tym zrobisz - bedziesz sie slepo upierac przy pustym w twoim przypadku okresleniu "katolik", czy nazwiesz siebie inaczej, zgodnie z wyznawanymi wartosciami, to zalezy od ciebie.

Cytat:
"ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane..."

Myślisz, ze wielcy teolodzy katoliccy nie przemyśleli tego tematu dogłębnie i z kazdej strony?
Po prostu tobie nie odpowiada w pełni teologia katolicka.
Radze zapoznac sie z innymi ciekawymi alternatywami chrześcijańskimi.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
Uwierz, że nie spartoliła.
Na pewno na temat religii i wiary wiedziała więcej od Ciebie. Oj dużo więcej.
Nie wiesz ile ja wiem, bo zupełnie nie dyskutujesz z moimi argumentami
Ale spartoliła, bo nie potrafiła ci wpoic jakie sa zasady katolicyzmu i dlaczego takie a nie inne.
Ja to wiem, bo tematyka religijna i filozoficzna mnie pasjonuje.

T.Pratchett

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 13:24   #222
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Proszę bardzo, tutaj:

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=182
"Według mnie seks z kimś kogoś kocham nie jest grzechem. Antykoncepcja też nie. I koniec."

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=176
"Staram się stosować do zasad Kościoła jeśli nie kolidują z moimi poglądami za bardzo."

" I choć wiem, że Kościół seks przedmałżeński i antykoncepcje uznaje za grzech to ja o tych sprawach mam inne zdanie."

Jeszcze szukać, czy wystarczy?
Co do twoich słów - zauważ, że nikt tutaj nikogo nie nawraca ani nie odwodzi od wiary. My tutaj zauważamy tylko obłudę i hipokryzję a to nam robić wolno. To, że tobie nie w smak wytykanie oczywistych sprzeczności, błędów i braku konsekwencji to co ja na to poradzę, albo zmień wyznanie, albo się zastosuj do tego, które już masz, nie będziesz musiała starać się udowadniać innym, że ten niebieski kubek jest dla ciebie czerwony.
Ja pytałam o moje wypowiedzi na temat tego że nauka Kościoła jest zła.

Stary 2009-05-21, 13:27   #223
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Ja pytałam o moje wypowiedzi na temat tego że nauka Kościoła jest zła.
No a ja ci je podałam.
Stary 2009-05-21, 13:29   #224
Kloto
Raczkowanie

Cytat:

A kto dał Ci prawo do sądzenia? "Ty jestes katoliczka, a ty juz nie".
Mało katolicka postawa.

Poszukiwanie pracy!!!
Oczekiwanie na wyniki matury!
Kloto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:30   #225
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Eva ID
Co do seksu przedmałżeńskiego, to jest grzech, ale z natury tych lżejszych, poza tym jest przyjemnością, więc to zrozumiałe, że ludzie chcieliby, aby przyjemnych rzeczy nie żałować...
Nie wiedziałam, że cudzołóstwo należy do "lżejszych" grzechów :P
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:33   #226
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Luter był księdzem i teologiem. Dlaczego uwazasz, ze sie mylił? Może to papież zrobił źle odrzucając jego tezy?
Moze wogóle to Mahomet miał rację i istnieje jedynie Allah? Albo Budda - ze nie istniej bog, jedynie oswiecenie?

Mozesz wierzyc, ze cos jest prawda a cos nie, ale dowodów nie masz.

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Kloto Pokaż wiadomość
A kto dał Ci prawo do sądzenia? "Ty jestes katoliczka, a ty juz nie".
Mało katolicka postawa.
Ja niczego nie musze osadzać. Ja to widze po jej wypowiedziach.
A moje podejscie sie absolutnie w tej materii obiektywne, bo nie zaliczam sie do zadnego kosciola

T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:34   #227
Honcia
Zakorzenienie

A ja uważam, że każdy z nas ma WOLNĄ WOLĘ czy jak kto tam chce sobie to nazywać (sumienie, rozum, dusza...) i sam powinien ocenić w co wierzy i jaka jest jego wiara.
Nie podoba mi się przekonywanie kogoś na forum, że skoro nie zna zasad swojej religii to nie jest katolikiem. Proszę nie wciskać ludziom, że nie są katolikami, bo stosują antykoncepcję i uprawiają seks przedmałżeński.

Podstawowymi zasadami są: przykazania miłości i 10 przykazań.

Człowiek jest słaby i z natury grzeszny. Ma prawo błądzić i nie wiedzieć wszystkiego. Nie każdy jest teologiem, nie każdy jest w stanie zrozumieć i zinterpretować Biblię, encykliki i inne kościelne dekrety.

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:36   #228
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Cóż to za uczeń co "połyka wszystko" jak mu mówią... normalne jest, że rozmawiamy, protestujemy, buntujemy się.... problem zaczyna sie, gdy zbyt długo się to robi i żadne argumenty i dogmaty nie docierają, człowiek "zamyka się" i pogrąża w swym buncie nie rozwijając swej wiary.
Ale czy trzeba ja rozwijac w kierunku katolicyzmu? Moze sie rozwijac w inne strony, kształtujac swiatopogląd religijny, ktory nie bedzie stal w sprzecznosci z wyznawanymi wartosciami. I nie byc katoliczka.
Dziwi mnie wlasnie to uparcie nazywanie sie katolikiem.
Napisalaby ze jest poszukujaca wlasnej drogi, ale utożsamia sie z wieloma zasadami kosciola katolickiego, nie byloby dyskusji

T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:37   #229
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Jak rozumiem każda z was jest wierzącą, praktykującą katoliczką? I stosuje wszystkie zasady Kościoła? Mi się zawsze wydawało że WIARA to coś więcej niż zakazy i nakazy. I dlatego wierzę. I grzeszę też(niestety)
Nie. Ja np. podobnie jak ktoś tu już napisał, przestałam nazywać się katoliczką w chwili, kiedy zrozumiałam, że nie wierzę w dogmaty ustalone przez KK, że nie uznaję słuszności celibatu, że nie wierzę, że spowiedź przed księdzem jest konieczna do odpuszczenia grzechów. Na dzień dzisiejszy chcę zostać protestantką, wyznanie ewangelicko-augsburskie. Nie zadeklaruję się już, teraz, natychmiast. Ale myślę, że pójdę w kierunku nauczania Lutra, bo jest mi najbliższe.

Cytat:
Tak Lepiej jakbyś napisała, na czyim autorytecie się opierasz przedstawiając takie opinie, bo np. zdaniem KK to grzech ciężki. Więc jakich lżejszych? Lżejszych z cięższych? Z tego co wiem to nie ma takiego podziału.

Cytat:
Seks dotyczy mojej osoby i tym nikomu krzywdy nie robię. Prawda?
Zdaniem KK robisz krzywdę sobie i pewnie jeszcze chłopakowi. I przy okazji całemu społeczeństwu siejąc zgorszenie i wygłaszając publicznie takie poglądy. I dając przykład: ona tak robi i chodzi do komunii to ja też mogę.

Cytat:
Więc człowiek, katolik, który mówi, że można zabijać, bo "nie zabijaj" jest "nie przemyślane" nie wie wszystkiego o swej religii... postrzega ją przez pryzmat własnej woli, zatraca przewodnictwo Boga..... gubi się

Gdzie pogubił się Luter Luter zrobił najlepszą rzecz, jaką wtedy można było zrobić. To Kościół dawno się pogubił w swojej pogoni za pieniędzmi i bogactwem. A Luter chciał powrotu do źródła, do Biblii. No chyba, że sprzedawanie zbawienia za pieniądze jest zgodne z nauką Boga? No i przecież Luter nie był jakimś chłopem z pola, wiedział o czym mówi. Z tego co przeczytałam w książeczce od ŚJ () wykładał egzegezę Pisma Świętego na uniwersytecie w Wittemberdze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 13:39   #230
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Nie, usiłujemy cię przekonac, ze twoje podejscie do religii nie jest po prostu katolickie.
Co z tym zrobisz - bedziesz sie slepo upierac przy pustym w twoim przypadku okresleniu "katolik", czy nazwiesz siebie inaczej, zgodnie z wyznawanymi wartosciami, to zalezy od ciebie.

"ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane..."

Myślisz, ze wielcy teolodzy katoliccy nie przemyśleli tego tematu dogłębnie i z kazdej strony?
Po prostu tobie nie odpowiada w pełni teologia katolicka.
Radze zapoznac sie z innymi ciekawymi alternatywami chrześcijańskimi.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Nie wiesz ile ja wiem, bo zupełnie nie dyskutujesz z moimi argumentami
Ale spartoliła, bo nie potrafiła ci wpoic jakie sa zasady katolicyzmu i dlaczego takie a nie inne.
Ja to wiem, bo tematyka religijna i filozoficzna mnie pasjonuje.
Chętnie podyskutuje. Tylko czemu nie możesz zrozumieć, że dla mnie seks nie jest grzechem? Przynajmniej jeśli robię to z miłości? Chcesz dyskutować czy sprawić, że przyznam Ci racje? Nie przyznam, bo Ty mnie nie przekonujesz.
Dla mnie seks nie jest grzechem. Mam uważać, że to grzech bo tak nakazuje nauka mojego Kościoła? Bo jeśli nie będę tak uważać to według Was będę hipokrytką? Czy to nie głupie?

Piszesz :

Uważam, tylko jest to chyba trochę inna sytuacja? Jeśli się kogoś zabija wyrządza się komuś krzywdę, a jeśli się uprawia seks i jest to przemyślana decyzja to komu można wyrządzić krzywdę? Wydaje mi się, że chociażby tutaj błędnie rozumujesz, że tutaj się MY nie rozumiemy.

I możecie wierzyć lub nie, ale to właśnie seks i antykoncepcja wzbudza we mnie emocje w mojej wierze... Bo w tym miejscu nie mogę jej do końca zaakceptować, choć może kiedyś zmienię zdanie i na ten temat. No albo jak wyjdę za mąż Wtedy będzie łatwiej.

Stary 2009-05-21, 13:40   #231
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Podstawowymi zasadami są: przykazania miłości i 10 przykazań.

Człowiek jest słaby i z natury grzeszny. Ma prawo błądzić i nie wiedzieć wszystkiego. Nie każdy jest teologiem, nie każdy jest w stanie zrozumieć i zinterpretować Biblię, encykliki i inne kościelne dekrety.
OK. W takiem razie, jesli uwazasz, ze katolicyzm to tylko 10 przykazan i przykazanie milosci, to jak odróznisz katolika od luteranina, prawosławnego, świadka Jehowy, zielonoświątkowca? Nawet wyznawcy religi mojżeszowej uznają 10 przykazań, a przykazanie miłości w końcu sformułował zydowski rabin przed Jezusem (Jezus go tylko zacytował).

Tym co odróznia katolika od innych chrześcijańskich wyznań są własnie takie duperele, jak zasady wewnętrzne danego wyznania (czyli m.in. zakaz antykoncepcji i seksu przedmałżeńskiego).

T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:40   #232
Eva ID

GG do Eva ID

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;12402977]Nie wiedziałam, że cudzołóstwo należy do "lżejszych" grzechów :P[/quote]

Nieczystość (o tym mówimy) według wspólczesnej wersji SALIGIA, jest na piątym miejscu, nie napisałam jako grzech lekki, ale lżejszy.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-05-21 o 13:42
Stary 2009-05-21, 13:43   #233
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:
Dla mnie seks nie jest grzechem. Mam uważać, że to grzech bo tak nakazuje nauka mojego Kościoła? Bo jeśli nie będę tak uważać to według Was będę hipokrytką? Czy to nie głupie?
No właśnie to nie jest głupie, to jest bardzo logiczne
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:46   #234
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale czy trzeba ja rozwijac w kierunku katolicyzmu? Moze sie rozwijac w inne strony, kształtujac swiatopogląd religijny, ktory nie bedzie stal w sprzecznosci z wyznawanymi wartosciami. I nie byc katoliczka.
Jakże to katoliczka miałaby rozwijać się w kierunku innej wiary czy w kierunku herezji? Herezja, odstępstwo od wiary to także grzech i to ciężki. To niewykonalne jest. Już lepiej być błądzącym i grzeszącym z nadzieją na wybaczenie i miłosierdzie.

Cytat:
Napisalaby ze jest poszukujaca wlasnej drogi, ale utożsamia sie z wieloma zasadami kosciola katolickiego, nie byloby dyskusji
No coś ty, to co ja bym robiła?

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
OK. W takiem razie, jesli uwazasz, ze katolicyzm to tylko 10 przykazan i przykazanie milosci, to jak odróznisz katolika od luteranina, prawosławnego, świadka Jehowy, zielonoświątkowca? Nawet wyznawcy religi mojżeszowej uznają 10 przykazań, a przykazanie miłości w końcu sformułował zydowski rabin przed Jezusem (Jezus go tylko zacytował).

Tym co odróznia katolika od innych chrześcijańskich wyznań są własnie takie duperele, jak zasady wewnętrzne danego wyznania (czyli m.in. zakaz antykoncepcji i seksu przedmałżeńskiego).
Bardzo dobre pytanie.
Gdyby na Wizażu zakotwiczył jakiś teolog to chyba by mu włosy zbielały gdyby zobaczył ileż tu nowych wyznań postkatolickich się prezentuje oraz w jaki sposób przerabiane są stałe katolickie zasady na prywatny użytek każdego wierzącego - chociaż z tego ostatniego to zapewne zdają sobie sprawę słuchając spowiedzi.
Stary 2009-05-21, 13:47   #235
Honcia
Zakorzenienie

Cytat:

Nie napisałam, że to podstawowe zasady katolicyzmu.

Po prostu nie lubię takiego przekonywania się na się.

Każdy z nas jest wolny. Ma jakieś tam zasady i tylko on sam poniesie konsekwencje tego w jakiej wierze się określa i jak żyje.

Podziwiam Cię, ze tak dobrze znasz zasady wiary, której nie wyznajesz. Chciałam tylko powiedzieć, że każdy ma prawo ich nie znać.

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:48   #236
menorka
Rozeznanie

Cytat:
akurat

Stary 2009-05-21, 13:48   #237
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nina_84 Pokaż wiadomość
No właśnie to nie jest głupie, to jest bardzo logiczne
Podobno istnieją kobiety pozbawione zmysłu i umiejętności logicznego myślenia, formułowania i wyciągania wniosków, takie, dla których jest to niepojęte bardziej niż wyższa matematyka. Mimo wszystko ja zawsze uważałam jednak, ze podstawowe zajęcia z logiki powinny być w szkole - podstawowej lub średniej, było by nam łatwiej się komunikować w naszym społeczeństwie.
Stary 2009-05-21, 13:50   #238
dzustam
Zakorzenienie

Już przy którymś wątku zastanawiam się jak ugryźć pewną sprawę.

No to może napiszę prosto z mostu: grzech nie przekreśla możliwości bycia katolikiem, co więcej Jezus wiedział, że ludzie są istotami słabymi, że zdarzają im się upadki. I nie odtrącił nikogo, kto żałował za popełnione grzechy.

Nie będę ukrywała, że nie jestem chodzącą świętą. No po prostu nie jestem.

I nie chciałabym, żeby jakaś osoba z boku osądzała kwestie mojej wiary lub niewiary i możliwości prznależności do kk.

Bo to, że ja zgrzeszę, upadnę, nie jest równoznaczne, żem już niegodna miana katolika, albo, że jestem katolikiem hipokrytą jak większość społeczeństwa polskiego.

Jednak negowanie pojęcia grzechu, lub samozwańcze przestawianie granicy grzechu, określanie, że to odpowiada a tamto nie - to już poważniejsza sprawa i dużo cięższy kaliber przewinienia względem kk.

Ale i to nie oznacza, że taka osoba jest wyrzucana poza okręg kk. To tez jest grzech raczej wybaczalny

Podkreślm grzech.

Więc menorko nie zacietrzewiaj się, nie twórz swojego własnego odłamu chrześcijaństwa - tylko katechizm w rękę

Chyba, że rzeczywiście doktryny, nakazy i zakazy kk Cię tak 0ograniczają, że nie masz szans odnaleźć się w tym wyznaniu...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:51   #239
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Chętnie podyskutuje. Tylko czemu nie możesz zrozumieć, że dla mnie seks nie jest grzechem?
Ja to świetnie rozumiem i cię popieram w tej kwestii.
Problemem jest dlaczego ty z takim poglądem na siłe chcesz określić siebie katoliczką, skoro to podejście katolickie nie jest?

Cytat:
Mam uważać, że to grzech bo tak nakazuje nauka mojego Kościoła? Bo jeśli nie będę tak uważać to według Was będę hipokrytką? Czy to nie głupie?
Bo to nie jest twoj koscioł, skoro z nim sie nie zgadzasz.
Naprawdę, czy ja bedąc ateistką mogę określać sie, ze nie zgadzam sie z nauką MOJEGO koscioła?
Nie! Nie zgadzam sie z nauką koscioła katolickiego.

Cytat:
Uważam, tylko jest to chyba trochę inna sytuacja? Jeśli się kogoś zabija wyrządza się komuś krzywdę, a jeśli się uprawia seks i jest to przemyślana decyzja to komu można wyrządzić krzywdę? Wydaje mi się, że chociażby tutaj błędnie rozumujesz, że tutaj się MY nie rozumiemy.
Wyobraź sobie ze gwałt na dziecku jest lżejszym grzechem w wizji Kościoła katolickiego niz aborcja dokonana na zgwałconej dziewczynce, bo ciąza groziła jej zyciu.
Absurdalne? Moze, ale KK ma taki a nie inny pogląd. Zauwaz ze nie zabijaj i nie cudzołóz to jedne z 10 przykazań, czyli maja taki sam ciezar gatunkowy grzechu. Dlatego nie sądze abym błędnie rozumowała.

Uprawiacie razem seks. Myslicie o wspolnej przyszlosci, ale jak to sie zdarza, mozecie sie rozstac przed slubem i znaleźc nowych partnerow, wierzacych glęboko katolików. Czy twoj brak cnoty nie skrzywdzi takiej osoby, ktora wiazala z toba zyciowe plany?
Dlaczego nie weźmiecie ślubu, skoro i tak współżyjecie? Wtedy nie miałabyś rozterek moralnych. Pozostałabys wierna zasadom, ktore przystoją katolikom. A tak otwarcie łamiesz te zasady. Bez poczucia skruchy, postanowienia poprawy.

T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:51   #240
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Nie napisałam, że to podstawowe zasady katolicyzmu.

Po prostu nie lubię takiego przekonywania się na się.

Każdy z nas jest wolny. Ma jakieś tam zasady i tylko on sam poniesie konsekwencje tego w jakiej wierze się określa i jak żyje.

Podziwiam Cię, ze tak dobrze znasz zasady wiary, której nie wyznajesz. Chciałam tylko powiedzieć, że każdy ma prawo ich nie znać.
Nie zgodzę się z ostatnim zdaniem. Po co jest egzamin do pierwszej komunii, po co jest egzamin do bierzmowania, po co są rekolekcje, nauka religii w szkole i coniedzielne msze i kazania. Pic na wodę, czy sprawdzanie pojemności pamięci i zdolności wklepywania na pamięć formułek modlitw? A może jednak jego zadaniem jest czynić człowieka świadomym wyznawcą przynajmniej podstaw wiary?

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości