![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: boże ciało?
Cytat:
Więc dopóki mi nie przeszkadzają obejrzeć sobie Madonny czy robić cokolwiek innego - niech wierzą. A o moje zdrowie psychiczne się nie martw, jest w świetnym stanie.
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do odpowiedzialność zbiorowej, hmmm no sensu nie ma, ale jak napisałam takie czarne owce rzutują negatywnie na wizerunek KK w moich oczach. A przeciw procesjom nic nie mam, nawet o nich nie myślę. Dlacezgo na temat przeprosin nic nie chcesz napisać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
A Ty się tak przejmujesz grupką katolików, która jest przeciwko koncertowi Madonny? Oni jedyni w Polsce? Podejrzewam, że więcej jest (w tym ja), dla których jest to obojętne. Sama bym się chętnie wybrała na jej koncert.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zadomowienie
|
Matko, ja rozumiem, że autorka wątku wyraziła się dość niekulturalnie, ale niektórzy widzę dali się wciągnąć w tę tak dojrzałą dyskusję.
Nie rozumiem, naprawdę wybaczcie. Katolik wyrozumiały pisze do innej osoby "dziecko". Nie, nie chodzi o wiek, ale o "doświadczenie życiowe". Może na innym świecie żyję, ale czasem i 18-stka więcej wie o życiu niż 40-stka. Co do przedmiotu "religia"? Wyraku, musiałeś chodzić do wyjątkowej szkoły, bo u mnie osoby w podstawówce, które nie chodziły na religię były bardzo szykanowane. A w liceum tak, jak ktoś napisał, na religii odrabiało się lekcje, czy też robiło ściągi. Ja chodziłam trochę tu, a potem na etykę i wyobraź sobie, że etyka była bardziej pouczającym przedmiotem. Dlaczego jest niby wielu ateistów, którzy dopiero przy ślubie, komunii dziecka itp okazują się katolikami? Pewnie dlatego, że ateiści mając na względzie dobro dziecka i jego przyszłe stosunki z rówieśnikami, biorą ślub itp tylko dla niego. Dla mnie dobry powód, sama będę musiała to przeżyć... Kibole, kibice? Się nie mieszam, bo nie znam ani jednego, ani drugiego środowiska ![]() ![]() No i najważniejsze. Co by off topu nie było. Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy. Czy to, że autorka wątku wyrażając się dość nieładnie napisała o pochodzie katolickim jest aż takie złe? Czy nie gorsze było to, co działo się z paradą równości, a raczej z reakcją Młodzierzy Wszechpolskiej, Ligą Polskich Rodzin i Obozem Narodowo-Radykalnym. Jak rozumiem, wszyscy tolerancyjni katolicy nie powinni mieć nic przeciwko pochodowi ludzi o odmiennej orientacji seksualnej. I proszę nie piszcie, że to są wyjątki, bo katolicy są różni. Ja o tym wiem, bo byłam wychowywana w wierze katolickiej. Wszyscy jesteśmy "tolerancyjni", tylko dlaczego ksiądz, który chodził u mnie "po kolędzie" nie mógł pojąć, że jestem wierząca, a nie praktykująca? Czy to tak ciężko zrozumieć, że można wyznawać te dobre wartości w życiu i nie być katolikiem? Temat rzeka, autorka z tego co widzę się nie udziela. Po co to ciągnąć? I tak już dużo wątków na wizażu tego typu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Rozeznanie
|
Pozwolę sobie przyłączyć się do dyskusji. Ciekawe dlaczego nie ma takiej ostrej jazdy po paradach równości, wszelkich strajkach i demonstracjach, które też zakłócają na chwilę spokojny byt szarego człowieka? A jak ktoś mieszka w pobliżu sceny, gdzie grają koncert, to też się pewnie pluje, bo mu za głośno itp? Luudzie...
Co do walki katolicy vs ateiści, to denerwuje mnie, że Ci ostatni uważają się za jedynych oświeconych i odważnych (bo przecież jakaż to odwaga nie wierzyć w nic!). I jeszcze wywlekanie inkwizycji, krucjat etc. Błagam! To czy się wierzy czy nie jest kwestią indywidualną. Kwestią każdego człowieka. Nie uważam, że będąc katolikiem biorę odpowiedzialność, za miliony katolików na całym świecie, a już na pewno nie za tych, którzy od setek lat nie żyją... Cytat:
![]() Wątpię czy dzieci w podstawówce interesuje czy ktoś jest wierzący czy nie. Sama chodziłam do podstawówki i jakoś nie było takich problemów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zadomowienie
|
Nie
![]() Cytat:
![]() Co do poświęcenia? Można to i tak nazwać, a może powiedz mi, co Ty byś zrobiła? Kocham swoje dziecko i chcę oszczędzić mu wytykania palcem. Chcę mu oszczędzić całego tego "gadania", którego ja się nasłuchałam. Kwestia widzenia, zależy od kwestii siedzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co ja bym zrobiła? Nie wiem w jaki sposób ślub kościelny wpływa na relacje dziecka z rówieśnikami, bo przecież nikt się go o to nie pyta. A jeśli twierdzisz, że niepójście do Pierwszej Komunii jest przyczyną szykan, no to ja na pewno ze względu na to tylko nie posyłałabym dziecka do Komunii. Trzeba mieć jakieś swoje przekonania i się ich trzymać. Moim zdaniem trzeba by z tym dzieckiem porozmawiać i sprawdzić, czy ono jest tym zainteresowane, tak, żeby to była decyzja nie samych rodziców, ale przede wszystkim jego. Mam koleżankę, której rodzice spytali się czy chce podejść do Komunii i dopiero kiedy ona przejawiła zainteresowanie, to przyjęła chrzest i do tej Komunii poszła. Pchanie na siłę kogokolwiek do Komunii, "bo co ludzie powiedzą" nie ma sensu według mnie. Edytowane przez hermajona Czas edycji: 2009-06-11 o 23:34 Powód: błąd ort ;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zadomowienie
|
Fajnie, że w tym wieku Twoja koleżanka była już tak dorosła, żeby świadomie podjąć decyzję za siebie.
Nie napisałam, że jestem ateistką. A tym bardziej nie robię czegoś, bo "co ludzie powiedzą" ![]() Gdybym dziecka nie miała, to bym w ten sposób nie pisała i bym miała gdzieś komunię, ślub itp. Ale... od czasu, gdy urodziłam trochę inaczej do tego podchodzę. I tak, być może stąd biorą się "niby" katolicy, bo tak na prawdę nie chcę być w tym kościele, ale nie chcę, żeby moją córkę, że względu na moje decyzje, ktoś palcami wytykał. Nie jestem męczennicą i nie chcę, żeby moja mała nią była, a w wolnym (katolickim) państwie polskim niestety takie są realia. Chyba to nijak ma się do kwestii "co ludzie powiedzą"... Z resztą, tak jak pisałam wcześniej, dla mnie tego typu wątki nie mają sensu, bo i tak, każdy broni swojego ![]() Miłej nocki i szybkiej, bezbolesnej końcówki wątku życzę ![]() Edytowane przez absta Czas edycji: 2009-06-11 o 23:47 Powód: dopis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Chcesz zrobić wszystko dla dobra dziecka i to Ci się chwali, ale czy naprawdę ateiści są tak prześladowani, że musisz ukrywać to, co naprawdę sądzisz o KK, żeby ustrzec przed tymi prześladowaniami córkę? Mogę się tylko domyślać, jakie masz doświadczenia, skoro masz poglądy takie a nie inne, ale mamy XXI wiek, czy naprawdę ludzie niechodzący do kościoła są wytykani palcami w szkole? Nie mogę w to jakoś uwierzyć, przynajmniej nie było tak kiedy ja chodziłam do szkoły. Jednym dokucza się, bo są grubi, brzydcy, albo przynoszą niefajne kanapki do szkoły, innym może ktoś dokucza, bo nie chodzą na religię. Ale czy to jest w stanie złamać czyjeś życie czy zatruć je aż tak, że lepiej żyć w obłudzie? No nie wiem... Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
:O prosze, poczytaj cos na temat, na ktory sie wypowiadasz.... Przyczyny rozwoju ruchu krucjatowego sa ZLOZONE. Wsrod najwazniejszych wylicza sie: ozywienie religijne wywolane ruchem reformy Kosciola, konflikt papiestwa z cesarstwem, dochodza do tego sprzeciwy duchownych wobec wojen feudalnych no i wspomniana ekspansja Turkow Seldzuckich, ktorzy podporzadkowywali sobie wladztwa muzulmanskie, z ktorymi Bizancjum miala sojusze (nie chodzilo tu o mordowanie pielgrzymow...) Wezwanie Urbana II było odpowiedzia na apele Bizancjum, Urban II zaslonil sie 'wyzwoleniem Grobu Bozego". Jego idea było przywrocenie zwierzchnosci Rzymu nad Bizancjum (poczatek tego problemu to schizma wschodnia). A na rozbudzenie tych dzialan wlynely postepy rekonkwisty i szerzacy sie ruch Pokoju Bozego - cos jak chrzescijanski dzihad w tym kontekscie; nie zabijaj swoich ale zabijaj niewiernych czyli poczatki zakonow (i to bylo hiporyctwo... bo kto zorganizowal krucate dziecieca? Duchowni). Do tego dochodzi miraz bogactwa Wschodu roztaczany przez kaznodziejow, plus glod panujacy w tamtym okresie. Do bonusu dodam: mordowanie Zydow podczas wedrowek przez Europe czy rzez jerozolimska (1099) - a wszystko to przez 'wojsko Boże' (tak sie sami okreslali). Pisanie, ze cos w historii wyniklo tylko i wylacznie z jednego powodu to ignorancja. I jak juz dajesz rady, zeby zajrzec do podrecznika to sam to zrob, bo okrajanie historii w takim kontekscie... witki opadaja i wszystko inne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Konto usunięte
|
Jakieś mityczne wytykanie palcami ateistów.A już szczególnie dzieci przez dzieci.
Przecież każdy był w podstawówce i doskonale pamieta jak niewiele potrzeba by np zasłuzyć sobie na przezwisko. Dzieci są okrutne-się mówi i to prawda. I dobrze pisze hermajona. Wystarczy cokolwiek by się uczepić I założę się ze lepiej w klasie się ma śliczna dziewczynka która nie uczęszcza na religię niż b.gruba katoliczka albo ktoś w okularach potocznie nazywanych musztardówach. Jak dzieci wyczują słabość to już przekichane. Swoją drogą mi też w podstawówie się dostawało -uczepili się..nazwiska ![]() A jeszcze inną drogą u mnie w klasie dowodził chłopak najmniejszy i rudy! Miał taki posluch i wcale nie wypracowany brutalnością (i tak nie miał warunków)-siła charakteru i tyle Ktoś zaraz sypnie ,ze znajdzie się wredna siostra czy ksiądz.Owszem. A zwykłych nauczycieli wrednych nie ma? Starych dziwaków którzy np nie lubią dziewczynek albo wkurzają sie gdy dziecko się jąka itp itd ?!I potrafią oficjalnie przy klasie poniżyć. Dłuuugo by pisać. A już pisanie o dyskryminacji wśród rówieśników w wieku licealnym czy dalej to dla mnie porażka. ps .a wczoraj to się natknełam tylko na jedną procesję -na wracających z bębnami i trąbkami z żużla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Non stop tłumy/pety/krzyki/śmichy-chichy/autobusy... Jakoś żyją ![]() ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2009-06-12 o 08:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale niestety naszemu proboszczowi nie podobały się jego praktyki, kazania inne niż jego (okazało się, że ludzie słuchali go z zapartym tchem), i dość szybko się go pozbył i przeniósł do innej parafii. No i ja też teraz jestem ta wierzaca i niepraktykujaca :/
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Nie da się być wierzącym i niepraktykującym
![]() Strasznie mnie irytuje, gdy ktoś mówi tak o sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
jak to bywa przy Wiekszym Swiecie Kosciola Katolickiego społecznosc wizazu toczy boj w dyskusji..
![]() Do autorki wykazujesz duza ignoracje poprzez swoj post albo ogromna niewiedze w tym temacie... do pozostalych... sklepy pozamykane....przez wzglad i czesc dla swieta katolickiego....bo przeciez nie przez wzglad na pracownikow..kolosow handlowych.. parada katoli= procesja Bozego Ciala....takie irytujace zjawisko bo przeciez krocza pod domami KATOLICY sypiac kwiaty na beton...kto to pozamiata ![]() lekcja religii w szkolach...brak szacunku dla ateistow ![]() ![]() zamiast isc na te cholerna procesje badz wyjechac na dzialke...do głuchej puszczy by nie sluchac spiewow katolickiej choloty...lepiej ponarzekac...pogderac...w jakiejs bezcelowej dyskusji i forsowac swoje opinie...zaczepiajac o kibicow..kiboli...noze sprezynowe i Madonne ![]()
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja w swojej naiwności myślałam, że jeżeli ktoś nazywa siebie katolikiem i praktykuje to robi to dlatego, że wierzy w Boga, wierzy w dogmaty KK i wierzy, że KK dysponuje wszystkimi środkami potrzebnymi do zbawienia. Tak, ksiądz może okazać się świetnym człowiekiem, wspaniałym katechetą i pokazać uczniom, że bycie katolikiem to nie tylko modlitwy i posty, ale też radość ze spełniania dobrych uczynków w życiu codziennym i szukanie wzorców postępowania godnych chrześcijanina. Ale nigdy nie zrozumiem uzależniania praktyk religijnych od tego, jak bardzo ksiądz jest cool i jak dobry kontakt ma z uczniami. Rolą katechety jest wytłumaczyć młodzieży, że nie każdy ksiądz nadaje się do tego zawodu, ale to nie znaczy, że należy rzucać KK, bo w każdym stadzie znajdzie się czarna owca. A jedna czarna owca nie sprawia, że całe stado jest złe. ![]()
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
niektórzy tu piszą jaki to katolicki kraj z tej naszej Polski :/ jak dla mnie bycie praktykującym katolikiem to nie tylko chodzenie co niedzielę do kościoła, ale życie zgodnie z wszystkimi plusami i minusami nie jestem aż tak zakłamana, żeby mówić o sobie praktykująca skoro używam antykoncepcji czy mieszkam ze swoim TŻ, jak większość praktykujących wypowiadających się w tym temacie wiesz, wspomniałam tego księdza raczej w takim znaczeniu, że jeśli widzisz, że jest ktoś kto w to wszystko wierzy, jest dobrym człowiekiem, jest jakoś łatwiej, inaczej, nie wiem jak to opisać obecnie nie znalazłam księdza, który by nie był materialistą, i np w dniu wyborów w chamski sposób nie dawał do zrozumienia na kogo mamy głosować :/ ubolewam nad tym, bo może jestem zbyt słabą jednostką, potrzeba mi właśnie jakiegoś autorytetu smutny jest ten nasz jakże katolicki kraj, ludzie idą w Boże Ciało na procesję, zerkają na zegarki, ile to jeszcze do końca, nie wyniosą z kazania ani słowa, ale żeby nie było, na procesji byli, w pierwszej ławce siedzieli ... ![]() wierze, że są pojedyncze jednostki, które robią to szczerze z prawdziwą wiarą...więc nie chce uogólniać ale prawda jest taka, że najciemniej pod latarnią :/
Edytowane przez ptysza Czas edycji: 2009-06-12 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo ja naprawdę tam poszłam nie po to, żeby się pokazać. Ba, nawet zegarka nie wzięłam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To, że dzieci są wredne i wytykają palcami to tylko i wyłącznie wina rodziców. Bo małe dzieci czasem potrafią wygadywać takie rzeczy, że same nie są w stanie tego wymyślić. Nasłuchają się w domu, od swoich rodziców i tyle :/ i potem są takie przypadki, że ludzie zakładają takie wątki, pełne agresji do drugiego człowieka, tylko dlatego, że są innej wiary...
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gdyby wszyscy księża byli tacy jak ten nasz, to jestem przekonana, że nie byłoby ateistów. - Ja trafiłam w swoim życiu (gimnazjum, LO) na świetnych księży, których szanuję jako ludzi. Papieża Jana Pawła II też bardzo szanuję jako człowieka, chociażby za krok w kierunku pojednania religii i odważne przeprosiny za przeszłość Kościoła, ale takie przykłady (wspaniałych księży i papieża) nie wpływają na moją wiarę. Bo dla mnie wiara, która opiera się na autorytecie pojedynczych ludzi z nią związanych jest bardzo, bardzo płytka. Jeżeli ktoś szczerze uwierzy, że życie zgodne z nauczaniem KK i wiara w te wszystkie dogmaty są najlepszą drogą do zbawienia, to po prostu będzie praktykował nie zważając na nic innego. I wtedy wiary katolika nie zachwieje chamski tekst księdza w konfesjonale, nawoływanie o datki na złoty dach bazyliki, skandal zw. z pedofilią księży czy NPR jako jedyna metoda regulowania poczęć w małżeństwie. Bo taki katolik wie i rozumie, że Kościół tworzą ludzie, a ludzie są grzeszni i popełniają błędy.
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#237 |
Raczkowanie
|
_____
![]() Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Mnie to nie przeszkadza ani procesje ani spiewy ani dzwony ktore slyszę ,,niech sobie kazdy ze swoja wiara robi co chce i swietuje jak chce ,mnie przeszkadza ze sa sklepy pozamykane i dzien wczesniej musze w tym oszalalym tlumie biegać za chlebem :-/
jakby wojna byla . wkurza mnie to ,że instytucje panstwowe typu szkoly/przedszkola robia sobie wolne. jeszcze dobrze ze urzedy/poczty sa otwarte ale dzisija to wyjatkowo . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.