Kubeczek menstruacyjny - alternatywa dla tamponow i podpasek. - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-05, 18:00   #211
3asiex
Zadomowienie

Dot.: Używa któraś z was kubeczka menstruacyjnego??

Cytat:
Napisane przez ankaniehanka Pokaż wiadomość
No to fakt, to się zgodzę. Jakbym zobaczyła kogoś wlewającego krew do umywalki to bym się przewróciła.
No jeśli brzydzi Cię krew.
Tylko jest taka różnica, że ta krew po wylaniu do toalety praktycznie nie zostaje w tym kubku. On jest w środku śliski. A i ta krew nie jest w stanie rozkładu dlatego nie śmierdzi. Na podpaskach czy tamponach ma kontakt z powietrzem i z watą. A ta z kubka jest szczelnie izolowana od zewnątrz i po wyjęciu kubka jest świeża (tak więc jak znacie jakiegoś wampira fetyszystę to... no :P)
Więc Ciebie jednak też troszkę brzydzi krew? Nawet w ładnym śliskim kubeczku krew pozostaje krwią i ma odorek krwi ( no chyba że ktoś mi powie że krew sama w sobie nie ma zapachu i nikomu ów zapach nie powinien przeszkadzać). Ja od lat używam tamponów i do tej pory nie miałam wrażenia że śmierdzi jak zgniłe zwierzątko gdy go zmieniałam. No ale widać mało wiem o życiu bo nie ekscytuje mnie analizowanie zapachów tamponu/podpaski.

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 19:25   #212
ankaniehanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 3asiex Pokaż wiadomość
Więc Ciebie jednak też troszkę brzydzi krew? Nawet w ładnym śliskim kubeczku krew pozostaje krwią i ma odorek krwi ( no chyba że ktoś mi powie że krew sama w sobie nie ma zapachu i nikomu ów zapach nie powinien przeszkadzać). Ja od lat używam tamponów i do tej pory nie miałam wrażenia że śmierdzi jak zgniłe zwierzątko gdy go zmieniałam.
a) nie napisałam, że brzydzi mnie krew, ale że przewróciłabym się widząc kobietę wylewającą ją do umywalki CZYTAJ: zdziwiłabym się, że ktoś wpadł na pomysł wylewania krwi miesiączkowej do umywalki. Stwierdzenie "no jeśli brzydzi Cię krew" było kierowane do autorki posta na który odpowiadałam, więc nie wiem jakim cudem wywnioskowałaś, że tym samym mnie owa krew brzydzi. Jasne?
b) krew jako płyn ustrojowy nie pachnie nieprzyjemnie, może ma lekko metaliczny zapach ale krew która ulega rozkładowi najnormalniej śmierdzi, tak więc zużyty tampon nie pachnie ładnie i to jest fakt niezaprzeczalny. Ot co.
Cytat:
No ale widać mało wiem o życiu bo nie ekscytuje mnie analizowanie zapachów tamponu/podpaski.
Daruj sobie uszczypliwość bo nikt nie mówi o ekscytacji przy analizowaniu zapachów. Temat jest jaki jest i o tym tu się rozmawia. Nie pasuje Ci? Nikt nie każe Ci się wypowiadać, tym bardziej, że masz problem z interpretacją tekstu.
ankaniehanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 20:22   #213
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Więc Ciebie jednak też troszkę brzydzi krew? Nawet w ładnym śliskim kubeczku krew pozostaje krwią i ma odorek krwi ( no chyba że ktoś mi powie że krew sama w sobie nie ma zapachu i nikomu ów zapach nie powinien przeszkadzać). Ja od lat używam tamponów i do tej pory nie miałam wrażenia że śmierdzi jak zgniłe zwierzątko gdy go zmieniałam. No ale widać mało wiem o życiu bo nie ekscytuje mnie analizowanie zapachów tamponu/podpaski.
chyba nie widzisz konsekwencji w swoich wypowiedziach.
skoro uwazasz ,że krew śmierdzi to i brudny tampon powinien ci śmierdzieć.

krew nie śmierdzi.ma metaliczny zapach ze względu na zawartość żelaza we krwi ,śmierdzi tylko kiedy rozkłada się na podpasce pod wpływem tlenu

dla maniaczek tamponów

czy stosowanie tamponów jest bezpieczne?

Zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy lekarze twierdzą, że tampony są całkowicie bezpieczne. Jednakże wystarczy wczytać się w ulotkę dołączoną do każdego opakowania, aby nabrać podejrzenia. Zgodnie z nią nieodpowiednie stosowanie tamponów może prowadzić do choroby zwanej TSS.
Jest to toksyczne zakażenie krwi (ang. Toxic Shock Syndrome), które najczęściej dotyka właśnie kobiety stosujące tampony. Do typowych objawów należą: biegunka, bóle i zawroty głowy, wysoka temperatura, bóle mięśni i stawów oraz problemy z nerkami i wątrobą. Jeżeli chcemy stosować tampony, przestrzegajmy zasad opisanych w każdej ulotce. Zmieniajmy często tampony a zakładając je róbmy to czystymi rękami. Do higieny intymnej używajmy specjalnych płynów a w pracy i w szkole możemy stosować chusteczki do higieny intymnej. Pamiętajmy, aby na noc zawsze zakładać podpaskę.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-02-05 o 20:29
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 14:07   #214
Dotka90
Zakorzenienie

A ja mam takie pytanie, bo chyba nie do końca ogarniam ten kubeczek: żeby go włożyć do pochwy trzeba go zgiąć przed włożeniem, wsunąć i on się potem sam 'rozłoży', ok, rozumiem. Ale jak z wyciąganiem? Analogicznie wychodzi na to, ze wtedy też trzeba by go było zgiąć, no ale przecież wtedy pusty nie jest, tylko jest w nim krew, więc to wszystko nam wypłynie, czy jak?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 15:32   #215
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
chyba nie widzisz konsekwencji w swoich wypowiedziach.
skoro uwazasz ,że krew śmierdzi to i brudny tampon powinien ci śmierdzieć.
Napisałam że krew ma swój specyficzny odorek (tj. zapach), który innym przeszkadza a innym nie. Pokaż mi łaskawie gdzie ja napisałam że jestem hipokrytką i że krew mi śmierdzi a tampon pachnie niczym fiołki na wiosnę? Jak dla mnie powiedzenie że latam sobie ze zbiorniczkiem na krew w pochwie przez 12 godzin jest cacy a wsadzenie tampona na 3-4 godziny sprawia że łażę ze zgnilizną między nogami jest trochę na wyrost. Każdy używa tego co mu pasuje dla mnie nawet super hiper nowoczesne podpaski są jak wielkie pampersy w których nie da się chodzić. Ale czy straszę kogoś TSS albo ktoś kiedyś mnie nim straszył? Nie do dzisiaj. Czy mówię o jakaś ty głupia zaaplikuj sobie tampona bo to lepsze? Nie bo po co. Tylko krowa nie zmienia poglądów i jak ktoś będzie chciał sam sobie spróbuje i oceni, ale jeśli na ten czas nie jest gotowy na tego typu eksperymenty po co mówić - a bo ty się nie znasz, nie próbowałaś więc won z wątku dla pań które są trendy i nic im w środku nie gnije tylko miło chlupocze.

A i dla niezdecydowanych pań ze względu na brak umywalki w toalecie:
Jeszcze najbardziej ekstremalny wariant – brak wody – ręce i miseczkę można przetrzeć nawilżanymi chusteczkami – metoda sprawdzona i nic strasznego się nie dzieje. A jeśli nie ma chusteczek? – to można oddać mocz. Uwierzcie, że jest to stary, wojskowo-polowy sposób dezynfekowania ran. Dlatego śmiało – oddajcie mocz na rękę, powstrzymajcie oddawanie moczu, wyjmijcie miseczkę, opróżnijcie go, oddajcie mocz na zewnętrzną część miseczki i umieśćcie go tą samą ręką. Wewnątrz nie trzeba wycierać ani przecierać niczego – zachowujemy sterylność. Z zewnątrz wycieramy się papierem toaletowym i to wszystko.
Nikt niech nie mówi teraz że jestem przeciw kubeczkom

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

Edytowane przez 3asiex
Czas edycji: 2011-02-06 o 16:21 Powód: wena
3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 17:33   #216
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Dziewczyny, ja mam jakiś problem w tym kubeczkiem. Używam go od 3 cykli i nie wiem, nie umiem go sobie wsadzić tak, żeby nic nie przeciekało, zawsze muszę mieć wkładkę, bo trochę tej krwi jednak wycieka i to nie jest kwestia przepełnienia. Macie jakieś sposoby na skuteczne zakładanie tego wynalazku?
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 17:52   #217
TmargoT
Zakorzenienie

no jeszcze mnie jedna sprawa zaciekawiła.
czy po zassaniu nie działa on jak przepychacz do rur i nie wyciągnę czegoś np macicy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 18:30   #218
DO SKUTKU
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
no jeszcze mnie jedna sprawa zaciekawiła.
czy po zassaniu nie działa on jak przepychacz do rur i nie wyciągnę czegoś np macicy
No wlasnie ,nie pomyslalam wczesniej o tym? ciekawe? hiihihhi

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Stromanthe Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja mam jakiś problem w tym kubeczkiem. Używam go od 3 cykli i nie wiem, nie umiem go sobie wsadzić tak, żeby nic nie przeciekało, zawsze muszę mieć wkładkę, bo trochę tej krwi jednak wycieka i to nie jest kwestia przepełnienia. Macie jakieś sposoby na skuteczne zakładanie tego wynalazku?
Takie sa wlasnie wynalazki.I kubeczek i podpaska,wielka mi wygoda
Stary 2011-02-06, 19:15   #219
d0lcevita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
*Nas nie interesuje, że Ciebie ten temat nie interesuje wiec się nie interesuj hehe
Stary 2011-02-06, 19:36   #220
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez d0lcevita Pokaż wiadomość
To było specjalnie :P
Stary 2011-02-06, 19:44   #221
Dotka90
Zakorzenienie

Wytłumaczy mi ktoś jak się wyciąga ten kubeczek? Bo mi nadal się wydaje, że przy wyciąganiu to się chlusta krwią na prawo i lewo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 20:16   #222
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Wytłumaczy mi ktoś jak się wyciąga ten kubeczek? Bo mi nadal się wydaje, że przy wyciąganiu to się chlusta krwią na prawo i lewo
Wprawdzie go nie używam.. ale tam jest taka końcówka i za tą końcówkę się wyciąga zdaje się
Więc chyba się niczym nie chlusta w sumie^^
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lunacup_info_pl.jpg (91,7 KB, 165 załadowań)

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 20:18   #223
Dotka90
Zakorzenienie

No ja rozumiem, że za tą końcówkę się ciągnie, tylko: jeżeli do włożenia trzeba go zgiąć (żeby wszedł), to jak wyciągnąć skoro kubeczek jest szerszy niż wejście do pochwy?
Stary 2011-02-06, 20:24   #224
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 20:30   #225
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
O! Może! Kwestia intrygująca mnie została (chyba) rozwiana
Co nie zmienia faktu, że nigdy na taki 'kubeczek' bym się nie zdecydowała
Stary 2011-02-06, 21:47   #226
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

DO SKUTKU, nie podpaska, a wkładka
Dziewczyny, wyciąga się go lekko zgniatając ścianki- nic nie chlusta, bo nie wiem, ile trzeba by było kubeczek mieć w środku, żeby do krawędzi się zapełnił, a chodzi tylko o "odessanie go" od ścianek pochwy.
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 22:03   #227
DO SKUTKU
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, wyciąga się go lekko zgniatając ścianki- nic nie chlusta, bo nie wiem, ile trzeba by było kubeczek mieć w środku, żeby do krawędzi się zapełnił, a chodzi tylko o "odessanie go" od ścianek pochwy.
No tak,niech Ci,wkładeczka.

Pewnie caly czas menstruacji oj,"ciekawie" by bylo.
Stary 2011-02-06, 22:35   #228
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Lady cup- alternatywa dla tamponow i podpasek. Czy ktos stosuje, stosowal??

Cytat:
Napisane przez kubuku86 Pokaż wiadomość
a wiecie że pewnie kilkanaście lat temu (czy tam kiedyś) jak wproadzano na rynek tampony to reakcje kobiet były podobne jak powyższe posty....
Oj byly takie reakcje wtedy. Sama pamietam liczne wypowiedzi typu: "nie wejde do basenu, w ktorym plywa jakas kobieta z tamponem" (to na haslo, ze z tamponami mozna plywac, bo w podpaskach zdecydowanie nie), liczne obawy, ze sie straci w ten sposob cnote i wiele innych.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
moze trzeba uzywac tamponow o wiekszej chlonnosci ?a moze zastosowac tabletki na zmniejszenie krwawienia ?

wlasnie ze wzgledu ze wysusza nie powinno sie stosowac tamponów non stop a tym bardziej w nocy.
W nocy podpaski jednak, no chyba ze to jakas awaryjna sytuacja.
Ja wlasnie nie lubie tej suchosci tamponow, sama zaczelam regularnie uzywac dopiero jak odkrylam te silk touch z silikonowa otoczka (wczesniej to tylko na basen czy w upaly do stringow i lekkiej sukienki) , przynajmniej tak nie ocieraja przy wkladaniu. Takze zamiania na cos calkowicie silikonowego wydaje mi sie dosc ciekawa alternatywa.

Oczywiscie mam swoje ale - glownie cena, no i to mycie. Wlasciwie to czym to myc? Mydlem chyba nie, plynem do higieny intymnej? Czy moze tylko woda (a jak tak to ta kranowa jaka mi leci z kranu jest oki?).
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 22:36   #229
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irisfeal Pokaż wiadomość
Wprawdzie go nie używam.. ale tam jest taka końcówka i za tą końcówkę się wyciąga zdaje się
Więc chyba się niczym nie chlusta w sumie^^
a jak tam są te 4 dziurki to ma dostęp do powietrza - chyba wydziela taki sam odorek co podpaski czy tampony

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 22:49   #230
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
a jak tam są te 4 dziurki to ma dostęp do powietrza - chyba wydziela taki sam odorek co podpaski czy tampony
Nie mam pojęcia..trzeba by zapytać użytkowniczek.ale wydaje mi się że nie..w końcu te ścianki są tak no.. zassane(?) więc chyba powietrze nie ma dostępu do krwi..

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 22:57   #231
filupka
Rozeznanie

Dot.: Lady cup- alternatywa dla tamponow i podpasek. Czy ktos stosuje, stosowal??

przekonalam sie planuje sobie zamowic.... co mi szkodzi.... )))
filupka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 23:20   #232
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No ja rozumiem, że za tą końcówkę się ciągnie, tylko: jeżeli do włożenia trzeba go zgiąć (żeby wszedł), to jak wyciągnąć skoro kubeczek jest szerszy niż wejście do pochwy?
hehe dobre ;p kubeczek ma taki kształt że odwrotnie wyjdzie bez problemu to tak jak próbować wsadzić szyszkę (nie powiem gdzie) to wiadomo, że jedną stroną wejdzie łatwiej niż tą rozłożystą. Sorki za taki przykład ale nie mogłam się powstrzymać
Stary 2011-02-06, 23:26   #233
lele
Zakorzenienie

u mnie nie ma żadnej potrzeby w nocy by się dodatkowo zabezpieczać ( chociaż kilka razy początkowo też tak robiłam by mieć pewność).
Ja przy normalnym stosowaniu myję tylko gorącą wodą, przed pierwszym użyciem w miesiącu wymaczam w miltonie, tak samo jak po.
a cena- ja kupiłam najtańszy na rynku kubeczek- czyli 50-60 zł ( nie pamiętam już), używam od 6 cykli już, czyli wychodzi po 10 zł na cykl już teraz. oznacza to, że inwestycja w kubeczek się już zwróciła, a teraz będę zyskiwać finansowo, bo kubeczek wciąż jak nowy ( bałam się o wyrwanie "sznureczka", ale z moim nic się nie dzieje).

sprawdziłam- razem z tabletkami sterylizującymi i przesyłką zapłaciłam 75 zł

Edytowane przez lele
Czas edycji: 2011-02-06 o 23:30
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 23:31   #234
ankaniehanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
to tak jak próbować wsadzić szyszkę (nie powiem gdzie) to wiadomo, że jedną stroną wejdzie łatwiej niż tą rozłożystą.
Boże, ja sobie to wyobraziłam. Nie wchodzę więcej w ten topic hehe

Ale fakt faktem, dobrze prawisz. Kubeczek w "tę" stronę wychodzi łatwo
ankaniehanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 23:40   #235
agata_slomka
Wtajemniczenie

a jednak czasem można przypadkowo znaleźć coś ciekawego

zainteresowałyście mnie tymi kubeczkami. Tylko, że jak na razie w sieci widziałam tylko takie za 120 zł trochę dużo,zwłaszcza, ze niektóre z was kupiły je za 40-50 zł
Możecie podać jakieś namiary? Czy może warto poszukać po aptekach?

Czytając wątek nie mogłam się pozbyć okropnej wizji, że ten kubeczek podczas wyciągania tak się zassie, że wyciągając wyślizgnie mi się w rąk w nieodpowiednim momencie i wpadnie do sedesu
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 23:50   #236
lele
Zakorzenienie

Agato, gdy ja kupowałam to właśnie MeLuna byłą najtańsza.
Stary 2011-02-06, 23:58   #237
agata_slomka
Wtajemniczenie

widziałąm je w sklepie internetowym eko land [?] za 65 zł.
Będę musiała się zgłębić w temat, bo szczerze mówiąc dziś po raz pierwszy przeczytałam o takim wynalazku, ale podoba mi się
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 11:49   #238
lele
Zakorzenienie

można znaleźć w interncie porównania różnych kubeczków, niestety nie mam już zapisanych linków. na balkonetce też jest temat o tym i zdaje się, że tam jest dużo odnośników
Stary 2011-02-07, 18:52   #239
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
żeby ścisnąc te ścianki trzeba włożyć palce dość głęboko
Stary 2011-02-07, 19:05   #240
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
żeby ścisnąc te ścianki trzeba włożyć palce dość głęboko

Mnie się to wszystko do kupy wydaje coraz mniej higieniczne.
Tampony i podpaski mają wiele wad, ale jedną podstawową zaletę- są jednorazowe i aseptyczne.
Co to za higiena wylać z używanego i wytrzeć go husteczką, czy tam wypłukać pod kranem i założyć taki... niby czysty

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości