makaron,makaron, makaron.mmmniamm.. - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-22, 11:00   #211
arqui
Raczkowanie

Dot.: makaron,makaron, makaron.mmmniamm..

ostatnio kupilam makaron co wyglada jak ryz. i super sprawa. tez na forum o nim wyczytalam ze do salatek sie nadaje. a jak mi zostal to i rosol z nim zjadlam, chociaz do rosolu wole cienkie nitki i zawsze mam wiecej makaronu niz rosolu.
arqui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 18:44   #212
lashqueen
Raczkowanie

U mnie makaronik prawie codziennie Moj ukochany to linguine al pomodoro e basilico. Ulubione i zelazne dania w mojej kuchni to poza tym
- spaghetti alla carbonara,
- farfalle + tunczyk + groszek
- fusilli + cukinia + krewetki
- conchiglie + minestrone
- spaghetti + karczochy
- pasta con piselli e pancetta (czyli jakis drobny typ makaronu z
groszkiem i boczkiem)
i inne...
I oczywiscie z sosem bolonskim, ale bardziej dla meza, bo ja nie przepadam.
Prawie wszystko z duza iloscia parmezanu oczywiscie...
Coraz czesciej siegam po makaron pelnoziarnisty, ale najsmaczniejszy jest ten zwykly niestety

lashqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 01:31   #213
agnieszka_g
Raczkowanie

Ja też uwielbiam makaron, i po troszku muszę go uwielbiać bo mój chłopak to Włoch. Ja lubię
-orecchiette z brokułami
- uwielbiam spaghetti z masłem z dodatkiem pieprzu i parmezan i świeżą bazylią ( mój chłopak nie rozumie tej miłości)
- linguine z olejem chilli z małżami ( olej ten często używają włosi łatwo go zrobić zalewamy oliwą z oliwek suszone kawałki chilli)
- makarn z dodatkiem koktajlowych pomidorów jest o niebo lepszy niż po dodaniu tych zwykłych.
- spaghetti plus tuńczyk z puszki, trochę majonezu, natka pietruszki i przyprawy.

Makaron można łączyć prawie z wszystkim. Szkoda, że ciężko u nas z orginalnymi produktami i ich ceną. To nie fair, że w Polsce są one czasami dwa razy droższe niż we Włoszech , Niemczech czy Anglii
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 01:40   #214
xandra78
Zakorzenienie

Ja też uważam,że niektóre produkty importowane maja sztucznie zawyzoną cenę. Ile ja bym dała,żeby na chwilę wyskoczyć do włoskiego supermarketu.
Oglądam namietnie program "Rachel Ray Show" i tam czesto są przygotowywane dania z makaronem-właśnie gospodyni programu uzywa często pomiodorków koktajlowych-wykłada je na blachę,polewa oliwą i piecze-potem tylko wrzuca na makaron.Do tego czesto uzywa czosnku-ścina kawałek główki,żeby było widac każdy ząbek w przekroju,leje na to oliwę,zawija w folię aluminiową i piecze w piekarniku min.40 min.Po wyjęciu wyciska tylko (jak cytrynę) "rozciapciane" ząbki i miesza z różnymi składnikami sosów.To wypróbuję niebawem na pewno./ Oczywiście z makaronem i pomidorkami
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 15:45   #215
Justinka_
Rozeznanie

Podobnie jak Wy,uwielbiam makaron.I uwazam,ze jest bardzo zdrowy,oczywiscie jezeli nie podajemy go z zawiesistymi sosami.
Ja najczesciej przyrzadzam go z warzywami.A na słodko z owocami,jogurtem.Kombinac ji jest bardzo wiele .

To prawada,szkoda,ze u nas tak trudno dostac oryginalny makaron,a jesli juz taki sie znajdzie to ta jego cena .
Justinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 20:54   #216
agatka-a
Zakorzenienie

ja sie ostatnio zajadam makaronem z bobem i migdałami
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 10:39   #217
arqui
Raczkowanie

a ja akurat za bobem nie przepradam, ale nie wiedzialam ze mozna z makaronem go tez zjesc.
arqui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 20:53   #218
agatka-a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arqui Pokaż wiadomość
a ja akurat za bobem nie przepradam, ale nie wiedzialam ze mozna z makaronem go tez zjesc.
a dlaczego nie? wpisz w google makaron z bobem to mnóstwo rpzepisów wyskoczy
Stary 2009-07-19, 21:56   #219
dulcynea01
Raczkowanie

GG do dulcynea01

Makaron, podstawa mojej diety Mogłabym odżywiać się wyłącznie spaghetti z sosem pomidorowym, oliwkami i mnóstwem czosnku, to moje najulubieńsze danie na planecie Ale lubię też spaghetti z tuńczykiem, albo tylko z masełkiem, bazylią i parmezanem, z różnymi sosami serowymi, szpinakiem, czasem lasagne, mac'n'cheese i różne sałatki na zimno. I, kiedy nie ma nic pod ręką - makaron z białym serem
4. Noszę druty

...I dam radę!
Albo nie...
dulcynea01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 15:31   #220
Justinka_
Rozeznanie

Ostatnio bardzo mam ochote na makaron,a najbardziej na taki sam,bez zadnych sosow,miesa. Makaron to weglowodany,prawda?Ciekaw e czemu mam na niego az taka chec?
Justinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 19:30   #221
agatka-a
Zakorzenienie

ja wczoraj jadłam pyszny makaron z pesto bakłażanowo-orzechowym (dziś użyłam to pesto jako sos do kurczaka )
Stary 2009-07-22, 20:15   #222
brzydula_81
Zakorzenienie

dopisuje sie do makaronowych fanek
ostatnio namietnie robie cannelloni ze szpinakiem i ricotta po prostu pycha

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
(dziś użyłam to pesto jako sos do kurczaka )
ja tez

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 14:15   #223
aliś
Zadomowienie

Przyłanczam się do fanek makaronu. Mogłabym odżywiać się tylko nim. Kiedys tolerowałam tylko bolognese ale teraz jadam często w różnych wariacjach, ale zawsze pikantnie
- z sosem z pomidorów, cebuli, czosnku na oliwie + mnóstwo ziół i przypraw czasem dodaje pierś kurczaka w kawałkach
- z tuńczykiem (w różnych wariacjach, z pomidorami, kukurydzą serem itp)
- ze szpinakiem
- z brokułami lub sosem brokułowym
- z warzywamina patelnię
- na szybko - smażony na uduszonym na oliwie czosnkiem i dużą ilościa pietruszki lub bazylii
- na szybko - z kawałeczkami boczku lub szynki podsmażonymi na oliwie z czosnkiem, do tego dodaję ostra paprykę, często w proszku i na wrzucam makaron, który lekko podsmażam - pyszne i diabelnie ostre
Cannelloni robiłam raz, ale wyszło mi za dużo nadzienia a za mało makronu i było mdłe, za to lasagne wychodzi mi przepyszne. Carbonary nie próbowałam...nigdy jakoś tak, bo wydaje mi się mdła.

aliś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 11:17   #224
Aiishaa
Raczkowanie

makarony mmm dołączam się do wątku, uwielbiam makaron

a ja dzisiaj zjem sobie makaronik z łososiem (smażony/pieczony) i jakąś lekką suróweczką np. z kapusty pekińskiej z potarkowaną marchewką i sosem włoskim (woda-olej knorr) można też dodać jakiś sosik do łososia koperkowy czy coś takiego ale ja przeważnie jem samego łososia z makaronem i surówką

pozdroo dla makaroniarzy...a za tydzien jade do wloch i mam zamiar przywieźć sobie jakiś włoski makaronik itp
Aiishaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 21:47   #225
brzydula_81
Zakorzenienie

a jutro....carbonara po mojemu z lososiem zamiast boczku, kawalkami brokula, grzybami i zielonym groszkiem

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 21:32   #226
buczaka
Raczkowanie

Po przeczytaniu watku naszla mnie ogromna ochote na jakies makaronowe danie. Postawilam na zapiekanke makaronowa z kielbasa, cebula , fasolka szparagowa i to wszystko polane sosem beszamelowym. Aha i wymieszalam to jeszcze wszytko z rozbeltanym jajkiem zeby sie troche polaczylo. Wyszlo naprawde pyszne i smakowalo nawet mojemu Tz , ktory nie byl zbyt pozytywnie nastawiony do takiego miksu skladnikow (wybredny jest), jednak moj talent kulinarny wygral hehe
Stary 2009-09-05, 14:22   #227
Krakoska87
Raczkowanie

to i ja podam przepis na pyszne "białe" spaghetti. Może się powtórzy, ale jakoś nie mam czasu na razie poczytać wątku.Makaron każdy wie jak gotować. a sos?
Porcja dla 4 osób.
20-30 dg wędliny z mięsa z kurczaka lub indyka
3 serki topione z szynką Hohland(najlepsze)
papryka słodka i bazylia suszona jako przyprawy.
Wędlinę pokroić w drobniutką kosteczkę i podsmażyć. Serki roztopić w garnku z niewielką, ok. pół szklanki, ilością wody. Gdy powstanie jednolity sos, doprawić do smaku papryką słodką, dodać podsmażoną wędlinę oraz wymieszać z bazylią, w ilości również odpowiedniej do gustu. chwilkę podgotować, dodać do makaronu, można posypać serem parmezan.
SMACZNEGO

Krakoska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 13:32   #228
katges
Zadomowienie

Makarony smakowe - z czym i jak:)

Hej dziewczyny, Wczoraj kupilam 3 rodzaje smakowych makaronow: z chili, z czosnkiem i o smaku pomaranczy...
Jak z pomyslen na ten z chili i czosnkiem sobie poradze tak na ten pomarancowy nie mam pomyslu - moze znacie jakies przepisy. Chcialabym ugotować cos dla TZ - proszę doradzcie
katges jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 13:44   #229
pavett
Zadomowienie

GG do pavett
Dot.: Makarony smakowe - z czym i jak:)

Makaron pomarańczowy z lodami

15 dkg cukru
sok z 4 pomarańczy
sok z 1 cytryny
1 płatek żelatyny
20 dkg makaronu tasiemek o smaku pomarańczowym
1 l soku pomarańczowego w butelce
sól
2 jabłka
10 ml bialego wina
10 ml calvadosu
lody w dowolnej ilości i smaku

Odłożyć 1 łyżkę cukru. Resztę zagotować z połową soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, po czym zalać pozostałą połową soku. W tym czasie rozmiękczyć żelatynę, wkładając ją na min. 10 minut do zimnej wody, następnie dokładnie ją odcisnąć i rozpuścić w gorącym syropie. Makaron ugotować w soku pomarańczowym z butelki z dodatkiem szczypty soli. Odlać wodę i osączyć. Wymieszać z syropem pomarańczowo-cytrynowym i na 2 godziny wstawić do lodówki. Na 1/2 godziny przed podaniem jabłka przekroić na pół i z miąższu wydrążyć gałką kulki. Białe wino wymieszać z calvadosem oraz resztą cukru, mieszać delikatnie podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Kulki z miąższu jabłek wrzucić na ok. 20 minut do ciepłego wina z calvadosem. Zimny makaron rozłożyć na talerzach z syropem pomarańczowym i kulkami z jabłek. Na wierzchu położyć gałkę lodów.

Edytowane przez pavett
Czas edycji: 2010-12-20 o 13:46
pavett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 13:59   #230
katges
Zadomowienie

a cos takiego innego nie jako deser, nic słodkiego?
katges jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 13:36   #231
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katges Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, Wczoraj kupilam 3 rodzaje smakowych makaronow: z chili, z czosnkiem i o smaku pomaranczy...
Jak z pomyslen na ten z chili i czosnkiem sobie poradze tak na ten pomarancowy nie mam pomyslu - moze znacie jakies przepisy. Chcialabym ugotować cos dla TZ - proszę doradzcie
moze jakis sos z kurczakiem slodko-kwasny? Do tego dodaje sie ananas, wiec mysle, ze makaron pomaranczowy bedzie pasowal.
Lub pieczen z pomaranczami - http://www.gotujmy.pl/pieczen-wieprz...isy,30017.html tez bedzie dobrze z takim makaronem
lub kaczka z pomaranczami - ale to juz drozsza wersja.
Lub jeszcze taki zestaw mi sie widzi - makaron pomaranczowy, filet z kurczaka oraz salatka egzotyczna - z pomaranczy, bananow i innych owocow.

Co do chili czy czosnku to sama piszesz ze nie ma problemu - mysle, ze nawet do spagheti sie nada.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 16:30   #232
marsi11
Zakorzenienie

a gdzie kupiłaś makaron smakowy?

ten pomarańczowy mnie korci- ja bym zrobiłą np z szalotką, masłem,parmezanem i np grillowaną piersią z kaczki-albo z innym drobiem

ja dziś kupiłam makaron z czerwonym winem- poniedzieli przyjeżdza moj brat i zamierzam zrobić z kurkami- bo akurat w piotrz i pawle jest promocja na mrożone
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 15:31   #233
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
a gdzie kupiłaś makaron smakowy?

ten pomarańczowy mnie korci- ja bym zrobiłą np z szalotką, masłem,parmezanem i np grillowaną piersią z kaczki-albo z innym drobiem

ja dziś kupiłam makaron z czerwonym winem- poniedzieli przyjeżdza moj brat i zamierzam zrobić z kurkami- bo akurat w piotrz i pawle jest promocja na mrożone
czasem w lidlu są w tygodniach tematycznych

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 23:19   #234
47b7550db92e080f80269fa53de7c73e4cbf7771_6360618219eb9
Konto usunięte

dania z makaronem

Posiadacie może jakieś szybkie przepisy na dania z makaronem?
47b7550db92e080f80269fa53de7c73e4cbf7771_6360618219eb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 23:53   #235
paula78
Zakorzenienie

Dot.: dania z makaronem

I jeszcze powiedz, że skorzystałas z wyszukiwarki i googla?
padłam...

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 23:55   #236
47b7550db92e080f80269fa53de7c73e4cbf7771_6360618219eb9
Konto usunięte

hm,tylko do google mogę się odwołać odnośnie przepisów?
na forum już nie można się poradzić aby znaleźć coś mniej popularnego oraz oryginalnego?
47b7550db92e080f80269fa53de7c73e4cbf7771_6360618219eb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 10:59   #237
klara78
Zakorzenienie

No to jak nie chcesz z google, to na wizazu jest dzial kulinaria i tam w przepisach znajdziesz mnostwo takich przepisow
klara78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 11:39   #238
nosferatku
Zadomowienie

Trzeba było nazwać wątek "wasze ulubione dania z makaronu" i by nie było problemu
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 15:28   #239
paula78
Zakorzenienie

[1=47b7550db92e080f80269fa 53de7c73e4cbf7771_6360618 219eb9;41065587]hm,tylko do google mogę się odwołać odnośnie przepisów?
na forum już nie można się poradzić aby znaleźć coś mniej popularnego oraz oryginalnego?[/QUOTE]

Ma byc szybkie, mniej popularne i oryginalne i jeszcze podane ci na tacy- troche samodzielności polecam. Google wypluje wszystko co chcesz tylko trzeba go uzyć.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 16:47   #240
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

[1=47b7550db92e080f80269fa 53de7c73e4cbf7771_6360618 219eb9;41065126]Posiadacie może jakieś szybkie przepisy na dania z makaronem?[/QUOTE]
zupki chinskie

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości