|
|
#211 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: makaron,makaron, makaron.mmmniamm..
ostatnio kupilam makaron co wyglada jak ryz. i super sprawa. tez na forum o nim wyczytalam ze do salatek sie nadaje. a jak mi zostal to i rosol z nim zjadlam, chociaz do rosolu wole cienkie nitki i zawsze mam wiecej makaronu niz rosolu.
|
|
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
U mnie makaronik prawie codziennie
Moj ukochany to linguine al pomodoro e basilico. Ulubione i zelazne dania w mojej kuchni to poza tym - spaghetti alla carbonara, - farfalle + tunczyk + groszek - fusilli + cukinia + krewetki - conchiglie + minestrone - spaghetti + karczochy - pasta con piselli e pancetta (czyli jakis drobny typ makaronu z groszkiem i boczkiem) i inne... I oczywiscie z sosem bolonskim, ale bardziej dla meza, bo ja nie przepadam. Prawie wszystko z duza iloscia parmezanu oczywiscie... Coraz czesciej siegam po makaron pelnoziarnisty, ale najsmaczniejszy jest ten zwykly niestety |
|
|
|
|
#213 |
|
Raczkowanie
|
Ja też uwielbiam makaron, i po troszku muszę go uwielbiać bo mój chłopak to Włoch. Ja lubię
-orecchiette z brokułami ![]() - uwielbiam spaghetti z masłem z dodatkiem pieprzu i parmezan i świeżą bazylią ( mój chłopak nie rozumie tej miłości)- linguine z olejem chilli z małżami ( olej ten często używają włosi łatwo go zrobić zalewamy oliwą z oliwek suszone kawałki chilli) - makarn z dodatkiem koktajlowych pomidorów jest o niebo lepszy niż po dodaniu tych zwykłych. - spaghetti plus tuńczyk z puszki, trochę majonezu, natka pietruszki i przyprawy. Makaron można łączyć prawie z wszystkim. Szkoda, że ciężko u nas z orginalnymi produktami i ich ceną. To nie fair, że w Polsce są one czasami dwa razy droższe niż we Włoszech , Niemczech czy Anglii |
|
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też uważam,że niektóre produkty importowane maja sztucznie zawyzoną cenę. Ile ja bym dała,żeby na chwilę wyskoczyć do włoskiego supermarketu
Oglądam namietnie program "Rachel Ray Show" i tam czesto są przygotowywane dania z makaronem-właśnie gospodyni programu uzywa często pomiodorków koktajlowych-wykłada je na blachę,polewa oliwą i piecze-potem tylko wrzuca na makaron.Do tego czesto uzywa czosnku-ścina kawałek główki,żeby było widac każdy ząbek w przekroju,leje na to oliwę,zawija w folię aluminiową i piecze w piekarniku min.40 min.Po wyjęciu wyciska tylko (jak cytrynę) "rozciapciane" ząbki i miesza z różnymi składnikami sosów.To wypróbuję niebawem na pewno
|
|
|
|
|
#215 |
|
Rozeznanie
|
Podobnie jak Wy,uwielbiam makaron.I uwazam,ze jest bardzo zdrowy,oczywiscie jezeli nie podajemy go z zawiesistymi sosami.
Ja najczesciej przyrzadzam go z warzywami.A na słodko z owocami,jogurtem.Kombinac ji jest bardzo wiele .To prawada,szkoda,ze u nas tak trudno dostac oryginalny makaron,a jesli juz taki sie znajdzie to ta jego cena .
|
|
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie ostatnio zajadam makaronem z bobem i migdałami
|
|
|
|
|
#217 |
|
Raczkowanie
|
a ja akurat za bobem nie przepradam, ale nie wiedzialam ze mozna z makaronem go tez zjesc.
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#219 |
|
Raczkowanie
|
Makaron, podstawa mojej diety
Ale lubię też spaghetti z tuńczykiem, albo tylko z masełkiem, bazylią i parmezanem, z różnymi sosami serowymi, szpinakiem, czasem lasagne, mac'n'cheese i różne sałatki na zimno. I, kiedy nie ma nic pod ręką - makaron z białym serem
|
|
|
#220 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio bardzo mam ochote na makaron,a najbardziej na taki sam,bez zadnych sosow,miesa. Makaron to weglowodany,prawda?Ciekaw e czemu mam na niego az taka chec?
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
ja wczoraj jadłam pyszny makaron z pesto bakłażanowo-orzechowym (dziś użyłam to pesto jako sos do kurczaka
)
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
dopisuje sie do makaronowych fanek
ostatnio namietnie robie cannelloni ze szpinakiem i ricotta po prostu pycha ![]() ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- ja tez
|
|
|
#223 |
|
Zadomowienie
|
Przyłanczam się do fanek makaronu. Mogłabym odżywiać się tylko nim. Kiedys tolerowałam tylko bolognese ale teraz jadam często w różnych wariacjach, ale zawsze pikantnie
![]() - z sosem z pomidorów, cebuli, czosnku na oliwie + mnóstwo ziół i przypraw czasem dodaje pierś kurczaka w kawałkach - z tuńczykiem (w różnych wariacjach, z pomidorami, kukurydzą serem itp) - ze szpinakiem - z brokułami lub sosem brokułowym - z warzywamina patelnię - na szybko - smażony na uduszonym na oliwie czosnkiem i dużą ilościa pietruszki lub bazylii - na szybko - z kawałeczkami boczku lub szynki podsmażonymi na oliwie z czosnkiem, do tego dodaję ostra paprykę, często w proszku i na wrzucam makaron, który lekko podsmażam - pyszne i diabelnie ostre Cannelloni robiłam raz, ale wyszło mi za dużo nadzienia a za mało makronu i było mdłe, za to lasagne wychodzi mi przepyszne
|
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
makarony mmm
dołączam się do wątku, uwielbiam makaron![]() a ja dzisiaj zjem sobie makaronik z łososiem (smażony/pieczony) i jakąś lekką suróweczką np. z kapusty pekińskiej z potarkowaną marchewką i sosem włoskim (woda-olej knorr) można też dodać jakiś sosik do łososia koperkowy czy coś takiego ale ja przeważnie jem samego łososia z makaronem i surówką ![]() pozdroo dla makaroniarzy...a za tydzien jade do wloch i mam zamiar przywieźć sobie jakiś włoski makaronik itp
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
a jutro....carbonara po mojemu
z lososiem zamiast boczku, kawalkami brokula, grzybami i zielonym groszkiem
|
|
|
#226 |
|
Raczkowanie
|
Po przeczytaniu watku naszla mnie ogromna ochote na jakies makaronowe danie. Postawilam na zapiekanke makaronowa z kielbasa, cebula , fasolka szparagowa i to wszystko polane sosem beszamelowym. Aha i wymieszalam to jeszcze wszytko z rozbeltanym jajkiem zeby sie troche polaczylo. Wyszlo naprawde pyszne i smakowalo nawet mojemu Tz , ktory nie byl zbyt pozytywnie nastawiony do takiego miksu skladnikow (wybredny jest), jednak moj talent kulinarny wygral hehe
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
to i ja podam przepis na pyszne "białe" spaghetti. Może się powtórzy, ale jakoś nie mam czasu na razie poczytać wątku.Makaron każdy wie jak gotować. a sos?
Porcja dla 4 osób. 20-30 dg wędliny z mięsa z kurczaka lub indyka 3 serki topione z szynką Hohland(najlepsze) papryka słodka i bazylia suszona jako przyprawy. Wędlinę pokroić w drobniutką kosteczkę i podsmażyć. Serki roztopić w garnku z niewielką, ok. pół szklanki, ilością wody. Gdy powstanie jednolity sos, doprawić do smaku papryką słodką, dodać podsmażoną wędlinę oraz wymieszać z bazylią, w ilości również odpowiedniej do gustu. chwilkę podgotować, dodać do makaronu, można posypać serem parmezan. SMACZNEGO
|
|
|
#228 |
|
Zadomowienie
|
Makarony smakowe - z czym i jak:)
Hej dziewczyny, Wczoraj kupilam 3 rodzaje smakowych makaronow: z chili, z czosnkiem i o smaku pomaranczy...
Jak z pomyslen na ten z chili i czosnkiem sobie poradze tak na ten pomarancowy nie mam pomyslu - moze znacie jakies przepisy. Chcialabym ugotować cos dla TZ - proszę doradzcie |
|
|
|
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Makarony smakowe - z czym i jak:)
Makaron pomarańczowy z lodami
15 dkg cukru sok z 4 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 płatek żelatyny 20 dkg makaronu tasiemek o smaku pomarańczowym 1 l soku pomarańczowego w butelce sól 2 jabłka 10 ml bialego wina 10 ml calvadosu lody w dowolnej ilości i smaku Odłożyć 1 łyżkę cukru. Resztę zagotować z połową soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, po czym zalać pozostałą połową soku. W tym czasie rozmiękczyć żelatynę, wkładając ją na min. 10 minut do zimnej wody, następnie dokładnie ją odcisnąć i rozpuścić w gorącym syropie. Makaron ugotować w soku pomarańczowym z butelki z dodatkiem szczypty soli. Odlać wodę i osączyć. Wymieszać z syropem pomarańczowo-cytrynowym i na 2 godziny wstawić do lodówki. Na 1/2 godziny przed podaniem jabłka przekroić na pół i z miąższu wydrążyć gałką kulki. Białe wino wymieszać z calvadosem oraz resztą cukru, mieszać delikatnie podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Kulki z miąższu jabłek wrzucić na ok. 20 minut do ciepłego wina z calvadosem. Zimny makaron rozłożyć na talerzach z syropem pomarańczowym i kulkami z jabłek. Na wierzchu położyć gałkę lodów.
Każdemu zdarza się być głupcem Przynajmniej przez pięć minut dziennie.Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć tego limitu. Edytowane przez pavett Czas edycji: 2010-12-20 o 13:46 |
|
|
|
|
#230 |
|
Zadomowienie
|
a cos takiego innego nie jako deser, nic słodkiego?
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lub pieczen z pomaranczami - http://www.gotujmy.pl/pieczen-wieprz...isy,30017.html tez bedzie dobrze z takim makaronem lub kaczka z pomaranczami - ale to juz drozsza wersja. Lub jeszcze taki zestaw mi sie widzi - makaron pomaranczowy, filet z kurczaka oraz salatka egzotyczna - z pomaranczy, bananow i innych owocow. Co do chili czy czosnku to sama piszesz ze nie ma problemu - mysle, ze nawet do spagheti sie nada. |
|
|
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
a gdzie kupiłaś makaron smakowy?
ten pomarańczowy mnie korci- ja bym zrobiłą np z szalotką, masłem,parmezanem i np grillowaną piersią z kaczki-albo z innym drobiem ja dziś kupiłam makaron z czerwonym winem- poniedzieli przyjeżdza moj brat i zamierzam zrobić z kurkami- bo akurat w piotrz i pawle jest promocja na mrożone |
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#234 |
|
Konto usunięte
|
dania z makaronem
Posiadacie może jakieś szybkie przepisy na dania z makaronem?
|
|
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dania z makaronem
I jeszcze powiedz, że skorzystałas z wyszukiwarki i googla?
padłam... |
|
|
|
|
#236 |
|
Konto usunięte
|
hm,tylko do google mogę się odwołać odnośnie przepisów?
na forum już nie można się poradzić aby znaleźć coś mniej popularnego oraz oryginalnego? |
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
No to jak nie chcesz z google, to na wizazu jest dzial kulinaria i tam w przepisach znajdziesz mnostwo takich przepisow
|
|
|
|
|
#238 |
|
Zadomowienie
|
Trzeba było nazwać wątek "wasze ulubione dania z makaronu" i by nie było problemu
|
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
[1=47b7550db92e080f80269fa 53de7c73e4cbf7771_6360618 219eb9;41065587]hm,tylko do google mogę się odwołać odnośnie przepisów?
na forum już nie można się poradzić aby znaleźć coś mniej popularnego oraz oryginalnego?[/QUOTE] Ma byc szybkie, mniej popularne i oryginalne i jeszcze podane ci na tacy- troche samodzielności polecam. Google wypluje wszystko co chcesz tylko trzeba go uzyć. |
|
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
[1=47b7550db92e080f80269fa 53de7c73e4cbf7771_6360618 219eb9;41065126]Posiadacie może jakieś szybkie przepisy na dania z makaronem?[/QUOTE]
zupki chinskie
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.

Moj ukochany to linguine al pomodoro e basilico. Ulubione i zelazne dania w mojej kuchni to poza tym 
.

Ale lubię też spaghetti z tuńczykiem, albo tylko z masełkiem, bazylią i parmezanem, z różnymi sosami serowymi, szpinakiem, czasem lasagne, mac'n'cheese i różne sałatki na zimno. I, kiedy nie ma nic pod ręką - makaron z białym serem
z lososiem zamiast boczku, kawalkami brokula, grzybami i zielonym groszkiem