Drugi Kierunek Płatny?! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-02, 10:04   #211
jodame
Zadomowienie

Dot.: Drugi Kierunek Płatny?!

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Veredise, warto dodać, że jeśli jest drugim zaczętym w 2012. Jeśli jest drugim, ale pierwszy kierunek był zaczęty przed 2012 rokiem to za ten drugi nie zapłacimy.
Czyli np. :
-zaczęłam studia w 2008/2009
-a w 2012/2013 biorę drugi (rekrutacja będzie od maja 2012r), to nie płacę za żadne z tych studiów -studiuję za dramo na dwóch kierunkach, czy tak?

Przebrnęłam przez większość wątku, a posty z ostatnich lat przeczytałam kilkakrotnie -dlatego wiem, że takie pytanie już było.. i gorąco was za to przepraszam! Ale naczytałam się już tylu wersji interpretacji tej ustawy... a sama mam jeszcze swoją ;d, że już się pogubiłam.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 16:26   #212
elizabeth_
Raczkowanie

Dziewczyny, mam pytanie. Czy jeżeli teraz zacznę pierwszy kierunek studiów, a po roku chciałabym go zmienić (albo mnie wyrzucą), to za kolejny będę musiała płacić?
elizabeth_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 01:59   #213
ama
Wtajemniczenie

Jodame - TAK Nie zapłacisz za kierunek zaczęty w 2012 roku. Wszystko zaczęte np. w 2008 roku się w ogóle nie liczy, kończysz na starych zasadach, bo prawo nie działa wstecz. pisałam maila do ministerstwa i tak mi powiedziano.
Stary 2011-07-05, 10:55   #214
jodame
Zadomowienie

ama, bardzo Ci dziękuję!!!
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 11:31   #215
P663
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez elizabeth_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie. Czy jeżeli teraz zacznę pierwszy kierunek studiów, a po roku chciałabym go zmienić (albo mnie wyrzucą), to za kolejny będę musiała płacić?
pomoże ktoś? nad tym samym sie zastanawiam
P663 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 13:46   #216
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 22:28   #217
orangemisia
Zadomowienie

Cytat:
Przepisy wykonawcze muszą być. Ale kiedy to świetne pytanie.
Sposób naliczania punktów zapewne wyjaśnią, ale jedno jest już pewne: studia rozpoczęte przed 1.10.2011 nie konsumują limitu. Wynika to z zasady niedziałania prawa wstecz. A więc to co zaczęłaś przed wejściem w życie ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012 jakby w ogóle nie liczy się do tej sumy punktów - zarówno lata już przestudiowane, jak i te, które jeszcze do skończenia studiów Ci pozostały. To co zaczęłaś na starych zasadach na takich samych kończysz, choćby już ustawa obowiązywała. Czyli masz słuszność i drugi kierunek możesz zacząć bezpłatnie i w 2030roku. Dopiero ten kierunek będzie podlegał pod nowe przepisy. Będzie dla Ciebie tak jakby "pierwszym" kierunkiem.
Cześć
Mam nadzieję być tegoroczną studentką
Strasznie zamotana ta sprawa z płatnym drugim kierunkiem, liczonymi punktami.
Chciałabym zapytać czy dobrze zrozumiałam wypowiedź Amy.
Zaczynając studia w roku akademickim 2011/2012, czyli od 1 października 2011r. punkty nie będą liczone(przez cały okres studiowania danego kierunku)?
Dopiero gdy zacznę inny kierunek za rok czy dwa będą liczone punkty?
Dobrze to rozumiem?

orangemisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 23:06   #218
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orangemisia Pokaż wiadomość
Cześć
Mam nadzieję być tegoroczną studentką
Strasznie zamotana ta sprawa z płatnym drugim kierunkiem, liczonymi punktami.
Chciałabym zapytać czy dobrze zrozumiałam wypowiedź Amy.
Zaczynając studia w roku akademickim 2011/2012, czyli od 1 października 2011r. punkty nie będą liczone(przez cały okres studiowania danego kierunku)?
Dopiero gdy zacznę inny kierunek za rok czy dwa będą liczone punkty?
Dobrze to rozumiem?
Dokładnie tak. To co zaczniesz w tym roku jest za darmo od początku do końca. Dopiero od 2012 roku działa zasada z liczeniem punktów. przy czym pamiętaj, że dostaniesz te 300, czy tam 360 ectsów za darmo. Czyli to co zaczniesz jeszcze za rok też jest bezpłatne od początku do końca. Dopiero jeśli po 2012 zaczęłabyś trzeci kierunek to on będzie płatny. Tak w każdym razie póki co sądzimy i tak mówią biura ds. rekrutacji.
Stary 2011-07-06, 10:26   #219
orangemisia
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie tak. To co zaczniesz w tym roku jest za darmo od początku do końca. Dopiero od 2012 roku działa zasada z liczeniem punktów. przy czym pamiętaj, że dostaniesz te 300, czy tam 360 ectsów za darmo. Czyli to co zaczniesz jeszcze za rok też jest bezpłatne od początku do końca. Dopiero jeśli po 2012 zaczęłabyś trzeci kierunek to on będzie płatny. Tak w każdym razie póki co sądzimy i tak mówią biura ds. rekrutacji.
Dziękuję za odpowiedź
W takim razie nie ma czego się bać
Dla mnie ustawy,prawo itp. są jak czarna magia. Ale dzięki takim osobą jak ty coś pojmuję Ty pewnie studiujesz prawo,co?

orangemisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:25   #220
Tinuu27
Raczkowanie

dziękuję za Wasze wypowiedzi ;* przeczytałam cały wątek i moje wątpliwości zostały rozwiane dzięki Wam od tego roku zaczynam swój pierwszy kierunek, na szczęscie uda mi się na drugi rok podjąc kolejny, uff

dieta, dieta..
a może odwiedzisz mnie tu? -> @

wymiana
Tinuu27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:38   #221
imnotangel001
Rozeznanie

Podbijam , ja również rowiałam wszelkie moje wątpliwości gdy przewertowałam cały ten wątek Dziewczyny, jesteście wielkei!! )
imnotangel001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 13:57   #222
ama
Wtajemniczenie

Prawa nie studiuję, ale w tym roku zaczynam jako drugi kierunek (studiuję psychologię na MISHu ). Niemniej jestem osobą, hm, dokładną. Tak to nazwijmy. Po prostu sprawa jest dla mnie kluczowa, bo moje plany życiowe zakładają chęć studiowania bezpłatnie medycyny i dlatego zadałam sobie ten trud. Ale ciesze się, że pomogłam.
To co piszę wiem od Pana z ministerstwa i z uczelni oraz na podstawie własnej dedukcji z tekstu ustawy. Pamiętajcie jednak, że mieszkamy w Polsce i coś nas może zaskoczyć. Na razie jednak wykładnia jest taka jak piszę.

Edytowane przez ama
Czas edycji: 2011-07-06 o 13:58
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 13:40   #223
FrankieGoesToHLWD
Raczkowanie

Dziewczyny, czyli jak ja bym chciała zacząć od razu dwa kierunki w roku szkolnym 2012/2013 to za jeden nie płacę, ale za te drugi już tak?
Jeny, po co te komplikacje :-(
FrankieGoesToHLWD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 14:12   #224
baleron
BAN stały

Z tego co wiem nie można zacząć dwóch kierunków od pierwszego roku na tej samej uczelni.
baleron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 14:28   #225
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 20:22   #226
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FrankieGoesToHLWD Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czyli jak ja bym chciała zacząć od razu dwa kierunki w roku szkolnym 2012/2013 to za jeden nie płacę, ale za te drugi już tak?
Jeny, po co te komplikacje :-(
Zależy. Jeżeli z obydwoma kierunkami zmieścisz się w limicie 360 pkt ECTS, to nie. czyli jeżeli zaczniesz np. dwa kierunki na studiach uzupełniających magisterskich, gdzie trzeba zrobić ok. 120 pkt ECTS, żeby skończyć, to nie - bo w sumie będzie 240 pkt. Jeżeli dwa licencjaty, to też nie, bo licencjat to 180 pkt ECTS, więc akurat "na styk" się zmieścisz w limicie. Jeśli licencjat i uzupełniające magisterskie, to też się mieści w limicie. Dopiero jeśli byś chciała zacząć dwa kierunki jednolite magisterskie, albo dwa kierunki licencjat + uzupełniające magisterskie (czyli po prostu dwa razy po 5 lat studiów), to wtedy przyjdzie Ci płacić, jak wykorzystasz naliczany od 1 paź 2012 r. limit bezpłatnych 360 pkt ECTS.

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez baleron Pokaż wiadomość
Z tego co wiem nie można zacząć dwóch kierunków od pierwszego roku na tej samej uczelni.
Z tego co wiem takie ograniczenie zostało uznane za niekonstytucyjne.

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Napisane przez elizabeth_ Pokaż wiadomość
Jak wyżej. Jeśli zrobisz na pierwszym kierunku np. 30 pkt ECTS i potem wylecisz albo zrezygnujesz, to następne studia zaczynasz i nie płacisz i jeśli je skończysz normalnym trybem (do magistra 300 ECTS), to się zmieścisz w limicie 360 bezpłatnych pkt ECTS. Ten limit jest niby zrobiony pod medycynę, gdzie nauka trwa 6 lat, ale jest taki sam dla wszystkich, więc można z niego skorzystać w takiej sytuacji. No pdo warunkiem, że tym Twoim drugim kierunkiem nie będzie właśnie medycyna...

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2011-07-30 o 20:23
Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 13:27   #227
AshleyPeace
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tinuu27 Pokaż wiadomość
dziękuję za Wasze wypowiedzi ;* przeczytałam cały wątek i moje wątpliwości zostały rozwiane dzięki Wam od tego roku zaczynam swój pierwszy kierunek, na szczęscie uda mi się na drugi rok podjąc kolejny, uff
bezpłatnie? to pewne? zaczynając pierwszy w 2011/2012, a drugi w 2012/2013 za drugi się nie płaci?

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 14:31   #228
Veredise
Zakorzenienie

Tak, pewne. Ten zaczęty w 2012 r. kasuje limit bezpłatnych punktów, więc kolejny byłby płatny (tzn. trzeci w takim układzie).

Stary 2011-07-31, 15:20   #229
koki3112
Raczkowanie

Przebrnęłam przez wątek, ale nadal mam wątpliwości. Od tego roku zacznę jeden kierunek. (Za późno się zorientowałąm ,że chciałabym studiować na dwóch;/) Czy gdybym od przyszłego roku chciała zacząc kolejny to byłby on juz płatny?
koki3112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 15:29   #230
Veredise
Zakorzenienie

Chyba bujasz z tym przebrnięciem przez wątek, bo odpowiedź masz w dwóch ostatnich postach

Stary 2011-07-31, 15:31   #231
koki3112
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Chyba bujasz z tym przebrnięciem przez wątek, bo odpowiedź masz w dwóch ostatnich postach
nie, po prostu nie ogartniam tego o tych punktach;/ moja wiedza kończy się na tym ,że zeby zaliczyc rok trzeba mieć ich 60^^

wywnioskowałam z waszych wypowiedzi ze ten drugi kierunek zaczęłabym bezpłatnie, ale nie wyczytałam tego w necie z żadnych ustaw;/
Stary 2011-07-31, 15:42   #232
Veredise
Zakorzenienie

Ja wiem, że czytanie ustaw to nie jest umiejętność, którą każdy posiada, ale już czytanie ze zrozumieniem napisanych łopatologicznie postów powinno być powszechniejsze.

Zgadza się, żeby zaliczyć rok masz mieć 60 pkt. Ile lat studiujesz? Jak na studiach licencjackich, to 3 lata, więc musisz mieć 180 pkt, żeby je skończyć. Z ustawy o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity dostępny tu: http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/us...lipca_2005.pdf ), z art. 99 wynika, że zaczęte w 2012/13 r. studia będą zmniejszały limit punktów. Każdy ma 360 pkt do wykorzystania za darmo, potem trzeba płacić. Co oznacza, że zaczynając studia w 2012/13 r. możesz jedne licencjackie (180 pkt) + jedne uzupełniające magisterskie (120 pkt) albo jedne jednolite magisterskie (300 pkt) skończyć za darmo. Jeżeli potem zaczniesz coś, co się nie zmieści w limicie 360 pkt (np. po jednolitych magisterskich kolejny licencjat, na który potrzebujesz 180 pkt), to za to się będzie płacić. Prościej już naprawdę się nie da

A wracając do Twojego pytani: ten kierunek, który zaczynasz teraz w ogóle nas nie interesuje z punktu widzenia nowej ustawy, bo ona jeszcze nie działa. Natomiast ten, który zaczniesz za rok, będzie się mieścił w tej puli bezpłatnych punktów, więc też za niego nie zapłacisz. Dopiero za kolejny, który byś rozpoczęła jako trzeci np. w 2013/14.

Stary 2011-07-31, 15:47   #233
koki3112
Raczkowanie

Dziękuje za wyjaśnienie. To też zrozumiałam po przeczytaniu powyższych postów, ale mama wprowadziła mnie w błąd., twierdząc, ze od przyszłego roku drugi kierunek będzie płatny bez względu na to czy ktos będzie chciała zacząć od razu dwa, czy też ktoś już studiujący będzie chciał studiować coś dodatkowo-.-
No ale już rozumiem.
Stary 2011-07-31, 15:51   #234
Veredise
Zakorzenienie

Mamy nie słuchaj Właśnie różnica polega na tym, że osoba która dobiera sobie drugi kierunek dodatkowo od przyszłego roku nie płaci, a ta, która zacznie oba od przyszłego roku będzie za jeden płacić. No chyba, że wysoka średnia, albo uczelnia nie będzie pobierać opłat (bo ustawa mówi o tym, że "może", a nie że "musi", choć nie bardzo wierzę, żeby uczelnie z tego prawa nie korzystały, chyba że na niektórych kierunkach, które nie są oblegane).

Stary 2011-08-18, 10:53   #235
natalka2
Zakorzenienie

wiem juz, ze jak zaczne w tym roku jeden kierunek, a za rok drugi to nie zaplace
a co w sytuacji:
- w tym roku zaczynam studia dzienne na jednym kierunku
- w przyszlym roku dobieram zaocznie drugi kierunek
- np. za 4 lata chcialabym wziac trzeci kierunek dziennie - place?

studia

Edytowane przez natalka2
Czas edycji: 2011-08-18 o 10:57
natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 11:19   #236
Veredise
Zakorzenienie

Nie. Zaoczny i tak jest płatny, a ten za 4 lata będzie liczony jako Twój pierwszy kierunek, a więc będzie bezpłatny.

Stary 2011-08-22, 15:47   #237
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

Przyszła kolej i na mnie... Proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości

Teraz jestem na kierunku X, na politechnice, są to studia inżynierskie. Po nich chciałabym iść na studia magisterskie na kierunku X, kierunek niby ten sam - tzn. ta sama nazwa, ale na innej uczelni (tym razem uniwersytet), gdzie studia I stopnia na tym kierunku to studia licencjackie. Generalnie - inny profilnauczania. Czy mimo tych różnic, studia mgr traktowane są jako kontynuacja studiów I stopnia?

Razem z rozpoczęciem studiów magisterskich chciałabym zacząć jeszcze jeden kierunek, stąd pytanie
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 12:17   #238
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Jodame - TAK Nie zapłacisz za kierunek zaczęty w 2012 roku. Wszystko zaczęte np. w 2008 roku się w ogóle nie liczy, kończysz na starych zasadach, bo prawo nie działa wstecz. pisałam maila do ministerstwa i tak mi powiedziano.
jaka ulga... nie byloby mnie stac na studia 26tys zl/rok
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 13:48   #239
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
jaka ulga... nie byloby mnie stac na studia 26tys zl/rok
medycyna, tak? Niezły biznes zrobili, bo weterynaria wieczorowa, która też wymaga ogromnych nakładów kosztuje 8 tys. za rok.
Stary 2011-08-27, 19:04   #240
brytvanna
Raczkowanie

Cytat:
Wprowadzenie odpłatności za drugi kierunek studiów- zgodnie z artykułem 99 uczelnia będzie miała prawo pobierać opłaty od studentów, którzy studiują na studiach stacjonarnych na drugim lub kolejnym kierunku studiów. Ci z Was, którzy planowali rozpocząć nieodpłatnie studia dzienne na innym kierunku studiów, mają na to ostatnią szansę w roku akademickim 2011/2012, bowiem regulacje dotyczące odpłatności za drugi kierunek studiów wchodzą w życie z dniem 1 października 2012.
Co warte podkreślenia powyższe przepisy nie obejmują studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra.
Oczywiści istnieje grupa studentów, która będzie zwolniona z opłat. Są to studenci którzy otrzymują stypendium rektora za wyniki w nauce na swoim pierwszym kierunku. Ponadto każdy student ma prawo podjąć studia na drugim kierunku, a jeżeli po pierwszym roku znajdzie się on w grupie osób uprawnionych do otrzymywania stypendium rektora to będzie on zwolniony z opłat. Jeśli jednak nie znajdzie się w tej grupie to będzie zobowiązany wnieść opłaty zgodnie z podpisaną umową.
źródło: http://samorzad.pw.edu.pl/art15128

Z tego wynika, że osoby rozpoczynające pierwszy kierunek w tym roku (2011) jednak będą płacić za drugi, który wezmą od na przykład 2012
brytvanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości