|
|
#211 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Drugi Kierunek Płatny?!
Cytat:
-zaczęłam studia w 2008/2009 -a w 2012/2013 biorę drugi (rekrutacja będzie od maja 2012r), to nie płacę za żadne z tych studiów -studiuję za dramo na dwóch kierunkach, czy tak? Przebrnęłam przez większość wątku, a posty z ostatnich lat przeczytałam kilkakrotnie -dlatego wiem, że takie pytanie już było.. i gorąco was za to przepraszam! Ale naczytałam się już tylu wersji interpretacji tej ustawy... a sama mam jeszcze swoją ;d, że już się pogubiłam. |
|
|
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam pytanie. Czy jeżeli teraz zacznę pierwszy kierunek studiów, a po roku chciałabym go zmienić (albo mnie wyrzucą
), to za kolejny będę musiała płacić?
|
|
|
|
|
#213 |
|
Wtajemniczenie
|
Jodame - TAK
Nie zapłacisz za kierunek zaczęty w 2012 roku. Wszystko zaczęte np. w 2008 roku się w ogóle nie liczy, kończysz na starych zasadach, bo prawo nie działa wstecz. pisałam maila do ministerstwa i tak mi powiedziano.
|
|
#214 |
|
Zadomowienie
|
ama, bardzo Ci dziękuję!!!
|
|
|
|
|
#215 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#216 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję być tegoroczną studentką ![]() Strasznie zamotana ta sprawa z płatnym drugim kierunkiem, liczonymi punktami. ![]() Chciałabym zapytać czy dobrze zrozumiałam wypowiedź Amy. Zaczynając studia w roku akademickim 2011/2012, czyli od 1 października 2011r. punkty nie będą liczone(przez cały okres studiowania danego kierunku)? Dopiero gdy zacznę inny kierunek za rok czy dwa będą liczone punkty? Dobrze to rozumiem?
|
|
|
#218 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W takim razie nie ma czego się bać ![]() Dla mnie ustawy,prawo itp. są jak czarna magia. Ale dzięki takim osobą jak ty coś pojmuję Ty pewnie studiujesz prawo,co?
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za Wasze wypowiedzi ;* przeczytałam cały wątek i moje wątpliwości zostały rozwiane dzięki Wam
od tego roku zaczynam swój pierwszy kierunek, na szczęscie uda mi się na drugi rok podjąc kolejny, uff
|
|
|
|
|
#221 |
|
Rozeznanie
|
Podbijam , ja również rowiałam wszelkie moje wątpliwości gdy przewertowałam cały ten wątek
Dziewczyny, jesteście wielkei!! )
|
|
|
|
|
#222 |
|
Wtajemniczenie
|
Prawa nie studiuję, ale w tym roku zaczynam jako drugi kierunek (studiuję psychologię na MISHu
To co piszę wiem od Pana z ministerstwa i z uczelni oraz na podstawie własnej dedukcji z tekstu ustawy. Pamiętajcie jednak, że mieszkamy w Polsce i coś nas może zaskoczyć. Na razie jednak wykładnia jest taka jak piszę.
!Me encanta espanol! Edytowane przez ama Czas edycji: 2011-07-06 o 13:58 |
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czyli jak ja bym chciała zacząć od razu dwa kierunki w roku szkolnym 2012/2013 to za jeden nie płacę, ale za te drugi już tak?
Jeny, po co te komplikacje :-( |
|
|
|
|
#224 |
|
BAN stały
|
Z tego co wiem nie można zacząć dwóch kierunków od pierwszego roku na tej samej uczelni.
|
|
|
|
|
#225 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#226 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Jak wyżej. Jeśli zrobisz na pierwszym kierunku np. 30 pkt ECTS i potem wylecisz albo zrezygnujesz, to następne studia zaczynasz i nie płacisz i jeśli je skończysz normalnym trybem (do magistra 300 ECTS), to się zmieścisz w limicie 360 bezpłatnych pkt ECTS. Ten limit jest niby zrobiony pod medycynę, gdzie nauka trwa 6 lat, ale jest taki sam dla wszystkich, więc można z niego skorzystać w takiej sytuacji. No pdo warunkiem, że tym Twoim drugim kierunkiem nie będzie właśnie medycyna...
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2011-07-30 o 20:23 |
||
|
|
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
bezpłatnie? to pewne? zaczynając pierwszy w 2011/2012, a drugi w 2012/2013 za drugi się nie płaci?
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, pewne. Ten zaczęty w 2012 r. kasuje limit bezpłatnych punktów, więc kolejny byłby płatny (tzn. trzeci w takim układzie).
|
|
|
|
|
#229 |
|
Raczkowanie
|
Przebrnęłam przez wątek, ale nadal mam wątpliwości. Od tego roku zacznę jeden kierunek. (Za późno się zorientowałąm ,że chciałabym studiować na dwóch;/) Czy gdybym od przyszłego roku chciała zacząc kolejny to byłby on juz płatny?
|
|
|
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba bujasz z tym przebrnięciem przez wątek, bo odpowiedź masz w dwóch ostatnich postach
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wywnioskowałam z waszych wypowiedzi ze ten drugi kierunek zaczęłabym bezpłatnie, ale nie wyczytałam tego w necie z żadnych ustaw;/ |
|
|
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem, że czytanie ustaw to nie jest umiejętność, którą każdy posiada, ale już czytanie ze zrozumieniem napisanych łopatologicznie postów powinno być powszechniejsze.
Zgadza się, żeby zaliczyć rok masz mieć 60 pkt. Ile lat studiujesz? Jak na studiach licencjackich, to 3 lata, więc musisz mieć 180 pkt, żeby je skończyć. Z ustawy o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity dostępny tu: http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/us...lipca_2005.pdf ), z art. 99 wynika, że zaczęte w 2012/13 r. studia będą zmniejszały limit punktów. Każdy ma 360 pkt do wykorzystania za darmo, potem trzeba płacić. Co oznacza, że zaczynając studia w 2012/13 r. możesz jedne licencjackie (180 pkt) + jedne uzupełniające magisterskie (120 pkt) albo jedne jednolite magisterskie (300 pkt) skończyć za darmo. Jeżeli potem zaczniesz coś, co się nie zmieści w limicie 360 pkt (np. po jednolitych magisterskich kolejny licencjat, na który potrzebujesz 180 pkt), to za to się będzie płacić. Prościej już naprawdę się nie da ![]() A wracając do Twojego pytani: ten kierunek, który zaczynasz teraz w ogóle nas nie interesuje z punktu widzenia nowej ustawy, bo ona jeszcze nie działa. Natomiast ten, który zaczniesz za rok, będzie się mieścił w tej puli bezpłatnych punktów, więc też za niego nie zapłacisz. Dopiero za kolejny, który byś rozpoczęła jako trzeci np. w 2013/14. |
|
|
|
|
#233 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za wyjaśnienie. To też zrozumiałam po przeczytaniu powyższych postów, ale mama wprowadziła mnie w błąd., twierdząc, ze od przyszłego roku drugi kierunek będzie płatny bez względu na to czy ktos będzie chciała zacząć od razu dwa, czy też ktoś już studiujący będzie chciał studiować coś dodatkowo-.-
No ale już rozumiem. |
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy nie słuchaj
Właśnie różnica polega na tym, że osoba która dobiera sobie drugi kierunek dodatkowo od przyszłego roku nie płaci, a ta, która zacznie oba od przyszłego roku będzie za jeden płacić. No chyba, że wysoka średnia, albo uczelnia nie będzie pobierać opłat (bo ustawa mówi o tym, że "może", a nie że "musi", choć nie bardzo wierzę, żeby uczelnie z tego prawa nie korzystały, chyba że na niektórych kierunkach, które nie są oblegane).
|
|
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
wiem juz, ze jak zaczne w tym roku jeden kierunek, a za rok drugi to nie zaplace
![]() a co w sytuacji: - w tym roku zaczynam studia dzienne na jednym kierunku - w przyszlym roku dobieram zaocznie drugi kierunek - np. za 4 lata chcialabym wziac trzeci kierunek dziennie - place?
studia ![]() Edytowane przez natalka2 Czas edycji: 2011-08-18 o 10:57 |
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Nie. Zaoczny i tak jest płatny, a ten za 4 lata będzie liczony jako Twój pierwszy kierunek, a więc będzie bezpłatny.
|
|
|
|
|
#237 |
|
Konto usunięte
|
Przyszła kolej i na mnie... Proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości
![]() Teraz jestem na kierunku X, na politechnice, są to studia inżynierskie. Po nich chciałabym iść na studia magisterskie na kierunku X, kierunek niby ten sam - tzn. ta sama nazwa, ale na innej uczelni (tym razem uniwersytet), gdzie studia I stopnia na tym kierunku to studia licencjackie. Generalnie - inny profilnauczania. Czy mimo tych różnic, studia mgr traktowane są jako kontynuacja studiów I stopnia? Razem z rozpoczęciem studiów magisterskich chciałabym zacząć jeszcze jeden kierunek, stąd pytanie
|
|
|
|
|
#238 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#239 |
|
Wtajemniczenie
|
medycyna, tak?
Niezły biznes zrobili, bo weterynaria wieczorowa, która też wymaga ogromnych nakładów kosztuje 8 tys. za rok.
|
|
#240 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego wynika, że osoby rozpoczynające pierwszy kierunek w tym roku (2011) jednak będą płacić za drugi, który wezmą od na przykład 2012
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.

), to za kolejny będę musiała płacić?
Nie zapłacisz za kierunek zaczęty w 2012 roku. Wszystko zaczęte np. w 2008 roku się w ogóle nie liczy, kończysz na starych zasadach, bo prawo nie działa wstecz. pisałam maila do ministerstwa i tak mi powiedziano.

Ty pewnie studiujesz prawo,co?