![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Brytek - czyli brytyjski kot krotkowlosy
Oczywiście, że podstawą jest zróżnicowanie. Ale naprawdę wolę nie wiedzieć co jest w tych gotowych, nawet najlepszych saszetkach i puszkach. I według MNIE, na samych gotowcach nie można trzymać kota.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
co Ty masz z tymi puszkami ?? ... nikt tu o puszkach nie pisal tylko o suchej karmie
![]()
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
Widzę, że po napisaniu niemal 6000 nauczyłaś się, że jeśli inni Cię łapią za słówka, Ty robisz to samo. Brawo!
Większość osób nie pisze tutaj o suchej karmie (rozumiem, że jeśli ktoś daje tylko suchą karmę, to widzi tylko te posty), tylko o normalnym mięsie. O ile mi wiadomo, dla kotów w przeciwieństwie do chociażby psów, mięso jest podstawą. I wydaje mi się, że więcej mięsa jest w kurczaku, niż karmie suchej bądź mokrej ![]() Mój też je gotowce - ma ciągły dostęp do suchej, a kurczaka mieszam mu z karmą mokrą. "Bo nie sztuka jest dać same mięso." to Twoje słowa. Pewnie, sztuką za to jest iść na łatwiznę, być takim leniem, że nawet dla siebie nie chce się obiadu zrobić, a co dopiero dla kota. Przecież łatwiej dosypywać tylko suchą karmę. I nawet jeśli jest ona zbilansowana, to przecież suche karmy nie są naturalnym pokarmem dla kotów. Widzę Desti, że jesteś bardzo bojowo nastawiona, gdy tylko ktoś napisze coś nie po Twojej myśli. Weź wyluzuj trochę dziewczyno, bo ja tu naprawdę nie zamierzam się z nikim kłócić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Nie czepiam sie tylko ja juz w drugim poscie z rzadu pisalam o suchej a Ty dalej o jakis puszkach wiec chcialam tylko wyjasnic. Co do obiadow to gotuje codziennie bo mam rodzine, ktora akurat nie wyzyje na suchej karmie... i nie ma tu znaczenia czy jest sie leniem czy nie... ale napisalam, ze nie potrafie tak zbilansowac jedzenia do kotow (i tego dotyczylo moje zdanie, ze nie sztuka dac mieso), zeby karmic je samodzielnie... dlatego karmie je tak jak karmie... glownie w oparciu o suche.
A przy okazji bojowego nastawienia to popatrz na swoje ostatnie posty... lacznie z tym z gory oburzonym na ewentualny atak dotyczacy skad kupic kota... co zreszta nienastapilo. Nie chce sie klocic i nie mam zamiaru... kazdy karmi swojego zwierzaka tak jak to uwaza za sluszne... ale lekka przedasda jest napisane, ze tak jest dobrze a tak zle, bo zadna z nas drugiej w kuchni nie siedzi... wiec moze tez troche wiecej luzu...
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Desti, nie przejmuj się, to o obiadach było do mnie
![]() Ale spoko, nie przejmuję się, bo ludzie by mnie ubiczowali za dużo gorsze rzeczy niż "tylko" za niegotowanie obiadów, hehe. Podejrzewam, że kilkaset lat temu spalono by mnie na stosie jako czarownicę, ale co tam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przejmuje sie ![]() ![]() a przy okazji... czekam na nowe zdjecia Twojego futrzaka ![]() ----------------------------------------- pare ode mnie ![]()
Edytowane przez desti Czas edycji: 2009-12-03 o 12:45 Powód: dodanie zdjec |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że nie, bo mięso to za mało. W naturze kot zjada przecięz całą ofiarę, z jej wnętrznościami, chrząstkami, gałkami ocznymi itp. I wszystkiego tego potrzebuje do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania - tak ukształtowała go natura. Kości są dla niego źródłem wapnia i fosforu, podroby zaś źródłem witamin.
Jeśli więc podajemy kotu TYLKO mięso, to należy je odpowiednio suplementować. Potrzeba do tego niestety czasu i wiedzy. Jeśli tego nie mamy, albo nam się po prostu nie chce, to lepiej dać odpowiednią (a nie żadne napchane zbożami RC, czy inne Hillsy) karmę suchą czy mokrą, ale ODPOWIEDNIĄ - czyli z dużą zawartością białka zwierzęcego, tłuszczy, tauryny, z odpowiednimi witaminami itd. Musimy po prostu czytać opakowania, porównywać składy i dawać kotu to, czego jego organizm potrzebuje. Ale w dalszym ciągu uważam, że kotu jako zwierzęciu mięsożernemu (i to nie jest, droga Gothic Daisy, jak sugerujesz moja opinia - to fakt znany od setek lat) najlepiej będzie służyła dieta mięsna. Powinniśmy się starać, aby oprócz suchej czy mokrej karmy gotowej, nasz domowy drapieznik dostawał jak najczęściej też surowe mięcho. I nie "starajmy" się przy krojeniu go za bardzo ![]() ![]() Edytowane przez Isia83 Czas edycji: 2009-12-03 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
Isia a jaka karme bys polecala ?? ... jakie firmy sa dobre pod wzgledem zestawienie skadnikow ??... bo przyznam probowalam sie zaglebic w sklady ale jest to jeszcze bardziej niezrozumiale dla mnie jak sklady kosmetykow
![]() i co wlasciwie powinien dostawac kot dodatkowo gdy chcialabym go miesem karmic ?? ... sorki, ze tak zarzucam pytaniami... ale na wielu stronach, ktore przegladalam jest ogolnie opisane, ze trzeba rownowazyc ale jak, czym i ile.. pozostaje tajemnica...
![]() |
#219 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Kot potrafi dobrze trawić tylko mięso, potrafi gryźć tylko mięso (nie potrafi przeżuwać), niektóre substancje, potrzebne mu do życia potrafi czerpać tylko z mięsa. Dobra karma powinna go zatem zawierać dużo. Powinna zawierać też dużo białka, tłuszczy, taurynę, witaminy, kwasy tłuszczowe, i wiele, wiele innych. Najlepiej zerknij na stronę, którą już tu podawałam (www.chatul.pl) tam jest to wszystko bardzo przystępnie opisane a zarazem bardzo dokładnie. Kot w naturze zjada żołądki swoich ofiar i oczywiście ich zawartość. Trafi się więc trochę ziarenek, warzyw... ale zawartość żołądka w ogólnej masie naprzykład myszy to zaledwie 3-8%. I do tego zawartość ta jest z reguły już nadtrawiona przez ofiarę kota. Wniosek jest zatem oczywisty - kukurydza, ryż, pulpa buraczana i wszelakie zboża są dla kota nieodpowiednie. Jeśli w karmie jest ich dużo a miesa np. tylko 30, 40 %, to żeby dostać z tego pokarmu to i tyle ile trzeba musi koci żołądek dodatkowo "przerobić" niepotrzebne 60 % dziadostwa. I tak codzień, miesiącami, latami... żołądek pracuje na full obrotach... Generalnie mysz, jako pokarm wzorcowy dla kota, ma następujący skład (bez wody): 55-60% białko zwierzęce, 23-30% tłuszcz zwierzęcy, 3-8% węglowodany, minerały. Trzymając się tych danych dobra karma powinna zawierać przynajmniej 70% mięsa, ok. 50 % białka zwierzęcego (tu uwaga - jeśli taka liczba na opakowaniu karmy widnieje, ale mięsa jest np. 30 % to znaczy, że reszta białka, to białko roślinne, z którym koci organizm nie umie sobie poradzić) + oczywiście rzeczona już tauryna, kwasy tluszczowe itd.. Cytat:
Póki co nie jestem odpowiednio przygotowana, więc staram się znaleźć tzw. "zloty środek" - sama gotowa karma to za malo, samo mięso to za mało. Zakupiłam zatem Taste of the Wild i powoli przestawiam na nie kocinę (idzie nawet nieźle, Acany to nawet powąchać nie chciała ![]() ![]() I tak póki co u nas. Ale chciałabym kiedyś dojrzeć, dokształcić się na tyle, aby kota nie truć gotowcami i mieć spokój sumienia, że karmię go najlepiej jak się da ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
Desti, jak zwykle śliczne foty
![]() Jak znajdę chwilę, muszę koniecznie swojemu też porobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Isia dziekuje
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Isia tak jak myslalam... Wikko zje wszystko
![]() i pare aktualnych ujec... maluchow, ktore rosna jak na drozdzach ![]()
![]() |
#223 |
PIP.
|
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
dziekuje
![]() ![]()
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Mam chwilę czasu, dorwałam aparat, dorwałam kota, zrobiłam dwa zdjęcia, kot się popatrzył z miną - o rany, będą mordować i zwiał do drugiego pokoju. Hmm, to była krótka sesja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
pieknie wygladaja zlote oczy przy czarnym futrze
![]()
![]() |
#227 |
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Coś czuję, że będę mieć słabość do tego wątku ![]()
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Creativve witaj
![]() ![]() ![]()
![]() |
#229 |
BAN stały
|
desti --- wykańczasz mnie tymi swoimi kotami !!!!!!!!!
Kurna jakie one cudne --- piszcze do tego ekrany jak porąbana !! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chlopaki rabia az im sie uszy trzesa ![]() ![]() ![]() priva sobie pozniej spokojnie przeczytam ![]()
![]() |
![]() |
#232 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
domek zwany drzewkiem drapakiem osiaga u mnie tez czasami ceny takie, ze slabo sie robi... mi sie udalo znalezc na ebayu i zaplacilam za moj 35 euro
![]() ![]() ![]()
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
![]() na niektórych fotach mu wychodzą takie bursztynowe, jeszcze ładniejsze ![]() Cytat:
![]() i cieszę się, że mój czarnulek Ci się podoba ![]() ---- Duże drapaczki są fajne, ale trzeba mieć na nie miejsce, my niestety nie mamy i mamy tylko średni i taki podłogowy, który służy też do leżenia. Ale z chęcią zakupiłabym kotom taki wieeeeelki. Tylko najpierw musielibyśmy mieszkanie zmienić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że moja Emma też będzie taka cudna w jego wieku. Teraz ma niecałe 6 m-cy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Rozeznanie
|
Na All widziałam trochę mniej rozbudowane "domki"
![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym pokazałam tutejsze zdjęcia domownikom ![]() ![]() ![]() A Wasze kociaki są z hodowli z prawdziwego zdarzenia? ![]()
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
moje sa z hodowli z rodowodem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#240 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Generalnie śpi, czasem mu tylko odbija i wskakuje na drapak albo na ściany ![]() Cytat:
![]() Mnie się jeszcze maincoony czy norwegi bardzo podobają ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.