|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
No i zostało udowodnione że nutridrink może być posiłkiem
![]() ![]()
#212 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
nutridrink według mnie powinien być dawany osobom, które maja problemy z wchłanianiem (chociaż nigdy nie chciałabym kazać komuś to pić), i wg mnie nie powinien byc traktowany jako posiłek, 300 kcal, iles tam wegli = miseczka budyniu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Racja;D powinno się go pić tylko żeby uzupełnić niedobory
![]() Jak ktoś ma zaburzone trawienie , wchłanianie, i zawalony metabolizm ( jak osoby w zaawansowanym stadium anoreksji ) to niekiedy na samych płynach jadą , dopiero w późniejszych etapach jedzą produkty półpłynne i na końcu stałe więc, proszę się nie dziwić że niektórzy traktują nutridrinki jako posiłki ![]() I tak wgle nie ma czegoś takiego jak anorektyczka, anorektyk. Powinno się używac raczej frazy: "Chory na anoreksję" a nie od razu określać człowieka jednym rzeczownikiem, bo to jest jednoznaczne z uosobieniem choroby z osobą;/ nawet takimi błahymi wyrażeniami możemy kogoś zranić. Nikt nie mówi do chorego na anginę np : Angińczyk Xd , anoreksja to też choroba tylko ma inne podłoże i przebieg.!
`Upadasz? A ja rosnę w siłę.! Bo dodałeś mi sił , czym mnie nie zabiłeś` ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Silke Apill Czas edycji: 2010-12-05 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za aprobatę
![]()
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do nutridrinków to uzupełniają one niedobory witamin i powinno się je pić. No ale one są strasznie słodkie i dlatego ja ich nie piję. Nie smakują mi. Raz o moło co się nie porzygałam jak wypiłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie pozwól by ktoś Ci ubliżał! A jeżeli wgl ktoś tak do Ciebie moja droga mówi to znaczy że jest ograniczony, bezmyślny, podły! To co mówi świadczy tylko i wyłącznie o nim samym oraz daje jasno do zrozumienia że nie wie w ogóle co to za choroba.( być może sam jest chory na stwardnienie rozsiane i mu synapsy nie stykają! Dlatego wolniej przetwarza informacje i nic do niego nie dociera ?Xd ) Raz do mojej koleżanki jakiś facet zapodał :" Te Anorektyczko! " przy wszystkich znajomych to wiesz co mu powiedziała? : Nie jestem chora na anoreksję lapsie... mam raka. Tak mu sie głupio zrobiło że szok ![]() Ludzie powinni nauczyć się nie oceniać po okładce i nie nazywać osoby, człowieka, stworzenia boskiego, jakimś rzeczownikiem, bo to brzmi tak jakby był jakimś meblem czy zwierzęciem. I nie myśleć że jak ktoś jest bardzo szczupły wręcz chudy to od razu jest chory na nervose...
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się. Ale nas chorych nikt nie zrozumie chyba że osoba chora. Mój brat to gada tak "Ona siedzi na tym internecie i gada z tymi wariatkami. Skąd wiesz o czym ona gada? O jedzeniu i o kaloriach. Tylko to jej w głowie. Te wariatki nie pozwalają jej wyjść z choroby" wiesz jak to mnie denerwuje jak tak gada do mamy? Wiele razy tłumaczyłam, że osoby chore na anoreksje to normalne dziewczyny takie jak inni tylko wychudzone. Nie wszystkie liczą ciągle kalorie i namawiają do złego. Są i te które chcą wyjść z tej piekielnej choroby i wspierają się nawzajem. Są takie które nie chcą gadać o jedzeniu tylko o swoim hobby, szkole itp. A moja mama wtedy duże oczy robi. Bo ona ślepo wierzy temu baranowi (chodzi mi o mojego brata)
|
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
Mym zdaniem lepiej już chyba siedzieć cały dzień przy komputerze niż leżeć i płakać nad sobą . Lepsze takie zajęcie niż żadne
![]() ![]() Aaa i powiedz bratu coś w ten styl: "Ty mnie nie wspierasz to muszę szukać pomocy gdzie indziej , wole rozmawiać z ludźmi którzy mnie rozumieją( albo chociaż starają się zrozumieć ), wspierają przynajmniej duchowo. Skoro nie mogę liczyć na rodzinę, muszę liczyć na siebie. I będę szukać ,baranie ,pomocy wszędzie gdzie się tylko da! "
`Upadasz? A ja rosnę w siłę.! Bo dodałeś mi sił , czym mnie nie zabiłeś` ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Silke Apill Czas edycji: 2010-12-06 o 09:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
Racja, ale brat niczego nie wie o świecie. Myśli ze pozjadał wszytkie rozumy. On ma wiedzę ale książkową a z życia to jest debil.
|
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Większość ludzi nic nie wie o życiu, pozostają niekiedy bardzo długi czas w błogiej nieświadomości... Ale w końcu zaczną się schody, problemy będą się piętrzyć i wtedy cała wiedza książkowa idzie do śmieci. :| Tak już jest, jak ktoś jest osłem , trzeba czekać , może życie go nauczy...
Zobaczysz jeszcze kiedyś Cie przeprosi, będzie chciał odpokutować, ale będzie za późno, bo poradzisz sobie sama i nie będziesz mu nic zawdzięczać. Jeszcze zapłacze że Cie stracił. Odnośnie brata mój mi kiedyś coś takiego zacytował: "Pozdrawiam Ciebie siostra, tylko Ty byłaś dobra tak bez końca, dla Ciebie teraz przesyłam promień słońca, teraz Cie nie ma ... Po stracie doceniona, chce bys zawsze pamiętała, że w bracie posiadasz zioma. " ![]()
#223 |
Zakorzenienie
|
Wiesz mój bart mówi ze kiedyś to ja go przeproszę. Tylko za co ? Ja nic mu nie robię, tylko czasem powiem mu co o nim myślę. I mam za to go przepraszać. Jak on mnie rani, krzywdzi i to samo robi z mojąsiostrą. Co to za brat który ploty rozsiewa po mieście i wsi na moją siostrę (co jest nie prawdą co gadał).
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
Ty masz go przepraszać?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak bedzie chciał z Tobą gadać to się jakoś wykręci że ja wyjdę na tą złą. Coś nazmyśla poprzekręca itp. On jest fałszywy Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2010-12-06 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2010-12-06 o 10:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
mi pani psycholog kazała pić Nutridrink dodatkowo. codziennie 5 posiłków (śniadanie, 2 śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) i do tego w ciągu dnia dodatkowo Nutridrink. niestety często jak jestem sama w domu i nikt mnie nie kontroluje, to wylewam część albo nawet cały Nutridrink do zlewu...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sam fakt, że zamiast wyjść z domu, poczytać książkę, iść do kina, do kawiarni, Ty wolisz rozmawiać z chorymi o chorobie, przeglądać jadłospisy na wizażu itd., świadczy o tym, że wirujesz wciąż w zaburzeniach. można wyjść z anoreksji, ale nie wyzdrowieć; można wciąż mieć ed a zarazem normalną wagę. Nie o to chodzi, by zacząć jeść, lecz, żeby /nie/jedzenie przestało być ucieczką, hobby, przestało wypełniać Wasz świat. Można nauczyć się jeść i mieć dalej ogromny problem ze sobą. Objawiający się czym innym niż wariacje z odżywianiem, ale równie mocno zatruwający życie. w leczeniu nie chodzi tylko o uzyskanie normalnej wagi i jadłospisu powyżej 2000 kcal, ale przede wszystkim, o poprawienie jakości życia. O dobre samopoczucie z samym sobą jako całością, nie ze swoim ciałem. Cytat:
Czyli wymagające leczenia. Cytat:
Choroba to temat dla terapeuty, również bliscy nie powinni o niej rozmawiać, tylko pokazywać osobie z ed świat, który istnieje poza zaburzeniami. Osobiście uważam, że rozmowy między chorymi na anoreksję rzadko kończą się dobrze, nawet, jeżeli obie osoby są w terapii. Zwykle każda wymiana zdań kończy się (lub zaczyna, lub zawiera w sobie..) niby niewinnymi wzmiankami o przytyciu, wadze, złym samopoczuciu po przybraniu 2 kg, braku wsparcia w chorobie ze strony rodziny. choroba, choroba, choroba... - niby nikt nie namawia do chudnięcia, nikt nie pokazuje nowych sposobów na ukrycie jedzenia, jednak ed wciąż pozostaje w centrum. Czyli, kręcimy się w kółko. Cytat:
Również może stać się czynnikiem wzmacniającym objawy lub trzymającym w chorobie, gdyż ludzie z natury mają potrzebę przynależności i kiedy nie identyfikują się z żadną inną grupą, 'anorektyczki' łatwo mogą zostać grupą zastępczą. Fajniej mieć chorobową tożsamość niż nie mieć żadnej.. ![]() Nawet jeżeli wydaje Wam się, że piszę bzdury, to zastanówcie się nad tym. I uwierzcie, że czasem czynniki (w tym wypadku: wirtualne kumpele z ed ^^), które są dla Was miłe, bo dają poczucie bycia zrozumianym, gwarantują wsparcie, mogą być zgubne. Mogą sprawiać, że z objawami będzie Wam wygodnie lub zmniejszać Wasze poczucie, że objawy to coś złego (bo przecież nie tylko ja tak mam, xx zrobiła coś jeszcze gorszego - to prosty mechanizm) i nieakceptowalnego, wymagającego leczenia. W gronie, w którym krzyczy sięo patologicznych zachowaniach - "ja też, ja też!!!!!", automatycznie znieczula się na nie i czyni je 'do przełknięcia'. rozmowy o objawach N I G D Y nie są dobre. O objawach rozmawiamy tylko z terapeutą, każdy kto nie zna się na terapii ed, jest potencjalną osobą, mogącą zaszkodzić. Zbyt dużo jest błędów do popełnienia w gadkach o objawach, by podejmować ryzyko wdawania się w nie. poza tym, czy nie istnieje tysiąc innych ciekawszych tematów? jeśli sądzicie, że nie, to czas wejść w relację z kimś, kto na nowo pomoże Wam odkryć świat. Serio. ps. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#230 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2010-12-06 o 14:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Ervisha, to nie jest tak, że ja nie chcę. bo ja bardzo chcę. chcę przytyć, nie myśleć ciągle o tym jedzeniu i wreszcie być zdrowa. ale to takie trudne... bywają lepsze dni, kiedy sama się pilnuję, żeby zjeść zgodnie z jadłospisem, który ułożyła mi pani doktor. ale bywa też tak, że nic mi się nie chce, najchętniej tylko bym siedziała w domu... i wtedy też jak sama siedze w domu to zdarza się, że ucinam sobie kalorie z posiłków. wiem, że sama sobie tym szkodzę, ale jakoś nie potrafię się czasem przełamać, żeby np. wypić tego nutridrinka do końca. niedawno udało mi się przytyć jakieś 2kg, jak jadłam zgodnie z zaleceniami lekarza, także jeśli się zmobilizuję, to wiem, że dam radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Ervisho, nie sądzisz, że potrzebujecie terapii rodzinnej?
mama swoim zachowaniem tylko trzyma Cię w chorobie; zaczniesz jeść normalnie, odzyskasz normalną wagę (o ile wzmacnianie objawów przez mamę Ci na to pozwoli) i co będziesz mieć prócz tego? wychodzenie z ed to budowanie i odkrywanie świata na nowo PLUS przybieranie na wadze i normalizowanie jadłospisu; dla mnie to nie może nie iść z sobą w parze. wiesz, gdy pierwszy raz podjęłam trud 'wychodzenia z ed', moje życie wyglądało mniej więcej tak: normalny posiłek - spacer - posiłek - { co robić? może pogadać o jedzeniu z mamą? a nie, już wiem! wizaż! wkleję tam swój jadłospis lub poczytam KZ/fitness/dietetykę } - posiłek ...i tak w kółko. odzyskałam normalną wagę, nie miałam poza tym nic i błyskawicznie pojawiły się u mnie inne objawy. Dopiero niedawno (względnie), gdy posłuchałam siebie, odkryłam swoje prawdziwe potrzeby, zaczęłam zdrowieć.. mimo objawów wychodziłam z domu, zrozumiałam, że tak bardzo brakuje mi poczucia niezależności i znalazłam pracę, zdecydowałam się na parę bardzo ważnych zmian,a objawy stopniowo, poooowoli zanikały. a nie, że zaczęłam jeść i wszystko się w oka mgnieniu naprawiło. Trzeba naprawić życie a nie jadłospis. Jadłospis naprawi się niejako samoistnie, gdy inne sprawy zyskają na znaczeniu. przykro mi bardzo, że nie odniosłaś się niemal wcale do mojego posta, który miał Cię choć na chwilę oderwać od objawów a zbliżyć do przyczyny.
![]() |
#234 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
śniadanie: 2 kromki chleba z masłem i dowolnym obkładem (ser,szynka,warzywa); jogurt z muesli/bakaliami; herbata 2 śniadanie: serek wiejski 200g; banan; sok owocowy/warzywny obiad: 2 dania- zupa + 2 danie (mięso/ryba+ziemniaki/ryż/makaron+warzywa); szklanka napoju do picia deser: budyń na mleku; garść bakalii podwieczorek: drożdżówka; szklanka soku owocowego/warzywnego kolacja: 2 kromki chleba z masłem i dowolnym obkładem; sałatka-warzywa+mięso+makaron+sos (winegret, na bazie oliwy z oliwek); szklanka napoju (np. kakao, herbata) + dodatkowo codziennie Nutridrink kolejność posiłków może być inna (możesz np. zamienić 2 śniadanie z podwieczorkiem, czy jak tam Ci pasuje) mam nadzieję, że Ci się na coś przyda ten jadłospis ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
a ja sobie te nutridrinki kupiłam
![]() ![]() Smaczne to ![]()
#236 |
Raczkowanie
|
mi tam też te smaki nutridrinków nawet smakują, chociaż już mi się trochę znudziły... pije je już od kilku miesięcy. ale myślę, że do tego konieczna jest porządna dieta na przytycie. nie wystarczy wypić sobie nutridrinka i stwierdzić, że się np. nie zje teraz podwieczorka, bo wypiłam nutridrinka. to ma być jako taki dodatek do codziennego jadłospisu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Raczkowanie
|
Ja to pije je do śniadania , obiadu i kolacji zamiast herbaty
![]() ![]()
#238 |
Zakorzenienie
|
Nutridrnik to taki jogurt pitny
![]() ![]() lanvin mam nadzieję że przestrzegasz jadłospisu a nawet czasem starsza się jeść więcej. Wiesz liczy się zarówno ilość i jakość. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Wiem że jogurt... Ale opakowanie jak soczek
![]()
#240 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.