Grecja - praktyczne porady - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 19:51   #211
klaudia.t1
Przyczajenie

Dot.: wakacje->-grecja->>paralia:)

Cytat:
Napisane przez osioek Pokaż wiadomość
klaudia.t1 - a kiedy jedziesz jeśli można spytać?

jadę 15 września
klaudia.t1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 21:01   #212
sosha
BAN stały

Moim zdaniem klimat grecki tworzą Grecy poza tym blisko Paralii jest Katherini, kursują tam autobusy, ale rozkładem sie bron boze nie sugeruj - trzeba stac na przystanku i czekac az jakis przyjedzie ^^ Katherini to wieksze miasteczko, w ktorym z tego co pamietam jest w jakims dniu tygodnia targ, gdzie mozna kupic buty za 5 euro i oliwki w wiadrach 30 kilowych Jak wróce po swoim wyjezdzie to opisze co i jak - wyjezdzam za 2h i wracam 4 wrzesnia - buziaki mokre i soczyste dla wszystkich zwolenniczek i zwolennikow slonecznej Grecji - byeee
sosha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 21:59   #213
smallangel
Raczkowanie

sosha - biuro jest otwarte codziennie, od rana do późnego wieczora. czasami mają siestę, ale to nie zawsze. w biurze pracują Polki, jest też kilka osób anglojęzycznych. ja miałam przyjemność współpracować z Polkami i mogę Ci doradzić, abyś kierowała się do nich, są naprawdę bardzo miłe i załatwią Ci wszystko czego potrzebujesz . Z tego co pamiętam, to wycieczka na Olimp kosztowała ok. 20 euro. Jednak nie polecam jej - cała 'wycieczka' trwa raptem kilka godzin (5-6) i tak naprawdę nic ciekawego nie było, przynajmniej dla mnie. Polegało to na tym, że pojechaliśmy autokarem do miasteczka-skansenu, można tam zobaczyć stare domy mieszkalne, cerkwię, a główną atrakcją miejscowości jest wielke drzewo rosnące w 'centrum', które jest jednocześnie fragmentem restauracji. Na Olimp się nie wchodzi, idzie się tylko obejrzeć źródła Artemidy (nioestety nie jestem pewna czy napewno jest to poprawna nazwa :P). idzie się tam ok.30 minut wyznaczoną ścieżką. na miejscu jest kilka źródełek z wodą i oto cała atrakcja wycieczki. jest jeszcze chwila wolnego czasu w miasteczku, który leży pod Olimpem.
ja byłam na Skiathos i naprawdę polecam, ale widzę ze też tam byłaś . choć plaża nie zachwyca, to rejs statkiem i obiad w restauracji przy porcie wspominam baaaardzo miło .
Do Aten naprawdę opłaca się jechać. Wycieczka kosztuje ok. 45 euro, jedzie się 7 godzin autokarem, ale wrażenia nie zapomniane. ja nie pojechałam i strasznie żałuję.
Z tego co pamiętam była jeszcze wycieczka do wodnego parku rozrywki. Ceny nie pamiętam, ale znajomi mówili, ze było fajnie.
Stary 2008-08-25, 09:34   #214
chmielna
Raczkowanie

u nas 40 euro za wycieczkę do Aten. Zapłaciłam z 6 innymi koleżankami, ale zasrane biuro podroży nie zgodziło sie na nasz wyjazd, bo musi z nami wychowawca jechać, a wtedy za mało osób będzie pilnować grupy...i jakieś duperele :[ wtedy mnie nieziemsko wkurzyli :[ grrrrrrr
budzik dzwoni nadaremnie... ;]

chmielna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 13:55   #215
Luth95
Przyczajenie

Ja byłam nie dawno to do Aten płaciłam 30 euro super. I do Skiathos 30 euro też bardzo fajnie. A wracając do dyskoteki to jest świetna. Muzyka extra. Ale dziewczyny uważajcie na albańczyków. Nie mylcie ich grekami A właśnie nie zna ktoś tytułu takich piosenek co tam często leciały np. w refrenie coś ejo ejo, ela ela czy jakoś tak albo u like it like it i jeszcze (...) give me once chance let's go ___ and dance you can...Prosze jak ktoś zna to mógłby napisać bardzo mi sie -podobały ale nie znam tytułów i nawet nie wiem czy dobrze słowa usłyszałam:P
Luth95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 14:14   #216
Luth95
Przyczajenie

aha to ostatnie to Akcent ale te dwie zna ktoś??
Stary 2008-08-27, 15:06   #217
smallangel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Luth95 Pokaż wiadomość
Ja byłam nie dawno to do Aten płaciłam 30 euro super. I do Skiathos 30 euro też bardzo fajnie. A wracając do dyskoteki to jest świetna. Muzyka extra. Ale dziewczyny uważajcie na albańczyków. Nie mylcie ich grekami A właśnie nie zna ktoś tytułu takich piosenek co tam często leciały np. w refrenie coś ejo ejo, ela ela czy jakoś tak albo u like it like it i jeszcze (...) give me once chance let's go ___ and dance you can...Prosze jak ktoś zna to mógłby napisać bardzo mi sie -podobały ale nie znam tytułów i nawet nie wiem czy dobrze słowa usłyszałam:P
ale o jaką dyskotekę Ci chodzi?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 15:45   #218
adomajka
Wtajemniczenie

jesli w Paralii to pewnie o Omylos

Ps: witam ja w Paralii takze bylam juz z 5 razy i nie zamierzam przestawac;p moi rodzice z kolei 7 raz byli w te wakacje i tez nie zamierzaja przestawac
adomajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 19:29   #219
Luth95
Przyczajenie

o Cocusa
Stary 2008-08-30, 08:42   #220
doniczka1989
Przyczajenie

Witam dziewczęta
też jadę we wrześniu do Paralii. Czy możecie napisać coś więcej o wycieczkach
-meteora i -skhiatos ? I własnie.. czy jest szansa znaleźć plażę, gdzie będzie trochę mniej ludzi?

Edytowane przez doniczka1989
Czas edycji: 2008-08-30 o 09:39
doniczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 11:00   #221
Luth95
Przyczajenie

jasne że jest szansa żeby znaleźć plaże gdzie jest mniej ludzi. No przynajmniej w Paralii. A co do wycieczek to fajnie jest w Atenach warto zobaczyć te piękne architektoniczne budowle, które sie dotychczas widziało tylko w książkach :P A Meteory to też fajnie ze wzgl. na widoki. W Skiathos było super, na statku nudno nie było. Widoki wspaniałe, a te małe białe domki ach...i baaaardzo czysta woda Naprawde warto

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 11:07   #222
doniczka1989
Przyczajenie

dziekuje za odpowiedz a jeszcze jedno pytanie.. jedziemy z koleżankami na 11 dni i mamy wykupione śniadania i obiady, jak myslicie, ile powinnyśmy wziąć pieniędzy ze sobą ?
Stary 2008-08-30, 11:47   #223
smallangel
Raczkowanie

ja miałam jeszcze obiadokolację i wzięłam 150 euro. myślę, że 180-200 powinno Wam wystarczyć .
Stary 2008-08-30, 14:54   #224
adomajka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luth95 Pokaż wiadomość
o Cocusa
Cocusa nie lubie zbytnio. Co roku pelno tam Albanczykow sliniajcych sie na widok Polek ale DJ jest calkiem spoko, puszcza duzo polskiej muzyki i drinki sa w miare tanie i dobre Chociaz teraz (po edycie) tata mi mowi, ze w tym roku Cocus o wiele lepiej wypada w rankingu i sporo sie tam pozmienialo

Omylos z kolei jest bardziej bezpieczny, ale oni wola swoja specyficzna muzyke. I ciezko naklonic DJ na bardziej amerykanska

i koniecznie polecam pyszne desery w kawiarence kolo Omylosa I basen za dyskoteka Hawana
adomajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 11:09   #225
doniczka1989
Przyczajenie

a jesteście w stanie polecić może własnie jakies mniej znane miejsca, które może same dopiero po jakimś czasie odkryłyście?
Stary 2008-08-31, 11:21   #226
Alusia1987
Raczkowanie

GG do Alusia1987

Cytat:
Napisane przez osioek Pokaż wiadomość
Ja te się wybieram do Akti musson do Paralii we wrześniu.
Opowiedz coś o hotelu. A propos basenu wydaje się na zdjęciu trochę mały- prawda to? Co z jedzeniem? Co serwują na śniadanie- da się tym najeść. Czy klimat robi swoje i dużo jeść nie trzeba? Czy obiad(kolacja) jest faktycznie tak późno 20-21?
Jak sądzicie wrzesień to jeszcze w Paralii pora na leniuchowanie czy lepsza zwiedzanie?Czy ja czuje, ze rymuje
A i zapomniałabym jeszcze jedno pytanko o meduzy. Ktoś wie, czy są we wrześniu w Paralii? Warto kupować specjalne obuwie?
Wybacz, że tak późno odpisuję ale dopiero wczoraj w nocy wróciłam z wakacji
Hotel, hmm...jak hotel, bywałam w lepszych ale patrząc na te w Paralii to i tak jeden z lepszych Ale przecież do Paralii nie jedzie się aby siedzieć w hotelu Obsługa jest polskojęzyczna, więc nie ma problemów z komunikacją Wieczorami w barze przy hotelu organizowane były wieczorki taneczne Często wychodziliśmy z rezydentami i kelnerami z hotelu na imprezy w mieście, bo oni byli dobrze zorientowani co gdzie i jak Miło było
Basenik malutki(gdzies 7x15), ale plusem jest to, że wstęp maja tylko klienci hotelu także tłoków w nim nie ma Nie miałam wykupionych posiłków tylko stołowałam się na mieście, dlatego nie wypowiem się , bo nie wiem Wiem, że gyros to mają wysmienity
Myśle, że wrzesień to idealna pora na zwiedzanie jak i leniuchowanie Jedno drugiego przecież nie wyklucza Meduz było sporo, ale ja byłam jakoś w lipcu, więc nie wiem jak będzie we wrześniu
A i udanego urlopu życzę
Alusia1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 22:54   #227
doniczka1989
Przyczajenie

a czy to prawda, że dość niebezpieczne są w grecji jeżowce i że dobrze jest jednak po plaży poruszać się w butach? ;>
Stary 2008-09-01, 11:42   #228
Luth95
Przyczajenie

Jak byłam w Skiathos to tam w niektórych miejscach jeżowce były i lepiej mieć obuwie wodne zaś w Paralii nie było ani jednego a dziwnie by sie wyglądało na plaży w butach:P Prędzej bym uważała na meduzy bo szczypie potem:P
Stary 2008-09-02, 08:39   #229
golden86
Przyczajenie

Jadę pod koniec września i trochę obawiam się o pogodę:/ Czy wiecie może na jakie temperatury się nastawiać??
golden86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-02, 13:54   #230
doniczka1989
Przyczajenie

podobno we wrześniu można spodziewać się temperatur od 15 stopni aż do nawet 24, ale generalnie nadal bardzo ciepło temperatura wody okolo 22 stopni
Stary 2008-09-02, 14:11   #231
golden86
Przyczajenie

dziękuję ślicznie za info mam nadzieje, że uda mi się troszeczkę poopalać, a nie tylko zwiedzać
golden86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 11:00   #232
Żanetsa
Raczkowanie

Sosha, wróciłas już? jesli tak to koniecznie się odezwij i opisz swoje wrażenia, jesli tylko tu zaglądniesz jesli możesz napisz wszystko co tylko może się przydać gdzie warto pojść, co zobaczyć w samej Paralii o okolicy, po ile sa średnio drinki na dyskotekach, czy ze wstepami cos sie jeszcze zmienilo? jak dojeżdżalas na te dyskoteki, no wszytsko wszystko
acha, powiedz gdzie mieszkalas, w hotelu? bo ja np bede mieszkac w apartamenatch - Toronto city nawiasem mowiac - i mam taki problem - nie wiem co zrobic z kosztownosciami, typu kasa( bo nie bd nosic caly czas calej przy sobie), mp3,aparaty itp., gdzie je przechowywalas? albo ktokolwiek, kto mieszkał w takim typie 'budynku' :P
jak mi się jeszcze jakies pytanie przypomni to napisze
Pozdrowionka
Żanetsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 11:31   #233
sosha
BAN stały

Oto jestem Cała megaaaa zadowolona i opalona - a wiec zaczynam opowieść. Grecja, Grecy - mraaau bajka

ZANETSA - odpowiadam na pytania:

1) Drinki - nie mam zielonego pojęcia - pewnie tak jak w tamtym roku od 7-8 euro w górę - natomiast jeśli jesteś w Grecji bez faceta to drinki same będą wskakiwały ci na stolik Poza tym zawsze na wejściu na ladies night jest drink za free...

2) Kluby cały czas polecam te same - Da lux, Gold, Habana - Tu macie HICIORA tego lata - na każdej imprezie na 100% będzie to szło:
http://pl.youtube.com/watch?v=XC8ERUndyPs

3) Dojazd - z buta, ewentualnie taxi, cena poszła o 1euro w górę, ale to i tak nie stanowi problemu

4) Co do miejsc fajnych w Paralii to nie mam pojęcia, bo ja mieszkałam po raz drugi w Olympic Beach - sąsiednia wiocha

5) Też mieszkałam w apartamentach i zostawiałam tam dosłownie wszystko więc nie ma obawy że ktoś ci "zwinie" Twoje rzeczy. Pokoje masz zamykane na klucz, poza tym w Grecji nikt nikomu nic nie kradnie. Zwroccie uwage chociazby na plaze - stoliki, parasolki, lezaki wszystko zostaje na noc na plazy i nikt tego nie kradnie - podejrzewam ze w Polsce to by sie rozeszło w 5 minut.

Jak chcecie cos wiedziec to piszcie

Aaaaa, oczywiście nie zapominajmy o przydatnych zwrotach w Grecji "Yia mas" - na zdrowie oraz "Kola pende" - przybij piatke - Grecy wiariują jak słyszą swój język

Bożeeeeeee KOCHAM GRECJEEEEEEEE - laski w 100% wam ten kraj polecam, coś pięknego!!!!!!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-06, 12:25   #234
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

sosha, ja się zgadzam ze wszystkim co napisałaś. sama miałam tak jak byłam w Grecji. a gdzie w Olympic mieszkałaś?

oo, i ten hicior też cały czas leciał jak ja byłam
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 12:34   #235
sosha
BAN stały

W olympic mieszkalam przy glownej alejce ok.150m od morza (ta alejka gdzie jest internet cafe, restauracja parntenon itd.) Kojarzysz moze te okolice? A w budynku tym gdzie ma siedzibe INGRID tour
Stary 2008-09-06, 13:22   #236
Żanetsa
Raczkowanie

Dzieki
Mam nadzieję, że tak samo pokocham Grecje już za 9 dniii
A mam jeszcze pytanko co do tego targu w Katerini? byłas tam może? warto się tam wybrac ?
a znajdzie sie jakies spokojne mioejsce na plazy, gdzie nie bedzie tlumow, tylko spokoj, morze i my?
i jeszcze co do hitow znaja tam piosenki takie jak infinity 2008 - http://pl.youtube.com/watch?v=c1q9jfVuBGY , albo in and out of love - http://pl.youtube.com/watch?v=TxvpctgU_s8 . Gdyby je puscili bylabym cała happy :P
Stary 2008-09-06, 20:02   #237
Żanetsa
Raczkowanie

a właśnie, co z komarami? jest ich tam dużo?
i czy to prawda ze po plazy biegaja duze pajaki? :P ktos mnie tak postraszyl hihi :P
Stary 2008-09-07, 12:45   #238
sosha
BAN stały

Katherini - hmn.... w sumie to nic ciekawego :P Takie greckie miasteczko, gdzie 2 razy w tygodniu jest targ gdzie mozna kupic doslownie wszystko, poczawszy od swietnych oliwek, poprzez zegarki, na torebkach i butach konczac

Jesli chodzi o plaze, to ludzi jest dosc sporo w okolicach lezakow, jak pojdziesz gdzies na bok, to znajdziesz spokoj

Takie hiciory raczej w grecji nie leca. Grecy strasznie sie identyfikuja z swoja muzyka, i to glownie greckie kawalki uslyszysz w klubach, ale z reguly robia mieszanke - troche greckich, troche europejskich wiec jak dla mnie jest w sam raz
Poza tym jedna BARDZO wazna rzecz - w Grecji imprezy zaczynaja sie kolo godziny 1:30 - 2:30 w nocy!!!!! a koncza miedzy godzina 6 a 8 - zalezy od dnia tyg i ilosci osob Wczesniej nie ma sensu sie wybierac, bo bedziesz sama w klubie Mowie powaznie, i mysle ze kazda z nas ktora byla w tym rejonie ci to potwierdzi

Ponizej podsylam ci pare linkow do greckich piosenek zebys troche weszla w klimat
http://pl.youtube.com/watch?v=NMjhe6gR55w
http://pl.youtube.com/watch?v=57EgePUs3Us
http://pl.youtube.com/watch?v=s3SN2ya6sI4

Pozdrawiam!!!! I zycze udanego wczasowania

P.S
Zaczynam uczyc sie greckiego!!!
Stary 2008-09-10, 23:06   #239
Żanetsa
Raczkowanie

łoo matko.. to faktycznie późno, u nas o 23 wszyscy juz sa na parkiecie hehe a co do tego targu, to wiesz moze w jakie dni jest otwarty?
Stary 2008-09-10, 23:07   #240
justyla122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosha Pokaż wiadomość
W olympic mieszkalam przy glownej alejce ok.150m od morza (ta alejka gdzie jest internet cafe, restauracja parntenon itd.) Kojarzysz moze te okolice? A w budynku tym gdzie ma siedzibe INGRID tour
ja mieszkałam miezy Olmic, a Paralią w Edemie

justyla122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości