![]() |
#211 | |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
Oczywiscie ze podlewac ( o ile korzenie w doniczce sa srebrne)! I czekac az podopieczny zechce wypuscic nowy ped ![]() Wiecie ja to chyba jednak jakas inna jestem bo mnie KAZDY nowy przyrost, czy to korzenie, czy to liscie cieszy prawie tak samo jak pęd kwiatowy. Jednego storczyka mam takiego który przekwitł sobie chyba pod koniec zeszłego roku od tego czasu niby tylko szaleje z korzeniami (wypuscił ich chyba z 10), a ja sie z kazdego nowego ciesze jak głupia ![]() I jeszcze jedno pytanie odnosnie lisci... Mam jednego takiego troche cherlawego storka, który ma skapy system korzeniowy (mój pierwszy, który musiał ze mna troche "przejśc") ale ciagle sobie rósł w swoim tempie, zaczał wypuszczac nawet powolutku ped kwiatowy i chyba w tym samym mniej wiecej czasie zauwazyłam ze wypuszcza nowy listek, tak mniej wiecej w momencie kiedy pęd troche przyspieszył ze wzrostem listek przestał rosnąc ( tzn własciwie nie wyrósł wogole, widac tylko czubek). Teraz juz wszystkie kwiaty sa rozwiniete, a ten nowy lisc sercowy dalej nie rośnie... Czy on sie opamieta..? Miała któras z Was taki przypadek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Antilia, ale cuda! Żółty jest prześliczny!
![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Antilia, ale cuda! Żółty jest prześliczny! ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
Antilia cudowne okazy!
![]() Ja dziś miniaturkę przyniosłam do domu. Jutro wkleję zdjęcia bo już za ciemno jest ![]() A ja znów przesadzam kilka storków. Były w keramzycie wymieszanym z podłożem ale korzenie mi gniją ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Podlewać podlewałam, choć nie byłam pewna czy dobrze robię, ale teraz się trochę uspokoiłam. Muszę być cierpliwa po prostu ![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Do Antilia, prześliczne są! szczególnie żółty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
To może i ja będę się mogła przyłączyć?
![]() W domu mam 5 tych kwiatków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zakochałam się w nich, też chce takie!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Soleilka pochwal się nam nimi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Wczorajsza miniaturka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
Jak podładuję akumulatorki, to wkleję fotki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
hej
podpowiedzcie mi prosze wczoraj dostałam storczyka (pierwszego w życiu wiec jestem zielona) i ma wystające korzenie niby normalna sprawa, tylko martwi mnie to że są one mocno wysuszone, a nawet pomarszczone i do tego dolne liście mają żółte plamki czy to oznaka jakiejs choroby? |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Zadomowienie
|
Dodaje fotki moich piękności
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
Bardzo ładne. Podoba mi się najbardziej ten ze zdj. 3
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Zadomowienie
|
Witajcie;-)
Dawno nic nie pisałam, ale podczytywałam. Chciałam się wybrać z mężem na wystawę storczyków do Sosnowca, ale mieliśmy inne plany na sobotę, a tu ku mojej radości wyczytałam, że wystawa trwa od piątku do dziś włącznie do godziny 18! No to pojechaliśmy. Egzotarium bardzo malutkie (byłam tam pierwszy raz). Ludzi tłumy;-) Podpisałam przy okazji petycję o kapitalny remont i rozbudowę. Załączam zdjęcia;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Zadomowienie
|
Ale wracając do wystawy..
Każdy storczyk z wystawy można było kupić. A oprócz tego było kilka stoisk z różnymi odmianami. W tym stoiska z kaktusami czy roślinami owadożernymi. Ceny bez szału jak dla mnie. Momentami drogo. Kolorystyka storczyków do kupienia ze stoisk sprzedażowych standardowa, jeśli chodzi o falki - róż, biel, ciemny bordo i było kilka ciapków ![]() ![]() Jeśli chodzi o ilość kwiatów, to zdecydowanie więcej jest na giełdzie kwiatowej w Tychach. Choć niektóre okazy na wystawie widziałam pierwszy raz. Gdybym się znała więcej na ich pielęgnacji i miała więcej pieniędzy ze sobą, to może by jakiś dziwny to mnie trafił. A tak to skończyło się na jednym falku cytrynowym dwupędowym - wybierałam strasznie długo. Mąż już miał mnie dość;-))) Ale niby był duży wybór, a jak przyszło co do czego, to większość miało korzenie w fatalnym stanie ![]() Zdjęć ciąg dalszy;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
Załączam też zdjęcia wiszących storczyków. Dziwną miał kolorystykę przez co intrygował. Najpierw mi się nie podobał, ale potem się zakochałam, tylko ta cena ;( Nawet wolę nie wiedzieć ile dokładnie kosztował. W innym miejscu też były wiszące, to akurat jedna Pani kupowała za 150zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
O jeju...jakie cuda
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
#226 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
Jeden nawet miał keiki
![]() Szkoda, że taka malutka ta wystawa, ale myślę, że ma potencjał na przyszłość. Pewnie jak znowu będzie gdzieś blisko, to pojadę. No i pogoda dopisała. Egzotarium ma przeszklony dach i ściany przez co do środka wpadało mnóstwo światła i słoneczko, przez co też zdjęcia fajnie powychodziły. Jakby był pochmurny dzień, to z pewnością nie udało by mi się takich fajnych fotek strzelić. Zresztą ludzi robiących było mnóstwo, czy to aparatem czy komórką. Co chwilę robiła się kolejka, bo każdy przystawał co rusz i robił zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
A ja takiego żóltaska w piątek w moim Brico upolowałam
![]() to drugie zdjęcie to moje kwitnienie storka zakupionego w lisotpadzie na aalegro ![]() ![]() Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2010-04-25 o 15:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
To i ja moje dodam
![]() Mam 2 z tymi różowymi żyłkami, 4 białe ( z czego 2 nie mają kwiatków teraz), jeden ciemny |
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Załączam mój dzisiejszy nabytek cytrynkowy. Na pierwszym zdjęciu w całej okazałości ![]() Jestem pewna, że dwa pączki odpadną, bo są lekko podwiędnięte, co zresztą widać na zdjęciu nr 2. A na pozostałych mój pierwszy nabytek, który też widać na avatarze plus dzisiejsza cytrynka. Edytowane przez evilcia Czas edycji: 2010-04-25 o 15:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
śliczny ten cytrynkowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Soleilka cudowny ten ciemny
![]() Evilcia ja też byłam dziś w Sosnowcu na wystawie. ![]() ![]() Też długo wybierałam, były przebrane o standardowych kolorach, faktycznie większość miała paskudne korzenie. W końcu się wkurzyłam i kupiłam białego z pomarańczowym środkiem (choć na zdjęciach widać jakby był żółty) taki po 15 zł. Naprawdę nie było żadnych które mnie zachwyciły oprócz tych wystawowych. Jednak nastawiałam się na duży wybór falków o niestandardowych kolorach i się zawiodłam. ![]() Faktycznie bardziej się opłaca jechać do Tychów-tam nie dość, że są "wypasione" z minimum 2 pędami i kolory też mają ciekawe. Być może jakbym poszła w piątek lub sobotę to by były jakieś ciekawsze. Widziałam na FO zdjęcia z piątku i były takie że ![]() ![]() To ten mój bidulek biały, nie mam takiego, a przeważnie mają żółty środek a nie pomarańczowy więc kupiłam go. Mam nadzieję, że się odwdzięczy i rozrośnie. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Przyczajenie
|
Ale piękne te Wasze storki
![]() ![]() Wiszących jeszcze nie widziałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
A teraz zdjęcia wystawowe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
c.d.n.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-04-25 o 16:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
c.d.
|
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Przyczajenie
|
Ten na drugim zdjęciu ciekawy!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
To chyba jakaś cattleya.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.