|
|
#211 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odwiedziny noworodka
najlepiej powiedz, żeby dała znać kiedy znajdą czas
a co doprezentu dla mamy- byłomi miło, keidy ktoś o mnie pamiętał (dostałam np peeling do ciała)
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie dostalam nigdy nic
bo to bylo moje ciazowe zarelko standardoweale tez myslalam ze jakis drobiazg dla mamusi ucieszylby bardziej niz cos dla dziecka... sam gest ze ktos pomyslal
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-01-09 o 08:23 |
|
|
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38524663]A nieprawda, bo teraz sezon grypowy i rozsądniej jest jednak odczekać choćby ten noworodkowy okres.[/QUOTE]
To chyba normalne że nikt chory po domach z noworodkami nie łazi ![]() A tak poza tym - przecież te pierwsze odwiedziny to sa raczej spotkaniami z mamą nie z dzieckiem. Dziecko to tak do 3 miesiąca głównie śpi. U mnie to tak wyglądało że znajomi lukali z przedpokoju na łóżeczko- mówili "no piękna" i śmigali do salonu na kanapę żeby ze mną pogadać. Styczność z dzieckiem = zero. Nikt nie miał pomysłu żeby ją z łóżeczka wyciagać , na rękach nosić, chuchać na nią itd. No ale to tez kwestia tego że ja może trochę nierozsądna jestem - do tego towarzyska- ja tam błagałam żeby do mnie przychodzili- tłumnie i szumnie. Fakt że gównie po godzinie 20 te tłumy się schodziły. Jak dziecko spało już smacznie po kąpieli i karmieniu.
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
Hania, żartujesz.
Co z tego, ze spotkanie z mamą - ty myślisz, że "zarazki" inteligentne są i ominą dziecko jeśli już ktoś je przyniesie do domu? :d Nie trzeba dziecka na ręce brać, by być rozsiewaczem złego ![]() Poza tym nawet tu na forum ostatnio czytałam, jak dziewczyna się żaliła, że przyszli znajomi chorzy a tu noworodek... |
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio.
|
|
|
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
dlaczego? Moje spało
![]() napisałam - zależy od mamy i dziecka. Ja oczekiwałam odwiedzin przyjaciół bo było mi po prostu brak towarzystwa. Miałam czasu w brud, dziecko zawsze o 20 spało. Zresztą w dzień też ciągle spało. Pierwszy tydzień byliśmy w domu tylko w trójkę. Później dałam zielone światło na odwiedziny znajomych. ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38538933]Hania, żartujesz. Co z tego, ze spotkanie z mamą - ty myślisz, że "zarazki" inteligentne są i ominą dziecko jeśli już ktoś je przyniesie do domu? :d Nie trzeba dziecka na ręce brać, by być rozsiewaczem złego ![]() Poza tym nawet tu na forum ostatnio czytałam, jak dziewczyna się żaliła, że przyszli znajomi chorzy a tu noworodek...[/QUOTE] No jak ktoś ma znajomych którzy nie mają rozumu to już inna sprawa. Wtedy lepiej ogłosić wszem i wobec że goście nie są mile widziani.
|
|
#217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wspomnę już o jakichś problemach np. z karmieniem piersią. Moim zdaniem najrozsądniej zadzwonic i zapytac jak się czuje itd. |
|
|
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
A jak się ma drugie do pierwszego?
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie wygłaszaj proszę globalnych teorii o śpiących noworodkach, bo to figa prawda. A tak w ogóle to zazdroszczę... Serio.
|
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
ok ..powinnam napisać- moje dziecko przez pierwsze 3 miesiące głownie spało.
Wtedy moja wypowiedz jest dla Ciebie OK?? Chodziło mi tylko o przedstawienie inne strony- nie ma reguły i sa na świcie matki które szybko dochodzą do siebie, dziecko spi jak aniołek. matka ma mieszkanie wypucowane , muffinki upieczone, pranie zrobione i marzy o towarzystwie. ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
Ale wiem też nie nie jestem jakimś ewenementem..bo mam ze 3 kumpele które na tydzień po cesarce miały wymalowane pazury, dzieci spały w kołysce a one na balkonie czytały miesięczniki o modzie. Kiedyś myślałam " kurcze też bym tak chciała" i miałam. Teraz gorzej. Nie ma czego zazdrościć. Sypiam 4 godz. na dobę, pracuję i nie wiem jak sie nazywam.
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie są.
Nie wiem tylko czy któraś tu (poza Tobą) takie zna. Ja żadnej.
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
moje tez głownie spały.. a ja się pieczeniem drożdżowego i malowaniem paznokci zajmowałam bo wszystko inne miałam porobione.. gorzej sie porobiło w 2-3 miesiącu jak zaczęły się kolki ale to inna historia ale nic się nie bój zaraz się dowiesz ze pewnie jesteś w takim razie matka terrorystką i tresowałaś swoje dziecko i na siłę spać kładłaś bo to nie jest normalne (czytaj najmądrzejszym na tym forum się nie przydarzyło a więc nie możliwe ) żeby dzieci kłopotów nie sprawiały..i same spały i jeszcze (o matko nie daj boże!) we własnym łóżku
|
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masakra się zaczęła po 5 miesiącu dopiero. Znaczy dziecko nadal o 20 zasypia..z tym że budzi się co godzinę, dwie..a są noce że i co 15 min. Do tego wróciłam do pracy, więc....biorę 3 min prysznice, ciasta nie upiekłam nawet na święt, film pełnometrażowy ostatnio oglądałam w maju - tylko jeszcze na przytulanki z mężem czas znajduje.
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
ja do tej pory mam już dwoje dzieci.. i nie narzekam, odpukac noce przesypiają..młodszy czasm coś ok 4 se pogada ale zaraz zasypia sam
paznokcie mam zawsze wymalowane no i na seks też czasu zabraknąć nie może i da się naprawdę ..wszystkim mamom tego życzę !
|
|
|
|
|
#226 |
|
Wtajemniczenie
|
Jest sezon grypowy, mnóstwo ludzi choruje. Ja bym do takiego małego 2-tygodniowego dziecka się nie pałętała (nawet jeśli ciągle śpi
).Zadzwoń, zapytaj autorko, kiedy możesz przyjść.
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Zawsze mi się wydawało, że jednak każdy chce zobaczyć dziecko a nie rozprutą mame ![]() 3. Hania pewne wspomnienia się zacierają. Byłam niedawno odwiedzić 3 miesięczne i nie spało w ciągu 2 godzin pobytu. Mój spał po całych dniach tak do 2 tygodni po porodzie. Jak miala 3 tygodnie odwiedziła go druga babcia i darł się cała jej wizyte. Zreszta do tej pory nie przepada za nią. Ostatnio młotkiem oberwała
|
|
|
|
|
|
#228 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co wątek to samo bredzisz. ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Mi goscie nie przeszkadzali. Rodzinka wpadla jak mala miala 4 dni.
Zadzwon i zapytaj kolezanke kiedy mozesz wpasc w odwiedziny. W koncu macie ze soba dobry kontakt, wiec nie powinno byc problemu z dogadaniem sie. Co do grypy, to zaden normalny czlowiek nie bedzie sie pchal do domu, w ktorym jest noworodek, nawet gdy ma tylko katar. |
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chce zobaczyć dziecko- dokładnie zobaczyć bo przecież 2 tygodniowego czy nawet miesięcznego goście nie będą na rękach nosić , tiutać nad nim itp. Może ja mam jakieś inne doświadczenia niż standardowy czowiek- ale moje dziecko serio tylko jadlo , spało i spacerowało (jak spacerowalo też spało) Nawet koleżanki komentowały że to już przesada- Mała ma 2 miesiące a jeszcze nie miały szansy jej poznać w innej sytuacji niz na śpiocha. BTW..moje dziecko darło się tylko jak kolki miało- i to tylko jak była w domu. Wystarczyło , ubrać wsadzić w samochód i pojechać gdziekolwiek- spała jak anioł. Trochę wariatkę ze mnie robiła..bo płakała od 8 do 10 np...non stop. To ja ją w samochód i do brata...na wejściu mówię "brat przyjechałam bo drze sie non stop i mam dość" A u brata- przez 6 godz. tylko spała i jadła. No matka wariatka.W ogóle moje dziecko do tej pory robi jazdę tylko jak jest ze mną lub mężem. Z babcią, ciocią, w gościach to jest dziecko ideał. Wszyscy mówią że takiego dziecka to jeszcze jak żyją nie widzieli. ![]() Co do tej grypy- ok rozwija się do 3-5 dni OK..ale co z tego ja nie mam w planach chronić dziecka przed wszelkimi wirusami i zarazkami tego świata. Nie sterylizuję, nie szoruję zabawek jak tylko upadna na podłogę..nie dmucham nie chucham. Fakt może też dlatego moje dziecko już 5 razy chorowało ..pierw szy katar miała jak miała 3 tygodnie. "Zakichała" ją moja siostra w święta wielkanocne.
|
|
|
#231 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że najlepiej wstrzymać się 2-3 tyg. z taką wizytą. Mój maluch spał sporo może pierwszy tydzień, potem już tak kolorowo nie było, podczas gdy bratanica męża spała cały czas, do tej pory taki z niej śpioch a ma skończone 3 m-ce
My niestety spokoju nie zaznaliśmy, sami wybraliśmy się z taką wizytą kiedy dziecko miało już trochę ponad miesiąc Ubranka w większych rozmiarach to dobra myśl (u nas mama uprzedziła, że jak już to kupować większe) - dzieci na prawdę szybko wyrastają, pieluchy, chusteczki, jakaś grzechotka... Jak dasz coś typowo dla mamy na pewno będzie jej miło
Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-01-10 o 10:36 |
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i niektóre dzieci uczulają sie na różne marki chusteczek czy pieluch..a dwa mamy mają swoje upodobania.. więc ten telefon z zapytaniem od którego wszystko się zaczyna to podstawa.. będzie wiadomo i kiedy przyjść i co przynieść |
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciuchami też lepiej uważać i to nawet o guście nie mówię, ale mój syn na przykład ma wymiary takie, że wszystko na 3 miesięczne dziecko jest na niego za krótkie, za to więszość na 6-9 jest za szeroka (i będzie za krótka jak już te 6-9 osiągnie
)i ja bardzo uważnie muszę dobierać ubranka - warto zapytać. Mnie się wydaje, że dobrym prezentem jest książeczka z bajkami (na później), skarpetki, kocyki
|
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
A tak w temacie- najlepszy prezent jaki dostałam zaraz po narodzinach córki to : 5-pak chusteczek do pupy, skarpetki, kocyk- a dla mnie kosz różności ze zdrowymi przekąskami. Te przekąski to było na serio coś..co mi po kwiatkach - balsamy sama wolę kupować- za to przy KP byłam non stop głodna i dałabym sie pociąć za ciastka
|
|
#235 |
|
Zadomowienie
|
A to nam też się zdarzyło, że dostał pieluchy w za małym rozmiarze, ale mieliśmy komu oddać... Za małe ubranko również - ja nie wiem co te dzieciaki tak rosną
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co było w takim koszu?
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
ja też dostałam taki kosz. Moja 'ekologiczna' koleżanka upiekła kilka orkiszowych muffinek, dorzuciła suszone owoce z jej ogródka, chrupki wieloziarniste, ser owczy, chlebek gryczany upiekła. No takie rzeczy których sama bym nie zrobiła a które mogłam jeść i były urozmaiceniem mojej skąpej diety. Byłam z tego baaardzo zadowolona.
|
|
|
|
|
#238 |
|
Zadomowienie
|
Miło z jej strony
![]() Jak sobie przypomnę początki karmienia piersią... Tego nie wolno, tamtego nie wolno... Można by pomyśleć, że została tylko woda ![]() My dostawaliśmy podczas takich wizyt ciuszki, pieluchy, chusteczki, kaszki, słoiczki, zabawki... Ja poza kwiatami od męża :P dostałam pierścionek od teściowej, który chyba w przyszłości przekażę synowi a on swojej wybrance Aaa i kuzynka też mi coś ze zdrowej żywności przyniosła faktycznie
|
|
|
|
|
#239 |
|
Przyczajenie
|
długo nie miałam dostępu do internetu a chciałam się pochwalić, że już jestem po
koleżanka zadzwoniła do mnie i sama wspomniała o odwiedzinach rozmawiałyśmy chyba ze dwie godziny, a maluszek nie spał, ale był grzeczny jak aniołek dziękuję dziewczyny za rady
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szkoda że ja nie mam takich koleżanek, bo za miesiąc też by mi się przydał taki kosz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.

a co doprezentu dla mamy- byłomi miło, keidy ktoś o mnie pamiętał (dostałam np peeling do ciała)

bo to bylo moje ciazowe zarelko standardowe
- do tego towarzyska- ja tam błagałam żeby do mnie przychodzili- tłumnie i szumnie. Fakt że gównie po godzinie 20 te tłumy się schodziły. Jak dziecko spało już smacznie po kąpieli i karmieniu.

) żeby dzieci kłopotów nie sprawiały..i same spały i jeszcze (o matko nie daj boże!) we własnym łóżku