Plecionki z koralików - porady, wzory, wymiana doświadczeń - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-20, 10:38   #211
maly_karaluszek
Zadomowienie

Dot.: Plecionki z koralików - porady, wzory, wymiana doświadczeń

Może wejdzie 10g jak trochę upchniesz Łyżeczka do herbaty ma własnie 5 ml, taką łyżeczką nakładają koraliki w jablonexie -> ważą ok. 10 g (czasem nawet więcej). Nie wiem jak to się ma rozmiarowo ale drobnica poniżej 3mm
Chyba że Bilq próbowała, to mój ciąg myślowy jest jednak nie poprawny
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 10:53   #212
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Dobra to ja zrobię dzisiaj test - spróbuję 10 gramów koralików 11/0 do takiego słoiczka po próbce z Douglasa. Dam znać wieczorem po teście.
FK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 11:23   #213
Bilq
Rozeznanie

Nie próbowałam osobiście - obliczyłam tylko porównując z innym pojemniczkiem dostępnym na beading.pl gdzie podane są szczegółowe wymiary jak i ilość koralików które się mieszczą Ale sama jestem ciekawa, bo teoria może nie sprawdzić się w praktyce - więc czekam na wyniki testu
Stary 2011-02-20, 14:46   #214
staska_stasia
Zakorzenienie

Mam problem
Chcę zrobić takie kulki z kryształków. I tak: kryształki mam, żyłkę mam, projekt opcykany mam i wiem jak to się robi. Zapytacie: gdzie problem? Problem w supełkach na żyłce :/ Bo mi ta żyłka sprężynuje, supełek się luzuje, jak utnę to się w ogóle rozwiązuje. Jak sobie z tym radzicie Na nitkach zabezpieczam supełki klejem modelarskim (bo ma na końcu igłę, więc się bardzo precyzyjnie dozuje), ale takiego supełka on nie chce związać ;(
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 17:28   #215
Martva
Zadomowienie

Laptop poszedł do serwisu w celu wymiany klawiszy. Dość przypadkiem zrobiono mu format twardego dysku. Mam mocno uzasadnione podejrzenie że szlag trafił Firefoxa z milionem koralikowych zakładek ze schematami do przyswojenia kiedyś. Płakać mi się chce, nie wiem czy bardziej z żalu niż ze złości. Sniff ;(
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 18:00   #216
staska_stasia
Zakorzenienie

To panowie serwisanci mają dosyć nietypowy sposób wymiany klawiszy :/
Stary 2011-02-20, 18:05   #217
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Ogłaszam wszem i wobec, że 10 gramów koralików 11/0 nie mieści się w takim 5ml pojemniczku . I to tak całkiem znacząco... Czyli 20 gramów w 10ml też się nie zmieści... Szkoda, będę się dalej męczyć z rosnącą ilością woreczków strunowych z koralikami
Stary 2011-02-20, 18:12   #218
staska_stasia
Zakorzenienie

Ja mam parę zakładek, tylko nie wiem czy ściągnęłam je z tego forum czy z jakiegoś innego. Tak na szybko przejrzałam temat i chyba gdzie indziej to znalazłam, więc mam nadzieję, że nic nie dubluję:
http://picasaweb.google.com/graceanne.lcfp
http://picasaweb.google.com/neuzamacil/BIJUX102#
http://www.vsehobby.ru/razdel.php?id=4&page=1
Szczególnie do gustu przypadło mi to: http://www.vsehobby.ru/pivo_brelok.html - chyba będę musiała odświeżyć swój rosyjski
http://forum.hawaaworld.com/showthread.php?t=1572185 tutaj są przepiękne chusty- dla tych, którym się nudzi
wielkanocnie: http://picasaweb.google.com/beadturtle/BeadedEgg#
Stary 2011-02-20, 18:14   #219
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Ja żyłkę nadtapiam nad świeczką, bo inaczej też mi się rozwiązuje, albo TŻta wykorzystuję dowiązania jak pod ręką jest, bo jak on zawiąże to się trzyma :P: albo kropelką czy innym klejem skleić, wydłubać igłą i tym nakładać, a jak wyschnie dopiero odcinać resztę żyłki
Stary 2011-02-20, 18:21   #220
staska_stasia
Zakorzenienie

Kathinna, próbowałam nadtopić, ale w trochę inny sposób. Rozgrzałam metalowy drucik w ogni i dotknęłam żyłkę w miejscu supełka. W ułamku sekundy wszystko się ładnie stopiło
Kurcze, byłam wczoraj w sklepie, mogłam klej kupić :/
Stary 2011-02-20, 21:29   #221
Martva
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia
To panowie serwisanci mają dosyć nietypowy sposób wymiany klawiszy :/
Bo jakieś części jeszcze nie dojechały, a tata do nich wpadł to spytał przy okazji czy w tym modelu się da zrobić format/reinstalację/łotewer bez płyty, bo nie mamy, a pan powiedział: 'sprawdzę' i sprawdził

Też szukam sposobu na usystematyzowanie drobnicy, mniejsze woreczki miałam poukładane kolorami w takim dużym pudle z przegródkami, ale większe się nie bardzo mieszczą, więc leżą w pudełku po butach, osobno drobne, osobno rurki. Mam w nich straszny bałagan i często jak zamawiam coś nowego, to stwierdzam 'o, tego jeszcze nie miałam', zamawiam i tak właśnie udało mi się skompletować chyba ze 4 paczki 7mm rureczek w odcieniu mniejwięcejfuksji.
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-20, 21:45   #222
staska_stasia
Zakorzenienie

Ja chyba nie mam tego wszystkiego tyle co Wy, ale bałagan mam niezły. Pudło po butach brata (czyt. po rozmiarze 46) na jakieś metalowe nie-wiadomo-co (szpilki, nie szpilki, jakieś badziewne perełki plastikowe itd.- generalnie rzadko już tam zaglądam i przydałoby się tam porządek zrobić). Pudełko po filiżankach na woreczki z drobnicą. Pudełko z przegródkami na drobnicę- jej dalszy ciąg. Zdekupażowane pudełko z bałaganem- jakieś niedokończone projekty, ze splątanymi nitkami. Kosmetyczka z kryształkami. I miseczka z ciągiem dalszym niedokończonych projektów i narzędziami. A, i jeszcze koperta ze srebrnym zrolowanym drutem (ta sama, w której ten drut do mnie przyszedł). Cud, że jeszcze się łapię co i gdzie mam
Stary 2011-02-20, 21:52   #223
weraph
Rozeznanie

GG do weraph

To ja się wynaturze jak i gdzie trzymam koraliki.
W zwiazku z tym, że zakręcane słoiczki i wszelkie takie "okołoempikowe" okragłe pudełeczka mi nie leża - albo nie moge ich otworzyć, albo z impetem rozsypuję wszystko - szukałam zamienników.
Padło na:
- karuzele (duze) do tipsów/na przynęty. O takie: http://img04.allegroimg.pl/photos/or.../38/1445373841

Identyczne są czasami (np. w Rossach) podajniki tabletek, mam takie dwa, biało-niebieskie - około 4-7zł
Wchodzi 20 g i wiecej, napewno się z nich koraliki nie wysypują.

- fiolki plastikowe 3ml, 6ml, 12ml z korkiem - dostepne np. w sklepach z wyposazeniem laboratoriów, Gutterman pakuje czasem w nie koraliki, do 6ml wchodzi 12 g o ile się nie mylę. (fiolki z kolei trzymam w słoikach)

- probówki szklane - po cygarach, czy laboratoryjne, trzymam w nich te koraliki których mam najwiecej i szpilki.

- słoiczki po miodzie, 25ml - wchodzi około 50g i wiecej

- mam tez takie pudełko York HS013, podwojne z przegródkami, ale koraliki 2mm się zeń wysypują przez szpary. O takie : http://jaxonclub.slupsk.pl/sklep/images/597346619.jpg

Wchodzi 20-30g. Koszt około 7-10zł

- a i w Lidlu ostatnio były uszczelki w małych pudełeczkach z przegródkami, uszczelki poszły do taty, pudełka zostały u mnie - 9.99zł

Polecam bardzo dział tipsowo-manikurowy na allegro, w pojemniczkach znajdziecie mnóstwo tanich (lub wzglednie) miejsc do trzymania koralikow, warte uwagi są tez wszelkie hurtownie kosmetyczne czy sklepy wędkarskie. Kocham również zestaw puszek FLATEN z IKEA, ale już skoncze, bo posądza mnie o reklamę.
Tyle z mojej strony

Moj wąteczek wizazowy

http://koralikowaweraph.blogspot.com/

Moja koralikowa strona

Edytowane przez weraph
Czas edycji: 2011-02-20 o 22:05
weraph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 22:27   #224
ravenart
Zadomowienie

GG do ravenart

To tez dorzucę swoje 3 grosze.
Zamykane pudełeczka z przegródkami nie zdały u mnie rezultatu - tak jak weraph wspomniała - przesypywały mi się przez szparki. Te wszystkie pojemniki z zatrzaskiem od góry to też była totalna porażka, miałam tendencje do mocniejszego szarpnięcia przy otwieraniu i zostawało mi bawić się w kopciuszka zbierając rozsypaną drobnicę i rozdzielając kolorami.
Kiedyś z lenistwa, zamiast szukać na necie i czekać aż mi przyjdzie pocztą, kupiłam pojemniczki na kał w aptece. Jak dla mnie to był strzał w 10. Oderwać łopatkę i jest jak znalazł. Pojemność ok. 20ml, jak wsypywałam po 20g to wychodziło trochę poniżej 10ml, więc podejrzewam, że 40-50g spokojnie się zmieści. Na większe ilości mam pojemniki na mocz. Dla mnie idealne rozwiązanie, jak mi braknie pojemniczków wystarczy, że skoczę do apteki.
ravenart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 16:31   #225
gosiap165
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ravenart Pokaż wiadomość
Zamykane pudełeczka z przegródkami nie zdały u mnie rezultatu - tak jak weraph wspomniała - przesypywały mi się przez szparki. Te wszystkie pojemniki z zatrzaskiem od góry to też była totalna porażka, miałam tendencje do mocniejszego szarpnięcia przy otwieraniu i zostawało mi bawić się w kopciuszka zbierając rozsypaną drobnicę i rozdzielając kolorami.
Kiedyś z lenistwa, zamiast szukać na necie i czekać aż mi przyjdzie pocztą, kupiłam pojemniczki na kał w aptece. Jak dla mnie to był strzał w 10. Oderwać łopatkę i jest jak znalazł. Pojemność ok. 20ml, jak wsypywałam po 20g to wychodziło trochę poniżej 10ml, więc podejrzewam, że 40-50g spokojnie się zmieści. Na większe ilości mam pojemniki na mocz. Dla mnie idealne rozwiązanie, jak mi braknie pojemniczków wystarczy, że skoczę do apteki.
Super pomysł
gosiap165 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:01   #226
magdalenstwo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ravenart Pokaż wiadomość

Rewelacja!!! )) Na to bym nie wpadła Jednak potrzeba jest matką wynalazków!
magdalenstwo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-16, 16:58   #227
Bilq
Rozeznanie

Tak jeszcze wrócę do tematu organizera - znalazłam ostatnio idealny do moich potrzeb Nazywa się domino 12 i można je kupić w castoramie jak i pewnie w wielu innych sklepach, na allegro też widziałam, kosztują około 2.50 za sztukę Posiadają 6 mniejszych i 2 większe przegródki, mniejsze mieszczą około 30 gram koralików 11/0, do większych powinno wejść po 50 gram, niestety nie miałam już takiej paczki więc pewności nie mam. Zapięcie jest dość wygodne, łatwe do otworzenia a jednocześnie nie otworzy się samo. Pokrywa jest szczelna u góry i koraliki nie przelatują między przegródkami, nawet przy obracaniu Teraz tylko muszę się wybrać do castoramy i wziąć jeszcze kilka takich, na resztę koralików i półfabrykatów.
Stary 2011-03-16, 17:12   #228
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Cytat:
Napisane przez Bilq Pokaż wiadomość
Tak jeszcze wrócę do tematu organizera - znalazłam ostatnio idealny do moich potrzeb Nazywa się domino 12 i można je kupić w castoramie jak i pewnie w wielu innych sklepach, na allegro też widziałam, kosztują około 2.50 za sztukę Posiadają 6 mniejszych i 2 większe przegródki, mniejsze mieszczą około 30 gram koralików 11/0, do większych powinno wejść po 50 gram, niestety nie miałam już takiej paczki więc pewności nie mam. Zapięcie jest dość wygodne, łatwe do otworzenia a jednocześnie nie otworzy się samo. Pokrywa jest szczelna u góry i koraliki nie przelatują między przegródkami, nawet przy obracaniu Teraz tylko muszę się wybrać do castoramy i wziąć jeszcze kilka takich, na resztę koralików i półfabrykatów.
Wrzuciłabyś fotkę?
Stary 2011-03-16, 18:07   #229
Bilq
Rozeznanie

Proszę Pudełeczka są nieduże, ale są też większe wersje z większymi przegródkami i większą ich pojemnością. Mi najbardziej pasowały te bo koralików kupuje zwykle po 20 gram z jednego koloru, i mieści się tyle w przegródce a nawet weszłoby więcej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P5190956.jpg (80,4 KB, 103 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-16, 18:37   #230
staska_stasia
Zakorzenienie

Ja mam takie pudełka, ale w przegórdkach mam porozkładane kolorki w woreczkach. Bo Twój pomysł Bilq jest fajny, gdyby nie to, że jak się to przewróci albo się tym potrzęsie, albo spadnie ze stołu, to koraliki poprzeskakują między przegródkami chyba, nie?

Mam do Was pytanie o ścieg RAW. Wychodzi Wam na drobnicy z jablonexu? Mi wychodzi jedynie na idealnych kulkach (srebrnych lub kulkach minerałach), ale z tych jablonexowych seed beadów to już nie potrafię...
Stary 2011-03-16, 18:48   #231
Bilq
Rozeznanie

Generalnie nie przelatują. Przyjrzałam się temu dokładniej i w dwóch pudełkach mam po jednym takim miejscu gdzie koraliki mogą przelecieć, bo jest nie do końca szczelnie. Przy tym otwartym pudełku widać że ma takie "wypustki" w miejscach złączeń z pokrywką. Dla mnie to nie jest duży problem
Stary 2011-03-16, 18:53   #232
weraph
Rozeznanie

GG do weraph

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ja mam takie pudełka, ale w przegórdkach mam porozkładane kolorki w woreczkach. Bo Twój pomysł Bilq jest fajny, gdyby nie to, że jak się to przewróci albo się tym potrzęsie, albo spadnie ze stołu, to koraliki poprzeskakują między przegródkami chyba, nie?

Mam do Was pytanie o ścieg RAW. Wychodzi Wam na drobnicy z jablonexu? Mi wychodzi jedynie na idealnych kulkach (srebrnych lub kulkach minerałach), ale z tych jablonexowych seed beadów to już nie potrafię...
Wychodzi ci bo kulki sa mega rowne Raw generalnie lubi równe koraliki - wiec zamiast seed beadów wybierz krótkie rurki jabłonca, ew. m.delica czy t.trasures.

Moj wąteczek wizazowy

http://koralikowaweraph.blogspot.com/

Moja koralikowa strona

weraph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 06:29   #233
Elle_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Szczególnie do gustu przypadło mi to: http://www.vsehobby.ru/pivo_brelok.html - chyba będę musiała odświeżyć swój rosyjski
http://forum.hawaaworld.com/showthread.php?t=1572185 tutaj są przepiękne chusty- dla tych, którym się nudzi
wielkanocnie: http://picasaweb.google.com/beadturtle/BeadedEgg#

wzór piwa mnie rozbawił
Elle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 15:09   #234
staska_stasia
Zakorzenienie

Ja się muszę w końcu z mamą dogadać, żeby mi to przetłumaczyła, bo z moją znajomością zaprzyjaźnionego języka zajęłoby mi to miesiąc
Stary 2011-03-17, 16:36   #235
Bilq
Rozeznanie

Akurat się natknęłam na raw z użyciem czeskich koralików Tu: http://spherikus.deviantart.com/art/...0423232?q=&qo=
Ogólnie myślę że jest to możliwe, ale zależy jak im się partia uda - ja np. czarne miałam bardzo nierówne, przez niektóre w ogóle igła nie przechodziła, a srebrne matowe jak i wiele innych kolorów mam ładnie równiutkie.
Stary 2011-03-17, 16:52   #236
staska_stasia
Zakorzenienie

Hmm, wydaje mi się, że są z większych koralików niż te 2,3mm. Przynajmniej widać, że nie ma rzeczy niemożliwych
Stary 2011-03-17, 17:47   #237
Dragona_eu
Przyczajenie

Smile Dot.: Plecionki z koralików - porady, wzory, wymiana doświadczeń

Witam

na zdjęciach moje pierwsze doświadczenia z koralikami , będę wdzięczna za Wasze komentarze

pozdrawiam,
Dragona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kolczyki koralikowe kule białe.jpg (3,9 KB, 71 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kolczyki koralikowe kule czarne.jpg (3,8 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Komplet koralikowe kule.jpg (5,1 KB, 41 załadowań)
Dragona_eu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 18:01   #238
Bilq
Rozeznanie

Na tak małych zdjęciach niestety nic nie da się zauważyć...
Stary 2011-03-17, 18:23   #239
Dragona_eu
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bilq Pokaż wiadomość
Na tak małych zdjęciach niestety nic nie da się zauważyć...
hmm... no tak

większy format mam na swojej stronce, ale nie wiem czy mogę podać link ... ?
Stary 2011-03-17, 18:28   #240
Dragona_eu
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dragona_eu Pokaż wiadomość
hmm... no tak

większy format mam na swojej stronce, ale nie wiem czy mogę podać link ... ?
ok teraz powinno być lepiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kolczyki koralikowe kule białe.jpg (35,9 KB, 80 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kolczyki koralikowe kule czarne.jpg (37,2 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Komplet koralikowe kule.jpg (57,0 KB, 51 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości