Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-22, 08:59   #211
valerverda
Raczkowanie

Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)

Mam pytanie czy studiowanie filologi rosyjskiej da się pogodzić z drugim kierunkiem ?
valerverda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 16:07   #212
yasminuuum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez valerverda Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy studiowanie filologi rosyjskiej da się pogodzić z drugim kierunkiem ?
oczywiście że się da wszystko jest możliwe do wykonania tylko wiadomo że kosztuje to więcej wysiłku
A z czym chciałabyś to połączyć?

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 16:08   #213
Mariolccia
Raczkowanie

GG do Mariolccia

No pewnie, że tak! Ja na przykład nie miałam problemu. Moje koleżanki które studiowały pedagogikę, ekonomię czy nawet mechatronikę (czy jakto się tam nazywa) dawały sobie radę! Chociaż wymaga to samozaparcia i ciężkiej pracy!

Живём вместе
JaMajkkowa Zupa
Mariolccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 16:29   #214
seductivee
Zakorzenienie

Wiele zależy też od profesorów, bo zajęcia często odbywają się w tym samym czasie, a jak są ugodowi to pozwalają się przenosić na zajęcia i da się poukładać swój plan na 2 kierunki Oczywiście jak dziewczyny już wspomniały to wymaga dużego nakładu pracy, ale jeśli jesteś na to gotowa to czemu nie

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 17:42   #215
valerverda
Raczkowanie

Moje dokumenty są na stosunkach międzynarodowych(rok na tym kierunku mam za sobą ale nie powiem żeby był to najlepszy okres ;/ ) i na turystyce. Nie wiem co wybrać.Bardziej jednak jestem za zostawieniem stosunków ponieważ bardzo mi zależy na Erasmusie a z turystyki jest z tego co wiem wiele możliwości wyjazdu.
Stary 2011-08-31, 23:46   #216
Selinka26
Raczkowanie

Dziewczyny..ogrania mnie strach przed tymi studiami. Napiszcie jak to wszystko bedzie wygladalo,bo nie mam zielonego pojecia! Kiedy rozpoczynaja sie te studia,skoro 1 wypada w sobote? 3 pazdziernikia,w poniedzialek? Gdzie trzeba bedzie sie udac?Bedzie jaksa uroczystkosc,wreczenie indeksow? Kiedy otzrymamy te legitymacje? Kiedy pojawi sie jakis plan i gdzie beda sie odbywaly te zajecia,wyklady?
Stary 2011-09-01, 06:26   #217
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Selinka26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny..ogrania mnie strach przed tymi studiami. Napiszcie jak to wszystko bedzie wygladalo,bo nie mam zielonego pojecia! Kiedy rozpoczynaja sie te studia,skoro 1 wypada w sobote? 3 pazdziernikia,w poniedzialek? Gdzie trzeba bedzie sie udac?Bedzie jaksa uroczystkosc,wreczenie indeksow? Kiedy otzrymamy te legitymacje? Kiedy pojawi sie jakis plan i gdzie beda sie odbywaly te zajecia,wyklady?
Wszystkie informacje znajdziesz na stronie uczelni, albo w gablotce na swoim wydziale
Plan u nas był zazwyczaj ok. 2 tygodni przed rozpoczęciem dni przed rozpoczęciem roku.

Ja juz nie pamiętam jak było u mnie, ale było zebranie w głównej auli i tam wszystko tłumaczyli. Pewnie zacznie się 3 października

Nie stresuj się
Stary 2011-09-01, 07:20   #218
seductivee
Zakorzenienie

Informacje będą na stronie wydziału. Uroczystość rozpoczęcia roku akademickiego, będzie najprawdopodobniej w poniedziałek, ale tam nic ciekawego ci nie powiedzą - byłam w tamtym roku i zmarnowałam czas. Po tej uroczystości chyba rozdają też legitymacje i indeksy, ale to żadna uroczystość - po prostu wyczytują, idziesz po indeks i podpisujesz, że odebrałaś - dobrze jak się jest na początku listy, bo jak pod koniec to się troszkę posiedzi . Indeks i legitymację, można odebrać też w dziekanacie, także nie ma problemu
A plan będzie pod koniec września. Pojawi się równocześnie i w gablotce na dole w głównym budynku (lewe skrzydło, parter) i w internecie na stronie wydziału W tej gablotce zostaną wywieszone też listy z podziałem na grupy I wywieszają je przed planem.
Nie ma czego się stresować Wszystko Ci wytłumaczą na pierwszych zajęciach Z doświadczenia wiem, że nie warto pytać w dziekanacie ani sekretariacie bo się niczego nie dowiesz
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało

Stary 2011-09-03, 16:57   #219
airedale
Przyczajenie

Wróciłam po długiej nieobecności i teraz naszły mnie takie same wątpliwości jak Selinkę. Co z rozpoczęciem, gdzie ono będzie, o której godzinie i skąd się o tym dowiemy. Na te rozpoczęcie jakoś szczególnie się ubrać? czy wystarczy jakaś koszula, nie koniecznie biała?
Mało ogarniam usosa, tam coś jest o jakimś zapisywaniu się na zajęcia, ale o co chodzi dokładniej?
A do tego po przeczytaniu postów Seductive mam wrażenie, że to jest będzie jakaś rzeź. Tzn. oczywiście, zdawałam sobię sprawe, że studia to nie liceum i będzie trudno, ale żeby do tego stopnia? że Rosjanie mają problemu z zaliczeniami?

co to będzie, co to będzie
airedale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 21:19   #220
Selinka26
Raczkowanie

Mam tak samo jak Ty-airedale..w oczach strach! W dodatku nie znam w ogóle Białegostoku..będę tam praktycznie sama i nie wiem jak ja się tam ogarnę,odnajdę i nie pogubię;/
Stary 2011-09-04, 07:36   #221
seductivee
Zakorzenienie

Ej ej Nie jest strasznie! Mają problem i Rosjanie - bo się nie uczą, a wychodzą z założenia że i tak to umieją, a tu guzik z pętelką. Taki HLR - nie da się tego zaliczyć jeśli się tego nie nauczy i nie poświęci trochę czasu na to by to ogarnąć, bo materiału jest dużo.
Ale nie stresujcie się! Jeśli nie jesteście typowymi 'olewaczkami' wyznającymi zasadę - 'nie nauczę się, a liczę na cud' to pójdzie wam świetnie Ja po prostu uprzedzam, że za robotę trzeba się wziąć od razu, a nie przed samym egzaminem
Na usosie na nic się nie trzeba zapisywać - on tak na prawdę zacznie działać przy sesji zimowej - wtedy pokażą się na nim wasze oceny z egzaminów
Kochane - o rozpoczęciu pisałam post wyżej Napiszą o tym na stronie uwb. Podział na grupy i rozkłady zajęć będą w drugiej połowie września, ponieważ trwają jeszcze poprawki.
Na rozpoczęcie mało kto idzie, bo tak jak mówiłam - nie powiedzą tam nic szczególnego. W tamtym roku było bodajże o godzinie 12, w głównym budynku. A ubrać się można dowolnie, ale wiadomo, że wypada założyć coś eleganckiego
Na początku ciężko wszystko ogarnąć - nowe miasto, nowi znajomi, nowa szkoła. Ale szybko się odnajdziecie w tym całym szaleństwie
Pytajcie o co chcecie, ja postaram się na wszystko odpowiedzieć

Stary 2011-09-07, 20:46   #222
Selinka26
Raczkowanie

Czy na tym forum sa osoby,ktore zamieszkuja białostockie akademiki i moglyby podzielic sie informacjami o panujacych tam warunkach?;p
Stary 2011-09-12, 01:51   #223
201604181004
Konto usunięte

Jestem strasznie ciekawa relacji osób które w tym roku rozpoczną FR

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2011-12-29 o 20:46
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 08:25   #224
seductivee
Zakorzenienie

Kochana, w większości uczelni do kół może należeć każdy Ja osobiście nie należę do koła rusycystów w naszej szkole, ale koleżanki z mojego roku owszem Teraz taka działalność w kołach może prawdopodobnie pomóc w otrzymaniu nowego stypendium rektorskiego

Ja laptopa nie używam, na zajęciach z reguły używa się tradycyjnych zeszytów - bo to i szybciej i łatwiej idzie Ale na wykładach, które były na 1 roku po polsku wiele osób nosiło notebooki Jak ktoś szybko pisze i sprawnie na klawiaturze to super sprawa Ja np. pisałam najpierw w brudnopisie, a w domu przepisywałam na komputerze i drukowałam. Żmudna praca, ale przynajmniej miałam wszystkie wykłady poukładane, schludne i czytelne

Stary 2011-09-12, 13:47   #225
201604181004
Konto usunięte

Słuchaj bo jak to jest - inni na studiach mają wykłady i ćwiczenia nie? A ja mam w siatce godzin chyba 3 wykłady w tygodniu a reszta to jest niemalże w 100% praktyczna nauka języka i... I co to jest jeśli to nie wykłady?

No właśnie jeśli chodzi o pisanie to na klawiaturze baaaaaaaaardzo szybko piszę o wiele szybciej niż z długopisem i kartką, poza tym na komputerze jest to bardziej czytelne. Tylko wiesz boję się że trzeba będzie rysować jakieś schematy i sobie tylko roboty narobię - tutaj kartka tutaj odnośnik tutaj rysunek tutaj notatki na kompie... boję się tylko że się troszkę wygłupie bo co jak nikt nie weźmie netbooka? i skoro nie znam języka to wykłady będą po polsku tak? bo bałam się że muszę już kupować naklejki na klawiaturę ale przecież ja ani be ani me

no i co do tych kół to ja nie znam języka ale chyba po roku, dwóch latach będę mogła się zapisać z czystym sumieniem, co? bo teraz to się nie będę wyrywać tak przed szereg, ech.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 14:28   #226
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Słuchaj bo jak to jest - inni na studiach mają wykłady i ćwiczenia nie? A ja mam w siatce godzin chyba 3 wykłady w tygodniu a reszta to jest niemalże w 100% praktyczna nauka języka i... I co to jest jeśli to nie wykłady?

No właśnie jeśli chodzi o pisanie to na klawiaturze baaaaaaaaardzo szybko piszę o wiele szybciej niż z długopisem i kartką, poza tym na komputerze jest to bardziej czytelne. Tylko wiesz boję się że trzeba będzie rysować jakieś schematy i sobie tylko roboty narobię - tutaj kartka tutaj odnośnik tutaj rysunek tutaj notatki na kompie... boję się tylko że się troszkę wygłupie bo co jak nikt nie weźmie netbooka? i skoro nie znam języka to wykłady będą po polsku tak? bo bałam się że muszę już kupować naklejki na klawiaturę ale przecież ja ani be ani me

no i co do tych kół to ja nie znam języka ale chyba po roku, dwóch latach będę mogła się zapisać z czystym sumieniem, co? bo teraz to się nie będę wyrywać tak przed szereg, ech.
u mnie PNJR był podzielony, na leksykę, fonetykę i gramatykę więc pewnie o to chodzi

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 15:10   #227
seductivee
Zakorzenienie

U mnie też PNJR była podzielona na 3 zajęcia z różnymi 3 nauczycielami: leksyka + taka gramatyka typu: odmiany części mowy, gramatyka typu: dyktanda, i laboratorium - gdzie ćwiczy się wymowę.
Praktyczna to są ćwiczenia, wykłady ma się przeważnie na auli, gdzie zbierają się grupy i wygłasza jeden profesor. Ja w pierwszym semestrze miałam tylko 1 wykład tygodniowo z HLRu, reszta to były ćwiczenia.
Kochana, poczekaj z miesiąc, wtedy zobaczysz kto ma notebooka, a kto nie. Każdy profesor ma swój system nauczania i jeden będzie Cię uczył jak najbardziej obrazowo, a drugi będzie wygłaszał długie i nudne monologi, które będziesz musiała zapisywać słowo w słowo.
No wykłady i ćwiczenia będą po polsku, jednak nie całkowicie - bo od początku musisz się oswajać z językiem. Czyli stopniowo będzie wprowadzany język w prowadzeniu zajęć.
Ale na tych kołach nie jest wymagana płynna znajomość języka. Są różne koła, gdzie np. ogląda się filmy po rosyjsku, słucha rosyjskiej muzyki, poznaje się kulturę. Możesz przecież chodzić na dane kółko jak ci się podoba, to nie jest przymus, że jak raz pójdziesz to musisz tam zostać. Takie kółka służą poszerzaniu horyzontów, ćwiczeniu języka w luźnej wymowie. Nie wierzę, żeby ktoś kto jest członkiem takiego kółka i nie zna języka, popełnia błędy itp. był wyśmiany czy krytykowany. To są zajęcia dodatkowe, które mają uprzyjemnić ci czas.

Stary 2011-09-12, 17:20   #228
valerverda
Raczkowanie

Mam pytanie co do Erasmusa na UwB. Na jakiej zasadzie odbywa się rekrutacja, czy też się zdaje egzamin z angielskiego i jakie są zazwyczaj kraje do wyboru?
Stary 2011-09-12, 17:37   #229
seductivee
Zakorzenienie

Może się przyda: http://www.uwb.edu.pl/uniwersytet.php?p=356 - tu są informacje na UwB, oraz tu ogólne - http://www.erasmus.org.pl/
Najlepiej to się przejść do dziekanatu - może udzielą jakichś szczegółowych informacji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-13, 12:26   #230
valerverda
Raczkowanie

Tyle to wiem. Myślałam że ktoś jest bardziej poinformowany w tym temacie.
Stary 2011-09-19, 11:10   #231
airedale
Przyczajenie

Nie mogę się doczekać planu zajęć
a na usosie też go podadzą?
airedale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 13:28   #232
seductivee
Zakorzenienie

Niestety ale nie. Bynajmniej do tej pory nigdy się tam nie pojawiał. A szkoda Plan pojawi się na stronie naszego wydziału równocześnie z wywieszonym na tablicy. Zmienili nam pod koniec roku stronę wydziału i myślałam, że będzie cały czas aktualizowana, a tam pustki - ani nie napisali organizacji roku 2011/2012, ani nie napisali nic o rozpoczęciu wydziałowym..
Byłam dziś na uniwerku, to ani list ani planów nie widać. Mogliby chociaż listy dla 2 roku wywiesić, bo już dawno po poprawkach, ale jak zwykle wszystko na ostatni tydzień.

Stary 2011-09-19, 14:13   #233
Selinka26
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie.. jakies zeszyty beda potrzebne? i jakie? bo juz bym sobie cos kupila,ale nie wiem ile i czego..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-19, 14:26   #234
seductivee
Zakorzenienie

Hm. Ja używam z reguły zeszytów dużych, takich z kółkami. Jako brudnopis mam zwykły zeszyt. Najwięcej się pisze z praktycznej, dlatego najlepiej ją mieć całą w 1 zeszycie: z laborków i dyktand pisze się mało, więc najwięcej miejsca zajmuje ta praktyczna z odmianami. Do HLRu nie miałam żadnego zeszytu, ponieważ wszystko co było potrzebne na zajęcia drukowałam lub kserowałam, ewentualnie robiłam notatki na zajęciach i wkładałam to wszystko po kolei do teczek, co mi pomogło ogarnąć materiał na egzamin. Reszta przedmiotów mało zajmuje - warto jest założyć jeden zeszyt na przedmioty, które są jednego dnia Ja tak na prawdę zużyłam zeszytów mało - najwięcej poszło na brudnopisy. Oczywiście możesz już teraz zaopatrzyć się w zeszyty, ale ja bym radziła nie przesadzać

Stary 2011-09-19, 17:14   #235
platekrozy
Zakorzenienie

Wszystko chyba zależy od przedmiotu - u mnie nie było mowy jeden zeszyt do wszystkiego,ponieważ na wszystkich zajęciach dużo pisaliśmy - najcieńszy do PNJR wymowy i mówienia.

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 14:32   #236
Selinka26
Raczkowanie

To czyli ile radzicie mi kupić tych zeszytow z kolkami? i ilo kartkowych?
Stary 2011-09-20, 15:52   #237
seductivee
Zakorzenienie

Ja bym Ci radziła kupić na początek dwa duże A4 na kółkach i jeden mały zwykły na brudnopis - ja w nim pisałam wykłady, które przepisywałam na komputerze i robiłam notatki na zajęciach, a później robiłam pełne notatki "na czysto". Nie wiem jak będzie teraz, ale u nas bardzo mało się pisało. W zasadzie to ile piszesz zależy tylko od ciebie, bo jeśli masz super pamięć to nie musisz marnować zeszytów a pamiętasz. Ja się do takich cudów nie zaliczam i piszę wszystko, ale nie zapisałam dużo. Lepiej radziłabym się zaopatrzyć w teczki na kserówki, bo tego jest mnóstwo i to mi zajmuje najwięcej miejsca. Ja z zeszytów w tamtym roku powyrywałam kartki i mam jeszcze na ten rok mnóstwo Zawsze przecież można na bieżąco kupować zeszyty Choć teraz są promocje na artykuły szkolne i można je nabyć taniej.. Ja dodatkowo kupowałam te duże A4 na kółkach ale z dziurkami, bo mam segregatory do których wpinałam niektóre zajęcia.

Stary 2011-09-20, 16:26   #238
platekrozy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Selinka26 Pokaż wiadomość
To czyli ile radzicie mi kupić tych zeszytow z kolkami? i ilo kartkowych?
Wszystko właściwie zależy od uczelni i wykładowcy.
U nas było jak w szkółce i wielki foch,jak ktoś nie miał pracy domowej w zeszycie tylko w książce
Najlepiej poczekaj do zajęć i zobaczysz co i jak kto wymaga
Ja na drugim kierunku miałam jeden zeszyt do 2 przedmiotów i pisałam z jednej strony jeden przedmiot,z drugiej drugi A środek to wyrywanie kartek na kolosa

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 17:18   #239
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Wszystko właściwie zależy od uczelni i wykładowcy.

Najlepiej poczekaj do zajęć i zobaczysz co i jak kto wymaga
Ja na drugim kierunku miałam jeden zeszyt do 2 przedmiotów i pisałam z jednej strony jeden przedmiot,z drugiej drugi A środek to wyrywanie kartek na kolosa
Zgadzam się i też prowadziłam tak zeszyt - podzielony na przedmioty A dlatego polecam te na kółkach, ponieważ właśnie nie trzeba trzymać się środka i można na kolosy wyrywać kartki z każdego miejsca

Stary 2011-09-21, 14:54   #240
valerverda
Raczkowanie

Mam pytanie do studentek UwB. Czy istnieje jakaś możliwość przeniesienia się z grupy zaawansowanej do zaczynającej od podstaw?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości