![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)
Mam pytanie czy studiowanie filologi rosyjskiej da się pogodzić z drugim kierunkiem ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A z czym chciałabyś to połączyć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
No pewnie, że tak!
![]()
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Wiele zależy też od profesorów, bo zajęcia często odbywają się w tym samym czasie, a jak są ugodowi to pozwalają się przenosić na zajęcia i da się poukładać swój plan na 2 kierunki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
|
Moje dokumenty są na stosunkach międzynarodowych(rok na tym kierunku mam za sobą ale nie powiem żeby był to najlepszy okres ;/ ) i na turystyce. Nie wiem co wybrać.Bardziej jednak jestem za zostawieniem stosunków ponieważ bardzo mi zależy na Erasmusie a z turystyki jest z tego co wiem wiele możliwości wyjazdu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny..ogrania mnie strach przed tymi studiami. Napiszcie jak to wszystko bedzie wygladalo,bo nie mam zielonego pojecia! Kiedy rozpoczynaja sie te studia,skoro 1 wypada w sobote? 3 pazdziernikia,w poniedzialek? Gdzie trzeba bedzie sie udac?Bedzie jaksa uroczystkosc,wreczenie indeksow? Kiedy otzrymamy te legitymacje? Kiedy pojawi sie jakis plan i gdzie beda sie odbywaly te zajecia,wyklady?
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plan u nas był zazwyczaj ok. 2 tygodni przed rozpoczęciem dni przed rozpoczęciem roku. Ja juz nie pamiętam jak było u mnie, ale było zebranie w głównej auli i tam wszystko tłumaczyli. Pewnie zacznie się 3 października ![]() Nie stresuj się ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() A plan będzie pod koniec września. Pojawi się równocześnie i w gablotce na dole w głównym budynku (lewe skrzydło, parter) i w internecie na stronie wydziału ![]() ![]() Nie ma czego się stresować ![]() ![]() ![]() Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Przyczajenie
|
Wróciłam po długiej nieobecności i teraz naszły mnie takie same wątpliwości jak Selinkę. Co z rozpoczęciem, gdzie ono będzie, o której godzinie i skąd się o tym dowiemy. Na te rozpoczęcie jakoś szczególnie się ubrać? czy wystarczy jakaś koszula, nie koniecznie biała?
Mało ogarniam usosa, tam coś jest o jakimś zapisywaniu się na zajęcia, ale o co chodzi dokładniej? A do tego po przeczytaniu postów Seductive mam wrażenie, że to jest będzie jakaś rzeź. Tzn. oczywiście, zdawałam sobię sprawe, że studia to nie liceum i będzie trudno, ale żeby do tego stopnia? że Rosjanie mają problemu z zaliczeniami? co to będzie, co to będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
Mam tak samo jak Ty-airedale..w oczach strach! W dodatku nie znam w ogóle Białegostoku..będę tam praktycznie sama i nie wiem jak ja się tam ogarnę,odnajdę i nie pogubię;/
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
Ej ej
![]() ![]() Ale nie stresujcie się! Jeśli nie jesteście typowymi 'olewaczkami' wyznającymi zasadę - 'nie nauczę się, a liczę na cud' to pójdzie wam świetnie ![]() ![]() Na usosie na nic się nie trzeba zapisywać - on tak na prawdę zacznie działać przy sesji zimowej - wtedy pokażą się na nim wasze oceny z egzaminów ![]() Kochane - o rozpoczęciu pisałam post wyżej ![]() Na rozpoczęcie mało kto idzie, bo tak jak mówiłam - nie powiedzą tam nic szczególnego. W tamtym roku było bodajże o godzinie 12, w głównym budynku. A ubrać się można dowolnie, ale wiadomo, że wypada założyć coś eleganckiego ![]() Na początku ciężko wszystko ogarnąć - nowe miasto, nowi znajomi, nowa szkoła. Ale szybko się odnajdziecie w tym całym szaleństwie ![]() Pytajcie o co chcecie, ja postaram się na wszystko odpowiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Czy na tym forum sa osoby,ktore zamieszkuja białostockie akademiki i moglyby podzielic sie informacjami o panujacych tam warunkach?;p
![]() |
#223 |
Konto usunięte
|
Jestem strasznie ciekawa relacji osób które w tym roku rozpoczną FR
![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2011-12-29 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Kochana, w większości uczelni do kół może należeć każdy
![]() ![]() ![]() Ja laptopa nie używam, na zajęciach z reguły używa się tradycyjnych zeszytów - bo to i szybciej i łatwiej idzie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() No właśnie jeśli chodzi o pisanie to na klawiaturze baaaaaaaaardzo szybko piszę o wiele szybciej niż z długopisem i kartką, poza tym na komputerze jest to bardziej czytelne. Tylko wiesz boję się że trzeba będzie rysować jakieś schematy i sobie tylko roboty narobię - tutaj kartka tutaj odnośnik tutaj rysunek tutaj notatki na kompie... ![]() ![]() ![]() no i co do tych kół to ja nie znam języka ale chyba po roku, dwóch latach będę mogła się zapisać z czystym sumieniem, co? bo teraz to się nie będę wyrywać tak przed szereg, ech. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
U mnie też PNJR była podzielona na 3 zajęcia z różnymi 3 nauczycielami: leksyka + taka gramatyka typu: odmiany części mowy, gramatyka typu: dyktanda, i laboratorium - gdzie ćwiczy się wymowę.
Praktyczna to są ćwiczenia, wykłady ma się przeważnie na auli, gdzie zbierają się grupy i wygłasza jeden profesor. Ja w pierwszym semestrze miałam tylko 1 wykład tygodniowo z HLRu, reszta to były ćwiczenia. Kochana, poczekaj z miesiąc, wtedy zobaczysz kto ma notebooka, a kto nie. Każdy profesor ma swój system nauczania i jeden będzie Cię uczył jak najbardziej obrazowo, a drugi będzie wygłaszał długie i nudne monologi, które będziesz musiała zapisywać słowo w słowo. No wykłady i ćwiczenia będą po polsku, jednak nie całkowicie - bo od początku musisz się oswajać z językiem. Czyli stopniowo będzie wprowadzany język w prowadzeniu zajęć. Ale na tych kołach nie jest wymagana płynna znajomość języka. Są różne koła, gdzie np. ogląda się filmy po rosyjsku, słucha rosyjskiej muzyki, poznaje się kulturę. Możesz przecież chodzić na dane kółko jak ci się podoba, to nie jest przymus, że jak raz pójdziesz to musisz tam zostać. Takie kółka służą poszerzaniu horyzontów, ćwiczeniu języka w luźnej wymowie. Nie wierzę, żeby ktoś kto jest członkiem takiego kółka i nie zna języka, popełnia błędy itp. był wyśmiany czy krytykowany. To są zajęcia dodatkowe, które mają uprzyjemnić ci czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie co do Erasmusa na UwB. Na jakiej zasadzie odbywa się rekrutacja, czy też się zdaje egzamin z angielskiego i jakie są zazwyczaj kraje do wyboru?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
Może się przyda: http://www.uwb.edu.pl/uniwersytet.php?p=356 - tu są informacje na UwB, oraz tu ogólne - http://www.erasmus.org.pl/
Najlepiej to się przejść do dziekanatu - może udzielą jakichś szczegółowych informacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
Tyle to wiem. Myślałam że ktoś jest bardziej poinformowany w tym temacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
Nie mogę się doczekać planu zajęć
![]() a na usosie też go podadzą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Niestety ale nie. Bynajmniej do tej pory nigdy się tam nie pojawiał. A szkoda
![]() Byłam dziś na uniwerku, to ani list ani planów nie widać. Mogliby chociaż listy dla 2 roku wywiesić, bo już dawno po poprawkach, ale jak zwykle wszystko na ostatni tydzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie.. jakies zeszyty beda potrzebne? i jakie? bo juz bym sobie cos kupila,ale nie wiem ile i czego..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Hm. Ja używam z reguły zeszytów dużych, takich z kółkami. Jako brudnopis mam zwykły zeszyt. Najwięcej się pisze z praktycznej, dlatego najlepiej ją mieć całą w 1 zeszycie: z laborków i dyktand pisze się mało, więc najwięcej miejsca zajmuje ta praktyczna z odmianami. Do HLRu nie miałam żadnego zeszytu, ponieważ wszystko co było potrzebne na zajęcia drukowałam lub kserowałam, ewentualnie robiłam notatki na zajęciach i wkładałam to wszystko po kolei do teczek, co mi pomogło ogarnąć materiał na egzamin. Reszta przedmiotów mało zajmuje - warto jest założyć jeden zeszyt na przedmioty, które są jednego dnia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Wszystko chyba zależy od przedmiotu - u mnie nie było mowy jeden zeszyt do wszystkiego,ponieważ na wszystkich zajęciach dużo pisaliśmy - najcieńszy do PNJR wymowy i mówienia.
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
To czyli ile radzicie mi kupić tych zeszytow z kolkami? i ilo kartkowych?
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Ja bym Ci radziła kupić na początek dwa duże A4 na kółkach i jeden mały zwykły na brudnopis - ja w nim pisałam wykłady, które przepisywałam na komputerze i robiłam notatki na zajęciach, a później robiłam pełne notatki "na czysto". Nie wiem jak będzie teraz, ale u nas bardzo mało się pisało. W zasadzie to ile piszesz zależy tylko od ciebie, bo jeśli masz super pamięć to nie musisz marnować zeszytów a pamiętasz. Ja się do takich cudów nie zaliczam i piszę wszystko, ale nie zapisałam dużo. Lepiej radziłabym się zaopatrzyć w teczki na kserówki, bo tego jest mnóstwo i to mi zajmuje najwięcej miejsca. Ja z zeszytów w tamtym roku powyrywałam kartki i mam jeszcze na ten rok mnóstwo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas było jak w szkółce i wielki foch,jak ktoś nie miał pracy domowej w zeszycie tylko w książce ![]() Najlepiej poczekaj do zajęć i zobaczysz co i jak kto wymaga ![]() Ja na drugim kierunku miałam jeden zeszyt do 2 przedmiotów i pisałam z jednej strony jeden przedmiot,z drugiej drugi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do studentek UwB. Czy istnieje jakaś możliwość przeniesienia się z grupy zaawansowanej do zaczynającej od podstaw?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.