Zauroczone dziecko.... - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-26, 20:51   #211
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dot.: Zauroczone dziecko....

To miałaś duże szczęście, że wcześniej nikt Ci nie truł Ja już nawet jak zaczęliśmy się starać usłyszałam kilka razy, że powinnam karmić piersią i czy wiem jak mleko modyfikowane jest szkodliwe (te 30 lat temu może rzeczywiście było). To nie nastraja pozytywnie i wywołuje we mnie falę sprzeciwu, mimo, że zawsze chciałam karmić.

Większość znajomych karmiła albo bardzo długo, albo bardzo krótko. Nie karmiła znajoma, która była po cesarce i komplikacjach (musiała wręcz brać jakieś proszki na zatrzymanie laktacji) i koleżanka, która urodziła jako nastolatka - udało jej się tylko przez miesiąc.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 21:45   #212
Asiuulka89
Zakorzenienie

No i wlasnie dlatego ja sie staram nie odzywac wszem i wobec odnosnie kp. Jak wiadomo sa fanatyczki jak i anty kp. Ja naleze do tej drugiej grupy i nie czuje sie gorsza matka bo nie karmie piersia. Kocham moje dzieci nad zucie ale cyca im nie podalam. Dziwne? Ale prawdziwe. I dla mnie mottem jest szczesluwa mama szczesluwe dziecko. I nie namawiam kobiet na karmienie mm wrecz odwrotnie bardzo im kibicuje jesli chca kp
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 21:52   #213
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Tak jak pisze Głodomorek lata propagowania karmienia butelką teraz zbierają swoje żniwo.
Ten socjalizm i karmienie flachą co trzy godziny rozwaliły najprostszą rzecz na świecie jaką jest karmienie piersią. W mojej rodzinie kobiety zawsze karmiły piersią i miałam się od kogo uczyć (jakby co), obecne mamy młodych kobiet w większości nie karmiły piersią i nie były karmione piersią. Młodym kobietom karmienie nie jawi się jako coś normalnego, co kobieta robi jakby mimochodem, bo niezbyt często (nigdy) widziały w swojej rodzinie karmienie piersią.
Wieloletni nacisk na karmienie butlą sprawił, że przerwana została sztafeta pokoleń: kobiety nie znają innych kobiet karmiących piersią i dlatego zaczynają się tego bać. Strach powoduje kłopoty z karmieniem i problem gotowy.
:yes: Często słyszę "jak mi się uda to będę karmić". A co moze się nie udać?

Poza tym jest coś jeszcze - butlowa propaganda wmawia kobietom,ze "mają wybór" (szkoda,ze dziecka nikt nie zapyta co woli jeść ) ,że mozna sobie łatwo odpusić,bo przecież mm "jest równie dobre" (co jest bzdurą).

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
No i wlasnie dlatego ja sie staram nie odzywac wszem i wobec odnosnie kp. Jak wiadomo sa fanatyczki jak i anty kp. Ja naleze do tej drugiej grupy i nie czuje sie gorsza matka bo nie karmie piersia. Kocham moje dzieci nad zucie ale cyca im nie podalam. Dziwne? Ale prawdziwe. I dla mnie mottem jest szczesluwa mama szczesluwe dziecko . I nie namawiam kobiet na karmienie mm wrecz odwrotnie bardzo im kibicuje jesli chca kp
nie bierz tego osobiście - ale to pogrubione mierzi mnie jak mało co,no wyświechtane,kłamliwe haselko

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 21:53   #214
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
No i wlasnie dlatego ja sie staram nie odzywac wszem i wobec odnosnie kp. Jak wiadomo sa fanatyczki jak i anty kp. Ja naleze do tej drugiej grupy i nie czuje sie gorsza matka bo nie karmie piersia. Kocham moje dzieci nad zucie ale cyca im nie podalam. Dziwne? Ale prawdziwe. I dla mnie mottem jest szczesluwa mama szczesluwe dziecko. I nie namawiam kobiet na karmienie mm wrecz odwrotnie bardzo im kibicuje jesli chca kp
to się chwali. Z tego co widzę to jednak większość mam butelkowych, które ja spotkałam raczej zniechęcały do kp. Stałe teksty "nie masz mleka, daj butelkę" powtarzane były na okrągło.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 21:54   #215
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość

nie bierz tego osobiście - ale to pogrubione mierzi mnie jak mało co,no wyświechtane,kłamliwe haselko

Ten kto to wymyslił i pierwszy powiedział powinien sobie wyszorować język mydłem

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 21:57   #216
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:

Ten kto to wymyslił i pierwszy powiedział powinien sobie wyszorować język mydłem
Ale za to zmierzła mama = zmierzłe dziecko, się sprawdza
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 21:59   #217
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Ale za to zmierzła mama = zmierzłe dziecko, się sprawdza
a to tak

Stary 2012-09-26, 22:08   #218
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Tez nie uważam, żeby szczęśliwa mama oznaczała szczęśliwe dziecko, ale na pewno nieszczęśliwa oznacza nieszczęśliwe dziecko.
Mnie na mm nikt do tej pory nie próbował namówić, raczej odwrotnie. A mamy butelkowe to już całkiem. To, co one przeżywały muszac karmić butelka i słuchając wokół, ze ich dzieci maja gorzej sprawiło, ze nie życzą tego nikomu.
Badania nad lepszoscia kp nad mm niczego takiego nie wykazały i tu akurat nie powinny sobie niczego wyrzucać.
Problemy z kamieniem były od zawsze, tylko, ze kiedyś mieszkało sie w bliskich kontaktach z innymi i zawsze była jakaś kobieta, która dokarmiala nie swoje dziecko. Ale teraz tworzy sie kolejny mit, ze nie da sie mieć z tym problemów i ze to jakiś nowomodny wymysł. A jednak nie. Tak było zawsze.
Stary 2012-09-26, 22:12   #219
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Da się mieć z kp problem,sama miałam ,tylko kwestia tego,czy podchodzi sie do tego jak do problemu wlasnie -czyli rozwiązuje -czy idzie po mniejszej linni oporu. A większość porblemów z kp wymaga po prostu chęci i cierpliwości. I minimum wiedzy.

Ilonka tylko błagam Cię ,nie pisz mi,ze mm jest tak samo dobre jak mleko matki,bo padnę
Nie jest. Gdyby bylo -producenci mm nie stawaliby na glowie,zeby swoj produkt zblizyc składowo do tego naturalnego mleka. MM gorzej się trawi,ma mniej składników,sztuczne witaminy są gorzej przyswajalne. Nie ma co go demonizować,ale nie ma sensu w imię ...hmm...poprawnosci politycznej? pisać,ze modyfikowane jest tak samo dobre...

Inna rzecz to to,ze i kp i kb mozna wychować szczęsliwe dziecko ,bo na to wpływ ma o wiele wiecej czynników.

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2012-09-26 o 22:16
Stary 2012-09-26, 22:34   #220
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Nie twierdzę, bo wiadomo, że wszystko co naturalne jest lepsze i lepiej przyswajalne. Ale różnice w tym momencie są nieporównanie mniejsze niż nawet trzy lata temu. Nie demonizuję po prostu mm.
To oczywiste, że jest wzorowane i zbliżane do mleka matki - takie ma przecież zadanie, żeby zastąpić to mleko w razie potrzeby.
Stary 2012-09-26, 22:41   #221
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Nie twierdzę, bo wiadomo, że wszystko co naturalne jest lepsze i lepiej przyswajalne. Ale różnice w tym momencie są nieporównanie mniejsze niż nawet trzy lata temu. Nie demonizuję po prostu mm.
To oczywiste, że jest wzorowane i zbliżane do mleka matki - takie ma przecież zadanie, żeby zastąpić to mleko w razie potrzeby.
Z tym się zgadzam. Nie uważam mm za truciznę czy co tam jeszcze,ale tez nie daję sobie wmówić,ze "jest tak samo dobre".

Stary 2012-09-26, 22:48   #222
Patka1482
Przyczajenie

Witam,
Myślę, że problem tkwi w ludziach. Jeśli sobie dana osoba wmówi, że jej dziecko będzie zauroczone jeśli nie przypnie do wózka np. " czerwonej kokardki " to zapewne tak będzie. W to co wierzymy i na czym skupiamy swoje myśli zazwyczaj się spełnia! Także.. Wszystko zależy od indywidualnego postrzegania sprawy
Pozdrawiam,
Patrycja
Patka1482 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 00:16   #223
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Często słyszę "jak mi się uda to będę karmić". A co moze się nie udać?
Uczulenie, problemy medyczne itd.

Znam 3 dziewczyny, które chciały, a nie wyszło. Jednej został fragment łożyska, po miesiącu od porodu w stanie krytycznym trafiła do szpitala (ten fragment zgnił wewnątrz wywołując ostry stan zapalny), ledwo ją odratowano, w trakcie leczenia szpitalnego pokarm zanikł ponieważ nikt jej nie odciągał a leżała tam o ile dobrze pamiętam 3 tygodnie.

Druga miała w ciągu miesiąca 3x zapalenie piersi z temperaturą ok. 40 stopni, bólami i po prostu poddała się i podała dziecku butelkę a sama zaczęła brać leki na zakończenie laktacji.

Trzeciej maluch urodził się z jakąś tam wadą rozwojową jelit i miał problemy z trawieniem - dziecko musiało jeść jakieś specjalne mieszanki inaczej były okropne bóle brzuszka i problemy typu biegunki, szpital aby się nie odwodniło itd.

-----------------------------
Mnie wkurza wszelka propaganda. Jest wiele więcej rzeczy niż karmienie, na temat których powinno się zwracać uwagę przyszłych matek. Akurat sposób karmienia nie jest moim zdaniem najważniejszy dla zdrowia i rozwoju dzieci.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2012-09-27 o 00:18
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 00:51   #224
taszkin
Zakorzenienie

Moja babcia, (po wojnie) karmiła piersią. Było tak, że sąsiadki przychodziły i pomagały zajmować się dzieckiem. Zawsze we wsi była taka "baba" co to już dzieci odchowała i jak się urodziło to przychodziła i pokazywała wszystko, jak przystawiać do piersi włącznie. To było takie normalne, naturalne. Też były problemy, była potrzebna pomoc.

Za to moja mama jak urodziła mnie, piersią karmiła tylko chwilę, bo lekarz wręcz wpierał, że mm jest lepsze, a pierś to przeżytek. MM-za dużo powiedziane, wtedy-niebieskie w proszku No i oczywiście...z zegarkiem w ręku. Po powrocie ze szpitala, gdzie miała nawał pokarmu i zapalenie piersi, została tak nastawiona przez położne (tak będzie cały czas, po co się tak męczyć, w dzisiejszych czasach męczyć siebie i dziecko jak jest lepsze mleko, po którym dziecko szczęśliwe i spokojne śpi długie godziny) że zaraz przeszła na butelkę.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2012-09-27 o 00:55
Stary 2012-09-27, 11:26   #225
Asiuulka89
Zakorzenienie

I właśnie dlatego staram się nie pisać na temat karmienia butlą. Najbardziej właśnie nie lubię tego nie zrozumienia ze strony mam które karmią piersią. Że my mamy butelkowe przez was jesteśmy strasznie negowane. Niestety. przecież różne są kobiety, niektóre są zwolenniczkami kp a niektóre nie. Żyjemy w takim świecie że mamy prawo decydować co jest dobre a co nie. Wielka szkoda że tak się dzieje u nas na forum. Trudno nie chcę bez sensu wywoływać wielkiej dyskusji. Ja zdecydowałam że dla moich dzieci akurat mm będzie lepsze. wiadomo nie wszyscy muszą się z tym zgadzać ale to są moje dzieci i to ja o nich decyduje.
Stary 2012-09-27, 13:26   #226
Shanonn
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
A jakbyś nie dała butelki to co? Z głodu dziecko by nie umarło. W sytuacji problemowej rozwiązuje się go (np z doradcą laktacyjnym) a nie udaje, że go nie ma. Dziecko mogło nie chcieć ssać, bo np źle chwytało sutek i przez to nieefektywne leciało. A podanie butli w tym momencie powoduje, że dziecko na pierś się "obraża", bo jednak z butelki mleko leci samo i nie trzeba się męczyć. Ale najłatwiej powiedzieć "nie miałam mleka, moje mleko było niesmaczne, moje mleko nie było tłuste" itp bzdury.

tez nie bylam za tym zeby karmic mlekiem modyfikowanym ale kiedy przystawilam mala do piersi pociagnela i przestala potem zaczela plakac..pomyslalam ze to od tego ze bralam prysznic i mozliwe ze sutek pachnial mydlem. probowalam pol nocy nakaric hanie i bez skutku az w koncu odciagnelam pokarm i podalam z butli ale posiorpala i przestala a placz nie ustawal..polozna przywiozla mi mleko ze szpitala (modyfikowane) i jak nakarmilam tym to spala mi caly dzien bo wreszcie sie najadla.. a ja mleka mialam tyle zeby szpital caly wykarmic..potem probowalam ja przystawiac do piersi i nawet juz mieszalam moje mleko z tym kupnym, to jadla ale nie najadala sie wiec nie mialam innego wyjscia nie bede glodzic dziecka..moze by nie umarla..ale podejzewam ze kazda matka probowalaby zrobic wszystko zeby jej dziecko nie bylo glodne..
Shanonn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 15:53   #227
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zdecydowałam że dla moich dzieci akurat mm będzie lepsze. wiadomo nie wszyscy muszą się z tym zgadzać ale to są moje dzieci i to ja o nich decyduje.
Jasne, że Ty decydujesz, ale szczerze mówiąc, interesuje mnie, dlaczego akurat mm uznałaś za lepsze niż mleko matki dla swoich dzieci. To nie żaden atak, tak tylko pytam.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 15:54   #228
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Jasne, że Ty decydujesz, ale szczerze mówiąc, interesuje mnie, dlaczego akurat mm uznałaś za lepsze niż mleko matki dla swoich dzieci. To nie żaden atak, tak tylko pytam.

ale chyba nie o tym temat..? bo off top na 2 strony, a podejrzewam ze tematów o karmieniu piersią jest sporo

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 16:05   #229
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

ale chyba nie o tym temat..? bo off top na 2 strony, a podejrzewam ze tematów o karmieniu piersią jest sporo
To nie offtop, tylko te mamy zauroczona jak były małe i dlatego nie kp Wszystko na temat
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:10   #230
_vixen_
Zakorzenienie

No jasne, że offtop, z czystej ciekawości zapytałam
Stary 2012-09-27, 22:32   #231
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shanonn Pokaż wiadomość
tez nie bylam za tym zeby karmic mlekiem modyfikowanym ale kiedy przystawilam mala do piersi pociagnela i przestala potem zaczela plakac..pomyslalam ze to od tego ze bralam prysznic i mozliwe ze sutek pachnial mydlem. probowalam pol nocy nakaric hanie i bez skutku az w koncu odciagnelam pokarm i podalam z butli ale posiorpala i przestala a placz nie ustawal..polozna przywiozla mi mleko ze szpitala (modyfikowane) i jak nakarmilam tym to spala mi caly dzien bo wreszcie sie najadla.. a ja mleka mialam tyle zeby szpital caly wykarmic..potem probowalam ja przystawiac do piersi i nawet juz mieszalam moje mleko z tym kupnym, to jadla ale nie najadala sie wiec nie mialam innego wyjscia nie bede glodzic dziecka..moze by nie umarla..ale podejzewam ze kazda matka probowalaby zrobic wszystko zeby jej dziecko nie bylo glodne..
Bo karmienie piersią czasem przychodzi trudniej. Pewnie i Tobie laktacja dostosowałaby się do potrzeb małej, trwa to czasem kilka tygodni, walki, prób i błędów. Zrobiłaś to co uznałaś za najlepsze dla siebie i dziecka, i tak ma być. Kp to ma być przyjemność dla obu stron. Tylko twierdzenia "słaby pokarm" budują niewłaściwe przekonania u młodych mam, które potem wierząc w takie coś zniechęcają się przy pierwszych, nieuniknionych niepowodzeniach.

koniec ot.
Stary 2012-09-28, 09:38   #232
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
nie odebrałam tego jako atak. i tez nie napisałam że mm jest lepsze od mleka matki. u mnie głównie z powodów zdrowotnych została podjęta decyzja (przy pierwszej) i widzę jaka jest zdrowa i fajna dziewczyna, więc i teraz już poprostu nie próbnowałam. Wiadomo że mm nie ma przeciw ciał jakie ma na początku mleko matki, no ale mam tez znajomą która karmiła dzieciaczka przez rok czasu piersią i ten dzieciaczek non stop był chory. Wiem że męczyłabym się bardzo kp dobra skończmy ten off top
Stary 2012-09-28, 10:00   #233
_vixen_
Zakorzenienie

Wystarczy dziecko przegrzewać niemiłosiernie, co jest u nas powszechne, osłabić mu tym odporność i żadne kp nie pomoże
Stary 2012-09-28, 10:15   #234
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Wystarczy dziecko przegrzewać niemiłosiernie, co jest u nas powszechne, osłabić mu tym odporność i żadne kp nie pomoże
nie wspominałam o tym bo po co? rzadko które mamy dobrze ubierają dzieciaczki tez temat rzeka
Stary 2012-09-28, 10:23   #235
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie co do przerzewania miałam do niedawna też takie zdanie, że większość przegrzewa... A teraz chyba muszę się trochę zreformować. Jasne, że wiele mam za ciepło ubiera dzieci.
Ale teraz mój maż jets unieruchomiony i ciągle mu zimno. Doszłam do wniosku, że jak tak człowiek leży to może jednak ma inne odczucia niż jak zapitala z wózkiem . Ja chodzę teraz w bluzce z krótkim rękawem a mój mąż siedzi właśnie w swetrze i jeszcze chciałby przykryć nogi.
No to chyba jednak tez nie ma co przesadzać z tym nieubieraniem dzieci, szczególnie leżących w wózku.
Koniec następnego zboczenia z tematu

Stary 2012-10-10, 21:25   #236
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak pisze Głodomorek lata propagowania karmienia butelką teraz zbierają swoje żniwo.
Ten socjalizm i karmienie flachą co trzy godziny rozwaliły najprostszą rzecz na świecie jaką jest karmienie piersią. W mojej rodzinie kobiety zawsze karmiły piersią i miałam się od kogo uczyć (jakby co), obecne mamy młodych kobiet w większości nie karmiły piersią i nie były karmione piersią. Młodym kobietom karmienie nie jawi się jako coś normalnego, co kobieta robi jakby mimochodem, bo niezbyt często (nigdy) widziały w swojej rodzinie karmienie piersią.
Wieloletni nacisk na karmienie butlą sprawił, że przerwana została sztafeta pokoleń: kobiety nie znają innych kobiet karmiących piersią i dlatego zaczynają się tego bać. Strach powoduje kłopoty z karmieniem i problem gotowy.
Luba wydrukuje sobie Twój post i będę nosić w portelu
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 09:52   #237
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Mam cztery pieknosci (przynajmniej ja tak uwazam ) i zeby mi ich nikt nie zauroczyl, wszystkie maja powiazane czerwone wstazeczki na raczkach.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 11:02   #238
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
Mam cztery pieknosci (przynajmniej ja tak uwazam ) i zeby mi ich nikt nie zauroczyl, wszystkie maja powiazane czerwone wstazeczki na raczkach.
I nie próbują ich ściągać? Bo moja piękność to by zaraz przy tym zaczęła majstrować aż by zdjęła. I co tak codziennie rano im to wiążesz czy są w tym cały czas?
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 11:27   #239
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Wiara w zabobony jest grzechem - tak napisałam, bo nieco kłóci mi się to z chrzcinami, które masz w podpisie.
Stary 2012-10-11, 12:51   #240
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Faktycznie śliczne, ale zdjęcie dziecka z flachą szampana porażające...

Vixen, jak to mówią "Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek". Niestety.

Myślę, że "zauroczenie" w niektórych przypadkach, to najmniejszy problem dziecka.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości