Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-12, 09:31   #211
akolo
Przyczajenie

Dot.: usunięcie pieprzyka - Śląsk (Sosnowiec,Katowice)

No dobra
A jak sie usuwa laserem mozna zrobic potem badanie histopatologiczne?
Bo wiem, że jak wymroże to raczej juz sie nie da. Więc ?

PS.
Jeszcze 1 - gdzie najlepiej robią laserowo w moich okolicach ?
(czyli Śląsk)

pozdr.
akolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-12, 11:45   #212
anastasia
Raczkowanie

laser poprostu niszczy zmienione tkanki i niestety niemozna potem przebadac znamienia :-( .no i oczywiscie niekazdy pieprzyk mozna zlikwidowac laserem - o tym musi zadecydowac lekarz.

laserowo mozesz usunac znamie w gliwicach na ul. zwyciestwa 34/1 tel.231 72 60 BETA-MED - jest to gabinet dermatologii estetycznej.pierwsza wizyta kosztuje 60 zl,a kazda nastepna 50.cena usuniecia znamienia zalezy chyba od jego wielkosci,ale przez telefon pani mnie poinformowala ze wszelkie znamiona barwnikowe powinno sie wycinac i przebadac - wiec nawet nieszlam tam na wizyte bo stwierdzilam ze szkoda czasu i kasy.
pozdrawiam
Stary 2005-12-12, 16:59   #213
gronos
Przyczajenie

W Katowicach na ul.Mickiewicza ( jeżeli się nie mylę to nazywa się Popielska)jest bardzo dobra specjalistka od usuwania laserowego wszelkich znamion, brodawek itp. ( niestety dowiedziałam się o niej za późno ).
A co do moich blizn to na pewno nie są bliznowce ( moje są jasne i płaskie, a ze szwami wyglądają jak robaczki z 3 i 4 parami nóżek )
gronos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-12, 23:02   #214
enda____
Rozeznanie

witam....wlasnie dzisiaj mialam ten zabieg laserem..do przyjemnych nie nalezal ale spokojnie da sie przezyc ciesze sie ze juz sie pozbylam TEGO ..anastasia mozliwe ze mialas racje z tym zeby wstrzymac sie i wykonac ten zabieg po studniowce, ale ja juz nie moglam wytrzymac ..mam nadzieje ze bedzie ok i ze sie szybciutko i ladnie zagoi ...pozdrawiam

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-13, 16:50   #215
anastasia
Raczkowanie

ja w tym tygodniu usuwam i mam nadzieje ze tez wszystko ladnie sie zagoi .

Moglabys ENDA napisac jak wygladal twoj pieprzyk i ile za zabieg laserem zaplacilas??
pozdrawiam
Stary 2005-12-13, 21:19   #216
enda____
Rozeznanie

anastasia...
...hmm.. pisze tak ciagle pieprzyk i pieprzyk ale to byla tkz "myszka", okragle znamie, srednica ok 1cm na przed ramieniu. Takze spore bylo dosyc ;-(
Zabieg kosztowal mnie 150 zl. Wyszlam z gabinetu nawet nie po 10 minutach Wszystko poszlo sprawnie i szybko Szczerze piszac znieczulenie troche szczypalo ale to nic strasznego ;-)

A moze wypowie sie ktos kto mial taki zabieg juz dawno i napisze ile czasu goi sie ranka i jak potem wyglada ta blizna? Bylabym wdzieczna

... hmm
Stary 2005-12-13, 21:29   #217
enda____
Rozeznanie

ree...anastasia, widzialam w innym watku ze pytalas o blizny na twarzy po usunieciu pieprzyka ale nie moglam tam napisac nic (problemy techniczne? ), wiec wkleje tutaj linka http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=62707

...mam nadzieje ze na cos Ci sie przyda ..buzka

... hmm

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-13, 21:44   #218
anastasia
Raczkowanie

dzieki za tak szybka odpowiedz- link sie przydal
wsumie ja chyba i tak niemoglabym usunac laserem swoich znamion bo sa to typowo znamina barwnikowe i kazdy zaleca mi wyciecie :-/.
ehh... mam tylko nadzieje ze zabieg niebedzie bolal i wszystko ladnie sie zagoi

buziaki
Stary 2005-12-14, 14:06   #219
enda____
Rozeznanie

..no w tych czasach to raczej takie zabiegi sa bezbolesne ) wiec badz dobrej mysli )...a mozesz napisac ile kosztuje takie usuniecie skalpelem? Chcialabym porownac ceny ;-)

... hmm
Stary 2005-12-15, 15:48   #220
anastasia
Raczkowanie

juz jestem po usunieciu jednego pieprzyka - nic za niego nieplacilam bo robilam to u chirurga-onkologa w ramach NFZ.
drugiego mialam usuwac jutro ale jednak sie wstrzymam - poczekam az zagoi mi sie obecna ranka. za tego drugiego mialam zaplacic bardzo tanio 100 zl (normalne wyciecie u chirurga to koszt 250 zl)
Stary 2005-12-15, 17:16   #221
Lajne
Raczkowanie

czy mógłby ktoś opisać jak wyglada blizna po usunięciu laserowym ? Czy jest b.widoczna i czy znamiona, które są prawie od urodzenia mogą być usunięte laserem z twarzy?
Lajne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 21:32   #222
akolo
Przyczajenie

Ciesze sie, że wszystko anastacia poszlo ci ok.
Zastanawiam sie tylko czemu niektórzy wypalają a niektórzy wycinają :/
Trapi mnie to dosc.Czy jest konieczne to badanie po wycieciu?
Z tego co czytam sporo ludzi wypala je i (chyba) jest wszystko potem OK.
Moj tez jest barwnikowy lekko wypukly. Nic pojade moze jutro do Sosnowca do dermatologa jeszcze.

Szczerze z tym wycieciem waham sie. Boje sie, że moze zostać ślad, który będzie mnie równo drażnił jak sam pieprzyk.

pozdr
akolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 23:14   #223
enda____
Rozeznanie

jesli 250 zl to laser az o 100 mniej ;-o ...sporo...
przylaczam sie do prosby Lajne, moglby ktos napisac jak pozniej wyglada blizna po laserze?

... hmm
Stary 2005-12-16, 08:31   #224
anastasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez akolo
Ciesze sie, że wszystko anastacia poszlo ci ok.
Zastanawiam sie tylko czemu niektórzy wypalają a niektórzy wycinają :/
Trapi mnie to dosc.Czy jest konieczne to badanie po wycieciu?
Z tego co czytam sporo ludzi wypala je i (chyba) jest wszystko potem OK.
Moj tez jest barwnikowy lekko wypukly. Nic pojade moze jutro do Sosnowca do dermatologa jeszcze.

Szczerze z tym wycieciem waham sie. Boje sie, że moze zostać ślad, który będzie mnie równo drażnił jak sam pieprzyk.

pozdr
wiesz co akolo - ja bylam u 4ech chirurgów i kazdy proponowal tylko wyciecie mimo ze z poczatku chcialam znamie zamrozic (niestety nikt niechcial sie tego pojdac :-( ).
metoda usuniecia pieprzyka zalezy o rodzaju znamienia- jaki ma kolor,wielkosc,czy jest wypukly czy plaski itp.
mój onkolog z poczatku powiedzial ze bede miala znamie wyciete a potem "opalone" ,ale niestety podczas zabiegu okazalo sie ze pierzyk od spodu był jednak wiekszy no i musial zalozyc mi 2 szwy. Poki co miejsce po wycieciu narazie niewyglada zle ale i tak na calkowity efekt musze jeszcze poczekac no i musze teraz szczególnie dbac o to miejsce.

ja na twoim miejscu poszlabym najpierw do chirurga który zajmuje sie KRIOCHIRURGIA i zapytala sie czy twoje znamie mozna zamrozic,jesli sie okaze ze nie to pewnie laserowo tez niebedziesz mogl go usunac :-( ,wiec pozostanie ci wyciecie.

zobacz sobie swoje blizny z dziecinstwa - czy masz jakies brzydkie slady itp. - bo jesli zawsze wszystko ci sie ladnie i szybko goi to niemasz co sie obawiac wyciecia.wiadomo slad zawsze jakis pozostanie,ale jesli chodzi o mnie to jesli mialabym podjac druga decyzje o wycieciu to pewnie tez bym wyciela drugi raz a to min. dlatego ze moj pieprzyk powiekszal sie i lekarz powiedzial ze lepiej usunac teraz niz za 2 lata jak pieprzyk bedzie wiekszy i wtedy blizna tez wieksza pozostanie.

pozdrawiam cie cieplutko!!!jak bedziesz mial jeszcze jakies watpliwosci to pisz

aha to badanie po wycieciu jest konieczne z punktu widzenia onkologii - i wszystko zalezy od tego na jakiego lekarza trafisz ;-)
Stary 2005-12-16, 10:11   #225
sabiku
Raczkowanie

Ja miałam pieprzyk na czole u nasady nosa wycinany i nie ma sladu zadnego wogóle nie widac ze coś tam było
sabiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-16, 12:43   #226
anastasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sabiku
Ja miałam pieprzyk na czole u nasady nosa wycinany i nie ma sladu zadnego wogóle nie widac ze coś tam było
no to troche mnie pocieszylas .a czy smarowalas to miejsce jakims specjalnym kremem na blizny??
Stary 2005-12-17, 20:18   #227
gronos
Przyczajenie

Jest taka maść na blizny: kontratubeks ( mnie co prawda nie pomogła), ale moje koleżanki są nią zachwycone
gronos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-17, 21:19   #228
anastasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gronos
Jest taka maść na blizny: kontratubeks ( mnie co prawda nie pomogła), ale moje koleżanki są nią zachwycone
dzieki za odpowiedz - zapytam o ta masc swojego lekarza

pozdrawiam
Stary 2005-12-19, 13:24   #229
marya21
Raczkowanie

GG do marya21

Czesc, przez przypadek natrafiłam na ta strone i ten temat i moze ktos mi pomoze mam problem z pieprzykami , chociaz nie wiem czy on jest tak powazny jak wasze, bo wiekszosc z was pisze, ze ma pieprzyki srednicy 5 mm wystające i tak dalej. Ja mam troche inny problem, bo mam na twarz pełno hm.. noi teraz nie wiem co powiedziec, bo piegi to nie sa bo sa ciemniejsze niz piegi i nie sa takie drobniutkie. Niektore sa mniejsze niektore wieksze, wiec to chyba pieprzyki srednicy 0,5mm 1mm, 1,5mm , sa płaskie ale najgorsze jest to, ze ich nie mialam wczesniej dopiero ostatnio zaczeły sie pojawiać. W lecie , od słońca staja sie ciemniejsze. Bardzo mnie to drazni i chcialabym je usunać bo sie źle z nimi czuje. Na pierwszy rzut oka ich nie widac tak bardzo, po drugie mozna co nieco zamaskowac pod podkladem, no ale jak przyjda wakacje to naprawde staje sie to meczace. Moj problem wydaje sie miec tylko aspekty estetyczne, bo nie sadze, aby te pieprzyki byly groźne takze nei wiem czy bede mogla je usunać Naprawde mam dosc ładna twarz :P i uwazam ze te pieprzyki mnie szpecą. Moze wyolbrzymiam ten problem i zbytnio przesadzam, ale jesli istnieje mozliwosc poradzenia cos na ten problem to pomooozcieeee
marya21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-19, 13:40   #230
anastasia
Raczkowanie

czesc maryna!!
wiem chyba o jakie pieprzyki ci chodzi.ja mimo ze niemam piegow kiedys sie czesto opalalam i teraz wychodza mi powoli takie drobne punkciki "malutkie pieprzyczki" ;-),są plaskie ale ciemniejsze niz piegi. wlasnie jeden z takich pieprzyczkow znacznie mi sie powiekszyl i bardzo mi sie to niepodobalo - poszlam do chirurga onkologa i on powiedzial ze niejest to nic groznego ale jak chce to mi to usunie bo jesli za pare latek mi sie to zwiekszy to po usunieciu bedzie wiekszy slad - wiec usunelam .poki co mam na buzce jeszcze strupek i mialam zakladane 2 szwy.teraz cierpliwie bede czekac az wszystko sie zagoi .

na twoim miejscu poszlabym najpierw do dermatologa na konsultacje lub odrazu do chirurga onkologa i wtedy wszystkiego sie dowiesz i podejmiesz decyzje.
mam jeszcze jedna rade - jesli przybywa ci tych przebarwien lub niektore troszke sie zwiekszaja to smaruj je jakims kremem wybielajacym ktory chamuje proces pigmentacji.

pozdrawiam cieplutko
Stary 2005-12-19, 13:46   #231
marya21
Raczkowanie

GG do marya21

Dzieki anastasia za odpowiedz !! Wybiore sie jak najszybciej, tylko jakbys mogla mi powiedziec jeszcze jakim sposobem mialas to usuwane ? Bo tutaj jedni mowia, ze wycinane inni laserowo, jeszcze inni jakies zamrazanie.. I jeszcze mi powiedz ile to kosztuje.. Ja tak naliczylam, że jest z 10 takich " pieprzyków" ktore bym chetnie zlikwidowała, to jak bede miala strupki i szwy i Bog wi co jeszcze to jak ja bede chodzila do pracy czy szkoly Przez ile to sie goji ?

Pozdrawiam
Stary 2005-12-19, 20:39   #232
anastasia
Raczkowanie

metod usuwania pieprzykow jest wiele i o tym jak usunac dane znamie decyduje lekarz.najbardziej zalecane jest wyciecie a nastepnie zbadanie wycietego pieprzyka.
ja maialam wycinane znamie i nastepnie zalozone szwy.niestety nieodpowiem ci ile dokladnie goi sie taka ranka bo ja mialam dopiero w zeszlym tygodniu usuwany pieprzyk.przez dwa tygodnie niemozna tego miejsca myc i oczywiscie nieuzywac make up'u,lecz cakowity efekt widac dopiero do ok 4 miesiecy kiedy to juz blizna powinna byc najmniej widoczna.wszystko zalerzy tez od tego jak predko u danej osoby wszystko sie goi itp.

jak juz pisalam wczesniej za usuniecie nic nieplacilam bo zabieg był w ramach NFZ.
koszt usuniecia u prywatnego chirurga to ok 250 zl,a u chirurga plastyka ok 300-500 zl.
pozdrawiam
Stary 2005-12-19, 22:07   #233
marya21
Raczkowanie

GG do marya21

Uhm.. Ok dzieki , zawsze wszystko musi byc takie skomplikowane :P

Pozdrawiam
Stary 2005-12-19, 23:12   #234
natka294
Rozeznanie

Unhappy dziwne pieprzyki - mozna cos z tym zrobic?

hej mam pytanko.moj chlopak ma tendencje do tego ze powstaja mu coraz to nowe pieprzyki.najwiecej ma ich na pleckach i nie bylo byw tym dla mnie nic dziwnego gdyby ie to ze nie ktore z nich sa duze i tak jakby skorki brazowe odstajace.nie mozna go mocniej dotknac bo go boli,musi tez uwazac przy wkladaniu ubran zeby nie urazic za mocno ich.oni to maja rodzinne.jedna osoba z jego rodziny usunela kilka pieprzykow.jednka on stweidzil ze woli ich nie ruszac zeby czegos pozniej nie byl.i moje pytanko jest takie co to sa za pieprzyki? co moga oznaczac? czy jest jakies niebezpieczenistwo zwiazane z nimi? i czy mozna je usuwac?

a jezeli juz o nim mowa na buzi ma podskorne biale krpeczki,ktorych nie da sie zwalczyc wyciskajac bo robia sie ranki.czy jest na to sposob jakis? on nie pojdzie do dermatologa bo jest uparty wiec to odpada

prosze odpiszcie bo troche sie martwie o ojego uparciucha
natka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-20, 07:56   #235
Justy
Zakorzenienie

Dot.: dziwne pieprzyki - mozna cos z tym zrobic?

być moze to zespół znamion dysplastycznych. niezbędna jest opieka lekarza, w tym kontrole co najmniej co 6 miesięcy. "nie ruszanie" grozi rozwojem raka.
oczywiście to może być również coś innego- ale ocenić to może wyłącznie lekarz.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-20, 08:41   #236
anastasia
Raczkowanie

moim zdaniem jak najpredzej udajcie sie do lekarza
pozdrawiam
Stary 2005-12-20, 19:53   #237
natka294
Rozeznanie

jestess dzieki ale nie wiem jak go zmusic o jest taki uparty.jak slyszy lekarz to jest koniec rozmwoy poprostu nie idzie pogadac
natka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-21, 19:57   #238
Lajne
Raczkowanie

niewątpliwie odmrażanie i laser to najszybsza/estetyczna metoda, lecz troche niebezpieczna. Niektórzy lekarze podejma sie wypalenia/odmrożenia każdego typu znamion, a niektórzy tylko skalpel. Podobno znamiona które mamy prawie od urodzenia można usuwać tymi metodami, jeśli nie zmieniają barwy,swędzą,powiększają się.

osobiście mam zamiar wybrać laser/azor, trzeba ładnie wyglądać za życia, mamy je tylko jedno
Stary 2005-12-22, 15:22   #239
enda____
Rozeznanie

kurcze cos mi sie nie podoba ta moja ranka po usunieciu znamienia laserem ..nie zaciekawie to wyglada. Mial sie zrobic strupek a nie ma go tylko mi sie tak to paćka i wogole ostatnio jak odkleilam plasterek zeby to umyc to mi tak to sie troche zakrwawilo i pobolewa mnie czasem ...ehhh nie wiem co z tym zrobic

... hmm
Stary 2005-12-22, 16:29   #240
Lajne
Raczkowanie

idz do dermatologa ? Gdzie miałaś to znamie i jak duże było ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości