|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
Castia Alan też zawsze się prężył i płakał bardzo po kąpaniu...aż do wczoraj bo stwierdziłam, że dam mu smoczka podczas tych wszystkich zabiegów kosmetycznych i pomogło jak ręką odjął. Wszystko przy nim zrobiłam |
|
|
|
|
#212 | ||||
|
Rozeznanie
|
przeczytałam... bardzo współczuję takiej sytuacji. Ale już na 3 stronie pisałam co dobrze pomaga na popękane i bolące brodawki. Skoro nie pomagają sylikonowe osłonki, to własnym mlekiem posmaruj i nie zakładaj stanika, bluzki, niech to wyschnie i tak po każdym karmieniu. Zobaczysz, że będzie dużo lepiej. Ja też miałam strasznie popękane, krew była, nawet gdy używałam laktatora i pierwsze 10-20 ml musiałam wylewać ;/ bo były różowe. Bardzo bolało przy karmieniu, ale karmiłam tak samo. I po 2 dniach wietrzenia i smarowania własnym mlekiem. Nie było śladu.
A co do podgrzewaczy to ja nie wiem, bo nie miałam. Zawsze mam przygotowaną zimną wodę przegotowaną i mieszam zimną z gorącą. Jest dużo szybciej! Cytat:
Pępek - pewnie że jak się zamoczy to nic się nie stanie. W czasie kąpieli to prawie nieuniknione. Nie ma co się stresować, tylko potem dobrze wysuszyć. Dużo kobiet karmi prawie odrazu MM i nie widzą z tego powodu nic strasznego. Na 3 stronie się o tym wypowiadałam ![]() Masz rację, że jak dziecko płacze, nie oznacza, że jest głodne. Często potrzebuje tylko przytulenia, a nie zostawienia samego. Smoczek to nie zło! tak samo jak MM. I takie maluszki mają potrzebę ssania. Ja tam dawałam smoka i było ok. Cytat:
ja dawałam córci jak tylko wróciliśmy ze szpitala, do tego dostawała butelkę i karmiłam piersią a także pierś w sylikonowych osłonkach. Nie miała problemu, chodź smoczek miał inny kształt, osłonki inny, pierś inny kształt a smoczek od butelki jeszcze inny. Cytat:
A może na leżaczek? porozgląda się będzie widziała ciebie i nie będzie chciała na ręce. Chociaż jest opinia, że nie można rozpuścić maluszka w ten sposób. Noworodki i niemowlęta potrzebują dużo uwagi i czułości. Ja pierwszy miesiąc córcię nosiłam praktycznie non stop na rękach i nie było żadnego problemu, gdy ją kładłam. Potem przerzuciliśmy się właśnie na leżaczek-bujaczek, bo była już za ciężka. Cytat:
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
mój maluszek ma 1,5 tygodnia , położna dała nam zielone światło na spacery, dzisiaj byłam w sklepie w samym sweterku, jest ciepło u nas ..( co nie znaczy ,że dziecko ubieram cienko nie nie
nie mam zamiaru kisić się z nim w domku a wózek w ogóle nie przepuszcza wiatru, także nic tylko spacerować u nas nocka spokojna, wysypiam się bardzo przy Fabianku i mam nadzieję,że tak pozostanie tylko mamy problem bo mały jak ssie pierś to tak łapczywie,że powietrza się nałyka,że ho ho ... :/ no i chyba wczoraj bolał go brzuszek. aż po 2h beknął sobie jak chłop i spokój...Tity te kropelki to Ci położna poleciła? ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- pati śliczny Alanek !! Ja nie potrafię uchwycić uśmiechu Fabianka
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
Montii nie to w aptece pani nam dała, ale czytałam na innych wątkach, że mamy dawały ten preparat. Ale coś lipa dzisiaj znowu małego brzuszek boli...
|
|
|
|
#215 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak bedziesz robic dluzsze odstepy miedzy karmieniem piersia to moze ci laktacja zmalec. Ja zaczelam sciagac zamiast co 2h to co 4-5, bo nie moglam z bolu wytrzymac i dawalam wlasnie cycom odpoczywac, smarowalam mascia, wietrzylam i laktacja momentalnie mi spadla, a cyce dalej bola I druga sparwa, ze przy karmieniu mieszanym maluch dostaje rozne dawki kalorii, wiec moze byc tak jak w moim przypadku, ze dziecko bedzie glodne juz po 1h.Podgrzewacz mam wlaczony caly czas i ustawiony na odpowiednia temp. Zawsze trzymam w nim, albo moje mleko, zeby tylko wyciagnac i podac jak sie Mateo obudzi na mega glodzie, albo wode i tylko wsypuje MM, mieszam i sruu do dzioba. Ja uzywam wody mineralnej, zeby nie gotowac. MM generalnie w ogole nie powinno sie podgrzewac czy przechowywac do nastepnego karmienia tak jak naszego, ale ja jesli zostanie mi duzo to trzymam max 2h i nic sie nie stalo poki co. Zreszta pytalam lekarki czy tak mozna i dala zielone swiatlo. Cytat:
Cytat:
Tylko pamietaj, ze jak karmisz pokarmem mieszanym to zoladek dziecka jest bardziej obciazany, bo inaczej trawi Twoje mleko, a inaczej MM, jak juz sie zdecydujesz na jakas marke MM to jej nie zmieniaj, bo tu tez chodzi o trawienie. No i jesli masz nawal pokarmu to zastanow sie nad sciaganiem to wtedy bedziesz maluszka karmic wlasnym pokarmem tyle, ze z butelki tak jak ja Kup sobie tez butelke Medeli to maluch nie odzwyczai sie od piersi, bo ta butelka fantastycznie symuluje picie z piersi. Dziecko tez musi sie niezle nameczyc, zeby z niej pociagnac i leci dokaldnie tak samo jak z cyca, a przy okazji dzieciatko sie nie zakrztusi i moze sobie zasnac, lub cysiac jak cyca.Cytat:
Cytat:
Mateusz tez ma aktywacje srednio od 6-7 rano do obiadu.To masz z tez teraz tak jak ja Szczescie w nieszczesciu dokladnie, ale taka pomoc jest jednak przydatna. Ja nie wiem co bym zrobila gdyby maz nie byl na zwolnieniu.Cytat:
Ofc w odpowiednim momencie bedzie smoczkowy detox, ale poki co bardzo ulatwia mi zycie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moze sie nie najada, bo w dzien masz mniej kaloryczne mleko. Ja tez tak mam, ze czasem Mateusz nawet po nie calej godzinie ryk, bo glodny, ale pani doktor kazala dawac jesc to daje
|
||||||||
|
|
|
#216 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#217 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczyny
Monti ja też dzisiaj wychodzę na spacerek bo piękna pogoda Jok3r jak sobie radzisz ze znoszeniem wózka po schodach bo z tego co kojarzę też masz Warriora? Ja mieszkam na drugim piętrze i nie wiem jak go sama znieść, nie mam żadnego patentu a wózek jest dosyć ciężki? Chyba, że masz to szczęście i mieszkasz w domku i nie musisz go dźwigać
|
|
|
|
#218 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#219 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zastanawiam sie nad tym smoczkiem , jak dalej bedzie tak z tym ubieraniem to jednak się złame i jej dam bo serce mi sie kraje jak ona tak płacze może smoczuś pomoże....
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Zadomowienie
|
mała znowu ma gorszy dzień
cały czas stęka i się pręży, do cycka dostawiałam co godzinę i przynajmniej na 15 min był spokój a potem znowu powtórka z rozrywki, najlepiej jej u mamusi na rączkach wtedy jest względny spokój a mi ręce odpadały więc wyciągnęłam cumla wsadziłam w buzie i mała zasnęła jak zabita w parę sekund cumla wypluła po pół minucie i śpi od 20 min a ja mam czas żeby zrobić obiad i coś zjeść bo od rana tylko na waflach ryżowych jadę zastanawiam się czy mogę sobie pozwolić na kaszkę z biedronki mleczny start albo ryż na mleku belriso, mam takie rarytasy w domu i nie wiem czy jeść czy nie ale chyba się wstrzymam do momentu aż będzie spokój z brzuszkiem Cytat:
dziwna sprawa z tym kotem, może go szwagierka napuściła żart ofc, mój kot waży 6 kg więc jakby skoczył na Nadię to źle to widzę mam nadzieję że mu nie odpieprzy bo mąż mi go z domu wyrzuci ![]() kochane czy wasze dzieciaczki też mają prosaki ?? moja ma cały nosek i policzki w białych krostkach
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
wpadłam was trochę podczytać ![]() ciekawe kiedy dołączę ![]() Cytat:
widzę, że jest dużo sposobów, ja będę robic jak siostra, czyli zawsze w dzbanku przegotowaną wodę, i przed samym karmieniem będę podgrzewaćw mikrofali, podoba mi się ta metoda
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i zaliczyliśmy pierwszy spacerek z babcią Spał jak zaity, a teraz śpi mi na klacie, bo go brzuszek znowu bolał...
|
|
|
|
|
#223 |
|
Zadomowienie
|
super ja też już się nie mogę doczekać pierwszego spacerku
tak się zastanawiam kiedy miałyście pierwszą wizytę u lekarza bo nam w szpitalu powiedzieli że po dwóch tyg mamy iść a ja cały czas myślałam że idzie się po 6
|
#224 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#225 |
|
Zadomowienie
|
Joker dzięki
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie urodziłam, a już się nie mogę spacerków doczekać
![]() Jak dobrze, ze to już wiosna i można szybciej wystartować na dwór.
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z Kaśką robiłam tak: jak się darła dawałam smoka, jak już wyczaiłam, że się uspokoiła, czymś ją zajmowałam i smoka z buzi. Do spania tylko długo miała bo 2,5 roku jak udało się zasypiać bez, oszukaliśmy ją , że dziadek zgubił w piaskownicy ![]() Odruchu ssania będzie normalny, mała miała i smoka i ssała cyca, także spoko. Montii super, ze już wychodzisz na dwór. Znam takie osoby co przez miesiąc nie wychodzą , albo i dłużej.A co do wizyty pediatry,u Nas pediatra przychodzi do domu i położna z przychodni. Na pierwszą wizytę do przychodni dopiero na szczepienie po 6 tyg. Matko od jutra mam 38 tc i w każdej chwili może się zacząć ![]() Castia gdzie masz szafę?? Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2011-03-14 o 14:44 |
|
|
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, ze z tym odruchem ssania to trochę przesada jest, w końcu w czasach, gdy same byłyśmy dziećmi, ssałyśmy pierś, miałyśmy smoczki i dawało się to pogodzić. u mnie w rodzinie przynajmniej nigdy nie było z tym problemu, wśród znajomych tez nie słyszałam.
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
ja Zosi dałam smoczek kilka dni po urodzeniu,bo wisiała ciągle na cycu.Nie zaburzyło to jej jedzenia
zasypiała ze smokiem,podczas spania wyrzucała.1,5 roku ciągała w taki sposób.W dzień się obywało.
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
kochane wpadam na chwilkę. Bosti napisała smska:
![]() "Anika urodziła się o 14.50 ma 53cm i 2900g. Było koszmarnie ciężko, ledwo żyję. Pozdrawiam wizażowe ciocie" Cytat:
chyba że uwiniesz się szybko bo masz termin dzień czy dwa przede mną to mi dasz plisssss
|
|
#231 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam i ja na odchowalni
odrazu mam pytanie wybaczcie jak już bylo ale narazie nie jestem wstanie Was nadrobić tutaj a odp jest mi potrzebna. Czy mleko moje odciągnięte a nie zuzyte mogę podać po raz kolejny, podgrzać i podać? |
|
|
|
#232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak mi położna tłumaczyła
|
|
|
|
|
#233 |
|
Wtajemniczenie
|
acha. Czyli to co nie zjadła wylać. Jutro przychodzi do nas położna.
Idę się położyć. Buziaki |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam na zdjęciu szwów.
Wanilko Ty się chyba tego bałaś i idziesz jutro? nie wiem coś mi tak świta... nie boli ! ja panikowałam i piszczałam na fotelu zanim się do mnie zbliżył lekarz, a tu raz dwa i jaka ulga! ło z gabinetu to aż wybiegłam w podskokach ![]() co do jedzenia ja jem wszystko, tzn próbowałam stopniowo, najpierw nabiał i cisza, czekolada-cisza i tak się bawimy nie będę jeść tylko grochówki, kalafioru itp itd młodzież śpi a ja.. jutro pierwszy raz na uczelnię, ale mam stresora! ![]() ![]() i jeszcze jakiegoś kolosa, zaraz muszę siąść do notatek. my do lekarza idziemy w piątek, Fabian skończy dokładnie 2 tygodnie.
|
#236 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#237 |
|
Wtajemniczenie
|
dobrze, że ja mam szwy rozpuszczalne
dla mnie szycie było koszmarem, nie chciałabym tego przechodzić po raz drugi![]() a do tego lekarza to po prostu idziecie i mówicie że to pierwsza wizyta tak? jakie moja szafa ma wzięcie buhahaha spoko dziewczyny ona jest full wypas, zmieścicie się obie ![]() aaaaa moja córcia dała się wypielęgnować po kapieli i ubrać bez krzyku i płaczu ołł jeaa a już smoczka miałam w pogotowiu przygotowanego ![]() ha ciekawe co będzie jutro
Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-03-14 o 21:37 |
|
|
|
#238 |
|
Zadomowienie
|
Tak mowisz, ze to pierwsza wizyta, bo wtedy waza, mierza, sparwdzaja czy wszystko sie dobrze rozwija i takie tam.
|
|
|
|
#239 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla Twojej malutkiej za to, że była taka grzeczna po kąpieli i obyło się bez smoczka |
|
|
|
|
#240 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny dziś w czopie dostrzegłam smużki krwi i pomaranczowe zabarwienie, myslicie ze moge szybciej przez to urodzic? jak bylo u was z tym czopem? jade na ktg zaraz bo od soboty od odstaiwnia fenotrenolu mały ledwie sie rusza, i nie wiem czy to ma jakis zwiazek.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.

jutro zaczynam pić herbatke na laktacje...
nie moge nic jej zrobic ani naoliwic ani wysmarowac ehh
bo jak dotad na raczkach nie była noszona/

55kg

)a nie sie tak mecze a ja mowiam ze nie! bo ja CHCE karmic piersia..no a dzis sama mu dalam mm
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Mi dziecko prawi 4 godziny dokazywało i padam na twarz...

mam nadzieję że mu nie odpieprzy bo mąż mi go z domu wyrzuci 

nie wiem coś mi tak świta...