Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbiorczy! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-11, 14:46   #211
basikagniezno
Zadomowienie

Dot.: przepraszam....

o,pocieszyłaś mnie. mi lekarz mówił jak je zapisywał,żebym czasami nie zapomniała brać,bo od razu krwawienie dostane. jasne.
nie wiem w sumie czy iść do niego czy nie...
skoro tak to wygląda.

ale dzisiaj umieram z bólu.
termofor i nimesil zostały moimi przyjaciółmi.

Edytowane przez basikagniezno
Czas edycji: 2011-04-11 o 17:53
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 07:19   #212
pattricia
Raczkowanie

Dot.: przepraszam....

No ten ból to chyba nie jest do końca normalny. Może warto zajść do lekarza, na pewno nie zaszkodzi. Może przyczyna tkwi gdzie indziej - jakaś torbiel na jajniku czy ja wiem. Lekarz zbada i będzie wiedział. Nie warto leżeć w domu i się denerwować.
pattricia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 10:52   #213
aasiah123
Przyczajenie

rózowy sluz i brak miesiaczki

dziewczyny pomozcie....co to moze byc? 1 lutego ego roku urodzilam syna. polog trwal 7 tyg. potem lekarz przepisal mi cerazette. po rozpoczeciu zazywania pojawilo sie krwawieniektore trwalo poki nie przestalam ich brac. czyli jakies 110 dni. krwawienie non stop. teraz d miesiaca nie biore juz tabletek. zabezpieczalismy sie z mezem prezerwatywami ale od kilku dni mam rozowy sluz i brak okesu. juz nie wiem co mam myslec... moze ktoras miala podobnie....czekam na odpowiedzi.
aasiah123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 12:26   #214
Nelly84
Raczkowanie

Dot.: rózowy sluz i brak miesiaczki

Nie wymagaj aby cykl po anty (nawet takich) powrócił szybko. Poczekaj trochę. Może okres się rozkręci? Masz typowe objawy?
Oczywiście nie karmisz?
Nelly84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 16:56   #215
aasiah123
Przyczajenie

nie karmie.nie wymagam tylko myslalam ze to moze cos zlego byc...
Stary 2011-07-21, 13:32   #216
kwiatek101
Zadomowienie

a czemu nie pójdziesz do ginekologa-ENDOKRYNOLOGA??? on rozwiąże Twój problem i poda diagnozę. Skąd my mamy wiedzieć jaki masz poziom hormonów w odpowiednich dniach cyklu, jaką masz grubość śluzówki macicy czy masz owulację itd ???? nikt Ci tu nie powie "tak, to na pewno to i to"! Idź do gin-endo i się dowiesz
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-21, 19:38   #217
aasiah123
Przyczajenie

to nie jest takie proste jakbym mogla to bym poszla dawno... narazie nie da rady wiec dlatego pytam czy ktos mial cos podobnego....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-21, 20:39   #218
Peyton22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aasiah123 Pokaż wiadomość
to nie jest takie proste jakbym mogla to bym poszla dawno... narazie nie da rady wiec dlatego pytam czy ktos mial cos podobnego....
nawet jak któraś miała coś podobnego to zapewne była z tym u lekarza, który robił jakieś badania i ewentualnie dostała specjalistyczne leki, więc to chyba żadna pomoc dla Ciebie, chyba, że oczekujesz po prostu wsparcia i poczujesz się lepiej, jak ktoś napisze, że miał to samo...
Peyton22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 19:21   #219
ever-dream
Wtajemniczenie

Pytanie dot. tabletek Cerazette

Po dłuższym zastanowieniu postanowiłam wypróbować minipigułkę, a konkretnie Cerazette. Pigułki dwuskładnikowe fatalnie na mnie działały, nieustające migreny, złe samopoczucie. Wypróbowałam ich mnóstwo. Dodatkowo dochodziły też rodzinne problemy z żyłami, żylakami itd., więc już w ogóle wolałam sobie odpuścić. Jak wiadomo minipigułka nie oddziałuje źle na układ krwionośny. Rozmawiałam o tym z moją ginekolożką , ale wyglądała szczerze mówiąc na średnio zorientowaną. Więc może, któraś Wizażanka będzie wiedziała:
Skoro minipigułka jest "zdrowsza" (nie wiem jak to określić) od zwykłych tabletek to dlaczego nie jest ona prawie wcale zapisywana kobietom? Nie słyszałam żeby jakakolwiek z moich koleżanek ją brała, jedynie w okresie karmienia piersią. Wiem, że w przypadku zażywania tych tabletek trzeba BYĆ bardzo regularną (nie mam z tym raczej problemu ), ale czy w razie regularnego brania tych tabletek mam większą szansę na zajście w ciąże, niż przy zwykłych tabletek? (A ciąża obecnie byłaby b. niewskazana). Czy można uznać więc te tabletki za zupełnie bezpieczne? Czy skoro te tabletki nie oddziałują źle na układ krwionośny to mogę się spodziewać skutków ubocznych z innej strony, innego rodzaju niż przy tabletkach dwuskładnikowych? Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź Pozdrawiam
Stary 2011-10-31, 00:06   #220
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Pytanie dot. tabletek Cerazette

Takie tabletki maja troche mniejsza skutecznosc niz dwuskladnikowe. Podczas stosowania zaobserwowano owulacje.
Nie mam pojecia, dlaczego sa tak rzadko przepisywane. Byc moze dlatego, ze gdy wszystko jest ok, nie wystepuje krwawienie? Ten fakt tez mnie zastanawia i probuje sie dowiedziec, jak dlugo mozna stosowac pigulki jednoskladnikowe? Czy brak krwawienia nie jest obojetny dla organizmu?

PS swoje watpliwosci probowalam rozwiac w watkach o Azalii, ale tam tez nic nie ma
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 07:55   #221
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Takie tabletki maja troche mniejsza skutecznosc niz dwuskladnikowe. Podczas stosowania zaobserwowano owulacje.
Nie mam pojecia, dlaczego sa tak rzadko przepisywane. Byc moze dlatego, ze gdy wszystko jest ok, nie wystepuje krwawienie? Ten fakt tez mnie zastanawia i probuje sie dowiedziec, jak dlugo mozna stosowac pigulki jednoskladnikowe? Czy brak krwawienia nie jest obojetny dla organizmu?

PS swoje watpliwosci probowalam rozwiac w watkach o Azalii, ale tam tez nic nie ma
Dzięki za odpowiedź
A ja znalazłam coś takiego, gdzie piszę, że hamuje owulację O tym braku krwawienia nie miałam pojęcia, myślałam, że występuje. Teraz już sama nie wiem czy się decydować

Jak działa Cerazette?
Głównym mechanizmem działania Cerazette jest hamowanie owulacji i dodatkowo zwiększenie gęstości śluzu szyjkowego, który zmniejsza żywotność i ruchliwość plemników. Tak więc Cerazette chroni podwójnie. Znajduje to swoje odzwierciedlenie we Wskaźniku Pearl'a, który służy ocenie skuteczności metod antykoncepcyjnych. Im niższy Wskaźnik Pearl'a - tym skuteczniejsza jest dana metoda. Skuteczność antykoncepcyjna Cerazette wyrażona Wskaźnikiem Pearl'a jest porównywalna z innymi nowoczesnymi tabletkami estro-progestagennymi dostępnymi na rynku.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-31, 19:55   #222
201708160922
Konto usunięte

Tez czytalam o dzialaniu (zahamowanie owulacji plus zageszczenie sluzu), ale w Indeksie lekow znalazlam info o mozliwie wystepujacych owulacjach.

Krwawienie nie wystepuje, gdyz endometrium nie 'rosnie'.
Stary 2011-11-01, 13:57   #223
201708160922
Konto usunięte

W necie jest mnostwo sprzecznych info dotyczacych tabletek jednoskladnikowych. Dodatkowo trafilam na gina ignoranta w tej kwestii, wiec zeby dowiedziec sie czegos czekam na wizyte u innego.

Znalazlam informacje, ze przy przyjmowaniu takich tabletek u nawet 30% wystapila owulacja. Jednak nawet wtedy, gdy dojdzie do zaplodnienia sluz nie pozwala sie zagniezdzic w macicy, tak jak np. po zazyciu Escapelle. Mniejsza skutecznosc nie wynika z tego, ze dochodzi do owulacji, ale skutecznosc jest wyliczana przy przy prawidlowym i nieprawidlowym stosowaniu tabletek. A w porownaniu z dwuskladnikowymi, latwiej o blad.

To wszystko, co tu pisze to moja interpretacja materialow znalezionych w necie, wiec pewna nie jestem.
Stary 2011-11-01, 20:10   #224
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
W necie jest mnostwo sprzecznych info dotyczacych tabletek jednoskladnikowych. Dodatkowo trafilam na gina ignoranta w tej kwestii, wiec zeby dowiedziec sie czegos czekam na wizyte u innego.

Znalazlam informacje, ze przy przyjmowaniu takich tabletek u nawet 30% wystapila owulacja. Jednak nawet wtedy, gdy dojdzie do zaplodnienia sluz nie pozwala sie zagniezdzic w macicy, tak jak np. po zazyciu Escapelle. Mniejsza skutecznosc nie wynika z tego, ze dochodzi do owulacji, ale skutecznosc jest wyliczana przy przy prawidlowym i nieprawidlowym stosowaniu tabletek. A w porownaniu z dwuskladnikowymi, latwiej o blad.

To wszystko, co tu pisze to moja interpretacja materialow znalezionych w necie, wiec pewna nie jestem.
Dzięki. To przydatne informacje
Stary 2012-01-25, 13:23   #225
uaoo
Zakorzenienie

Cerazette i karmienie piersią

Jestem szczęśliwą mamusią od trzech miesięcy. Ponieważ karmię piersią lekarz przypisał mi tabletki antykoncepcyjne 'Cerazette'. Lekarz nie wytłumaczył jak je brać tylko dał ulotkę, którą miałam przeczytać. W ulotce jest napisane, że należy rozpocząć przyjmowanie tabletek w pierwszym dniu miesiączki. Nie chce czekać nie wiadomo ile na miesiączkę, bo jak to po po porodzie nie wiadomo kiedy ją dostanę. Więc zastanawiam się czy mogę wziąć tabletkę np. dzisiaj, nie czekając na okres?
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:50   #226
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Dot.: Cerazette i karmienie piersią

Powinnaś mieć napisane w jakich dniach po urodzeniu dziecka powinnaś rozpocząć stosowanie leku. U mnie w ulotce pisze, że lek (anty) można zacząć brać od 21. do 28. dnia po urodzeniu.
Stary 2012-01-25, 14:26   #227
Lia89
Zakorzenienie

Tylko weź pod uwagę, że te tabletki są zawodne i hamują owulację tylko w 70% przypadkach... Tak na zaś, co by kolejna kobieta nie pisała, że tabletki nie dają ochrony, bo się po nich w ciążę zachodzi bez względu na przestrzeganie zasad.
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 20:00   #228
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lia89 Pokaż wiadomość
Tylko weź pod uwagę, że te tabletki są zawodne i hamują owulację tylko w 70% przypadkach... Tak na zaś, co by kolejna kobieta nie pisała, że tabletki nie dają ochrony, bo się po nich w ciążę zachodzi bez względu na przestrzeganie zasad.
Ja słyszałam, że jako jednoskładnikowe potrafią mieć zmniejszoną ochronę nawet jak się weźmie ją o 3h za późno. Ale sama bałam się, ze mi je ginekolog przepisał jak zapominałam nazwy przepisanych a receptę zostawiłam w aptece...
Stary 2012-01-25, 22:35   #229
201708160922
Konto usunięte

Litości... Jak się czegoś nie wie, to niech się nie pisze.
Polecam jeszcze raz wnikliwą lekturę ulotki.
Jeśli przyjmuje się je wg zasad, są takim samym zabezpieczeniem, jak pigułki dwuskładnikowe.
Stary 2012-01-25, 22:42   #230
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Tak się składa, że akurat czytałam ulotkę Cerazette, wiem że pisze w nich o 12h dopuszczalnej przerwie i zabezpieczenie jest zachowane. Ale niestety też czytałam opinie o tym leku.
Stary 2012-01-25, 22:43   #231
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Jestem szczęśliwą mamusią od trzech miesięcy. Ponieważ karmię piersią lekarz przypisał mi tabletki antykoncepcyjne 'Cerazette'. Lekarz nie wytłumaczył jak je brać tylko dał ulotkę, którą miałam przeczytać. W ulotce jest napisane, że należy rozpocząć przyjmowanie tabletek w pierwszym dniu miesiączki. Nie chce czekać nie wiadomo ile na miesiączkę, bo jak to po po porodzie nie wiadomo kiedy ją dostanę. Więc zastanawiam się czy mogę wziąć tabletkę np. dzisiaj, nie czekając na okres?
A ulotkę czytałaś? Chyba nie. Miłej lektury życzę
Stary 2012-01-25, 22:43   #232
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Jeśli przyjmuje się je wg zasad, są takim samym zabezpieczeniem, jak pigułki dwuskładnikowe.
w przypadku kobiet karmiących jest nieco inaczej... u kobiet karmiących zatrzymanie owulacji nie występuje w takim samym wysokim procencie jak u kobiet nie akrmiących, bo gospodarka hormonalna jest wciąż zaburzona, a cykle rozregulowane po porodzie
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 22:47   #233
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Tak się składa, że akurat czytałam ulotkę Cerazette, wiem że pisze w nich o 12h dopuszczalnej przerwie i zabezpieczenie jest zachowane. Ale niestety też czytałam opinie o tym leku.
A wchodziłaś do łóżka tym laskom, które twierdzą, że zaszły w ciążę a z tabletką spóźniły się ok.3h?

Poza tym, NIC (poza abstynencją) nie daje 100% pewności.

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
w przypadku kobiet karmiących jest nieco inaczej... u kobiet karmiących zatrzymanie owulacji nie występuje w takim samym wysokim procencie jak u kobiet nie akrmiących, bo gospodarka hormonalna jest wciąż zaburzona, a cykle rozregulowane po porodzie
Na tym się nie znam, ale gdyby były z zasady mniej skuteczne, to nie wiem, czy byłyby przepisywane jako tabletki antykoncepcyjne.
Stary 2012-01-25, 22:48   #234
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
A wchodziłaś do łóżka tym laskom, które twierdzą, że zaszły w ciążę a z tabletką spóźniły się ok.3h?

Poza tym, NIC (poza abstynencją) nie daje 100% pewności.
Każda kobieta decydujac się na seks bierze pod uwagę mozliwość ciązy, ale jednocześnie po to używa antykoncepcji by to ryzyko zmniejszyć do jak najmniejszego pułapu.
Poczytaj troszkę o pigułkach jednoskładnikowych i spójrz na wskaźnik Pearla, jest on nieznacznie przy tych pigułkach większy. Wynosi jak się nie mylę 1 %...
Stary 2012-01-25, 22:50   #235
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:

Na tym się nie znam, ale gdyby były z zasady mniej skuteczne, to nie wiem, czy byłyby przepisywane jako tabletki antykoncepcyjne.
no ale my się znamy i przedstawiamy medyczne fakty. nie ma co komuś mówić te tablekti działają tak samo dobrze... jeśli nie ma się wiedzy w danym temacie.

tablekti się przepisuje kobietom karmiącym, bo one chca je brać, amją do tego prawo. jednak rzetelny lekarz z dużą wiedzą poinformowac powinien kobiete, ze zatrzymanie owulacji moze nie być niestety pełene ze wzglęu na to co się dzieje w organizmie kobiety karmiącej, będącej dopieor co po porodzie. one nie są z zasady słabsze tylko mogą nie hamowac całkowicie owulacji z ww. przyczyn.

Edytowane przez Eldo_rado
Czas edycji: 2012-01-25 o 22:51
Stary 2012-01-25, 23:02   #236
201708160922
Konto usunięte

Wskaźnik Pearla wynosi 0,3 do 4,0.

Tabletki jednoskładnikowe biorą także kobiety niekarmiące. U nich systematyczne branie daje taka samą skuteczność jak dwuskładnikowe.

Nieważne, ja wiem swoje i wy też.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2012-01-25 o 23:05
Stary 2012-01-25, 23:04   #237
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Nie zmienia to faktu, że systematyczne branie daje taka samą skuteczność jak dwuskładnikowe.
tu nie chodzi o porównanie skuteczności jednoskł. do dwuskł. tlyko o to, ze organizm kobiety karmiącej inaczej reaguje i nie zawsze owualcja jest zatrzymana, zdarzają się wyjątki i tyle.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-25, 23:05   #238
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Tak, z tym ze małe opóźnienia mogą się zdarzać każdemu i ja jesli bym nie musiała wolałabym nie martwić się tym, ze mogę być w ciąży bo zapominałam wziąć tabletki i przyjęłam ją nie wiem, np. 10h później. Przy dwu- więcej składnikowych ten wskaźnik jest mniejszym, mimo że i w tej i w tej grupie zdarzają się kobiety, którym zdarza się pomijane tabletek.
Stary 2012-01-25, 23:06   #239
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:

Tabletki jednoskładnikowe biorą także kobiety niekarmiące. U nich systematyczne branie daje taka samą skuteczność jak dwuskładnikowe.
owszem, biorą, bo u kobiet niekarmiących cykle i poziom hormonów jest inny, w miarę uregulowany. dlatego kobietom niekarmiącym mozna przepisac każdy rodzaj tabletek.
Stary 2012-01-25, 23:09   #240
201708160922
Konto usunięte

Poprawiłam, nie wypowiadam się w kwestii matek karmiących.

Owulacja nie zawsze jest zatrzymana także u kobiet niekarmiących.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości