Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-19, 17:21   #211
Hometown
Raczkowanie

Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość

i o to chodzi
Na co ty czekasz, effuniaki pod nosem i jeszcze nie zmierzyłaś żadnego wybierz się tam jak najszybciej.

jutro chyba się wybiorę ;p zresztą myslisz, że one nie powiększają biustu bo zawsze tak mi się wydawało, a ja pragnę innego efektu
Hometown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 18:41   #212
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hometown Pokaż wiadomość
jutro chyba się wybiorę ;p zresztą myslisz, że one nie powiększają biustu bo zawsze tak mi się wydawało, a ja pragnę innego efektu
Nie powiększają. One najbardziej zbierają biust ze wszystkich stron do kupy, mocno podnoszą, dzięki czemu wydaje się go być mniej niż w rzeczywistości.
Jak będziesz w sklepie, to zanim zdecydujesz się na zakup, zobacz jak dany stanik prezentuje się pod bluzką (najlepiej załóż jakąś obcisłą).
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 18:46   #213
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olencjaaa Pokaż wiadomość
no to problem rozwiązany, biorę toffika teraz muszę jeszcze dobrze przemyśleć, które rozmiary wsiąść
ja tez biorę toffika kupuje dwa rozmiary, bo nie mam zadnego effuniaka i nie mam pojęcia jak będzie leżał i jaki rozmiar Gorzej z mamą, bo ona też chce kupować, tylko ma wieksze piersi.

Ma ktoras z was onyks?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 18:56   #214
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Ma ktoras z was onyks?
ja zamawiałam mamie, a co chcesz wiedzieć?

Właśnie zajrzałam na stronę sklepu, dodano bardzo udane zdjęcia z Adą.
Stary 2011-05-19, 19:51   #215
aniolusiek_
Zakorzenienie

Ola, ciężko coś doradzić ja bym raczej brała z jednego obwodu 2 miski, choć czasami tak jest (na balkonetce czytałam) że np. 70E i 70F nie pasują a 75DD jest idealne tylko obwód trochę ściska

ja mam 72 ścisło i 77 luźno; straplessa mam 75, maskaradki nosiłam 65, la senzę 70; też jestem stożkiem (tak mi się przynajmniej wydaje ) i dla mnie strapless jest dobry w takim samym rozmiarze jak plunge; w górce jest super, na dołku trochę odstaje bo miska mu się nie skurczyła jak pozostałym

aniolusiek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 21:21   #216
Apiska
Zakorzenienie

Ja również mam Onyksa
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 21:22   #217
Cay
Wtajemniczenie

I ja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 21:52   #218
Olencjaaa
Organizatorkaaa :)

GG do Olencjaaa

Cytat:
Napisane przez aniolusiek_ Pokaż wiadomość
Ola, ciężko coś doradzić ja bym raczej brała z jednego obwodu 2 miski, choć czasami tak jest (na balkonetce czytałam) że np. 70E i 70F nie pasują a 75DD jest idealne tylko obwód trochę ściska

ja mam 72 ścisło i 77 luźno; straplessa mam 75, maskaradki nosiłam 65, la senzę 70; też jestem stożkiem (tak mi się przynajmniej wydaje ) i dla mnie strapless jest dobry w takim samym rozmiarze jak plunge; w górce jest super, na dołku trochę odstaje bo miska mu się nie skurczyła jak pozostałym
ciężko, ciężko wezmę trzy rozmiary i zobaczymy co z tego wyjdzie

a widziałyście CH koralik jest w sklepie

najszybszy kontakt: olencjaaa.wizaz@gmail.com
(zawsze w tytule podawaj swój nick)
Olencjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 23:29   #219
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
ja zamawiałam mamie, a co chcesz wiedzieć?

Właśnie zajrzałam na stronę sklepu, dodano bardzo udane zdjęcia z Adą.
Jak jest z obwodem, bo gdzieś czytałam, że jest dość rozciągliwy w porównaniu do innych. Ten stanik wybrała sobie mama. Pod biustem ma gdzieś 77. Więc raczej 75 jej wezmę.

Jeśli strój kapielowy mama ma 75FF, to stanik tez powinien w takim rozmiarze na nią pasować?

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Olencjaaa Pokaż wiadomość
ciężko, ciężko wezmę trzy rozmiary i zobaczymy co z tego wyjdzie

a widziałyście CH koralik jest w sklepie
widzialam koralika i mam na niego niezłą chrapkę, ale niestety na razie musze kupić stanik uniwersalny. Dlatego stawiam na Toffika. Gładki i pod biale bluzki. Szkoda, że ten koralik to limitka Mam nadzieje, ze latem będzie jeszcze dostępny... poki co daje sobie spokój z nim, bo biust mi chyba jeszcze rośnie.
Stary 2011-05-19, 23:31   #220
Hometown
Raczkowanie

Cytat:
Nie powiększają. One najbardziej zbierają biust ze wszystkich stron do kupy, mocno podnoszą, dzięki czemu wydaje się go być mniej niż w rzeczywistości.
Jak będziesz w sklepie, to zanim zdecydujesz się na zakup, zobacz jak dany stanik prezentuje się pod bluzką (najlepiej załóż jakąś obcisłą).
Mam jutro możliwośc wybrania się tam Tylko powiedzcie mi jakie modele mam wybrać , skoro zależy mi na zmniejszeniu piersi, z góry dziękuje
Hometown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 08:33   #221
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Jak jest z obwodem, bo gdzieś czytałam, że jest dość rozciągliwy w porównaniu do innych. Ten stanik wybrała sobie mama. Pod biustem ma gdzieś 77. Więc raczej 75 jej wezmę.
Moim zdaniem (ale ja jestem osobą przeczuloną na ściskanie się) on tylko wydaje się być bardziej rozciągliwy. Moja mama ma 73cm pod biustem i miękkiego halfa nosi w rozmiarze 70DD. Onyks w tym samym rozmiarze okazał się być za mały i dla niej za luźny (bo nie ściskał). Kiedy ja przyjrzałam się obwodowi, zobaczyłam, że większe jego naciągnięcie jest możliwe, ale wówczas przekracza się optymalną granicę (to jest taki moment, do którego stanik łatwo się naciąga, a potem dużo trudniej), dlatego wymieniłam Onyksa na 70E, a nie na 65F. Mama teraz go nosi i twierdzi, ze jest dobry, obwód trzyma się na miejscu.
A duży twoja mama ma biust? Jeśli biust nie jest ciężki, to ja bym zamówiła jednak obwód 75.

Cytat:
Mam jutro możliwośc wybrania się tam Tylko powiedzcie mi jakie modele mam wybrać , skoro zależy mi na zmniejszeniu piersi, z góry dziękuje
Mierz wszystkie, bo dużo zależy od indywidualnego kształtu biustu.
Stary 2011-05-20, 09:04   #222
Apiska
Zakorzenienie

Szkoda, że strone kąpielowe effuniaka sa tylko dwa rodzaje. Czy któraś z Was ma może Biustnosz od stroju dziewczyna bonda?
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 10:19   #223
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Nie powiększają, bo to nie push-upy mam nadzieję, że efekt ci się spodoba.

Cytat:
Jak chcesz zmniejszyć piersi to trzeba kupić minimizer (nie ma takich staników u effuniaka), ale zanim zdecydujesz się zgnieść biust przeczytaj to:
http://stanikomania.blox.pl/2008/10/...astycznie.html

Cytat:
Napisane przez Apiska Pokaż wiadomość
Szkoda, że strone kąpielowe effuniaka sa tylko dwa rodzaje. Czy któraś z Was ma może Biustnosz od stroju dziewczyna bonda?
Na to chyba za wcześnie, te stroje dopiero co weszły do sklepu na jakieś opinie trzeba jeszcze poczekać.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 11:54   #224
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem (ale ja jestem osobą przeczuloną na ściskanie się) on tylko wydaje się być bardziej rozciągliwy. Moja mama ma 73cm pod biustem i miękkiego halfa nosi w rozmiarze 70DD. Onyks w tym samym rozmiarze okazał się być za mały i dla niej za luźny (bo nie ściskał). Kiedy ja przyjrzałam się obwodowi, zobaczyłam, że większe jego naciągnięcie jest możliwe, ale wówczas przekracza się optymalną granicę (to jest taki moment, do którego stanik łatwo się naciąga, a potem dużo trudniej), dlatego wymieniłam Onyksa na 70E, a nie na 65F. Mama teraz go nosi i twierdzi, ze jest dobry, obwód trzyma się na miejscu.
A duży twoja mama ma biust? Jeśli biust nie jest ciężki, to ja bym zamówiła jednak obwód 75.

Mierz wszystkie, bo dużo zależy od indywidualnego kształtu biustu.
Z moją mamą jest tak, że wymiary ma inne niż w rzeczywistosci nosi staniki. Wydajemi się, że słabo się mierzy
W biuscie wg jej mierzenia ma w pochyleniu 97-98. Pod biustem mierzylam jej sama, to spokojnie ma 80 cm, jak sie ściśnie to nawet 75, ale to już tak na maksa Wg kalkulatora na stronie Ewy Michalak wycjhodzi jej 75DD, jesli 80 D, ale gdy patrze na biusty na balkonetce w tych rozmiarach w stanikach Effuniaka wydaja asie mniejsze od biustu mamy.
Z Brytyjczyków ma 70GG.

Sama nie wiem jaki jej wziac, już postanowilysmy ze 75FF, ale boję żeby nie byl duży, chociaż z drugiej strony mamie sie troche biust wypełnił od dobrych biustonoszy, ale moim zdaniem dalej ma co wygarniać...hmm sama nie wiem.

A dodam,że ma stroj kąpielowy w rozmiarze 75FF taki z tamtego roku ten w stylu retro czarno biały z czerwonymi dodatkami ;-) Jest na nią dobry w tym rozmiarze.

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2011-05-20 o 11:55
Stary 2011-05-20, 13:14   #225
czijo
Zadomowienie

Ja mam pomysł, żeby kupić mamie na Dzień Matki jakiegoś effuniaka, bo mi serce pęka, jak widzę że kupuje jakieś badziewia w nieśmiertelnym rozmiarze 80C... tylko właśnie ciężko z niespodzianką, bo nie mogę jej zmierzyć bez jej udziału myślę, że miałaby jakieś 80FF, i są w tym rozmiarze i paru mniejszych Onyksy... kurczę, muszę się zastanowić, jak to rozegrać najchętniej zabrałabym ją jutro do Katowic, ale pracuje...
czijo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 18:39   #226
kw_
Raczkowanie

potrzebuje pomocy,bo zupelnie nie moge sie zdecydowac ktorego effuniaka zamowic zastanawiam sie miedzy HP Fuksa,a Pl Black. Fuksję mierzylam stacjonarnie,wiem jaki rozmiar i jak bedzie lezec, z tym ze nie wiem czy wizualnie bardziej nie podoba mi sie black;p. A wam ktory sie bardziej podoba??( dodam,ze z blacka nie wiem jaki mialabym wziac rozmiar, bo w innym mierzonym PL rozmiar wypadal mi miske wiecej niz w HP)

Edytowane przez kw_
Czas edycji: 2011-05-20 o 18:46
kw_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 18:50   #227
czijo
Zadomowienie

A masz może gdzie je przymierzyć?
Stary 2011-05-20, 19:14   #228
kw_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czijo Pokaż wiadomość
A masz może gdzie je przymierzyć?
Fuksję mierzylam,podobalo mi sie jak lezy, black'a niestety u mnie w sklepie nie bylomoim najwiekszym problemem jest to, ze nie moge sie zdecydowac ktory jest ladniejszy( i wiadomo,ze na korzysc HP przemawia to,ze mam pewnosc ze nie bede musiala odsylac w razie nietrafionego rozmiaru)
kw_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 23:28   #229
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez aniolusiek_ Pokaż wiadomość
http://ewamichalak.blogspot.com/ widziałyście nowe Effuniaki
widzialysmy
moje wrazenia:
PL Violet - kolor cudny, szkoda tylko, ze tradycyjnie, miski maja biala baze no i ramiaczka moglyby byc fioletowe... majty boskie.

PL Ptys - jakos ten desen do mnie nie przemawia, ale stringi swietne.

Garden - tak jak roze lubie, to niekoniecznie mi sie podobaja w tym wydaniu. minus znow za biale ramiaczka.

Koralik - design jak najbardziej ok, jeno dumam czy kolor mi sie podoba. duuzy plus za kolor ramiaczek

Bella - niby wsio ok, ale mam za duze skojarzenia z ciastkiem^^

Eden - fantastyczny kolor, jezeli faktycznie to taki nasycony turkus jest. skojarzenia z turkusowa Pandora chyba nieodlaczne ale generalnie, chyba podziekuje.

Magnolia i Melon - te dwa najbardziej trafiaja w moj gust. fajne pastele pod wakacyjne ubrania, design w porzadku, jedynie ramaiczka w Magnolii moglyby byc w kolorze stanika z kolei w Melonie ten "bialy" tyl mnie nie powala.

Tofik i nowy Cielak - praktyczne staniki, wiec nie ma co wiele deliberowac, do tego Tofik bardzo ladny.

ogolnie, uwazam, ze nawet, jezeli cos nie trafilo w moj gust, to fajnie, ze taki wybor duzy jest. glownym moim zarzutem sa biale ramiaczka w stanikach innego koloru niz bialy oraz te podszyte biela miski. za to majty mi sie wszystkie podobaja szalenie

koniec koncow, mysle, ze zgrzesze niebawem z Effuniakiem, jakis fajny half by sie przydal, myslalam o usztywnianym, ale Magnolia i Melon kusza tez^^

i w ogole, witam w kolejne odslonie watku

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2011-05-20 o 23:30
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 23:40   #230
czijo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
PL Violet - kolor cudny, szkoda tylko, ze tradycyjnie, miski maja biala baze no i ramiaczka moglyby byc fioletowe... majty boskie.

Magnolia i Melon - te dwa najbardziej trafiaja w moj gust. fajne pastele pod wakacyjne ubrania, design w porzadku, jedynie ramaiczka w Magnolii moglyby byc w kolorze stanika z kolei w Melonie ten "bialy" tyl mnie nie powala.
Podobno ramiączka w Violecie nie będą białe słyszałam coś o naszytej fioletowej wstążce.

A Melona nie będzie ;/ przynajmniej nie w tej formie, na balkonetce pani Ewa napisała, że chce z niego zrobić HP. Kuźwa, najładniejszy stanik...
A Magnolia to mi się po namyśle jednak nie podoba, wygląda jakby była nadgryziona przez psa.

Edytowane przez czijo
Czas edycji: 2011-05-20 o 23:43
Stary 2011-05-20, 23:45   #231
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Chciałam podziękować dziewczynom, które mi pomogły w wyborze stanika. Dzisiaj do mnie przyszedł mój pierwszy dobrze dobrany i takie jest moje pierwsze wrażenie całkowicie inne uczucie Już poluję na kolejny
Stary 2011-05-20, 23:55   #232
gohhha
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Chciałam podziękować dziewczynom, które mi pomogły w wyborze stanika. Dzisiaj do mnie przyszedł mój pierwszy dobrze dobrany i takie jest moje pierwsze wrażenie całkowicie inne uczucie Już poluję na kolejny
cieszymy się razem z tobą i powodzenia w dalszym odkrywaniu uroków dobrze dobranej bielizny!
Stary 2011-05-21, 00:07   #233
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez gohhha Pokaż wiadomość
cieszymy się razem z tobą i powodzenia w dalszym odkrywaniu uroków dobrze dobranej bielizny!
Dzięki
nie zmienia to faktu, że nadal będę tu zaglądać i w razie czego prosić o radę
bo mimo wszystko nie ogarniam do końca tych rozmiarów co firma, co kraj, to inne rozmiary
Stary 2011-05-21, 00:18   #234
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Podobno ramiączka w Violecie nie będą białe słyszałam coś o naszytej fioletowej wstążce.

A Melona nie będzie ;/ przynajmniej nie w tej formie, na balkonetce pani Ewa napisała, że chce z niego zrobić HP. Kuźwa, najładniejszy stanik...
A Magnolia to mi się po namyśle jednak nie podoba, wygląda jakby była nadgryziona przez psa.
to juz lepiej, ale i tak moglyby byc po prostu fioletowe, prawda?^^

o, szkoda, ze Melona nie bedzie, zwlaszcza, ze go typowalam na zakup
i ide przygladac sie Magnolii
Stary 2011-05-21, 09:38   #235
gohhha
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki
nie zmienia to faktu, że nadal będę tu zaglądać i w razie czego prosić o radę
bo mimo wszystko nie ogarniam do końca tych rozmiarów co firma, co kraj, to inne rozmiary
no pewa, wal, w krótkim czasie się ogarniesz
Stary 2011-05-21, 10:56   #236
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Pochwal się zakupem
Każdy stanik z effuniakowych zapowiedzi ma w sobie coś urokliwegoz tylko ptyś taki jakiś mało wyraźny i mdły mi się wydaje, za to eden śliczny.

Edytowane przez nicko
Czas edycji: 2011-05-21 o 11:00
Stary 2011-05-21, 11:08   #237
Cay
Wtajemniczenie

Ja poluję na Magnolię, ale p. Ewa pisała, że zapowiedzi w sklepie będą pojawiać się średnio jedna na tydzień, a że Magnolia pojawiła się w zapowiedziach na końcu, to pewnie w sklepie będzie późno A mnie taki stanik przydałby się teraz a nie za 2 miesiące... Chociaż niby Melon był pierwszy, a w sklepie nie ma go do tej pory...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 11:33   #238
masija
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
Robiłam już kilka podejść do Waszego wątku ale kompletnie nie ogarniam tego całego dobierania biustonoszy Muszę przyznać, że chociaż czytałam trochę o tym to naprawdę nie wiem co i jak robić, żeby biust wyglądał dobrze, jak stanik ma dobrze leżeć.

Do tego jednak dochodzi kwestia pieniężna. Nie mam aż tyle kasy, żeby wydawać na jeden stanik ponad 100 zł. (Zresztą powyżej 60 to dla mnie dużo)

Ale w końcu zmierzyłam się i wyszło, że mam rozmiar polski 70G.

Obecnie noszę 80D, więc jest lekka przepaść..

Mam nadzieję, że czytając Was będę mogła jakoś w końcu przekonać się do tego całego szaleństwa no i dobiorę satysfakcjonujący mnie biustonosz (pod względem pieniężnym-również)

masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-21, 12:04   #239
czijo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Nie mam aż tyle kasy, żeby wydawać na jeden stanik ponad 100 zł. (Zresztą powyżej 60 to dla mnie dużo)
Moja mama też tak mówi. A potem kupuje błyszczyk za 54 i dwa staniki za 49, które rozciągają się jak smażony ser. Gdzie tu logika? Nie lepiej uskładać i zainwestować w coś, co będzie służyło przez lata? Ja wydałam 149 złotych stacjonarnie na effuniaka (co w sumie było frajerstwem, bo mogłam sobie tylko przymierzyć, a potem zamówić przez internet taniej, no ale cóż) czarnego, dokupię sobie jeszcze jasny i będę miała dwa dobre staniki i wolę to niż 14 tanich staników z H&M, które - jak ktoś napisał - można sobie najwyżej na kolana założyć.
Ok, są rzeczy ważne i ważniejsze, i może moje priorytety są dziwne, ale nie chcę, żeby moje cycki wyglądały za 20 lat jak naleśniki
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w dużym mieście, to możesz pochodzić po second handach. Moja przyjaciółka we Wrocławiu kupuje tam "uświadomione" i wyglądające jak nowe staniki za 3 złote
Stary 2011-05-21, 12:15   #240
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Moja mama też tak mówi. A potem kupuje błyszczyk za 54 i dwa staniki za 49, które rozciągają się jak smażony ser. Gdzie tu logika? Nie lepiej uskładać i zainwestować w coś, co będzie służyło przez lata? Ja wydałam 149 złotych stacjonarnie na effuniaka (co w sumie było frajerstwem, bo mogłam sobie tylko przymierzyć, a potem zamówić przez internet taniej, no ale cóż) czarnego, dokupię sobie jeszcze jasny i będę miała dwa dobre staniki i wolę to niż 14 tanich staników z H&M, które - jak ktoś napisał - można sobie najwyżej na kolana założyć.
Ok, są rzeczy ważne i ważniejsze, i może moje priorytety są dziwne, ale nie chcę, żeby moje cycki wyglądały za 20 lat jak naleśniki
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w dużym mieście, to możesz pochodzić po second handach. Moja przyjaciółka we Wrocławiu kupuje tam "uświadomione" i wyglądające jak nowe staniki za 3 złote
otóż to
Mi też ciężko wydać ponad 100zł na stanik, ale nie wszystko naraz, można przyoszczędzić na porządny stanik, są promocje tylko trzeba szukać zawsze można coś ustrzelić w rozsądnej cenie do 100zł też spokojnie się coś znajdzie. Nie trzeba zapychać od razu całej szuflady, można sobie zażyczyć biustonosz w ramach prezntu na jakąś okazję. Jak już się wciągnie w stanikowe zakupy to zobaczysz, że te uświadomione w cale nie kosztują tak dużo.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości