UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-18, 15:40   #211
Majka1503
EDUkator

Dot.: Studia, UJ?

Cytat:
Napisane przez Otino Pokaż wiadomość
Z ty wf-em to widzę że bieda trochę.. Moja siostra studiuje na politechnice wrocławskiej i oni tam mają mnóstwo rzeczy do wyboru, aerobik, różnorodne sztuki walki, basen i wiele wiele innych.

Czy to co napisałaś oznacza, że nie układasz sobie sam planu? Moja siostra sama sobie wybiera wykładowców i układa plan zajęć. Na UJ dostaje się gotowy?

Mogłabyś mi napisać co nieco jak ci się podoba na UJ? Jaka panuje atmosfera, czy uniwerek jest nowoczesny itd?

Nie no do wyboru na wf jest mnóstwo rzeczy, ale musisz mieć osiągnięcia, zawody, medale. A do jazdy konnej też własnego konia Koleżanka z roku ma, ale stwierdziła, że go nie będzie przenosić do Krk i chodzi na normalny wf ze mną i nie narzeka też.

Na moim kierunku układam sobie sama od II roku. Tż już od I roku układał sobie sam + wybierał po 2 fakultety na semestr.

Co mi się podoba? Generalnie wszystko. Nowoczesny - tak. Przynajmniej mój wydział.
Kursy, które my mamy za darmo, a normalnie musielibyśmy dać za jeden z nich nawet 1800zł od osoby.
Ale na wydziale Tż już tak nie jest, bo i inny charakter wydziału.

No i wszystko zależy od Ciebie jak się angażujesz i wydziału.

Cytat:
Napisane przez Nilwords Pokaż wiadomość
Więc jakby co to przepraszam za błędne informacje
Wcale nie muszą być błędne, wszystko od wydziału zależy, wiadomo

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Edytowane przez Majka1503
Czas edycji: 2014-05-18 o 15:42
Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 17:18   #212
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość

Nie no do wyboru na wf jest mnóstwo rzeczy, ale musisz mieć osiągnięcia, zawody, medale. A do jazdy konnej też własnego konia Koleżanka z roku ma, ale stwierdziła, że go nie będzie przenosić do Krk i chodzi na normalny wf ze mną i nie narzeka też.

Na moim kierunku układam sobie sama od II roku. Tż już od I roku układał sobie sam + wybierał po 2 fakultety na semestr.

Co mi się podoba? Generalnie wszystko. Nowoczesny - tak. Przynajmniej mój wydział.
Kursy, które my mamy za darmo, a normalnie musielibyśmy dać za jeden z nich nawet 1800zł od osoby.
Ale na wydziale Tż już tak nie jest, bo i inny charakter wydziału.

No i wszystko zależy od Ciebie jak się angażujesz i wydziału.

Wcale nie muszą być błędne, wszystko od wydziału zależy, wiadomo
Ale żeby sobie wziąć aerobik czy basen to nie trzeba mieć żadnych medali, co? I nie wiesz może czy są zajęcia z tańca w ramach wf-u?

Nie wiesz tez może czegoś na temat wymian studenckich? Bardzo chętnie bym pojechała do anglii, usa albo do azji na wymianę. Fajnie by było gdbym miała taką możliwość
Otino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 18:12   #213
Nilwords
Raczkowanie

Aerobik/fitness jest normalnie, ale jest na to tyle chętnych, że naprawde trudno się załapać. Trzeba mieć szczęście.
A na basen też trzeba mieć osiagnięcia (chociaż nie wiem, nikt z osób na moim kierunku nie był na basenie).
Ty na mnie patrzysz dobrymi oczyma, ty wiesz, że ducha byt cielesny trzyma, że duch jest ciału obcy w każdym włóknie, w olbrzymim Ruchu uroniony atom, stracona cząstka olbrzymich Żywiołów, obca zarówno atomom, jak światom...
Nilwords jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 18:24   #214
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo chętnie bym pojechała do anglii, usa albo do azji na wymianę.
Do Anglii jest erazmus więc da się zrobić, ale do Azji i USA są tzw. umowy dwustronne, a na nie potrzeba już się wybić ponad standardy roku, przyjmowane są osoby tylko z wybitnymi wynikami, bo limity są typu: 4 osoby na rok

Nie obraź się proszę, ale ja bym się bardziej martwiła czy przy takim wyniku z rozszerzonej matmy w ogóle uda się wejść na listę. No chyba, że na ten kierunek jest mały tłum
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 19:11   #215
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Do Anglii jest erazmus więc da się zrobić, ale do Azji i USA są tzw. umowy dwustronne, a na nie potrzeba już się wybić ponad standardy roku, przyjmowane są osoby tylko z wybitnymi wynikami, bo limity są typu: 4 osoby na rok

Nie obraź się proszę, ale ja bym się bardziej martwiła czy przy takim wyniku z rozszerzonej matmy w ogóle uda się wejść na listę. No chyba, że na ten kierunek jest mały tłum
Nie obrażam się, z tego co widziałam to progi na ten kierunek są dosyć niskie więc wydaje mi się że mam szansę.

Jakby ktoś mógł mi powiedzieć dlaczego do wszystkich innych kierunków jest całkiem sporo przedmiotów kwalifikacyjnych do wybrania a na EPI jest tylko matma i polski to bym była wdzięczna.. Nie można sobie zamienić jakiegoś przedmiotu? Na wszystkich uczelniach bierze się pod uwagę język nowożytny a tu wygląda na to że ich interesuje tylko matma i polski. Jakby brali pod uwagę angielski albo można było sobie na niego polski zamienić to by było ekstra.
Stary 2014-05-18, 19:16   #216
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Ale żeby sobie wziąć aerobik czy basen to nie trzeba mieć żadnych medali, co? I nie wiesz może czy są zajęcia z tańca w ramach wf-u?

Nie wiesz tez może czegoś na temat wymian studenckich? Bardzo chętnie bym pojechała do anglii, usa albo do azji na wymianę. Fajnie by było gdbym miała taką możliwość
Basen nie wiem, co do tańca też nie. Aerobik jest, ale jak napisała Nilwords ciężko się wbić i (przynajmniej w tym roku) był o dość późnej godzinie.

Na temat wymian nie, średnio się tym interesuję, bo my w ramach naszego stowarzyszenia organizujemy sobie wymiany bardziej na własną rękę, ale wiadomo, że w jakimś stopniu pod "patronatem" UJ.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 21:56   #217
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Nie obrażam się, z tego co widziałam to progi na ten kierunek są dosyć niskie więc wydaje mi się że mam szansę.

Jakby ktoś mógł mi powiedzieć dlaczego do wszystkich innych kierunków jest całkiem sporo przedmiotów kwalifikacyjnych do wybrania a na EPI jest tylko matma i polski to bym była wdzięczna.. Nie można sobie zamienić jakiegoś przedmiotu? Na wszystkich uczelniach bierze się pod uwagę język nowożytny a tu wygląda na to że ich interesuje tylko matma i polski. Jakby brali pod uwagę angielski albo można było sobie na niego polski zamienić to by było ekstra.
Bo to kierunek humanistyczno-ścisły, inaczej tego nazwać nie można Jest grafika, jest programowanie (na pracę licencjacka pisze się program), sa przedmioty humanistyczne: poetyka, stylistyka. Więc tam wszystkiego po trochu. No i matma- algebra liniowa i analiza matematyczna
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-19, 13:10   #218
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Bo to kierunek humanistyczno-ścisły, inaczej tego nazwać nie można Jest grafika, jest programowanie (na pracę licencjacka pisze się program), sa przedmioty humanistyczne: poetyka, stylistyka. Więc tam wszystkiego po trochu. No i matma- algebra liniowa i analiza matematyczna
Wg mnie znajomość angielskiego przy pracy z komputerami jest ważna, dlatego nie rozumiem dlaczego nie biorą go pod uwagę A mi by to uratowało skórę, bo z polskiego mi poszło beznadziejnie, natomiast angielski to mój tzw konik
Stary 2014-05-19, 21:24   #219
gallina1
Rozeznanie

a co zdawałaś? moja koleżanka miała 85% z polskiego R i z podstawy z matmy jakoś 84% i się dostała
Stary 2014-05-20, 16:20   #220
hakuna10
Przyczajenie

Dot.: Filologia rosyjska UJ

Hej, hej! Ja też wybieram się na filologię rosyjską. Myślicie, że można dostać się z podstawą z angielskiego 98%?
hakuna10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 20:56   #221
Ainir
Raczkowanie

Gdzie można studiować Grafikę komputerową?

Obecnie coraz więcej szkół i uczelni ma w swojej ofercie takie studia.
Kraków – Akademia Górniczo – Hutnicza (Grafika komputerowa);
Lublin – Katolicki Uniwersytet Lubelski (Grafika komputerowa na potrzeby tworzenia stron www);
Opole – Uniwersytet Opolski;
Olsztyn – Uniwersytet Warmińsko – Mazurski (Grafika komputerowa i Multimedia);
Rzeszów – Uniwersytet Rzeszowski;
Szczecin – Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny (Grafika komputerowa i Multimedia), Wyższa Szkoła Humanistyczna;
Łódź – Politechnika Łódzka, Akademia Sztuk Pięknych, Akademia Humanistyczno – Ekonomiczna;
Katowice – Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (Grafika i animacja komputerowa);
Gdańsk – Wyższa Szkoła Zarządzania.
Ainir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-20, 21:04   #222
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kataszka5 Pokaż wiadomość
I studiujesz FR?
nie, wybrałam hiszpański
Stary 2014-05-21, 09:40   #223
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
a co zdawałaś? moja koleżanka miała 85% z polskiego R i z podstawy z matmy jakoś 84% i się dostała
No to nic dziwnego że się dostała bo liczy się właśnie matma i polski i ładnie zdała te przedmioty. Ja zdawałam rozszerzoną matme i rozszerzony angielski czyli jestem na straconej pozycji.. Gdyby angielski sie liczył to bym sie wcale nie przejmowała bo jestem z niego dobra, ale polski mi poszedł kiepsko, matma też była o wiele trudniejsza niż w poprzednich latach

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Ainir Pokaż wiadomość
Gdzie można studiować Grafikę komputerową?

Obecnie coraz więcej szkół i uczelni ma w swojej ofercie takie studia.
Kraków – Akademia Górniczo – Hutnicza (Grafika komputerowa);
Lublin – Katolicki Uniwersytet Lubelski (Grafika komputerowa na potrzeby tworzenia stron www);
Opole – Uniwersytet Opolski;
Olsztyn – Uniwersytet Warmińsko – Mazurski (Grafika komputerowa i Multimedia);
Rzeszów – Uniwersytet Rzeszowski;
Szczecin – Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny (Grafika komputerowa i Multimedia), Wyższa Szkoła Humanistyczna;
Łódź – Politechnika Łódzka, Akademia Sztuk Pięknych, Akademia Humanistyczno – Ekonomiczna;
Katowice – Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (Grafika i animacja komputerowa);
Gdańsk – Wyższa Szkoła Zarządzania.
Wow nie spodziewałam się że aż tak dużo ktoś tego wynajdzie oO To są wszystko uczelnie publiczne? Dzięki wielkie, przeglądne sobie je wszystkie!
Stary 2014-05-21, 18:49   #224
gallina1
Rozeznanie

ale warto i tak się zarejestrować, a nuż progi spadna
Stary 2014-05-21, 19:03   #225
pffe
BAN stały

Cytat:
Jestem tegoroczną maturzystką i niedługo będę musiała składać papiery na uczelnie.. Problem leży w tym że nie mogę znaleźć dla siebie nic odpowiedniego. Chciałabym studiować grafikę komputerową, jednak gdziekolwiek nie poszukam to zawsze mówią (sama też podczas przeszukiwania internetu się o tym przekonałam) że w Polsce na publicznych uczelniech takiego kierunku nie ma. Nie chcę iść na ogólną informatykę, bo z tego co widziałam na PWr to straszna męczarnia, nie chcę żeby było za dużo programowania, bo miałam jego przedsmak w liceum i to jest nie dla mnie.
Dzięki koleżance mojej mamy dowiedziałam się, że na UJ jest kierunek który się nazywa Elektroniczne Przetwarzanie Informacji i że tam są elementy grafiki komputerowej. Ucieszyłam się niezmiernie, ale po przeglądnięciu paru forów okazało się że wg paru ludzi kierunek ten jest kiepski, jest dużo przedmiotów-zapychaczy, bo nie ma się czego uczyć.
Tak więc jeśli posiadacie jakieś informacje na temat kierunków niekoniecznie nazywających się "grafika komputerowa" ale posiadających jej elementy albo o tym kierunku na UJ lub też o samym UJ, proszę o wypowiedzenie się
wybacz, że sprowadzę Cię na ziemię ale na grafice też spodziewaj się programowania (niekoniecznie tak nazwany przedmiot) bo grafika to jest część informatyki, to nadal jest przeliczanie.

Spójrz chociażby na to, że bmp to jeden z typów obrazów komputerowych a jest programowany, składa się z macierzy, musisz wiedzieć jak przeliczyć kolor na RGB.

Najpierw popatrz na plany zajęć a potem się zacznij podniecać, że grafika jest na tylu uczelniach i, że to chciałabyś robić, skoro boisz się informatyki.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
No to nic dziwnego że się dostała bo liczy się właśnie matma i polski i ładnie zdała te przedmioty. Ja zdawałam rozszerzoną matme i rozszerzony angielski czyli jestem na straconej pozycji.. Gdyby angielski sie liczył to bym sie wcale nie przejmowała bo jestem z niego dobra, ale polski mi poszedł kiepsko, matma też była o wiele trudniejsza niż w poprzednich latach

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Wow nie spodziewałam się że aż tak dużo ktoś tego wynajdzie oO To są wszystko uczelnie publiczne? Dzięki wielkie, przeglądne sobie je wszystkie!
Lublin – Katolicki Uniwersytet Lubelski (Grafika komputerowa na potrzeby tworzenia stron www); -tu nastaw się na java, php przynajmniej, a to są języki programowania.

nie pchaj się na uczelnie humanistyczne na grafikę bo to nie ma sensu najmniejszego.

a na PŁ grafika to najpierw rysunek techniczny, na czym masa ludzi leży i kwiczy.

Najpierw zapoznaj się z tym, co na grafice będziesz robić to raz a dwa uświadom sobie, że jest tylu grafików, że bardziej opłaca sę robić kursy, chociażby z photshopa i mieć certyfikaty niż papierek ukończenia studiów.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 22:40   #226
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
wybacz, że sprowadzę Cię na ziemię ale na grafice też spodziewaj się programowania (niekoniecznie tak nazwany przedmiot) bo grafika to jest część informatyki, to nadal jest przeliczanie.

Spójrz chociażby na to, że bmp to jeden z typów obrazów komputerowych a jest programowany, składa się z macierzy, musisz wiedzieć jak przeliczyć kolor na RGB.

Najpierw popatrz na plany zajęć a potem się zacznij podniecać, że grafika jest na tylu uczelniach i, że to chciałabyś robić, skoro boisz się informatyki.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Lublin – Katolicki Uniwersytet Lubelski (Grafika komputerowa na potrzeby tworzenia stron www); -tu nastaw się na java, php przynajmniej, a to są języki programowania.

nie pchaj się na uczelnie humanistyczne na grafikę bo to nie ma sensu najmniejszego.

a na PŁ grafika to najpierw rysunek techniczny, na czym masa ludzi leży i kwiczy.

Najpierw zapoznaj się z tym, co na grafice będziesz robić to raz a dwa uświadom sobie, że jest tylu grafików, że bardziej opłaca sę robić kursy, chociażby z photshopa i mieć certyfikaty niż papierek ukończenia studiów.
Nie sprowadziłaś mnie na ziemię bo doskonale wiem że idąc na coś powiązanego z informatyką będę miała też programowanie. Chodziło mi o to aby kierunek sie na nim nie skupiał, tak że połowa tego czego miałabym się uczyć to programowanie w C++ itp.

Parę uczelni z podanej listy sobie przeglądnęłam i wygląda na to że jednak mi to w niczym nie pomaga, bo np w AGH grafika komputerowa nie jest kierunkiem studiów I stopnia tylko podyplomowym, są tam też uczelnie niepubliczne, a ja czesnego nie chcę płacić, nie mam też z czego.

Mówisz że "tylu jest grafików".. a kogo nie ma? Na studia chcę iść by mieć wyższe wykształcenie, satysfakcję oraz żebym potem nie żałowała jak jednak papierek ukończenia studiów miał się do czegoś przydać. Fajnie by było gdyby w Polsce można było studiować normalną grafikę komputerową, photoshop i tego typu rzeczy, jak porównam sobie wybór kierunków u nas a w Anglii to mi się aż tutaj siedzieć nie chce.. Ale od czegoś trzeba jednak zacząć a ja mam coraz mniej czasu na podjęcie decyzji co dalej. Bałabym się nie iść na studia i próbować wytyczyć swoją własną drogę..
Stary 2014-05-22, 14:50   #227
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie sprowadziłaś mnie na ziemię bo doskonale wiem że idąc na coś powiązanego z informatyką będę miała też programowanie. Chodziło mi o to aby kierunek sie na nim nie skupiał, tak że połowa tego czego miałabym się uczyć to programowanie w C++ itp.

Parę uczelni z podanej listy sobie przeglądnęłam i wygląda na to że jednak mi to w niczym nie pomaga, bo np w AGH grafika komputerowa nie jest kierunkiem studiów I stopnia tylko podyplomowym, są tam też uczelnie niepubliczne, a ja czesnego nie chcę płacić, nie mam też z czego.

Mówisz że "tylu jest grafików".. a kogo nie ma? Na studia chcę iść by mieć wyższe wykształcenie, satysfakcję oraz żebym potem nie żałowała jak jednak papierek ukończenia studiów miał się do czegoś przydać. Fajnie by było gdyby w Polsce można było studiować normalną grafikę komputerową, photoshop i tego typu rzeczy, jak porównam sobie wybór kierunków u nas a w Anglii to mi się aż tutaj siedzieć nie chce.. Ale od czegoś trzeba jednak zacząć a ja mam coraz mniej czasu na podjęcie decyzji co dalej. Bałabym się nie iść na studia i próbować wytyczyć swoją własną drogę..
skoro masz podejście, że idziesz na studia żeby mieć papierek to sobie odpuść.

a z tymi grafikami to mi chodziło o to, że w tej chwili tych studiów może nie być bo są nikomu do niczego niepotrzebne bo bardziej wartościowe są studia. Wierz mi, jak ktoś ma Cię wziąć do pracy jako grafika to prędzej Cię weźmie z kursami niż z papierkiem z uczelni wyższej.
Stary 2014-05-22, 21:44   #228
Otino
Raczkowanie

Cytat:
skoro masz podejście, że idziesz na studia żeby mieć papierek to sobie odpuść.

a z tymi grafikami to mi chodziło o to, że w tej chwili tych studiów może nie być bo są nikomu do niczego niepotrzebne bo bardziej wartościowe są studia. Wierz mi, jak ktoś ma Cię wziąć do pracy jako grafika to prędzej Cię weźmie z kursami niż z papierkiem z uczelni wyższej.
"studiów może nie być bo bardziej wartościowe są studia" - rozumiem że się przejęzyczyłaś i miałas na myśli że bardziej wartościowe są kursy?
Okej, a skąd wiesz po czym by kogoś chętniej zatrudnili? Masz jakieś doświadczenie w tej sprawie? Mi się osobiście wydaje że jak ktoś ma w CV ukończenie jakiejś uczelni zrobi lepsze wrażenie niż ktoś kto nie będzie miał ukończonej żadnej. Jeśli te kursy są takie ważne to można isć na studia a potem na kurs w razie potrzeby.
Stary 2014-05-22, 23:03   #229
Winston_Smith
Rozeznanie

a mi się wydaję, że w tej branży liczą się umiejętności, a nie papierek. na rozmowach o pracę w branży IT często dostajesz jakieś zadanie np. kolega musiał zaprojektować stronę, a potem wytłumaczyć po kolei co i jak to robił. Pracę dostał, a nie studiuję, bo szkolił się już od gimnazjum w tym kierunku.
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-23, 09:13   #230
pffe
BAN stały

Cytat:
"studiów może nie być bo bardziej wartościowe są studia" - rozumiem że się przejęzyczyłaś i miałas na myśli że bardziej wartościowe są kursy?
Okej, a skąd wiesz po czym by kogoś chętniej zatrudnili? Masz jakieś doświadczenie w tej sprawie? Mi się osobiście wydaje że jak ktoś ma w CV ukończenie jakiejś uczelni zrobi lepsze wrażenie niż ktoś kto nie będzie miał ukończonej żadnej. Jeśli te kursy są takie ważne to można isć na studia a potem na kurs w razie potrzeby.
tak, przejęzyczyłam się, chodziło mi o to, że w tej konkretnej branży studia nie są potrzebne osobie, która chce się grafiką zajmować.

i nie, w tych czasach wykształcenie wyższe ma większość społeczeństwa i nie jest ono wykładnikiem jaka jest osoba. Teraz nawet jak masz w CV studia skończone to i tak patrzą, czy masz staże, czy masz praktyki, czy masz zrobione jakieś kursy dodatkowe itp. teraz papierek to nic wielkiego, każdy może mieć.

a akurat grafika jest bardzo specyficzna, zwłaszcza, że całkiem niedawno było wielkie bum na nią i ludzie szli na nią hurtem. Uwierz mi, nawet jak nie będziesz miał studiów zrobionych z grafiki ale będziesz miał porobione kursy z Inventora, CAD'a, photoshopa to wezmą prędzej Ciebie niż osobę tuż po studiach.

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
a mi się wydaję, że w tej branży liczą się umiejętności, a nie papierek. na rozmowach o pracę w branży IT często dostajesz jakieś zadanie np. kolega musiał zaprojektować stronę, a potem wytłumaczyć po kolei co i jak to robił. Pracę dostał, a nie studiuję, bo szkolił się już od gimnazjum w tym kierunku.
dokładnie.

a propos mojego doświadczenia to chciałam iść na grafikę swego czasu i się dowiadywałam od znajomych, studentów na dniach otwartych jak sprawa wygląda i również od ojca koleżanki, który jest grafikiem. Miałam w głowie nawet ASP ale stwierdziłam, że to nie ma sensu. Jak będę chciała się grafiką zajmować, to zrobię na swojej informatyce specjalizację grafikę i kursy, proste. Ale nie sądzę, bo grafika już nie ma przyszłości, jest masa ludzi po grafice i zwyczajnie już nie jest więcej potrzebne.
Stary 2014-05-23, 18:49   #231
Otino
Raczkowanie

Cytat:
tak, przejęzyczyłam się, chodziło mi o to, że w tej konkretnej branży studia nie są potrzebne osobie, która chce się grafiką zajmować.

i nie, w tych czasach wykształcenie wyższe ma większość społeczeństwa i nie jest ono wykładnikiem jaka jest osoba. Teraz nawet jak masz w CV studia skończone to i tak patrzą, czy masz staże, czy masz praktyki, czy masz zrobione jakieś kursy dodatkowe itp. teraz papierek to nic wielkiego, każdy może mieć.

a akurat grafika jest bardzo specyficzna, zwłaszcza, że całkiem niedawno było wielkie bum na nią i ludzie szli na nią hurtem. Uwierz mi, nawet jak nie będziesz miał studiów zrobionych z grafiki ale będziesz miał porobione kursy z Inventora, CAD'a, photoshopa to wezmą prędzej Ciebie niż osobę tuż po studiach.

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

dokładnie.

a propos mojego doświadczenia to chciałam iść na grafikę swego czasu i się dowiadywałam od znajomych, studentów na dniach otwartych jak sprawa wygląda i również od ojca koleżanki, który jest grafikiem. Miałam w głowie nawet ASP ale stwierdziłam, że to nie ma sensu. Jak będę chciała się grafiką zajmować, to zrobię na swojej informatyce specjalizację grafikę i kursy, proste. Ale nie sądzę, bo grafika już nie ma przyszłości, jest masa ludzi po grafice i zwyczajnie już nie jest więcej potrzebne.
Znaczy się że studiujesz informatykę? Gdzie? Czego się uczysz?

Mi by nie przeszkadzało wybranie się na normalną informatykę ale jak zobaczyłam czego się uczą na politechnice wrocławskiej to zrezygnowałam.. Są owszem elementy informatyki, ale jest też kupa matematyki i jej pochodnych i coś czego chciałam uniknąć - fizyka.. Byłam na mat-fizie w liceum i mam dość fizyki na całe życie.
Jeśli ktoś wie, gdzie można znaleźć informatykę ale bez ogromu matematyki i fizyki to proszę o odpowiedź
Stary 2014-05-23, 19:20   #232
pffe
BAN stały

Cytat:
Znaczy się że studiujesz informatykę? Gdzie? Czego się uczysz?

Mi by nie przeszkadzało wybranie się na normalną informatykę ale jak zobaczyłam czego się uczą na politechnice wrocławskiej to zrezygnowałam.. Są owszem elementy informatyki, ale jest też kupa matematyki i jej pochodnych i coś czego chciałam uniknąć - fizyka.. Byłam na mat-fizie w liceum i mam dość fizyki na całe życie.
Jeśli ktoś wie, gdzie można znaleźć informatykę ale bez ogromu matematyki i fizyki to proszę o odpowiedź
nie ma czegoś takiego jak informatyka bez matematyki. informatyka się opiera na matematyce. Jestem na UŁ, na wydziale fizyki i informatyki stosowanej, inżynierskie studia.
Z matmy: logika, analiza, algebra, statystyka. Fizyka -oczywiście jeden semestr czystej fizyki a potem elektronika, elektronika i jeszcze raz elektronika (czyli w zasadzie fizyka).
Programowanie - znów matma, większość programów, które się pisze najpierw trzeba ogarnąć od strony teoretycznej, czyli matematycznej.
no i typowo informatyczne przedmioty: zaczynając od programowania, przez systemy, architekturę komputera, aplikacje internetowe aż do znów programowania.

generalnie jeśli znajdziesz informatykę bez matmy i fizyki to możesz od razu stwierdzić, że to żadna informatyka. I musisz mieć podstawy (przynajmniej u mnie) c++, html, css - tego wymagają i nie tłumaczą od zera. Osoby po ogólniakach, które same nie wkładały nic w informatykę zanim przyszły na ten kierunek odpadły po pierwszym semestrze, trzyma się ich tylko kilka i to na warunkach.
Stary 2014-05-24, 12:51   #233
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
O jaki kierunek konkretnie Ci chodzi? Bo najbardziej artystycznym jest wzornictwo a tam nie ma żadnego rysunku technicznego. Ludzi tam bardziej przeraża materiałoznawstwo i fizyka stosowana ;P

REKLAMA
Stary 2014-05-24, 13:13   #234
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
O jaki kierunek konkretnie Ci chodzi? Bo najbardziej artystycznym jest wzornictwo a tam nie ma żadnego rysunku technicznego. Ludzi tam bardziej przeraża materiałoznawstwo i fizyka stosowana ;P
przeczytaj najpierw wątek bo widzę, że wypaliłaś pytanie do ostatniego postu tylko. Byłam na PŁ i wiem co ludzi przeraża i jak mało jest sensownych, związanych z zawodem przedmiotów, które są dosłownie na każdym z kierunków i w zasadzie różnią się tylko tym, że na dwóch kierunkach z jednego na drugim są podstawy tego pierwszego a cały pozostały plan to dokładnie to samo. Rzuciłam to.
I nie, na wzornictwie nie jest inaczej, tylko jak tam szliśmy z mechanicznego do innej auli bo u nas coś tam się działo to patrzyli na nas z góry a niby czemu? bo nie wiedzą co ze sobą dalej zrobić, ciesząc się, że w Łodzi szukają wszędzie szwaczek, tyle.
Stary 2014-05-25, 00:53   #235
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
przeczytaj najpierw wątek bo widzę, że wypaliłaś pytanie do ostatniego postu tylko.
Wątek jest o grafice komputerowej a na PŁ żaden kierunek, który ma COKOLWIEK wspólnego z grafiką komputerową, nie ma rysunku technicznego (tudzież grafiki inżynierskiej, bo tak to się teraz nazywa) w programie. O czym Ty piszesz??? Kogo w tym kontekście obchodzi, czy po rysunku technicznym ludzie leżą?
Cytat:
Byłam na PŁ i wiem co ludzi przeraża
Może u was rysunek techniczny był przerażający, ale nie przenoś swoich doświadczeń na całą polibudę, bo Twoje posty stają się niemerytoryczne.
Cytat:
i jak mało jest sensownych, związanych z zawodem przedmiotów, które są dosłownie na każdym z kierunków i w zasadzie różnią się tylko tym, że na dwóch kierunkach z jednego na drugim są podstawy tego pierwszego a cały pozostały plan to dokładnie to samo.
Każdy inżynier musi poznać przedmioty ogólnotechniczne, to raz, a dwa - podstawy programowe ustala ministerstwo. A poza tym serdecznie współczuję ludziom, którzy nie widzą sensu w poznawanej wiedzy, a sami dopiero co zdołali zdać jeden banalny egzamin zwany maturą. Brawo, oto odpowiedni ludzie do wypowiadania się na tematy naukowe.
Cytat:
I nie, na wzornictwie nie jest inaczej, tylko jak tam szliśmy z mechanicznego do innej auli bo u nas coś tam się działo to patrzyli na nas z góry a niby czemu? bo nie wiedzą co ze sobą dalej zrobić, ciesząc się, że w Łodzi szukają wszędzie szwaczek, tyle.
bez komentarza
Stary 2014-05-25, 09:04   #236
Floppy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hakuna10 Pokaż wiadomość
Hej, hej! Ja też wybieram się na filologię rosyjską. Myślicie, że można dostać się z podstawą z angielskiego 98%?
Z podstawowa niestety raczej ciężko, ale próbować można

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2015-02-19 o 21:16
Floppy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-25, 11:05   #237
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Wątek jest o grafice komputerowej a na PŁ żaden kierunek, który ma COKOLWIEK wspólnego z grafiką komputerową, nie ma rysunku technicznego (tudzież grafiki inżynierskiej, bo tak to się teraz nazywa) w programie. O czym Ty piszesz??? Kogo w tym kontekście obchodzi, czy po rysunku technicznym ludzie leżą?
Może u was rysunek techniczny był przerażający, ale nie przenoś swoich doświadczeń na całą polibudę, bo Twoje posty stają się niemerytoryczne.
Każdy inżynier musi poznać przedmioty ogólnotechniczne, to raz, a dwa - podstawy programowe ustala ministerstwo. A poza tym serdecznie współczuję ludziom, którzy nie widzą sensu w poznawanej wiedzy, a sami dopiero co zdołali zdać jeden banalny egzamin zwany maturą. Brawo, oto odpowiedni ludzie do wypowiadania się na tematy naukowe.
bez komentarza
dla mnie ta nauka na mechanicznym była bez sensu i nie tylko dla mnie. z 60 osób zostało 30 bo rzucili to i ja rzuciłam na rzecz informatyki i chwała bogu, że nie zostałam na polibudzie bo bym straciła kolejny rok.
i jak można widzieć sens w nauce jak wykładowca Ci mówi, że coś ciekawego i sensownego to dopiero na magisterce będzie?

REKLAMA
Stary 2014-05-26, 07:45   #238
hakuna10
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Floppy Pokaż wiadomość
Z podstawowa niestety raczej ciężko, ale próbować można
Pewnie spróbuję. A do Warszawy ciężko?

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2015-02-19 o 21:16
hakuna10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 11:27   #239
kataszka5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hakuna10 Pokaż wiadomość
Pewnie spróbuję. A do Warszawy ciężko?
Zależy, czy chcesz kontynować naukę, czy zacząć ją od podstaw. Na tę dla początkujących dość ciężko, dla tych, którzy już coś umieją dużo łatwiej się dostać.
kataszka5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 21:06   #240
solangelika4695
Przyczajenie

Post Dziennikarstwo UJ 2014/2015

Cześć Dziewczyny,

Czy wybiera się może któraś z Was na dziennikarstwo (bądź i pokrewne kierunki) w tym roku na UJ?

Pytam, ponieważ wciąż oczekuję na wyniki matur (stres, czy będą wystarczająco dobre by się dostać i te sprawy... ) i wolałabym przeczekać ten czas z kimś kto jest w tej chwili w podobnej sytuacji

Buziaki
solangelika4695 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości