NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-05, 17:40   #211
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Dot.: Nie mogę schudnąć!!!

Cytat:
Napisane przez Martynus91 Pokaż wiadomość
Z tych tłuszczy to na codzień u mnie nic nie ma Czasem jakieś jajko i jeszcze rzadziej rybę. Ok, dzięki za radę
Bez nich wbrew pozorom ciężko spalić własny tłuszcz
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 17:44   #212
Martynus91
Raczkowanie

Dot.: Nie mogę schudnąć!!!

No ja właśnie unikałam wszelkich tłuszczy do tej pory...
w takim razie ja już się biorę za te małe zmiany, które mi poradziłaś
Martynus91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 16:10   #213
chocolattemonster
Raczkowanie

Dot.: Jak schudnąć?

też sądzę, że z mięsem bez sensu, żeby z niego rezygnować. ja np. nie lubię za bardzo mięsa, ale jem go trochę. poza tym staram się dostarczać sobie białka pochodzące od zwierząt czyli np. jajka i mleko.

co do tej kolacji to słyszałam nawet o 4 godzinach przed snem. ja po 18 nie jem, bo wcześnie chodzę spać.

poza tym polecałabym Ci jakieś zioła czy zieloną herbatę na poprawę trawienia, no i pij dużo wody, bo to też ważne
Stary 2011-05-14, 11:10   #214
nanax
Raczkowanie

Nie mogę schudnąć! - gdzie popełniam błąd? Wątek zbiorczy.

moja waga od dłuższego czasu stoi w miejscu, mimo że wyeliminowałam cukier i chleb. Od poniedzialku zaczynam chodzic na silownie, czy ktos moglby mi napisać co powinnam jesc i jak, zeby schudnąć???

kiedys bylam na diecie dukana, i schudłam ok. 10kg, czy znowu mam ją rozpocząć??? czy może jakąś inna?
pozdrawiam!

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2011-05-14 o 13:42
nanax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 11:31   #215
Mary333
Zadomowienie

Dot.: jak jeść, żeby schudnąć?

Poczytaj podwieszone wątki, przecież tego jest mnóstwo, wystarczy tylko trochę poszukać.
Wyszukiwarka nie gryzie
Stary 2011-05-14, 12:02   #216
YOUdith
Rozeznanie

Nie mogę schudnąć! :(

Wiele razy pisałam już o moim odchudzaniu, które nie przynosiło efektów. Przejrzałam mnóstwo wątków, uświadomiłam sobie co robiłam źle i podjęłam ostrą walkę ze zbędnymi kilogramami...i...nic! Nie jem makaronów, pieczywa, ziemniaków... itp. itd... Nie jem słodyczy ani żadnych produktów, które zawierałyby cukier tj. jogurty owocowe, płatki kukurydziane itp. Nie jem w ogóle śmieciowego jedzenia, żadnych fast foodów, zupek w proszku... W zasadzie łatwiej powiedzieć co jem: warzywa, owoce, mięsa, ryby, od czasu do czasu twaróg, jogurt naturalny, owsianka, piję herbatę czerwoną lub zieloną i dużo wody. Wcześniej miałam problem z zaparciami ale udało mi się go wyeliminować i od pewnego czasu jest ok. Jem kilka posiłków dziennie mniej więcej co 3-4 godziny. Do tego dużo i intensywnie ćwiczę, kilka godzin tygodniowo...a efektów żadnych! Waga stoi w miejscu, centymetrów nie ubywa, wręcz zauważyłam, że biodra mam coraz szersze!!! Nie rozumiem co się dzieje... Myślałam, że to może problemy z tarczycą, ale zrobiłam badania i wszystko jest w normie. Błagam pomóżcie, powiedzcie co robię źle, bo straciłam już nadzieje Wygląda na to, że czego bym nie zrobiła do końca życia po prostu będę duża...z roku na rok coraz większa... To mnie dołuje, bo kilka lat temu miałam świetną figurę a teraz wyglądam okropnie
YOUdith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 12:55   #217
biglittlegirl
Przyczajenie

Jak schudnąć?

Witam! Liczę na waszą pomoc, lub chociaż jakieś rady, ponieważ mam duży problem, a mianowicie...

Mam 18 lat, 160 cm wzrostu i.. 90 kg wagi.
Coraz ciężej jest mi wychodzić po schodach, ćwiczyć na wf-ie, nie wspominając o moim wyglądzie. Nie miałam dotąd chłopaka, bo który chciałby taką grubaskę? Nie mogę ubierać się w to, co mi się podoba, tylko w to, w co wejdę.
Parę lat temu byłam u dietetyka, jednak nic z tej diety nie wyszło, gdyż mój jadłospis była dla mnie nie do zniesienia. Nie lubię warzyw, a diety od dietetyków właśnie na nich się opierają.
Nie mam wsparcia u rodziny w mojej chęci do odchudzania - jeśli chodzi o mamę to ok, ale tata wyśmiewa się ze mnie i dokucza mi ze względu na moją tuszę.
Kolejnym moim problemem jest to, że zajadam słodyczami moje smutki, stres. Jeśli jest mi źle - jem słodycze -> grubnę -> jest mi coraz gorzej -> coraz więcej jem. Tak właśnie koło się zamyka.
Mam sporo znajomych, ale nie chcę wychodzić na żadne imprezy, dyskoteki, boję się poznawać nowych ludzi - boję się wyśmiania.
Myślałam może o jakiejś diecie w wakacje, żeby po powrocie do szkoły wszystkich zaskoczyć...

Chcę w końcu coś zmienić, schudnąć, zacząć normalnie żyć. Nie wiem tylko jak mam to zrobić... Słyszałam o diecie Dukana, innych dietach.. Ale która byłaby dla mnie najlepsza - nie mam pojęcia. I co do diety? Jakieś dodatkowe ćwiczenia? Ciężko mi ćwiczyć, bardzo się męczę...
Potrzebuję jakiś rad, impulsu do walki z tymi kilogramami, bo mam tego dość!

Edytowane przez biglittlegirl
Czas edycji: 2011-05-14 o 12:56
biglittlegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 15:03   #218
aszer
Raczkowanie

Dot.: Nie mogę schudnąć! :(

Cytat:
Napisane przez YOUdith Pokaż wiadomość
Wiele razy pisałam już o moim odchudzaniu, które nie przynosiło efektów. Przejrzałam mnóstwo wątków, uświadomiłam sobie co robiłam źle i podjęłam ostrą walkę ze zbędnymi kilogramami...i...nic! Nie jem makaronów, pieczywa, ziemniaków... itp. itd... Nie jem słodyczy ani żadnych produktów, które zawierałyby cukier tj. jogurty owocowe, płatki kukurydziane itp. Nie jem w ogóle śmieciowego jedzenia, żadnych fast foodów, zupek w proszku... W zasadzie łatwiej powiedzieć co jem: warzywa, owoce, mięsa, ryby, od czasu do czasu twaróg, jogurt naturalny, owsianka, piję herbatę czerwoną lub zieloną i dużo wody. Wcześniej miałam problem z zaparciami ale udało mi się go wyeliminować i od pewnego czasu jest ok. Jem kilka posiłków dziennie mniej więcej co 3-4 godziny. Do tego dużo i intensywnie ćwiczę, kilka godzin tygodniowo...a efektów żadnych! Waga stoi w miejscu, centymetrów nie ubywa, wręcz zauważyłam, że biodra mam coraz szersze!!! Nie rozumiem co się dzieje... Myślałam, że to może problemy z tarczycą, ale zrobiłam badania i wszystko jest w normie. Błagam pomóżcie, powiedzcie co robię źle, bo straciłam już nadzieje Wygląda na to, że czego bym nie zrobiła do końca życia po prostu będę duża...z roku na rok coraz większa... To mnie dołuje, bo kilka lat temu miałam świetną figurę a teraz wyglądam okropnie
wklej przykładowy jadłospis i plan treningowy.

aszer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 16:02   #219
YOUdith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aszer Pokaż wiadomość
wklej przykładowy jadłospis i plan treningowy.
śniadanie: owsianka na mleku (to chyba dzięki niej udało mi się zwalczyć zaparcia, bo wcześniej nic nie pomagało)
drugie śniadanie: surówka (pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek) / 2 jajka gotowane / jajecznica z pomidorami
obiad: ryba/pierś z kurczaka w przyprawach + surówka
podwieczorek: owoce
kolacja: surówka/twarożek wiejski lub znów owsianka
Jeżeli chodzi o ćwiczenia to kilka razy w tygodniu chodzę do klubu fitness na różne zajęcia, np. na zumbę, czasem spędzam tam 3h na 3 różnych zajęciach pod rząd. Ćwiczenia dają mi niezłego kopa, wychodzę z nich zlana potem ale efektów nie widać...dodam, że ćwiczę od 3 miesięcy...nie spodziewałam się cudów po takim czasie ale coś chyba powinno się ruszyć...
Stary 2011-05-14, 16:35   #220
aszer
Raczkowanie

Cytat:
śniadanie: owsianka na mleku (to chyba dzięki niej udało mi się zwalczyć zaparcia, bo wcześniej nic nie pomagało) - do tego możesz dodać jakieś orzechy i będą zdrowe tłuszcze
drugie śniadanie: surówka (pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek) / 2 jajka gotowane / jajecznica z pomidorami - za mało i brak białka - do wersji z surówką
podwieczorek: owoce to nie jest posiłek; poza tym owoce na redukcji lepiej wywalić
kolacja: surówka/twarożek wiejski lub znów owsianka - owsianka na kolację niebardzo; może nabiał Ci szkodzi? weź zamiast tego rybę, np. makrela, łosoś wędzony.
Uważam, że jesz za mało (biorąc pod uwagę fakt, że ćwiczysz), może dlatego metabolizm nie hula tak jak powinien. Poza tym w ogóle nie masz zdrowych tłuszczy w diecie.
Jeżeli chodzi o ćwiczenia to kilka razy w tygodniu chodzę do klubu fitness na różne zajęcia, np. na zumbę, czasem spędzam tam 3h na 3 różnych zajęciach pod rząd. Ćwiczenia dają mi niezłego kopa, wychodzę z nich zlana potem ale efektów nie widać...dodam, że ćwiczę od 3 miesięcy...nie spodziewałam się cudów po takim czasie ale coś chyba powinno się ruszyć...
3 godziny pod rząd to zdecydowanie za dużo, zwłaszcza, że sama mówisz, że efektów nie widzisz. Wbrew pozorom 3 miesiące to jest już trochę, więc przy dobrej diecie i dobrym treningu powinny być zadowalające rezultaty. Nie marnuj czasu, siedząc trzy godziny dziennie kilka razy w tygodniu na fitnessie; zamień to na aeroby i ćwiczenia siłowe btw, znasz swoje wymiary sprzed odchudzania? w cm też nie ma różnicy?

Stary 2011-05-14, 18:54   #221
YOUdith
Rozeznanie

Cytat:
3 godziny pod rząd to zdecydowanie za dużo, zwłaszcza, że sama mówisz, że efektów nie widzisz. Wbrew pozorom 3 miesiące to jest już trochę, więc przy dobrej diecie i dobrym treningu powinny być zadowalające rezultaty. Nie marnuj czasu, siedząc trzy godziny dziennie kilka razy w tygodniu na fitnessie; zamień to na aeroby i ćwiczenia siłowe btw, znasz swoje wymiary sprzed odchudzania? w cm też nie ma różnicy?
znam...nic a nic nie ubyło...może trochę w biuście, ale do niego nie przywiązuję zbytniej wagi...najbardziej zależy mi, żeby zrzucić brzuch i wielkie dupsko... zauważyłam, że nogi mam nieco bardziej umięśnione ale nie chudsze...

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Rozważam przejście na Dukana...choć jestem sceptycznie nastawiona i jakoś ciężko uwierzyć mi w te cudowne efekty, o których się tyle naczytałam...a poza tym wszędzie piszą o zaparciach na Dukanie...jak można schudnąć mając zaparcia? Z drugiej strony skoro tylu osobom się udało, to może i mi się uda... Co prawda nie wierzę w to...ale chyba sprawdzę to na własnej skórze...
Stary 2011-05-14, 18:58   #222
aszer
Raczkowanie

Cytat:
znam...nic a nic nie ubyło...może trochę w biuście, ale do niego nie przywiązuję zbytniej wagi...najbardziej zależy mi, żeby zrzucić brzuch i wielkie dupsko... zauważyłam, że nogi mam nieco bardziej umięśnione ale nie chudsze...

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Rozważam przejście na Dukana...choć jestem sceptycznie nastawiona i jakoś ciężko uwierzyć mi w te cudowne efekty, o których się tyle naczytałam...a poza tym wszędzie piszą o zaparciach na Dukanie...jak można schudnąć mając zaparcia? Z drugiej strony skoro tylu osobom się udało, to może i mi się uda... Co prawda nie wierzę w to...ale chyba sprawdzę to na własnej skórze...
jakie masz te wymiary? ile wzrostu, jaka waga? może Ty po prostu odchudzania nie potrzebujesz?

Stary 2011-05-14, 19:15   #223
YOUdith
Rozeznanie

Cytat:
jakie masz te wymiary? ile wzrostu, jaka waga? może Ty po prostu odchudzania nie potrzebujesz?
Oj potrzebuję wzrost 176cm, waga 70 kg biodra 101 cm talia 75...biust 95cm... Czuję się jak bomba zegarowa, która wybuchnie pod wpływem pierwszego niedozwolonego posiłku, np. kawałka ciasta... Pomimo starań nie chudnę, a wręcz powiedziałabym, że mnie po trochu przybywa więc wolę nie myśleć, co będzie jeśli zjem coś z 'zakazanej listy'. Nie rozumiem czemu tak się dzieje...
Stary 2011-05-14, 19:32   #224
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

mam podobnie jak ty. Tylko, ze ja waże 60kg przy wzroscie 160cm ;\ w talii mam 76 cm w biodrach 97cm, a w biuście 91 cm. W styczniu próbowałam się odchudzać,stosowałam dietę MŻ i do tego ćwiczyłam a6w i przytyłam 1,5 kg. Mam dość. Teraz od poniedziałku znowu zaczęłam i zobaczymy co z tego wyniknie. Dodam jeszcze, że biorę tabletki od alergii i co tydzień przybywa m 1 kg, już nie dam rady, mam straszne sny w których jestem coraz grubsza aż w koncu wybucham ;c
Stary 2011-05-14, 20:00   #225
YOUdith
Rozeznanie

Dot.: Nie mogę schudnąć! - gdzie popełniam błąd? Wątek zbiorczy.

Ja myślałam, że jeśli zacznę intensywnie ćwiczyć to nie będę już musiała stosować diet i będę mogła sobie pozwolić na małe szaleństwo od czasu do czasu, a tu takie rozczarowanie. Dieta nie działa, ćwiczenia nie działają...jestem coraz bardziej zniechęcona...po co się tak wysilać skoro nie ma żadnych efektów...
Stary 2011-05-15, 09:58   #226
xsunny
Zadomowienie

YOUdith, ja mam dokładnie ten sam problem, co Ty. Powoli zaczynam tracić motywację... Od trzech miesięcy regularnie ćwiczę, ok. 4-5 razy w tygodniu (pon.: cardio tenis, wt.: aqua aerobic,śr.: siłownia cardio, czw.: zumba, sob.: zumba/cardio, nie.:step, dodatkowo biegam kilka razy w tygodniu późnym wieczorem). Odżywiam się bardzo zdrowo, nie jem żadnych słodyczy, fast foodów i innych śmieci (zresztą od wielu lat jestem wegetarianką, więc zdrowe odżywianie jest u mnie na porządku dziennym). Moja waga jest niby w normie (160cm, 55kg), ale za nic nie mogę pozbyć się dużej ilości tkanki tłuszczowej z brzucha (dolna część), pośladków i ud. Boję się, że niedługo stracę całą motywację, a wtedy jeszcze przybędzie mi kilogramów...

* Książki

Edytowane przez xsunny
Czas edycji: 2011-05-15 o 10:05
xsunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 10:20   #227
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
śniadanie: owsianka na mleku (to chyba dzięki niej udało mi się zwalczyć zaparcia, bo wcześniej nic nie pomagało)

Owsianka ok. Trochę tu mało białka tylko. Możesz dorzucić też trochę otrębów, jakiś owoc.

drugie śniadanie: surówka (pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek) / 2 jajka gotowane / jajecznica z pomidorami
Jajka i warzywa to posiłek idealny.

Tu też ok.

podwieczorek: owoce
Tu już niekoniecznie. Trochę za późno na cukier (owoce). Poza tym - nie ma białka.

kolacja: surówka/twarożek wiejski lub znów owsianka
Nie jedz węglowodanów na noc. Na kolację proponuję twaróg + ewentualnie warzywa. Same warzywa to też zły pomysł.

Ćwiczysz same aeroby. Proponuję Ci nie ćwiczyć 3h pod rząd, ale zrobić 1h intensywnego treningu siłowego zamiast tego, powiedzmy przez 3 dni w tygodniu, a pozostałe dni aeroby - np. bieganie. Zwłaszcza, że pogoda coraz lepsza. Możesz też wypróbować HIIT.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez xxchemicznaxx Pokaż wiadomość
mam podobnie jak ty. Tylko, ze ja waże 60kg przy wzroscie 160cm ;\ w talii mam 76 cm w biodrach 97cm, a w biuście 91 cm. W styczniu próbowałam się odchudzać,stosowałam dietę MŻ i do tego ćwiczyłam a6w i przytyłam 1,5 kg. Mam dość. Teraz od poniedziałku znowu zaczęłam i zobaczymy co z tego wyniknie. Dodam jeszcze, że biorę tabletki od alergii i co tydzień przybywa m 1 kg, już nie dam rady, mam straszne sny w których jestem coraz grubsza aż w koncu wybucham ;c
a6w nie spala tłuszczu!! Siłownia, aeroby, HIIT.
a6w - tylko dla osób o niskim %bf na rzeźbę.

MŻ Ci nic nie da, jeśli nie będziesz zjadała odpowiednich proporcji makroskładników.
Poczytaj dietetyczne uważniej.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 11:34   #228
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Ćwiczysz same aeroby. Proponuję Ci nie ćwiczyć 3h pod rząd, ale zrobić 1h intensywnego treningu siłowego zamiast tego, powiedzmy przez 3 dni w tygodniu, a pozostałe dni aeroby - np. bieganie. Zwłaszcza, że pogoda coraz lepsza. Możesz też wypróbować HIIT.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

a6w nie spala tłuszczu!! Siłownia, aeroby, HIIT.
a6w - tylko dla osób o niskim %bf na rzeźbę.

MŻ Ci nic nie da, jeśli nie będziesz zjadała odpowiednich proporcji makroskładników.
Poczytaj dietetyczne uważniej.
MŻ nic nie da? nic bardziej mylnego, moja mama właśnie na MŻ schudła 10 kg w 4 miesiące,z resztą znam więcej osób, które na tej zasadzie schudly
Stary 2011-05-15, 11:54   #229
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxchemicznaxx Pokaż wiadomość
MŻ nic nie da? nic bardziej mylnego, moja mama właśnie na MŻ schudła 10 kg w 4 miesiące,z resztą znam więcej osób, które na tej zasadzie schudly
Ale co jadła dokładnie? I ile kalorii?
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 12:28   #230
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

To co do tej pory w zasadzie, kalorii nie liczyła, jadła to na co ma ochotę tylko o połowę mniej, ze słodyczami nie było problemu, bo nie przepada za nimi i uwielbia zieloną herbatę, wiec też dużo jej piła, z resztą ja też uwielbiam zieloną i czerwoną również.
Stary 2011-05-15, 23:17   #231
newkasiaa
Przyczajenie

kup soebie jakis spalacz tluszczu, i wskakuj na rower to zwykle pomaga na poczatek, do tego zielona herbata codziennie rano i wieczorem.
Ja stosuje actislimfa w 2 tyg 8-9 kg
ale trzeba przestrzegac zasad pewnych, nic nie ma za darmo niestety
newkasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 23:50   #232
aszer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez newkasiaa Pokaż wiadomość
kup soebie jakis spalacz tluszczu, i wskakuj na rower to zwykle pomaga na poczatek, do tego zielona herbata codziennie rano i wieczorem.
Ja stosuje actislimfa w 2 tyg 8-9 kg
ale trzeba przestrzegac zasad pewnych, nic nie ma za darmo niestety
8-9 kg w dwa tygodnie? że nie było za darmo to obawiam się, że dopiero się okaże. i raczej nie będziesz się cieszyć z ceny, którą przyjdzie Ci za to zapłacić

Stary 2011-05-16, 11:57   #233
YOUdith
Rozeznanie

Cytat:
8-9 kg w dwa tygodnie? że nie było za darmo to obawiam się, że dopiero się okaże. i raczej nie będziesz się cieszyć z ceny, którą przyjdzie Ci za to zapłacić
Zgadzam się. Ja nie chcę stosować żadnych wspomagaczy odchudzania, bo im nie ufam i ogólnie uważam, że mogą przynieść więcej złego niż dobrego. Chcę się odchudzić zdrową dietą i ćwiczeniami...choć powoli tracę nadzieje, ze się uda...
Stary 2011-05-16, 15:32   #234
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

Uda się, trochę cierpliwości, trzymam kciuki
Stary 2011-05-16, 16:41   #235
MalaLejdi
Zadomowienie

mówią że jeżeli już kiedyś się odchudzałaś to chudnięcie idzie łatwo i bez aż takich problemów.

Ale jak już przytyjesz i chcesz znowu się odchudzać to już nie jest tak pięknie...

Mi teraz z ledwością i wycieńczeniem udaje się schudnąć 1 kg co w porównaniu do mojego pierwszego odchudzania miała bym już spokojnie 5 kg mniej...

nie wiem czy organizm przypomina sobie pierwsze moje odchudzanie i stawia opory bo się boi?

NIEAKTUALNA WYMIANA:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=514085

Proszę odpisuj u mnie
MalaLejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 22:03   #236
modia
Przyczajenie

dziwna sprawa - pytanie :)

Hej!

Od jakiegoś czasu podczytuje Was tutaj i w końcu się odważyłam napisać
Proszę Was o radę... mianowicie sytuacja wygląda tak:
Jakiś czas temu mi się troszkę przytyło ...2-3 kg. Ważyłam 51/52 a teraz 54 w porywach 55. Wzrost 166/167 - dokładnie sama nie wiem.
Wszystko byłoby ok z tą wagą gdyby nie to, że moje spodnie są ciasnawe. Chciałabym 2 kg schudnąć tak rozsądnie, żeby lepiej się czuć.
1,5 miesiąca przed świętami wielkanocnymi odstawiłam całkiem słodycze. Myślałam, że to coś da...ale waga ani drgnęła. Święta to święta i po świętach dalej słodkości sobie odmawiałam. Zaczęłam uważać bardziej co jem ...tylko, że moja waga dalej stoi ;(
Tramwaj zamieniłam na wygodne buty i codziennie do pracy chodzę 50min / 5 km. Ostatnio dwa razy w tyg staram się biegać...niewiele póki co bo wychodzi jakieś 3 km..ale to zawsze coś (biegam od jakiś 1,5 tyg). A waga stoi....co robię źle?
Zaznaczam ze hormony tarczycy w normie, tylko cholesterol wysoki....
nie wiem czy mój jadłospis nie psuje wszystkiego - śniadanie - kromka razowego z białym serem+ wędliną+warzywko, 2śniadanie w pracy jogurt naturalny +musli lub sałatka, czasami w między czasie owoc. Po porocie z pracy, warzywa na patelnię, lub jakieś mięsko z warzywami..no i później już nic bo ani głodna nie jestem ani nie ma kiedy bo późno....
szczerze nie miałam wcześniej takich problemów...
może coś doradzicie?
modia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 22:32   #237
kikimora_6
Rozeznanie

Dot.: dziwna sprawa - pytanie :)

Może łatwiej będzie, jak sprecyzujesz wielkość porcji.
kikimora_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 14:03   #238
chocolattemonster
Raczkowanie

modia pierwsze trzy posiłki wydają mi się ok, ale może zmniejsz porcję obiadową (zależy o której jesz) i zjedz jakąś lekką, białkową kolację
Stary 2011-05-17, 15:23   #239
aszer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chocolattemonster Pokaż wiadomość
modia pierwsze trzy posiłki wydają mi się ok, ale może zmniejsz porcję obiadową (zależy o której jesz) i zjedz jakąś lekką, białkową kolację
Chyba nie mówisz poważnie. Moim zdaniem dziewczyna je ewidentnie za mało. A jakoś posiłków też pozostawia trochę do życzenia.

śniadanie - kromka razowego z białym serem+ wędliną+warzywko bardzo ładnie, bo i białko i warzywo jest i węgle na początek dnia, ale - jedna kromka? i to ma rozchulać metabolizm i dać energię na cały dzień? zdecydowanie za mało.
2śniadanie w pracy jogurt naturalny +musli lub sałatka, czasami w między czasie owoc. jogurt naturalny i owoc na diecie niebardzo, musli jeśli już to na pierwsze śniadanie, strasznie dużo mają węgli (szczególnie te gotowe z paczki). tak czy inaczej - zero białka w tym posiłku, zero warzyw.
Po porocie z pracy, warzywa na patelnię, lub jakieś mięsko z warzywami.. mięso w warzywami ok, same warzywa - nie (za mało, brak białka)
no i później już nic bo ani głodna nie jestem ani nie ma kiedy bo późno kolację można zjeść nawet godzinę przed snem np. twaróg. niejedzenie jej to naprawdę duży błąd na diecie. a głodna nie jesteś, bo metabolizm nie jest taki szybki jaki powinien być.
poza tym: gdzie są zdrowe tłuszcze? u Ciebie nie ma, a w dobrej diecie powinny być. trzy posiłki w ciągu całego dnia to zdecydowanie za mało, bo metabolizm nie jest na największych obrotach, przez co zamiast spalać magazynuje tłuszcz na gorsze czasy. wbrew pozorom, żeby efektywnie schudnąć TRZEBA JEŚĆ.

Stary 2011-05-17, 20:57   #240
modia
Przyczajenie

dzięki wielkie za odpowiedzi dały mi dużo do myślenia....
wyjaśniając- na drugie śniadanie nie jem jogurtu z musli i owocami
owoc raczej jem raczej pomiędzy pierwszym a drugim śniadaniem
skoro sałatka nie bardzo pasuje na ten posiłek, to co mogłabym w zamian?
czy np. biały ser, tuńczyk...ogólnie ryba byłaby odpowiednia?

właśnie najgorsze jest to, że wiem że powinnam jeść częściej ale ja za bardzo nie mam kiedy...muszę to przemyśleć
poza tym wcześniej podobnie jadłam, ba nawet więcej...pozwalałam sobie na jakieś pizze, różnego rodzaju makarony itp po pracy czyli koło godz. 17/18 i jakoś się mieściłam w spodnie....teraz niby tez ale na brzuszku więcej mam tłuszczyku ;(
a z tymi zdrowymi tłuszczami też nie jest kiepsko u mnie, jadam ryby (może nie tak często jak mięsko, oliwa z oliwek.....) ech ok, może moja wiedza z zakresu odżywiania nie jest najlepsza....ale się staram
modia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości