|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Konto usunięte
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Widzę, że ruszamy na jakąś małą wojnę
![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2011-07-06 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
ten wątek zboczył na dziwny tor...
![]() wg mnie to poniekąd generalizacja, bo poziom klas bardzo zależy od szkoły. w zespole szkół, do którego uczęszczałam (gimnazjum + lo jedne z dwóch najlepszych w mieście) faktycznie najwyższe wyniki osiągały klasy biologiczno-chemiczne i mat-fizy, gdzieś w środku human, a na szarym końcu mat-geo, które składało się w większości z ludzi, którzy koniecznie chcieli iśc akurat do tej szkoły, a nie dostali się na wybrane profile. natomiast szkoła, do której idę teraz jest nastawiona właśnie na klasy humanistyczne i punktowy próg przyjęcia na pol-hist jest zbliżony [do jednej wyższy, do drugiej niższy o dwa punkty chyba ![]() bla bla bla, jak ktoś jest zdolny, wszechstronny i ambitny to na każdym profilu będzie się uczył i błyszczał ![]() a nazwa klasa humanistyczna pochodzi bardziej od terminu współczesnych nauk humanistycznych, niezaprzeczalnie zajmujących się kwestiami dotykającymi społeczeństwo i człowieka jako jego częśc niż od humanizmu edukacyjnego, tak mi się zdaje. tam kładziono duży nacisk także na matematykę i geografię, które obecnie [zwłaszcza ta druga] są raczej ignorowane ![]() zresztą można mówic pol-hist przecież, żadna różnica ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
to wątek dla mnie! nie dałam rady przeczytać wszystkich postów, ale opiszę swoją historię.
w liceum wybrałam klasę humanistyczną, ponieważ cała rodzina namawiała mnie na ścisły profil - byłam zbuntowana i "interesowałam się" (nie bez przyczyny napisałam to w cudzysłowie) filozofią. ![]() przez 3 lata uczyłam się intensywnie polskiego (byłam nawet finalistką olimpiady), historii sztuki i francuskiego. całkowicie zaniedbałam matematykę, na chemię chodziłam tylko w 1 klasie (w mojej szkole program traktowano z przymrużeniem oka, od drugiej klasy realizowano przede wszystkim przedmioty wybrane na maturę). przez cały ten czas marzyłam jednak o medycynie, co jakiś czas to wracało i żałowałam, że nie idę tą drogą. bałam się przyznać do błędu, myślałam, że nie dam rady nadrobić materiału. poszłam na studia filologiczne na UW i tam nastąpił przełom - były one tak nudne, że sama z siebie zaczęłam uczyć się biologii. pod koniec 1 roku decyzja: rzucam to wszystko, chcę być lekarzem. rodzina w szoku. zrezygnowałam ze studiów, w rok nauczyłam się sama biologii, chemii i fizyki, zdałam maturę z sukcesem. było ciężko, ale to największa duma i radość w całej mojej edukacji, dlatego o tym piszę. marzenia się spełniają, idę na stacjonarny lekarski! i każdego zachęcam do takiego szaleństwa, to możliwe! dlaczego żałuję, że wybrałam profil humanistyczny? bo ogranicza wybór. w drugą stronę łatwiej się przekwalifikować, znam osoby z mat-fizu, które robiły olimpiadę z filozofii. a poza tym, każdemu polecam biologię i chemię. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
my nikogo nie wychwalamy, wymieniamy się obserwacjami. w mojej szkole było tak, u kogoś tak, a u kogoś inaczej. ale w większości okazuje się, że w klasach mat-fiz są ambitne osoby, a na humanie osoby, które nie wiedzą co ze sobą zrobić. bardzo to uprościłam, sorki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Konto usunięte
|
Trochę masz rację, ale nie do końca. Chyba szkoła, o której piszesz jest jakimś wyjątkiem, bo w większości przypadków humany to jednak najsłabsze ogniwo i najłatwiej się do nich dostać- niestety często osobom z przypadku, które nie dość, że zaniżają poziom to jeszcze przeszkadzają w rozwoju tym, którzy humana wybrali świadomie. Przynajmniej w mojej klasie właśnie tak było. Kwestia tego kto jest bardziej zdolny oczywiście nie może być rozstrzygnięta, no ale jednak wyniki matury też coś na ten temat mówią i niestety znowu na niekorzyść humanistów, bo tak jak już było mówione- nie dość, że matmy nie zdają to jeszcze z polskim mają problemy.
I naprawdę- ktoś kto nie potrafi osiągnąć 30% z tej idiotycznie banalnej matury nie zasługuje ani na to żeby studiować ani na to żeby go tytułować humanistą. Przykro mi, ale takie są fakty. Nikt nikomu nie każe osiągać wyniku na poziomie 80%, no ale bez przesady, 30% to są tak minimalne podstawy, że ja osobiście bym się wstydziła gdybym nie zdała, a z matmy wielkim orłem nie byłam. Na studiach zalicza się od 50, a często i więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tzn. generalnie przyjmuję pogląd, że brak elementarnej wiedzy z jakiegokolwiek przedmiotu nauczanego w szkole jest wstarczającą podstawą do odmówienia człowiekowi tytułowania go jako ,,wykształcony". nie lubię nieróbstwa i ignorancji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() naprawdę duży wyczyn wymagający samozaparcia i dyscypliny ![]() i to racja z ograniczaniem wyboru.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Rozeznanie
|
Dam Wam przykład mojej klasy- już to chyba pisałam, ale się powtórzę
![]() Trafiłam do klasy o profilu polonistyczno-dziennikarskim, ponieważ od dłuższego czasu marzyła mi się kariera dziennikarska. Trafiłam na ludzi nie odpowiedzialnych, uciekających z przedmiotów ścisłych, bo nie potrafią nic z matematyki... normalnie straciłam jakikolwiek szacunek do tych pseudohumanistów. Widziałam jak niektóre koleżanki siedziały nad matmą, ćwiczyły i zdały maturę, ale dwie koleżanki, które bagatelizowały sprawę oblały jako jedyne z 330-osobowego rocznika z mojego LO ![]() Ja się w porę opamiętałam i od października będę studiować logistykę bądź finanse i rachunkowość ![]()
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
dawno mnie tu nie było, nadrobiłam kilka postów, widzę, że dyskusja potoczyła się trochę w inną stronę...
tak jak wiele razy pisałam, też jestem po humanie, wybrałam tą klasę nie dlatego, że nie lubiłam matmy tylko dlatego, że w gimnazjum zostałam do niej zniechęcona, kilka dni temu odebrałam wyniki matury na której zdawałam matmę rozszerzoną, a dziś dowiedziałam się, że dostałam się na kierunek matematyczny - logistykę ![]() i strasznie żałuję, że nie poszłam do mat-fizu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow, gratuluję! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W ogóle, ostatnio o tym myślałam, i stwierdziłam, że gdybym teraz miała iść do liceum, to poszlabym to technikum informatycznego... Ale cóż, już po ptokach. Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-07-09 o 19:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Rozeznanie
|
Ja też dostałam się na logistykę do Warszawy
![]() ![]()
![]() |
#225 |
Wtajemniczenie
|
No to może się pochwalę. Klasa humanistyczna- PK WIL budownictwo, PolLub budownictwo i geodezja AGH-> przyjęta
![]()
![]() |
#226 |
Raczkowanie
|
hej dziewczęta
![]() ![]() ![]() patrzyłam na plan to będę mieć ekonomię i statystyke, więc mam prawie ścisły kierunek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() statystyka tak ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Pewnie opuściłaś rok, przygotowywałaś się sama i robiłaś drugie podejście zdając maturę z matematyki i fizyki na rozszerzeniu? Bo ja tego nie łapię, w liceum jest mnóstwo nauki, historii też wiele.W dodadku w trzeciej klasie nie które przedmioty chyba już nie są obowiązkowe, skupiacie się jedynie na historii, wosie, j.polskim, wok i łacinie.I jak w takim wypadku pogodzić naukę tych przedmiotów, których się nie zdaję plus uczyć się dwóch na rozsz.?? nie spałaś, nie jadłaś?? ![]() Słuchajcie dziewczyny, można się jeszcze przenieść?? Bo ja wybrałam humana i żałuję, nie wiem kim chce być.Jak już wcześniej napisałam, chcę aby moja praca była stabilna, abym nie musiała się obawiać, że za chwilkę będę musiała szukać innej. Tylko co mi doradzacie, jak z niczego nie jestem dobra?? ![]() Myślałam nad mat.-geo-ang. Z angielskiego cienko(z gramatyką głównie, bo słówek się uczę), z matmy miałam ledwo 4, ale umiem tylko podstawiać do wzoru..Dlaczego tak jest? Jedni chcą a nie potrafią. Wiem, że będę żałować, ale co mam zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() A taką pracę to chce każdy - i chyba jedynymi osobami które mogą taką dostać to informatycy, lekarze (z tym że zarobki już nie najlepsze, ale praca stała i raczej pewna) i może jeszcze kilka absolwentów kierunków o których teraz zapomniałam. Więc lepiej nie marzyć o stałej pracy zaraz po studiach, bo można się bardzo rozczarować. Lepiej planować własny rozwój i czekać aż zaowocuje ![]() A mat-geo to profil na który ja sama teraz bym poszła. Human ogranicza trochę możliwość dostania się na niehumanistyczne kierunki. Ale jak widać na przykładzie dziewczyn wyżej, można się jeszcze w LO przekwalifikować ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ![]() Historii, wosu i polskiego uczyłam się normalnie- tak, jak wszyscy. Jakoś dałam radę ![]() Cytat:
![]() ![]() Z wosu i hist miałam 4, a z polskiego 5. Zawsze najdłużej uczyłam się polskiego, ale mniejsza o to. Felis- nie odpuściłam roku. 2 miesiące temu skończyłam liceum ![]()
![]() |
![]() |
#231 |
na przekór do celu
|
ale to trzeba zdecydować - albo wóz albo przewóz
![]() ![]() no bo po co słabsze osoby mają się wysilać na polski, WOS, historię i uczyć się samemu przedmiotów maturalnych i uzyskać taki efekt: WOS - 3, hist - 3, matma R zdana na 40%, fizyka R zdana na 35%? jeśli ktoś nie da rady być dobrym z wszystkiego, to trzeba wybrać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#233 |
Przyczajenie
|
Wcześniej byłam zapisana do klasy humanistycznej. Przemyślałam wszystko to, co napisałyście i doszłam do wniosku, że nie warto, bo:
-lepiej podszkolić się z matmy i fizyki niż wałkować te książki itd. (z polakiem nigdy nie mam problemów i nie będę miała. Skupię się na matmie) -humanistów jest najwięcej i dużo ich się pcha na jeden kierunek -matematycy są bardziej potrzebni -matematycy mają duży wybór studiów (oczywiście jeśli dobrze maturę się napisze, bo w sumie humanista też może iść na te studia ale mniej godzin matmy będzie miał w lo) Wlaśnie dlatego przepisałam się do klasy mat-fiz-inf Tylko trzeba przyłożyć się do tej matmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Pani Buka
|
ja niestety trochę żałuję wyboru takiej klasy w liceum. to nie było tak, że sobie nie radziłam z innymi przedmiotami, wręcz przeciwnie - w gimnazjum miałam świetne wyniki ze wszystkiego (no może poza fizyką
![]() w praktyce okazało się, że będę uczyć się tylko historii (którą lubię, ale traktuję bardziej jako hobby), a profil klasy jest bardzo nastawiony na przyszłych studentów prawa. myślałam o tym kierunku krótko, ale mi przeszło ![]() skutek? nikt, dosłownie NIKT z mojej klasy nie zdawał na maturze jako wybranego przedmiotu czegokolwiek poza historią i WOS-em.... ja dostałam się na psychologię, i to cudem, bo akurat parę miesięcy przed rekrutacją dowiedziałam się, że nie wymagają biologii... wyboru kierunku nie żałuję, ale biorąc pod uwagę, że dobrze radzę sobie z biologicznymi zagadnieniami na tych studiach, myślę że mogłam w LO iść na bio-chem i potem na bardziej ścisły kierunek ![]() edit: jeszcze coś. była też klasa o profilu bardziej ogólnym - teoretycznie rozszerzony angielski i informatyka. inne klasy (zwłaszcza np. mat-fiz) podśmiewały się, że to takie byle co ![]() ![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2011-07-19 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
widzę dziewczyny, że naszymi wypowiedziami kilka osób udało się przekonać i pomóc w wyborze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zadomowienie
|
Od razu mówię, że wątek tytułowy baaaaaaardzo do mnie NIE 'pasuje'. Ale przeczytałam cały i takowa dygresyjka mi się nasunęła.
Jestem po mat-infie. Od małego kochałam liczenie i tak zostało. W żadnych olimpiadach jednak nie brałam udziału ze względu na miejsce zamieszkania - niby pod W-wą, ale taka dziura, że przez całe gimnazjum to nawet nie wiedziałam, że są Olimpiady. Nieważne. A w liceum? Pierwsze 2 lata - pełen luzik. Mam głowę do tych liczb i szlo mi bardzo dobrze. Jako, że resztę przedmiotów(historia,wos, wok..) standardowo mieliśmy na słabym poziomie, to miałam bardzo dużo wolnego czasu. Po krętej ścieżce trafiłam jako wolontariuszka do stowarzyszenia zajmującymi się osobami niepełnosprawnymi. Po 2 klasie liceum pojechałam jako opiekun na kolonie - miałam 3 osoby z ZD. Tam poznałam świetnych ludzi, większość starszych ode mnie i oczywiście przed/na/po pedagogice i to specjalnej. I tak stwierdziłam: ja też chcę! a nie jakieś finanse, jakaś politechnika czy coś. Miałam to szczęście(i to chyba podwójne), że na pedagogikę specjalną można było też zdawać matmę. I tak 'napalona' łaziłam z pół roku, przy czym z każdą chwilą mój zapał znacznie malał. Głównie przez to, że wiele osób mnie do tego zniechęcało. Zaczęłam też dostrzegać wady - praca jest bardzo fajna i przyjemna do momentu, gdy chce się z tego utrzymać rodzinę. Tak, tak - bzdety - pasja najważniejsza. Nie w momencie, gdy za ciężką harówę po paru latach doświadczenia masz niecałe 2 tyś.( i do tego ta 'pasja' - w moim przypadku - była tak naprawdę chęcią buntu i wyjściem poza schemat mat-inf) Dlatego wróciłam na ścieżkę bardziej "ścisłą". Jednak po bardzo intensywnym przygotowaniu do matury z matmy - stwierdziłam - NIGDY więcej. Zaczęłam dlatego szukać kierunku gdzie matma się liczy, ale nie w okół niej się wszystko kręci. Trafiłam na Technologię Żywności. Jest tu dużo chemii, biologii etc. Generalnie - pamięciówka. A ja niestety po liceum do takiego systemu nauki nie byłam przyzwyczajona. Radzę sobie i to całkiem nieźle, ale odezwał się we mnie pierwotny 'zew' do matmy i od tego roku idę na finanse i rachunkowość. A morał z tej bajki jest taki - nie radzę iść na coś, bo jest zamawiane, bo modne, bo łatwe, tylko to co lubimy robić i sprawia nam przyjemność(mój przypadek- zadania,zadania,zadania), bo inaczej idzie się pochlastać (ja Tech Żyw 'rzucałam' już z 5 razy ![]() A w stowarzyszeniu jestem nadal i co roku wyjeżdżam na kolonie (w te 4. raz). To jest coś co kocham robić, ale co traktuję bardziej jako hobby. Wiem też, że nie mam KOMPLETNIE predyspozycji do pracy w tym zawodzie - co nie przeszkadza, żebym była dobrą opiekunką 2 tygodnie w roku. A przed 'prawdziwymi' humanistami - chylę czoła. Choć jest takich osób mało - to prawdziwego pasjonata polityki czy historii - mogę słuchać i słuchać( chociaż ja mam traumę do historii od podstawówki). I skromnie uważam, że taka osoba powinna budzić większy szacunek, niż ktoś kto ma 80-90% z roz matmy - to są schematy do nauczenia. Przepraszam za tę mini rozprawkę, rozgadana po prostu jestem ![]() Pozdrawiam!
PCOsiak pełną gębą. Edytowane przez moniqa16 Czas edycji: 2011-07-19 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
Od razu zaznaczam, że przeczytałam tylko pierwszą i ostatnią stronę.
W gimnazjum i pierwszej klasie LO radziłam sobie ze wszystkim. Dopóki nie zaczęłam wagarować na potęgę ![]() Idę teraz na iber UW i kurczaczek mnie strzela, jak porównuje się mnie z moją przyjaciółką, która idzie na Inżynierię Nanostruktur czy moim TŻ, który zaczyna od października informatykę na PW. Czy będę mniej atrakcyjnym towarem na rynku pracy? Zapewne. Czy sobie poradzę i osiągnę to, czego chcę? Być może. Ja w to wierzę, bo idę tam z pasją ![]() Btw. czy taki przyszły student filologii to też humanista, który matmy się boi? Ja się tam nie bałam, mam 80% z podstaw i żem zła na siebie, bo dwa zadania skopałam przez niedopatrzenie. I dumna jestem z siebie, z kierunku na który się dostałam i z bycia humanistką - z wyboru i z pasji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak samo kierunki zamawiane. Przecież, do cholery, rynek się kiedyś nasyci i co wtedy? Kwestia druga- niski poziom przemysłu w Polsce. Ale gdzie tam, wszyscy wrzeszczą, że za granicę wyjadą. To ja się pytam dokąd, bo chyba nie do rozwalającego się kolosa na glinianych nogach, czyli UE? Człowiek powinien iść na studia z pasji, a obowiązkiem państwa jest zapewnić mu pracę. Tylko problem jest z tą "pasją", bo niestety ludzi, którzy ją mają jest naprawdę niewielu, kierunki wybiera się "bo są modne", ewentualnie "bo łatwo się dostać". No i mamy najwyższy w świecie odsetek studentów, tylko po co nam to? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.