Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-05, 19:19   #211
angelkaa
Wtajemniczenie

Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

oo można się dołączyć ?

moim pierwszym kulinarnym podbojem jest to, że mój tż powoli zaczyna woleć moją kuchnię niż kuchnię swojej mamy
a to dlatego, że ja mocno doprawiam, uwielbiam przyprawy ostatnio nakupiłam za 50 zł różnych pachnących pyszności

co prawda narazie moje wojaże w kuchni kończą się na spaghetti, sałatkach itp ale kilka dni temu kupiłam sobie notesik i sukcesywnie wpisuje nowe przepisy na dania które mogę zrobić w parowarze

angelkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 19:24   #212
basia890
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Kurczę, a my sobie znaleźliśmy cudne mieszkanko i piekarnik jest, ale taki stary, gazowy Wrozamet Nie wiem, jak sobie poradzi z moją piekarską manią, zobaczymy...

Ja mam taką super książkę! Jest w niej wszystko od podstaw, każdy krok ze zdjęciem. Jak obierać i kroić różne rzeczy, jak robić panierkę (kilka lat temu nie wiedziałam albo zapominałam kolejność )... Potem jest dużo przyjemnych przepisów, do każdego listy zakupów z objaśnieniami (przydatnymi, bo ja czasami nie wiem, o co w mięsnym poprosić, a tam jest wszystko, czasami wymienione są też tańsze zamienniki jakichś produktów), a po każdym przepisie akapit dotyczący przechowywania potrawy (jak długo i w jakiej temperaturze, czy można mrozić itp.), i akapit pn. "jeżeli coś zostanie" - tu są wskazówki, co zrobić z resztkami, na co przerobić, co dodać, żeby zmienić danie itp. CUDO

edit: Tę książkę (Małą Szkołę Gotowania) kupili rodzice kupę lat temu w Świecie Książki, właśnie zobaczyłam, że była też Mała Szkoła Pieczenia... JA KCĘ!!!

Chcę to ksiązkę!!!!! gdzie można ją kupić ? A przepraszam teraz doczytałam

Jako że dziś brakło mi sił na cokolwiek poszliśmy z tż-tem na obiad do baru mlecznego, zamówiłam pierogi ruskie! No normalnie cudo

Stary wątek

I'm everything I am
Because you loved me

Edytowane przez basia890
Czas edycji: 2011-09-05 o 19:26
basia890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 19:33   #213
agusiowata
Zakorzenienie

Jednak nie zrobiłam dziś sałatki, zamiast obiadu. Przyrządziłam fix knor danie chińskie. Zrobiłam wg przepisu na opakowaniu, na koniec tylko zagęściłam mąką ziemniaczaną. Bardzo dobre jest.
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 20:29   #214
matryca3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GirlOfDeath Pokaż wiadomość
Nie no u mnie dużo rzeczy jest, bo jeszcze rok temu mieszkało tam małżeństwo. Także o patelnię się modlę.
13 zł?! Nieźle ! Szkoda, że nie mam blisko do ikea (odmienia się to jakoś ? do ikei ?)
ja dla bezpieczenstwa uzywam ciagle ikea

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Jednak nie zrobiłam dziś sałatki, zamiast obiadu. Przyrządziłam fix knor danie chińskie. Zrobiłam wg przepisu na opakowaniu, na koniec tylko zagęściłam mąką ziemniaczaną. Bardzo dobre jest.
ja kiedys zrobilam kociolek chlopski czy jak to sie tam zwie;/ tragedia jak dla mnie
Stary 2011-09-05, 21:02   #215
Gusia140109
BAN stały

Kochane, a co polecacie na obiad. Cos prostego, szybkiego i taniego ?
Gusia140109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 21:15   #216
angelkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gusia140109 Pokaż wiadomość
Kochane, a co polecacie na obiad. Cos prostego, szybkiego i taniego ?
hmm.. zupę!
mnie pomidorowa kosztuje jakieś 4 zł (mięsko i makaron mam od babci :P) kupuje tylko koncentrat i warzywa i mam obiad na 3 dni za 4 zł - nie dodaje nigdy żadnej mąki czy śmietany, bo moim zdaniem te zabielacze psują smak pysznej pomidorowej, a do tego są kaloryczne :P

a jutro zrobie roladki z kurzego cycka z pieczarkami .. na parze

Edytowane przez angelkaa
Czas edycji: 2011-09-05 o 21:17
Stary 2011-09-05, 21:22   #217
Gusia140109
BAN stały

Ja wlasnie zastanawiam sie co moglabym zrobic, a nie bede miala czasu zbytnio - jakos 30 minut tylko..;/ Nawet mniej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-05, 21:28   #218
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gusia140109 Pokaż wiadomość
Ja wlasnie zastanawiam sie co moglabym zrobic, a nie bede miala czasu zbytnio - jakos 30 minut tylko..;/ Nawet mniej
W tak krótkim czasie wiele nie zdziałasz. Może zrobisz ziemniaki, jajka sadzone, sos beszamelowy z marchewką i groszkiem (mrożonka)

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Tak na szybko możesz zrobić kaszankę i zjeść z chlebem.
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 21:42   #219
angelkaa
Wtajemniczenie

albo po prostu tosty
doobra może mało obiadowe ale za to jakie pyszne

ja ostatnio robiłam tosty z fetą i sosem czosnkowym! taaakie pyszne

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ----------

Lidia paulina ostatnio tutaj wkleiłaś ten oto przepis i w związku z nim mam kilka pytań

Ciasto:
500 g mąki
2-3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/8 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki oliwy
woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamico
sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
oregano
łyżeczka cukru

Nadzienie:
własne składniki
mozzarella
oregano do posypania

Przygotowanie ciasta:
Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej
zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie sosu:
W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto podziel na 4 kawałki (bo przypominam - to jest przepis na minipizze, więc dzielenie ciasta na placuszki możemy pominąć [IMG]file:///C:/Users/Angela/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]), każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj składniki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.

Ile tej wody około potrzeba ? Nigdy nie robiłam ciasta na pizze :P
Ten słoiczek to duży? mały? średni ?
Co to takiego ten zaczyn drożdżowy ?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i dziękuję za przepis

Stary 2011-09-05, 22:45   #220
asiula1306
Zakorzenienie

angelka, zaczyn drożdżowy to ta papka z drożdży i mleka Mąkę i sól wsyp do drugiej miski i potem do tego przelej wyrośnięte drożdże (ale uważaj bo mi już raz 'zalały' kaloryfer )
Zrobiłam na obiad pieczone udka kurczaka w sosie majonezowym. Do tego sałatkę z ogórków i pomidorów (z własnego ogródka ) z oliwą Było bardzo smaczne i bardzo kaloryczne. I nie wyszła mi chrupiąca skórka
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 22:49   #221
angelkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
angelka, zaczyn drożdżowy to ta papka z drożdży i mleka Mąkę i sól wsyp do drugiej miski i potem do tego przelej wyrośnięte drożdże (ale uważaj bo mi już raz 'zalały' kaloryfer )
Zrobiłam na obiad pieczone udka kurczaka w sosie majonezowym. Do tego sałatkę z ogórków i pomidorów (z własnego ogródka ) z oliwą Było bardzo smaczne i bardzo kaloryczne. I nie wyszła mi chrupiąca skórka
dziękuję w piątek tż przyjeżdza więc zamierzam zrobić pizze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-05, 23:19   #222
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelkaa Pokaż wiadomość
Lidia paulina ostatnio tutaj wkleiłaś ten oto przepis i w związku z nim mam kilka pytań

Ciasto:
500 g mąki
2-3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/8 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki oliwy
woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamico
sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
oregano
łyżeczka cukru

Nadzienie:
własne składniki
mozzarella
oregano do posypania

Przygotowanie ciasta:
Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej
zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie sosu:
W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto podziel na 4 kawałki (bo przypominam - to jest przepis na minipizze, więc dzielenie ciasta na placuszki możemy pominąć [IMG]file:///C:/Users/Angela/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG]), każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj składniki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.

Ile tej wody około potrzeba ? Nigdy nie robiłam ciasta na pizze :P
Ten słoiczek to duży? mały? średni ?
Co to takiego ten zaczyn drożdżowy ?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i dziękuję za przepis
Nie jestem w stanie powiedzieć, ile wody potrzeba. Najpierw wyrabiaj bez wody, będzie oczywiście za suche, nie ciasto, tylko kupa mąki z niewielka ilością dodatków - wtedy zacznij pomału dolewać wodę , tak po pół szklanki, aż nie będzie ok. Jak z kolei przesadzisz - możesz podsypać mąką. Ciasto ma odchodzić od rąk, nie kleić się, ale nie może też być zbyt... zamączone
Słoiczek... Cóż, to jest potrzebne do posmarowania pizzy. Ja nie robiłam sosu z tego przepisu, ale proponuję kupić koncentrat Madero w Biedronce Jest tani, dość spory, ale nie za wielki, a jak coś zostanie, to możesz wykorzystać do czegoś innego. Aha, no i sosu też robić nie musisz, możesz posmarować pizzę samym koncentratem, albo, jak ja - koncentratem z dodatkiem wody (troszeczkę! nie może być za rzadki) i oregano.
Zaczyn już wyjaśniony Tylko drożdże kupo koniecznie świeże, w kosteczce za ok. złotówkę. Te suszone w torebeczkach się nie umywają
Stary 2011-09-06, 06:56   #223
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez matryca3 Pokaż wiadomość
u mnie nic ne bylo oprocz mebli czajnika i zelazka i odkurzacza musialam wsyztsko skombinowac-sztucce, miski szklanki itd
a patelnie kupilam za 13 zl w ikea z nog nie zwala ale po co mi jakas mega dobra wazne ze teflonowa i ze nie smierdzi
Ja swoją też w Ikei kupiłam za 9 zł
Cytat:
oo można się dołączyć ?

moim pierwszym kulinarnym podbojem jest to, że mój tż powoli zaczyna woleć moją kuchnię niż kuchnię swojej mamy
a to dlatego, że ja mocno doprawiam, uwielbiam przyprawy ostatnio nakupiłam za 50 zł różnych pachnących pyszności

co prawda narazie moje wojaże w kuchni kończą się na spaghetti, sałatkach itp ale kilka dni temu kupiłam sobie notesik i sukcesywnie wpisuje nowe przepisy na dania które mogę zrobić w parowarze
Jak będziesz miała jakieś fajne przepisy na jedzonko z parowaru to podziel się koniecznie
Stary 2011-09-06, 11:50   #224
Harmonija
Rozeznanie

Witam! Nadeszła chwila i na mnie Od tygodnia mieszkam razem z moim Tż no i spadła na mnie dola gotowania obiadków a przynajmniej na chwilę obecną czegoś co przypomina obiadki No bo przecie wraca zmęczony z pracy i czeba Tak więc dziś muszę zaś wybrać się na market i coś ugotować tylko kiepsko z pomysłem...

Nalej Serce, nalej...

Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota.
Harmonija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 12:15   #225
matryca3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
majatek ogólnie ikea fajna sprawa lubie tez tam chodzic na papu czasemLD z karta ikea kawa za darmo od pn do pt albo pyszna szarlotka z kawa 1.99łzł dla klubowiczów mniam milion razy taniej niz na miescie a nie wie czy czasem nie smaczniej a kawusia taka z ekspresu ii czarna i zmleczkiem i capucino
no i zrobilam sie glodna i spragniona kawy zczyms slodkim

Edytowane przez matryca3
Czas edycji: 2011-09-06 o 12:16
matryca3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 12:17   #226
Dagunia
Komplikatorka

Ja niestety do najbliższej mam 3,5 godz samochodem Ale staram się często bywac
Stary 2011-09-06, 13:16   #227
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
I jak ciacho ?
Chyba dobrze
Biszkopt wyszedł pikny
Masa tyż
Wieczorem będzie degustacja [dopiero wczoraj się za to zabrałam ],
to pyknę foto

A wczoraj u mnie były na obiad pulpety w sosiku zagęszczonym agarem z marcheweczką i porem do tego ziemniaczki [ ja nie jem, ale w domu nie wyobrażają sobie takiego procederu ] i mizeria

Asiula- sałatka z ogórków i pomidorów to zło
Oba warzywa mają pierwiastki, które się wykluczają i uniemożliwiają bioprzyswajalność, dlatego nie należy ich łączyć- niestety, bo smakują przednio

Edytowane przez Cindy28
Czas edycji: 2011-09-06 o 13:20
Cindy28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 14:04   #228
angelkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość

Jak będziesz miała jakieś fajne przepisy na jedzonko z parowaru to podziel się koniecznie
Dzisiaj robię roladki zawijane z pieczarkami w parowarze kupiłam już produkty i jak zrobie to skonsumuje i powiem czy dobre .. wtedy jak coś to podam przepis

Stary 2011-09-06, 14:13   #229
GirlOfDeath
Zakorzenienie

Cytat:
oo można się dołączyć ?

Witaj.

Cytat:
Napisane przez matryca3 Pokaż wiadomość
ja dla bezpieczenstwa uzywam ciagle ikea
Chyba faktycznie tak bezpieczniej.

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
Chyba dobrze
Biszkopt wyszedł pikny
Masa tyż
Wieczorem będzie degustacja [dopiero wczoraj się za to zabrałam ],
to pyknę foto

A wczoraj u mnie były na obiad pulpety w sosiku zagęszczonym agarem z marcheweczką i porem do tego ziemniaczki [ ja nie jem, ale w domu nie wyobrażają sobie takiego procederu ] i mizeria

Asiula- sałatka z ogórków i pomidorów to zło
Oba warzywa mają pierwiastki, które się wykluczają i uniemożliwiają bioprzyswajalność, dlatego nie należy ich łączyć- niestety, bo smakują przednio
Ooo no to się cieszę, że wyszło i czekam na fotki.
Taaaak ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę o.O

Ja dzisiaj zrobiłam karpatkę, co prawda z paczki, ale to zawsze coś.
GirlOfDeath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-06, 15:51   #230
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:

Ooo no to się cieszę, że wyszło i czekam na fotki.
Taaaak ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę o.O
Fotki później

A o tym, że nie należy łączyć pomidora z ogórkiem, herbaty z cytryną czy np. białego sera z pomidorem wiadomo już od dawna
Przynajmniej mi się obiło o uszy
A tutaj wyjaśnienie- dlaczego tak robić nie należy ==>http://www. doz .pl/newsy/a217-Dlaczego_lepiej_nie_laczy c_pomidora_z_ogorkiem

* między . doz . pl trzeba usunąć spację inaczej nie dało się wkleić- bo wycina

Edytowane przez Cindy28
Czas edycji: 2011-09-06 o 15:53
Stary 2011-09-06, 16:03   #231
Gusia140109
BAN stały

Ja robilam dzisiaj muffinki, ale z paczki hehe
Stary 2011-09-06, 16:40   #232
irenkaaa
Zakorzenienie

puk puk mozna sie dolaczyc?
tak was czytam ( ale jeszcze z 3 strony do nadrobienia i przepisy do skopiowania

dzieki za inspiracje w kuchni

ja dzis dla nic specjalnego nie robilam
salatka z ananasem i kurczakiem wedzonym
uzylam na to 2 wedzone udka ( w kosteczke )
pol puszki ananasa
malutka puszka kukurydzy
10 posiekanych drobno i podsmazonych pieczarek
lyzka smietany
2 lyzki majonezu
pieprz
sol

Cindy o tym ze pomidora z ororkiem nie laczyc to wiem ale herbaty z cytryna i pomidora z bialym serem? te same powody?

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2011-09-06 o 16:43
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 17:34   #233
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Fotki później

A o tym, że nie należy łączyć pomidora z ogórkiem, herbaty z cytryną czy np. białego sera z pomidorem wiadomo już od dawna
masakra, dla mnie najlepsza kanapka to ta z pomidorem i ogórkiem razem. Herbaty bez cytryny praktycznie nie piję no i nie jem sera białego bez pomidora

Jaki to człowiek nieuświadomiony Ale dobrze wiedzieć, choć nie wiem czy dam radę się stosować do tego
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-06, 17:52   #234
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość

Cindy o tym ze pomidora z ororkiem nie laczyc to wiem ale herbaty z cytryna i pomidora z bialym serem? te same powody?
Wygląda to następująco :
"Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C.Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni już jest zagrożeniem. Popijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym mogą przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii."

Ogórka z pomidorem nie łączę już od bardzo dawna- czasem tylko w sałatce z fetą dodaję korniszona, a tam jest też pomidor
Białego sera nigdy jadałam z pomidorem- lubię za to z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką
Drożdżówek nie piekę, więc odpada
Rybki jeśli smażę [zazwyczaj robię w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym], to tylko na oleju rzepakowym
A czerwonego mięsa nie jadam w ogóle, więc to tesh odpada

Edytowane przez Cindy28
Czas edycji: 2011-09-06 o 17:55
Stary 2011-09-06, 18:03   #235
basia890
Zadomowienie

Cytat:
Wygląda to następująco :
"Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C.Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni już jest zagrożeniem. Popijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym mogą przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii."

Ogórka z pomidorem nie łączę już od bardzo dawna- czasem tylko w sałatce z fetą dodaję korniszona, a tam jest też pomidor
Białego sera nigdy jadałam z pomidorem- lubię za to z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką
Drożdżówek nie piekę, więc odpada
Rybki jeśli smażę [zazwyczaj robię w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym], to tylko na oleju rzepakowym
A czerwonego mięsa nie jadam w ogóle, więc to tesh odpada

o kurczę a jak tak lubię ser biały z pomidorkiem...

Stary wątek

I'm everything I am
Because you loved me
basia890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 18:22   #236
angelkaa
Wtajemniczenie

oo to żeście mnie uświadomiły

Zrobiłam w końcu moje roladki i powiem, że bardzo dobre!
tzn muszę je jeszcze ulepszyć

Mój sposób na pyszne, zdrowe, dietetyczne danie:
Miałam podwójną pierś z kurczaka więc polówkę odcięłam i łup do zamrażalki od pojedynczej odcięłam ten kawałek z tyłu i całą przekroiłam wzdłuż na pół więc miałam już 3 części Wszystkie lekko rozbiłam, każdą mocno przyprawiłam i posmarowałam odrobiną (dosłownie 0,0000000001 cm) musztardy i koncentratem pomidorowym. W między czasie posiekałam drobniutko pieczarki ( 2 wielkie - takie baardzo wielkie), pół cebuli, i 3 ząbki czosnku. To wszystko razem podsmażyłam na kropelce oleju. Później na plastrach cycków ułożyłam mój farsz i posypałam odrobiną startego żółtego sera. Wszystko zawinęłam, a z racji, że nie posiadam wykałaczek to związałam roladki zwykłą nitką żeby się nie rozpierdzieliły no i do parowara na 25 min
Wyszły mi 3 fajne roladki danie oceniam na 9/10

A teraz co zmienie następnym razem:
Przede wszystkim więcej koncentratu! i trochę więcej musztardy
Czosnek oprócz posiekanego jeszcze ze 2 ząbki przecisnę
Nawale jeszcze więcej farszu!
A no i jakiś soscik by się przydał ale ja się odchudzam więc z niego zrezygnowałam :P
aaa no i przydało by się więcej sera żółtego, który dawał bardzo fajny smak ale nie dałam go dużo z tego samego względu co sosu

Polecam!
To nie jest żaden specjalny przepis tylko zamarzył mi się obiad i wymodziłam takie coś

Następnym razem wypróbuje ze szpinakiem i fetą

Edytowane przez angelkaa
Czas edycji: 2011-09-06 o 18:28
Stary 2011-09-06, 19:01   #237
GirlOfDeath
Zakorzenienie

Cytat:
Fotki później

A tutaj wyjaśnienie- dlaczego tak robić nie należy ==>http://www. doz .pl/newsy/a217-Dlaczego_lepiej_nie_laczy c_pomidora_z_ogorkiem

* między . doz . pl trzeba usunąć spację inaczej nie dało się wkleić- bo wycina
Może i tak, ale ja np. nie wiedziałam. Ale tam jest napisane, że jak się raz na jaki czas zje to nic się nie dzieje.

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
puk puk mozna sie dolaczyc?
tak was czytam ( ale jeszcze z 3 strony do nadrobienia i przepisy do skopiowania

dzieki za inspiracje w kuchni

ja dzis dla nic specjalnego nie robilam
salatka z ananasem i kurczakiem wedzonym
uzylam na to 2 wedzone udka ( w kosteczke )
pol puszki ananasa
malutka puszka kukurydzy
10 posiekanych drobno i podsmazonych pieczarek
lyzka smietany
2 lyzki majonezu
pieprz
sol

Witaj.
GirlOfDeath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 19:35   #238
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Może i tak, ale ja np. nie wiedziałam. Ale tam jest napisane, że jak się raz na jaki czas zje to nic się nie dzieje.
Noo ale to raczej raz na dwa miesiące, a nie raz w tygodniu
Stary 2011-09-06, 19:48   #239
Anastazja86
Zakorzenienie

witam
u mnie dzisiaj brat gotował barszcz ukraiński pyszny wyszedł

jutro planuję kiełbaski z grilla
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 21:25   #240
Cindy28
Lux Mundi

Aloha
Zdjęcia w końcu są
Na pierwszym- wspomniany piernik, przełożony dżemem winogronowym z całymi winogronami
A na reszcie biszkopt przełożony masą budyniową na soku pomarańczowym i oblany masą karpatkową
Tak patrzę na stół, to zostało jush mniej, niż więcej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 04092011753.jpg (97,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06092011754.jpg (99,7 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06092011755.jpg (78,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06092011756.jpg (101,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06092011757.jpg (88,6 KB, 3 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości