Czy mi wogóle potrzebne jest to drogie wesele? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-28, 18:38   #211
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Dot.: Czy mi wogóle potrzebne jest to drogie wesele?

Cytat:
Napisane przez Swarovska Pokaż wiadomość
ponieważ mieszkamy daleko od swojej parafii i nawet nie mielibyśmy kiedy np, uczęszczać na nauki przedmałżeńskie no i mam takiego księdza, który raczej nie da nam ślubu ponieważ już jedna para w podobnej sytuacji chciała wziąć u niego ślub ale się nie zgodził bo nie mieszkali w tej miejscowości co za tym idzie nie chodzili do niego do kościoła
Twoją parafią jest ta, w obrębie której mieszkasz, nie ta, w której byłaś chrzczona czy miałaś bierzmowanie Naprawdę masz tak daleko?
Co do nauk - można chodzić na nie do dowolnej parafii.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-28, 18:48   #212
klaudusk_a
Zakorzenienie

Teraz jest dużo opcji jeśli chodzi o nauki, są nawet takie które można zrobić w weekendy, a co do ślubu, to szczerze mówiąc ja bym się przepisała z takiej parafii jeśli ksiądz robiłby ze wszystkim problemy :/ sama będę brała ślub mając 2-letnie dziecko i byłam zdecydowana brać ślub w innej parafii jeśli ksiądz miałby coś przeciwko naszej sytuacji, ale na szczęście nie było takiej konieczności

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-28, 20:16   #213
asienka_1005
Raczkowanie

Jak dla mnie "problemy z księdzem" nie są żadną podstawą do rezygnowania ze ślubu kościelnego (o ile Wam na nim zależy i tego chcecie). Wiem, bo sama z Narzeczonym mamy trudnego proboszcza, który jest tyranem i despotą nastawionym na kasę.
Szukaliśmy, drążyliśmy a przede wszystkim- chcieliśmy. I udało nam się znaleźć w naszym mieście mały, skromny kościółek (wszystkie sprawy formalne mamy już załatwione, teraz tylko przyjść trzeba 3 mies. przed ślubem).
Taki, o jakim marzyliśmy i naprawdę jesteśmy szczęśliwi
Zależało nam na skromności, to też właśnie uzyskamy (oszczędność na ozdobieniu kościoła, będą tylko piękne i pachnące bukiety przy ołtarzu), a i ze względów praktycznych tego pragnęliśmy- nie mamy gigantycznego wesela, dlatego też i w kościele nie będziemy mieć tłumu gości. Wielki kościół jest zbyt przepastny, goście zginęli by w tylnych ławkach, a w naszym małym kościółku- goście a więc rodzina i najbliżsi będą rzeczywiście tuż przy nas
Nie poddawajcie się- jeśli się kochacie i ślub kościelny jest dla Was istotny- walczcie o swoje!

http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png
asienka_1005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-28, 20:31   #214
paskudas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asienka_1005 Pokaż wiadomość
Nie poddawajcie się- jeśli się kochacie i ślub kościelny jest dla Was istotny- walczcie o swoje!
Bardzo mądre słowa!
Stary 2011-09-28, 22:44   #215
Swarovska
Zadomowienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;29682228]Twoją parafią jest ta, w obrębie której mieszkasz, nie ta, w której byłaś chrzczona czy miałaś bierzmowanie Naprawdę masz tak daleko?
Co do nauk - można chodzić na nie do dowolnej parafii.[/QUOTE]

pochodze z małej wsi, czyli mogłabym wziąć ślub kościelny np we wsi obok 5 km dalej bez problemu mimo,że nie byłam tam bierzmowana? do domu mam 250km
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 07:33   #216
klaudusk_a
Zakorzenienie

Cytat:
pochodze z małej wsi, czyli mogłabym wziąć ślub kościelny np we wsi obok 5 km dalej bez problemu mimo,że nie byłam tam bierzmowana? do domu mam 250km
Myśle, że jest taka możliwość. wystarczy ze swojej parafii wziąć potrzebne dokumenty
Ja chrzciłam dziecko w parafii męża, mimo, że to nie jest moja parafia i nikt nam z tego tytułu nie robiła problemu (oprócz tego, że musiałam płacić za dokumenty 40zł żeby ksiądz nie był stratny, że w mojej parafii nie chrzczę dziecka )

Zapraszam na mój blog
Stary 2011-09-29, 07:40   #217
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudusk_a Pokaż wiadomość
Myśle, że jest taka możliwość. wystarczy ze swojej parafii wziąć potrzebne dokumenty
Ja chrzciłam dziecko w parafii męża, mimo, że to nie jest moja parafia i nikt nam z tego tytułu nie robiła problemu (oprócz tego, że musiałam płacić za dokumenty 40zł żeby ksiądz nie był stratny, że w mojej parafii nie chrzczę dziecka )
znajoma mojego narzeczonego brała ślub w parafii męża i nie dość,że zapłacili dla księdza z parafii męża pokazną sumkę to jeszcze musieli u księdza pani młodej nie tylko za wydanie dokumentów ale za samą zgodę! i dużo ich to wyszło ...co parafia to inny obyczaj:/
Stary 2011-09-29, 07:56   #218
paskudas
Zadomowienie

Wkurza mnie ten cały biznes kościelny. Bez obrazy ale czasami księża to się chyba mocno minęli z powołaniem!
Stary 2011-09-29, 08:53   #219
asienka_1005
Raczkowanie

Cytat:
znajoma mojego narzeczonego brała ślub w parafii męża i nie dość,że zapłacili dla księdza z parafii męża pokazną sumkę to jeszcze musieli u księdza pani młodej nie tylko za wydanie dokumentów ale za samą zgodę! i dużo ich to wyszło ...co parafia to inny obyczaj:/
Ale to jest niestety prawda. A wiecie co zrobił szwagier mojego Narzeczonego? Siostra mojego Tż- ta należała też do parafii, o której wyżej wspominałam (proboszcz despota), no i gdy poszli do niego, oznajmili, że nie chcą ślubu w tej parafii tylko tam, gdzie po ślubie będą mieszkać (paręnaście km dalej). No to proboszcz zrobił wielkie halo i wyjął rzecz jasna swój słynny sennik i podliczył ich na sumę 500 zł (licencja na ślub w innym kościele- jak w ogóle to brzmi?!, zaświadczenia o chrzcie, bierzmowaniu...). To szwagier się zdenerwował i zaczął się kłócić z proboszczem, że on tych pieniędzy nie da, bo należy do jednego kościoła i nieważne w jakiej parafii ten ślub będzie. To proboszcz aż się czerwony ze złości zrobił, zaczął składać dokumenty, które już dla nich przygotował. I pyta szwagra- "To płaci pan, czy nie?
A szwagier- "Nie!". zebrał wszystkie dokumenty potrzebne do ślubu i wyszli. Czyli mieli wszystko a za nic nie zapłacili. Jak to pierwszy raz usłyszałam, to uśmiałam się do łez. Ale taka jest niestety smutna prawda, że ślub stał się dla niektórych parafii niezłym biznesem.

My z kolei skorzystaliśmy z tego, co któraś z Was napisała. Należy się do tej parafii, na której terenie przebywa się dłużej niż 3 miesiące, a nie do tej, w której było się chrzczonym, czy bierzmowanym. I akurat mamy to szczęście, że razem mieszkamy na terenie tego małego kościółka. Proboszczowi o wszystkim powiedzieliśmy, jak wyglądała sprawa z naszym byłym proboszczem. Złapał się za głowę i sam przyznał, że to głupota.

Stary 2011-09-29, 08:56   #220
paskudas
Zadomowienie

Cytat:

My z kolei skorzystaliśmy z tego, co któraś z Was napisała. Należy się do tej parafii, na której terenie przebywa się dłużej niż 3 miesiące, a nie do tej, w której było się chrzczonym, czy bierzmowanym. I akurat mamy to szczęście, że razem mieszkamy na terenie tego małego kościółka. Proboszczowi o wszystkim powiedzieliśmy, jak wyglądała sprawa z naszym byłym proboszczem. Złapał się za głowę i sam przyznał, że to głupota.
Dobrze wiedzieć A potem się dziwią, że młodzi anty na kościół nastawieni jak w takiej ważnej chwili tak dają w kość!
Stary 2011-09-29, 09:29   #221
asienka_1005
Raczkowanie

My w ogóle nie mieliśmy wątpliwości co do ślubu kościelnego. Jesteśmy osobami, dla których kościół jest ważny. Ale to już kwestia osobista każdej przyszłej Pary Młodej. Broń Boże robić coś ze względu na to, co ludzie powiedzą
Trzeba się starać i zrobić wszystko, żeby później nie mieć do siebie pretensji. A i później/ za jakiś czas taniej w kościele nie będzie

Stary 2011-09-29, 09:46   #222
paskudas
Zadomowienie

Cytat:
My w ogóle nie mieliśmy wątpliwości co do ślubu kościelnego. Jesteśmy osobami, dla których kościół jest ważny. Ale to już kwestia osobista każdej przyszłej Pary Młodej. Broń Boże robić coś ze względu na to, co ludzie powiedzą
Trzeba się starać i zrobić wszystko, żeby później nie mieć do siebie pretensji. A i później/ za jakiś czas taniej w kościele nie będzie
Hahaha super- ich też inflacja w końcu dopada

Dokładnie, zbyt często pary robią coś pod kogoś a nie pod siebie. A potem żałują. Czasami dla swojego dobra trzeba mieć odwagę się postawić.
Stary 2011-09-29, 09:48   #223
chryja_bez_ryja
BAN stały

Ja jestem ciekawa jak mój ksiądz, czy nie będzie robił numerow, bo chcę mieć ślub tam gdzie teraz mieszkam, ale za kilka lat przeprowadzę się znowu do mojej starej miejscowości jak domek stanie... Teraz o oświadczenie można się wykłócić, ale potem (odpukać) nie będzie mnie chciał pochować na swoim cmentarzu i gdzieś pod płotem mnie pochowa

EDIT: Ale dobra, teraz pomyślałam, że ja mam 23 lata a ten ksiądz ponad 80

Edytowane przez chryja_bez_ryja
Czas edycji: 2011-09-29 o 09:49 Powód: dopisek
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 10:09   #224
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paskudas Pokaż wiadomość
Dobrze wiedzieć A potem się dziwią, że młodzi anty na kościół nastawieni jak w takiej ważnej chwili tak dają w kość!
oj tak jesteśmy z narzeczonym katolikami ale do kościoła chodzimy rzadko ewentualnie na jakies święta, nawet nie tylko ze względu na to co się słyszy o "księciach" i ich poglądach ale niedziela to jedyny dzień w tygodniu mojego tż w którym może pospać dłużej i odpocząć bo tak cały tydzień wstaje o 5 rano. Może i chciałabym kościelny ale o naszym "księciuniu" piszą już w gazetach i czasem się zastanawiam czy nie poczekać aż go w końcu wyrzucą ....
Stary 2011-09-29, 10:17   #225
asienka_1005
Raczkowanie

Cytat:
oj tak jesteśmy z narzeczonym katolikami ale do kościoła chodzimy rzadko ewentualnie na jakies święta, nawet nie tylko ze względu na to co się słyszy o "księciach" i ich poglądach ale niedziela to jedyny dzień w tygodniu mojego tż w którym może pospać dłużej i odpocząć bo tak cały tydzień wstaje o 5 rano. Może i chciałabym kościelny ale o naszym "księciuniu" piszą już w gazetach i czasem się zastanawiam czy nie poczekać aż go w końcu wyrzucą ....

Stary 2011-09-29, 18:10   #226
klaudusk_a
Zakorzenienie

A ja żadnemu księdzu się nie dam, oni są pośrednikami między człowiekiem a Bogiem i pieniądze nie mogą mieć ostatniego zdania!
U mnie w parafii ksiądz się zdziwił, że bierzemy ślub dopiero wtedy, kiedy nasza córka będzie miała 2 lata, że czego nie od razu, więc go zapytałam czy lepiej iść do ślubu z brzuchem czy prowadzić już ochrzczone dziecko :P
trochę się speszył i skończył ten temat hihii

Zapraszam na mój blog
Stary 2011-09-29, 18:22   #227
asienka_1005
Raczkowanie

I bardzo dobrze

Stary 2011-09-29, 18:31   #228
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście. Bierzmowanie nie ma tu nic do rzeczy. Skoro nie mieszkasz w domu rodzinnym, to nie jest już Twoja parafia Asienka dobrze pisze:

Cytat:
Należy się do tej parafii, na której terenie przebywa się dłużej niż 3 miesiące, a nie do tej, w której było się chrzczonym, czy bierzmowanym.
Chociaż ja słyszałam o pół roku, a nie o 3 miesiącach, ale ręki sobie uciąć nie dam
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 19:21   #229
paskudas
Zadomowienie

Jakaś logika w tym jest, dziewczyny mają rację. Inaczej co by było gdyby np. para pochodziła z jednego końca Polski (+ tam bierzmowanie itp.) a potem przeprowadziła się gdzieś np. na studia i do pracy.
Stary 2011-10-01, 22:33   #230
maiti
Raczkowanie

Do PASKUDAS. Przejzałam ten watek i widziałam, że chcesz ciąć koszty ślubu. Możesz wypożyczyć suknię za 800 zł w Lbn i np. nie kupowac duzych ilosci butelek wina, bo w waszych stronach ten trunek nie schodzi na weselu i wynając dj za 800 zł. i poprosic kogos kto ma fajne autko, aby zawiozl do slubu. kamerzyste to nie wiem czy warto brac(jak nie wezmiesz to juiz 1000 zl w kieszeni), a fotografa można wynajac do kosciola i potem w plener. zdjecia sa najtrwalsza pamiatka. i mozna poprosic fotografa aby zrobil prezentacje z fotek waszych z efektowymi przejsciami z podkladem muzycznym (max powinno kosztowac 500zł, jak drozej to bym powiedziala, ze chce zedrzec). a jak pojdziesz do fryzjera to powiedz ze chcesz fryzure na wesele. chociaz nie wiem jak to jest akurat w Twoim miescie. rok temu bylam na weselu wlasnie w waszych stronach i poszlam tam do fryzjera w bardzo malej miescinie i za fryzure zaplacilam wiecej niz za swoja do slubu z makijazem lacznie (w salonie). nawet nie myslalam, ze tyle zaplace. a na drugi dzien fryzura rozpadla sie. co swoj fryzjer to swoj. dobrze ze nie zdecydowalam sie wtedy na tipsy bo nie wiem ile bym zaplacila. i nie za duzo ciast nie pieczcie bo tez slabo ida. na allegro mozesz cos kupic do obstrojenia auta. nawet takie pojedyncze kwiatki na przylepcu. no i bukiet powiedz jaki konkretnie chcesz i nie mow ze to slubny i ustal wczesniej cene i niech da ci papierek na ktorym bedzie podana max cena tego bukietu jaka ustalilas z pania kwiaciarka. ja swoja suknie szylam na wymiar i poszlam do salonu i powiedzialam, ze chce taka sukienke (mialam fotke wzoru) i moge zaplacic za nia max tyle i ani zlotowki wiecej i na pokwitowaniu mialam zaznaczone ta max kwote no i kwote zaliczki.

Edytowane przez maiti
Czas edycji: 2011-10-01 o 22:35
maiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości