|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
kurde juz tyle stron nowego watku! ehhhh, te przygotowania do ślubu nie pozwalaja mi byc aktywną na wizazu
![]() Melduje sie i ja, i postaram zaglądac częsciej. A prosze dopisac do mojegon terminu Kamila 24 lata i termin 7 kwiecien mam wg usg (na dzien dzisiejszy )Dzis odebrałam wyniki na rózyczke ale do lekarza ide za tydzien moze bedziecie wiedziąły jak wyszły? RUBELLA IGG 105,7
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę, że terminy mamy podobne, a w dodatku ślub w ten sam dzień ![]()
|
|
|
|
|
#215 |
|
Rozeznanie
|
Ale się produkujecie
emigra skarpeteczki są boskie, na jedną nóżkę kocham mamę, na drugą nóżkę kocham tatę ![]() Wiecie co, kisielek i te ptysie (parzone ciasteczka z biedronki) super mi zrobiły, jakoś taką ulgę czuję, bo z rana miałam lekką zgagę.. No dobrze, a teraz kto mi zafunduje pomidorówkę kurczę, TŻ poleciał w trasę i dla samej siebie gotować jakoś mi się nie chce A wracając do ciuszków to kupujecie już dla maluszków? Ja już bym nakupowała, ale się wstrzymuje, może jutro jakieś skarpeteczki czy bodzik jakiś kupię, żeby sobie popatrzeć |
|
|
|
#216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale na szczęście już mi go cofnięto Ja miałam wczoraj pomidorówkę.. A dziś będę lepic pierogi ruskie ![]() ![]() tylko czekam na mamę ![]() EMigra prześwietne zakupy : Ja jeszcze nie mam totalnie nic, jeszcze jakoś tak nie czuję weny do takich zakupów Czekam na płec to wtedy będę wiedziec czy mi brakuje dużo rzeczy i jeśli tak to jakich bo na dziewczynkę będę miała full wypas a na chłopca trzeba będzie pokupowac..Prince to że masz Igg dodatnie to oznacza że masz przeciwciała różyczkowe czyli albo byłaś szczepiona albo przeszłaś różyczkę
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#218 |
|
Zadomowienie
|
Ooo mnie też nie ma.. I też proszę o dopisanie:
Anagat( Ania 28) - 9 kwietnia A ja wróciłam po 31 godzinach dyżuru. W nocy miałam 3 ZOP-y ( znieczulenia do porodów) i jedną cesarkę , prócz tego przyjęcie do ICU. Jestem padnięta tak, że nawet nei mam siły się spać położyć. Na śniadanie w szpitalnej kantynie zeżarłam UWAGA! -jajecznicę - grzybki gotowane (chyba , bo na smażone nie wyglądały) -grzanki tłuste szt. 2 -3 plastry pyyysznego bekonu chrupiącego ![]() ![]() Do tego pół tosta No i na razie nadal nei chce mi się jeść Bekon to było TO!A poza tym mam pytanie. Które z Was będą się starały o znieczulenie do porodu? Pytam z ciekawości, bo jak już kiedyś pisałam jako anestezjolog sama robię te znieczulenia pacjentkom. Jednak podczas mojego porodu wolałabym go nie brać. Z kolei moi koledzy z pracy już robią zakłady , czy poproszę , czy nie
|
|
|
|
#219 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez sie wstrzymywalam zeby kupowac, ale ostatnio zamowilam na allegro pierwszy kombinezonik i dzisiaj jakos tak na zakupach nic dla siebie nie umialam znalezc to kupilam malenstwu mamy teraz dopiero polowe 14 tygodnia, ale ten najgrozniejszy pierwszy trymestr jest za nami wiec powoli zaczynam sie rozkrecac Cytat:
co do znieczulenia to nie myslalam o tym jeszcze - sie zobaczy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#220 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie było mnie zaledwie 4 godziny, a tutaj 5 stron naprodukowałyście
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A czemu Ty nie chcesz brać znieczulenia? |
||
|
|
|
#221 |
|
Zadomowienie
|
a ja muszę się zmotywowac do zrobienia obiadu
mam lenia![]() cholerka mam w domu sajgonki ale nie mam sosu sojowego chyba mężu będzie musiał do sklepu wstąpic ![]() 2 h drzemki i 3 strony postów szalejecie kochane
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#222 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie mam ochotę kiedyś stanąć przed tymi rodzącymi roztrzęsionymi i powiedzieć.. no a ja rodziłam BEZ ![]() ![]() A po kolejne i w sumie ważne , to nie chcę ingerencji w naturę. Nie chcę niepotrzebnych niepożądanych efektów. Napiszę Wam może jakie ryzyko ja przedstawiam każdej kobiecie , której robię epidural (ZOP). One muszą najpierw podpisać zgodę. - czasem nie działa (nie wiadomo dlaczego) lub nie działa idealnie - może spaść ciśnienie krwi (dziecka również) -trzeba dawać plyny i leczyć jeśli za bardzo spadnie - po nakłuciu mozna cierpieć na zespół popunkcyjny- nie od razu a po kilkunastu godzinach ( silne bóle głowy) 1/100 kobiet, które czasem wymagają kolejnego epiduralu ze wstrzyknięciem krwi- jako takiej łatki z ang- blood patch ( jeśli ktoś chce jaśniejsze wyjaśnienia proszę pisać) - zwiększa się ryzyko porodów kleszczowych / próżnociągowych ( polskie terminy są mi obce) oraz ryzyko cesarki-zwiększa się ryzyko powstania duzego pęknięcia krocza (znowu nie mogę sobie przypomnieć fachowej polskiej nazwy z ang. perineal tear) -jest ryzyko zrobienia pełnego popu- zneczulenia takiego jak do normalnej cesarki dużo większą igłą niż potrzeba. - nadal jest niewielkie ryzyko uszkodzenia nerwu To są podstawowe rzeczy , o których mówię pacjentkom. Jeszcze nie zdarzyło mi się, że któraś po otrzymaniu tych info odmówiła. I wszystkie są baaardzo wdzięczne jak środek zaczyna działać ![]() Aleee u mnie ziiimno jest brrrr |
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Anagat to podziel się ze mną temperaturą, bo u mnie w mieszkaniu 29 i ledwo wytrzymuję
![]() Ja na dzisiejszy dzień nie wyobrażam sobie jak mogłabym rodzić bez znieczulenia. Chciałabym, żeby porody były dziedziczne, bo moja mama urodziła mnie bez pęknięcia .
|
|
|
|
#225 | ||||
|
Rozeznanie
|
witam was w nowej części
rano jak wychodziłam patrzę 3 str, myślę jakoś nadrobię wracam 8 ![]() ![]() gratulacje dla wszystkich nowych mam Cytat:
tylko serduszka nie dał posłuchać ![]() Cytat:
kilka dni temu leżałam na plecach i trzymałam ręce na brzuchu i czułam jakby coś bardzo mocno mi napierało w miejscu gdzie jest maluch. trwało to może z 5-10 minut z przerwami małymi, ale to chyba niemożliwe żeby to były ruchy i tak wcześnie żebym je mogła poczuć????? współczuję wam dziewczyny z tymi kolejkami moja lek pod tym względem to anioł bo sama mnie umawia na konkretne terminy i specjalnie dla mnie przyjeżdża te 15 minut wcześniej a przecież nie musi bo to nawet nie prywatne wizyty. mama mi zaproponowała żeby jej zanieść jakąś kawę czy cuś za jej pomoc ale kurczę ja chyba tak nie potrafię ![]() Cytat:
a że wszyscy(!!) się nastawiają na chłopaka to podejrzewam że będą zakupy w rodzinie na niebieskonarazie zabrałam siostrze małe skarpeteczki z kubusiem puchatkiem i dostałam superancka kuteczkę dżinsową rozm 68 Cytat:
a daty to bardzo fajnie sie u ciebie ułożyły ![]() A ja mam pytanie odnośnie toxo wyszło mi tak IgG 0 (norma 0,0- 8,0) IgM 0,03 (0-0,65) i co to oznacza? to są wartości minusowe czy dodatnie? |
||||
|
|
|
#226 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a IgM 0,03 oznacza ze jestes teraz zdrowa bo norma jest od 0-0,65 (ta kreska to nie minus a przedzial)
|
|
#227 |
|
Zadomowienie
|
ajjj ale bym cos kwaśnego jakiś owoc kwaskowy albo coca cola z cytryną pomarańcza albo grapefruit a najlepiej pomelo
![]()
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#228 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czasem wyniki są już oznaczone (-) lub (+) a powiedz mi jeszcze czy to badanie toxo to jest to samo co badanie immunoglobulin IgG i IgM (całkowitych/nieswoistych)??? ja się nie znam na tym kompletnie |
|
|
|
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
Tikki hehe , biorę od Ciebie 10 stopni
![]() Lepiej???A co do pęknięcia. Ja się nie boję pęknięcia kontrolowanego , ja się boję dużego pęknięcia..brrr Więc mam nadzieję, że mnie natną, a potem ładnie zszyją
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 |
|
Rozeznanie
|
A i moja skleroza zapomniałam a chciałam się wam pochwalić naszym robaczkiem
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Anagat...o wiele lepiej
Dodam, że ja okna mam na cień, więc na słońcu na zewnątrz jest pewnie ze 40 .---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Negila jaki słodziak
|
|
|
|
#232 |
|
Zadomowienie
|
Negila, cuuudnie
![]() Tikki - cieszę się, że się przydałam.. Ale u mnie dalej deszcz wiatr... a te 10 stopni to farelka mi nagrzała hehe Ale suma sumarum ja i tak lubię irlandzką pogodę
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ochotę na coś słodkiego...choćby nawet 1 kostka czekolady...ale u mnie są wszystkie sklepy zamknięte od 14-17
|
|
|
|
#234 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na toxo robi sie tylko toxo IgG i toxo IgG (jedno- IgG swiadczy o przebytym zakazeniu czyli obecnosc p/cial w krwi a drugie IgM o tym czy jest swieze zarazenie czyli czy w chwili obecnej chorujesz) Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- negila dodam jeszcze ze badanie IgG i IgM wykonuje sie nie tylko przy toksoplazmozie ale tez innych chorobach jak cytomegalia, rozyczka (jesli chodzi o ciaze). Chodzi glownie o stwierdzenie czy sa p/ciala we krwi zwiazane ze starym zakazeniem czy swiezym. Nie wiem jak to jeszcze mozna wytlumaczyc ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do bioder, mnie boli jedno juz od miesiąca, w dzień to jeszcze jakoś mniej, ale najgorzej jest w nocy, nie ma dobrej dla mnie pozycji, przekręcam się ze sto razy i budzę. Znam kilka dziewczyn które tak miały w ciąży... nie wiem czemu Może to biodra się poszerzają albo coś.
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zadomowienie
|
przywołana do tablicy, chciałam się usprawiedliwić - ja po prostu za Wami nie nadążam
pracuję, i nie mam możliwości w pracy czytać, a jak przychodze do domu i widzę 6 stron, to nie wiem od czego zacząćale pochwalę się dzidziolem, bo wczoraj byłam na USG, bejbik machał do mnie rączkami i nóżkami. i łapał się za głowę ![]() generalnie wszystko dobrze, wyniki świetne i w ogóle tak trzymać ![]() tyle że jestem tu jedną z wcześniejszych "porodówek", bo termin ciągle wychodzi mi pod koniec lutego. ale ja tam trzymam się marca ![]() zaczęliśmy 16 tydzień ![]() Cytat:
wolałabym, żeby teraz też tak było
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
Sjesta
. Sklepy w tych godzinach mają przerwę obiadową. A ja właśnie jak mam ochotę wyjść na zakupy to jest tak 15, 16. Więc się wkurzam |
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze ze was znalazlam
Fajny tytulik mamy niepowtarzalny ![]() U mnie stara bieda Praktyka dom , obowiazki , püieczenie tortow Padam na twarz ale oby do soboty Gizmiatko wyslij PW do moderatorow o zamkniecie tamtego watku szajajba w pierwszym poscie nie dzialaja linki te na dole
Edytowane przez Kathi75 Czas edycji: 2011-09-07 o 17:01 |
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
weszłam na sekunde
my już po obiadku jedliśmy ryż z piersią i warzywkami a teraz idziemy robić wspólnie gołąbki ![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Acha ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- zmykam może później zajrzę... miłego wieczorka
|
|
|
|
#240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super ze z dzidzia wszystko w porzadku ![]() Cytat:
![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

)

Ale na szczęście już mi go cofnięto 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Może to biodra się poszerzają albo coś.