![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: obowiązek sprzątania w domu TŻ...
powiem tak.. książki kucharskie uwielbiam. mój mąż kupuje je mi namiętnie, bo uwielbiamy jeść, gotować i wyprawiać przyjęcia.
natomiast książka o usuwaniu plam, stosowaniu octu do szyb, prasowaniu itd. obraża moją inteligencję. w sklepie jest spray do szyb, spray do drewna, dwa płyny do podłóg i wystarczy. chyba każdy, kto ma 30+ wie jak sprzątać ![]() uważam, że jak kogoś nie znamy na tyle, żeby dostosować prezent, to należy kupić neutralny. np. krem. książkę o podróżach. poza tym pięknie oprawiona książka kucharska zawsze jest wspaniałym prezentem. james olivier, sushi. to tak jak licealiści nie czytają książek dla przedszkolaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale to mniejsza z tym. Moim zdaniem chodzi po prostu o intencje. Tutaj ewidentnie teściowa sobie zakpiła z dziewczyny. Najpierw powiedziała, że ma dla niej prezent, a potem okazało się, że prezentem jest mop, którym dziewczyna ma myć dom teściowej. I jeszcze komentarz teściowej, że przecież dziewczyna lubi myć schody. No wspaniale ![]()
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz całkowitą rację, lecz no wiesz, nie każdy tak myśli i kupi np Ci taką książkę, a nie chce Ciebie obrazić. Weź to pod uwagę i nie dąsaj się już. Nie będziesz tego czytać, to trudno. Lepiej się nie kłócić ![]() Teściowa mogła naprawdę pomyśleć, że Ci się przyda, bo w końcu może jesteście świeżym małżeństwem i uznała, że to będzie dobry prezent. Nie odbieraj tego tak personalnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Layla79 Zachowujesz się jak rozkapryszone dziecko,które nie dostało takiej zabawki jaką chciało. Trochę dystansu i szacunku jednak do matki swojego męża.
![]() |
![]() |
#215 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wątek, to przytaczane tu przez autorkę przykłady są w najlepszym razie abstrakcyjne, ale faktycznie hardcorowe, natomiast odpowiadając na pytanie Twoje - ja z kolei uważam, że jeśli ktoś przesiaduje u kogoś całymi dniami a w łikendy to już w ogóle, wersja z nocowaniem, to nie robi żadnej łaski wieszając się na odkurzaczu np. I że taka osoba sama powinna o tym wiedzieć i się zaoferować, a nie czekać na grafik. ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
Cytuję swoją wypowiedź: " Jak poproszę go o pomoc przy sprzątaniu, czy sam zaproponuje że pomoże- to bardzo proszę, oczywiście wtedy mi pomaga."
Edytowane przez keira2008 Czas edycji: 2011-11-20 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Tak, tylko zażartowałam. Wiadomo,że facet nie będzie się głupotami babskimi zajmował (pranie, gotowanie). Stworzony jest przecie do wyższych celów
![]() A teraz wybaczcie drogie Panie, ale muszę chłopu skarpety zacerować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ---------- Akurat to co autorka opisała w tym wątku to nie wiadomo, czy smiać się, czy śmiać się ciszej, ale odwracając nieco sytuację, to dla mnie to jest normalna sprawa, że np. młodzi korzystają z jednej z łazienek najczęsciej (bo tak się zdarza, gdy dom jest niemały) i mają obowiązek sami ją sprzątać, i ten obowiązek dotyczy także jakoś regularnie przebywającej w tym domu dziewczyny chłopaka (i tu już oni pomiędzy powinni się jakoś ze sobą w tym temacie dogadać, a jeśli ze względu na rodzeństwo parek jest więcej - to tym bardziej). Więc jak tak czytam w co drugim poście ''ha ha ha, sprzątanie u ''teściówki'' to się zastanawiam, czy to jest taka normalna dla spoleczeństwa jako takiego sprawa zwalać się komuś regularnie na głowę i jeszcze uważać, że się ma same prawa, obowiązków zero i jak ktoś by śmiał oczekiwać sprzątania chociażby po sobie. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-11-20 o 22:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Już mi się nie chce z toba dyskutować bo ja swoje a ty swoje. Na tym kończe.
![]() |
![]() |
#222 |
BAN stały
|
No tak, bo to Twój chłopak wg tego co napisałaś jest u Ciebie codziennie w domu od południa do samiuśkiego wieczora plus sypianie w łikendy, jada kolacje i czasem obiady i to Ty nie wyobrażasz sobie, żeby np. sprzątał korytarz po którym stąpa, i to jeszcze z jakąś częstotliwością może.
![]() ![]() A ja tylko mowię mniej więcej to, co od początku - gdybym była matką trzech chłopaków i kazdy by mi sprowadzał do domu swą zacną połowicę na pomieszkiwanko i nocowanko, to wysoce prawdopodobne, że bardzo szybko by mi się nie chciało musieć krzątać się jeszcze przy trzech osobach (trzy osóbki to tak jakby nowa rodzina jeśli chodzi o liczebność). ![]() Również pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, pomoc jest normalna, ale Ty nie widzisz, że tę dziewczynę jawnie wykorzystują?
![]() A teksty, żeby wpadła wcześniej niż w sobotę, bo ma zrobić obiad? To pokazuje, że chyba tylko po to jest tam potrzebna. Ja rozumiem jakieś zwrócenie uwagi, że mogłaby trochę pomóc, bo ja też bym tak do gościa mogła powiedzieć, ale wręczanie mopa i jeszcze mówienie, że ma przyjechać, by zrobić obiad, no to sorry, ale to przesada. No i jeszcze to ,że jak ona tam wpada, to taki syf, jakby specjalnie myśleli, że ona wpadnie to posprząta... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
BAN stały
|
No pewnie, że ją jawnie wykorzystują i to chyba widać na kilometr, że coś jest nie tak, skoro dziewczyna sobie w sobotę licencjatu nie mogła popisać i zajechac do boja na sobotę wieczór gdy tenże wolny wreszcie, tylko narzucił jej, delikatnie mówiąc, dziwaczny obyczaj przebywania w swoim domu od piątku wieczór i jeżdżenia na mopach, ale patrząc też na to z drugiej strony, naprawdę się aż tak dziwicie tej teściowej, że nie ma zamiaru jeszcze zajmować się ''nowymi domownikami''? Bo ja się jej nie dziwię nic a nic, zabawa w tym, że wcale dziewczyna nie musiała tam jeździć i wątpliwie się gościć. Z 3ej strony, gdyby ja była facetem i budowała tak zwanie dla swojej kobiety dom (trudno, żebym nie mając slubu i nie biorąc wkładu finansowego od narzeczonej zaczynała myslenie od statusu prawnego połowicy względem schedy) to też bym chciała, żeby ona jakoś sie do tego dzieła przykładała, np. odciążając mnie w domowych obowiązkach w tym czasie, gdy ja latam z wiadrami betonu po stropie
![]() ![]() ![]() Bo ona teraz schodów w tym domu nie umyje, on to ma zrobić sam, ale dom wybudować to też musi sam. I ona to się będzie mogła za parę lat sprowadzić na gotowe. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-11-20 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wow, zgadzam się z Tobą ![]() Mój jest ze mną u mnie od rana do wieczora. Je u nas i ogólnie spędza całe dnie (nie liczymy czasu kiedy jest na uczelni, bo też nie jest tam codziennie). I tak od kilku lat. Sam z siebie przejął pewne nasze obowiązki, czy to moje opróżnianie zmywarki czy wynoszenie śmieci ojca. Również odkurza i w razie potrzeby wyprowadzi psa. Na większe sprzątanie ja sama mu nie pozwalam bo zwyczajnie coś mi przestawi, schowa i będzie ryk ![]() Proszę go o zrobienie czegoś (prosiłam, teraz nie muszę) ale nie wyobrażam sobie dania mu grafiku z wypisanymi jego obowiązkami ![]() Autorka jest wykorzystywana, bo mogłaby przyjeżdżać tylko na jeden dzień (no, 1,5 dnia) a przyjeżdża na więcej właśnie po to, żeby sprzątać i gotować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
BAN stały
|
A juz pomijam, ze tesciowa moze nie lubic "synowej" i z przyjemnoscia pracowac nad rozpadem relacji np. dzialajac dziewczynie chlopaka solidnie na nerwy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I rozumiem, sama łapię za mopa, myje talerze gdy jestem u kogoś, to jest jasne, ale nie po to mnie zapraszają ![]() swoja drogą - umyć wc -ok, ale co to za rodzina, która nwet wymiocin nie potrafi po sobie sprzątnać ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu nie chodziło o poradnik "jak wywabiać plamy", czy "jak myć samochód, aby nie zniszczyć karoserii", ale o "poradnik" w stylu pani domu z lat 50-tych, czyli "Twoje powinności wobec męża to...". Różnica zasadnicza, dziwię się, że tego nie czujesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
miałam to napisać na początku, ale jakoś mi umknęło... ja co drugi weekend studiuje, więc nie ma mnie prawie całe dnie u TŻ... studiuje dziennie, ale niektóre zajęcia mam w weekendy (te z specjalności, nie utworzono mojej wybranej specjalności na studiach dziennych).. wcześniej miałam zajęcia np po 5 h dziennie, teraz będę mieć po ok 8-10 h w weekendy
![]() co do jedzenia u nich, to staram się często kupować sama sobie cos i tam podgrzać, niestety nie zawsze to się udaje ![]() głupio mi strasznie tyle tam przesiadywac, zdaje sobie z tego sprawe, że utrzymawanie takiej kolejnej osoby kosztuje... na szczęście teraz będzie mnie tam mniej ![]() wczoraj mamie TŻ przy obiedzie kluski się rozlatywały i powiedziała, ze jakbym została w domu w sobotę a nie uciekła na działkę z moim TŻ to by były dobre kluski ;P (robię lepsze niż ona, zawsze w sobote na niedziele).. nie wiem, może to miał być komplement,.. ;P teściowa dała nam do spróbowania capuccino czekoladowe, którym się podobno dziennie delektuje z A. .. powiedziała, że jak chcemy więcej to mamy sobie kupić, bo drogie było ;D mój TŻ się spytał wczoraj swojej mamy czy jest coś słodkiego a ona, że jak chce to ma sobie kupić... potem wyciągła jakieś ciasteczka itp., bo miała przyjechać jedna z jej synowych ;P tylko, że mój TŻ też nieraz kupi jakieś ciasto, daje na życie itd...
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Jesteś strasznie dziwną osobą...
Mówisz,że się nie spotkasz,a potem i tak jedziesz...Wolałabym zapłacić i nocować w akademiku niż mieć Tż nieszanującego mnie. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie.
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
czyli wszystko w porządku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Konto usunięte
|
Mam wrażenie że do ciebie nic autorko nie trafiło ale... twoja sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
Jak grochem o ścianę. Już nie mam dla Ciebie współczucia, bo tak jawnej głupocie nie współczuję.
Życzę Ci w prezencie pod choinkę profesjonalnego wałka do robienia ciasta na kluski od teściowej, na to dzięki swojej postawie zasługujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
Z tego całego wątku to mam ochotę na kluski
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
Powodzenia
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
albo " Tż każe mi przyjeżdżać już w czwartki, gdyż jego bratowa urodziła i musi dojść do siebie, a dzieckiem trzeba się zająć i dom ogarnąć, a jego mama ma już za dużo pracy"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zadomowienie
|
Brak słów. Nie masz własnego zdania, że musisz w każdy wolny weekend jeździć do narzeczonego do domu? Żeby nie jechać potrzebna ci jest wymówka w postaci zajęć na studiach?
Ja bym tam nie jeździła gdyby teściowa tak mnie traktowała. Do robienia klusek się nadajesz, ale żeby poczęstować cię kawą czy ciastkiem to już nie. Za grosz honoru dziewczyno nie masz. Nie wiem co ty tam jeszcze robisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.