|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Probelm z sikaniem
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sikający problem!!! Ratunku!!!
Kolejny dzień już prawie za mną i Gandim... popołudniu było prawdziwe "zasikanie" a jak zrobił to zaraz po tym jak umyłam podłogę to myślałam, ze wyjdę z siebie i stanę obok...
![]() ![]() Za każde siku na dworze nagradzam go... nie zawsze smakołykami ale czułymi pieszczotami i widać, że chyba jakoś skutkuje, bo teraz idzie się załatwić i w te pędy leci do mnie po nagrodę... (inteligentna bestia? ![]() Tym razem nie zawiodę Was i na noc drzwi będą zamknięte... trudno rano posprzątam... Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas sprawdzilo sie spanie z psiakiem na podlodze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#214 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jestem z niego taka dumna, że aż niemożliwe ![]() to dziś kolejny dzień nauki wierzę, że Gandalf to pojętna bestyja... trzymajcie kciuki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Przecież to jest młody piesek i jeszcze się nauczy, że w domku się nie sika,
mój dopiero gdy miał pół roku przestał sikać w domu, więc spokojnie, nie ma się co zamartwiać.
![]() |
#216 |
Przyczajenie
|
Rozrabiara88 może piesek za dużo pije? Mój pies nigdy nie miał problemu z "trzymaniem", ale jak cała rodzinka zaczęła dawać jej cały czas wodę to problemy się zaczęły... Na pewno nie dobrym pomysłem jest karcenie psa, możesz tym tylko sprawić, że psiak będzie się ciebie bał. A jeśli pije dużo wody to dobrym sposobem może być dawanie mu do miski kostek lodu, podobno działa. Na razie twój psiak jest malutki więc może jeszcze nie kojarzyć, że załatwianie się w domu to zły pomysł
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Z sił opadam przy Gandalfie... czasem przegina.. dzis zostawiłam go dosłownie na trzy godzinki samego... oczywiście przed wyjściem było siusiu... a kiedy wróciłam mój przedpokój przedstawiał widok katastrofy sikającej...
![]() ![]() Fakt Gandi pije ile może i ile widzi... więc skorzystałam z rady z kostkami lodu i...? ![]() Efekt był... cała kuchnia w wodzie i pies łowiący kostki lodu żeby je tylko pogryźć i zjeść... ![]() Efektów jak na razie żadnych ale dajemy sobie czas jeszcze na efekty... na razie to tyle u nas ![]() Dzięki za zainteresowanie ![]()
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ogranicz mu wode ![]() A to jak zostaje sam w domu, jest nieuniknione sikanie. Pociesz sie jeszcze, ze moze dojsc niszczenie rzeczy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
ja mojego nauczyłam w ten sposób że rozkładałam dużo gazet w pokoju którym przebywa..i on nie mając wyborą musiał sie załatwić na gazete..potem go pochwaliłam i dałam nagrode ( np kostke albo te ciasteczka dla psów) potem stopniowo ubierałam gazet i zostawiłam jedną przy drzwiach żeby skojarzył sikanie z wychodzeniem na pole..;]
spróbuj..aha i trzeba być cierpliwym ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Rozeznanie
|
Night Saturday, mój jeden psiak posikiwał w domu tak jak Twój i nie udało się go tego oduczyć. Dopiero po bardzo długim okresie wyszło na to, że jego sikanie spowodowane jest chorobą. Teraz dostaje leki i nie siusia. Dlatego jeśli dalsze próby nauki załatwiania się na dworze nie przyniosą skutku to wybierzcie się do weterynarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, że nie pisałam ale codzienność czasem pochłania nas bez reszty...
Ale wracając do tematu możemy się pochwalić, że Gandalf czyni spore postępy w nauce... wypuszczam go często i troszkę ograniczam mu wodę, znaczy dostaje tyle ile naprawdę potrzebuje... od kilku dni nie było ani jednego siku w domu a już nie wspomnę o kupce... ![]() ![]() Ale nie chwalę dnia przez zachodem słońca i napiszę jeszcze co u nas... Wam bardzo dziękuję raz jeszcze... bo ten sukces po części jest Waszą zasługą ![]() ![]() ![]() Droga Śrubko Gandalf dokonuje zniszczeń niesamowitych... otóż rozprawił się już z drewnianą półką i schodami a nie wspomnę, że ma na sumieniu również sześć skórzanych krzeseł w jadalni...Więc to taki mały bilans po dwóch miesiącach... ale nie załamujmy się... trzeba się było liczyc z konsekwencjami posiadania zwierzątek... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pies musi mieć stały dostęp do miski z czystą wodą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomyślałaś, że może to być objaw jakiejś choroby? psy też chorują na cukrzycę, na przykład. Między jedzeniem a wodą jest ogromna różnica, dla dobra swojego psa dokształć się trochę w tym temacie.
![]() |
![]() |
#225 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Mozna sprawdzic czy pies ma wystarczajaca ilosc wody poprzez jego siersc, trzeba zlapac skore i puscic, jesli ladnie sie uklada szybko z powrotem, tak jakby rozplywala, to jest ok, jesli nie chce sie z powrotem ulozyc szybko, oznacza, ze pies ma za malo wody.
![]() |
![]() |
#226 |
Raczkowanie
|
Złapałam za sierść i wygląda na to, że wszystko w porządku z jego nawadnianiem... przecież nie chcę mu zrobić krzywdy bo to moje dzieciątko jest
![]() Myślę, że obejdzie się bez klatki bo zamykamy mu drzwi do salonu i kuchni więc ma cały przedpokój dla siebie... ostatnio zaczął czytać namiętnie książkę telefoniczną... co prawda papier zbieram garściami ale wolę to niż ma zeżreć coś innego... ![]() Zastanawiam się czy może nie potrzebuje więcej zabawek... znaczy staram się mu coś tam kupić nowego od czasu do czasu i ma już swoją ulubioną kolekcję... po prostu go chyba zęby swędzą ![]() Na razie nie zapeszam wszystko jest ok i Gandi wychodząc jakieś 6 - 8 razy dziennie nie robi w domu... teraz jak się przekonam, że on naprawdę taki bystry jest to zacznę zmniejszać ilość spacerów do 3-4 bo przecież mam nadzieję znaleźć niedługo pracę i musi się trochę nauczyć dłużej przytrzymywać... ![]()
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#228 |
Przyczajenie
|
Nie ma mnie większość czasu w domu i jak piesek mały może się nauczyć sam załatwiać w jedno miejsce? Są te maty do załatwiania się dla psów., myślicie że nauczył by się za pomocą tych mat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
taka domowa siusialnia jest tylko chwilowym rozwiązaniem, jak się piesek przyzwyczai to będzie tylko w mieszkaniu to robił. Młody piesek 6-8 razy w ciągu doby może się załatwiać, ze starszym 3 spacerki to minimum.
![]() |
![]() |
#230 |
Przyczajenie
|
Staram sie pieskowi poświęcać jak najwięcej czasu. i jak jestem w domu wychodzę z nim na dwór żeby się załatwił. ale w nocy i do południa nie mam jak go przypilnować żeby załatwiał się na dworze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
![]()
Jestem szczęśliwą posiadaczką 1,5 rocznego mopsa. Pierwszą jego właścicielką do 7 miesiąca była inna kobieta.
Mój problem polega na tym, że w ciągu dnia i w nocy (koło 2, 3 czy 4). Pies zaczyna piszczeć. Kiedyś gdy zaczynał piszczeć (jak był mały) to leciałam z nim na spacer, bo po piszczeniu zawsze zostawił coś na podłodze (siusiu lub kupę), a chciałam tego uniknąć. Teraz się nauczył, że gdy zapiszczy pójdzie na spacer... Ale to jest męczące, gdy po całym dniu, gdy marzę o spaniu i już leżę w łóżku, wchodzi na mnie taka mała istota i piszczy do ucha, albo usiądzie na podłodze i piszczy bądź chwyta za kołdrę i ją ściąga. Gdy wrócę ze spaceru z nim, leci do miski. I godzine później muszę znów z nim lecieć na dół. Mam starszego psa cocker spaniela (4 lata) i nigdy tak nie robił. Potrafi cały dzień wytrzymać, nawet gdy wypije miskę wody. Macie jakieś pomysł, które mogłyby mi pomóc z problemem częstego sikania? Edytowane przez Abrada Czas edycji: 2010-01-26 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Problem z załatwianiem
Cytat:
Cytat:
Dostęp do wody powinien mieć cały czas, staraj się go troszeczkę 'poćwiczyć', bo przecież dorosły pies nie będzie mógł sikać co chwilkę jak szczeniak. Nie leć na każde jego 'widzi mi się'. Jeżeli to konieczne to np. od 19 chowaj miskę na noc przez jakichś czas. Albo dawaj mało wody. Może nauczy się nie pić na noc. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Rozeznanie
|
Abrada, po prostu nauczyłaś psa, że jak chce wyjść to piszczy, wiec musisz teraz go oduczyć. Ustal stałe godziny wyjścia na spacer i karmienia. Jak już koleżanki napisały jedzenie nie powinno być cały czas w misce, za to świeża woda musi koniecznie.
Jak zaczniesz w ustalonych godzinach wychodzić na spacer to jak piszczy w nocy zignoruj go. Wiem, że może być to męczące, ale wytrzymaj. Pies w końcu zrozumie, że piszczenie nie pomaga. Ja miałam podobny problem ze swoim. Otóż miał zapalenie pęcherza. Wychodziłam na każde piśnięcie w nocy i w dzień. Pies dostał lekarstwa, wyzdrowiał a przychodzenie i piszczenie w nocy na spacer zostało. Jak się zorientowałam, że mnie skubaniec wykorzystuje to przestałam zwracać na niego uwagę i w ciągu 2 dni się skończyło piszczenie. U Ciebie może to trwać dłużej, ale bądź konsekwentna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Przyczajenie
|
Ja mu daję jedzenie zawsze rano o tej samej godzinie, przed szkołą zawsze mnie budzi o 6:40, po powrocie ze spaceru dostaje jeść.
Tylko właśnie może być problem z tymi regularnymi posiłkami... Moja mama go zabiera ze sobą do pracy, żebym nie musiała latać na 4 piętro kilka razy. I czasem wraca o 15, 16, a nawet o 17. Wczoraj po powrocie od mamy, wypił miskę wody. Zostawiłam go w pokoju zamkniętego i wyszłam ok 20. Skubaniec gdy jest sam w pokoju, to nie piszczy za spacerem nawet jak wypije całą miskę. Wodę mu ograniczam, bo co przyjdę do kuchni to miska pusta, potrafi wypij całą miskę wody i pół godziny później zrobić to samo. Może powiem mamie żeby mu dawała o 13 jeść w sklepie, ja bym dawała mu o 17, same chrupki. I o 20 obiad. ( o 7 śniadanie) Myślicie, że taki harmonogram wystarczy? ![]() Dodam jeszcze, że wcześniej próbowałam ignorować jego piszczenie, to zrobił kupę na kafelkach. Nie dałam mu klapsa, ani nic z tych rzeczy bo to nie pomaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
Mój sam sobie dozuje jedzenie, je wtedy kiedy ja jem obiad, śniadanie czy kolacje. Po każdym posiłku spacer.
![]() Tobie bym radziła ustalić mu te pory jedzenia i wychodzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zadomowienie
|
Psa powinno się wyprowadzać przed posiłkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zadomowienie
|
Jeśli pies pije bardzo dużo wody to należy się z nim udać do weterynarza. Nadmierne pragnienie często jest oznaką choroby. Zdrowy, młody pies spokojnie może wytrzymać 8 godzin bez załatwiania.
Spróbuj przez kilka dni dokładnie wyliczać ile pies wypija i powiedzieć o tym wetowi. On oceni czy to zły objaw czy po prostu pies jest nauczony wymuszania spacerów ![]()
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Przyczajenie
|
Tak też zrobię, dziękuję za rady ;*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
nauka czystości kluczowa sprawa- porady
Kochani.
przeczytałam chyba już wszystko co się da na temat tego jak nauczyć pieska załatwiania się na zewnątrz i zdaje się że moja sunia ma inne zdanie na ten temat ![]() podzielcie się swoimi doświadczeniami w dizedzinie treningu czystości. byćmoże uda mi się coś wdrożyć... w ramach wyjaśnienia, mam 4 (prawie 5-cio miesięczną suczkę westie)- jest ze mną od 3 tygodni. załatwianie swoich potrzeb w jedny miejscu w domu (na macie / gazecie) mamy opracowane i udało się to wdrożyc stosunkowo szybko. więc ze sprzątaniem nie ma wielkich problemów, ale zapach w domu.... dla przykładu podam super sytuację. moja sunia zdrzemnęła się wczoraj jakieś 3 godziny, po wstaniu pobawiła sie jakieś 15 minut zabawką, po czym udała się do miski i opróżniła zawartość oraz popiła wodą. Ja obserwowałam ją ten cały czas wiedząc, że pieski po śnie, zabawie i jedzeniu mają zwyczaj się załatwić (ludzie z resztą też bardzo od tego shematu nie odbiegają) więc lece na dwór, pewna, że mam sukces w kieszeni. 45 minut spokojnego spaceru z postojami aby się mogła rozejrzeć... i nic 2 godziny później. i owszem, w domu, na macie, jak najbardziej. czasem zdarzy jej sie załatwić potrzeby na dworzu. jest chwalona i owszem, przekąskę dostaje. ale od dwóch dni regres do załatwiania się w domu. (kupiłam też do mat takie kropelki do treningu, kiedy spryskam ziemie, to obchodzi je szerokim łukiem, a w domu zadziałały z matą) czy sprzątanie po piesku (na dworze) nie daje jej czasem sygnału, że nie powinna tego robić na dworzu? jak sprawić że piesek się zrelaksuje na dworzu (moja sunia jest płochliwa, i ciągle ją coś rozprasza, ptaki, żaby, samochód, kroki, wiatr, cokolwiek,) z góry dzięki chętnym za zabranie głosu, jeśli takowi się znajdą P.S. otrzymałam radę, że nie mogę chodzić z pieskiem więcej niż 30 minut, bo to za dużo dla niej więc przetrzymywanie jej na spacerze nie wchodzi w grę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.