|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jak długo poszukujesz pracy? | |||
od niedawna (mniej niż 3 miesiące) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 28,89% |
3 - 6 miesięcy |
64 | 23,70% |
Ponad pół roku |
38 | 14,07% |
Ponad rok |
49 | 18,15% |
Ponad 2 lata |
20 | 7,41% |
Ponad 3 i dłużej |
21 | 7,78% |
Głosujący: 270. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
BAN stały
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się. Część IV
Ja się nie dostałam , to był staż urzędniczy nie przez UP, i wiem,że ludzie po prawie mieli problem duży z testem i z pismami. Wygrał chłopak, który był na praktyce w sądzie i może już takie pisma pisał.
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Konto usunięte
|
A tak z ciekawości, te ogłoszenia są w BIP? Bo coś ta strona ostatnio mi nie hula
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#214 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
dowiedziałam się od znajomej,że na stanowisko specjalisty ds. kadr i płac w markecie, który otworzą pewnie niedługo bo była rozmowa, każdemu kandydatowi dali test na 5 stron z liczenia różnych rzeczy. W sumie nie poszłam na rozmowę,nie mając doświadczenia i sądziłam,że to będzie kryterium wyboru. A liczyć mogłam spróbować, np. podatki.Ale skąd mogłam wiedzieć?
http://www.joemonster.org/art/18875/...prace?skad=rss |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Widać, że rozmowa kwalifikacyjna zależy często od prozaicznej, ale ważnej rzeczy - szczęścia... ![]()
![]() |
#219 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Babka, z którą wczoraj miałam rozmowę o staż dzwoniła do mnie o 20.00 i powiedziała, że nie widzi mnie na stażu w dziale HR, ale być może będzie możliwość odbycia go w innym dziale, jeżeli nie z ramienia EFS to z ramienia samej firmy (oczywiście płatny). We wtorek będę wiedzieć. Jak tylko dostanę pracę, wyprowadzam się, bo mnie nierwy zjedzą w domu. Cytat:
![]() |
#220 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#221 | |
BAN stały
|
Cytat:
Myśle, że najlepiej mają osoby, które kończą nauczanie wczesnoszkolne i przedszkolne , idą pracować do przedszkola i nie wymagają od nich jakiś rzeczy, których na studiach nie uczą, nie muszą wiele uczyć się praktycznych rzeczy, bo już wszystko, ze studiów umieją. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-16 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Przyczajenie
|
Tajkuna...ZAWSZE można powiedzieć, że nauczenie się kolejnego programu nie jest dla Ciebie problemem. Mówię to z własnego doświadczenia. Nikt mnie nie uczył programów zanim nie zaczęłam pracy i mimo, iż znajomości wymagano - słowa, że chętnie się nauczysz, działają TYLKO na Twoją KORZYŚĆ. !!
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do pedagogiki to fakt, że starając się o pracę nie ma żadnego konkursu, ale trzeba posiadać widoczne umiejętności. Ze mną na studiach były dziewczyny, które stresowały się nawet praktykami. Pedagog nie może być lękliwy, czy nieśmiały. Ja starając się o półroczny staż w przedszkolu nie robiłam sobie dużych nadziei, bo nie byłam po 5 letnich studiach z ped. przedszkolnej. Zabrałam za to swoje portfolio, w którym były moje własne konspekty zajęć, które robiłam na studiach. Po prostu zebrałam w teczkę i ładnie oprawiłam. Pani dyrektor była wniebowzięta. Też były pewnie spekulacje dlaczego ktoś z niepełnym wykształceniem kierunkowym dostał ten staż. Ja lubię mówić, nie boję się mówić i to procentuję. Ważne żeby mieć na siebie pomysł i przebić się przez ten mur kandydatów. Edytowane przez kasiuletka Czas edycji: 2011-12-16 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Rozeznanie
|
ja wzasadzie nie znam innej pracy niż urzedniczej
![]() teraz też będę urzednikiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Przyczajenie
|
Też nie do końca się zgodzę Tajkuno ponieważ wysyłając aplikacje piszesz również list motywacyjny - zazwyczaj. W nim także możesz umieścić takie informacje. Nie każda firma zatrudnia rekrutera z "krwi i kości". I weryfikacja zgłoszeń nie koniecznie musi się opierać na dogłębnej weryfikacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do innych odpowiedzi to ja bym dodał jeszcze, że pracownicy, którzy wchodzą do studzienki mają półokrągłe brzuchy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Dostałem maila z moim imieniem i nazwiskiem w tytule, o następującej treści: Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
BAN stały
|
yoopiter, Jak poszukiwania pracy? Raz na rok jestem w katowicach i śląsk to duża aglomeracja, i tak z ciekawości pytam jak tam ciężko z pracą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#229 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do konkursów w Sądzie. Brałam udział w kilku (na staż urzędniczy, czyli normalna umowa na rok, kurs, potem egzamin; nic z UP) i za każdym razem był sprawdzian z pisania na komputerze (zarówno ze słuchu, jak i z przepisywania z kartki) - był to pierwszy etap. Na drugim etapie była rozmowa, standardowe pytania, dlaczego chcę tam pracować, opowiedz coś o sobie itp. itd., ale były też pytania odnośnie ustroju sądów w Polsce, pytali się też gdzie w danym mieście znajduje się np. Sąd Apelacyjny. Czasami komputer i rozmowa były w jednym czasie, ale te dwa elementy zawsze były. Generalnie warto było znać ustrój sądów itp. - dość podstawowe rzeczy. Na staż nie udało mi się załapać, ale dostałam pracę na zastępstwo. I po jakimś czasie wystartowałam na staż w innym wydziale i dzięki temu, że miałam doświadczenie w Sądzie udało mi się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Rozeznanie
|
A ja mam w środę kolejna rozmowę o inny staż
![]() ![]()
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Danaeee, studiujesz/skończyłaś prawo/administrację? ![]()
![]() |
#232 |
Konto usunięte
|
Studiowałam administrację
![]() Ale generalnie u mnie są ludzie po pedagogikach, politologiach, zarządzaniach, fizjoterapiach i różnych innych rzeczach. Mało kto jest po administracji czy prawie... I jeszcze przypomniałam sobie, że chciałam coś napisać o Call Centre. Pracowałam w takowym. Pierwsza praca 6 lat temu za oszałamiającą stawkę 4,40zł za godzinę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te testy z pisania na komputerze troszkę mnie śmieszą ( ![]()
![]() |
#234 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pisanie to po prostu pisanie. Babka Ci coś dyktuje / czyta z kartki, a Ty masz to pisać. Tyle. Czasem jest na to na przykład minuta, napiszesz ile zdążysz, zapisujesz to / drukujesz i mają wtedy w miarę rozeznanie jak szybko piszesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyznam szczerze, że nigdy nie myślałam o pracy w sądzie, ale widzę, że, faktycznie, są ogłoszenia, więc może wystartuję w konkursach.
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-12-16 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
a ja mam pytanie do Was,pytanie z innej beczki -macie jakies sprawdzone kwatery w gorach? Chodzi mi o Zakopane,plissss
szukam na necie,wysyłam nawet juz meile... moze nawet coś doradzicie jakie strony sprawdzone czy cos.Chodzi o 30 i 31 grudnia... Bede wdzieczna za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#237 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio dzwoniłem do jednego biura rachunkowego w Gliwicach na pomoc księgowej (mam kursy i studiowałem to), to stanęło na tym, że mam wysłać cv, no to wysłałem i od tego czasu cisza. Już kiedyś pisałem, że mogę dojeżdżać, jestem mobilny, ale rekruterzy jak szukają np. w Bytomiu to biorą przede wszystkim ludzi z Bytomia... A komunikacja w GOP-ie mimo, że droga i jest do niej wiele uwag, to łączy praktycznie wszystkie miasta konurbacji. Także na mnie nie patrz jak na reprezentanta woj. śląskiego, bo jestem trochę "niemiarodajny", poza tym w Katowicach niby jest 4% bezrobocia, ale już w Sosnowcu gdzie mieszkam 13%, to sypialnia Katowic... No i kombinuję, żeby założyć działalność, bo na tzw. "normalną" pracę się już raczej nie doczekam. Dzisiaj byłem się podpisać w pup-ie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Też byłam wczoraj się zarejestrować. Gdy akurat siedziałam przy "swoim" biurku do innego podszedł chłopak, żeby zaktualizować swoje wykształcenie - bezrobotny inżynież
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Witam dziewuszki! Dołączam się do Was
![]() Studiuję Pedagogikę Pracy z doradztwem zawodowym teoretycznie po tym można pracować w kadrach, urząd itp.Rodzina ciśnie mnie, żeby poszła na wychowawczą i pracowała w przedszkolu albo w szkole ale ja nie chcę ! Aktualnie pracy szukam "wszędzie" może być to sklep, praca biurowa, czy nawet pub ! Ale jest ciężko... posiadam doświadczenie w handlu ale niestety jestem po operacji i lekarz na razie zabronił pracy fizycznej, ale jestem tak zdesperowana, że chyba zaryzykuję... Najgorsze jest ten moment kiedy cieszysz się, że zaprosili Cię na rozmowę a potem czekasz i nic... :< Też mam takie pytanie do Was czy warto wpisywać do CV doświadczenie w handlu np. sklepach aplikując do prac biurowych? Pozdrawiam! ![]()
#240 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W przedszkolu to możesz pracować bardziej po wczesnoszkolnej i przedszkolnej. Wychowawcza to raczej świetlice i ... też dyplomik w ramkę z tego możesz sobie oprawić ![]() Sorki za takie czarnowidztwo ale po ponad pół roku bezrobocia po pedagogice jakoś samo tak ze mnie to wyłazi. Ale nie poddaje się! Wiem, że kiedyś się uda ![]() A i jeszcze chciałam dodać, że nie ma co patrzeć na rodzinę, tylko iść na to, co Tobie się podoba. Nic na siłę.
- magister już jest! - staram się myśleć pozytywnie - jestem z moim M. już 5 lat ! ![]() Edytowane przez Palulina Czas edycji: 2011-12-16 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.