![]() |
#211 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Nie no, ja właśnie zaznaczyłam, że jak ma mało pieniędzy to raz sobie, raz dziecku - to nie jest wieczne oszczędzanie na sobie.
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32571306]No litości.
Ja nie wiem, skąd roszczenia bierzesz, bo normalny dzieciak w podstawówce to nie dostaje codziennie kasy. Matka daje sok/herbatę z domu (a tak, herbatę też, wielu nie stać na codzienny sok), kanapki czy owoca a chusteczki w kieszeń (a i tak najczęściej dzieciaki smarkają w rękaw ![]() Blagam juz skonczcie z tymi roszczeniami, bo z normalnych rzeczy robicie luksusy jak na dwor krolowej Elzbiety. Za ten soczek, chusteczki mozesz wstawic dowolna rzecz. O kasie juz pisalam, wiec dalej sobie daruje ![]() Co do drugiego - nie wygłupiaj się nawet. Z jakiej racji matka, która ciężko pracuje, nie może sobie kupić lepszego kosmetyku? A może ja zbieram kasę na dobre perfumy, na przykład, przez pół roku - i co, córce też będę musiała takie kupić? a czy ja mowie, ze nie moze kupic? mowie, zeby corce nie kupowala badziewia podczas gdy sobie kupuje rzeczy odpowiedniej jakosci ![]() ![]() ![]() [/QUOTE] jw.
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2012-02-26 o 22:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Widzisz, moje wrażenie wzięło się chociażby chociaż z tego bulwersa odnośnie tego nietraktowania kupna napojów jako rzeczy niezbędnej. Wizje nawet konających biedaczysk po bieganiu. ![]() Cytat:
Kiedyś masa dzieciaków nosila do szkoły kanapki, i właściwie co za problem było dać dziecku również kompotu (soku) do butelki czy herbaty do kubka. Natomiast licealiści i gimnazjaliści mają już to do siebie, ze chętnie sięgają po to, co ''zarezerowane'' dla studentów, dla osób dorosłych po prostu, czyli makijaże, dorosłe ciuchy, biżuterię (wg mnie współcześnie nie jest trudno pomylić 17latkę z 24letnią studentką) więc czemu miałby się nie przyjąć kubek termiczny, a chwałę miałby zbierać wyłącznie gotowy produkt z półki sklepowej. To tak wałkując już ten temat do znudzenia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
rozwalił mnie ten termos.
pamiętam jak w podstawówce mój plecak wyglądał,jaka to waga była,książki,zeszyty,cwic zenia,piórnik,buty na zmianę,strój na wf... gdzie jeszcze takiemu małemu obładowanemu dzieciakowi termos pojemności pewnie minumum pół litra czyli ok z wagą samego termosu dodatkowy kilogram. to już trzeba sadystą byc żeby nie dac 2zł na to żeby to coś do picia dzieciak kupił w szkole i już tego termosu nie targał ![]() ale pewnie trzeba matke po stopach całowac że termos dała a nie kazała iśc zarobic na liptona i wrzątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chusteczki też jest taniej kupić w wielopakach w markecie i zabierać z domu, no tak to wygląda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawiasem mówiąc, soczek za 2zł pojemności 0,33 - dziecko wypije na jednej przerwie a gdzie reszta czasu? No to zaraz okaże się, że ma mieć na 3 soczki :d |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Po drugie niech mnie wreszcie ktoś oświeci, dlaczego np. zabranie z domu plastikowej butelki z wodą lub sokiem ma być czyms gorszym niż kupienie plastikowej butelki też z sokiem w sklepie na przerwie. No chyba mi nie wmówicie, że dzieci w szkołach kupują gorące herbaty, że tak wałkujemy ten temat tych termosów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama czasami nie biore nic z domu, bo nie chce mi sie tego targac. Wole kupic w sklepie wode te 50gr drozej+ bulka/jogurt/ciastko niz targac 2 torby z domu. Niby tylko jedzenie, a nie musze juz brac 2 toreb( spakuje sie w torbe od laptopa)
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32572683]Nie. Zwyczajnie można nie mieć kasy na codzienne dawanie pieniędzy na soczek.
Nawiasem mówiąc, soczek za 2zł pojemności 0,33 - dziecko wypije na jednej przerwie a gdzie reszta czasu? No to zaraz okaże się, że ma mieć na 3 soczki :d[/QUOTE] a na późniejsze leczenie skoliozy czy innego ustrojstwa o się go dzieciak nabawi już będzie ![]() tak kupowałam herbate na stołówce (gdzie inne burżujstwo jadało nawet obiady) teraz pewnie w każdej szkole da rade herbate kupic czy gorącą czekolade z automatu.Wydaje mi sie że w przypadku małego dziecka które nadal rośnie jednak waga tego plecaka to rzecz istotna i każda zbędna rzecz robi różnice. a tak w temacie wydatki matka córka,nie wiem jak sie miały wydatki mojej mamy na mnie do tego co wydawała na siebie ale stwierdzic mogę czy chyba porównywalnie bo tak samo jak na własnym wyglądzie zależało jej i na moim,troche to by dziwne było odwalona mamuśka i zaniedbany lub zwyczajnie biednie wyglądający dzieciak.Odwronie też oczywiście ![]() Edytowane przez jasnosz Czas edycji: 2012-02-26 o 22:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() A tak ogólnie nie mam nic do termosów, kanapek, przelewanej do butelek wody, soku, kompotu ![]()
![]() |
![]() |
#222 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() :P ja też lubię, ale z lenia, a nie dlatego, że tak jest ''normalnie''. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
a kanapki to akurat zawsze swoje nosiłam,byle gówna co mi w taką bufetową nawtykali to ja nieee dziękuje jako dzieciak tym bardziej z jedzenia wybredna byłam,tylko kajzerka niespieczona,polędwica a nie jakaś tam mielonka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Moja matka też taka była, nigdy nie dała mi na kosmetyki ani na ciuchy - no może raz, zlitowała się i kupiła mi kurtkę i buty na zimę. nawet z podpaskami było podobnie - jak kilka razy szła na miasto i ją prosiłam, żeby kupiła, to kupowała te wielkie poduchy bella rodem z PRLu
![]() Przez całe liceum dawałam korepetycje i na ciuchy, kosmetyki i wyjścia ze znajomymi starczało w zupełności, a jeszcze co nieco odkładałam do skarpety. Rozumiem, że jest Ci przykro, ale życie to nie bajka, nie wszystko jest tak, jakbyśmy sobie życzyli, a świat nie jest sprawiedliwy ![]() Możesz porozmawiać z ojcem, żeby Ci dawał na te podpaski ![]() Pomyśl też, może uda Ci się więcej dorabiać, są różne możliwości. z tymi imieninami to nie wiem, ale może mama jakoś faworyzuje Twoje rodzeństwo, bo jest młodsze, są jeszcze dziećmi? nie jest to fajne, ale też nie ma co pielęgnować w sobie żalu.
![]() |
#227 | |
Raczkowanie
|
Autorko jak widzisz nie masz co pisać na wizazu. Co z tego jak przedstawiasz swoją konkretną sytuację jak Hultaj i Szajajaba wiedzą swoje, że na pewno masz milion bluzek w szafie, twoja średnia nie jest rewelacyjna itd.
![]() Szajajaba - to co mi napisałaś o podpaskach to naprawde jest szczyt wszystkiego TAK napewno zbankrutuję kupując podpaski always 5 zł/10sztuk, a nie bella 6zł/20sztuk (tez używam ich i są fajne ale to nie o to chodzi w tym wątku ![]() ![]() Jak nie stać was na to żeby dziecku dawać codziennie 2 zł do szkoły to lepiej nie róbcie sobie dzieci ![]() Wogóle te teksty z termosami itd. jeszcze nie spotkałam się, żeby dziecko w podstawówce czy liceum termos nosiło ![]() No jakby nie patrzeć na forum sama biedota, a wręcz granica ubóstwa to że na internet macie to naprawdę cud. Ja myślę jednostronnie czy ty szajajaba?? ---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Ludzie w ogóle niektórzy nie macie rozeznania jak rzeczywistość wygląda. Ja miałam prawie codziennie dodatkowe fakultety czy zajęcia sportowe i musiałam dostawać jakaś kasę, żeby sobie kupić gorącą kawę czy jakiegoś batonika około 13 jak poziom cukru w krwi spadał, a kończyłam zajęcia o 16. Co z tego, że brałam kanapki z domu jak po południu byłam już lekko głodna. Jeszcze jak dzieciaki niektóre do szkoły dojeżdżają autobusem to jeszcze gorzej mają... I co wy myślicie, że zakup dziewczynie jakiegoś pudru czy podkładu, wygodnych podpasek to jest jakiś luksus?? Te podpaski z Biedronki o których piszecie z bella to są normalne podpaski, wy nie widzieliście tanich podpasek po 2 zł paczka jakie są dostępne w osiedlowych sklepikach - to dopiero "pontony" grube co się naprawdę nie da ich nosić. Mi byłoby wstyd jakby moje dzieci chodziły do szkoły w wytartych, starych spodniach, wstyd byłoby mi jakby musiały zarabiać w weekendy na rzeczy niezbędne, które ja powinnam zapewnić. Zarabiać to sobie mogą ale jak chcą mieć kasę nadprogramową, a nie po to żeby normalnie żyć. Jak nie macie warunków do wychowywania dziecka i żeby jego potrzeby były spełnione - to w normalnych krajach takie dzieci się rodzicom zabiera. W Polsce to jeszcze nie działa jak powinno, a warunki w domach dziecka są niewiele lepsze niż w domach rodzinnych... Edytowane przez Muszka Owocowka Czas edycji: 2012-02-27 o 00:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
-ten tekst o biedocie mogłaś sobie darować - to poniżej poziomu ![]() Cytat:
![]() Zabierają dzieci rodzicom, którzy czekają na dziecko z ciepłym obiadem w domu zamiast wyrzucać pieniądze na batoniki w sklepiku czy pudrów nie kupują? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Rozeznanie
|
Zakłady Ursusa splajtowały i mój tata był dwa lata bezrobotny, dostawałam kanapki do szkoły i napój w butelce. W tamtym czasie mieliśmy z bratem kupowane tylko niezbędne ubrania (jak najtaniej). Mama kupowała sobie trochę lepsze ubrania, bo była jedynym żywicielem rodziny i chodziła do pracy, a to się wiąże z tym że musi jakoś wyglądać. Nie dostałam pieniędzy czy na imieniny czy na urodziny, a pod choinką znalazłam aniołka za 10zł.
Według waszych słów moi rodzice popełnili zbrodnię i z bratem przez dwa lata byliśmy conajmniej torturowani. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam 2 w podstawówce i widzę co dzieciaki chcą "bo wszyscy mają" A drobnych na syfy ze sklepiku też nie daję, bo kończy się to atakiem alergii. Może są sensownie zaopatrzone sklepiki w szkołach, ale to chyba nieliczne wyjątki, normalnie to buła drożdzowa i automat z kawą(!!!! w podstawówce ![]() Mądry rodzic nie da dziecku kasy do szkoły bo się tego syfu boi po prostu.
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------------------------- Czy mi się zdaje, czy coś jest nie tak ogólnie z myśleniem dzisiejszych młodych - nie rozumiecie, że matka być może dając tysiące na aparat i okulary nie ma już na nowe spodnie dla dziecka, a sobie musi kupić (z różnych powodów)? A jak podpaski nie te, to następnym razem weź matce i już. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32575485]Na resztę litościwie spuszczę zasłonę milczenia i szczerze ci życzę, byś nigdy nie musiała wybierać w życiu między kupnem sobie a dziecku
![]() ---------------------------- Czy mi się zdaje, czy coś jest nie tak ogólnie z myśleniem dzisiejszych młodych - nie rozumiecie, że matka być może dając tysiące na aparat i okulary nie ma już na nowe spodnie dla dziecka, a sobie musi kupić (z różnych powodów)? A jak podpaski nie te, to następnym razem weź matce i już.[/QUOTE] Ale dziecko też musi nosić spodnie. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
Mogła. Mogła też odłożyć kupno aparatu o miesiąc i kupić jej te spodnie, prawda?
![]() A CZASEM wyskakują niespodziewane wydatki i niestety trzeba poczekać, poza tym spodnie za 99zł to dużo, wg mnie. Można było córce powiedzieć: sory, nie mam tyle, albo sobie kupisz portki za 20zł w ciuchlandzie, albo wcale. Zrozum: pracuję od lat, i już dawno nauczyłam się, że gacie za stówę nie są priorytetem. Bywa, że priorytetem jest ubiór dla mnie czy dla męża, i nawet gdy muszę wyglądać świetnie - nie mając kasy idę najpierw do SH. No trudno. Jedynie sprawa tych podpasek dla mnie jest co najmniej dziwna, ale już napisałam - zabrałabym mamie i tyle, mówiąc, że nie mam swoich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Konto usunięte
|
Miałam się nie wypowiadać, ale no muszę.
Mam dość radykalne poglądy z którymi nie wszyscy muszą się zgadzać. Rozumiem. Moi rodzice zawsze mawiali i uczyli "dzieci są najważniejsze", "lepiej sobie nie kupić, a kupić dziecku". Zawsze zapominali o sobie, ale o mnie i bracie zawsze pamiętali, raczej nie mieliśmy nic odmawiane. I NIE- nie byliśmy bogaci. Rodzice bardzo się starali żeby było normalnie, niczego nie brakowało. I właśnie- bardzo się STARALI... mam wrażenie że dzisiejsi rodzice zapominają że trzeba się starać, właśnie dla dziecka. Najlepiej zrzucić wszystko na biedę, "a bo nie ma pracy w dzisiejszych czasach, tak więc córko nie dam ci na podpaski". Dla mnie to nie do pomyślenia. Nie mówię, że każdy przypadek jest taki sam. Są ludzie biedni z różnych przyczyn. Ale dorosła, myśląca, inteligentna, odpowiedzialna osoba może chyba sobie znaleźć pracę? Obecnie rynek jest ciężki pod tym względem, no ale sorry jeśli damy wykorzystywać się za 4-5zł/h to nie mówmy potem dziecku "dziś nie ma obiadu, bo mamusia mało zarabia". Trzeba walczyć właśnie dla dzieci. i dziwi mnie jak można nie dać dziecku 2zł ![]() Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2012-02-27 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32576719]Mogła. Mogła też odłożyć kupno aparatu o miesiąc i kupić jej te spodnie, prawda?
![]() A CZASEM wyskakują niespodziewane wydatki i niestety trzeba poczekać, poza tym spodnie za 99zł to dużo, wg mnie. Można było córce powiedzieć: sory, nie mam tyle, albo sobie kupisz portki za 20zł w ciuchlandzie, albo wcale. [/QUOTE] Okulary za 1200 zł to też jest DUŻO ZA DUŻO i człowiek, który rzekomo nie ma pieniędzy nie wydaje na nie aż tyle, bo tak jak już ktoś wcześniej napisał- nawet z plastikowymi szkłami, antyrefleksem i czymś tam dla astygmatyków to jest koszt max 500 zł. A autorka sama napisała, że ta cena wynikała głównie z "bajerów", więc wcale nie był to aż tak niezbędny wydatek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32576719]Mogła. Mogła też odłożyć kupno aparatu o miesiąc i kupić jej te spodnie, prawda?
![]() A CZASEM wyskakują niespodziewane wydatki i niestety trzeba poczekać, poza tym spodnie za 99zł to dużo, wg mnie. Można było córce powiedzieć: sory, nie mam tyle, albo sobie kupisz portki za 20zł w ciuchlandzie, albo wcale. Zrozum: pracuję od lat, i już dawno nauczyłam się, że gacie za stówę nie są priorytetem. Bywa, że priorytetem jest ubiór dla mnie czy dla męża, i nawet gdy muszę wyglądać świetnie - nie mając kasy idę najpierw do SH. No trudno. Jedynie sprawa tych podpasek dla mnie jest co najmniej dziwna, ale już napisałam - zabrałabym mamie i tyle, mówiąc, że nie mam swoich.[/QUOTE] bardzo okrutne jest to co piszesz. Na prawdę nie byłoby Ci szkoda dzieciaka? Nigdy bym tak nie powiedziała do swojego dziecka, szukałabym innych rozwiązań, pokazałabym inne modele spodni, a nie od razu z takim teksem Czemu SH? Na targu nie może kupić? Ceny 40-50zł to dla Ciebie dużo czy mało? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | ||
Zakorzenienie
|
![]() A CZASEM wyskakują niespodziewane wydatki i niestety trzeba poczekać, poza tym spodnie za 99zł to dużo, wg mnie. Można było córce powiedzieć: sory, nie mam tyle, albo sobie kupisz portki za 20zł w ciuchlandzie, albo wcale. Zrozum: pracuję od lat, i już dawno nauczyłam się, że gacie za stówę nie są priorytetem. Bywa, że priorytetem jest ubiór dla mnie czy dla męża, i nawet gdy muszę wyglądać świetnie - nie mając kasy idę najpierw do SH. No trudno. Jedynie sprawa tych podpasek dla mnie jest co najmniej dziwna, ale już napisałam - zabrałabym mamie i tyle, mówiąc, że nie mam swoich.[/QUOTE] Nie chce mi się szukać, ale z tego co pamiętam to autorka pisała, że dość trudno na nią dostać spodnie trudno dostać, bo jest wysoka i chuda. I ja też jestem osobą wysoką i nie noszę rozmiaru 38, więc też nie znajdę na siebie spodni za 40 czy 50 zł, a tym bardziej nie znajdę w SH, nie ma takiej opcji. A co do aparatu i okularów-ceny aparatu raczej się nie wybiera, że można kupić go za 300 zł, 1000 zł czy za 2000 zł. A okulary można wybrać w różnym przedziale cenowym. ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Jak Was tak czytam, to zdaje się, że część z Was chodziła tylko w powyciąganych workach i od 7 roku życia zarabiała na siebie
![]() ![]() Teraz tę zresztą nie kupujecie pasujących ciuchów tylko to co popadnie w SH, byle taniej. ![]() Trzeba dzieciom stawiać granicę, ale też nie ubierać jak 50-letnią stateczną kobietę, żeby czasem w dupie się nie poprzewracało ![]() I pomyśleć, że na plotkowym jest wątek o kupowaniu pierwszych kosmetyków ![]() A autorka wątku nadal milczy, choć jest full wątpliwości! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.