|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dziesiątą część zakładamy, zbędne kilogramy zrzucamy! MŻ+WR cz. X
ja dziś zrobiłam sobie dzień kobiet sama
wzięłam kąpiel, pomalowałam paznokcie, wypielęgnowałam włosy, i sobie leżę i pachnę ![]() wieczorem wskoczę w jakąś kobiecą sukienkę i będę czekać na męża co roku dostaje kwiaty (ostatnio w doniczkach ![]() ![]()
#212 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem po koktajlu z selera, banana, kiwi, otrębów z odrobiną jogurtu i do tego pochrupałam gronole. Też maluję paznokcie
![]()
#213 |
Zakorzenienie
|
przynajmniej nic kalorycznego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
no i udało mi się umiem też kręcić w drugą stronę
![]() ![]() ja się ładnie ubrałam w mój nowy czerwony żakiecik i tą kieckę od TŻ do tego czarne rajtuzy więc cella nie widać :P i czekam sobie na niego ![]() acha i zrobiłam te nuggetsy czekają aż je zjem ale to dopiero jakoś koło 15 bo o 13 był koktajl banan-kiwi + mleczka troszkę i wyszło mi 0,6l więc go całego wypiłam ![]() Jeu, a jak ty tez bierzesz anty to nie masz więcej cell? bo mi się większy zrobił ![]() ![]() Miss, a ta woda miałaby mieć takie właściwości jak ten ocet co Jeu pije??
#215 |
Zakorzenienie
|
życzę wszystkim miłego popołudnia i wieczoru, do jutra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Zadomowienie
|
Hej Kobietki! I ode mnie przyjmijcie życzenia z okazji naszego święta!
![]() ![]() ![]() Ja dziś wróciłam mega głodna i przemarznięta, zjadłam obiad już, i dziś znikam pewnie będę bardzo rzadko się pojawiać przez kolejnych kilka dni, bo przyjeżdża moja siostra w odwiedziny, z którą bardzo dawno się nie widziałam, a mieszka daleko stąd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Ja na obiadek kawałek pieczeni z mięsa mielonego z pestkami słonecznika, dyni. Do tego marchewka gotowana i ryż.
Ja z okazji dnia kobiet siedzę, sprzątam w pokoju i na dysku. Odkryłam tysiące starych zdjęć i siedząc w pidżamce zanurzam się we wspomnieniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
dziewczęta ile Wy piszecie
![]() mam ochotę na coś dobrego przy naszym święcie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Zadomowienie
|
Ja właśnie jem odtłuszczone mleko w proszku z tej okazji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
mleko to jeszcze nie tragedia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() smerfetka - nie obserwowałam swojego ciała aż tak, ale teraz kiedy ćwiczę to cellu prawie nie mam ![]() najlepiej pod tym względem jest być murzynką ![]() czuję się strasznie przeżarta. w sumie to zjadłam dzisiaj same węgle, mało białka i tak średnią ilość tłuszczy... zostały mi jakoś dwa posiłki i na pewno oba będą białkowe. nie idę jednak na stretching, nie chce mi się. za jakiś czas pohulam (bo właśnie zjadłam) i zrobię ośmiominutówki. ![]()
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
witam w tak pieknym dniu
![]() Mialo byc oczyszczanie jabłkowe... no i w sumie sie ładnie trzymałam. Z tym ze na obiad zjadłam palucha pełnoziarnistego i kefir o% wiec chyba zaliczone/?? na kolacje znowu jabłka ![]()
#223 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Hej kobiety, wpadłam tylko na chwilę, bo mam sporo pracy
![]() Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Kobiet! obyśmy były jeszcze lżejsze i piękniejsze ![]() ![]()
![]() |
#225 |
Zadomowienie
|
Hej, Kobietki!
Przyjechałam do domu, głodna jak wilk ![]() Zjadłam 4 klopsy mielone i mnóóóóóóóóóóóostwo surówki z buraczków, ogórka konserwowego i jabłka... ![]() Niedługo pójdę pohulać i poćwiczę nóżki ![]() ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Jadę na cały weekend na uczelnię i muszę zaplanować sobie jedzonko..właśnie myślę jak to strategicznie rozwiązać, żeby nie wyszło za kalorycznie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie udało mi się zdobyć hula hop na dzisiaj, ale może dostanę niedługo ![]() Dzisiejszy dzień nie był taki zły, zaraz poćwiczę i zjem kolacyjną sałatkę czyli fasolka szparagowa, pomidor i cebulka ![]()
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
A ja z racji dnia kobiet poszalałam...
Zjadłam dietetyczna bombę, szkoda, że nadaje się bardziej na np. IIŚ ![]() Serek homo naturalny, twarożek, miód, kakao, siemię, otręby, banan, crunchy orzechowe... Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyc ha ![]() ![]() Jutro odwyk, a w sobotę i w niedzielę pewnie bardzo mało zjem...zjazdowe dni są średnie pod względem posiłków, oczyszczę się przynajmniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
Kochana, patrzac na Twój suwak, jedziemy na równi, więc nie marudź
![]() Ja się zważę w poniedziałek - po, mam nadzieję, dietetycznych 3 dniach. Pełna mobilizacja! |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
też masz takie udziska jak ja??? nie sądzę...
#231 |
Zadomowienie
|
Nie mogę powiedzieć, że są zadowalające..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
znalazłam ciekawy artykuł:
Ponieważ nieuchronnie zbliża się lato i zapewne zaroi się od postów z pytaniami jak do wakacji wypracować sobie sylwetkę plażową - parę słów na ten temat, GŁÓWNIE DLA OSÓB POCZĄTKUJĄCYCH lub całkowicie nowych w tematyce fitnessu. Przede wszystkim zaraz na początku zdefiniujmy sobie co to w naszym rozumieniu znaczy "sylwetka plażowa". Otóż nie jest to sylwetka CHUDA, a SZCZUPŁA, SPORTOWA I PROPORCJONALNA - proszę więc nie zadawać tu pytań "jak schudnąć, bo schudnięcie rozumiane jako utrata tkanki tłuszczowej jest jedynie jednym z elementów drogi do plażowej sylwetki i to nie najważniejszym. O schudnięciu (błędnie) rozumianym wyłącznie jako utrata kilogramów W OGÓLE MOWY TU NIE BĘDZIE - nie chodzi nam bowiem o uzyskanie wieszaka obciągnietego obwisłą skórą ale o sylwetkę którą można pokazać na plaży bez lęku iż wszystkie psy z okolicy zlecą się do kości. Musimy sobie jasno powiedzieć iż cudów nie ma - nie da się do wakacji z otyłego kanapowego lenia zrobić mistera uniwersum ani z zabiedzonej wieloletnimi odchudzaniami panienki zgrabnej i wysportowanej fitneski. Dojście do spektakularnej, ponadprzeciętnej formy wymaga lat trudów i wyrzeczeń, cięzkiej pracy i uczynienia z fitnesu nie okazyjnej przygody na niewiele przed wakacjami ale stylu życia na stałe. Pomimo iż powyższe stwierdzenie jest dość okrutną prawdą, faktem jest również, że w okresie jaki pozostał do wakacji (3-4 miesięcy) KAŻDY JEST W STANIE DOKONAĆ DRAMATYCZNYCH, ZAUWAŻALNYCH ZMIAN W SWOIM WYGLĄDZIE o ile wykaże się cierpliwością, konsekwencją i morderczą niemal pracą nad swoją sylwetką, a najlepszą stroną tego wszystkiego jest to, iż im bardziej ktoś jest niewytrenowany i zaniedbany, tym bardziej zmiany te będą widoczne. Akcja Plaża 2005 to propozycja programu dla początkujących acz zdeterminowanych osób które w ciągu 12-16 tygodni ciężkiej pracy pragną uzyskać znaczącą poprawę sylwetki. W poście tym zostaną opisane jedynie generalne wytyczne programu bez wdawania się w zbytnie szczegóły - na temat szczegółów jest pełno artykułów na SFD, wystarczy poszukać. *** Przygotowania *** Wśród początkujących niestety niewiele jest osób które mogą "z marszu" rozpocząć wykonywanie jakiegokolwiek programu bez odpowiednich przygotowań. Ułatwioną sytuację mają osoby które miały już w przeszłości jakiś kontakt ze sportem i siłownią, osoby mające jakieś pojęcie o zdrowym odżywianiu oraz ci którzy posiadają podbudowę teoretyczną choćby w postaci lektury SFD i innych źródeł. Również (co pewnie zdziwi niektórych) ułatwioną sytuację będą miały osoby które mają wyższy procent tłuszczu niż zalecany, jedzą za dużo i niezdrowo - u nich bowiem zdecydowanie łatwiej będzie dobrać odpowiednią dietę niż u osób permanentnie się odchudzających. Osoby pozostające od dłuższego czasu na dietach o niskiej kaloryczności nie mogą z marszu przystąpić do tego programu, muszą poprzedzić go kilkutygodniowym okresem racjonalnego odżywiania BEZ deficytu kalorycznego. W okresie przygotowań powinniśmy też zapoznać się z całą teorią niezbędną do skutecznego wdrożenia w życie programu, a więc w szczególności z : - zasadami układania diet - podstawowymi ćwiczeniami siłowymi i techniką ich wykonywania - ćwiczeniami aerobowymi - treningiem interwałowym - definicjami i znaczeniami nieznanych nam terminów używanych w poniższym programie - z samym programem *** FAZA WSTĘPNA PROGRAMU - TYGODNIE 1 - 4 *** Faza ta powinna trwać 4 tygodnie dla osób z grubsza obeznanych z tematem - dla całkowitych nowicjuszy należy wydłużyć ją dwukrotnie, po prostu powtarzając każdy z opisanych poniżej tygodni w kolejnym - w efekcie tego faza ta dla takich osób potrwa 8 tygodni, a cały trening nie 12 a 16 tygodni. Dla uproszczenia ponizszy opis przyjmuje iż faza tam ma 4 tygodnie a cały plan 12. Tydzień 1 Przystępujemy do niego z ułożoną dietą redukcyjną w której nasze zapotrzebowanie kaloryczne zostało obniżone o 250-300 kcal w stosunku do zapotrzebowania. Odwiedzamy siłownię 4-5 razy w tygodniu, spędzając w niej za każdym razem około godziny. W tym czasie uczymy się wykonywania maksimum 10 ćwiczeń (od 1 do maksimum 2 na każdą partię ciała), wyukonując za każdym razem full body workout. Stosujemy ciężary takie aby móc wykonać w wolnym tempie (4-5 sekund podnoszenie ciężaru, 4-5 sekund opuszczanie go) dwie - trzy serie po 8 - 12 powtórzeń nie doprowadzając do upadku mięśniowego (niemożności wykonania jeszcze jednego powtórzenia). Zadaniem naszym w tym tygodniu jest jedynie opanowanie minimum techniki wykonywania ćwiczeń - skupiamy się więc na prawidłowej formie, przemieszczaniu ciężaru w pełnym zakresie ruchu, koncentracji na pracy ćwiczonych mięśni, bezpieczeństwie i płynności ruchu. Jak już pisałem wcześniej, dla osób które zaczynają przygodę z ciężarami faza ta musi potrwać minimum 2 tygodnie. W tym samym czasie przygotowujemy organizm do ćwiczeń aerobowych - zaczynając (jeśli brak Ci kondycji) od 20 minut ćwiczeń aerobowych ze stałym tętnem 60% HRmax, stopniowo zwiększając ilość i długość treningów aerobowych tak, aby W TYGODNIU CZWARTYM wykonywać 3-4 sesje po 40-50 minut z takim samym tętnem Tydzień 2 W tygodniu tym nasza dieta jest identyczna jak w 1. Aeroby jak wyżej. Trening siłowy - w tym tygodniu uczymy się ćwiczenia do upadku mięśniowego. Dzielimy trening na 3 dni, stosując dowolny rozsądny split, np. 1. Klatka, barki, triceps 2. Cały dół 3. Plecy, biceps, brzuch W sumie dowolnie, byle z sensem - kierując się podstawowymi zasadami treningu siłowego opisanymi np. we wstępie do Atlasu Ćwiczeń Ciężary dobieramy tak, aby w ostatniej serii każdego z ćwiczeń doprowadzić do pełnego chwilowego upadku mięśniowego (niemożności wykonania kolejnego powtórzenia). Liczbę powtórzeń utrzymujemy w zakresie 8-12. Tydzień 3 i 4. Dieta jak wyżej, aeroby jak zalecono w 1, pamiętając o tym że w 4 tygodniu mamy już mieć 3-4 sesje po 40-50 minut. Trening siłowy - stopniowo zwiększamy intensywność każdego z treningów. W tygodniu 3 dwie z trzech serii kontynuujemy do upadku mięśniowego, w czwartym wszystkie 3 serie do upadku mięśniowego, przy zachowaniu liczby powtórzeń w zakresie 8-12. Tygodnie 5, 7, 9 i 11 Dieta - obcinamy około 400-600 kcal od wyjściowego zapotrzebowania Aeroby - nie ma aerobów, zamiast nich wprowadzamy trening interwałowy. Począwszy od jednej-dwóch sesji tygodniowo w tygodniu 5, do 3-4 sesji w tygodniu 11 stosujemy 15 minutowy trening interwałowy polegający na wykonywaniu 20-30 sekundowych sprintów oddzielonych od siebie 90-120 sekundowymi okresami truchtu (to samo na dowolnym urządzeniu typu orbitrek, rowerek itp. z wyłączeniem stepera). Trening siłowy - tak jak w końcu tygodnia czwartego, staramy się jedynie choćby minimalnie zwiększać obciążenia. Tygodnie 6, 8, 10 i 12 Dieta - podnosimy nieco spożycie kalorii, pozostawiając jednak deficyt w granicach 250-300 kcal. Aeroby - ograniczamy ich liczbę do 3 dni w tygodni po 30-40 minut z tętnem 60-70% HR max Trening siłowy - dajemy z siebie wszystko. Albo stosujemy metdoy zwiększające intensywność - superserie, dropsety, negatywy itd. albo zwiększamy ilość serii w każdym z ćwiczeń do 4 lub nawet 5. Poziom intensyfikacji dostosowujemy do swoich możliwości - z racji tego że każdy jest inny i że czytać to będą ludzie o bardzo różnym stopniu zaawansowania nie jestem w stanie podać indywidualnej recepty. Mogę napisać jedynie co jest absolutnym minimum - po doprowadzeniu do upadku mięśniowego (nie możemy już podnieść ciężaru) odczekujemy 20 sekund i wykonujemy tyle powtórzeń ile damy radę (z reguły będą to 1-3) powtórzenia. Kontynuujemy taką praktykę do chwili gdy po kolejnych 20 sekundach odpoczynku nie możemy podnieść ciężaru. Bardziej zaawansowani mogą zastosować bardziej drastyczne metody, które jednak innym zdecydowanie odradzam. UWAGA : we waszystkich przypadkach pamiętamy o zachowaniu nienagannej formy wykonywania ćwiczenia (wyjątek stanowi umierkowany) cheating dla zaawansowanych. Tak dojechawszy do końca 12 tygodnia możemy wyjechać na zasłużony urlop na plażę - to jak będziemy na niej wyglądać jest wprost proporcjonalne do wysiłku włożonego w pracę nad sobą w przeciągu ostatnich 12-16 tygodni. Miłego wypoczynku
#233 |
Rozeznanie
|
hejka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#234 |
Raczkowanie
|
u mnie jutro:
I - płatki fitness + 1/2 mleka 3,2% z 1,2 wody (bede rozcieńczać) + kawa II- pomarańczka + herbata zielona III- ryba na parze + kiszona kapusta z jabłkiem i przyprawami IV- jajko na miekko + ogórek konserwowy + herbata 18:45 - godzina fitnessu ![]() postanowiłam że zaczne znowu biegac jak kiedyś ![]() poniedziałek- jogging środa- fitness (fat burning) piątek(zamiennie z wtorkiem)- fitness (na miesnie) sobota- jogging
#235 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
Mój plan na jutro, trzeba odpokutować dzisiejsze (mam mega twardy brzuch, coś dziś problem mały mam ... )
Ś: owsianka z miodem, gruszką, płatkami migdałowymi, żurawiną, słonecznikiem i twarogiem IIŚ: grahamka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym Przekąska: jabłko O: pyry z gziką :P - ziemniaki z białym serem K: jajecznica z 2 jaj i pomidora. Beztreningowo Dziś planuję 40 minut hh, dywanowce i trening na nóżki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
a ja na jutro planuję :
I- owsianka z jabłkiem ,bananem i cynamonem na mleku 2% II- banan III- sałatka z kapusty pekińskiej,pomidora,ogórk a świeżego, z piersią kurczaka podsmażonej na teflonie w przyprawie gyros, polane sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego, porcja ryżu brązowego IV- koktajl z pomarańczy V- wiesniak ze szczypiorkiem
#238 |
Raczkowanie
|
jakto mało??? ja pierwszy posiłek planuje o 9... to najwyzej na kolacje jeszcze jedno jajo... i cos do pomarańczki
#239 |
Zakorzenienie
|
hello
![]() hardkorowy dzien dzis ;o łyżwy- godzinka jazdy myślę ![]() ![]() ![]() potem siatkówka godzinę. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
amor vincit omnia
|
jednym z zarzutów jest to, że brakuje zdrowych węgli. poza tym mało nie tylko ilościowo, ale i kalorycznie. niby zdrowo, ale za mało tez być nie może.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.