![]() |
#211 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wasze wiersze
Impossible
![]() ![]() prosiłaś o opinię - chciałam zacytować, które podobają mi się najbardziej, ale post byłby za długi ![]() ![]()
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Narcy , Wanda- dziękuję
![]() Dzisiaj jeszcze jeden, wczorajszy. ......................... ......................... ... Tchnąłeś we mnie nadzieję Ale taką ostrożną Z oczyma dookoła głowy A tą głową na karku Nadzieję trzeźwą i czystą od złudzeń Nie odbierającą rozumu Nie prowadzącą do upadku Na kolana Już wystarczająco Poobijane Tchnąłeś we mnie nadzieję Ale taką ostrożną Nadzieję mam Że na tym poprzestaniesz ......................... ................... A bo...tak mi dobrze od wczoraj! :d Musiałam się wygadać!:d
![]() |
#213 |
BAN stały
|
A macie może jakieś fajne o przyjaźni? Zbliżają się urodziny mojej koleżanki i chcę wysłać do niej kartkę bo niestety wyjechała
![]() O już znalazłam inny wątek z wierszykami jakich poszukuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
_magdzia_ , nie wiem czy zauważyłaś, ale my tutaj nie piszemy "wierszyków" na urodziny . . . To raczej inny typ poezji ; )
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
.
I'm not sad. I'm just complicated. ![]() Edytowane przez czapeczkaelfa Czas edycji: 2009-06-13 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
czapeczkaelfa - jestem zachwycona! <brawo>
Szczególnie podobał mi się drugi, ze względu na formę i rytmiczność. Wartości sentymentalnej przecież oceniać nie mogę ; )) Ale świetnie operujesz słowem - to, co lubię najbardziej - minimum słów, maksimum przekazu.
![]() |
#217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ojej.. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
czapeczkaelfa, również muszę pochwalić. Bardzo podobają mi się się wiersze: 1 i 2
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zadomowienie
|
piękne...
na tym forum jest parę wrażliwych i bardzo utalentowanych osób - a oto kolejna! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zadomowienie
|
Dziękuję! Jak się czyta takie pozytywne opinie, to aż chce się pisać kolejne wiersze
![]()
![]() |
#221 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Hmm wiesz, _magdzia_... A nie lepiej napisać coś własnego? ; )) Wiadomo, że nie każdy ma talent, ale nie o to przecież chodzi . Przyjaciółka na pewno wie, że poetki z Ciebie nie będzie, więc tym bardziej ucieszyłby ją jakiś Twój twór ; )) Pisany z głębi serca...
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
czytam czytam i szczęka mi w dół spada coraz bardziej
![]() dodaje coś mojego wczorajszego siedzę i mechanicznie skrobę palcem o szybę próbuję zdrapać śnieg, który jest z drugiej strony niedostępny, zimny, cholernie przyklejony drapę, skrobę, aż do krwi męczę się, próbuję się dostać do niego wkońcu wybieram łatwiejszą drogę otwieram okno i zeskrobuje go z gładkiej szyby zimny,miękki,taki bliski rozpływa się, topi, ogrzewa się miętoszę, układam, formuję napawam się nim,oglądam, zapamiętuję aż sam się roztopi i odpłynie ... chciałabym zamrozić każdą chwilę spędzoną z Tobą ©2008 Agnieszka Baczewska Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83) utwory literackie sygnowane moim nazwiskiem umieszczone w tym poście stanowią moją własność i są chronione prawami autorskimi. Zgodnie z regulaminem forum dostępnym tutaj https://wizaz.pl/forum/announcement.php?f=17&a=13 pkt. "8.1. Kopiowanie oraz rozpowszechnianie zdjęć i innych utworów stanowiących własność użytkowniczki Wizaż.pl bez jej pisemnej zgody jest zakazane i stanowi przestępstwo. Osoby łamiące ten zakaz będą bezzwłocznie banowane. W uzasadnionych przypadkach będziemy informować prokuraturę o popełnieniu przestępstwa."
![]() ![]() Dziś wygram wszystko albo nic. Ostatnią szansę dał mi los - Metro "Chcę być kopciuszkiem" Edytowane przez malinka_86 Czas edycji: 2008-09-29 o 20:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
przeczytalam wasze wiersze z zapartym tchem i jestem pelna podziwu..;Brawo dla wszyskich z Was
![]() Ja tez czasem jak mnie najdzie wena to cos tam skrobne ![]() Moja przygoda z pisaniem wierszy zaczela sie po pewnej znajomosci przyjacielskiej,ktora zakonczyla sie wielkim rozczarowaniem i wtedy wylazlo wszystko co mnie bolalo w sercu od lat.Po reszta w tym okresie przechodzilam wielkie rozstanie ze swoja wielka miloscia i nie bardzo umialam sobie poradzic. z tym..Taka wielka chustawka nastrojow i wielka trauma,ale trzyma mnie to do dzis w sumie i od czasu do czasu jak mi zle to wylazi na zewnatrz znow to wszystko.Sama nie wiedzialam przed tym ze potrafie wogle cos napisac ![]() ![]() ![]() Niestety nie mam tu przy sobie zbyt wielu z moich malych dziel,ale jak bede na swieta w Polsce to napewno wkleje jeszcze ![]() Oto dwa z nich... ![]() Jedne z najblizszych memu sercu i oddajacy co czuje caly czas w sercu.. " Moje serce umiera, choć tak bardzo chce żyć. Moje serce chce kochać, choć straciło już miłości rytm. Moje serce ,choć zranione... Chce kochać ,być... I wiedzieć,że kocha je ktoś dla kogo warto żyć..." Jak kochać...gdy serce tak boleśnie zranione? Gdy serce chce,a rozum mówi NIE! Jak zapomnieć i pokochać znów? Gdy serce nadal ściska ból? I choć tak bardzo chce... Nie potrafi już samo uleczyc się.
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
"pozornie.." W zakamarkach mojego "ja" ..żyją myśli niewypowiedziane Próbują podszyć się pod gesty niedopowiedziane słowa..ukryte spojrzenia myśli niespełnienia.. Łatwiejsza ich droga na suchy papier niż na spragnione usta me...
![]() |
#226 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#227 |
Rozeznanie
|
Aniele Stróżu moich wierszy!
Delikatnym podmuchem zanosisz je w głębie serc… Dosypując szczyptę czystej magii Zamieniasz nie poskładane słowa w poezję… Wysyłasz mnie na spacer z zamkniętymi oczami I wkładasz do reki pióro z własnego skrzydła Gdy chowam uczucia gdzieś głęboko w szafie Wybielasz szare dni Bym poczuła odrobinę zachwytu… ************************* ************************* ************** "W lekkim powiewie..." Z gorącą herbatą Przy rozpalonym kominku Wieczorne rozmarzenie… Tyle ciepła wokół Tego prawdziwego Siadam i czekam Może przyjdziesz tu do mnie? Wiesz, że wciąż szukam Twojego dotyku… W ogniu słonecznie rozpalającym Wichurze porywającej wszelki spokój Gwiazdach odległych Bezcelowo Bo bez serca Przecież wystarczy przystanąć Zamiast błądzić Uciszyć myśli I słuchać… Aż delikatny powiew ukoi nerwowe serce… I rozkołysze w rytmie najpiękniejszych słów… Prosze o ocenę
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
Takie pytanie trochę nie na temat...
Czy partykuły "nie" nie piszemy łącznie z imiesłowami przymiotnikowymi...? Bodajże od 1998 roku? A jeśli chodzi o treść wierszy... Podoba mi się ten pierwszy ; p Coś w rodzaju inwokacji...? ; p Drugi przyjemny. Ciepły. Klimatyczny. Wyrażający nadzieję, szczególnie dzięki pytaniu retorycznemu.
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
czapeczkaelfa
Wiersz drugi mnie urzekł, czy zgodzisz się abym kiedyś umieściła go (na stronce swojej) z napisem, że twój? Bo taki prawdziwy.. i miałam podobne uczucia. A teraz moje... " Czy jak odejdę, wywnioskujesz, że jestem spokojna? Czy to, że odwrócę się, i nie pozwolę ci ujrzeć łez, sprawi, że przestanę być smutna? Czy w chwili gdy wyjdę z twojego domu i zawrócę na dworzec... Zniknę ze świata na twoim obszarze kilometrów? Nie miej do mnie pretensji, że, rozdzielany na części, tracę siebie, że się oboje tracimy, że ciągle stoję. Że nie mam siły, że nie chcę być miły. Nie jesteśmy jednością, oświeceni miłością, właściwie, ty ciągle uciekasz, ja to ciągnę, zatrzymuję cię w kroku, uderzam, wciąż w szoku A może w amoku. Kocham cię zbytnio, by móc chcieć cię wyciąć z mojego życia jak z gazety Nie pozostanę kaleki, Nie widzę nas osobno, nie będę szukać podobnej, zaknebluję cię i zwiążę zostawię samą, gdzie indziej. podążę może kiedyś cię znów znajdę złapie, wsadzę w złotą klatkę, na szyi powieszę kamień poproś, to będzie diament, będziesz żyła w luksusie, w wakacjach na turnusie, tańczyła w moich wspomnieniach, widzę, że się boisz , ja cię nie skrzywdzę, ja zakopię cię żywcem, w mojej głowie, bo by wierzyć w te LOWE ktoś musi odejść. Lecz ty obawiasz się chociażby... podejść. " Odwet Obracasz w dłoniach słowa. Słówko znikąd dodasz, Słówko w kieszeń schowasz. Zegniesz sens i nowy stworzysz, Zniszczysz radość, nic nie powiesz? Brutalnie wrzucisz do rzeki bólu Zaczniesz krzyczeć, będąc za murem. Zostawisz bliznę, karząc zapomnieć Własne słowa ranią, własne słowa o mnie? Nienawidzisz, odrzucasz, nie kochasz, Leżąc łóżku, spazmatycznie szlochasz. Popadamy w szaleństwo. Jesteś zwyczajnym wariatem, Wróżbitą, Zabijaką, Katem? Ty oślepiony ja- zamykam oczy, Nie widzisz łez wśród ciemnej nocy Wytykasz mi brak miłości, a jestem bo kocham. Kochanie, twe serce jest przebite,.. Popatrz, nie krwawi zbyt obficie…! Odwet był poprawiony... Ale skasowała mi się poprawiona wersja. I ostatni. Chcę być słabością, mogę niszczyć cię od środka, niewinnie. Chce byś na mnie patrzył, w patrząc w oczy, chcę byś czuł zimny dreszcz, trochę nieprzyjemny. Nie jestem szalona. Chcę... Byś musnął moje ramię, niby przypadkiem. Możesz szczerze przytalać inną. Ale niech ja kołysze twoimi myślami. Chce być twoją ukrytą słabością, o której nie zapomnisz, bo kochasz ją na najinniejszy sposób. Chcę być nią i wcale nie chcę wiedzieć, że nią jestem. Jesteś moją ukrytą słabością, twój wzrok skierowany poraża mnie, na swój sposób, szybko,bolesnie, anonimowo. Uwielbiam chwilę, gdy muskasz mnie ręką, przypadkiem. Nienawidze miec cie w myslach,gdy przytulam innego. Chciałabym cię nienawidzić, patrzeć na ciebie z pogardą ale zamiast- zamykam oczy. Cierpię, bo jesteś... Moją słabością. chciałam się łudzić- mogłam się łudzić. pisałam je w wieku 11/12 lat... Teraz, jestem trzynastolatką (; Więc mogą być tam jakieś błędy, których nie wyłapałam. Więc jeśli są zastrzeżenia, bardzo, bardzo proszę o pomoc, bo to pierwsze miejsce, gdzie je ujawniam, wyjmuję z szuflady ;D Andriotti- Bardzo fajne ujęcie weny... w pierwszym, bo tak to odczuwam. Drugi o zakochaniu? Co wiersz, to różne ujęcie tego stanu... Heh, widać w wierszach różnice odczuwania ludzi, dlatego lubię wiersze. Edytowane przez Lanessa Czas edycji: 2008-10-11 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
1.„Królowa”
Popycha ku samozagładzie Wypala wnętrze do szczętu Pali w gardle Nie tylko w sercu Symboliczna Odwieczna Niepokonana W dłoń wkłada pistolet Porywa spokój i rozwagę Kradnie egoizm Zaciera rzeczywistość Obsesję gnieździ W umysłach wypaczonych Jej Wysokość Miłość Zbyt długa Zbyt zachłanna Zbyt piękna zarazem 1.„Historia” Zapisano już wszystkie karty Nieszczęśliwości człowieczej Rany niezabliźnione Posypano solą Nie zrównano praw Jak niegdyś obiecano Przeżyliśmy już całe zło Na tym niebieskim globie Wszystko, co dobre Dopiero ma nadejść 1.„Nic szczególnego” Życie nie chce Od nas nic Szczególnego Raz po raz Pomyśleć o nim Jak o kwiatowym klombie Urodzinowym upominku Kryjącym słodycz beztroski Od czasu do czasu strzepnąć kurz Z nieużywanych dawno kolorów Czasem Zabrać do szewca By w swoich skromnych trzewikach Jak najdłużej chodziło Po ziemi obiecanej Nic szczególnego Życie szepcze nam tylko Nieustannie Po cichu Trochę natrętnie „Po prostu żyj” 1.„Dziecko trzeciego świata” Łzy wypłukały Barwę życia Z oczu tego malca Słony płyn Przesączył się Drenem przez duszę Mówią Że nie samym Chlebem żyjemy Ale tak pleść potrafią Tylko ci Co nigdy nie przytulili Do serca Dziecka trzeciego świata Które nigdy nie uświadczyło …ni mąki …ni chleba …ni serca Muszę się Wam pochwalić ![]() Wysłałam po raz pierwszy prace na konkurs. W końcu się odważyłam. Polonistka zachwycona, że odkryła we mnie kolejny talent ![]() Nie miała żadnych zastrzeżeń, była wniebowzięta ![]() ![]()
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Podobaja mi się Dziewczyny Wasze wiersze, maja cos w sobie, i czyta sie je bardzo dobrze.
Cos ode mnie: SMUTEK WLEWA SIĘ LITRAMI W CIAŁO MOJE, W MYŚLI MOJE; ZATRZYMAĆ CHCĘ GO W SOBIE EFEKT MOJEJ PORAŻKI CIĄŻY MI NIEZMIERNIE. NAPRAWIĆ CHCIAŁABYM TYLKO NIE WIEM CO GDY MIŁOŚĆ NIE WYSTARCZA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Do odważnych świat należy! ![]() Napisz koniecznie jak poszło. Będę trzymać kciuki.
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Na razie nie wiadomo, jak dotąd zostałam tylko promowana dodatkową oceną bardzo dobrą z języka polskiego ; ) Zastój w wątku, czyżby nikt nic ostatnio nie pisywał? ... ![]()
![]() |
#234 |
Zadomowienie
|
![]() Poetka zimą Zima to czas, gdy poetka wierszy nie pisze, bo Święta. Poetki dola nielekka, poetka wciąż jest zajęta. Ktoś musi upiec makowiec i śnieg też trzeba odmiatać. Więc tłucze karpie po głowie, choć duszę ma literata. Choć delikatna i wątła, ciasto na kluski zagniecie, upierze, zmyje, posprząta, bilans podliczy w budżecie. Poetka zmęczona, bo już chyłkiem do łóżka przemyka. Rzućcie jej więc kęs spokoju do zimowego paśnika.
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
Klimatycznie, wanda164
![]()
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
dzięki... bardzo mi miło.
A teraz lecę do kuchni, zanim się ciasto przypali ![]() Szczęśliwych Świąt!
![]() |
#237 | ||||
Zakorzenienie
|
ja wczoraj cos skleciłam ale nie podoba mi się...chyba ze chcecie ocenić to dodam...
zaraz poczytam Cytat:
śliczne... tak mało słów, a tak dużo treści ![]() Cytat:
z 1szym trafiłas do mnie prze strasznie. idealnie... reszta też mi się podoba. w takim wieku pisać tak, rozwiaj się dalej ![]() Cytat:
brawo brawo brawoooooooooo, ja kiedyś dałam swoje wiersze na konkurs. do miejscowego domu kultury, zajełam 2 miejsce. wiec czekam na wyniki ![]() ![]() ![]() Cytat:
BOMBOWE ![]()
![]() |
![]() |
#238 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() "Więc tłucze karpie po głowie, choć dusze ma literata" najbardziej mi sie podoba. Swietne!
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Kilka wczorajszych, napisanych podczas choroby ; p Siedzę w domu sama, wyłącznie z gorączką i potwornym bólem gardła i oto efekt:
Trzymam ją w zielonej konewce Gdy tylko czuję, że wargi wysychają Wlewam ją w siebie całymi litrami Chłonę każdą komórką La Que Sabe Ona wie La Loba jest we mnie Od wieków Ma dwa miliony lat ......................... .............. Zawahałam się przez chwilę Ale tylko ułamek sekundy Na więcej nie pozwoliły Dłonie zmarznięte Łaknące Ciebie więcej Ciebie Postanowiłam przecież Że zabierzesz swoje zabawki Do innej piaskownicy Gorętszej ode mnie duszy Chciałam tego tak bardzo Ja i tylko Ja Okryłam kocem wszystkie nadzieje Zdziwiłam się nawet, że wcale mi nie żal Tak bardzo, jak powinno mi być Gdy zostawiam Ciebie znów Ciebie Złamałam wreszcie obietnicę daną sobie I tylko sobie I wróciłam do kraju, gdzie wstydem jest nie marzyć A wszystko po to By znów było mi jak w niebie zupełnie jak w niebie Przeraziłam się jednak Bo wcale nie straciłam szacunku do siebie do samej siebie ......................... ......................... ...... Dlaczego ich wszystkich Tak dziwnie dziwi Że lubię zielone anioły I kozy szybujące Przez granat nieba Nie pojmę nigdy Dlaczego ich soczewki Powiększają to, co jest małe Jak ziarnko maku A z ziarna maku potrafią zrobić Choinkową bombkę Nie pojmę nigdy Zapytaj mnie wreszcie Co w nich takiego Że wzrok odwracam I zęby suszę w uśmiechu ironii Na razie nie wiem Tylko przeczuwam Że za lat kilka Wykrzywię tych parę zmarszczek I odpowiem: "Powariowali!" ......................... ............ Może ten, co zarządza Wszelkim istnieniem Nie rozgrzeszy niecnych uczynków Bo przecież wcale ich nie żałuję ! Może zgorszę tym parę osób Odrazę wzbudzę, odrzucę Może się dowiem, że oszalałam Że robię źle, okropna jestem Może to dzikie, głupie Może nieokrzesane Nie przeczę Szkoda czasu na zaprzeczenia Naprawdę, wolę rozgrzeszyć się sama Za to, że tym durnym Przeokropnym Uczuciem pałam ! ......................... ............. Chodź, schowajmy się Przed tymi, co nie chcą Nas więcej widzieć Razem Chowasz mnie na łąkach Na polach Kładziesz na ziemi Zmarzniętej na lód Każesz mi patrzeć w gwiazdy I herbatę ciepłą podajesz Choć jesteśmy pośrodku Areału nicości Zabierasz mnie, byle dalej Piękniej, byle cudowniej A wystarczyłby taki zwykły... Szary karton! Schowajmy się W kartonie Zaklejmy od środka Nie znajdą nas Bo oczy zaślepione Niezdrową ambicją Tak szarych rzeczy Jak szary karton Już nie dostrzegają.
![]() |
#240 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A poza tym - znowu motyw zieleni; baaardzo go lubię, w odróżnieniu od czerni, którą szafowały całe pokolenia poetów... To już co najmniej trzeci Twój zielony wiersz (dla mnie mogą być wszystkie). Ale... muszę się przyznać, że żeby zrozumieć obce słowa w pierwszym wierszu, musiałam się uciec do wyszukiwarki i to mi odebrało jego urok. Proszę, po polsku... Nie przydawajmy wierszom tajemniczości przez obce słówka... Piszesz tak ładnie, że powinnaś chyba dodawać splendoru naszemu krajowi i językowi, a nie powoływać się na obcych ![]() I wracaj szybciutko do zdrowia!! Polecam gorącą herbatkę z sokiem malinowym ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.