|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Staramy się po poronieniu. Teraz się uda cz. 4 - szczęśliwa;)
Zwolnienie ciążowe to zwolnienie ciążowe, nie wymaga żadnej choroby. Polskie prawo pozwala przebywać na zwolnieniu ciążowym 270 dni non-stop (czyli praktycznie od dnia zapłodnienia). Jak Twój gin tego nie wie i nie chcesz go zmienić to go uświadom, bo to co opowiada to po prostu bzdura. Wiem, że są lekarze, którzy uważają, że kobieta nawet w 8 miesiącu powinna w polu pracować jak to jest na wsi. Ale to już nie te czasy, kiedy ponad 90% ciąż było normalnie donoszonych. Teraz na ciąże powinno się chuchać i dmuchać bo jest ujemny przyrost naturalny, a takim myśleniem rodem z PRL-u tej sytuacji się nie poprawi.
Odnośnie pracodawcy - każdy ale to każdy pracodawca po 30 dniach przestaje płacić a wypłata przejchodzi na ZUS. Wiesz trochę się znam na przepisach prawnych bo raz: że muszę a dwa znajomość prawa baaardzo ułatwia życie
|
|
|
|
#212 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w czasie ciąży bezdyskusyjnie dostałam, ponieważ ciąża była zagrożona. teraz też jak uda mi się zajść mam zapowiedziane, że od razu biegiem odpoczywać ![]() co do pracodawcy- tu nie chodzi o kasę absolutnie. to kwestia tego, że ciągle podobno jesteśmy opóźnione i po prostu nikt nie może pozwolić sobie na "luksus" zwolnienia lekarskiego. stąd to całe burzenie się ze strony dyrekcji. jakieś durne zasady. a i co do prawa - uwierz, że kodeks pacy przewertowałam wzdłuż i wszerz przy takiej dyrekcji musiałam
Edytowane przez patrycjja Czas edycji: 2013-01-09 o 21:12 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#213 |
|
Rozeznanie
|
Ehh z tym L4 to różnie bywa. Ja po zabiegu miałam ze szpitala 7 dni i przedłużyłam u rodzinnego (niby na przeziębienie) na kolejne 7 i wróciłam do pracy. W sumie pracodawca nie miał z tym problemu, mogłam też iść wcześniej bo chodziłam z obumarłą ciążą 2 tygodnie prawie i czekałam na samoistne #. Lepiej było mi w towarzystwie (gdzie nikt nie wiedział o ciąży i #) nie myślałam o tym, w domu tylko płakałam.
Po 1 zabiegu miałam antybiotyk i 1 dzień krwawiłam obficie, potem 3 dni przerwy i ok 5 dni krwawienia. Bolało bardzo, ledwo się ruszałam. Po ok 4 tygodniach zaczęło się delikatne, brązowe plamienie, myślałam, że to już @ ale na wizycie się okazało, że źle zrobili zabieg. Musiałam jechać na ponowne czyszczenie w innym szpitalu. Po tym krwawiłam przez niecałe 2 tygodnie i w ogóle nic mnie nie bolało. Teraz czekam na wyniki histopatologiczne i na wizytę do ginki, już mi zapowiedziała, że zrobimy komplet badań. A po badaniach już się nie mogę doczekać na zielone światło do starań
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
To bardzo dobrze, że coraz więcej osób zna swoje prawa, bo nikt nie zrobi wtedy w konia
![]() Fakt nie zrozumiałyśmy się. Ale ja po # dostałam od gina zwolnienie 30 dniowe. Edytowane przez zeloth Czas edycji: 2013-01-09 o 21:19 |
|
|
|
#215 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dlatego o ciąży ewentualnej myślę też trochę egoistycznie właśnie pod kątem zwolnienia. ![]() co do kp- potwierdzam- czytać do poduszki
|
|
#216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale tak właśnie powinno być. W ciąży sie powinno bardzo dbać o siebie i oszczędzać, zwłaszcza po poronieniu. I jeszcze ten urlop macierzyński, od dawna powinien być roczny, żeby być z maluchem jak najdłużej i nie zamartwiać się w pracy co i jak. |
|
|
|
|
#217 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny tak czytam wasze posty i analizuję mój przypadek. Piszecie, ze po zabiegu bolało. Ja co jak teraz widzę nie dostałam antybiotyku żadnego(?!), po krwawiłam niewiele i to tak do tygodnia max a potem tylko plamienie brunatnym śluzem. Ale nic mnie w ogóle nie bolało... Kurde co to za kraj, co szpital to inne zasady postępowania z pacjentem??? Dziwne to jakieś
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() krwawienia to i u mnie prawie nie było. ani przed zabiegiem (po założeniu leku), ani po zabiegu. było może plamienie przez góra tydzień. a ból to faktycznie niesamowity- ale to z wysiłku bardziej, bo za dużo łazikowałam ![]() nawet zaraz jak dostałam wypis to nawet nie czekałam na męża tylko od razu biegiem na zewnątrz jak najdalej od tego wszystkiego.
|
|
#219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do krwawienia przed # - u mnie tak jak u Ciebie zero, podali jedną tabletkę, wszyscy czekali aż coś zacznie się dziać a tu nic, druga tabletka plamienie... strasznie przykre że ciąża tak "mocno" się trzymała a dzidziuś już nie żył |
|
|
|
|
#220 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale z drugiej strony przynajmniej wiemy, że nasze organizmy są na tyle silne aby utrzymać te maleństwa, które miejmy nadzieje niedługo będziemy gościć
|
|
#221 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zmykam spać, bo jutro pobudka o 5.20 Dobrej nocki |
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Mona - ja tez sie czuje jakos dziwnie jak to czytam .. Ja od piatku plamilam , w poniedzialek stwierdzono obumarla ciaze i wyslano mnie do domu . W srode juz poronilam , pozniej trzy dni krwawienia i tyle . Od 20 grudnia nic .. 27 .12 zrobiono mi usg , niby wszystko czyste , zadnych antybiotykow
|
#223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
także spokojnie. i organizm zupełnie inaczej zachowuje się przy poronieniu zwykłym (naturalnym) a chybionym (które trzeba wywoływać)
|
|
#224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zadomowienie
|
przyszła @. tydzień później i ze zdwojoną siłą. jak zawsze zwijałam się z bólu to teraz ledwo żyję, aż mi się słabo robi i ledwo na nogach stoję.
ale dobrze, że w ogóle jest. teraz zaczynamy od nowa. ale z mniejszą presją. będzie co będzie.
|
|
#226 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#227 |
|
Zadomowienie
|
żadne no-spy i ibupromy nie pomagają. a nie mam ze sobą ketonalu.
![]() ale marze teraz o swoim ciepłym łóżeczku
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
patrycjja w twoim wypadku to chyba dobre wiesci
bidulko , ja tez tak mialam kiedys ze czasami z bolu prawie tracilam przytomnosc , lekarz kazal mi brac wtedy nospe i esspumisan i nawet bylo lepiej , ale pozniej po antykoncepcji wszystko sie uspokoilo ![]() U mnie dzis bol brzucha taki jakby na @ , mam nadzieje ze jest blisko . No i jakas zgaga czy cos , cos musialam zjesc nie takiego
|
#229 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wszystko okej, pięknie, jest zagubiony okres. tylko cholercia nie wiem co teraz z moim cyklem. już go nie ogarniam . się rozregulowała cholera
|
|
#230 |
|
Raczkowanie
|
patrycjja no to okres mamy prawie równo
ja wczoraj dostałam. Cykle mam ok 32 dniowe, czasem + czasem - Razem przez to przejdziemy i będzie dobrze bo musi byc
|
|
|
|
#231 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem już teraz, zupełnie zgłupiałam, wydaje mi się, że mam od wczoraj @. Ból brzucha typowy, skończyło się brudzenia a zaczęło krwawienie. Już nic nie wiem. W PL to bym poszła do gina na USG, tutaj # traktują jak zwykłą miesiączkę, więc nie chcą sprawdzać. Nic, poczekam jak się dalej sytuacja rozwinie. Wkurza mnie to, bo mi brakuje baraszków z moim nieślubnym, no! Ile można czekać Ja jestem w tej kwesti bardziej niecierpliwa niż on, niestety.Pati dobrze że przyszła @, nowy cykl, nowe mozliwości
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zobaczymy czy się uda ![]() zeloth ciekawe, czy Ci wrócą regularne cykle ja myślałam, że tak będzie bo poprzednie miesiące były okej, a tu niespodzianka
Edytowane przez patrycjja Czas edycji: 2013-01-10 o 15:37 |
|
|
|
|
#233 |
|
Raczkowanie
|
Nie miałam regularnych cykli, to może teraz będą. Przeważnie miałam wahania 30 (nawet 28) do 35 dni (czasem nawet 40). Średnio wychodziło 32 dni.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny umieram! Choróbsko mnie rozłożyło, co prawda gorączki nie mam ale jestem mega osłabiona. Kurna jak mi nie przejdzie to staranka staną pod znakiem zapytania. szczególnie że mąż musi wyjechać w przyszłym tygodniu
|
|
|
|
#235 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie niestety coś się zepsuło. ale spokojnie, w końcu to ogarnę ![]() Cytat:
wredne choróbska, gdzie się nie rozejrzeć ktoś kicha i prycha. Biegiem do lekarza niech coś przepisze- a może ma jakiś cudowny środek, który w chwilę postawi Cię na nogi ? (chociaż słyszałam gdzieś, że zaczyna brakować leków- ciekawe ile w tym prawdy..) jeśli organizm jest osłabiony, to myślę, że nie ma sensu na silę się męczyć- lepiej się do-kurować i brać się do pracy w następnym cyklu z podwójnym zapałem i energią ![]() zdrowiej prędko !
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
a teraz mnie zlejcie bo glowie ile sie da
![]() mniej wiecej od dwoch dni czuje takie klucie , szarpnie w pepku. Nic dziwnego jakby nie to ze w poprzedniej ciazy dokladnie tak mialam zanim zrobilam test . Moze jestem przewrazliwiona , moze to moja psychika bo tak bym chciala juz to wszystko przyspieszyc a @ dalej nie ma , choc od dwoch dni pobolewa brzuch jakby miala zaraz przyjsc . Chcialam poczekac chociaz do @ okresu ze staraniami bo nie ma zadnych przeciwskazan poki co , wyniki dobre ale przyznam sie ze ze dwa razy zdarzylo sie zapomniec
|
#237 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak pisałaś wczoraj że masz zgagę to przyznam że przeleciała mi taka myśl przez głowę... kochana ja jestem zdania że wszystko jest tam gdzieś w Górze nam pisane, a w tym przypadku test wyjaśni sprawę.
|
|
|
|
|
#238 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczynki
![]() widze że cos zaczyna się dziac
|
#239 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#240 |
|
Zadomowienie
|
Trele_Morele - podziwiam Cię, że po tym wszystkim odważyłaś się "nie uważać"
ja do tej pory myślę, czy nie za szybko zaczynamy się starać ![]() ale jeśli byłabyś zadowolona, to 3mam kciuki i życzę żeby wszytko ułożyło się po Twojej myśli
Edytowane przez patrycjja Czas edycji: 2013-01-11 o 16:57 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.

a dwa znajomość prawa baaardzo ułatwia życie

Dobrej nocki

KCIUKI DLA ANI 

wredne choróbska, gdzie się nie rozejrzeć ktoś kicha i prycha. Biegiem do lekarza niech coś przepisze- a może ma jakiś cudowny środek, który w chwilę postawi Cię na nogi ? (chociaż słyszałam gdzieś, że zaczyna brakować leków- ciekawe ile w tym prawdy..)
jak pisałaś wczoraj że masz zgagę to przyznam że przeleciała mi taka myśl przez głowę... kochana ja jestem zdania że wszystko jest tam gdzieś w Górze nam pisane, a w tym przypadku test wyjaśni sprawę.
- 09.06.2006