|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
dziewczyny jakie jest wasze zdanie odnoście wyboru pracy:
czy lepiej w prywatnej firmie na cały etat i wynagrodznie podstawa +premia -wychodzi ok 200 -300zł więcej jak minimalna co miesiąc, 30km dojazd -czy praca w budzetówce , pierwszy rok 3/4 etatu psie pieniądze, a później cały etat i najniższa krajowa blisko do pracy ja wybrałam to drugie tylko że to wynagrodzenie mnie załamało trochę, to takie upokażające lekko...eh mam nadzieję że dobrze wybrałam...
#212 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#214 |
Rozeznanie
|
na chwilę sobie poszłam, a tu już takie dyskusje!
![]() Nic Was zostawić nie można ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 | |
Konto usunięte
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38472262]też o tym słyszałam, ale znów z drugiej strony jak ktoś chce mieć dziecko, to tylko czeka na umowę, aby nie zostać zwolnioną. niestety.[/QUOTE]
Jak pracodawca jest normalny to zrozumie, że po X latach pracy, będąc w pewnym wieku, chce się mieć dziecko i można to z pracodawcą uzgodnić (zwyczajnie, uprzedzić że za pół roku będzie się chciało zajść w ciążę, jak jest normalny to nie będzie wydziwiał). Zaplanowanie to podstawa, bo nie wiem jak dla was, ale dla mnie w dobie powszechnej antykoncepcji, którą można tak dobrać, że ryzyko jej niezadziałania jest promilowe, wpadka to byłby wręcz wstyd i przejaw braku jakiegokolwiek rozsądku. A pracodawca raczej nie będzie chciał osoby, która nie potrafi myśleć i przewidywać konsekwencji swoich działań. Cytat:
To zależy. Jeżeli u prywaciarza jest normalne szefostwo i normalna atmosfera to nawet bym się nie wahała- w takich miejscach z reguły masz większą samodzielność, ciekawsze zadania i lepsze możliwości awansu niż w budżetówce. Jakbym miała dobrą komunikację to mogłabym i 2 godziny dziennie dojeżdżać, jeżeli tylko praca byłaby fajna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
maszyna, nie człowiek
|
Tajkuna, a co z wlosami jest nie tak, moze są za długie? masz proste, kręcone? Poczytaj fryzjerski, poradź sie wizażanek, ja mam wlosy "falowane", które ciężko się rozczesuje i w ogóle sprawiają problem. Najlepsza dla mnie długość to do ramion, potem po prostu za dużo czasu musialabym przeznaczac na pielęgnackę. Z odżywek najlepiej na moje włosy działa... oliwka z oliwek. Używałam tez odzywek bez spłukiwania z Joanny i kombinuję z szamponami, na moich włosach najlepiej sprawdzają się jednak te z SLS, bo ułatwiają potem rozczesywanie. Teraz próbuję Timotei Jericho Rose, szampon z odżywką 2w1 - fajne rozwiązanie dla leniucha, bo włosy się łatwo rozczesują
![]()
#217 |
Zadomowienie
|
Cały czas Was czytam, bo mimo pracy nie czuję się zbyt pewnie, więc wolę trzymać rękę na pulsie w razie czego..
Odnośnie pytania co wybrać, wybrałabym pracę na miejscu. Miałam pracę, w trakcie której przeprowadziłam się do innej miejscowości i musiałam codziennie dojeżdżać prawie 35 kilometrów. Autobus odpadał, bo bym musiała z domu wychodzić o 5 rano, a byłabym w domu o 18 albo i później i dojeżdżałam samochodem, bo dzięki temu później mogłam wyjść z domu i byłam w nim wcześniej. Po pół roku pracowałam już gdzie indziej, bo takie dojazdy wbrew pozorom są bardzo męczące i cały dzień rozwalony. Dodatkowo po różnych przygodach z samochodem na trasie odechciało mi się jakichkolwiek dojazdów i przy szukaniu kolejnej pracy celuję tylko w swoje miasto lub jedno ościenne, bo są blisko siebie i dobrze skomunikowane. Poza tym jeszcze dodam, że w miejscu oddalonym o te 35 km miałam lepszą pensję niż obecnie, jednak co z tego jak ponad 500zł szło na paliwo, a tutaj może i mam mniej, ale i koszty dojazdu są mniejsze i w efekcie więcej zostaje w kieszeni na życie. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
maszyna, nie człowiek
|
Nou, tylko wiesz jak z antykoncepcją bywa: np. takie gumki, to ogromne ryzyko jeśli się z nich korzysta w przypływie uczuć po alkoholu (szybko, nie do końca dobrze założona i ups! rodzi się Aldona)
![]()
#219 |
BAN stały
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38472262]
- A ja się zaczęłam zastanawiać, co to za kropki ![]() Kasia ma inne myślenie, ma pracę, zaczyna drogie studia więc jej się udało... Nie szuka pracy, swoją lubi.... Więc niech nie dołuje reszty. ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- [/QUOTE] kasiuletka ma inne życie niż niektóre tu z nas. Ma pracę, studia zaczyna, w domu ma zapewnię dobrą atmosferę i nie musi się martwić co będzie z nią i jej rodziną jutro. Ostatnio pisała, że nie widzi nic dziwnego, w tym, że ktoś co tydz chodzi do knajpy, galerii i wydaje kasę. Tylko ciekawi mnie, czy jak nie pracowała, to czy tez co tydz chodziła na zakupy do galerii , pizzerii itd. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
maszyna, nie człowiek
|
Heh, ja mieszkam w dużym mieście ale całe liceum dojeżdżałam do szkoły, a teraz dojeżdżam na uczelnię. Zaraz się okaże, że nie powinnam studiować, bo ~14km to za dużo by podjąć studia
![]()
#221 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie obciąża cię szampon 2w1? Jakie ty w ogóle gatunkowo masz włosy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#222 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-06 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
Ale się dyskusja wywiązała
![]() Przyznam, że nie rozumiem pytań pracodawcy o planowanie dziecka, wiadomo, że każdy ( nawet planujący) odpowie "nie" z prostego powodu. I też rzadko dowiaduję się o wysokość wynagrodzenia. Ale zazwyczaj, jeśli jest choć minimalnie większe od tego najniższego to o tym chętnie mówią. Kusi mnie małe kłamstwo w CV, tj. wpisanie miejscowości do której wysyłam CV, nie swojej. Na każdej rozmowie jestem pytana o dojazd, może to zmniejsza moje szanse?
#224 |
Zadomowienie
|
Dokładnie to samo mnie kusi i to samo zastanawia. Ostatnio wręcz pani wmawiała mi że to będzie problem. Powiedziałam ze mam gdzie się zatrzymać do czasu znalezienia mieszkania, ale to jej nie przekonało. Zresztą co ją to obchodzi, gdzie będę mieszkać, powinno ja interesowac jakim będę pracownikiem.
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a co niby antyncepcja ma wspolnego z praca? Piszesz ze rozne rzeczy moga si zdarzyc a za chwile ze jesli nie potrafi powiedziec sobie dosc nie jst godna zaufania. Nie myśli ? Juz bez przesady. Paranoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam odwieczny problem z plątaniem i kołtunami zimą jak zakładam szalik:/ Masakra jakaś ![]() Cytat:
![]() Z odległościami z pracy do miejsca zamieszkania, cóż dla wielu pracodawcód te 30km to jest dużo. Nie piszę, że dla kazdego, Ale sama widzisz, czytasz i wiesz jak jest. Ja mam ok 8km do pracy, w ramach aglomeracji miejskiej - inne miasto. Mam doskonałe połączenie komunikacją miejską - zarówno tramwaj, autobus, pks, pkp, busy.A na rozmowach i tak pytali mnie czy dojazd na drugi koniec miasta to nie problem i czy chcę dojeżdżać ponad godzinę - bo jeśli są korki to tak schodzi ![]() Ja wiem,że te 30km to nie jest ogormny problem, ale wytłumacz to pracodawcy ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#227 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moja mama jakoś przez 25 lat tam dojeżdżała i nie było problemu. Teraz są dodatkowo busy, praktycznie co 5-10 minut, ale kogo to obchodzi. Ważne, że z innego miasta ![]()
![]() |
#228 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Konto usunięte
|
No chyba każda hmm "walczy o to normalne życie".
I niestety kolejny przyklad jak latwo zapomina sie jak to kiedys samemu sie udalo. Majac fajna prace niektorym ciezko postawic sie w sytuacji tych drugich. Wczoraj byl tego przyklad. A co do spa itp...to zabawne. Kiedys byla klotnia o kino czy pizze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja trzy lata dojeżdżałam do LO jakieś 15km, jechałam ok 45 min autobusem i co dawałam radę. Tylko w szkole nikogo nie obchodziło skąd się pochodzi;p ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
![]() Każda z Nas tak jak napisałaś walczy o normalne życie! I to normalne, że każdy mierzy wyżej. Dla mnie to normalne, po co mam się porównywać do tych, ktorzy mają gorzej. Mi zależy i cholernie chcę żeby było mi ( i Wam zresztą też) lepiej! ![]()
![]() |
#231 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-06 o 12:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jasne i pracodawcy za duzo sobie pozwalą,przekrety,umowy smieciowe itp. Ale niektorzy pracownicy tez za duzo sobie pozwalaja.Dlatego nie ma co generalizować. Ale i tak mimo wszystko roznie w zyciu bywa.Niby kilka procent a akurat mozna miec pecha i zalapac się...nigdy nic nie wiadomo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U siebie w rodzinnych stronach mam fajnie ciuchlandy tutaj w Łodzi jeszcze takich nie znam ;p A te bezrobotna i jej torebki za 600zł udzielała się też na wątku o Biedronce i to jedna wielka ściema ;p
'' Na seksapil składa się w połowie to, co kobieta ma, a w połowie to, co myśli, że ma ''. Sophia Loren Edytowane przez Madzia9999 Czas edycji: 2013-01-06 o 13:01 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
Dajcie spokój, przecież wiadomo, że pojęcie "luksus" jest względne i zależne od zasobności portfela. Sama kiedyś mówiłam, że kino to dla mnie burżuazja, a teraz, jak mi stan konta trochę podskoczył stwierdzam, że dwa razy w miesiącu mogę sobie pozwolić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Zakręcony Chochlik
|
Dziewczyny życzę Wam wszystkiego najlepszego z okazji Nowego Roku. Dużo radości i uśmiechu, pozytywnego nastawienia, mniej zgorzkniałości i wszystkim znalezienia pracy.
![]() Rezygnuje z wątku. Zdaje sobie sprawę, że szukanie pracy nie jest najprzyjemniejszym zajęciem, tak samo jak czas spędzany w domu i dogryzanie rodziny/znajomych. Jednak nie można dać się zwariować, a niestety działalność paru osób do tego prowadzi i obniża morale grupy. Powodzenia! ![]()
#236 |
Konto usunięte
|
Madzia nom czaje
![]() tylko tak mi sie przypomnialo z tym kinem. Co to kiedys spor o to byl ![]() i to kino i pizza jakims takim symbolem się stały ![]() oj to nawet nie drogo.Jak bylam ostatnio w Rze.to t shirty po 50-100 zeta,kurtka parka 400 zeta ,spodnie 200 itd. Czasem w jakims szmatlawcu sa niby fajne ciuchy podane firmy ceny cos niskie tyle ze jak sie pojdzie do sklepu to teego nie ma albo drozsze. może to zalezy od miasta-bo pewnie takiHM to w kazdym miescie ma inny asortyment.I pewnie w sporym miescie to i wiecej promocji jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#237 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() Nie mówiąc o tym, co napisała nou, pracodawca o takie rzeczy nie spyta (używa pani tabletek? prezerwatywy? a pije napar z dziurawca, co pani zrobi jeśli bierze tabletki i dostanie sra*ki? ![]() Generalnie teraz w dyskusji chodzi o to na mój gust, że po pozornie nieistotnych kwestiach można się zorientować czy ma się do czynienia z człowiekiem myślacym czy jednak bezmyślnym, co widać po wizażowych wątkach np. o antykoncepcji ![]() Nou, generalnie nie mam włosów przetłuszczających się, ale sa gęste, falujące i mogę myć je nawet co 3 dzień, ale przy szamponie 2 w 1 muszę co 2, bo niestety trochę je obciąża. Przy czym nie da się ukryć, że szybciej jest umyć włosy takim szamponem niż tak jak z moimi bywa umyć szamponem, potem jeszcze babrać się odżywką (najlepiej ze spłukiwaniem, bo bez spłukiwania też sprawia, że musze częściej myć wlosy), czekać z 5-10 minut, zmywać itp.
![]() |
#238 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale z tym dorobieniem to sie nie zgodze.Bo zapewne wiekszośc osob z tego watka chcialoby w jakikolwiek sposob poprawic swoja sytuacja. Ja już nie raz udawadialam ze w moich okolicach sie nie da ![]() Nawet CC to rzadkosc,ulotki dla uczniow i osob po 50. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Ten watek zaczyna być naprawdę dołujący, powstają jakieś dwa obozy.
![]() Niestety, prawdą jest, że niektóre osoby uważają, że życie jest proste i wszystko można jak się tylko chce, najczęściej jak ktoś ma już pracę w miarę ok to bardzo szybko zapomina, że były czasy kiedy się tej kasy nie miało. W sumie się temu nie dziwię, zwyczajny ludzki odruch tylko jak się tak czyta niektóre wypowiedzi to można dojść do lekko przerażających wniosków, że osoba bezrobotna sana hest sobie winna, że nic nie robi, a ma przceież mnóstwo różnych możliwości itd. W każdym razie jakoś mało motywujący ten wątek. Sama tylko nudzę i marudzę...niektórzy z kolei wszystko widzą w super jasnych barwach. ![]() Chyba lepiej odciąć się od forum, bo zaczyna mieć negatywny wpływ na moje poczynania i poczucie wartości.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-01-06 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
BAN stały
|
Dla nie których, co nie pracują to i 49 zł jest dużo, szczególnie, gdy ktoś 49 zł co tydz na ciuchy wydaję. No bo jak nie zarabiasz i nie masz pomocy finansowej z niczyjej strony, to 49 zł wydane tylko na jedną rzecz może byc dla kogoś dużą kwotą. Ja więcej na spódnice letnie niż 1 zł nie wydaję. Nie stać mnie na droższe rzeczy, a po prostu za 1 zł są super fajne rzeczy u mnie wmieście. W zimie w spodniach lub tunikach z legginsami chodzę , w spódnicach w zimie nie chodzę. Ostatnio jak byłam w mieście u jednej osoby z zapytaniem o tą prace w gminie,na którą giełda była, weszłam z ciekawości na szmateks, który kilka miesięcy temu został otwarty. Nie chodziłam do niego wcześniej nigdy, więc sobie pomyślałam wejdę i zobaczę co mają i kupiłam dwie przecudne rzeczy za 1 zł.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-06 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.