|
|
#211 |
|
Ha ha ha ha ha
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Hm, ale ja podczas obrony też miałam dodatkowe pytania z przedmiotów z lat ubiegłych. To tak jakby mieć egzamin, nie?
Tylko lista pytań była wcześniej znana i losowaliśmy
|
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
Ja w tej chwili dalej walczę z lekturami. Nienawidzę historii literatury. Nienawidzę. [*]
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale po studiach na pewno przeczytam wszystkie książki z programu studiów, bo literatura rosyjska jest tak inna i ciekawa. Ale studia oczywiście muszą skutecznie wszystko, co ma jakąś wartość, zmarnować i uprzykrzyć... |
|
|
|
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
A daj spokój ja już zapomniałam co to znaczy czytać dla przyjemności i jak mam wolne to marnuję czas na debilizmy żeby odpocząć chociaż trochę. Ostatnio nawet musiałam sobie czytnik ebooków kupić - byłam wręcz do tego zmuszona i mi lektury uszami wychodzę ;(
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Użyłam niestety dla własnej przyjemności tylko raz... Na początku wakacji przeczytałam 3 części "Igrzysk śmierci". Później wpadłam na iście debilny pomysł, żeby zacząć czytać lektury na zaś, czyli na 3 rok . No nie powiem, akurat nieświadomie trafiłam na dobre i ciekawe lektury, ale bez przesady. Zmarnowałam czas, który mogłam poświęcić na czytanie przyjemnych książek, na lektury Co te studia robią z człowiekiem. I przez to, że zaczęłam to czytać wcześniej, teraz nie czytam nic na zajęcia ![]() Pociesza mnie myśli, że (oby!) to już ostatni rok z historią literatury. Moja droga to gramatyka
|
|
|
|
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
A co czytałaś na trzeci rok?
Ja się 500 razy zabieram do 50 twarzy Greya żeby móc pełnoprawnie mieszać z błotem to dzieło, ale nigdy się nie składa na to
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Udało mi się na wakacjach przeczytać "Dwanaście krzeseł" "Cichy Don" "Moskwa-Pietruszki" "Pojedynek" "Pożegnanie z Matiorą" "Opowieść o 7 powieszonych" i jakieś tam małe badziewie. W pierwszych miesiącach na uczelni przeczytałam też "Matkę" Gorkiego, cośtam Bunina, Zoszczenko, Błoka, Majakowskiego i "Życie człowieka" Andriejewa. A teraz, a w zasadzie od czasu przed świętami, nie tknęłam zupełnie nic... Na zajęcia chodzę na "żywca" nieprzygotowana
|
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
|
#219 |
|
Konto usunięte
|
Ja nawet przekartkować nie mogę! Tyle rzeczy na mnie czeka
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mam priorytet na jutro - napisać 1 rozdział pracy licencjackiej. I uda mi się to, uda!
|
|
|
|
|
|
#221 |
|
Konto usunięte
|
A daj spokój ja od dwóch lat staram się poznownie przeczytać Lolitę Nabokova, nie mówiąc o Dzieciach Arabatu które mi zalegają albo o Kuracji Głębskiego.
Odpalę south park i się poodmóżdżam
|
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
heh ja jechalam dzisiaj autobusem 6 godzin - na komputerze ściągnieta ksiązka 70 stron. i co przeczytana? guzik a nie przeczytana
nie doszłam nawet do połowy. ale wizaz ogarniety ![]() ale jutro też pisze licencjat.
|
|
#223 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.Sama miałam dziś pisać jakiś beznadziejny esej na 800 słów (do oddania na wczoraj), napisałam 190 i skapitulowałam .
|
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#225 |
|
Konto usunięte
|
Tru story bro, a dodatkowo dochodzi fakt że jesteś postrzegany jako kretyn bo nie zauwazyłeś że na 254 stronie 891 powieści bohater mówi że nosi czarną koszulkę co pewnie oznacza że ma głęboką osobowość
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Ja zawsze czytałam książki. Na zajęcia też. Mam ich mnóstwo, bardzo je lubię.
Mamy listę lektur na poszczególne zajęcia. Ok. Ja często czytam z dużym wyprzedzeniem te książki, żeby zdążyć na zajęcia. Prowadzący jednak, tydzień przed opracowaniem książki, podaje nam zagadnienia, problemy, jakich mamy w tej książce szukać. I co? Może mam czytać jeszcze raz, żeby to co sobie prowadzący zażyczył znaleźć? Nie, bo nie mam na to czasu. Zawsze mnie to irytuje, że prowadzący myśli, że my od zajęć do zajęć, czyli w ciągu tygodnia, damy radę przeczytać nową książkę na zajęcia Dajcie żyć... Większość z nich ma ponad 300 stron... A żeby było zabawniej, to żeby zauważyć tę problematykę, trzeba by książkę na spokojnie, nie patrząc na treść, ale te ukryte 'idee', przeczytać z 3 razy Porażka. A dziwią się potem, że ludzie czytają streszczenia, bo nie liczy się, że znasz dobrze treść, ale ta cała problematyka
Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2013-03-24 o 12:46 |
|
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie czytam lekturę.
ale pewnie bedzie jak zawsze. nie przeczytałam --> siedze cicho., bo nie wiem co mówic. przeczytam lekturę --> i tak siedze cicho bo nie zwróciłam uwagi na to, co prowadzący chciał
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
plusy sa o dupe potłuc u mnie. bo i tak nie rzutują na ocenę. liczy się ocena z kolokwium ze znajomości lektur.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 | |
|
Konto usunięte
|
Linka_12 Czyzby UŚ, język rosyjski program: język biznesu? <3 Wita koleżanka z II roku tłumaczeniówki. Nim zobaczyłam, skąd jesteś, przeczytałam Twoje żale i pomyślałam, że mamy podobne odczucia co do uczelni. Jak widać, UŚ jest jedyny w swoim rodzaju.
A teraz oficjalne powitanie, witam serdecznie wszystkie panie filolog, kłania się studentka języka rosyjskiego programu tłumaczeniowego z najbardziej olewczego uniwersytetu, jakim jest UŚ. Biję się w pierś do tej pory i coraz mocniej, dlaczego wybrałam akurat filologię, akurat tu. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;39989477]
Ja ostatnio nie przeczytałam streszczenia, i postanowiłam zrobić to w trakcie zajęć Szczęśliwie trafiłam akurat, bo babka zapytała o to, co przed chwilą przeczytałam, a że nikt nie wiedział, to się wybiłam i zarobiłam plusa
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem, maruda ze mnie paskudna, a nie byłam taka. Na początku podchodziłam do tego kierunku z szalonym entuzjazmem. |
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze nawet jak wiem, to siedzę cicho, bo się boję, że może jednak to nie o to chodzi prowadzącemu.... w sali cisza, prowadzący sam odpowiada, a ja tylko w myślach narzekam, że czemu tego nie powiedziałąm..
|
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;39990068]Tak, kocham to
Wiem, maruda ze mnie paskudna, a nie byłam taka. Na początku podchodziłam do tego kierunku z szalonym entuzjazmem.[/QUOTE] Pamiętam! Zmieniłaś chyba avatar, to nie poznałam Chyba każdy musi na samym sobie przetestować filologię i na własnej skórze przekonać się o jej "urokach" U mnie nadal - nuda, nuda, nuda Ale cóż, już się przyzwyczaiłam Oczywiście przy sesji, czy kolokwium zaczyna się narzekanie, ale tak to luz. ![]() Chciałabym się pochwalić bo napisałam już prawie cały I rozdział pracy Oddam go promotorce, ciekawe ile z tych moich wypocin zostanie... Pewnie będę go jeszcze poprawiała milion razy
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(a powinno już być po 6 wykł. i 6 ćw.).. |
|
|
|
|
|
#236 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gratuluję, zawsze to jakiś krok do przodu ![]() Cytat:
Przekłada się to także na to, że mamy nie pisać pracy semestralnej dłuższej niż 3,4 strony, bo "komu chce się to czytać".
|
||
|
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;39989477]Linka_12 Czyzby UŚ, język rosyjski program: język biznesu? <3 Wita koleżanka z II roku tłumaczeniówki. Nim zobaczyłam, skąd jesteś, przeczytałam Twoje żale i pomyślałam, że mamy podobne odczucia co do uczelni. Jak widać, UŚ jest jedyny w swoim rodzaju.
A teraz oficjalne powitanie, witam serdecznie wszystkie panie filolog, kłania się studentka języka rosyjskiego programu tłumaczeniowego z najbardziej olewczego uniwersytetu, jakim jest UŚ. Biję się w pierś do tej pory i coraz mocniej, dlaczego wybrałam akurat filologię, akurat tu. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;39990510] Gratuluję, zawsze to jakiś krok do przodu ![]() Tzw. "Lenistwo filologa" o którym mówił jeden z prowadzących na moich zajęciach Przekłada się to także na to, że mamy nie pisać pracy semestralnej dłuższej niż 3,4 strony, bo "komu chce się to czytać".[/QUOTE]Świat (wizaż) jest mały ![]() Jeszcze lepiej - trzeci rok tłumaczeniówki . Trzecioroczny biznes by takich żali raczej nie wylewał, bo oni tam raczej mają lekko, łatwo i przyjemnie. A żale wylewałam z powodu zajęć z RJBCo do twoich odczuć - dopiero kiedy jestem na trzecim roku to wszelkie zajęcia zaczynają jakoś wyglądać. Wszyscy prowadzący z rosyjskiego konsultują sie ze sobą i w końcu ta nauka jakoś idzie. Uwolniłam się od koszmarnie prowadzonego HLRu i nareszcie doszły jakieś lepsze przedmioty - RJB oraz TKiS, na których czuję, że coś robię. I moje zajęcia tez dałoby się upchnąć w trzech dniach (jeden dzień mam wolny, a w czwartek mam tylko godzinę angielskiego). Ale raczej nie bedę kontynuować rosyjskiego na tym uniwerku, bo już po prostu nie wyrabiam (jak mam być zaangażowana i zainteresowana, skoro większość prowadzących ma olewawczy stosunek, jak sama napisałaś) |
|
|
|
|
#238 |
|
Zadomowienie
|
U mnie to samo. Odzywam się na każdych zajęciach, a i tak zostałam objechana, że za mało się udzielam. A są osoby, które nie otworzą ust, jeżeli pytanie nie jest skierowane bezpośrednio do nich.
|
|
#239 |
|
Konto usunięte
|
Ja się nie odzywam, bo nie czuję potrzeby
został mi uraz po osobie która na nas się darła wywalała z lekcji i wyzywała od debili. Teraz nawet jak jest bezpiecznie to się nie odzywam, nie lubię
|
|
|
|
|
#240 |
|
Zadomowienie
|
To moja strategia na ten semestr. Nie widzę sensu odzywania się. Pytanie o interpretację, dajesz tezę, cytujesz fragment, zanim zdążysz dodać swój komentarz, ironiczny uśmieszek i pytanie, które niby ma pogrążyć. A jak interpretujesz, okazuje się, że dobrze. To po co było robić głupie miny, skoro miałam rację?
Edytowane przez mell002 Czas edycji: 2013-03-27 o 01:10 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.

Tylko lista pytań była wcześniej znana i losowaliśmy

Użyłam niestety dla własnej przyjemności tylko raz... Na początku wakacji przeczytałam 3 części "Igrzysk śmierci". Później wpadłam na iście debilny pomysł, żeby zacząć czytać lektury na zaś, czyli na 3 rok
. No nie powiem, akurat nieświadomie trafiłam na dobre i ciekawe lektury, ale bez przesady. Zmarnowałam czas, który mogłam poświęcić na czytanie przyjemnych książek, na lektury
Co te studia robią z człowiekiem. I przez to, że zaczęłam to czytać wcześniej, teraz nie czytam nic na zajęcia

Ale mam priorytet na jutro - napisać 1 rozdział pracy licencjackiej. I uda mi się to, uda!

Gratuluję, zawsze to jakiś krok do przodu