![]() |
#211 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Co mnie bawi, rządzący potrafią zrobić remonty dróg paraliżujące całe miasto, ale żeby w niedziele czy wieczorem widać było pracujących - nu, nu, nu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie osoba Twojej koleżanki nie stanowi wartościowego przykładu, bo oczywistym dla mnie jest, że ta pani nie posiada życia osobistego. Zakupy to wg mnie przy tym mały pikuś. Plus naprawdę, za zlecenie komuś zakupów lwiej kwoty by prawdopobnie płacić nie musiała. Skoro tyle osób pracuje za coś w stylu najniższej krajowej, to 1200 zł na rękę (sławne 1600 brutto, w tym wszelkie premie, nagrody; do tego teraz ruchomy czas godzin, typu nie ma zleceń, nie ma pracownika ![]() Retoryczne. Wydawało mi się, że dyskusja dotyczy raczej konieczności funkcjonowania handlu w ''niedzielę'' z ogólno społecznej perspektywy. ![]() A poza tym nie porównuj laski z korporacji zaiwaniającej jak wściekła, bo taka osoba zazwyczaj musi być jakoś wykwalifikowana, a pani w sklepie, przynajmniej w teorii, niekoniecznie. I ma tym samym trochę mniejsze pole manewru. Ale zapomniałam już, że to forum jest chyba takim miejscem, gdzie liczą się głównie ludzie o wysokich i b. wysokich kwalifikacjach. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-28 o 20:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w Krakowie często widziałam w weekendy i w nocy wymienianie części torów linii tramwajowych czy łatanie dziur. W swoim rodzinnym mieście widziałam renowacje zabytkowych budowli, które trwały 7 dni w tygodniu. Więc ogólnie to zależy od firmy, od terminów, od warunków przetargu. Wiadomo, że mało która firma będzie w stanie zapewnić ciągłość pracy 7 dni w tygodniu przez kilkanaście godzin, bo zapieprz w szeroko pojętej budowlance to nie bycie hostessą czy siedzenie za biurkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
ctrl alt delete
|
Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
mnie wszelkie zakazy handlu w PL zwisają głęboko, bo wyemigrowalam na stałe, ale powiem Wam, że tego mi najbardziej z Polski brakuje - ze nie trzeba organizować sobie życia na podstawie godzin otwarcia sklepów. Jak mam spokojniejszy okres w pracy, to jeszcze da sie coś w ogóle zorganizować. Ale jak mam wiecej pracy, to już jestem w ciemnym tyłku. JEDEN market na zadupiu jest otwarty do 19, jeden do 18.30, cała reszta do 18. W niedziele w ogóle nic a nic. Więc normalnie zostaje sobota. Problem polega na tym, ze nie tylko mnie. Tłum jest nie do opisania, a po 3 po południu w ogóle nie ma po co przychodzić, bo już połowy rzeczy nie ma (co dziwnym nie jest - w końcu 80% mieszkańców kupuje prowiant na cały tydzień). mój chłop jeszcze mnie przekonuje, ze nie mam na co narzekać, bo on w ogole nie może wyjść z pracy przez 18. czyli nie ma nawet teoretycznych szans na kupienie czegokolwiek poza sobotą. aha, nie ma żadnych convenience stores ani Arabów sprzedających na rogu. Jak zapomnisz kupić mleka, to do następnej wizyty w markecie nie pijesz mleka. Jak zapomnisz kupić papieru toaletowego, to naprawdę mozesz mieć problem. albo jak nie daj Boże w sobotę chcesz robić coś innego niz zakupy. wtedy musisz sobie zorganizować jedzenie innego dnia. albo na dwa tygodnie. najlepiej w zestawie z dużą zamrazarka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Pozdrawiam tych co nie robia zakupow w niedziele. Zdarzylo mi sie leciec po winko do obiadu ale staram sie walczyc
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 |
Konto usunięte
|
Vision wydaje mi sie ze to kwestia glupio prowadzonych przteargow - jestesmy tani ale dwukrotnie wydluzymy czas, bo pracujemy tylko 6 dni w tygodniu w wybranych godzinach. Przyklad? Gdynia, remont glownej drogi kosztowal juz zycie kilku osob i kilka tirow, jak wtedy gdy w korku tur wjechal w autobus miejski a jakis czas pozniej zrobil sie karambol tirowy bo az 6 sie zderzylo...... Gdzieniegdzie pewnie remonty sa 7 dni w tygodniu ale to rzadki przypadek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#219 | |
BAN stały
|
a poza tym to też jest ciekawe, mieć czas na wizaż i pierdoły w necie za przeproszeniem a nie mieć czasu na pójście do sklepu. Ot, kalambur.
![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Konto usunięte
|
Tur wjechal w autobus, przepraszam tury, chodzilo o tir:p
---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Hultauke jakbys sledzila mnie lepiej to bys wiedziala ze na moim iosku 5auke mam taptalczka z ktorego wiekszosc czasu do was pisze ^^ dlatego czasem tur wjezdza w autobus, tj masa literowek ![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- No ale ze w mojej pracy stroza nocnego w budce na parkingu nie zabronili mi uzywac telefonu, to dopiero kalambur ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
BAN stały
|
tapataczku Ty mój
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, ale zauważ, że jest bardzo dużo osób, które zarabiają pensję podobną do pani kasjerki, a mają tak różne godziny pracy, że nie są w stanie zrobić zakupów w pozostałe dni tygodnia.
Niestety podczas rozmów w pracy okazuje się, że moje 1-1,5 godz dojazdu w jedną stronę to pikuś. Bo mamy w pracy osoby które dojeżdżają 120 km w jedną stronę. Odchodząc od wygody czy nie wygody jestem przeciwna pomysłowi gdyż samo zniesienie jednego dnia pracy zmniejszy zatrudnienie. Po drugie, część osób które kupują coś przy okazji cotygodniowych zapasów zmniejszy zakupy. Zmniejszone zakupy= kolejne zmniejszenie etatów. No i oczywiście wpływy z VATu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#223 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Konto usunięte
|
Buu, no właśnie, wszystkie na Wizażu jak jeden mąż piszą, a na zakupy nie mają czasu. Ale żenada, wydało się, jesteście wredne siksy i odciągacie matki i żony od rodziny w niedzielę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Niezmiernie sie ciesze ze jak i ja nadazasz za nowinkami technologicznymi, nadazaj tez za moim sprzeciochem, hawk
![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Moze nie wiesz ale w mojej kilkutysiecznej wsi, tj. Sopocie malo sklepow dowozi o ile jakies, a jesli nawet to nigdy to samo ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym mnie jedynie chodzi o to, czy naprawdę zależy nam jako społeczeństwu, żeby musiało się zaharowywać, tak może nieco łzawie polecę. To jest nawet jakiś paradoks, coraz lepsze technologię ale czy ludzie mniej umęczeni. ;-) I dlatego dziwi mnie taki zwykły brak empatii, bo fajnie jest powiedzieć, że ''muszę jechać na zakupy w niedzielę'', ale to oznacza, że przynajmniej tą niedzielę wolną mam. ![]() I też myślę, że taki pomysł nie byłby taką prostą sprawą, więc pogdybać to sobie można. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-28 o 21:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale tak czy siak jestem przeciwko zamykaniu sklepów w niedziele. Można zastosować ostrzejsze zasady dla pracodawców - większe wynagrodzenie dla osób pracujących w niedziele, jakieś benefity, no nie wiem... ale tak czy siak wiadomo, że przejdzie to bokiem, bo ludzie lubią kombinować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Konto usunięte
|
No i przyznaje vision racje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pracowałam w sklepie - w zamian za niedzielę przysługuje inny dzień wolny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem problemem jest nie praca w niedzielę, a przestrzeganie przepisów pracy. Zamiast wzbudzać niepotrzebne dyskusje czy powinno się czy nie powinno, to posłowie powinni się zabrać za zaostrzanie przepisów. Jedna z dziewczyn pisała, że jej mama nie może odebrać dodatkowego wolnego dnia. To w takim wypadku powinna mieć podwójną stawkę i to powinno się kontrolować. To co się dzieje obecnie na rynku zaczyna przypominać trzeci świat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Przykładowo jest rodzina gdzie dzieci chodzą do szkoły, syn potrzebuje nowych butów sportowych a córka sukienki na studniówkę obu tych rzeczy nie kupią we własnym miasteczku, ale 30 km dalej jest galeria handlowa gdzie mogą dokonać tych zakupów. Mama jest pielęgniarką i w 2 kolejne soboty ma dyżury więc w sobotę do miasta nie pojadą, w jedną z sobót syn ma zawody a w inną tata nie może bo pracuje jako kierowca w MPK. Logiczne jest więc pojechanie na zakupy w niedzielę. Ale takich ludzi się nie dostrzeże bo psują jej krajobraz i nie pasują do wygodnych schematów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
ctrl alt delete
|
Czy zamknac sklepy w niedziele?
aaa jeszcze mi sie przypomniał artykuł, który kiedyś czytałam - na temat wplywu handlu w niedziele na równouprawnienie kobiet. Teraz nie mogę znaleźć, ale teza była taka: otworzono sklepy w niedzielę -> wiecej kobiet mogło iść do pracy w tygodniu.
pod rozwagę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#235 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#237 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Po 2 zawody raczej są sprawa okazjonalną, po 3 wlasnie wymyśliłaś koniecznośc, żeby na jedne zakupy musiał koniecznie wybrać sie i mąż i żona. Przeciętnego tatę to przypuszczalnie bardzo interesują studniówkowe kreacje. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-28 o 21:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Konto usunięte
|
Tak Hultaj, porównaj rok 2013 do 1993 ;-p
|
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
I nie zapominajmy, że mimo XXI wieku nie każda kobieta ma prawo jazdy i po wybór kreacji na studniówkę musi ją zawieźć pan mąż
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
BAN stały
|
za to każdy pan ma prawo jazdy i samochód, oraz nie istnieją busiki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.