![]() |
#211 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Anglia :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
w sumie nie ma tam tego co chcialam, ale sie zapytałam, moze mi ktos odpowie.. dziekuje ze poszukalas i znalazlac mi ten watek ![]()
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#214 |
Zadomowienie
|
Platne ale czesc oplaty jest pokryta przez rzad (dla obywateli uni)
tak wiec w zaleznosci do uniwerku ty bedziesz musiala zaplacic od 1500 wzwyz ![]()
#215 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie znalazlam nigdzie odpowiedzi na moje pytaanie! wiec moze ktos zna??
![]() |
#216 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#218 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#219 | ||
Podróżniczka
|
O studiach w Szkocji znalazlam nast. info: http://www.szkocja.net/poradnik/stud...i.aspx#Finanse
Tam jest mniej wiecej potwierdzone to co napisalam apropo dofinansowania - nic sie raczej nie zmienilo. Wydaje mi sie , ze w calym UK zasady sa podobne ![]() ![]() EDIT: Oprocz tego znalazlam jeszcze info o studiach w Anglii: Cytat:
Oraz takie info: Cytat:
http://www.polska-anglia.co.uk/uniwe...20brytanii.htm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Przyczajenie
|
Cześć Wszystkim!
Dawno mnie nie było ale widzę ,że temat Anglii wciąż jest poruszany. Mój mąż wyjechał pół roku temu do tegoż Kraju ,strasznie sie obawialismy o wszystko ale chociaż nie jest nam łatwo bez siebie dzis wiemy ,że było warto.Za parę miesiecy jade do męża z dziećmi na stałe i strasznie sie cieszę,byłam tam parę dni w maju i jestem zauroczona. Mam nadzieje ,że moje dzieci tylko na tym skorzystaja i że wszystkim nam będzie łatwiej niz w Polsce-w której niestety nie ma na co liczyć ![]() Pozdrawiam wszytkie dziewczyny i do usłyszenia. ![]() ps. Boje sie troszke tego załatwiania i przeprowadzki ale mam nadzieje ,że bedzie oki. |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
Madziu, dopiero teraz zauważyłam Twoj post. Dzieki bardzo za info, muszę zainteresować się głebiej tym tematem i przestudiowac go uważniej, bo coraz bardziej interesuje mnie studiowanie w Anglii. A czy orientujesz się, co dzieje się w momencie, gdy chce kontynuować naukę po skończonym licencjacie na uczelni panstwowej lub po pierwszym roku na uczelni prywatnej? Czy obie te uczelnie są na takich samych prawach?
#222 | |
Podróżniczka
|
Natknelam sie gdzies w internecie na info jak wyglada przyjmowanie na studia jesli nie sa one ukonczone [ chodzi mi o dokladne informacje ] ale nie moge tego znalezc
![]() ![]() Kolega dostal sie na studia w Manchesterze. Skonczyl w Wa-wie na Panstwowej uczelni dwa albo trzy lata [juz nie pamietam] i chcial kontynuowac nauke w GB. Musial przeslac wyniki egzaminow z podonych przedmiotow, ktore sa na Brytyjskiej uczelni, nastepnie na egzaminach wyrownal roznice programowe i go przyjeli. Nie wiem czy jest jakas roznica pomiedzy prywatna a panstwowa uczelnia. Wydaje mi sie, ze nie ma bo ich to raczej nie interesuje - wazne sa przedmioty. Po licencjacie masz juz tytul Bachelor wtedy nie musisz robic studiow jeszcze raz od poczatku [chyba, ze kierunek, ktory wybralas odbiega od tego ktory konczylas] i robisz tylko podyplomowe na Master. Sa jeszcze kursy, ktore mozesz robic po Bachelor - tych kursow jest CALE mnostwo! ![]() ![]() O tutaj jest opisane jak to jest z tymi tytulami: Cytat:
Wydaje mi sie, ze strasznie zamieszalam, ale mam nadzieje, ze jednak zrozumiale jest co nieco ![]() odsylam do linka: http://www.polska-anglia.co.uk/uniwe...%20you%20apply Jesli chcesz dowiedziec sie wiecej na temat studiowania i kursow w GB tam jest to dosc dobrze opisane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
zrozumiałam
![]() świetny link, dzieki! widzę, że tez sie sama zastanawiasz nad studiowaniem w UK? Czy ja dobrze zrozumiałam, ze twojego kolegę przyjeli dopiero gdy wyrównał te różnice programowe? A co za kursy po licencjacie?One nie dają master's degree?
#224 |
Podróżniczka
|
Zastanawiam sie nad studiowaniem - jesli udaloby mi sie zdobyc dofinansowanie
![]() ![]() Tak przyjeli go dopiero gdy wyrownal roznice programowe - znaczy musial pozdawac egzaminy. Tyle, ze to chodzilo o jakies tam przedmioty, ktore on niby mial tylko troszke innych rzeczy uczyli, czyli jednym slowem wszytsko to samo ![]() Wlasnie sa kursy, ktore nia daja Master. To sa po prostu zwykle kursy, ktore mozesz konczyc bez wzgledu na to co studiowalas. Np. konczylas turystyke a mozesz konczyc kurs z reklamy [bez wyrownywania tych nieszczesnych roznic programowych ![]() ![]() O na tej stronie sa wypisane kursy jakie mozesz konczyc, ale to sa kursy, ktore otwieraja droge na uniwersytety - nie wiem czy jest po nich jakis tytul: http://www.polska-anglia.co.uk/uniwersytet.htm Aha no i sa jeszcze kursy na certyfikaty ![]() No i sa niby te kurys co daja stopien posgraduate, a potem Master. Ale to niby nie powinno nazywac sie kursem tylko normalna kontynuacja studiow na tytul magistra. Nie wiem dlaczego tak jest i czym to sie dokladnie rozni. |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Mówisz o tych FOUNDATION COURSE? Niezły cennik, uuu... Czy tam tez jest możliwa refundacja?
![]()
#226 |
Podróżniczka
|
No o tych
![]() ![]() Wpisz sobie w google miasto do ktorego jedziesz np. Manchester courses i wyskoczy ci lista kursow - na prawde wiele tego jest ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie rozważam przeniesienie się na studia do Londynu, wyjeżdżam w lipcu, trochę się poorientuję, nawet jeśli nie zdobędę dofinansowania, to mój TŻ upiera się, że damy radę się tam utrzymać i nalega żebym zaczęła tam studia mimo wszystko.
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#229 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
Witam Was serdecznie, ja rowniez dolaczylam do grona emigrantek, od 3
![]()
#231 |
Zadomowienie
|
witam!
mam pytanko moje Drogie:czy któraś z Was orientuje się może jak wygląda teraz sytuacja z pracą w Anglii? bo ja mam taki plan,aby się wybrać do Londynu i tam poszukać pracy - i dlatego zastanawiam się czy to ma w ogóle sens,tak troszkę w ciemno ![]()
#232 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A tak wogóle to bardzo urocze miasto-byłam tam w maju,teraz jestem jeszcze troszkę w Polsce ale już wkrótce dołącze do męża z dziećmi. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#234 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja na razie uczę się angielskiego w Polsce,ale po przyjezdzie też bym musiała pójść do jakiejś szkoły,bo na razie to kiepsko z tym moim językiem ![]() Pozdrawiam bardzo i życzę powodzenia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy znasz moze ta stronke http://www.nc.to.pl/ troche ciekawych rzeczy mozna sie z niej dowiedziec, troche sie zmartwilam bo podobno zapisy do szkol sa teraz dopiero na wrzesien, no ale zobaczymy, poszukamy. Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Dziwne, że jeszcze w tym Watku się nie udzielałam. W Anglii, a dokłądnie w Birmingham jestem od 11.11.2005 czyli juz sporo czasu. Przyjechałam do chłopaka i żeby zarobic na studia, które ze wzgledu na problemy finansowe w Polsce musiałąm przerwać na rok, we wrześniu wracam do Polski, by je skończyć został mi trzeci rok licencjatu, później pewnie tu wróce i chiałąbym tutaj skończyć studia. Ogólnie to Anglii mi sie podoba, tylko jest tu strasznie brudno, jest duża mieszanka kulturowa, no i są lepsze zarobki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Przyczajenie
|
Ja rowniez w Birmingham
![]() Pozdrawiam z tego "kolorowego"miasta
#238 |
Zakorzenienie
|
Czesc Golajda jak miło,że kolejna osoba z Birmingham to juz jesteśmy 3 chyba, że jest nas wiecej ?
A miasto bardzo "kolorowe" ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Wtajemniczenie
|
od dwoch dni jestem w Anglii, mimo, ze na warunki polskie jezyk znam bardzo dobrze, to jednak tutaj mam pewne problemy ze zrozumienim co ludzie mowia dookloa. mam jednak nadzieje, ze za pare dni sie przyzwyczaje
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
Ja tu jestem od miesiaca i nadal mam problemy ze zrozumieniem tego co mowia, pewnie dlatego ze tu gdzie jestem mowia dialektem gordie i nawet ci co znaja super angielski maja duze problemy. Dletego zapisalam sie do szkolki zeby podszkolic ten "inny" angielski
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.