|
|
#211 | ||
|
BAN stały
|
Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
Kolejny raz zapytam, co mnie obchodzi, że dziecko coś ogląda w tv. Jak widzi 115-tą reklamę lalek czy pluszowych szczeniaczków też należy mu je wszystkie kupować? Retoryczne.
|
||
|
|
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też ateistka, ale lubię folklor (jako żródło inspiracji dla fantasy)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#214 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W czasie dziadów dokarmiało się duchy, ale nie dyniami ![]() Celtowie też nie znali dyń. ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Kolędnicy. A w niektórych regionach bylo tego więcej, tylko nie przetrwało. Np. wizyty w czasie zapustów, obnoszenie gaiku, wożenie kurka na wielkanoc, wymiana jajek połączona z dyngusem na wielkanoc i wiele innych, często tylko regionalnych zwyczajów.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
mój błąd, myślałem o jednym pisałem o drugim, chodziło o to że jak te dynie amerykanie modelują aby "straszyły" to coś podobnego podobno słowianie robili z tego co mieli pod ręką, więc zwyczaj tak jakby wziął się z europy ale tam jak zwykle poszli na łatwiznę i zamiast babrać się w obróbkę drewna woleli powycinać nożykiem w dyniach
|
|
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
u nas był zwyczaj wypiekania ciasta w formie zwierzątek na ofiary (zamiast skladania rzeczywistych zwierząt)
|
|
|
|
#219 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-11-02 o 23:38 |
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przeszkadza mi, że ludzie bawią się w klubach czy domach z takiej czy innej okazji, ich prawo, ich wola, ich sprawa. Ale naprawdę irytują mnie dzieciaki wołające "cukierek albo psikus", podobnie jak kolędnicy od siedmiu boleści znający jedną zwrotkę jednej kolędy. I żeby faktycznie wyglądali jak kolędnicy... Też mogę zrobić szopkę, obejść osiedlę z grupą znajomych. Niech każde gospodarstwo domowe da 1 zł Psueokominiarzy z kalendarzami też nie lubię tak samo jak krążących po domach Świadków Jehowy.
|
|
|
#221 |
|
Raczkowanie
|
A mnie zastanawia czy ci wszyscy przeciwnicy Halloween jako skomercjalizowanego święta, nie dają również swoim dzieciom prezentów "od Gwiazdora", na pierwszą komunię itp...
![]() To chyba już na porządku dziennym, że ludzie przejmują z różnych świąt i tradycji to, co im najbardziej odpowiada. A święta staja się coraz bardziej skomercjalizowane i zaciera się ich tradycyjna forma. Ateiści spędzają Boże Narodzenie z rodziną i obdarowują się prezentami, nie-amerykanie przebierają się w Halloween, czasami nawet, o zgrozo! pozwalają swoim dzieciom nie dość że się przebrać, to jeszcze zbierać cukierki. ![]() Ja cukierków nigdy nie zbierałam, ani "za moich czasów" nie było takie popularne przebieranie się na halloween, ale od jakiegoś czasu wykorzystuję to "święto" jako okazję do przebrania się i zabawy w inny sposób niż zwykle (np. jako zombie) i namawiam też do tego znajomych. Tak samo na Boże Narodzenie kupuję bliskim prezenty i składam im życzenia. Ot, miły zwyczaj.
|
|
#222 |
|
Konto usunięte
|
a co mnie i inne osoby obchodzi, że Tobie przeszkadza halloween?
piękny jest ten wątek po prostu zastanawiam się niekiedy czy niektórzy to tak na serio czy po prostu mają trochę źle w głowach? ![]() mnie nudzi Wielkanoc, żądam zaprzestania obchodzenia tego święta!!!!
Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-11-03 o 03:23 |
|
|
|
|
#223 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Możesz sobie chodzić z pluszową dynią na głowie zamiast czapki jeśli masz takie życzenie, ja uważam, że to obciach i bezmyślne i bezrefleksyjne naśladownictwo czegoś, co po prostu istnieje; już poeta o języku polskim pisał, że Polacy nie gęsi i swoj język mają, i ja bym to rozszerzyła i dodala, że zwyczaje (w tym piękne) też, a Ty jak chcesz możesz sobie puszczać fajerwerki 4 lipca ile dusza zapragnie. ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
Bardzo jestem natomiast ciekawa ![]() , jakby zareagowali w Chinach czy Indiach jakby masowo zaczęto namawiać ludzi do świętowania tam Wielkanocy, i to z całą ideologią katolicką przypisaną do tego święta, czyli jeszcze przez 3 dni, wcześniej post, Wielki Tydzień w ogóle, i czuwanie przy grobie Jezusa (a nie, że tylko króliczki i czekoladowe jajka).
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-03 o 11:10 |
||
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#225 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2013-11-03 o 11:24 |
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43540063]Brytyjczycy 5 listopada puszczają fajerwerki.
)[/QUOTE]A nie hindusi,bo mają święto Diwalhi??Pytam,bo wiem że teraz chyba jakoś mają te święto ognia
|
|
|
|
|
#227 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
2. od początku pisałam, że jak ktoś ma życzenie coś świętować to mnie to rura. Przepraszam Cię bardzo, w którym miejscu napisałam, że ludzi należałoby zmuszać do postępowania wedle poglądów kogokolwiek? [Jeśli ktoś leci z dynią pod pachą bo jest rdzennym Anglikiem i tęskni za zwyczajami z rodzinnego kraju to trudno mieć o nim złe zdanie. Ale jeśli jest wielbicielem tych przebieranek bo naoglądał się za dużo filmów świątecznych i mu się spodobały, i bywalcem świata jakoś specjalnie nie jest, to trudno, żeby każdy od razu musiał uważać, że to jest super dżezi i postępowe.] Nie zmienia to faktu, że mogę uważać coś za żałosne. Panie na przykład dla odmiany w tym wątku usiłujecie mi zabronić mieć własne zdanie i koniecznie muszę mieć takie jak fanki halołinu. Nie i koniec, jestem taka tępa i zabetoniała, że nie i już. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-03 o 11:28 |
|
|
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43540183]Brytyjczycy obchodzą 5 listopada Dzień Guya Fawkesa, no wiesz ten gość co próbował wysadzić parlament angielski.[/QUOTE]
Aaaaa faktycznie jest takie święto
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I co to znaczy ''dżezi''? Bo ja już nie najmłodsza jestem
|
|
|
|
#231 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie chodzę też po przedszkolach i szkołach i nie oglądam gazetek ściennych; ale jeśli za 20 lat będę żyła, i się nie uwstecznię umysłowo, i ozdupki w pomaranczach i sztuczne pajęczynki będą normą wszędzie gdzie się nie rozejrzysz, to po 1, nie będzie mnie to jakoś wybitnie obchodzić najprawdopodobniej, po 2 jeśli będę się miała nad tym zastanowić to z politowaniem pokiwam tylko głową. ![]() Cytat:
![]() Śmiem przypuszczać, że znakomita ilość krytykantów ma to po prostu w nosie, z ukierunkowaniem na ''nie podoba mi się'', a jakąś tu rzekomą działalność misyjną i krucjaty wymierzone przeciwko dyniom wymyślacie, że jest. I kto tu przesadza jak ogrodnik. ![]()
Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-11-03 o 14:44 |
||
|
|
|
|
#232 |
|
jestę wieszczę
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43540183]Brytyjczycy obchodzą 5 listopada Dzień Guya Fawkesa, no wiesz ten gość co próbował wysadzić parlament angielski.[/QUOTE]
my będziemy obchodzić święto Brunona K. ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Mnie tam ani ziębi ani grzeje to święto. Tzn. podoba mi się otoczka, ale nie podobają mi się dzieciury żebrzące o cukierki. Ale mroczne klimaty lubię. Chętnie celebrowałabym to święto na wieczorku spirytystycznym
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#233 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Jak podczytywałam wątek, próbowałam wyrobić sobie zdanie na temat w/w.
Wieczorem dostaję smsa od sąsiadki z pytaniem, czy pójdę z nią , jej 5 letnią siostrą i 4 córką jej znajomych pochodzić za cukierkami. Cóż, zgodziłam się. Na początku było mi dziwnie, ale później mi się spodobało ![]() Jak się w trakcie okazało, z mojej wsi sporo dzieci chodziło . Oczywiście po znajomych. U mojej babci też dzieciaki chodziły ![]() No nie powiem, fajnie było Na przyszły rok lepiej się przygotuję
|
|
#234 |
|
BAN stały
|
Ja nie obchodzę Halloween. Dla mnie to dziwna moda która przyszła z zachodu
Nie nasze święto.
|
|
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
O! I to jest coś, co można poświętować!
Swoją droga jako dziecko wolalam przebierać się za ładne postaci. Jak kiedyś grałam w przedstawieniu w przedszkolu czarownicę to wstydzilam się wyjśc na scenę z charakteryzacją, bo nie widziałam sensu w oszpecaniu siebie. Teraz też wolałabym mieć na zabawie przebieranej makijaż i strój podkreslający urodę niż szpecący.
|
|
|
|
#236 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b Czas edycji: 2013-11-04 o 11:26 |
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;43554681]Takie stroje też się zakłada, nie tylko te szpecące i szokujące..[/QUOTE]
A to nie jest tak, że po prostu od jakiegoś czasu ludzie po prostu nie chcą się oszpecać, bo pierwotnie przebrania były tylko i wyłącznie powiązane z duchami i wiedźmami? Co oznacza ze robi się z tego drugi karnawał a nie święto duchów?
|
|
|
|
#238 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że wnioski mogłyby być ciekawe. Edytowane przez d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b Czas edycji: 2013-11-05 o 22:43 |
|
|
|
|
|
#239 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
jeśli chodzi o samo halloween, to uważam, że to bardzo fajna tradycja. zabawa z elementem horroru, czemu by nie?
jeśli zaś chodzi o obchodzenie halloween w Polsce, to mam trochę mieszane uczucia. z jednej strony, jeśli coś jest fajne to czemu by tego nie skopiować? ale z drugiej to jednak jest tylko kopia/ kalka. rzeczywiście moglibyśmy kłaść większy nacisk na promowanie bliższych nam tradycji. nie mam dzieci, ale absolutnie nie miałabym nic przeciwko w udziale w balu. ale chodzenie po domach? raczej nie, bałabym się, że może narazić się na jakieś nieprzyjemności, np ze strony starszych osób, nie wiedzących o co chodzi. Bardzo zdziwiło mnie zachowanie jednej z wizażanek, która w imię krucjaty przeciwko halloween pozwoliła, aby dziecko poszło na zajęcia nieprzygotowane. tym bardziej, że to były zajęcia z angielskiego, więc to normalne, że oprócz języka, przyswajamy też kulturę danego kraju. taki gadżet wcale nie musi dużo kosztować, ba! nie musi w ogóle kosztować, można wykombinować coś z rzeczy dostępnych w domu. wstydu z noszeniem dyni w ogóle nie kumam. ale przypomina mi się jedna rzecz. czytałyście "dolinę tęczy"? to jedna z ostatnich części Ani z Zielonego Wzgórza. w "dolinie..." Ania jest już dorosłą kobietą, ma kilkoro dzieci, w tym najmłodszą, Rillę. Rilla ma ok 5 lat i zostaje poproszona o zaniesienie ciasta do kościoła na jakiś kiermasz. Biedne dziecko myśli, że nie ma większego obciachu niż niesienie ciasta na kościelny kiermasz. tak bardzo się wstydzi i przeżywa, że wyrzuca ciasto do strumienia. Ten wstyd z dynią bardzo mi się z tą historią skojarzył. Ale tu wstydzi się 5-letnia dziewczynka
Edytowane przez Damayanti Czas edycji: 2013-11-05 o 23:51 |
|
|
|
|
#240 |
|
Konto usunięte
|
nie rozśmieszaj mnie
nie kupiłam jakiegoś badziewia typu kubka z rogami czy innej maski dla 5 letniego dziecka.nie nakręcam tego interesu.o moje dziecko (i moje metody wych)Ty i inni naprawdę sie nie martw. martw się o siebie koniec tematu Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2013-11-06 o 08:14 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.

tak samo jak krążących po domach Świadków Jehowy.