Wasze zdanie na temat Halloween. - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-02, 20:52   #211
Hultaj
BAN stały

Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.

Cytat:
Gdyby w równym stopniu pokazywano np. hinduskie święto w telewizji czy kinie, one też zostałoby zaadaptowane.
dokładnie o tym samym mówię. Nie będę uważać przenikania czegoś za fajne tylko dlatego, że jest lansowane przez powszechne media.

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
Bo dziecko widzi je w amerykańskich filmach i serialach. Widzi, że to dobra zabawa, że można zbierać słodycze itd. W ten sposób ta kultura przenika
jak w kreskówce ktoś kogoś wali młotkiem w głowie, i ten ktoś się nie obraża tylko śmieje, znaczy to, że to nie boli?
Kolejny raz zapytam, co mnie obchodzi, że dziecko coś ogląda w tv. Jak widzi 115-tą reklamę lalek czy pluszowych szczeniaczków też należy mu je wszystkie kupować? Retoryczne.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-02, 20:52   #212
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ja wciąż nie wiem czemu wstyd?
Ja wciąż nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-02, 21:33   #213
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
więc jeśli robię tego typu rzeczy, to tylko ze względu na tradycję (lub rodzinę, zeby nie było awantur), nie wiarę, czy religię.
Ja też ateistka, ale lubię folklor (jako żródło inspiracji dla fantasy)

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-02, 21:38   #214
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
moim zdaniem to fajna okazja do zabawy - nie wiąże tego z żadną ideologią, religią czy czymkolwiek bo dla mnie to "święto" po prostu takiej wartości nie posiada - ot, zwykła i fajna okazja do przebrania się i zabawy, nic więcej
a wersję amrykańską z chodzeniem po domach itd uważam za coś świetnego i szkoda, że u nas tego nie ma - mi się to zwyczajnie wydaje super rozrywką (tak, wiem mamy "swoje święto" z chodzeniem po domach ale wszyscy chyba wiemy z jakim rozmachem to obchodzimy...)
Które? Nic mi nie przychodzi do głowy.

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-02, 21:58   #215
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
żeby było ciekawiej to te dynie, dokarmianie zmarłych itd to także nasza kultura słowiańska a nie jakaś tam "hamerykańska".
O? to Słowianie sprowadzili dynie z Ameryki przed Kolumbem?

W czasie dziadów dokarmiało się duchy, ale nie dyniami

Celtowie też nie znali dyń.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez 2ystem1645 Pokaż wiadomość
Które? Nic mi nie przychodzi do głowy.
Kolędnicy.
A w niektórych regionach bylo tego więcej, tylko nie przetrwało.

Np. wizyty w czasie zapustów, obnoszenie gaiku, wożenie kurka na wielkanoc, wymiana jajek połączona z dyngusem na wielkanoc i wiele innych, często tylko regionalnych zwyczajów.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2013-11-02, 22:30   #216
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
naprawdę muszę tłumaczyć ?
oki z TAKĄ DYNIĄ
Jaka dorodna dynia
Stary 2013-11-02, 22:31   #217
dominikmeller25
Zakorzenienie

mój błąd, myślałem o jednym pisałem o drugim, chodziło o to że jak te dynie amerykanie modelują aby "straszyły" to coś podobnego podobno słowianie robili z tego co mieli pod ręką, więc zwyczaj tak jakby wziął się z europy ale tam jak zwykle poszli na łatwiznę i zamiast babrać się w obróbkę drewna woleli powycinać nożykiem w dyniach
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-02, 23:15   #218
Elfir
Zakorzenienie

u nas był zwyczaj wypiekania ciasta w formie zwierzątek na ofiary (zamiast skladania rzeczywistych zwierząt)

T.Pratchett
Stary 2013-11-02, 23:36   #219
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
a wersję amrykańską z chodzeniem po domach itd uważam za coś świetnego i szkoda, że u nas tego nie ma - mi się to zwyczajnie wydaje super rozrywką (tak, wiem mamy "swoje święto" z chodzeniem po domach ale wszyscy chyba wiemy z jakim rozmachem to obchodzimy...)
U mnie dzieci chodzą. Może otaczają mnie sataniści i poganie po prostu

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2013-11-02 o 23:38
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 00:03   #220
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Halloween to okazja do dobrej zabawy, i tyle. Jakos przed Sylwestrem nikt nie wszczyna paniki, wiec nie wiem w czym komus moga przeszkadzac bale halloweenowe.
Przeciez mozna normalnie wstac 1 listopada i przezywac 'swieto' zgodnie z tradycjami, chyba nie jest koniecznie umartwiania sie juz z miesiac wczesniej?
Etam, każdy dzień jest dobry do świętowania i zabawy. Wystarczy chcieć. Skoro kluby czynne są w Wigilię BN i same Święta Bożego Narodzenia to co stoi na przeszkodzie aby zorganizować np bal z okazji dnia teściowej, dnia odchudzania czy inny Światowy Dzień Wody.

Nie przeszkadza mi, że ludzie bawią się w klubach czy domach z takiej czy innej okazji, ich prawo, ich wola, ich sprawa. Ale naprawdę irytują mnie dzieciaki wołające "cukierek albo psikus", podobnie jak kolędnicy od siedmiu boleści znający jedną zwrotkę jednej kolędy. I żeby faktycznie wyglądali jak kolędnicy...
Też mogę zrobić szopkę, obejść osiedlę z grupą znajomych. Niech każde gospodarstwo domowe da 1 zł
Psueokominiarzy z kalendarzami też nie lubię tak samo jak krążących po domach Świadków Jehowy.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 02:49   #221
Oliskova
Raczkowanie

A mnie zastanawia czy ci wszyscy przeciwnicy Halloween jako skomercjalizowanego święta, nie dają również swoim dzieciom prezentów "od Gwiazdora", na pierwszą komunię itp...

To chyba już na porządku dziennym, że ludzie przejmują z różnych świąt i tradycji to, co im najbardziej odpowiada. A święta staja się coraz bardziej skomercjalizowane i zaciera się ich tradycyjna forma. Ateiści spędzają Boże Narodzenie z rodziną i obdarowują się prezentami, nie-amerykanie przebierają się w Halloween, czasami nawet, o zgrozo! pozwalają swoim dzieciom nie dość że się przebrać, to jeszcze zbierać cukierki.

Ja cukierków nigdy nie zbierałam, ani "za moich czasów" nie było takie popularne przebieranie się na halloween, ale od jakiegoś czasu wykorzystuję to "święto" jako okazję do przebrania się i zabawy w inny sposób niż zwykle (np. jako zombie) i namawiam też do tego znajomych.
Tak samo na Boże Narodzenie kupuję bliskim prezenty i składam im życzenia. Ot, miły zwyczaj.

Najnowszy post:

Moje makijaże ---> Oliskova Make up
Oliskova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 03:21   #222
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Kolejny raz zapytam, co mnie obchodzi, że dziecko coś ogląda w tv.
a co mnie i inne osoby obchodzi, że Tobie przeszkadza halloween? albo że zaszkodziłoby to Twojemu poczuciu estetyki?
proponuję też, żebyś nie obchodziła swoich urodzin, bo imprezy, które wyprawiasz godzą w moją estetykę no i co mnie w zasadzie obchodzi, że Ty byś chciała je obchodzić

piękny jest ten wątek po prostu zastanawiam się niekiedy czy niektórzy to tak na serio czy po prostu mają trochę źle w głowach?

mnie nudzi Wielkanoc, żądam zaprzestania obchodzenia tego święta!!!!

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2013-11-03 o 03:23
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 11:13   #223
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a co mnie i inne osoby obchodzi, że Tobie przeszkadza halloween? albo że zaszkodziłoby to Twojemu poczuciu estetyki?
proponuję też, żebyś nie obchodziła swoich urodzin, bo imprezy, które wyprawiasz godzą w moją estetykę no i co mnie w zasadzie obchodzi, że Ty byś chciała je obchodzić

piękny jest ten wątek po prostu zastanawiam się niekiedy czy niektórzy to tak na serio czy po prostu mają trochę źle w głowach?

ogarnij się niewiasto. Wątek dotyczy ''co myślisz na temat obchodzenia tego święta w PL'', a nie ''kochajmy wszyscy to święto jest takie lawli''.
Możesz sobie chodzić z pluszową dynią na głowie zamiast czapki jeśli masz takie życzenie, ja uważam, że to obciach i bezmyślne i bezrefleksyjne naśladownictwo czegoś, co po prostu istnieje; już poeta o języku polskim pisał, że Polacy nie gęsi i swoj język mają, i ja bym to rozszerzyła i dodala, że zwyczaje (w tym piękne) też, a Ty jak chcesz możesz sobie puszczać fajerwerki 4 lipca ile dusza zapragnie.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
to wyjedź do jakiegoś niekatolickiego czy raczej niechrześcijańskiego kraju i będziesz mieć spokój.

Bardzo jestem natomiast ciekawa , jakby zareagowali w Chinach czy Indiach jakby masowo zaczęto namawiać ludzi do świętowania tam Wielkanocy, i to z całą ideologią katolicką przypisaną do tego święta, czyli jeszcze przez 3 dni, wcześniej post, Wielki Tydzień w ogóle, i czuwanie przy grobie Jezusa (a nie, że tylko króliczki i czekoladowe jajka).

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-11-03 o 11:10
Stary 2013-11-03, 11:17   #224
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
ogarnij się niewiasto. Wątek dotyczy ''co myślisz na temat obchodzenia tego święta w PL'', a nie ''kochajmy wszyscy to święto jest takie lawli''.
Możesz sobie chodzić z pluszową dynią na głowie zamiast czapki jeśli masz takie życzenie, ja uważam, że to obciach i bezmyślne i bezrefleksyjne naśladownictwo czegoś, co po prostu istnieje; już poeta o języku polskim pisał, że Polacy nie gęsi i swoj język mają, i ja bym to rozszerzyła i dodala, że zwyczaje (w tym piękne) też, a Ty jak chcesz możesz sobie puszczać fajerwerki 4 lipca ile dusza zapragnie.
Teraz zezwalasz, a pisałaś, że to jest żałosne. Możesz sobie uważać co chcesz ale nie przekonuj kogoś na siłę, że Twoje zdanie jest lepsze.
Stary 2013-11-03, 11:21   #225
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
a Ty jak chcesz możesz sobie puszczać fajerwerki 4 lipca ile dusza zapragnie.
Brytyjczycy 5 listopada puszczają fajerwerki.

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2013-11-03 o 11:24
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 11:25   #226
Karinio
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43540063]Brytyjczycy 5 listopada puszczają fajerwerki. )[/QUOTE]
A nie hindusi,bo mają święto Diwalhi??Pytam,bo wiem że teraz chyba jakoś mają te święto ognia
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 11:25   #227
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Teraz zezwalasz, a pisałaś, że to jest żałosne. Możesz sobie uważać co chcesz ale nie przekonuj kogoś na siłę, że Twoje zdanie jest lepsze.
moje zdanie nie jest lepsze tylko jest moje.
2. od początku pisałam, że jak ktoś ma życzenie coś świętować to mnie to rura. Przepraszam Cię bardzo, w którym miejscu napisałam, że ludzi należałoby zmuszać do postępowania wedle poglądów kogokolwiek?
[Jeśli ktoś leci z dynią pod pachą bo jest rdzennym Anglikiem i tęskni za zwyczajami z rodzinnego kraju to trudno mieć o nim złe zdanie. Ale jeśli jest wielbicielem tych przebieranek bo naoglądał się za dużo filmów świątecznych i mu się spodobały, i bywalcem świata jakoś specjalnie nie jest, to trudno, żeby każdy od razu musiał uważać, że to jest super dżezi i postępowe.]
Nie zmienia to faktu, że mogę uważać coś za żałosne. Panie na przykład dla odmiany w tym wątku usiłujecie mi zabronić mieć własne zdanie i koniecznie muszę mieć takie jak fanki halołinu. Nie i koniec, jestem taka tępa i zabetoniała, że nie i już.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-11-03 o 11:28
Stary 2013-11-03, 11:28   #228
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
A nie hindusi,bo mają święto Diwalhi??Pytam,bo wiem że teraz chyba jakoś mają te święto ognia
Brytyjczycy obchodzą 5 listopada Dzień Guya Fawkesa, no wiesz ten gość co próbował wysadzić parlament angielski.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 11:31   #229
Karinio
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43540183]Brytyjczycy obchodzą 5 listopada Dzień Guya Fawkesa, no wiesz ten gość co próbował wysadzić parlament angielski.[/QUOTE]
Aaaaa faktycznie jest takie święto
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 11:36   #230
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
moje zdanie nie jest lepsze tylko jest moje.
2. od początku pisałam, że jak ktoś ma życzenie coś świętować to mnie to rura. Przepraszam Cię bardzo, w którym miejscu napisałam, że ludzi należałoby zmuszać do postępowania wedle poglądów kogokolwiek?
[Jeśli ktoś leci z dynią pod pachą bo jest rdzennym Anglikiem i tęskni za zwyczajami z rodzinnego kraju to trudno mieć o nim złe zdanie. Ale jeśli jest wielbicielem tych przebieranek bo naoglądał się za dużo filmów świątecznych i mu się spodobały, i bywalcem świata jakoś specjalnie nie jest, to trudno, żeby każdy od razu musiał uważać, że to jest super dżezi i postępowe.]
Nie zmienia to faktu, że mogę uważać coś za żałosne. Panie na przykład dla odmiany w tym wątku usiłujecie mi zabronić mieć własne zdanie i koniecznie muszę mieć takie jak fanki halołinu. Nie i koniec, jestem taka tępa i zabetoniała, że nie i już.
Ja nie jestem fanką haloween. Ale dziwi mnie taki atak na coś, co ani mnie ziębi, ani parzy. Tak jak na PMkowym obrona ślubnych tablic do ostatniej kropli krwi.
I co to znaczy ''dżezi''? Bo ja już nie najmłodsza jestem
Stary 2013-11-03, 13:58   #231
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ja nie jestem fanką haloween. Ale dziwi mnie taki atak na coś, co ani mnie ziębi, ani parzy. Tak jak na PMkowym obrona ślubnych tablic do ostatniej kropli krwi. I co to znaczy ''dżezi''? Bo ja już nie najmłodsza jestem
ja też nie atakuję, ponownie podkreślę. Wypowiadam się tylko.
Nie chodzę też po przedszkolach i szkołach i nie oglądam gazetek ściennych; ale jeśli za 20 lat będę żyła, i się nie uwstecznię umysłowo, i ozdupki w pomaranczach i sztuczne pajęczynki będą normą wszędzie gdzie się nie rozejrzysz, to po 1, nie będzie mnie to jakoś wybitnie obchodzić najprawdopodobniej, po 2 jeśli będę się miała nad tym zastanowić to z politowaniem pokiwam tylko głową.

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
To jest wątek piesełowy. Może chętnych do wojny o własne przekonania znajdziesz na Haloweenowym.
a jeszcze czego nie ogarniam - dlaczego usiłujecie wmówić każdemu, kto nie zachwyca się ideą tego święta, że nie ma ciekawszych zajęć jak z tym wojować.
Śmiem przypuszczać, że znakomita ilość krytykantów ma to po prostu w nosie, z ukierunkowaniem na ''nie podoba mi się'', a jakąś tu rzekomą działalność misyjną i krucjaty wymierzone przeciwko dyniom wymyślacie, że jest.
I kto tu przesadza jak ogrodnik.

Edytowane przez sublime
Czas edycji: 2013-11-03 o 14:44
Stary 2013-11-03, 14:31   #232
Bananalama
jestę wieszczę

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;43540183]Brytyjczycy obchodzą 5 listopada Dzień Guya Fawkesa, no wiesz ten gość co próbował wysadzić parlament angielski.[/QUOTE]

my będziemy obchodzić święto Brunona K.

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Mnie tam ani ziębi ani grzeje to święto. Tzn. podoba mi się otoczka, ale nie podobają mi się dzieciury żebrzące o cukierki. Ale mroczne klimaty lubię. Chętnie celebrowałabym to święto na wieczorku spirytystycznym

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 15:27   #233
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Jak podczytywałam wątek, próbowałam wyrobić sobie zdanie na temat w/w.
Wieczorem dostaję smsa od sąsiadki z pytaniem, czy pójdę z nią , jej 5 letnią siostrą i 4 córką jej znajomych pochodzić za cukierkami.

Cóż, zgodziłam się. Na początku było mi dziwnie, ale później mi się spodobało

Jak się w trakcie okazało, z mojej wsi sporo dzieci chodziło . Oczywiście po znajomych. U mojej babci też dzieciaki chodziły

No nie powiem, fajnie było Na przyszły rok lepiej się przygotuję
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 16:06   #234
Priesta
BAN stały

Ja nie obchodzę Halloween. Dla mnie to dziwna moda która przyszła z zachodu Nie nasze święto.
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-03, 17:01   #235
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
my będziemy obchodzić święto Brunona K. [COLOR="Silver"]
O! I to jest coś, co można poświętować!

Swoją droga jako dziecko wolalam przebierać się za ładne postaci. Jak kiedyś grałam w przedstawieniu w przedszkolu czarownicę to wstydzilam się wyjśc na scenę z charakteryzacją, bo nie widziałam sensu w oszpecaniu siebie.
Teraz też wolałabym mieć na zabawie przebieranej makijaż i strój podkreslający urodę niż szpecący.

T.Pratchett
Stary 2013-11-04, 11:24   #236
d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
O! I to jest coś, co można poświętować!

Swoją droga jako dziecko wolalam przebierać się za ładne postaci. Jak kiedyś grałam w przedstawieniu w przedszkolu czarownicę to wstydzilam się wyjśc na scenę z charakteryzacją, bo nie widziałam sensu w oszpecaniu siebie.
Teraz też wolałabym mieć na zabawie przebieranej makijaż i strój podkreslający urodę niż szpecący.
Takie stroje też się zakłada, nie tylko te szpecące i szokujące. Z tego co zaobserwowałam będąc w Stanach, większość dzieci ubiera się w stroje bohaterów z kreskówek, z filmów. Nastolatkowie lubią straszyć, niektórzy dorośli również, ale większość kobiet wybiera seksowne stroje, a panowie śmieszne. Ewentualnie idąc w parze na imprezę przebierają się tematycznie np. kobieta za jajko sadzone, a jej partner za bekon. Niektórym może się to wydawać głupie i infantylne, ale tam ludzie się tym bawią i nie przypisują do tego żadnej ideologii.

Edytowane przez d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b
Czas edycji: 2013-11-04 o 11:26
d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 12:07   #237
Elfir
Zakorzenienie

[1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;43554681]Takie stroje też się zakłada, nie tylko te szpecące i szokujące..[/QUOTE]

A to nie jest tak, że po prostu od jakiegoś czasu ludzie po prostu nie chcą się oszpecać, bo pierwotnie przebrania były tylko i wyłącznie powiązane z duchami i wiedźmami? Co oznacza ze robi się z tego drugi karnawał a nie święto duchów?

T.Pratchett
Stary 2013-11-05, 22:42   #238
d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
A to nie jest tak, że po prostu od jakiegoś czasu ludzie po prostu nie chcą się oszpecać, bo pierwotnie przebrania były tylko i wyłącznie powiązane z duchami i wiedźmami? Co oznacza ze robi się z tego drugi karnawał a nie święto duchów?
Szczerze mówiąc, nie wiem. Trzeba by było zrobić analizę jak to wyglądało na przestrzeni lat.
Myślę, że wnioski mogłyby być ciekawe.

Edytowane przez d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b
Czas edycji: 2013-11-05 o 22:43
d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 23:50   #239
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

jeśli chodzi o samo halloween, to uważam, że to bardzo fajna tradycja. zabawa z elementem horroru, czemu by nie?
jeśli zaś chodzi o obchodzenie halloween w Polsce, to mam trochę mieszane uczucia. z jednej strony, jeśli coś jest fajne to czemu by tego nie skopiować? ale z drugiej to jednak jest tylko kopia/ kalka. rzeczywiście moglibyśmy kłaść większy nacisk na promowanie bliższych nam tradycji.
nie mam dzieci, ale absolutnie nie miałabym nic przeciwko w udziale w balu. ale chodzenie po domach? raczej nie, bałabym się, że może narazić się na jakieś nieprzyjemności, np ze strony starszych osób, nie wiedzących o co chodzi.

Bardzo zdziwiło mnie zachowanie jednej z wizażanek, która w imię krucjaty przeciwko halloween pozwoliła, aby dziecko poszło na zajęcia nieprzygotowane. tym bardziej, że to były zajęcia z angielskiego, więc to normalne, że oprócz języka, przyswajamy też kulturę danego kraju. taki gadżet wcale nie musi dużo kosztować, ba! nie musi w ogóle kosztować, można wykombinować coś z rzeczy dostępnych w domu.
wstydu z noszeniem dyni w ogóle nie kumam. ale przypomina mi się jedna rzecz.
czytałyście "dolinę tęczy"? to jedna z ostatnich części Ani z Zielonego Wzgórza. w "dolinie..." Ania jest już dorosłą kobietą, ma kilkoro dzieci, w tym najmłodszą, Rillę.
Rilla ma ok 5 lat i zostaje poproszona o zaniesienie ciasta do kościoła na jakiś kiermasz. Biedne dziecko myśli, że nie ma większego obciachu niż niesienie ciasta na kościelny kiermasz. tak bardzo się wstydzi i przeżywa, że wyrzuca ciasto do strumienia.
Ten wstyd z dynią bardzo mi się z tą historią skojarzył. Ale tu wstydzi się 5-letnia dziewczynka

Edytowane przez Damayanti
Czas edycji: 2013-11-05 o 23:51
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 08:12   #240
201710120930
Konto usunięte

nie rozśmieszaj mnie
nie kupiłam jakiegoś badziewia typu kubka z rogami czy innej maski dla 5 letniego dziecka.nie nakręcam tego interesu.o moje dziecko (i moje metody wych)Ty i inni naprawdę sie nie martw.
martw się o siebie

koniec tematu

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2013-11-06 o 08:14
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości