Laserowa korekta wady wzroku - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-10, 07:17   #211
caprica6
Wtajemniczenie

Dot.: Laserowa korekta wady wzroku

[QUOTE=Majeczna;13653004]
Cytat:
Napisane przez caprica6 Pokaż wiadomość

Mój okulista? Pierwszy raz spotkała się z czymś takim. Dopiero ja podsunęłam jej myśl, że to może mieć związek z zabiegiem.

Piszesz, że słyszałaś o takich przypadkach jak mój - czy wiesz może coś więcej? Czy dolegliwości tym osobom minęły? Jak długo "cierpiały" z powodu choroby lokomocyjnej? Interesują mnie wszelkie informacje na ten temat, ponieważ ja nie słyszałam o przypadkach takich jak mój.

Pozdrawiam Cię serdecznie,
Majeczna
Co prawda nie znam nikogo takiego, ale przed zabiegiem duzo czytalam w internecie na temat powikłań, chyba wszystkie fora na ten temat, np. tu: http://www.mavit.com.pl/forum/viewtopic.php?t=368. Niestety nic wiecej nie wiem Ale wydaje mi sie ze to powinno z czasem minać - czego Ci zycze, Pozdr
caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 17:19   #212
Majeczna
Przyczajenie

GG do Majeczna

[QUOTE=caprica6;13662438]
Cytat:
Napisane przez Majeczna Pokaż wiadomość

Co prawda nie znam nikogo takiego, ale przed zabiegiem duzo czytalam w internecie na temat powikłań, chyba wszystkie fora na ten temat, np. tu: http://www.mavit.com.pl/forum/viewtopic.php?t=368. Niestety nic wiecej nie wiem Ale wydaje mi sie ze to powinno z czasem minać - czego Ci zycze, Pozdr
Dzięki

A tego wątku na forum Mavitu autorem jestem ja

Majeczna

moje uszate serduszko

http://picasaweb.google.pl/MMajeczna/Igor?feat=directlink
Majeczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 07:09   #213
caprica6
Wtajemniczenie

[QUOTE=Majeczna;13687932]
Cytat:

Dzięki

A tego wątku na forum Mavitu autorem jestem ja
Hehe to Ci zbytnio nie pomogłam No ale wydaje mi się ze gdzieś to chyba jeszcze kiedyś widziałam..
Stary 2009-08-15, 11:21   #214
Majeczna
Przyczajenie

GG do Majeczna

[QUOTE=caprica6;13695135]
Cytat:
Napisane przez Majeczna Pokaż wiadomość

Hehe to Ci zbytnio nie pomogłam No ale wydaje mi się ze gdzieś to chyba jeszcze kiedyś widziałam..
hihihi

Majeczna

moje uszate serduszko

http://picasaweb.google.pl/MMajeczna/Igor?feat=directlink
Majeczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 12:12   #215
AyoAya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kulleczkaaa Pokaż wiadomość
Ja niedlugo koncze 21 lat. Chcialabym sobie w nasteone wakacje albo jakos w zime zrobic zabieg,ale zastanawiam sie czy to nie jest za szybko. W jakim wieku najlepiej zrobic taki zabieg??
Teoretycznie można przeprowadzić zabieg korekcji nawet przed ukończeniem 21 roku życia, ponieważ nie ważna jest tu metryczka tylko rozwój oka. Mając mniej więcej 20-21 lat oko powinno być już w pełni wykształcone. Najważniejsze jest to w jakim stanie są Twoje oczy obecnie. Najbezpieczniej będzie przejść się na badania kwalifikacyjne po urodzinach i dowiedzieć się dokładnie jak sprawa wygląda .

P.S jak już wspomniała koleżanka musisz mieć stabilną wadę, oraz jeśli nosisz soczewki to musisz je zdjąć na ok. miesiąc przed badaniem.
AyoAya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 22:22   #216
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez uwaga Pokaż wiadomość
Smród spalenizny?A i owszem,ale to trwa nie więcej jak 5 sekund.Dym?Nie przypominam sobie.Okropne uczucie grzebania w oczach?Nie,bo nic nie czujesz.Krople na tyle znieczulają,że nie czujesz NIC.Kompletnie nic!
A rezultat?Bez bryli,soczewek i innych wspomagaczy,żeby móc przeczytać smsa od Męża lub w ogóle Go zobaczyć Raj na ziemi.
tez nie przypominam sobie dymu za to faktycznie zapach w czasie zabiegu nie jest najfajniejszy. Najgorszy jednak jest dzwiek, jak u dentysty podczas borowania. Za to efekt jest warty poświecenia. Chociaz gdybyscie spytaly miesiąc, dwa po zabiegu odradzałabym go gorliwie. Teraz jestem 4m-ce po, jeszcze nie jest idealnie, szybko meczą mi się oczy, zderzając się wylewy. Za to wakacje bez okularów bezcenne
inga_iga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 14:34   #217
wrobel4
Przyczajenie

Wydaje mi się, że nikt nie poruszył jeszcze wątku szerokości źrenic przy tego typu zabiegach. Ja byłam 3 razy na badaniach kwalifikacyjnych w klinice w Katowicach na Ceglanej, bardzo dokładnie przeprowadzono wszystkie badania i okazało się, że moje źrenice są zbyt szerokie jedna 7,8, druga 7,5 mm (przy max rozszerzenia). A laser działa do 7mm. Poradzono mi, żebym zastanowiła się nad zabiegiem, ponieważ na okręgu do 7 mm będę miała zmiany na rogówce i w momencie jak się źrenica rozszerzy powyżej 7mm to będzie mnie oślepiało światło, szczególnie w nocy reflektory aut i nie będę mogła tego niczym skorygować. To jest tzw. efekt "halo". Zapytałam ich o metodę lasik, ale przy takim "defekcie" jest to jeszcze gorsza metoda, bo odcięty krążek rogówki, który potem jest przylepiony z powrotem, powoduje na oku minimalną bliznę, na której będzie się jednak światło załamywało. Poszłam jeszcze do innej kliniki, tym razem prywatnej w Katowicach Klinika 2000, tutaj badania trwały dużo krócej i pani doktor nic nie powiedziała na temat moich źrenic, od razu zakwalifikowała mnie do zabiegu i chciała umawiać termin. Jak ją zapytałam o te źrenice, to coś zaczęła kręcić, że wcale nie musi tak być, ale na koniec wydukała, że gwarancji nie ma i może się tak zdarzyć z tym oślepieniem. Dobrze, że wcześniej o tym wiedziałam. A cena wtedy 2007 rok na Ceglanej to było 2500 za lasik a w Klinice 2000 - 4800. I na Ceglanej wszystkie wizyty kontrolne realizowane w ramach NFZ a tam płatne 150zł za każdą. Poza tym badanie kwalifikacyjne też za darmo. Zabiegu nie zrobiłam, ale paru moich znajomych się zdecydowało i wszyscy byli na Ceglanej, bardzo dobry sprzęt tam mają, i na pewno nie robią PRK bez powodu, lasik jest tam droższy, więc więcej by na nim zarobili, jeśli można zrobić lasik to robią. Nastawić się trzeba na spory tłum, rejestracja ok 7, 8 i cały dzień przechodzenia z jednego badania, na drugie, w niezłej kolejce do ok 14-15. Podobno w środy są najlepsi lekarze, ale to wiem z kolejkowych opowieści. Trzeba pamiętać, że w klinikach prywatnych jest dużo...większe parcie na zysk, a nie na zdrowie pacjenta.
wrobel4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-17, 13:30   #218
Olaazozrb
Przyczajenie

Hej!

wrobel4: Ja także byłam w klinice na Ceglanej... Niecały rok temu. Zrobiłam wszystkie badania (zapłaciłam 250zł). Na koniec się okazało, że mam za dużą średnicę źrenic. Mam aż 8.08mm. Pani dr stwierdziła, że się nie kwalifikuje, choć jeśli chcę, to mogę zaryzykować. Powiedziała także, że mogę przyjść za rok czy za dwa i ponownie sprawdzić te średnice. Ponoć ona może ulec zmniejszeniu. Nie wiem jednak czy w to wierzyć... Słyszał ktoś o czymś podobnym? Może ktoś znający się na rzeczy się wypowie.

Pozdrawiam, Ola
Olaazozrb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 15:56   #219
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Olaazozrb Pokaż wiadomość
Hej!

wrobel4: Ja także byłam w klinice na Ceglanej... Niecały rok temu. Zrobiłam wszystkie badania (zapłaciłam 250zł). Na koniec się okazało, że mam za dużą średnicę źrenic. Mam aż 8.08mm. Pani dr stwierdziła, że się nie kwalifikuje, choć jeśli chcę, to mogę zaryzykować. Powiedziała także, że mogę przyjść za rok czy za dwa i ponownie sprawdzić te średnice. Ponoć ona może ulec zmniejszeniu. Nie wiem jednak czy w to wierzyć... Słyszał ktoś o czymś podobnym? Może ktoś znający się na rzeczy się wypowie.

Pozdrawiam, Ola
Hmm no dla mnie to troche dziwne, źrenice chyba sie nie zmieniaja? A jak sa duze to potem po zabiegu sa problemy z widocznoscia po zmroku-jest efekt tzw. "halo".. Ja bym sie zapytala jak to jest w innej klinice.
Stary 2009-09-21, 11:52   #220
wrobel4
Przyczajenie

Zmieniają się źrenice, ponieważ jest to mięsień i z wiekiem po prostu mniej się rozciąga. Ja robiłam badania po roku i nadal są za duże. Trzeba po prostu próbować. Na Ceglanej już nie robią badań kwalifikacyjnych w ramach NFZ? To szkoda.
wrobel4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 21:14   #221
Olaazozrb
Przyczajenie

No niestety nie robią już w ramach NFZ. Ja na dodatek obawiam się, że korekcję wady będę musiała zrobić dopiero koło 30 czy 40... Skoro mówisz, że mięśnie muszą osłabnąć. Choć nie bardzo chce mi się w to wierzyć, jednak pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że w końcu mi się uda.
Olaazozrb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 11:07   #222
AyoAya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olaazozrb Pokaż wiadomość
Hej!

Pozdrawiam, Ola
Olu trudno mi uwierzyć, że lekarz po stwierdzeniu faktu, że nie kwalifikujesz się do operacji proponuje "zaryzykować". Moim zdaniem to nie tylko nieprofesjonalne ale potencjalnie niebezpieczne. Polecam wybrać się do innego lekarza.
Stary 2009-10-11, 00:25   #223
hermajona
Rozeznanie

Hej dziewczyny, postanowiłam napisać w tym wątku, gdyż w poniedziałek mam zabieg na lewe oko metodą lasek. Problem w tym, że dopiero przedwczoraj dowiedziałam się, jak dokładnie będzie to wyglądać, musiałam podpisać papiery, w których opisany był dokładny przebieg zabiegu. Było tam wspomniane, że na początku zostanie odcięty fragment rogówki (ale nie zupełnie) i dopiero pod spodem będzie zastosowany laser. Nie wiem, wcześniej myślałam, że to po prostu tylko laser i już, ale to nielogiczne rzeczywiście. Mam w tym oku wadę -3,25 i boję się, że będę widziała to ostrze (cokolwiek to będzie) zbliżające się do mojego oka Już mnie mdli, a co dopiero będzie podczas zabiegu... Boję się panicznie, lekarz powiedział, że będę widziała wszystko zamazane, ale z tej odległości?? Mdleję przy pobieraniu krwi, a co dopiero będzie tutaj I jeszcze jedno - jak długo trzeba patrzeć się w światełko lasera? Jest to do wytrzymania? Błagam, pocieszcie mnie jakoś, bo jestem zdesperowana
hermajona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 09:23   #224
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hermajona Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, postanowiłam napisać w tym wątku, gdyż w poniedziałek mam zabieg na lewe oko metodą lasek. Problem w tym, że dopiero przedwczoraj dowiedziałam się, jak dokładnie będzie to wyglądać, musiałam podpisać papiery, w których opisany był dokładny przebieg zabiegu. Było tam wspomniane, że na początku zostanie odcięty fragment rogówki (ale nie zupełnie) i dopiero pod spodem będzie zastosowany laser. Nie wiem, wcześniej myślałam, że to po prostu tylko laser i już, ale to nielogiczne rzeczywiście. Mam w tym oku wadę -3,25 i boję się, że będę widziała to ostrze (cokolwiek to będzie) zbliżające się do mojego oka Już mnie mdli, a co dopiero będzie podczas zabiegu... Boję się panicznie, lekarz powiedział, że będę widziała wszystko zamazane, ale z tej odległości?? Mdleję przy pobieraniu krwi, a co dopiero będzie tutaj I jeszcze jedno - jak długo trzeba patrzeć się w światełko lasera? Jest to do wytrzymania? Błagam, pocieszcie mnie jakoś, bo jestem zdesperowana
Tez sie balam strasznie tego ostrza hehe ale to wcale tak nie wyglada! Po prostu nagle nie widzisz nic - robi sie czarno, a za chwile widzisz wszystko rozmazane. Za chwile musisz patrzec na swiatelko (laser), dlugosc trwania zalezy od tego jaka masz wade, u mnie to trwalo z minute bo mialam prawie -6, u Ciebie bedzie gdzies pewnie z 30sekund. To nic nie boli, a patrzec na to musisz bo przez rozwórke nie bedziesz miala mozliwosci ruszania okiem. Za chwile jest juz po wszystkim.
Przed zabiegiem mialam tez w mavicie robione laserowanie siatkowki - wykryli u mnie jakeis zmiany ktore trzeba bylo naprawic, i to dopiero bylo bolesne - ale to zupelnie inny zabieg i inny laser. Laserowa korekcja w porownaniu do tego to prawie przyjemnosc
Ale wiem ze to jest okropny stres, pamietam ze jak lezalam na stole to mi sie trzesla broda ale naprawde nie ma sie czego bac! Pomysl o tym, ze to trwa chwile a potem bedziesz juz dobrze widziec!
Trzymam kciuki
Stary 2009-10-11, 11:16   #225
hermajona
Rozeznanie

Cytat:
Tez sie balam strasznie tego ostrza hehe ale to wcale tak nie wyglada! Po prostu nagle nie widzisz nic - robi sie czarno, a za chwile widzisz wszystko rozmazane. Za chwile musisz patrzec na swiatelko (laser), dlugosc trwania zalezy od tego jaka masz wade, u mnie to trwalo z minute bo mialam prawie -6, u Ciebie bedzie gdzies pewnie z 30sekund. To nic nie boli, a patrzec na to musisz bo przez rozwórke nie bedziesz miala mozliwosci ruszania okiem. Za chwile jest juz po wszystkim.
Przed zabiegiem mialam tez w mavicie robione laserowanie siatkowki - wykryli u mnie jakeis zmiany ktore trzeba bylo naprawic, i to dopiero bylo bolesne - ale to zupelnie inny zabieg i inny laser. Laserowa korekcja w porownaniu do tego to prawie przyjemnosc
Ale wiem ze to jest okropny stres, pamietam ze jak lezalam na stole to mi sie trzesla broda ale naprawde nie ma sie czego bac! Pomysl o tym, ze to trwa chwile a potem bedziesz juz dobrze widziec!
Trzymam kciuki
Oj, caprica6, dzięki Ci wielkie Uspokoiłaś mnie trochę Jak widać ciemność, to będzie ok. Trochę mi histeria minęła, mam nadzieję, że do jutra to się utrzyma. Pozdrawiam!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-11, 13:05   #226
ry-bcia
Zadomowienie

Cytat:
Oj, caprica6, dzięki Ci wielkie Uspokoiłaś mnie trochę Jak widać ciemność, to będzie ok. Trochę mi histeria minęła, mam nadzieję, że do jutra to się utrzyma. Pozdrawiam!
nie ma się czego bać nie widać ostrza , nie czuć bólu a wszystko trwa chwilkę, przynajmniej ja miałam takie odczucie. Bez mrugnięcia okiem poszłabym na ten zabieg jeszcze raz
ry-bcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 18:38   #227
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie ma za co
Za kilka dni na pewno napiszesz ze nie bylo tak zle
Stary 2009-10-13, 11:58   #228
nicka01
Wtajemniczenie

Question Dot.: Laserowa korekta wady wzroku

Witam,
Jestem z woj. zachodniopomorskiego czy ktoś z Was robił gdzieś tutaj korektę wady wzroku?
Przeglądałam Wasze wypowiedzi, jednak proszę mi odpowiedzieć, ile czasu spędza się przed i po samej operacji? Jak często są wizyty już 'po" ?
nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:39   #229
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nicka01 Pokaż wiadomość
Witam,
Jestem z woj. zachodniopomorskiego czy ktoś z Was robił gdzieś tutaj korektę wady wzroku?
Przeglądałam Wasze wypowiedzi, jednak proszę mi odpowiedzieć, ile czasu spędza się przed i po samej operacji? Jak często są wizyty już 'po" ?
Czesc, ja robilam w Wawie, ale moze zapytaj swojego okulisty albo poszukaj w necie gdzie u Ciebie mozna to zrobic.
Dzien przed operacja sa badania trwajace ok 3 godz, jezeli spleniasz wymagania to umawiaja Cie na operacje nastepnego dnia.
Przed operacja dostaje sie krople i relanium i czeka sie z pol godziny, opercja trwa jakies 10-15, potem jeszcze sie idzie do specjalnego pokoju i czeka okolo 2 godz. Potem mozna isc do domu. Kontrola jest nastepnego dnia, potem nie pamietam czy za tydz czy za dwa ale na pewno po miesiacu i po 3. Te kolejne kontrole mozna juz najczesciej miec u swojego okulisty.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 09:48   #230
Kulleczkaaa
Przyczajenie

Hey
Ja rowniez chcialabym sobie zrobi zabieg laserowej korekcji wzroku Czy ktoras z Was robila sobie moze taki zabieg w szczecinie??? Bo wiem,ze w szpitalu MSWiA robia takie zabiegi laserem
Kulleczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 00:40   #231
hermajona
Rozeznanie

Cytat:
Nie ma za co
Za kilka dni na pewno napiszesz ze nie bylo tak zle
No chciałabym, żeby tak było, ale jest inaczej. Czekając na zabieg byłam bardzo mało zdenerwowana, wręcz cieszyłam się, że w końcu zrobię krok w kierunku pozbycia się okularów. Ale przestało mi się podobać, kiedy lekarz zaczął mnie cisnąć takim metalowym pierścieniem w oko, a do tego widziałam, jak się zbliża z ostrzem i zemdlałam! Tzn nie straciłam całkiem przytomności, ale już prawie, prawie. Zabieg trzeba było przerwać, bo lekarz powiedział, że jakby to się stało już po włączeniu lasera, to mogłabym stracić wzrok. Oczywiście coś mi już zdążył zrobić w oko, przez co miałam normalnie potem opatrunek (pierwszego dnia po prostu rzucało mną z bółu), zapuszczam krople i mam kontrole tak jak jest po operacji normalnie.
Piszecie o przebiegu operacji - ja badania miałam na miesiąc przed op., ostatnia wizyta parę dni przed, ale tylko standardowe badania miałam, jak na każdej wizycie (zabieg robił mi mój okulista) - pomiar ciśnienia w oku, sprawdzenie ostrości widzenia i jeszcze takie trzecie. Tego je*anego relanium nikt mi nie zaproponował, być może po nim nie doszłoby do tego, do czego doszło. Cały poniedziałek ryczałam, było mi tak strasznie wstyd, że zemdlałam, ale chyba nie było to do końca ode mnie zależne... Kiedy ktoś mi wsadza ostrze do oka, to na nic moje przekonywanie się, że to przecież dla mojego dobra. Po prostu nie nadaję się do tego.
Lekarz mówi, że jak się zdecyduję, to pod koniec listopada mogę znowu spróbować. Ale ja się już na to nie piszę, to był atak jakiegoś zwierzęcego strachu, niezwiązanego ze zdenerwowaniem przed, bo ono było naprawdę niewielkie u mnie.
Dużo czynników się na to złożyło - pozycja leżąca - myślałam, że to będzie jakby na fotelu dentystycznym, półsiedząca... Poza tym oczywiście atmosfera operacji - wszyscy łącznie ze mną w tych zielonych fartuchach, szmata naklejona na twarz i w kulminacyjnym momencie - ucisk i skalpel.
Nie chcę nikogo straszyć, ale dla mnie to było traumatyczne przeżycie.
Nie wiem czym to tłumaczyć, w życiu nie bałam się np. dentysty, choć chodziłam naprawdę wiele razy i większość zębów miałam leczoną.
Wychodzi na to, że jednak oko, to oko - jakby cięli mi rękę czy nogę na żywca, to mogłabym chociaż oczy zacisnąć, a tak to nie wyrywałam się, ale ze środka zaczęłam "uciekać" .
Dziewczyny, może się rozpisałam za bardzo, ale naprawdę to nie było miłe doświadczenie. Gdyby nie fakt, że o użyciu skalpela dowiedziałam się 4 dni przed op, to pewnie bym się nie zdecydowała. Dziwię się (i podziwiam w jakiś sposób) osoby, które mogą wytrzymać takie rzeczy... Ja jestem ułomna widać pod tym względem... Trzeba się przeprosić z okularami i soczewkami i marzenie o życiu bez szkieł odstawić na półkę na potem, albo może nawet wyrzucić do kosza.
Stary 2009-10-22, 23:09   #232
ry-bcia
Zadomowienie

Cytat:
No chciałabym, żeby tak było, ale jest inaczej. Czekając na zabieg byłam bardzo mało zdenerwowana, wręcz cieszyłam się, że w końcu zrobię krok w kierunku pozbycia się okularów. Ale przestało mi się podobać, kiedy lekarz zaczął mnie cisnąć takim metalowym pierścieniem w oko, a do tego widziałam, jak się zbliża z ostrzem i zemdlałam! Tzn nie straciłam całkiem przytomności, ale już prawie, prawie. Zabieg trzeba było przerwać, bo lekarz powiedział, że jakby to się stało już po włączeniu lasera, to mogłabym stracić wzrok. Oczywiście coś mi już zdążył zrobić w oko, przez co miałam normalnie potem opatrunek (pierwszego dnia po prostu rzucało mną z bółu), zapuszczam krople i mam kontrole tak jak jest po operacji normalnie.
Piszecie o przebiegu operacji - ja badania miałam na miesiąc przed op., ostatnia wizyta parę dni przed, ale tylko standardowe badania miałam, jak na każdej wizycie (zabieg robił mi mój okulista) - pomiar ciśnienia w oku, sprawdzenie ostrości widzenia i jeszcze takie trzecie. Tego je*anego relanium nikt mi nie zaproponował, być może po nim nie doszłoby do tego, do czego doszło. Cały poniedziałek ryczałam, było mi tak strasznie wstyd, że zemdlałam, ale chyba nie było to do końca ode mnie zależne... Kiedy ktoś mi wsadza ostrze do oka, to na nic moje przekonywanie się, że to przecież dla mojego dobra. Po prostu nie nadaję się do tego.
Lekarz mówi, że jak się zdecyduję, to pod koniec listopada mogę znowu spróbować. Ale ja się już na to nie piszę, to był atak jakiegoś zwierzęcego strachu, niezwiązanego ze zdenerwowaniem przed, bo ono było naprawdę niewielkie u mnie.
Dużo czynników się na to złożyło - pozycja leżąca - myślałam, że to będzie jakby na fotelu dentystycznym, półsiedząca... Poza tym oczywiście atmosfera operacji - wszyscy łącznie ze mną w tych zielonych fartuchach, szmata naklejona na twarz i w kulminacyjnym momencie - ucisk i skalpel.
Nie chcę nikogo straszyć, ale dla mnie to było traumatyczne przeżycie.
Nie wiem czym to tłumaczyć, w życiu nie bałam się np. dentysty, choć chodziłam naprawdę wiele razy i większość zębów miałam leczoną.
Wychodzi na to, że jednak oko, to oko - jakby cięli mi rękę czy nogę na żywca, to mogłabym chociaż oczy zacisnąć, a tak to nie wyrywałam się, ale ze środka zaczęłam "uciekać" .
Dziewczyny, może się rozpisałam za bardzo, ale naprawdę to nie było miłe doświadczenie. Gdyby nie fakt, że o użyciu skalpela dowiedziałam się 4 dni przed op, to pewnie bym się nie zdecydowała. Dziwię się (i podziwiam w jakiś sposób) osoby, które mogą wytrzymać takie rzeczy... Ja jestem ułomna widać pod tym względem... Trzeba się przeprosić z okularami i soczewkami i marzenie o życiu bez szkieł odstawić na półkę na potem, albo może nawet wyrzucić do kosza.
to bardzo przykre, że tak to przeszłaś mi jak ten pierścień na 1 oko zakładała to prawie nie poczułam, przy 2 oku docisnęła i juz sie zestresowałam - ale Pani która siedziała obok mnie chwyciła mnie za ręke i powiedziała ze nie mam sie denerwować że wszystko jest w porządku, a potem wytłumaczyła, że pierścien musi się sobrze "dossać" do gałki ocznej zeby cięcie mikrokeratomem (bo tak nazywa się to ostrze) było idealne. Miałam potem oko w ciapki bo mi pod wpływem nacisku pękło naczynko krwionosne ale coz to jest w porównaniu do świetnego wzroku którym cieszę się juz ponad rok.
wszystko zalezy od nastawienia - mialam 2 dni temu robiony rezonans kregosłupa szyjnego- myslałam ze wsuną mnie tylko kawałek w ta rurę więc jak poczułam ze wjeżdam cała zaczełam panikować w tej "trumience" - ale wytłumaczyłam sobie ze to tylko 10 minut i wiele innych osob to przechodzi wiec ja tez przejde i przestałam myslec o tym gdzie jestem no i panika przeszła.
podczas zabiegu najlepiej patrzec w swiecący punkt i myslec o miłych rzeczach np o ty ze rano wstajesz i wszystko widzisz
ry-bcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 07:27   #233
caprica6
Wtajemniczenie

hermajona przykro mi, u mnie to zupelnie ianczej wygladalo... wklejam ci filmik jak to przebega w klinice gdzie robilam zabieg http://www.oko.info.pl/film_na_temat...sik,a1511.html
Naprawde nie widzialm zadnego ostrza bo ta maszyna co odcina platek sie jakby przyssala do oka i po prostu nic nie widzialm i nie czulam, najgorzej wspominam ta rozworke, balam sie jej ale jakos to wytrzymalam, staralam sie rozluznic i wtedy bylo ok. Pielegniarki i moja lekarka byly baaardzo mile, ciagle zartowaly i mowily do mnie.
Pomysl o tym, ze ja sie balam przed naprawde bardzo, trzesla mi sie broda hehe, jestem strasznym tchorzem ktory sie boi wszystkich lekarzy, wiec nie moglo byc najgorzej skoro dalam rade
Odeczkaj moze troche i przymysl to jeszcze raz na spokojnie, moze nie taki diabel straszny

Edytowane przez caprica6
Czas edycji: 2009-10-23 o 07:30

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-27, 19:16   #234
flyfee
Raczkowanie

Z tego co piszecie kobietki, to można stwierdzić, że każda z nas ma inną tolerancję na ból. Sama się zastanawiam jak mogłoby być w moim przypadku. Trochę cykor jestem, no ale dentystę wytrzymuje, to może i zabieg dam radę?...
flyfee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 21:31   #235
AyoAya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez flyfee Pokaż wiadomość
Z tego co piszecie kobietki, to można stwierdzić, że każda z nas ma inną tolerancję na ból. Sama się zastanawiam jak mogłoby być w moim przypadku. Trochę cykor jestem, no ale dentystę wytrzymuje, to może i zabieg dam radę?...
Wydaje mi się, że porównanie z wizytą u dentysty jest trafne. Tylko w przypadku korekcji do każdego zabiegu dają znieczulenie, a u dentysty można być twardzielem .
Stary 2009-10-28, 16:30   #236
flyfee
Raczkowanie

A z tego co mi wiadomo to znieczulenie jest w postaci kropelek do oczu. Pocieszające, że nie ma żadnych igieł i strzykawek. Ale czy te kropelki na pewno dadzą radę mi to oczko znieczulić? A jak nie?
flyfee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 17:29   #237
hermajona
Rozeznanie

Łatwo porównywać ten zabieg do wizyty u dentysty, ale myślę, że to bez sensu. Ja jestem weteranką fotela dentystycznego, miałam leczonych wiele zębów, nieraz bardzo bolało. Nie było to przyjemne, ale nigdy się tego nie bałam... Nie ma co mówić o bólu, bo tu nie czujesz bólu (chyba, że po fakcie) tylko ucisk i jak dla mnie najgorszy widok - ostrza wsadzanego mi w oko. Może powiecie, że histeryzuję, ale będę powtarzać, jak to wyglądało w moim wypadku, a ja podczas różnych zabiegów jestem "twarda" - nie mdlałam jak mi zdejmowali paznokieć czy wycinali 3. migdał na żywca... No ale oko to oko

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
A z tego co mi wiadomo to znieczulenie jest w postaci kropelek do oczu. Pocieszające, że nie ma żadnych igieł i strzykawek. Ale czy te kropelki na pewno dadzą radę mi to oczko znieczulić? A jak nie?
Jak nie, to będzie bolało A tak poważnie, to możesz poprosić o więcej znieczulenia i wtedy nie będzie bolało
Stary 2009-10-28, 19:47   #238
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Dadza, ale jak cos to mozna poprosic o wiecej Zreszta juz na badaniu wpuszczaja tez krople i dotykaja takim czyms dziwnym oka (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) i mozna sie przekonac ze nic nie czuc.
Stary 2009-10-28, 21:20   #239
uwaga
Raczkowanie

GG do uwaga

Cytat:
Dadza, ale jak cos to mozna poprosic o wiecej Zreszta juz na badaniu wpuszczaja tez krople i dotykaja takim czyms dziwnym oka (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) i mozna sie przekonac ze nic nie czuc.
Prawda.Ja nie czułam nic.Poza tym przed samym zabiegiem lekarz Ci wpuszcza też krople.Wierz mi,nic nie czuć!Nawet nie wiesz,że dotyka Ci oka.
Powiem Wam,że wczoraj obejrzałam na smogu filmik,na którym ktoś miał ten sam zabieg robiony co ja i nie wyglądało to fajnie,ale ciekawe w sumie było.
uwaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 07:14   #240
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez uwaga Pokaż wiadomość
Prawda.Ja nie czułam nic.Poza tym przed samym zabiegiem lekarz Ci wpuszcza też krople.Wierz mi,nic nie czuć!Nawet nie wiesz,że dotyka Ci oka.
Powiem Wam,że wczoraj obejrzałam na smogu filmik,na którym ktoś miał ten sam zabieg robiony co ja i nie wyglądało to fajnie,ale ciekawe w sumie było.
Jak puscilam ten filmik w pracy przed zabiegiem to wszyscy stwierdzili ze to jakas masakra i mnie podziwiaja za odwage No i ze by sie bali powiklan albo ze cos pojdzie nie tak. Ale teraz to mi zazdroszcza
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości