![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Hehe
![]() Niom a to moje paskudne krzywe zęby... ona nie są takie żółte!! To światło ![]() UPRZEDZAM ZDJĘCIE BAAARDZO DRASTYCZNE - tylko dla dorosłych :P http://img467.imageshack.us/img467/7706/zeby0cw.jpg Ile trzeba nosić aparat przy takiej wadzie... tak mniej wiecej.... ale jestem głupia, zeby porzadnym ludziom dawac takie zdjęcia. Ale jestem zrospaczona.... albo po prostu głupia, ze gdy byłam młodsza zaprzepaściłam szansę na prostę zabki za darmo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Przyczajenie
|
DZIEWCZYNY !!
![]() Na poczatku zalozylam biale gumki na ceramiczny aparat - i faktycznie bardoz malo bylo go widac, ale w koncu stweirdzialm ze aparat to ozdoba i zaczelam kombinowac z kolorami - I WY TEZ SIE TEGO NIE BOJCE !! Biale gumki dzieki ktorym aparatu prawie nie widac baaaaaaardzo szybko zolkna - kubusie, herbata itp - i po 2 tyg wygladalo jakbym dwa miesiace zebow nie myla. Wiec teraz rozowo zielone, bletkino zielone, zielono pomaranczowe albo same rozowe ![]() A chcialabym dodac ze noszenie aparatu absolutnie sie boli. Uwierzcie. Czasami moze cos obcierac - ale to mija. I po czasie traktujecie aparat jakos czesc waszej bizuterii i do koloru gumek na aparacie dobieracie sobie np bluzki ![]() A co do okresu noszenia aparatu - jestes zdania ze minimalnie powinny to byc dwa lata. Inaczej sie rozejda zeby na wszystkie strony swiata. Mu mojego ortodonty mam niby gwarancje dozywotnia ze jesli bede sie stosowac do jego wskazowek nigdy nie powinny sie rozejsc, a w razie czego - on placi za wszystko. Generalnie BARDZO POLECAM !!!!!! i naprawde nie ma sie czego bac ![]()
#213 |
Wtajemniczenie
|
Triniola jak to jest z tymi gumkami? Bede miec zakladany aprata i nie bardzo wiem o co chodzi. Wymieniasz je kiedy chcesz? Jak czesto i ile to kosztuje?
A co do noszenia apartu na jednym luku, to kazdy dobry orto powie, ze nawet jesli wada dotyczy tylko jednej szczeki, trzeba zalozyc na dwa luki. Poczytajcie sobie troszke na temat aparatu no forum dentystycznym. Tam wszystko jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
ja 4 marca ide na założenie aparatu. dzisiaj zakończyłam leczenie dentystyczne. Wszystkie ząbki są już zdrowe i czyste (bo mialam tez kamień sciagany)
troche mnie przeraża to zakładanie aparatu, ale mam nadzieje ze przeżyje.. a do wszystkich aparatek apel WKLEJAJCIE TU SWOJE ZDJECIA!!!!!! ![]() ![]() ![]() ja jak bede miala aparat to na pewno sie dołącze, gdybym juz miala to nawet bym sie nie wahala ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
Ja też w pełni zgadzam sięz Triniloą
![]() Noszę aparacik już ponad 2lata i niczego nie żałuję. Też mam na górze ceramniczny i na dole matalowy. Rozumiem Ciebie w pełni Triniola z tymi żółtymi gumkami hehe Po wyjściu od ortodonty wyglądają ślicznie do pierwszej kawusi czy soczku marchwiowego ![]() Potem z daleka wyglądam jak ta babcia z sławetnej reklamówki Coglate ![]() O..może ją dołączę hhihii. Miałam zakładane w Poznaniu u jednej z lepszych w tej dziedzinie- Pani profesor, która między innymi pracuje (dzięki Bogu) na naszej poznańskiej AM Naprawdę profesjonalistka (miałam juz do czynienie z paroma w moim zyciu) mimo, iż zagrywy ma jak każdy profesor... ![]() Dzięki niej uniknęłam ekstrakcji dwóch czworek na górze (prywatni wszyscy mi śpiewali , iż muszą je usunąć by iśc dalej) a także uniknęłam noszenia gumek przed założeniam aparatu- gdy się ja podpytałam dlaczego, ona tylko mi prychnęła, iż to zależy od zdolnośći zakładania aparatu i ona takich pomocy nie potrzebuje ![]() Podobnie jak wy przeklinałam nieczęste wizyty i podejrzewałam odawalanie sprawy... nawściekałam się itd... Teraz,gdy już finiszuję, dochodzę do wniosków, iż takie długie przerwy (no przynajmniej w moim wypadku) to właśnie dobre i w pełni uzasadnione. Myślałam, iż byłam lekceważona, gubiona w natłoku klientów itd.. Ale jak tylko coś mi odpadało, mogłam iść i mi poprawili, a nawet po tych 1,5-2miesiącach jak się zjawialam na wizytę to czasem naprawdę robili mi rewolucję, innym zaś razem wymieniali tylko gumki i po wszystkim ![]() Po prostu wszystko zależy od tempa prostowaia się zębów. Przecież nie da się na siłę ich prostować, gdy nie chcą tak szybko ![]() W końcu mogą przyjmować nas co miesiąc i kasować za coś co i tak np. nie uległo zmianie bo ząbki jeszcze nie są przygotowane do następnego etapu. Ja np. cały rok miałam przestoju na górze co wprawiało mnie w szał! Straciłam wiarę w ich prace i myślałam, iż tak już zostanie-niedokoczone. Potem wpadłam na to, iż oni czekają na pracędolnych ząbków by weszły w prawidłowy łuk- potem jak już tamte nardobiły, to podkręcili mi i wymienili łuk na górze i w 1tydzień miałam wszystko prościutkie! Ale to też sprawa zaufania do ortdonty, bowiem obawiać się można, iż częste wizyty to trochę próba naciągnięcia klienta ![]() Z drugiej strony za każym razem coś tam pewnie upiększą (jak np. ja mogłabmy mieć częściej zmieniane te żółte gumki)- ja jednak wolę przechodzić ten czas uśmiechają się półgębkiem ale zaoszczęzić ![]() Myślę, iż częśtośćwizyt to sprawa indywidualna i jesli się wybralo dobrego ortodonte, to chyba nalezy z nim porozmawiac i zaufac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
ja chodziłam co miesiąc przez 3 lata......
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
mopja ortodontka powiedziala ze na początku wizyty beda co misiac a potem jak juz nie bedzie konieczności to moze nawet co dwa, ale wszystko sie okaże w trakcie leczenia. tylko ze ja nie protuje zębów tylko szczęke, bo jest zwężona i zęby nie mają miejsca, dlatego obyło sie bez wyrywania
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
Te kolorowe gumki na aparacie to nie tylko ozdoba ale one troche "naciagaja" zeby i caly aparat. Wiec trzeba je nosic. I gumki wymieniane sa co wizyte ( u mnie co miesiac) - jak mialam dluzej niewymieniane to jakos tak dziwnie mi bylo.. (niesmacznie
![]() ![]() ![]() ![]() Wklejam pare fotek - z rozowymi gumkami, i zrobie sobie jeszcze z rozowo zielonymi - zobaczycie ze mozna sie tym bawic ![]() pozdrawiam
#219 |
Raczkowanie
|
Ja chodzę na wizyty co miesiąc, półtora. Aparat mam od 4 miesięcy i już mam prawie wszystko proste zęby, a na dole zwłaszcza miałam masakrę, ale z tego co wiem wszystko zależy od wady i zębów. Mam koleżanki, które też noszą aparat i u nich zmiany są wolniejsze. Mam aparat ceramiczny i na dole gumki mi się w ogóle nie przebarwiają,więc nosze przezroczyste, a na górze po dwóch tygodniach są żółte, więc kombinuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
ja aparat bede miala normalny, metalowy, dlatego zastanawiam sie jak to bedzie z gumkami ale to sie jescze zobaczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
Shachownica , Rzastin bardzo dziekuje za odpowiedz
![]() ![]()
#222 |
Zakorzenienie
|
byłam dzisiaj na założeniu gumek i zęby mnie juz zaczynaja boleć, a dokladnie za tydzien zakladam aparat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
![]()
no wlasnie.. ma któraś z Was aparat stały metalowy? szukałam takich wątków ale znalazłam tylko o przezroczystym.... chodzi mi głównie o koszt. ile za niego dałyście? myślicie że jest lepszy, gorszy od przezroczystego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Dot.: aparat stały metalowy
Nie rozumiem, jak metalowy? Są przeźroczyste i takie normalne..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
Ja mam
![]() ![]() ![]()
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a mozna zalozyc tylko na jedna szczeke?? bo mi bylby potrzebny tylko na dol, ale cos czytalam ze powinno sie i tam i tam bo zmienia sie uklad czy cos i musi sie dopasowac.. Waszym zdaniem to prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie , ze tak .
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Ja nosze juz niecały rok..
![]() Przeźroczysty jest o tyle wygodny ze nie widac go tak jak ten normalny.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Ja noszę aparat metalowy tylko na górny łuk, płaciłam za niego 1300 zł. Ortodontka powiedziała mi, że nie muszę nosi dolnego łuku. Podobno jest dobrą specjalistką więc nie kwestionuje jej zdania
![]() Polecam lekturę tego wątku, co prawda zaczyna się od wybielania zębów, ale większa cześc postów dotyczy aparatów stałych: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=64779 A tu niedawny wątek aparatkowiczek ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98404 |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
nosilam jakies 5lat temu aparat taki metalowy... łojej co to był za bol
![]() ![]() ![]()
#233 |
Wtajemniczenie
|
Hurra!!!!!!!!!!
Zdjeli Mi Wczoraj Gorny Aparacik !!!!!!!!!!!!!!!! Sluchajcie To Jest Niesamowite Jakie Mi Sie Udze Zeby Teraz Wydaja !
![]() |
#234 |
Wtajemniczenie
|
za wczesnie mi sie kliknelo "wyslij "
![]() ![]() jednak te kosteczki troszke je przyslaniaja.. mialam pzebarwienia od aparayu a ona mi sciagnela rach ciach ( zdejmowanie nic mnie nie bolalo, moze tylko troszke metalowe obrecze na 6-tkach ale naprawde nie bylo zle) i nie bylo zadnych plamek, mam duze biale zabki i szpanuje teraz usmiechem hihihi ![]() dolny musze jeszcze ponosic z pol roku ... i teraz PYTANIE do dziewczyn ktore maja juz zdjety aparacik --> dostalyscie wkladany ? --> jak dlugo kazano wam go nosic ?? ja dostalam taki wkladany ( jak sztuczne podniebienie) ale strasznie mnie boli gdy go nosze,, zeby sa maxymalnie scisniete i wytrzymuje z nim 2-3h dziennie nie wiecej ! a spac to juz w ogole w zyciu bym w nimk nie zasnela.. powiedzcie czy to jest az tak koniecznie zeby go nosic pol doby ???????? pozdrawiam !
#235 |
Zakorzenienie
|
a moze ktoś mi powie po ca sa te gumki, ktore teraz mam na "szóstkach"??? znaczy miedzy zebami ale kolo "6" ??? wczoraj mialam je załozone i mam teraz takie dretwe zeby, tylko nie mam pojecia po co to jest:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
![]()
Co ja mam zrobic! Jestem nawet atrakcyjna dziewczyna, ale kiedy sie usmiechne albo mowie, czar pryska! Moje zeby sa moim koszmarem, nie wiem co mam z nimi zrobic! Moj problem polega na tym ze kiedy bylam mala, i mialam brzydkie zabki dentysta mi je wyrwal, a one powinny same wypadnac, teraz majac 15 lat moje zeby sa krzywe, a z przodu wyrosly mi dwa kly! nie moge nosic aparatu bo nie da sie tak ich wcisnac, mama mowi ze trzeba je wyrwac, ale to strasznie boli! czy sa dla mnie jakies inne rozwiazania? plz pomozcie ;(
#237 |
Zadomowienie
|
Dot.: Moje Zęby- Koszmar!
Mysle, ze najlepszym rozwiazanie jest jednak pojscie do dentysty. To on powinien zadecydowac, co z twoimi zabkami da sie lub trzeba zrobic, czy trzeba wyrwac czy nosic aparat korekcyjny.
Samo wyrwanie zabkow raczej nie boli az tak bardzo (bedziesz miala znieczulenie), boli potem, jak znieczulenie dentystyczne przestanie dzialac, ale sa na to specjalne proszki przeciwbolowe- takie jest moje doswiadczenie z wyrywaniem zabkow. A nawet jesli bedzie troche bolalo-czy nie warto? Cos kosztem czegos , niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Zadomowienie
|
Też nienawidzę swoich zębów. Też mam dwa kły z przodu. Jak mówię nie widać tego, ale jakbym chciała się szerzej zaśmiać..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Guia ma racje, wg mnie powinnas zasiegnac rady nie tylko u jednego dentysty. Powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi, bo za dobra w tłumaczeniu to ja nie jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.