Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-02-16, 18:49   #211
Zará
Raczkowanie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Hehe Dzięki za rady ;]
Niom a to moje paskudne krzywe zęby... ona nie są takie żółte!! To światło
UPRZEDZAM ZDJĘCIE BAAARDZO DRASTYCZNE - tylko dla dorosłych :P
http://img467.imageshack.us/img467/7706/zeby0cw.jpg
Ile trzeba nosić aparat przy takiej wadzie... tak mniej wiecej.... ale jestem głupia, zeby porzadnym ludziom dawac takie zdjęcia. Ale jestem zrospaczona.... albo po prostu głupia, ze gdy byłam młodsza zaprzepaściłam szansę na prostę zabki za darmo
Zará jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-16, 19:27   #212
triniola
Przyczajenie

DZIEWCZYNY !! jak pisalma wczesniej nosze od poltora roku prawie - na gorze zamki sa ceramiczne, czyli te ktore niby mniej widac a na dole metalowe ( tansze sa ale i mniejsze - u mnie na dolnych zebach ceramiczne nie zmiescily by sie)
Na poczatku zalozylam biale gumki na ceramiczny aparat - i faktycznie bardoz malo bylo go widac, ale w koncu stweirdzialm ze aparat to ozdoba i zaczelam kombinowac z kolorami - I WY TEZ SIE TEGO NIE BOJCE !! Biale gumki dzieki ktorym aparatu prawie nie widac baaaaaaardzo szybko zolkna - kubusie, herbata itp - i po 2 tyg wygladalo jakbym dwa miesiace zebow nie myla. Wiec teraz rozowo zielone, bletkino zielone, zielono pomaranczowe albo same rozowe
A chcialabym dodac ze noszenie aparatu absolutnie sie boli. Uwierzcie. Czasami moze cos obcierac - ale to mija. I po czasie traktujecie aparat jakos czesc waszej bizuterii i do koloru gumek na aparacie dobieracie sobie np bluzki Super sprawa.
A co do okresu noszenia aparatu - jestes zdania ze minimalnie powinny to byc dwa lata. Inaczej sie rozejda zeby na wszystkie strony swiata. Mu mojego ortodonty mam niby gwarancje dozywotnia ze jesli bede sie stosowac do jego wskazowek nigdy nie powinny sie rozejsc, a w razie czego - on placi za wszystko.
Generalnie BARDZO POLECAM !!!!!! i naprawde nie ma sie czego bac bedziecie traktowac aparat jak cos czego beda wam zazdroscic :P
Stary 2006-02-16, 20:13   #213
buena
Wtajemniczenie

Triniola jak to jest z tymi gumkami? Bede miec zakladany aprata i nie bardzo wiem o co chodzi. Wymieniasz je kiedy chcesz? Jak czesto i ile to kosztuje?

A co do noszenia apartu na jednym luku, to kazdy dobry orto powie, ze nawet jesli wada dotyczy tylko jednej szczeki, trzeba zalozyc na dwa luki. Poczytajcie sobie troszke na temat aparatu no forum dentystycznym. Tam wszystko jest.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-16, 20:16   #214
annfas
Zakorzenienie

ja 4 marca ide na założenie aparatu. dzisiaj zakończyłam leczenie dentystyczne. Wszystkie ząbki są już zdrowe i czyste (bo mialam tez kamień sciagany)
troche mnie przeraża to zakładanie aparatu, ale mam nadzieje ze przeżyje..

a do wszystkich aparatek apel

WKLEJAJCIE TU SWOJE ZDJECIA!!!!!!

ja jak bede miala aparat to na pewno sie dołącze, gdybym juz miala to nawet bym sie nie wahala

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-16, 20:20   #215
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab

Ja też w pełni zgadzam sięz Triniloą
Noszę aparacik już ponad 2lata i niczego nie żałuję.
Też mam na górze ceramniczny i na dole matalowy.
Rozumiem Ciebie w pełni Triniola z tymi żółtymi gumkami hehe
Po wyjściu od ortodonty wyglądają ślicznie do pierwszej kawusi czy soczku marchwiowego
Potem z daleka wyglądam jak ta babcia z sławetnej reklamówki Coglate
O..może ją dołączę hhihii.

Miałam zakładane w Poznaniu u jednej z lepszych w tej dziedzinie- Pani profesor, która między innymi pracuje (dzięki Bogu) na naszej poznańskiej AM
Naprawdę profesjonalistka (miałam juz do czynienie z paroma w moim zyciu) mimo, iż zagrywy ma jak każdy profesor...
Dzięki niej uniknęłam ekstrakcji dwóch czworek na górze (prywatni wszyscy mi śpiewali , iż muszą je usunąć by iśc dalej) a także uniknęłam noszenia gumek przed założeniam aparatu- gdy się ja podpytałam dlaczego, ona tylko mi prychnęła, iż to zależy od zdolnośći zakładania aparatu i ona takich pomocy nie potrzebuje

Podobnie jak wy przeklinałam nieczęste wizyty i podejrzewałam odawalanie sprawy... nawściekałam się itd...

Teraz,gdy już finiszuję, dochodzę do wniosków, iż takie długie przerwy (no przynajmniej w moim wypadku) to właśnie dobre i w pełni uzasadnione.

Myślałam, iż byłam lekceważona, gubiona w natłoku klientów itd..
Ale jak tylko coś mi odpadało, mogłam iść i mi poprawili, a nawet po tych 1,5-2miesiącach jak się zjawialam na wizytę to czasem naprawdę robili mi rewolucję, innym zaś razem wymieniali tylko gumki i po wszystkim
Po prostu wszystko zależy od tempa prostowaia się zębów.
Przecież nie da się na siłę ich prostować, gdy nie chcą tak szybko
W końcu mogą przyjmować nas co miesiąc i kasować za coś co i tak np. nie uległo zmianie bo ząbki jeszcze nie są przygotowane do następnego etapu.
Ja np. cały rok miałam przestoju na górze co wprawiało mnie w szał!
Straciłam wiarę w ich prace i myślałam, iż tak już zostanie-niedokoczone.
Potem wpadłam na to, iż oni czekają na pracędolnych ząbków by weszły w prawidłowy łuk- potem jak już tamte nardobiły, to podkręcili mi i wymienili łuk na górze i w 1tydzień miałam wszystko prościutkie!
Ale to też sprawa zaufania do ortdonty, bowiem obawiać się można, iż częste wizyty to trochę próba naciągnięcia klienta
Z drugiej strony za każym razem coś tam pewnie upiększą (jak np. ja mogłabmy mieć częściej zmieniane te żółte gumki)- ja jednak wolę przechodzić ten czas uśmiechają się półgębkiem ale zaoszczęzić

Myślę, iż częśtośćwizyt to sprawa indywidualna i jesli się wybralo dobrego ortodonte, to chyba nalezy z nim porozmawiac i zaufac
baobab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-16, 20:21   #216
xxNiuniaxx
Raczkowanie

ja chodziłam co miesiąc przez 3 lata......
xxNiuniaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-16, 20:24   #217
annfas
Zakorzenienie

mopja ortodontka powiedziala ze na początku wizyty beda co misiac a potem jak juz nie bedzie konieczności to moze nawet co dwa, ale wszystko sie okaże w trakcie leczenia. tylko ze ja nie protuje zębów tylko szczęke, bo jest zwężona i zęby nie mają miejsca, dlatego obyło sie bez wyrywania

Stary 2006-02-16, 22:00   #218
triniola
Przyczajenie

Te kolorowe gumki na aparacie to nie tylko ozdoba ale one troche "naciagaja" zeby i caly aparat. Wiec trzeba je nosic. I gumki wymieniane sa co wizyte ( u mnie co miesiac) - jak mialam dluzej niewymieniane to jakos tak dziwnie mi bylo.. (niesmacznie I wymiana gumet wlicza sie w koszt leczenia czyli to co placisz dentyscie wraz z kazda kolejna wizyta I moj usmiech - wszyscy mowia ze odkad mam aparat to szczerze sie na zdjeciach moze i tak, ale majac aparat reguluje sie tzw linie usmiechu (czy jakos tak) - i mamy piekny, szczery usmiech )) (moje kolezanki aparatki tez tak maja)
Wklejam pare fotek - z rozowymi gumkami, i zrobie sobie jeszcze z rozowo zielonymi - zobaczycie ze mozna sie tym bawic )
pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 098.jpg (82,1 KB, 221 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 038.jpg (105,8 KB, 173 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0852ll.jpg (105,9 KB, 149 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0849ooo.jpg (97,3 KB, 94 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0835kkk.jpg (82,4 KB, 169 załadowań)
Stary 2006-02-17, 09:45   #219
Jamajka
Raczkowanie

Ja chodzę na wizyty co miesiąc, półtora. Aparat mam od 4 miesięcy i już mam prawie wszystko proste zęby, a na dole zwłaszcza miałam masakrę, ale z tego co wiem wszystko zależy od wady i zębów. Mam koleżanki, które też noszą aparat i u nich zmiany są wolniejsze. Mam aparat ceramiczny i na dole gumki mi się w ogóle nie przebarwiają,więc nosze przezroczyste, a na górze po dwóch tygodniach są żółte, więc kombinuję Ja miałam bardzo ściśnięte zęby, więc bałam się,że leczenie będzie bardzo bolesne i uciążliwe,ale o dziwo w ogóle nie czuję,że mam aparat, nawet po zmianie druta. A aparat będę nosic około roku, półtora. Nię ma się czego bać naprawdę, ja jestem bardzo zadowolona,że założyłam aparat, już nie musze patrzeć na krzywulce w lustrze Pozdrawiam
Jamajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-17, 12:55   #220
annfas
Zakorzenienie

ja aparat bede miala normalny, metalowy, dlatego zastanawiam sie jak to bedzie z gumkami ale to sie jescze zobaczy z jednej strony boję sie zakladania a z drugiej (o dziwo) nie moge sie doczekać, ciekawa jestem jak to bedzie

Stary 2006-02-22, 23:40   #221
karii86
Raczkowanie

Shachownica , Rzastin bardzo dziekuje za odpowiedz .Sama nie wiem dlaczego boje sie tego wyrywania,mam nadzieje ze jakoś sie oswoje z ta myśla
Stary 2006-02-24, 20:53   #222
annfas
Zakorzenienie

byłam dzisiaj na założeniu gumek i zęby mnie juz zaczynaja boleć, a dokladnie za tydzien zakladam aparat

Stary 2006-02-25, 12:24   #223
kleo14
Zakorzenienie

Arrow aparat stały metalowy

no wlasnie.. ma któraś z Was aparat stały metalowy? szukałam takich wątków ale znalazłam tylko o przezroczystym.... chodzi mi głównie o koszt. ile za niego dałyście? myślicie że jest lepszy, gorszy od przezroczystego?
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 12:27   #224
izapp1
Zakorzenienie

Dot.: aparat stały metalowy

Nie rozumiem, jak metalowy? Są przeźroczyste i takie normalne.. przynajmniej ja o tylko takich słyszałam..
izapp1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 12:31   #225
eugeniusz
Raczkowanie

Ja mam Jesli przez pojecie metalowy rozumies zten normalny Ja zapłaciłam za góre 1300 ,a dolnego jeszce nie mam , ale bedzie kosztowac chyba tyle samo

Nikt nie moze traktowac cie gorzej niz mu na to pozwolisz !
eugeniusz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 12:31   #226
kleo14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izapp1
Nie rozumiem, jak metalowy? Są przeźroczyste i takie normalne.. przynajmniej ja o tylko takich słyszałam..
no to mi chodzi o taki normalny.. jak to ujęłaś
Stary 2006-02-25, 12:35   #227
kleo14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eugeniusz
Ja mam Jesli przez pojecie metalowy rozumies zten normalny Ja zapłaciłam za góre 1300 ,a dolnego jeszce nie mam , ale bedzie kosztowac chyba tyle samo
dzięki

a mozna zalozyc tylko na jedna szczeke?? bo mi bylby potrzebny tylko na dol, ale cos czytalam ze powinno sie i tam i tam bo zmienia sie uklad czy cos i musi sie dopasowac.. Waszym zdaniem to prawda?
Stary 2006-02-25, 12:39   #228
eugeniusz
Raczkowanie

Wydaje mi sie , ze tak .

Nikt nie moze traktowac cie gorzej niz mu na to pozwolisz !
eugeniusz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 13:15   #229
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Cytat:
Napisane przez kleo14
dzięki

a mozna zalozyc tylko na jedna szczeke?? bo mi bylby potrzebny tylko na dol, ale cos czytalam ze powinno sie i tam i tam bo zmienia sie uklad czy cos i musi sie dopasowac.. Waszym zdaniem to prawda?
Ja nosilam aparat 3 lata wiec mam dosc duze doswiadczenie Ortodonci zalecaja zwykle zalozenie aparatu na obydwie szczeki, zeby po zakonczeniu leczenia łuki do siebie pasowaly . Ja potrzebowalam tylko na gore, ale i tak mialam zalozony na dól, z tym ze na dole nosilam troche krocej. Przy malej "wadzie" mozna zalozyc tylko na jedna szczeke.

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-25, 13:22   #230
izapp1
Zakorzenienie

Ja nosze juz niecały rok... Na płaciłam 800 zł + 80 za załozenie.Nie miałam cały aparat bez 2 i 6 (z obydwu stron) za caly aparat płaci sie ok.1200 zł.
Przeźroczysty jest o tyle wygodny ze nie widac go tak jak ten normalny..
izapp1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 13:35   #231
Puny
Raczkowanie

Ja noszę aparat metalowy tylko na górny łuk, płaciłam za niego 1300 zł. Ortodontka powiedziała mi, że nie muszę nosi dolnego łuku. Podobno jest dobrą specjalistką więc nie kwestionuje jej zdania

Polecam lekturę tego wątku, co prawda zaczyna się od wybielania zębów, ale większa cześc postów dotyczy aparatów stałych:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=64779

A tu niedawny wątek aparatkowiczek

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98404
Puny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 13:45   #232
czuczenka
Zakorzenienie

nosilam jakies 5lat temu aparat taki metalowy... łojej co to był za bol ale teraz ząbki jak marzenie dalam chyba ok. 1200zl za gore i 1000zl za dol.

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 16:59   #233
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

Hurra!!!!!!!!!!
Zdjeli Mi Wczoraj Gorny Aparacik !!!!!!!!!!!!!!!!
Sluchajcie To Jest Niesamowite Jakie Mi Sie Udze Zeby Teraz Wydaja !

Henry Miller

nafie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-25, 17:04   #234
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

za wczesnie mi sie kliknelo "wyslij " zabki sa naprawde super, kolezanki z uczelni normalnie nie mogly uwierzyc

jednak te kosteczki troszke je przyslaniaja.. mialam pzebarwienia od aparayu a ona mi sciagnela rach ciach ( zdejmowanie nic mnie nie bolalo, moze tylko troszke metalowe obrecze na 6-tkach ale naprawde nie bylo zle)
i nie bylo zadnych plamek, mam duze biale zabki i szpanuje teraz usmiechem hihihi
dolny musze jeszcze ponosic z pol roku ...
i teraz PYTANIE do dziewczyn ktore maja juz zdjety aparacik
--> dostalyscie wkladany ?
--> jak dlugo kazano wam go nosic ??
ja dostalam taki wkladany ( jak sztuczne podniebienie) ale strasznie mnie boli gdy go nosze,, zeby sa maxymalnie scisniete i wytrzymuje z nim 2-3h dziennie nie wiecej ! a spac to juz w ogole w zyciu bym w nimk nie zasnela.. powiedzcie czy to jest az tak koniecznie zeby go nosic pol doby ????????
pozdrawiam !

Henry Miller

nafie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 21:30   #235
annfas
Zakorzenienie

a moze ktoś mi powie po ca sa te gumki, ktore teraz mam na "szóstkach"??? znaczy miedzy zebami ale kolo "6" ??? wczoraj mialam je załozone i mam teraz takie dretwe zeby, tylko nie mam pojecia po co to jest:/

Stary 2006-02-25, 23:21   #236
aneczka911
Raczkowanie

GG do aneczka911
Unhappy Moje Zęby- Koszmar!

Co ja mam zrobic! Jestem nawet atrakcyjna dziewczyna, ale kiedy sie usmiechne albo mowie, czar pryska! Moje zeby sa moim koszmarem, nie wiem co mam z nimi zrobic! Moj problem polega na tym ze kiedy bylam mala, i mialam brzydkie zabki dentysta mi je wyrwal, a one powinny same wypadnac, teraz majac 15 lat moje zeby sa krzywe, a z przodu wyrosly mi dwa kly! nie moge nosic aparatu bo nie da sie tak ich wcisnac, mama mowi ze trzeba je wyrwac, ale to strasznie boli! czy sa dla mnie jakies inne rozwiazania? plz pomozcie ;(

aneczka911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 23:32   #237
logest
Zadomowienie

Dot.: Moje Zęby- Koszmar!

Mysle, ze najlepszym rozwiazanie jest jednak pojscie do dentysty. To on powinien zadecydowac, co z twoimi zabkami da sie lub trzeba zrobic, czy trzeba wyrwac czy nosic aparat korekcyjny.
Samo wyrwanie zabkow raczej nie boli az tak bardzo (bedziesz miala znieczulenie), boli potem, jak znieczulenie dentystyczne przestanie dzialac, ale sa na to specjalne proszki przeciwbolowe- takie jest moje doswiadczenie z wyrywaniem zabkow.
A nawet jesli bedzie troche bolalo-czy nie warto? Cos kosztem czegos , niestety.
logest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 23:35   #238
guia
Zadomowienie

GG do guia

Też nienawidzę swoich zębów. Też mam dwa kły z przodu. Jak mówię nie widać tego, ale jakbym chciała się szerzej zaśmiać.. Niestety (albo i stety) tu może pomóc tylko aparat. Mam zbyt wąską szczękę i dlatego niektóre zęby z niej 'wychodzą'. Ortodonta zrobił mi aparat Hassa, który ma tę szczękę poszerzyć- nic nie trzeba wyrywać. Znajdź lepiej kompetentny gabinet, bo tam gdzie wyrywają idą na łatwiznę jak można wyrywać zdrowe zęby? Najpierw Hass na kilka miesięcy, a potem stały aparat i ząbki jak nowe
guia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 23:46   #239
xxkasia
Raczkowanie

Guia ma racje, wg mnie powinnas zasiegnac rady nie tylko u jednego dentysty. Powodzenia
xxkasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 23:49   #240
Puny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez annfas
a moze ktoś mi powie po ca sa te gumki, ktore teraz mam na "szóstkach"??? znaczy miedzy zebami ale kolo "6" ???
Te gumeczki są po to, zeby rozszerzyc przestrzenie między zębami, bo właśnie w tym miejscach będziesz miała umieszczone pierścienie, na których zaczepiony będzie drucik. Pierścienie wyglądają jak obraczki i są dośc grube, więc trzeba zrobi miejsce, zeby mogły wejśc na ząbki.

Mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi, bo za dobra w tłumaczeniu to ja nie jestem
Puny jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości