![]() |
#211 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mam bzika na punkcie zdrowego jedzenia-Ty też?
Cytat:
"Zamień chemię na jedzenie" Julia Bator - prosto pisana książka- takie podstawy, raczej dla laików, "Nie powinnam tego jeść" Maria Cross "Mój sposób na długowieczność" Antoni Huczyński - może nie jest to typowo naukowa pozycja, ale myślę że wato posłuchać rad dziadka, który w wieku 90 lat jeździ 5 km dziennie na rowerze i nie ma żadnych przewlekłych chorób ![]() Te mi przyszły do głowy, ale w domu mam więcej pozycji - dopiszę później. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Konto usunięte
|
Ja polecam literaturę bardziej naukową (pisaną przez specjalistów, lekarzy, farmaceutów, biologów, biochemików, mikrobiologów, profesorów, doktorów itp.), bo te książki pisane przez zapaleńców często zawierają stek bzdur.
Od siebie polecę rzetelną książkę, pisaną przez specjalistów, do każdego działu podana jest literatura. Zawiera rozdziały takie jak: probiotyki i prebiotyki, fityniany, fitohormony, betalainy, tłuszcze, węglowodany, białka, jajka, przetwory zbożowe, kawa i herbaty, sterowanie ekspresją genów przez pożywienie, antyutleniacze, mechanizmy działania i inne. Jest też dział o ujęciu prawnym (pod kątem reklam, etykiet, suplementów, preparatów specjalnego przeznaczenia itd.). Książka droga nie jest bo dopiero w tym roku wyszła po 4 latach współpracy różnych specjalistów z różnych uniwersytetów. Chodzi o ''Żywność prozdrowotna - składniki i technologia''. Nie jest to wiedza podana ''na sucho'' tylko z odniesieniami do konkretnych schorzeń, chorób, zaburzeń, konkretnych prewencji i grup ryzyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zastanawiałem się kiedyś nad tą książką: http://www.empik.com/odzywianie-dla-...0212,ksiazka-p oraz pewną mało znana serią polskiego autora którą ktoś kiedyś polecał na wizażu ale niestety nie pamiętam ani tytułu ani nazwiska ![]() Przepraszam za błędy. Mój telefon za mną nie nadąża, a ja czasami nie trafiam w klawisze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Konto usunięte
|
Polecam się spieszyć, bo w księgarni mi mówili, że mają już ostatnie wersje z cienką okładką, a potem będą dodrukowywać już tylko w sztywnej (książka zyskuje prestiż w Polsce, więc żeby było bardziej prestiżowo to musi być twarda okładka xD), a wiadomo, sztywna okładka = mniej poręcznie i drożej. W każdym razie bardzo polecam, dobra, porządna, rzetelna książka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Interesuje mnie głównie literatura naukowa, pisana przez specjalistów, ale ...podana przystępnie i w miare aktualna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Konto usunięte
|
Ta jest podana przystępnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Używacie może oleju kokosowego w kuchni? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No właśnie sporo dobrego nt oleju kokosowego obiło mi się o uszy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Przyczajenie
|
Ja nie mam może bzika, ale lubię zdrowe jedzenie. Nawet pod tym kątem wybierałam sobie dietę. Wybrałam dietę Nykuk (na której chciałam trochę schudnąć i mi się to ładnie i szybko udało), a teraz zwiększyłam podaż kalorii, ale Nykuk to dalej moje zasady żywienia na codzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Rozeznanie
|
Używam oleju kokosowego od jakiegoś czasu i jestem zadowolona. Nie dymi nawet w wysokiej temperaturze, jeśli wierzyć wszystkim artykułom jest zdrowy i pozyteczny dla organizmu. Są dwa rodzaje (jak z oliwą) zwykły i extra virgin. Ten zwykły nie ma w ogóle smaku ani zapachu, potrawy po usmażeniu pachną 'sobą' a nie olejem.
Extra virgin jest kokosowy w smaku i zapachu i to właśnie on jest do wcierania w skórę itd. Smażyć na nim też można (tak mi się wydaje), ale podejrzewam że potrawy nabiorą kokosowego smaku. Tak jak używa się smakowych oliw czy nawet smalcu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
Potrawy smażone na oleju kokosowym nierafinowanym (pachnącym) delikatnie przesiąkają smakiem i zapachem i o ile w przypadku np. racuchów jest to bardzo przyjemne połączenie, tak już kokosowy schabowy z panierką nie jest tym co posmakuje każdemu
![]() Do oleju kokosowego mam mieszane uczucia, wszędzie trąbi się o jego właściwościach zdrowotnych, jednak na studiach powtarzano nam zupełnie odwrotne informacje i gorąco nakłaniano do porzucenia stosowania wewnętrznego akurat tego oleju jako niezdrowego dla organizmu. Moim zdaniem najlepiej jest kierować się zasadą spożywania tego co od lat uprawia się w naszym 'regionie', a więc chociażby oleju rzepakowego, a nie szukania zagranicznych cudów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Uwielbiam olej rzepakowy z Lidla ![]() ![]() Jest przepyszny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Jaka jest cena i pojemność? Nie udało mi się jeszcze znaleźć dobrego oleju rzepakowego w żadnym supermarkecie, dobrze wiedzieć, że Lidl ma coś takiego w swojej ofercie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zadomowienie
|
Witam. Właśnie odkryłam wątek dla mnie
![]() ![]() Może wiecie czy takie coś http://allegro.pl/kd41-veggie-twiste...833688432.html można dostać w jakimś znanym sklepie stacjonarnym ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję, na pewno się za nim rozejrzę.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
Ewwwa
NOWA DIETA ANTYRAKOWA Dr Johannes F. Coy, Maren Franz JAK ŻYĆ DŁUGO I ZDOROWO Michał Tombak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czy w tej Nowej diecie antyrakowej sporą część książki stanowią jadłospisy/przepisy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Do smażenia koniecznie rafinowany
![]() |
#232 |
mOLDerator
|
Słuchajcie, a spożywacie miód?
Ja załatwiłam sobie słoik od pszczelarza i on powiedział, że należy na noc zostawić miód rozpuszczony w wodzie i rano to wypić na czczo, bo ponoć woda wytrąca z miodu to, co najważniejsze. Nie można natomiast zalewać wodą powyżej 40 st., więc i słodzić miodem wrzątku (herbaty) nie wolno, bo zabija się jego właściwości. P.S. Myślicie, że miód może tuczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy miód może tuczyć? Owszem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Miksturę z miodu pamiętam z 20 lat temu pij mój wujek, ale ztego co pamietam to pij codziennie rano przez 2 tygodnie, łyżeczke miodu rozpuszczał w soku z cytryny.
Czy działało i na co miało działać? nie wiem, nie szkodziło. ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
![]() A jogurt naturalny bez mleka w proszku znalazłam w Leclercu, mały kubek za 99 groszy- kupuje hurtowo bo robimy z niego serek do smarowania pieczywa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
mOLDerator
|
Mam kolejnego bzika
![]() Kupiłam sokowirówkę i będę sama wyciskała soki. Tych sklepowych już od dawna nie kupuję, a teraz będę robiła swoje. Wczoraj już robiłam z marchwi, jabłka i grejfruta, ale zamierzam robić też z przewagą warzyw. dzisiaj zrobię z buraka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Konto usunięte
|
My z Tż niemal codziennie piliśmy soki ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw. Teraz ja piję je bardzo rzadko, bo w ciąży nie mam na nie ochoty. Najczęściej robiliśmy jabłko + marchew + seler + burak. Warzywne z pomidora, ogórka, papryki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
mOLDerator
|
Słyszałam, że jak doda się papryki to sok nie jest dobry, bo papryka bardzo dominuje smak i jest po prostu paprykowy. To prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.