Problemy z paznokciami- WĄTEK GŁÓWNY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-30, 22:09   #211
Cream
Rozeznanie

Dot.: Grzybica paznokci

Podejrzewam, że tak ale pewna nie jestem...Ja mogę polecić kosmetyki z serii Oliprox (w aptece, bez recepty). Lakier w żelu, krem, piankę (jest też szampon przeciwłupieżowy jakby co . Żel na paznokcie wystarczy, ale jak jest coś więcej do leczenia to polecam krem, bo można nim smarować całe ciało (nawet twarz - wypróbowane).
Cream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 21:01   #212
joanna871
Raczkowanie

Dot.: Ciemna plamka pod paznokciem

i u mnie kamien z serca t plmka wkoncu sie ruszyla i zesla wraz ze wzrostem paznokcia,co prawda ruszyla sie dopiero po jakichs 7miesicch jak nie lepiej ale juz jej nie mam ,az sie chce pedikiur teraz robic

Włosy-57cm
Cel: 90cm zadbanych kłaczków
joanna871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-07, 18:42   #213
anttreee
Raczkowanie

Dot.: Nierówne, pofałdowane paznokcie na kciukach

Ja również mam taki problem, z tytm, że u mnie on objawia się po odsunięciu skórek. Sama nie wiem co robię żle. Może mi ktoś podpowie??
anttreee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-08, 12:23   #214
felvarin
Przyczajenie

Ja swojego problemu nie rozwiązałam i już nie wierzę, że go kiedykolwiek rozwiąże. Byłam u wielu dermatologów i żaden mi nie pomógł. Jeden z nich powiedział mi, że odsuwanie skórek może uszkadzać macierz paznokcia, nie wiem ile jest w tym prawdy, ale może warto na jakiś czas (min. 3 miesiące) zaprzestać tej praktyki Ja nigdy nie wycinałam, nie odsuwałam skórek, nie malowałam zbyt często paznokci, więc nie mam pojęcia co jest przyczyną ich "pofałdowania". Wyniki na tarczyce mam dobre, zdrowo się odżywiam, staram się żyć aktywnie, wszystko powinno być ok, a nie jest Właściwie to już się przyzwyczaiłam... :/
felvarin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-08, 20:57   #215
Ryjek
Zakorzenienie

na podstawie moich obserwacji [u siebie i jeszcze 1 osoby] wydaje mi się, że jest to spowodowane niedoborem żelaza i/lub wit. B12

miałam taki problem przy stwierdzonym niedoborze B12
Ryjek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 19:17   #216
alamalale
Przyczajenie

Dot.: używacie lakieru Oliprox?

Używam lakieru Oliprox już prawie tydzień. Po przeczytaniu posta Cream o tym produkcie poszłam do apteki i kupiłam krem przeciwgrzybiczy tej firmy. Także od kilku dni lakier nakładam na paznokcie a kremem smaruję całe stopy włącznie z palcami. Trochę się zastanawiałam nad tym kremem bo opakowanie jest raczej małe ale krem jest bardzo wydajny-kilka kropli wystarcza na całą stopę a na palec jedna Szybka się wchłania i skóra jest po nim miękka i miła w dotyku. Nie po to jednak go używam. Piszę, żeby się pochwalić, że zdrowieję a paznokcie są już w takim stanie, że jutro idę do kosmetyczki na pedicure
alamalale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 07:11   #217
exoexo
Raczkowanie

Dot.: używacie lakieru Oliprox?

Co za paskudna reklama. Nigdy nie miałaś doczynienia z grzybicą paznokci - to nie jest choroba ktora znika po tygodniu. Sam paznokiec potrzebuje czasu zeby odrosnac - to sa miesiace nie dni.

A jak ktos ma problem to niech sie nie sugeruje postem powyzej tylko sie uda do dermatologa - skuteczniej i taniej!
exoexo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-05, 17:36   #218
yaga_
Przyczajenie

Miałam ten sam problem. Dermatolog powiedziała mi że to przez "manipulowanie" przy paznokciach. Rzeczywiście złapałam się na tym że często mało delikatnie odsuwałam skórki.
Przez miesiąc smarowałam paznokcie regularnie kremem do rąk, zwłaszcza w okolicach nasady paznokci, oduczyłam sie nawyku ciągłego dłubania przy skórkach i paznokcie zaczęły rosnąc proste.

A myślałam już że mam uszkodzoną macierz paznokcia..
yaga_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-05, 18:54   #219
lodyga21
Raczkowanie

Też mam "fale" lekkie z kciukowych paznokcie i także powiększoną tarczyce.
Sportowy styl życia!
lodyga21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 07:58   #220
exoexo
Raczkowanie

Tez mialam fale na paznokciach(glownie na kciuku) - mi pomogl zestaw Nail Tek, w ktory zakupilam w innym celu, nie oczekiwalam ze mi pomoze. Pod nim paznokcie rosly proste.
Stary 2011-11-14, 17:05   #221
martiinkaaa
Raczkowanie

hej
ja podejrzewam u siebie. wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie. może któraś z was będzie wiedziała czy to grzybica czy tylko coś mi weszło pod paznokieć i dlatego mam to białe takie dziwne... reszta paznokci jest normalna.to czerwone koło paznokcia to rozcięcie ( rozcięłam papierem ) zdjęcie trochę niewyraźne bo słabe światło jest. proszę o pomoc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF8913.jpg (114,9 KB, 215 załadowań)
martiinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 10:46   #222
Blisko Natury
Przyczajenie

Dołączam zdjęcie swojej plamki.
Byłam u dermatologa i mam skierowanie do onkologa.
Czekani na tę wizytę a przede wszystkim na wynik badań trochę mnie zbija z tropu. 30 grudnia wychodzę za mąż a tu taka niespodzianka.

Plamka pojawiła się nagle. Zmyłam lakier i ją zobaczyłam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg paznokiec.jpg (9,5 KB, 311 załadowań)
Blisko Natury jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 18:24   #223
rachamnow
Przyczajenie

Martinka mi to wygląda na początki grzybicy. Koniecznie wybierz się do lekarza. Mnie dermatolog zapisał loceryl i byłam zadowolona, szybkopozbyłam isę choroby
rachamnow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-24, 17:59   #224
niuuniaa8989
Przyczajenie

Exclamation Brak rzęs, krzywe paznokcie

Witam. Piszę na forum gdyż od wielu lat zmagam się z problemem braku rzęs i z "krzywymi paznokciami" a przez to cierpi moja pewność siebie i samoocena. Podłożem problemu jest przebyty zespół Lyella (na to samo zachorowała Eva Uhlin). Radziłam się dermatologa w tej sprawie, ale delikatnie dał mi do zrozumienia, że rzęsy nigdy nie odrosną a paznokcie nie będą wyglądały normalnie. Staram się jednak nie tracić nadziei na odzyskanie dawnego wyglądu sprzed choroby. Liczę na podpowiedzi w tej sprawie.
niuuniaa8989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 00:21   #225
trussskawkaxmalina
Przyczajenie

Dot.: Brak rzęs, krzywe paznokcie

Hej wiesz co tez mam problem z rzesami na jednym oku mi wypadły kiedys miałam ten sam problem tylko ze na drugim oku ale po jakims czasie mi odrosły i teraz tez sie tak dzieje.. oczywiscie widac takie malutkie i strasznie powoli odrastaja no ale jestem pelna nadziei ze kiedys odrosna i nigdy wiecej nie wypadna. Byłam tez w tej sprawie u dermatologa i kazła mi smarowac olejkiem rycynowym tylko do tego trzeba cierpliwosci bo to nie jest tak ze kilka razy posmarujesz i myslisz ze to wystarczy tutaj trzeba systematycznosci i najlepiej na noc smarowac. Ja mysle ze on naprawde pomaga. Warto sprobowac
Pozdrawiam .
trussskawkaxmalina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 17:16   #226
niuuniaa8989
Przyczajenie

Dot.: Brak rzęs, krzywe paznokcie

o olejku rycynowym słyszałam. Najgorsze jest to na skutek choroby najprawdopodobniej cebulki obumarły (w skutek ran a później blizn) Ciekawa jetem czy jest jakaś metoda odbudowy cebulek
niuuniaa8989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 18:16   #227
karotka900
Przyczajenie

Witam!
Ja mam podobny problem..A zaczęło się tak że dokładnie po sylwestrze zaczęły boleć mnie paznokcie u dużych palców (byc może od butów bo mialam zakryte na palcach a były na obcasie), pozniej pojawiła sie biała plamka a wokół niej paznokiec zaczał robić sie granatowy... Aktualnie moj paznokiec jest do polowy granatowy. a na drugiej stopie zauważylam mała ciemną plamkę...
Mam nadzieje ze to nic groźnego:/

pozdrawiam
karotka900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 18:04   #228
katrina0512
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez exoexo Pokaż wiadomość
Tez mialam fale na paznokciach(glownie na kciuku) - mi pomogl zestaw Nail Tek, w ktory zakupilam w innym celu, nie oczekiwalam ze mi pomoze. Pod nim paznokcie rosly proste.
Którego zestawu używałaś jeśli można?
katrina0512 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-08, 23:01   #229
ayanexp
Raczkowanie

hej dziewczyny mój problem jest już kompletnie niewidoczny, a mianowicie trzeba się na prawdę przyjrzeć żeby zobaczyć delikatną kreseczkę może 1/5 mm głębokości
ja swój problem załatwiłam tak
często nawilżałam dłonie kremem do rąk i tak samo bardzo często wsmarowywałam go w skórki i płytkę paznokcia żeby nawilżyć, wiem że to ciężkie dla niektórych ale ja przez długo okres czasu może jakieś 3 miesiące obcinałam paznokcie na prosto z delikatnym łukiem jak najkrócej się da i zostawiłam skórkom wolną wolę do rośnięcia delikatnie czasem tylko po zmiękczeniu skóry odsuwając patyczkiem jak zanadto narastały, nie malowałam lakierami zbytnio a jak już to takimi z delikatną formułą i teraz mam już dłuższe trochę paznokcie prawie jak nowe
ważne jednak żeby nie wygrzebywać boków paznokcia i skórek pilnikiem np.
pozdrawiam
ayanexp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-09, 07:48   #230
effcia82
Zakorzenienie

Tylko co zrobić jak nie odsuwane skórki potrafią zarosnąć pół paznokcia?
Mnie się wydaje, że to falowanie od odsuwania skórek się właśnie robi.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-09, 10:07   #231
anttreee
Raczkowanie

Moja metoda - dużo nawilżania odżywka Eveline 8 w 1, żel do skórek Eveline. Też mam ten problem. ale kiedy zmieniłam na taką pielęgnacje jest o wiele lepiej. Najważniejsze jest, by dać trochę odsapnąć paznokcią, tzreba je mniej męczyć, nie skubać skórek, tylko jak już się za to zabierać to raz w tygodniu ( czy co ile tam tzreba) a porządnie.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Tylko co zrobić jak nie odsuwane skórki potrafią zarosnąć pół paznokcia?
Mnie się wydaje, że to falowanie od odsuwania skórek się właśnie robi.
Jeśli skórki tak zarastają pomyśl o dobrym nawilżeniu, mnie pomogła maść z wit a, olejek rycynowy, maść mocznikowa. Teraz mam o wiele mniejsze skórki
Stary 2012-02-09, 11:10   #232
exoexo
Raczkowanie

Ja juz nie pamietam co to bylo dokladnie, w kazdym razie jakis popularny zestaw Allegro > Nailtek> segreguj po popularnosci )

Teraz juz tego nie uzywam ani niczego innego, paznokcie rosna ładnie )
Stary 2012-02-09, 13:10   #233
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anttreee Pokaż wiadomość
Moja metoda - dużo nawilżania odżywka Eveline 8 w 1, żel do skórek Eveline. Też mam ten problem. ale kiedy zmieniłam na taką pielęgnacje jest o wiele lepiej. Najważniejsze jest, by dać trochę odsapnąć paznokcią, tzreba je mniej męczyć, nie skubać skórek, tylko jak już się za to zabierać to raz w tygodniu ( czy co ile tam tzreba) a porządnie.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Jeśli skórki tak zarastają pomyśl o dobrym nawilżeniu, mnie pomogła maść z wit a, olejek rycynowy, maść mocznikowa. Teraz mam o wiele mniejsze skórki
Tylko jak sie zmusić do regularnego smarowania? Ja bardzo często myję ręce i zazwyczaj są wysuszone na wiór.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-09, 13:22   #234
anttreee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Tylko jak sie zmusić do regularnego smarowania? Ja bardzo często myję ręce i zazwyczaj są wysuszone na wiór.
To tak jak ja, ale jakoś się przemogłam, naprawdę jest lepiej, więc i Ty spróbuj.
Stary 2012-04-10, 17:58   #235
karcien21
Przyczajenie

bruzdy/pękające paznokcie u stóp. POMOCY

Witam.

Mam ogromny problem z paznokciami u stóp.
Zaczęło się od delikatnych pęknięć i bruzd.
Stosowałam odżywki, wyrównywałam je pilnikiem, pomagało na jakiś czas. Stosuję obecnie preparaty przeciwgrzybicze, bez skutku.

Teraz paznokcie są w naprawdę opłakanym stanie. Zżółkły, rozwarstwiają się, pękają. Wygląda to nieciekawie.

Za parę dni mam wizytę u dermatologa.

Ale czy mogłabym liczyć na porady od Was. Czy jest tu jakiś specjalista, który móglby pomóc, lub ktos boryka/ł się z podobnym problemem?

Edytowane przez karcien21
Czas edycji: 2012-04-10 o 23:01
karcien21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-10, 18:25   #236
martucha890
Przyczajenie

Dot.: bruzdy/pękające paznokcie u stóp. POMOCY

Strasznie to wygląda. Na 90% to grzybica. Idź do lekarza po jakieś dobrze dobrane leki. Nie wiem czemu tyle czekałaś na wizytę, roznosząc to :/
martucha890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-10, 19:13   #237
Inspire
Kuźnia inspiracji

Dot.: bruzdy/pękające paznokcie u stóp. POMOCY

Też stawiam na grzybicę. Nieodbrze, że zwlekałaś z tym.

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-14, 11:48   #238
tarffa
Przyczajenie

Witam,

Przeczytałam wszystkie wypowiedzi na temat Waszych plamek itd. Zauwazylam ze najczesciej plamki wystepuja na duzym palcu od stopy. Około 3 tyg temu na moim kciuku od reki zrobila sie biała plamka, ktora pozniej zmienila sie w zolty kolor a na koniec w czarny. Myslalam, ze moze uderzylam sie gdzies, choc nie pamietam tego faktu. Teraz na drugiej rece robi sie to samo, tyle ze na srodkowym palcu. Jesli zrobi sie czarna plamka udam sie do dermatologa. Czy to moze byc cos powaznego?
tarffa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 07:30   #239
elizabeth10485
Raczkowanie

Ja też mam te czarne plamki na pod paznokciami u stóp nie znałam przyczyny ich powstania. Ale jak poczytałam to forum to uświadomiłam sobie że to może być przez niewygodne buty. Przypominam sobie, że był taki dzień kiedy to buty dały mi poważnie w kość a po przyjeździe do domu bolały mnie palce u stóp. Mam tylko nadzieję że te plamki szybko znikną.
elizabeth10485 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 22:51   #240
ileenka
Raczkowanie

Dzisiaj zauważyłam,żę zrobiła mi się właśnie na tym największym paznokciu z prawej strony taka plamka, ma może pół centymetra. Jest brązowa, nie boli mnie ani nie uderzylam sie w niego w ostatnim czasie. Dodam, że miesiąc temu kupiłam sobie nowe całkiem ciasne buty. I teraz nie wiem czy to przez te buty czy mam się czym martwic.. ?
ileenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości