![]() |
#211 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Niezdana matura - jak sobie poradzić?
Cytat:
Co do podziału na podstawę i rozszerzenie, oraz obowiązek zdawania obu w przypadku rozszerzenia to paranoja. Ale akurat to się cały czas zmienia i matura prawie co roku wygląda trochę inaczej. Teraz ma chyba wrocić stara matura z ustnego polskiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |||
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ludzie jej nie zdają bo jest im ona w przyszłości nie potrzebna.
![]() |
![]() |
#213 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Matura matura a czytanie ze zrozumiem kuleje. Nie mowię o zdaniu matur na 100% tylko zdaniu. Nie dałabym rady napisać super matury z historii bo nie jestem w tym temacie super obeznana, tylko mowię o samym jej zaliczeniu. I matura JEST BANALNA. Na studiach dopiero są trudne egzaminy (w życiu nie zaliczyłbym czegoś na filologii bądź prawie, bo musiałabym sie kuc na pamięć co dla mnie jest bezcelowe) Co do matury z tej nieszczęsnej historii - ona nie otwiera takiej drogi jak matura z matematyki (po matematyce wszystkie politechniki) a po historii masz głownie uniwersyty i tam głownie wystarcza języki Wysłane z mojego różowego ajfonu.
![]() |
![]() |
#214 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak naprawdę po czasie każdy system jest zły. Syn znajomych moich rodziców skończył liceum we Francji i chce iść na jedną z elitarnych matematycznych szkół wyższych w tym kraju. W tej szkole oprócz matury obowiązują egzaminy wstępne i to jest moim zdaniem świetny przykład tego jak po pewnym czasie nawet w przypadku rozsądnego pomysłu z egzaminami wstępnymi dochodzi do przesady. Otóż w tej szkole wyższej egzaminy wstępne są tak trudne, że praktycznie każdy kto chce się do niej dostać zapisuje się do dwuletniej szkoły przygotowującej do tych egzaminów. Swoją drogą ta szkoła jest jak obóz pracy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Aaaaa o to chodzi... to jak tak samo pisałam i tez angielski był jednego dnia :/
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
Nie każdy musi mieć w końcu maturę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro tak się uczepiliście historii, to ja napiszę, że uważam, że jeśli ktoś nie zdałby matury z historii (na 30%) jest głupi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Haha a ta szkoła we Francji to dopiero jakiś wybryk. Natomiast egzaminy wstępne na studia to nie jest jakiś zły wymóg bo ogranicza tzw. produkcję bezrobotnych magistrów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#222 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
To nie wybryk, we Francji jest mnóstwo uczelni działających na takiej zasadzie, w większości rzeczywiście bardziej elitarnych. Są także zwykłe uniwersytety, na które wystarczy się zapisać i nikt nie patrzy na wyniki matury. To też jest jakieś rozwiązanie - pozostawić wolną rękę uczelniom, każda będzie mogła sobie dobrać kandydatów według potrzeb i wreszcie będzie można przestać przywiązywać wagę do tej bzdurnej matury. (Natomiast dużym minusem takiej demokratyzacji jest niesamowity chaos na "rynku" uczelni wyższych i w ogóle przykład Francji nie jest najszczęśliwszy, ale to już na marginesie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zadomowienie
|
Ja się z wami nie zgadzam co do 3 dowolnych matur, uważam, że polski, matematyka i dowolny język nowożytny to dobry balans, tylko warto zacząć uczyć tej matematyki z sensem. (Chociaż jak niektórzy się upierają z historią, to ja się będę upierać z biologią - tego przedmiotu powinno się więcej uczyć, może nie budowy muchy, ale czasami mam wrażenie, że ludzie nie wiedza w jakim świecie żyją i czym oddychają
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
maszyna, nie człowiek
|
Serio w liceum przygotowywano was jakoś do testów z czytania ze zrozumieniem? Pytam na poważnie, bo u mnie poza tekstami z podręcznika (które mogę zliczyć na palcach jednej ręki), które były związane z epokami literackimi i których przeczytanie + sporządzenie notatek kierując się pytaniami spod tekstu stanowiło fragment "przerabiania" danej epoki nie miałam żadnych ćwiczeń, jedynie próbne matury.
---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ---------- A co do matematyki - miałam analizę treści zadania (dane, szukane) ale jakoś w podstawówce, jeszcze w gimnazjum na fizyce coś takiego się przewinęło. Wydaje mi się, że dla słabszych uczniów powinny być jakieś zajęcia wyrównawcze, gdzie w ten sposób analizowałoby się zadania maturalne bo faktycznie uczniowie czytają ale kompletnie bez zrozumienia treści.
![]() |
#228 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Czy osoba, która nie zdała matury z przedmiotów obowiązkowych na 30% jest glupia? Tak bym nie powiedziała. Być może działa tu silnie czynnik stresu. Ja matmy nie kocham, nienawidzę wręcz, ale da się to zdać. Najlepiej poprzez rozwiązywanie arkuszy własnie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zajęcia wyrównawcze z matematyki też mieliśmy. Po pierwszej klasie zmieniono nam nauczycielkę, bo były skargi, i nagle średnia klasy podskoczyła o dobry stopień. Babka umiała nauczyć każdego, nawet osoby które oblewały próbne matury w końcu tę prawdziwą zdały - ale było to okupione wieloma godzinami nie tylko samej matematyki, ale również i zajęć wyrównawczych. Mnie odpowiada taka forma jaka jest teraz, czyli polski, język obcy i matematyka obowiązkowe - to egzamin dojrzałości, sprawdzający podstawy, a nie egzamin na studia. Jak ktoś chce iść na studia, niech zdaje coś dodatkowego. I jeśli ktoś mówi, że bardzo dużo się uczył, a i tak nie zdaje - no to sorry, ale moim zdaniem jest po prostu z matematyki głupi. Jeśli się nie uczysz i nie zdajesz, to znaczy, że się nie przyłożyłeś. Jeśli uczysz się przez wiele miesięcy i nadal nie ogarniasz - to już świadczy o braku zdolności do logicznego myślenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
Byłam w klasie bio-chem-fiz i tak, przygotowywali nas - co miesiąc przez całą trzecią klasę pisaliśmy próbny arkusz (połówkę - właśnie czytanie ze zrozumieniem), wypracowania były osobno i trochę mniej. Byłam w tzw. 'dobrym liceum' (nie najlepszym, żeby dać uczniom wolną rękę, ale takim z czołówki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Mnie też uczyli w liceum czytania ze zrozumieniem - na polskim miałam nie raz analizę jakiś tekstów, w których właśnie zrozumienie było najważniejsze. Na matematyce mieliśmy rozbudowane tekstowo zadania, w których rozwiązanie zależało właśnie od przeczytania ze zrozumieniem - były podchwytliwe, nie polegały jedynie na "oblicz coś tam" tylko trzeba było się zastanowić co i jak. Ale największą "szkołę" miałam z geografii, bo przygotowywałam się do matury rozszerzonej, a tam cała matura polega na czytaniu ze zrozumieniem i analizie tekstu/wykresów/diagramów/map.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Konto usunięte
|
nienawidziłam czytania ze zrozumieniem, zawsze mnie to po prostu piekielnie nudziło, bo tę zdolność posiadłam xd ale w przypadku niektorych moich rówieśników faktycznei coś im to dawało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
U mnie po każdej omówionej epoce był tak jakby arkusz maturalny z zadaniami, czytaniem ze zrozumieniem i oczywiście wypracowaniem, tylko oczywiście tematycznie związany z przerobioną epoką. Czasu tyle co na maturze, arkusze etc, wyjątkiem był oczywiście brak karty odpowiedzi. I nie było tygodnia bez obszernej pracy domowej na czytanie ze zrozumieniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Konto usunięte
|
Zazdroszczę. Moją polonistkę obchodziło tylko jej kółko teatralne, a to że jakaś jej klasa zdaje w tym roku maturę? W 1 i 2 klasie robiła 2 prace klasowe na rok, w trzeciej klasie trochę podkręciła tempo i były aż 3 wypracowania w pierwszym semestrze, nie zrobiła z nami ANI JEDNEJ matury, czasami rozdawała CRy do zrobienia na ocenę których prawie nie omawiała. Miała takie podejście "no ale jak tego nie umiecie, trzeba w domu się przygotowywać"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
U mnie czytanie ze zrozumieniem, arkusza maturalne, dodatkowe zajęcia fakultatywne były katowane do bólu. Z tego wynika, że jak ktoś chciał to do matury mógł się przygotować bez problemu. Poza tym szkoła nie polega tylko na posiedzeniu w ławce 7h i koniec, w domu też trzeba poćwiczyć. Ja przygotowując się do matury z biologii na poziomie rozszerzonym robiłam milion matur, chodziłam na fakultety i prowadziłam skrupulatnie zeszyt z notatkami z zajęć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
U mnie był jeden CR, nic nie omawialismy epokami, w ogole o tym nie było mówione na lekcjach, matura próbna jedna, żadnego strzelania w klucze a i tak cała klasa polski zdała świetnie (większość >85%) więc już błagam, nie demonizujcie klucza, który ma opis "PRZYKŁADOWE wnioski" i jak wniosek jest dobry, a nie ma go w kluczu to i tak zostanie za niego przyznany punkt. Na swojej maturze nawet się nie zająknęłam o epokach i miałam prawie maks...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A do czego innego ma głowę młoda osoba?!! 10 lat temu matura była kilka razy trudniejsza i nie zdawało jej ok. 2-3 % uczniów. Teraz matura jest banalnie prosta i nie zdaje 30 %. Pytam: do czego innego uczeń ma mieć głowę, jeśli nie do nauki? I mówię tutaj podstawach, a nie o rozszerzonej maturze.. Dzieciaki mają teraz tyle pomocnych materiałów do nauki, tyle książek, opracowań...,że już o internecie nie wspomnę; są coraz mniejsze wymagania co do wiedzy, a poziom wiedzy młodzieży z roku na rok coraz gorszy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Nie uważam żeby jednorazowe oblanie matury od razu oznaczało, że ktoś jest głupi. Czasami stres, nerwy, gorszy dzień robią swoje. Dodajcie nauczycieli nie zawsze potrafiących wyjaśnić, rodziców, którzy się nie interesują nauką dzieci i zaległościami ciągnącymi się od podstawówki i macie wyniki. Gdyby nie moja mama nie wiem co bym teraz robiła. W podstawówce regularnie mnie pilnowała i tłumaczyła. Procenty na matmie napisane na 4+ to efekt wieeeeelu godzin, które spędziła ze mną nad zadaniami. A jak później coś ją przerastało to wysyłała mnie na korki. Gdyby nie ona to może nie zmotywowałabym się na tyle żeby mieć dobre wyniki, a przez to otwartą ścieżkę edukacji.
A czy warto poprawiać? Tak. Mam koleżankę bez matury bo nie podeszła (przestraszyła się). To już prawie 20 lat a ciągnie się to za nią przy każdej zmianie pracy. Stres przy przekazywaniu dokumentów i ciągły wyrzut, że sama sobie zamknęła drogę do studiów. A wrócić do szkoły jak się ma pracę, rodzinę i sto rzeczy na głowie nie jest łatwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.