Sierpniowy shred językowy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-08, 13:05   #211
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowy shred językowy

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
co prawda nie znam tej platformy, ale nie można tam zrobić tak, że wpisze się wszystkie wyrażenia synonimiczne na raz na zasadzie lub, lub, lub, albo może jak się nie da, to wybierz ten jeden zwrot, który jest najczęściej używany.
Co do pierwszej opcji to nie wiem czy się da, szukam jej w ustawieniach kursu ale nie znalazłam. Co do drugiej to kurs jest głównie dla mnie, a mnie zależy na tym, żeby znać wszystkie wyrażenia z tej książki Tak czy siak dzięki za post.
ShrinkingViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 13:06   #212
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Diana Korzeb Pokaż wiadomość
Ogólnie to faktycznie jest praktycznie inny język, a w zasadzie grupa języków. W Szwajcarii co dolina/kanton to inny dialekt. Ja bym na Twoim miejscu prosiła Szwajcarów, żeby mówili w Hochdeutsch (bo wszyscy sie go uczą w szkole), wtedy idzie się z nimi dogadać . U Ani na blogu znajdziesz kilka lekcji ze szwajcarskiego niemieckiego, ale nie wiem czy Ci to wiele pomoże: http://szwajcarsko.blogspot.co.uk/p/blog-page_11.html

Ja dziś mam za sobą:
WŁOSKI:
2 odcinki Peppy
3 ćwiczenia na czasowniki
Anki

NIEMIECKI:
strona z Wörter und Sätze
3 strony "Die Erbin" :P

Angielski:
rozdział Destination B1
odcinek The Good Wife
Jak oceniasz Wörter und Sätze i gdzie ją kupiłaś?
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 13:40   #213
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez ShrinkingViolet Pokaż wiadomość
Co do pierwszej opcji to nie wiem czy się da, szukam jej w ustawieniach kursu ale nie znalazłam. Co do drugiej to kurs jest głównie dla mnie, a mnie zależy na tym, żeby znać wszystkie wyrażenia z tej książki Tak czy siak dzięki za post.
Kiedy tworzysz kurs i masz listę słówek, najeżdżasz tam na dane słówko i obok pojawia Ci się etykietka 'alts'. Możesz tam dodać alternatywy
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 13:44   #214
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Kiedy tworzysz kurs i masz listę słówek, najeżdżasz tam na dane słówko i obok pojawia Ci się etykietka 'alts'. Możesz tam dodać alternatywy
Ojej, ja głupia, nie zauważyłam tego Choć w sumie mam zagwozdkę czy tego używać bo w ten sposób to nauczę się tylko 1 z dwóch wyrażeń. Pomyślę. Ale dobrze wiedzieć, dziękuje
Stary 2014-08-08, 14:14   #215
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Z ciekawości - dlaczego zależy Ci na tym, żeby zapamiętać wszystkie co do jednego wyrażenia z tej książki?
Stary 2014-08-08, 14:16   #216
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Z ciekawości - dlaczego zależy Ci na tym, żeby zapamiętać wszystkie co do jednego wyrażenia z tej książki?
Chce nauczyć się na tyle na ile mogę, to chyba logiczne.
Stary 2014-08-08, 14:27   #217
Aulnay
Raczkowanie

Cytat:
Chce nauczyć się na tyle na ile mogę, to chyba logiczne.
A nie lepiej załapać ideę tworzenia pytań, zamiast uczyć się każdej opcji na pamięć?
Poza tym według mnie na początek wystarczy jako tako przyswoić jeden ze sposobów zadawania pytań - tak żeby umieć go wykorzystać, a resztę sposobów po prostu rozpoznawać. Używanie ich przyjdzie z czasem i chyba dość naturalnie, jeśli się będzie miało duży kontakt z językiem.
W każdym razie u mnie to się sprawdziło, ale mnie bardzo nudzi powtarzanie każdej opcji aż do skutku

A co do moich planów i działań na dzisiaj:
- zrobiłam powtórki i 90 nowych stron z pas de probleme 3 (strony z vocabulaire tak straaaasznie mi się dłużą)
- powtórki z Pierre'a
- jestem w połowie rozdziału z Vite et bien 2
- mam jeszcze zamiar coś później porobić, może jakiś mały rozdzialik z gramatyki

No i angielski - Destination B1 wydaje mi się trochę nudne, ale postanowiłam sobie wszystko gruntownie powtórzyć. Dlatego zrobię jeden rozdział wieczorem.
Aulnay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 14:33   #218
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aulnay Pokaż wiadomość
A nie lepiej załapać ideę tworzenia pytań, zamiast uczyć się każdej opcji na pamięć?
Może trochę niejasno się wyraziłam: Nie mam problemu z nauczeniem się ich, miałam problem z wklepaniem ich w Memrise ale Futbolowa już pomogła.

Edytowane przez ShrinkingViolet
Czas edycji: 2014-08-08 o 14:55
Stary 2014-08-08, 14:36   #219
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Poza tym według mnie na początek wystarczy jako tako przyswoić jeden ze sposobów zadawania pytań - tak żeby umieć go wykorzystać, a resztę sposobów po prostu rozpoznawać. Używanie ich przyjdzie z czasem i chyba dość naturalnie, jeśli się będzie miało duży kontakt z językiem.
W każdym razie u mnie to się sprawdziło, ale mnie bardzo nudzi powtarzanie każdej opcji aż do skutku
też się uczę podobnie jak ShrinkingViolet, jeśli są synonimiczne alternatywy, to się ich uczę i tu - przynajmniej mi nie chodzi o sposób zadawania pytań - sposoby zadawania pytań, czy tworzenie zdań same w sobie we francuskim są dość proste, ale chodzi o synonimiczne słownictwo, które w takich zdaniach się pojawia, a które można trafić w różnych sytuacjach dnia codziennego i uważam, że ten sposób, jak najbardziej jest skuteczny i pomocny, bo nie zawsze za każdym razem musimy usłyszeć np takie enchanté i wtedy będzie problem

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2014-08-08 o 14:38
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 14:57   #220
cpp
Rozeznanie

Cytat:

A co do moich planów i działań na dzisiaj:
- zrobiłam powtórki i 90 nowych stron z pas de probleme 3 (strony z vocabulaire tak straaaasznie mi się dłużą)
- powtórki z Pierre'a
- jestem w połowie rozdziału z Vite et bien 2
- mam jeszcze zamiar coś później porobić, może jakiś mały rozdzialik z gramatyki

No i angielski - Destination B1 wydaje mi się trochę nudne, ale postanowiłam sobie wszystko gruntownie powtórzyć. Dlatego zrobię jeden rozdział wieczorem.
Dokładnie o to mi chodziło
Stary 2014-08-08, 15:00   #221
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
też się uczę podobnie jak ShrinkingViolet, jeśli są synonimiczne alternatywy, to się ich uczę i tu - przynajmniej mi nie chodzi o sposób zadawania pytań - sposoby zadawania pytań, czy tworzenie zdań same w sobie we francuskim są dość proste, ale chodzi o synonimiczne słownictwo, które w takich zdaniach się pojawia, a które można trafić w różnych sytuacjach dnia codziennego i uważam, że ten sposób, jak najbardziej jest skuteczny i pomocny, bo nie zawsze za każdym razem musimy usłyszeć np takie enchanté i wtedy będzie problem
Dzięki wielkie za uprzedzenie mnie, wreszcie ktoś ogarnął. Znam mechanizm tworzenia pytań - co złego jest we wklepaniu w memrise i powtórzeniu? Każdy ma swój system nauki, ja staram się korzystać z wielu źródeł bo to jest najbardziej dla mnie efektywne - nie należy tego mylić z kuciem na pamięć. Zresztą, nawet jak ktoś kuje na pamięć i w ten sposób mu dobrze idzie to co mnie do tego, ważne by było efektywne.

Czas edycji: 2014-08-08 o 15:02

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-08, 15:02   #222
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki wielkie za uprzedzenie mnie, wreszcie ktoś ogarnął. Znam mechanizm tworzenia pytań - co złego jest we wklepaniu w memrise i powtórzeniu? Każdy ma swój system nauki, ja staram się korzystać z wielu źródeł bo to jest najbardziej dla mnie efektywne - nie należy tego mylić z kuciem na pamięć.
Nic. Zadałam pytanie, bo ja się uczę inaczej i byłam ciekawa, jaka jest twoja motywacja. Tyle.
Stary 2014-08-08, 15:05   #223
Peru
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Mam podobnie, kiedy oglądam różne bajki

Nie wiem czy macie NC+ albo Cyfrowy Polsat, ale tam istnieje możliwość włączenia oryginalnego języka - dotyczy to głównie kanałów z serialami, filmami i bajkami właśnie. Ja sobie utworzyłam osobną listę - mam tam zagraniczne kanały informacyjne i właśnie różne Universale, AXNy, Foxy, CBeebiesy, Disneye i inne - wyłączam w nich polski i mogę sobie na spokojnie osłuchiwać się z językami
Jesteś boska! Teraz już wiem do czego jest ta opcja właśnie oglądam BBC HD.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 15:05   #224
Aulnay
Raczkowanie

Ojeeej, przecież ja nie krytykuję Po prostu pisałaś że chodzi o sytuację, gdzie są wszystkie możliwe opcje zadania pytania - i tylko do tego się odniosłam Nie mam nic przeciwko uczeniu się synonimów, sama też to robię
Aulnay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 15:08   #225
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Nic. Zadałam pytanie, bo ja się uczę inaczej i byłam ciekawa, jaka jest twoja motywacja. Tyle.
Wydaje mi się, że przy nauce języka motywacja jest tylko jedna: opanować go jak najlepiej. A jakim sposobem to już mało istotne, ja już tak mam, że ze wszystkiego staram się wycisnąć 200% i nie pomijać niczego bo studiując filo wiem jak język potrafi się mścić.

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
Ojeeej, przecież ja nie krytykuję Po prostu pisałaś że chodzi o sytuację, gdzie są wszystkie możliwe opcje zadania pytania - i tylko do tego się odniosłam Nie mam nic przeciwko uczeniu się synonimów, sama też to robię
Nie napisałam, że krytykujesz, napisałam, że nie zrozumiałaś i wyjaśniłam jeszcze raz.

Synonimów muszę się uczyć bo jak się nie nauczę to miksuje dwa synonimy w jeden tak, że jest niepoprawnie z której strony by nie spojrzeć.

Czas edycji: 2014-08-08 o 17:35

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-08, 17:38   #226
Diana Korzeb
Raczkowanie

Cytat:
Jak oceniasz Wörter und Sätze i gdzie ją kupiłaś?
Mam tę książkę jeszcze z czasów studenckich, a kupiłam w lokalnej księgarni językowej. Była koszmarnie droga (coś ok 60zł?), ale Hueber w moim odczuciu, to chyba najlepsze wydawnictwo, jeśli się jest na wyższym poziomie - dużo, dobrych ćwiczeń.

Wczoraj skończyłam rozdział o rodzinie i pierwsze wnioski są takie, że książka to gramatycznie mniej więcej B2: póki co dużo czasu Präteritum, rekcji czasownika, trochę Passivu, rzeczowników odprzymiotnikowych i trochę odmiany przymiotnika. Gramatycznie to dla mnie (C1/C2) w miarę lajtowa powtórka, ale jeśli chodzi o słownictwo, to jestem zachwycona. Z tym, że wiesz, ja się jaram jak się nauczę np pokrzywy (e Brennnessel) po niemiecku . Więc słownictwo póki co zapowiada się na bardzo rozbudowane (w pierwszym rozdziale są słówka takie jak: Sarg, Lebensabend, sich scheiden lassen itp), ale właśnie czegoś takiego było mi trzeba.
Stary 2014-08-08, 17:43   #227
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Mam tę książkę jeszcze z czasów studenckich, a kupiłam w lokalnej księgarni językowej. Była koszmarnie droga (coś ok 60zł?), ale Hueber w moim odczuciu, to chyba najlepsze wydawnictwo, jeśli się jest na wyższym poziomie - dużo, dobrych ćwiczeń.
Jak 60 zł to za książkę do języka naprawdę bardzo mało. U mnie na studiach to rekord pobił podręcznik mojego profesora, coś koło 400 zł. Biegnę kupić. Jak patrze na ceny książek dzieciaków z podstawówki, które do mnie przychodzą to rzadko która jest poniżej 100zł. Apropo cen jeszcze to jestem miło zaskoczona cenami Edgard, bo książki mają w granicach 30 zł. Potem niestety u mnie coraz wyżej lecą ceny, nie mam nic poniżej stówy. Strasznie drogie są te książki do języków. No ale przynajmniej możemy mieć czyste sumienie, że dobrze wydajemy pieniądze.

Czas edycji: 2014-08-08 o 17:44
Stary 2014-08-08, 17:52   #228
Diana Korzeb
Raczkowanie

Cytat:
Jak 60 zł to za książkę do języka naprawdę bardzo mało. U mnie na studiach to rekord pobił podręcznik mojego profesora, coś koło 400 zł. Biegnę kupić. Jak patrze na ceny książek dzieciaków z podstawówki, które do mnie przychodzą to rzadko która jest poniżej 100zł. Apropo cen jeszcze to jestem miło zaskoczona cenami Edgard, bo książki mają w granicach 30 zł. Potem niestety u mnie coraz wyżej lecą ceny, nie mam nic poniżej stówy. Strasznie drogie są te książki do języków. No ale przynajmniej możemy mieć czyste sumienie, że dobrze wydajemy pieniądze.
Jeśli masz jedną książkę na dłuższy czas, to te 60zł jest spoko (u mnie była jeszcze 20% zniżka studencka ), ale jeśli chcesz kupić sobie więcej, to dostajesz ostro po kieszeni. Ja jestem trochę wobec Edgarda nieufna - kupiłam sobie kiedyś francuski i niderlandzki u nich i były dosyć średnie, mimo przystępnej ceny. Z drugiej strony dawno to było i nie wiem, jak u to teraz u nich wygląda, bo już jakiś czas nie miałam nic edgardowego w rękach.
Stary 2014-08-08, 17:58   #229
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli masz jedną książkę na dłuższy czas, to te 60zł jest spoko (u mnie była jeszcze 20% zniżka studencka ), ale jeśli chcesz kupić sobie więcej, to dostajesz ostro po kieszeni. Ja jestem trochę wobec Edgarda nieufna - kupiłam sobie kiedyś francuski i niderlandzki u nich i były dosyć średnie, mimo przystępnej ceny. Z drugiej strony dawno to było i nie wiem, jak u to teraz u nich wygląda, bo już jakiś czas nie miałam nic edgardowego w rękach.
No ja dostawałam tak po kieszeni regularnie bo tu gramatyka, tu słownictwo. Dodatkowo na C2 to już są naprawdę drogie książki - ostatnio byłam szczęśliwa że mi się udało upolować używaną gramatykę za 40zł.

W zasadzie mam na to pewien sposób - klasyki są w pdf i można zbindować - zawsze trochę mniej wychodzi. Ja tak zrobiłam z Wordbuilderem.

Co do Edgarda to miałam w łapach 2 książki z angielskiego i nie było żadnego błędu, mam zarzuty co do jednej bo poziom określili na B1-B2, jak dla mnie to max A2. Mam też jedną z francuskiego i jest rewelacja od strony graficznej, rozplanowania i tłumaczenia ale tu się nie wypowiem na temat błędów bo jestem na tyle początkująca, że nie załapałabym.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-08, 18:06   #230
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Z Edgardem to mam wrażenie, że jest tak, że aby osiągnąć jako taki poziom trzeba by mieć wszystkie książki z danego języka. Jakoś nie wierzę, że te ich oznaczenia poziomów z danej pojedynczej książki są wiarygodne, bo z tego by wynikało, że z a1, do b1 można dojść bez stresu i spinania w rok (i to dając sobie margines na przerwy, zniechęcenie, brak motywacji) - coś mi się nie chce wierzyć, w szkole do a2 się czasem i w 3 lata dochodzi (chociaż ja co prawda, nie wiem, jakie są dokładnie wymagania, na poszczególne poziomy, może faktycznie są takie stosunkowo nie wygórowane, na pewno w szkole u mnie wyglądało, to gorzej )

Cytat:
Co do Edgarda to miałam w łapach 2 książki z angielskiego i nie było żadnego błędu
ja we francuskim znalazłam już jeden, w przetłumaczeniu słowa i to na chyba 3 rozdziale dotyczącym gramatyki

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2014-08-08 o 18:09
Stary 2014-08-08, 18:16   #231
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Z Edgardem to mam wrażenie, że jest tak, że aby osiągnąć jako taki poziom trzeba by mieć wszystkie książki z danego języka. Jakoś nie wierzę, że te ich oznaczenia poziomów z danej pojedynczej książki są wiarygodne, bo z tego by wynikało, że z a1, do b1 można dojść bez stresu i spinania w rok (i to dając sobie margines na przerwy, zniechęcenie, brak motywacji) - coś mi się nie chce wierzyć, w szkole do a2 się czasem i w 3 lata dochodzi (chociaż ja co prawda, nie wiem, jakie są dokładnie wymagania, na poszczególne poziomy, może faktycznie są takie stosunkowo nie wygórowane, na pewno w szkole u mnie wyglądało, to gorzej )
Ja już nie patrze na te poziomy w ogóle, po prostu robię swoje. Już mnie swojego czasu szlag trafił, że koleżanka z maturą 67 procent legitymuje się ciężko, że jest C1. W zasadzie generalnie się porobiła lipa z poziomami wszędzie widzę bo osoby które ledwo stękają coś z angielskiego oznaczają się B2 i generalnie już nawet o tym nie myśl bo mi się włączają moje najgorsze instynkty, a mam ich sporo.

Szukałam na tej mojej Francuski nie gryzie oznaczenia poziomu ale nie widzę, pewnie dlatego, że jestem ślepa . Ale jak patrze na tą książkę pod względem poziomu to jest całkiem nieźle, sporo słownictwa, dużo gramatyki. Niezależnie od tego na jakim poziomie jest bądź nie jest uważam, że to wartościowa pozycja i na pewno sięgnę po coś z Edgard.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Cytat:
ja we francuskim znalazłam już jeden, w przetłumaczeniu słowa i to na chyba 3 rozdziale dotyczącym gramatyki
O, możesz powiedzieć jakie? To sobie od razu skoryguje.

Edit:

Mam poziom w przedmowie A0-A1. Uważam, że dobrany jest słusznie.

Czas edycji: 2014-08-08 o 18:18
Stary 2014-08-08, 18:29   #232
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Ja już nie patrze na te poziomy w ogóle, po prostu robię swoje. Już mnie swojego czasu szlag trafił, że koleżanka z maturą 67 procent legitymuje się ciężko, że jest C1. W zasadzie generalnie się porobiła lipa z poziomami wszędzie widzę bo osoby które ledwo stękają coś z angielskiego oznaczają się B2 i generalnie już nawet o tym nie myśl bo mi się włączają moje najgorsze instynkty, a mam ich sporo.
też tak właśnie sobie myślę, te poziomy to lipa jest, ja tak sobie mówię "albo umiem nawijać i rozumiem co się dzieje, albo nie" i to dla mnie jest wyznacznik znajomości języka

Cytat:
O, możesz powiedzieć jakie? To sobie od razu skoryguje.
edgard kurs podstawowy - rozdział dotyczący przymiotnika miękki-miękka to mou-molle, a doux-douce to bardzie słodki-słodka (ewentualnie łagodny, miły delikatny ale nie miękki)
Stary 2014-08-08, 18:33   #233
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
też tak właśnie sobie myślę, te poziomy to lipa jest, ja tak sobie mówię "albo umiem nawijać i rozumiem co się dzieje, albo nie" i to dla mnie jest wyznacznik znajomości języka

edgard kurs podstawowy - rozdział dotyczący przymiotnika miękki-miękka to mou-molle, a doux-douce to bardzie słodki-słodka (ewentualnie łagodny, miły delikatny ale nie miękki)
O to ja mam inny, ale ten też na pewno kupie wiec sobie zapisze, dziękuje.

Btw w tej książce mojej zaniepokoiło mnie coś takiego [wybacz brak znaków]:

Tu habites ou?
Ou habites-tu?

Vous habitez ou?
Ou habites-vous?
Stary 2014-08-08, 18:47   #234
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
O to ja mam inny, ale ten też na pewno kupie wiec sobie zapisze, dziękuje.

Btw w tej książce mojej zaniepokoiło mnie coś takiego [wybacz brak znaków]:

Tu habites ou?
Ou habites-tu?

Vous habitez ou?
Ou habites-vous?
Jeśli chodzi Ci o inwersję, a właściwie to jest brak, to wszystko jest w porządku, bo w języku francuskim nie ma konieczności jej stosowania, w czasie wypowiadania takiego zdania wystarczy zmienić intonację mowy i za to kocham francuski , bo można zadać pytania na kilka sposobów :P

edit:

tak tam jest źle odmieniony czasownik

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2014-08-08 o 18:53
Stary 2014-08-08, 19:04   #235
cpp
Rozeznanie

Cytat:

Wczoraj skończyłam rozdział o rodzinie i pierwsze wnioski są takie, że książka to gramatycznie mniej więcej B2: póki co dużo czasu Präteritum, rekcji czasownika, trochę Passivu, rzeczowników odprzymiotnikowych i trochę odmiany przymiotnika. Gramatycznie to dla mnie (C1/C2) w miarę lajtowa powtórka, ale jeśli chodzi o słownictwo, to jestem zachwycona. Z tym, że wiesz, ja się jaram jak się nauczę np pokrzywy (e Brennnessel) po niemiecku . Więc słownictwo póki co zapowiada się na bardzo rozbudowane (w pierwszym rozdziale są słówka takie jak: Sarg, Lebensabend, sich scheiden lassen itp), ale właśnie czegoś takiego było mi trzeba.
Ja też wysoko cenię Huebera, robię teraz na kursie podręcznik Em Neu i lepszego w życiu nie miałam, a kilka już przemęczyłam

Zachęciłaś mnie, rozejrzę się za tą książką
Stary 2014-08-08, 19:16   #236
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli chodzi Ci o inwersję, a właściwie to jest brak, to wszystko jest w porządku, bo w języku francuskim nie ma konieczności jej stosowania, w czasie wypowiadania takiego zdania wystarczy zmienić intonację mowy i za to kocham francuski , bo można zadać pytania na kilka sposobów :P

edit:

tak tam jest źle odmieniony czasownik
Właśnie o to mi chodziło, dziękuje. Nie uważam się, za żaden autorytet językowy ale strasznie mi to nie pasowało. No to mamy pierwszy byk we Francuski nie gryzie.
Stary 2014-08-08, 19:43   #237
201606211611
Konto usunięte

Nic dzisiaj nie zrobiłam. Nic. Zero. Miałam tak zły dzień, że szkoda gadać. Chyba tak złego to już dawno nie miałam. XD Ale może za chwilę otworzę książkę z phrasal verbs i się nauczę chociaż dziesięciu, żeby nie mieć gigantycznych wyrzutów sumienia, że kompletnie nic nie ruszyłam.
201606211611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 19:44   #238
kinguska01
Raczkowanie

Opracowane: tryb rozkazujący i czasowniki modalne (norweski).
Mąż i żona 10.08.2019
Czekamy na nasze grudniowe maleństwo
kinguska01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 19:52   #239
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez springsteen Pokaż wiadomość
Nic dzisiaj nie zrobiłam. Nic. Zero. Miałam tak zły dzień, że szkoda gadać. Chyba tak złego to już dawno nie miałam. XD Ale może za chwilę otworzę książkę z phrasal verbs i się nauczę chociaż dziesięciu, żeby nie mieć gigantycznych wyrzutów sumienia, że kompletnie nic nie ruszyłam.
Piątka, u mnie też dzień tragedia. Siedzę nad francem właśnie.
Stary 2014-08-08, 20:16   #240
DubistmeineWelt
Przyczajenie

Cytat:
Właśnie o to mi chodziło, dziękuje. Nie uważam się, za żaden autorytet językowy ale strasznie mi to nie pasowało. No to mamy pierwszy byk we Francuski nie gryzie.
Mogłabyś mi podać w którym rozdziale jest ten błąd to też bym sobie zaznaczyła
DubistmeineWelt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości