|
|
#211 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jestem złą mamą?
|
|
|
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
Miałam trochę ponad rok, kiedy moi rodzice pojechali na prawie miesiąc do Niemiec. Zostałam z dziadkami, nawet tego nie pamiętam i absolutnie nie mam im tego za złe
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ludzie, to tylko KILKA dni, ona nie pyta, czy jest w porządku zostawić dziecko i urządzić sobie całe życie na nowo w Paryżu. Dużo osób pisze, że nie zostawiłoby dziecka, bo same by nie wytrzymały z tym emocjonalnie, i spoko, nie mam nic do tego, ale tak samo rozumiem, że ona może nie mieć większych obiekcji przed zostawieniem dziecka na kilka dni. A nie ma, bo dopiero reakcja otoczenia sprawiła, że zaczęła się zastanawiać, czy to jest ok. Ale wewnętrznie widać nie czuła, że mogłoby być jej z tym źle. Gdyby jeszcze napisała, że szuka jakiekolwiek opiekunki do dziecka na ten czas, że może być nawet obca osoba, to zrozumiałabym oburzenie, ale zostawia z ojcem... |
|
|
|
|
|
#214 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#215 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
|
|
|
|
|
#217 |
|
Zadomowienie
|
Dokładnie, taka sama historia w mojej rodzinie. Moja matka wyjechała na tydzień do Berlina, zostawiła mnie z tatą. Nie pamiętam, nie oburza mnie to- jestem pewna że mój ojciec się zajął mną równie dobrze jak mama. Bez przesady, to tylko 5 dni- dużo ważniejsze jest jak oni na co dzień wychowują to dziecko, zajmują się nim itd.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy robi jak uważa. Skoro z dzieckiem będzie ogarnięty, jak rozumiem, tata, to już dobrze.
Ja bym nie zostawiała na tak długo tak małego dziecka, ale ot tylko moja opinia. |
|
|
|
|
#219 |
|
Rozeznanie
|
Ale nie zostawiłabyś dlatego, że dziecko by na tym ucierpiało (na pozostawieniu z ojcem przypominam) czy dlatego że sama nie dałabyś rady?
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak bardzo do bólu się zgadzam. Przekonanie o tym, że matka to jakaś istota nadnaturalna, niezmiernie mnie bawi... Tak jak zazdrość matek, jak sie okazuje, ze jednak nie sa niezastąpione, a tatuś w dodatku sprawniej zmienia pieluszkę i potrafi dzidzie szybciej uśpić Dziecko tak samo rozpoznaje po zapachu matkę, jak i ojca. Podobnie jego glos, który takze pamięta jeszcze z zycia płodowego. Jesli niczego nie spieprzyli i tata zajmował się bobasem (a autorka twierdzi, ze tak), to półroczne dziecko powinno miec wystarczająco silną więź z ojcem, by z nim zostac samo. Przepraszam, ale przez niektórych przemawia OZM. |
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli dziecko ma mieć jakieś problemy w przyszłości związane z wczesnym dzieciństwem, to bardziej z powodu kłótni rodziców, braku miłości między Nimi, a nie z powodu rozłąki na 4 dni raz w roku. Według mnie ojciec powinien być tak samo blisko jak matka.
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Uff, nareszcie ta dyskusja zaczyna wyglądać normalnie. Bo wczoraj, gdy tu weszłam, to się przeraziłam
|
|
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
Chwila. Kobieta pracuje, codziennie nie ma jej w domu, dojazdy do i z pracy, praca, urzedy. Wraca, ilez sie tym dzieckiem nazajmuje. Wyjedzie na 5 dni.
Jassssne, taki wyjazd to nic takiego, phi. Matka roku
|
|
#224 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wyjechalam nawet na 1 dzien z domu, mimo ze mialam tak w planach jechac do spa
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zadomowienie
|
Nie napisala, ze codziennie.
|
|
#227 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ale Boże, nawet jeśli codziennie(pon-pt, tak zrozumiałam) pracuje to co z tego? Czy to ją czyni złą mamą? Złą matką to bym nazwała tą która bije dziecko, wiecznie na nie krzyczy, wyżywa się, nie zapewnia środków utrzymania, ma potrzeby dziecka ewidentnie gdzieś.
W ogóle nie podoba mi się robienie z bycia matką jakiś zawodów.
|
|
#228 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Niawka Czas edycji: 2014-12-05 o 19:26 |
||
|
|
|
|
#229 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#230 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
Chyba masz rację, ten istniejąc stereotyp matki Polki/ jej samopoświęcenie na ołtarzu macierzyństwa. ... chyba generalnie zniechęca do bycia matką. |
||
|
|
|
|
#231 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#232 |
|
Konto usunięte
|
a moim zdaniem ten stereotyp najczęsciej budują osoby bezdzietne, które widzą tylko ograniczenia patrząc na matki dookoła, nie czując radości z posiadania potomstwa. Bo tak, to jest (powinna być) wielka radość. A wtedy nieprzespane noce czy zaniechanie dłuższych wyjazdów przez pewien czas dla dobra dziecka, nie jest wielką ofiarą ale normalną powinnością - z miłości.
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wracajac do autorki, to ona poza tym studiuje i poznala niedawno wdowca do ktorego ja ciagnie, to juz w ogole raczej nie ma czasu na nic innego. Farma, na powaznie. jak tlumacze wyzej. Sama prqacowalam jak dziecko bylo male, to po prostu jak mnie nie bylo w domu te pare godzin, to ja zwyczajnie chcialam spedzic wolny czas z mezem i dzieckiem. No sama powiedz, jesli masz faceta, kochasz go bardzo, to chcesz z nim czyba spedzac czas i dazysz do tego? Nie meczy Cie to, nie musisz ciagle od tego odpoczywac, szczegolnie, ze sie x godzin dziennie nie widzicie?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-05 o 19:47 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie w ogóle wszystko w tym kraju zniechęca do bycia matką. Choc dzieci bym chciała mieć. A tu tak: 1. Żłobki, przedszkola, ulgi dla rodzin itd- każdy wie, dramat. Ale na państwo nauczyłam się za bardzo nie liczyć, to przeboleję. Gorzej z mentalnością ludzi. 2. Karmienie w miejscach publicznych- jakie obrzydliwe obosze do kibla z tym cycem. 3. Dziecko w miejscach publicznych- już chcą wprowadzać strefy bez dzieci. 4. Ojciec zaangażowany w opiekę- pantoflarz do kwadratu, afera i ostracyzm Tacierzynski to juz w ogóle ultra wynaturzenie.5. Matka chce sobie zrobić wakacje- ALE JAK TO Itd, itp. O oczywistych problemach w pracy nawet mi sie wspominać nie chce. I tak wiecie co... Mam 21 lat, fajnego faceta, studia z praktycznie pewna praca, jakies takie ogarnięcie życiowe... Ale zwyczajnie mi się tych dzieci odechciewa, jak pomyślę, że najchętniej by mnie wtedy zamknięto w czterech ścianach i przykuto do grzechotki. Zwłaszcza, ze należę do tych osób (od urodzenia), które potrzebują sporo swojej przestrzeni i jestem skrajnie nieszczęśliwa, gdy ktos ja zawłaszcza - nawet jesli kocham tę osobę najbardziej na świecie. |
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#237 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#238 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No... Ja tak mam. Tak jakos raz na dwa miesiące przez trzy dni musze sie resetować. Ograniczam wtedy spotkania z ludźmi (tak, z TŻetem też), nie dzwonię do rodziców... Cieszę się swoim towarzystwem i tyle. Potrzebuję tego, by zachować równowagę. Nawet dzieciom nie dam zawłaszczyć całego mojego czasu bo nie uważam, by bycie matką skreślało wszystko inne i odzierało z osobowości. ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
A ten wątek? Cztery noce poza domem=zła matka? Moja była mega wyrodna, bo młodszy brat dużo chorował jako niemowlak i całe tygodnie spędzała z nim w szpitalu, nawet nie wracając do domu. Moim zdaniem przesadzacie. Jakby dzieci po czterech nocach bez mamy miały miec jakies traumy, to chyba nikt nie byłby normalny. |
||
|
|
|
|
#239 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Rozwinęłam Twoją myśl po swojemu po prostu---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
Nie podoba mi się tworzenie jakich "wzorów" w zakresie wychowania i opieki. Ok, można powiedzieć, że to i to jest jednoznacznie złe. Ale wyznaczanie jedynych słusznych wzorów postępowań tworzy właśnie taki "terror". Co do śledztwa się nie wypowiem, nie wiedziałam co ona tam jeszcze wyczynia poza pracą:P
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2014-12-05 o 20:07 |
||
|
|
|
|
#240 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A dwa, że nawet gdyby Cię tu zakrzyczano równo, że skoro planujesz samotne wakacje, to jesteś wyrodną matką - wyrzekłabyś się z tego powodu macierzyństwa? Jeśli naprawdę dziecka pragniesz, to chyba będziesz mieć to w zadku i zrobisz jak uważasz. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

Tacierzynski to juz w ogóle ultra wynaturzenie.