Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-14, 03:13   #211
suszonepomidory
Przyczajenie

Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Cytat:
Napisane przez LuckyJane Pokaż wiadomość
Największym badaniem dotyczącym żywienia? Może na drugi raz jak coś napiszesz to 2 razy pomyśl i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Wiesz ile jest organizacji zdrowia, instytucji tego typu i ile wieloletnich badań zostało na ten temat przeprowadzonych z wielokrotnie większym budżetem?
Choćby Epic-Oxford Study, gdzie przebadano 45 tysięcy osób, a nie 6,5 tysiąca jak w China Study. Badania Cambella zawierają wiele błędów, zbyt daleko idących wniosków. Sporo konkretnych przykładów jest w podanych przeze mnie artykułach. Może przeczytaj je, zanim z góry założysz, że autorzy muszą pracować w wrogich weganom branżach? (farmacja? serio? )

Ze wszystkich współczesnych badań wynika np., że weganin musi koniecznie przyjmować witaminę B12 w tabletkach. Już to pokazuje, że dieta wegańska nie jest naturalna i musi być sztucznie wspierana. Dobrze, że żyjemy w czasach, gdy jest to możliwe. Wspomniane przeze mnie badanie Epic-Oxford wykazało także, że weganie mają o 30% więcej złamań kości, powinni więc dodatkowo przyjmować wapń.
Napisałam przecież że chodzi o badania dot żywienia, EPIC to badanie dot głównie raka.

Nawiasem mówiąc, The China Study też zostało ufundowane przez Oxford.

Oczywiście że sprawdziłam skąd są te artykuły i uważam że też powinnaś Teraz piszesz: "Badania Cambella zawierają wiele błędów, zbyt daleko idących wniosków". To już nie zostały obalone, tylko mają po prostu błędy? Zadziwiające jest, z jaką pewnością negujesz te badania nie zapoznając się nawet z nimi, nie czytając publikacji. Dopiero wtedy mogłabyś się odnieść do przykładów w tych artykułach podanych (nawiasem mówiąc-kiepskich, naprawdę myślałam że będzie tam coś lepszego). Najlepiej jak sama po nią sięgniesz i dopiero będziesz miała ogląd na to bo nie warto ślepo przyjmować co ktoś napisał, w dodatku zastrzegając że to tylko jego przemyślenia.

Jeśli chodzi o te badania to nikt nie twierdzi, że będac weganinem ktoś od razu odżywia się zdrowo, bo można jeść same frytki :PSprawdziłam i zostały one przeprowadzone na 1000 brytyjskich wegan w ten sposób, że wypełniali kwestionariusze, w latach 1993-2000 a wtedy zapewne wiedza o diecie weganskiej była stosunkowo mała więc to też wiele tłumaczy U tych którzy spożywali odpowiednią ilość wapnia nie było więcej złamań kości, to normalne że trzeba dbać o to . Znam paru wegan i mają oni wręcz idealne wyniki badań. Nie było jednak w tych badaniach zależności wapnia od spożycia białka, w końcu w Polsce gdzie je się mięso praktycznie codziennie większość ma niedobór wapnia i zalecają nam suplementy które wiele osób bierze choćby w moim otoczeniu

Co do B12 to przecież żadna tajemnica i weganie ją suplementują. Z drugiej strony są weganie, którzy nie suplemetuja jej i ich badania nie wykazują jej braku, więc być może w najbliższych latach dowiemy się czegoś, czego jeszcze nie wiemy.

Generalnie B12 to witamina której najmniejsza ilość potrzebujemy ze wszystkich witamin, tj. napisała Chatul kiedyś nie była potrzebna bo ludzie żyli w mniej sterylnych warunkach, nie myli owoców, warzyw, a ta witamina powstaje właśnie w bakteriach,jest nazywana "witaminą brudu" u zwierząt wytwarzają ją bakterie u krowy np.

Ale skoro Chatul piszesz że paszę dla zwierząt suplementują o tą witaminę to widać że coś tu jest nie tak :P Może chodzi o to że ta witamina jest głównie w mózgu cielaka, wątrobie i nerkach a te części ciała i tak ludzie jedzą rzadko albo wcale a jak dodadzą ją do paszy to wychodzi że zwierzaczek ma B12 i jest jedynym źrodłem tej witaminy, dlatego mięso jest niezbędne :P

Cytat:
no mi się wydaje, że wspiera ale suszonepomidory się z tym chyba nie zgadza Nie masz swojego zdania?
Ale co wspiera bo już się pogubiłam Nasze żywienie? Napewno nie zdrowe, bo jakby nikt nie chorował i był zdrowy to branża by upadła

Edytowane przez suszonepomidory
Czas edycji: 2014-12-14 o 03:23
suszonepomidory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 04:56   #212
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Tak sobię czytam, dokształcam się i jako "wolny słuchacz" zgłaszam, że nie rozumiem
LuckyJane napisała, że weganie są zdrowi dzięki jak rozumiem rozwojowi technologii czyli suplementacji w tym przypadku jeśli dobrze zrozumiałam, chwilę później Chatul napisała, że kiedyś w prostszy sposób ludzie zdobywali witaminę B12 z czym Lucky się zgodziła i stwierdziła, że człowiek jej wcale dużo nie potrzebuje i w końcu nie wiem czy ten rodzaj odżywiania jest zdrowy czy nie :P

Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 12:13   #213
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez suszonepomidory Pokaż wiadomość
Napisałam przecież że chodzi o badania dot żywienia, EPIC to badanie dot głównie raka.
Epic-Oxford są badaniami dot. żywienia właśnie, ze szczególnym uwzględnieniem zachorowań na raka. Odsyłam do dokumentacji. Po za tym to był tylko przykład, takich dużych badań dotyczących żywienia jest więcej. Napisałaś, że badania The China Study są największym badaniem tego typu, a to jest zwyczajnie nieprawda. Szkoda, że nie umiesz tego przyznać. W sumie powinniśmy zacząć od tego, że China Study jest badaniem obserwacyjnym, więc wyciąganie na ich podstawie wniosków przyczynowo skutkowych prowadzi do błędnych wniosków. Wiele z nich właśnie zostało obalonych przez nowsze badania.

Cytat:
Oczywiście że sprawdziłam skąd są te artykuły i uważam że też powinnaś Teraz piszesz: "Badania Cambella zawierają wiele błędów, zbyt daleko idących wniosków". To już nie zostały obalone, tylko mają po prostu błędy?
"Zawierają błędy, daleko idące wnioski" i "zostały obalone" sobie przeczą? Niektóre argumenty w artykułach też mnie przekonują, nie wiem, gdzie widzisz tutaj spisek pracowników branż farmaceutycznej i mleczarskiej. Może słaby research zrobiłam, będę wdzięczna za szczegóły, bo to ciekawe.
Mnie w sumie przekonał już argument, że badania były robione w Azji w latach 70tych i 80tych, a nie w Europie, czy USA, że są nowsze badania tego typu, gdy współcześnie jest większy dostęp do różnych produktów, są badania mięsa, normy dotyczące hodowli itd. Sposób odżywiania ludzi na biednych prowincjach Chińskich był jednak bardzo różny od naszego, mięso nieprzebadane itd.

Cytat:
Ale co wspiera bo już się pogubiłam Nasze żywienie? Napewno nie zdrowe, bo jakby nikt nie chorował i był zdrowy to branża by upadła
Przypominam, że wyraźnie napisałaś, że ktoś napisał artykuł negujący badania Cambella, bo jest z branży farmaceutycznej. Ludzie chorują i będą chorować. Czynników jest ogrom, nie tylko jedzenie, są wirusy chociażby, ludzie mają wypadki i muszą przyjmować leki, np. po operacji, żeby nie wdało się zakażenie i przeciwbólowe.
Branża farmaceutyczna ma się dobrze i to się nie zmieni, dzięki niej wielu ludzi nie umarło. Twierdzenie, że ludzie mogą się odpowiednio odżywiać i nikt nie będzie potrzebował leków jest dla mnie jakimś totalnym kosmosem . Zresztą weganie mający zbilansowaną, świetnie zaplanowaną dietę też chorują , także na raka.

BTW nie jestem wrogiem diety wegetariańskiej, czy wegańskiej. Uważam tylko, że łatwiej zaplanować zdrową dietę z rybami i mięsem przeciętnemu Kowalskiemu. W sumie każdy z tych sposobów odżywiania może być zdrowy, przy odpowiednim podejściu i wiedzy. Śmieszy mnie podejście takie typowo sekciarskie do książki Cambella na wielu stronach wegańskich, traktowanie jej jak swego rodzaju Biblię.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
Tak sobię czytam, dokształcam się i jako "wolny słuchacz" zgłaszam, że nie rozumiem
LuckyJane napisała, że weganie są zdrowi dzięki jak rozumiem rozwojowi technologii czyli suplementacji w tym przypadku jeśli dobrze zrozumiałam, chwilę później Chatul napisała, że kiedyś w prostszy sposób ludzie zdobywali witaminę B12 z czym Lucky się zgodziła i stwierdziła, że człowiek jej wcale dużo nie potrzebuje i w końcu nie wiem czy ten rodzaj odżywiania jest zdrowy czy nie :P

Weganin potrzebuje i musi zażywać B12 . Najczęściej spotykanym źródłem jest apteka .

Edytowane przez LuckyJane
Czas edycji: 2014-12-14 o 12:17
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 13:57   #214
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Czyli waszym zdaniem to ogólnie jest zdrowe czy nie ?
Stary 2014-12-14, 14:10   #215
rousse
BAN stały

Cytat:
Moim nie. Żadne ekstremum nie jest i nie może być zdrowe. Ani dobre dla nas/zwierząt/ekosystemów/planety

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-12-14 o 14:16
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 20:29   #216
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Najzdrowsza jest dieta jarska Polecam.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 21:09   #217
suszonepomidory
Przyczajenie

Cytat:
Epic-Oxford są badaniami dot. żywienia właśnie, ze szczególnym uwzględnieniem zachorowań na raka. Odsyłam do dokumentacji. Po za tym to był tylko przykład, takich dużych badań dotyczących żywienia jest więcej. Napisałaś, że badania The China Study są największym badaniem tego typu, a to jest zwyczajnie nieprawda. Szkoda, że nie umiesz tego przyznać. W sumie powinniśmy zacząć od tego, że China Study jest badaniem obserwacyjnym, więc wyciąganie na ich podstawie wniosków przyczynowo skutkowych prowadzi do błędnych wniosków. Wiele z nich właśnie zostało obalonych przez nowsze badania.
Napisałam że głównie raka, sama nazwa- European Prospective Investigation into Cancer, odżywianiem też ale w mniejszym stopniu. Nie wiem czemu tak zażarcie reagujesz, to są przecież fakty. I nie, nie zostały obalone przez dzisiejsze badania a wrecz przeciwnie, zresztą The China Study zostało wydane w 2005 r. Trochę bez celu wydaje mi się ta rozmowa, skoro nie pofatygowałaś się żeby coś sprawdzić tylko zależy Ci żeby było po Twojemu. Czasem warto spojrzeć otwarcie bo zaskakuje mnie to z jaką pewnością bez mrugnięcia okiem negujesz badania największych uniwersytetów. :P

Cytat:
"Zawierają błędy, daleko idące wnioski" i "zostały obalone" sobie przeczą? Niektóre argumenty w artykułach też mnie przekonują, nie wiem, gdzie widzisz tutaj spisek pracowników branż farmaceutycznej i mleczarskiej. Może słaby research zrobiłam, będę wdzięczna za szczegóły, bo to ciekawe.
Mnie w sumie przekonał już argument, że badania były robione w Azji w latach 70tych i 80tych, a nie w Europie, czy USA, że są nowsze badania tego typu, gdy współcześnie jest większy dostęp do różnych produktów, są badania mięsa, normy dotyczące hodowli itd. Sposób odżywiania ludzi na biednych prowincjach Chińskich był jednak bardzo różny od naszego, mięso nieprzebadane itd.
Sprawdź sobie skąd te artykuły pochodzą i tak, dla mnie tracą wiarygodność bo nie są z niezależnego źródła. Jeśli badania wykazują że mięso jest złe, a gość z branży mięsnej to neguje, to nie jest to dla mnie obiektywne źródło.

Skoro taki 1 argument Cię przekonał to nie wiem czy jest sens tej rozmowy bo widać że chcesz koniecznie żeby było na Twoje. W dodatku argument błędny- badania zaczęły się w latach 80 i trwały ponad 20 lat. Dlatego mówię Ci żebyś przeczytała książkę bo jeśli chcesz coś krytykować to najpierw musisz to zapoznać. Dr Campbell i inni naukowcy robiący to badanie nie rzucali słów na wiatr, badali wszystko z ostrożnością, zestawiali ze sobą różne badania. To jest 20 lat pracy naukowej.

Cytat:
Przypominam, że wyraźnie napisałaś, że ktoś napisał artykuł negujący badania Cambella, bo jest z branży farmaceutycznej. Ludzie chorują i będą chorować. Czynników jest ogrom, nie tylko jedzenie, są wirusy chociażby, ludzie mają wypadki i muszą przyjmować leki, np. po operacji, żeby nie wdało się zakażenie i przeciwbólowe.
Branża farmaceutyczna ma się dobrze i to się nie zmieni, dzięki niej wielu ludzi nie umarło. Twierdzenie, że ludzie mogą się odpowiednio odżywiać i nikt nie będzie potrzebował leków jest dla mnie jakimś totalnym kosmosem . Zresztą weganie mający zbilansowaną, świetnie zaplanowaną dietę też chorują , także na raka.
Nie trzeba być Einsteinem zeby wiedzieć, ze jeśli badanie wykazuje, że dana dieta zmniejsza zachorowanie na choroby cywilizacyjne, to jest dla branży farmaceutycznej niebezpieczne. Przypomnę Ci, że najwięcej leków sprzedaje się właśnie na choroby cywilizacyjne, tj. cukrzyca, osteoporoza itd. Oczywiście że branża farmaceutyczna ma sie dobrze, trzepią kasę aż miło

Cytat:
BTW nie jestem wrogiem diety wegetariańskiej, czy wegańskiej. Uważam tylko, że łatwiej zaplanować zdrową dietę z rybami i mięsem przeciętnemu Kowalskiemu. W sumie każdy z tych sposobów odżywiania może być zdrowy, przy odpowiednim podejściu i wiedzy. Śmieszy mnie podejście takie typowo sekciarskie do książki Cambella na wielu stronach wegańskich, traktowanie jej jak swego rodzaju Biblię. .
Wiesz, ja większe zacietrzewienie widzę w tych przeciwnikach, a to badanie było generalnie przełomowe dla nauki dot żywienia, więc chyba Cię nie dziwi że taka publikacja jest podawana na stronach wegańskich. To są naukowe badania a nie widzimisię jakiegoś weganina( dr Campell z tego co wiem sam się wychował na farmie, jadł mięso itd.)

Jeśli coś lub ktoś ma mnie przekonać do przejścia na weganizm ( a tak pewnie zrobię) to będą to badania naukowe i ludzie kompetentni, jak wybitni profesorzy, laureaci Nagrody Nobla bo to oni są znawcami w tej dziedzinie, czy choćby Bill Gates, który jest weganinem, bo śmiem twierdzić że więcej widział w życiu ode mnie i ma wieksze pojęcie o tym jak działa i funkcjonuje ten świat, a nie przeciętny Kowalski, który jadł mięso całe życie bo tak go nauczono .

Cytat:
Weganin potrzebuje i musi zażywać B12 . Najczęściej spotykanym źródłem jest apteka .
Wygląda na to że zwierzątko które zjadłaś też ma ją z apteki więc Ale ok., skończmy już bo to temat o zwierzętach

Cytat:
Moje zdanie może mało ma tu do rzeczy ale jest oficjalnie potwierdzone przez Światowa Organizację Zdrowia czy Amerykański Instytut Medycyny , że dieta wegańska jest zdrowa i zapewnia wszystkie składniki odżywcze na wszystkich etapach rozwoju.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-14, 22:08   #218
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisałam że głównie raka, sama nazwa- European Prospective Investigation into Cancer, odżywianiem też ale w mniejszym stopniu. Nie wiem czemu tak zażarcie reagujesz, to są przecież fakty. I nie, nie zostały obalone przez dzisiejsze badania a wrecz przeciwnie, zresztą The China Study zostało wydane w 2005 r. Trochę bez celu wydaje mi się ta rozmowa, skoro nie pofatygowałaś się żeby coś sprawdzić tylko zależy Ci żeby było po Twojemu. Czasem warto spojrzeć otwarcie bo zaskakuje mnie to z jaką pewnością bez mrugnięcia okiem negujesz badania największych uniwersytetów. :P

Sprawdź sobie skąd te artykuły pochodzą i tak, dla mnie tracą wiarygodność bo nie są z niezależnego źródła. Jeśli badania wykazują że mięso jest złe, a gość z branży mięsnej to neguje, to nie jest to dla mnie obiektywne źródło.

Skoro taki 1 argument Cię przekonał to nie wiem czy jest sens tej rozmowy bo widać że chcesz koniecznie żeby było na Twoje. W dodatku argument błędny- badania zaczęły się w latach 80 i trwały ponad 20 lat. Dlatego mówię Ci żebyś przeczytała książkę bo jeśli chcesz coś krytykować to najpierw musisz to zapoznać. Dr Campbell i inni naukowcy robiący to badanie nie rzucali słów na wiatr, badali wszystko z ostrożnością, zestawiali ze sobą różne badania. To jest 20 lat pracy naukowej.

Nie trzeba być Einsteinem zeby wiedzieć, ze jeśli badanie wykazuje, że dana dieta zmniejsza zachorowanie na choroby cywilizacyjne, to jest dla branży farmaceutycznej niebezpieczne. Przypomnę Ci, że najwięcej leków sprzedaje się właśnie na choroby cywilizacyjne, tj. cukrzyca, osteoporoza itd. Oczywiście że branża farmaceutyczna ma sie dobrze, trzepią kasę aż miło

Wiesz, ja większe zacietrzewienie widzę w tych przeciwnikach, a to badanie było generalnie przełomowe dla nauki dot żywienia, więc chyba Cię nie dziwi że taka publikacja jest podawana na stronach wegańskich. To są naukowe badania a nie widzimisię jakiegoś weganina( dr Campell z tego co wiem sam się wychował na farmie, jadł mięso itd.)

Jeśli coś lub ktoś ma mnie przekonać do przejścia na weganizm ( a tak pewnie zrobię) to będą to badania naukowe i ludzie kompetentni, jak wybitni profesorzy, laureaci Nagrody Nobla bo to oni są znawcami w tej dziedzinie, czy choćby Bill Gates, który jest weganinem, bo śmiem twierdzić że więcej widział w życiu ode mnie i ma wieksze pojęcie o tym jak działa i funkcjonuje ten świat, a nie przeciętny Kowalski, który jadł mięso całe życie bo tak go nauczono .

Wygląda na to że zwierzątko które zjadłaś też ma ją z apteki więc Ale ok., skończmy już bo to temat o zwierzętach

Moje zdanie może mało ma tu do rzeczy ale jest oficjalnie potwierdzone przez Światowa Organizację Zdrowia czy Amerykański Instytut Medycyny , że dieta wegańska jest zdrowa i zapewnia wszystkie składniki odżywcze na wszystkich etapach rozwoju.

We wszystkich? Jednak lekarze nie są przychylnie nastawieni do odżywiania dzieci według tej diety.
Od razu mówię, że nie zamierzam teraz szukać żadnych badań, które to potwierdzają,. Piszę to na podstawie prywatnych wypowiedzi lekarzy: rodzinnego, doktor z oddziału gastrologicznego dla dzieci jak i reumatologa dziecięcego.
Stary 2014-12-14, 22:28   #219
suszonepomidory
Przyczajenie

Na wszystkich- dzieciństwo, ciąża, karmienie piersią, starość.
Wiem, że wielu lekarzy powie że tak nie można, ale generalnie wynika to z niewiedzy.
W Centrum Zdrowia Dziecka prowadzi się na codzień badania dot. rozwoju dzieci i nastolatków na diecie roślinnej, przyjmowane są dzieci na dietach roślinnych i wynika z nich że rozwijają się całkowicie prawidłowo.

Czas edycji: 2014-12-14 o 22:39
Stary 2014-12-15, 02:14   #220
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

No nie wiem, ja jestem zwolenniczką diety pełnowartościowej i moje dziecko raczej też do żadnej innej nie będę namawiać do końca czasu dojrzewania. Brak wiedzy to trochę śmiała teoria jeżeli chodzi o np. Reumatologa dziecięcego, który często przyjmuje dzieci w stanie krytycznym albo w fazie rozwijającej się choroby, która prowadzi do kalectwa a przy nietrafionych lekach jak i leczeniu do śmierci.

Stary 2014-12-15, 03:44   #221
suszonepomidory
Przyczajenie

Może źle mnie zrozumiałaś albo źle się wyraziłam- ja nie odbieram tym lekarzom kompetencji w swojej działce bo zapewne ją mają, chodziło mi o nieznajomość obecnego stanu nauki na temat diety roślinnej. Lekarz jeden powie Ci to, drugi co innego, bo każdy jest inny i inaczej podchodzi do zawodu- jeden sie dokształca, drugi zaleca rzeczy przestarzałe i pewnie każdy się z tym spotkał, tak samo jeden śledzi jakie są najnowsze badania z danych dziedzin, inny ogranicza się do jednej, swojej, a jeszcze inny bazuje np na tym co uczyli go na studiach.

Czym jest dla Ciebie pełnowartościowa dieta?

Oczywiście nie musisz tak dziecka żywić, sama zdecydujesz jaką dietę chcesz dla niego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 10:43   #222
LuckyJane
Rozeznanie

To może wszystko uporządkujmy:

1. Ramy czasowe. Mylisz datę wydania książki z czasem trwania badań do których Campbell się w niej odwołuje. Tutaj są oficjalne dane: http://web.archive.org/web/200902232.../ChinaProject/

Badania zaczęły się istotnie we wczesnych latach 80tych, ale dane do nich wzięto z lat 70tych i 80tych - aktualnych na tamten czas. W latach 90tych Campbell kontynuuje pracę nad swoją książką "The China Study" o żywieniu. To nie jest dokumentacja naukowa w końcu, większość to przepisy, a także jego wnioski z wcześniejszych badań, oraz oficjalnych danych dotyczących Amerykanów.
Nad książka w sumie pracuje 20 lat i wydaje ją w 2005 roku w małym wydawnictwie w Texasie.

2. Fundusze. Piszesz, że Oxford ufundował te badania. Oficjalne dane temu przeczą. Ufundował je głównie rząd Chiński, uniwersytet Oxford wspierał te badania patronatem. Kilku pracowników tego uniwersytetu brało udział w badaniach. To tyle. Trochę przeceniasz udział Oxfordu. On ich nie prowadził.

3. Badania obserwacyjne. Chyba najważniejsza kwestią jest, że są to badania obserwacyjne. Czy możesz się do tego odnieść?

Badania obserwacyjne są dopiero wstępem do dalszych badań, z których można wyciągać wiarygodne wnioski. Takie jest założenie naukowe, nie moje. Campbell wyciągał wnioski nie biorąc pod uwagę wielu czynników. Jego poglądy, a był już wtedy znanym zwolennikiem wegetarianizmu miały wpływ na postać tych wniosków.

4. Największe badania na temat żywienia, z uwzględnieniem wegetarian: Health Food Shoppers, Adventist Health, Oxford Vegetarian Study, Epic-Oxford, Adventist-Health 2. Do nich się głównie odwołują się eksperci. Nikt we współczesnych, profesjonalnych opracowaniach dot. żywienia, nie wspomina o badaniach obserwacyjnych Campbella.

Epic-Oxford są uznanymi, jednymi z największych badań na temat żywienia. Z założenia chodziło o wpływ żywienia na występowanie raka. Badania były na tyle duże, zebrano tyle wiarygodnych danych, że wnioski były szersze. Uznaje się je za bardzo istotnie badania dot. żywienia na szeroką skalę. BTW wiele wyników tych badań jest bardzo pozytywnych dla wegan i środowiska wegańskie też się na nie powołują .

5. Badania obalające wnioski Campbella.
Przykładowo szkodliwość tłuszczy zwierzęcych. Tutaj masz przegląd dostępnej literatury naukowej, w której jest wykazane, że związków między tłuszczem nasyconym w diecie a wystąpieniem choroby serca po prostu nie ma:
http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535

Kolejne źródła współczesnych badań i kolejne wnioski Campbella obalone:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540747
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20663065
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497300
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885952/

6. O B12 występującym w mięsie zalecam jednak poczytać. To, że jakąś część pasz dla zwierząt wzbogaca się B12 i innymi witaminami jest działaniem dodatkowo wspomagającym zdrowie zwierząt i zwiększającym wartość mięsa, ale nie jest to działanie niezbędne. Mięso zwierzęcia, ktore nigdy takiej paszy nie dostało zawiera B12.

Cytat:
Przyczyną, dla której mięso i produkty zwierzęce zawierają tę witaminę jest to, że zwierzęta są w stanie zaabsorbować ją z układu trawiennego, gdzie bakterie produkują jej znaczące ilości. Dla przykładu, 100 g krowiego mleka zawiera od 0.2 do 0.4μg. W mleku, które było gotowane przez 2 do 5 minut, około 30% witaminy B12 jest zniszczone przez temperaturę. Około 20 do 60% witaminy B12 pozostaje w serze zrobionym z tego mleka. Mięso, ryby i jaja zawierają trochę więcej B12 w porównaniu do mleka i nabiału.
Temat tego wątku jest o zwierzętach, ale główny problem, który porusza autorka w pierwszym poście sprowadza się do jedzenia mięsa przecież. Nie odbiegamy zasadniczo od tematu.

Edytowane przez LuckyJane
Czas edycji: 2014-12-15 o 10:49
Stary 2014-12-15, 11:24   #223
rousse
BAN stały

Cytat:
A ja Ci przypomnę, że najwięcej osób na świecie umiera na choroby infekcyjne , nie "cywilizacyjne", aids, malaria, grużlica I pewnie ci ludzie nie jedli mięsa, bo ogólnie głodowali i jedli tylko ryż...
Imo kase aż miło trzepią ci od GMO, zobacz też ile kosztują np. wegatriańskie kotlety
Firmy farmaceutyczne najbardziej zarabiają na suplementach, (bo to je mogą reklamować ), których ceny nijak mają się do faktycznej wartości zawartych skałdników (u nas zwykła witamina c tylko pod inną, ciekawą nazwą kosztuje ~40zł )

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-12-15 o 11:26
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 12:23   #224
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Może źle mnie zrozumiałaś albo źle się wyraziłam- ja nie odbieram tym lekarzom kompetencji w swojej działce bo zapewne ją mają, chodziło mi o nieznajomość obecnego stanu nauki na temat diety roślinnej. Lekarz jeden powie Ci to, drugi co innego, bo każdy jest inny i inaczej podchodzi do zawodu- jeden sie dokształca, drugi zaleca rzeczy przestarzałe i pewnie każdy się z tym spotkał, tak samo jeden śledzi jakie są najnowsze badania z danych dziedzin, inny ogranicza się do jednej, swojej, a jeszcze inny bazuje np na tym co uczyli go na studiach.

Oczywiście nie musisz tak dziecka żywić, sama zdecydujesz jaką dietę chcesz dla niego
Wiesz no popatrz z jakimi chorobami lekarz reumatolog musi się zmierzyć, ile tych chorób zostało opanowanych dopiero 5 lat temu i w leczeniu ich, wspomaganiu organizmu do poprawnego funkcjonowania dieta także odgrywa ważną rolę więc na pewno muszą się tym interesować.

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:

Pełnowartościowa dieta jaką przyjęłam to jedzenie produktów z jak najwyższymi wartościami odżywczymi no i stawianie na różnorodność

Stary 2014-12-15, 12:28   #225
suszonepomidory
Przyczajenie

Ok ale ja pisałam na co się najwięcej leków sprzedaje a nie jakie choroby zbierają największe śmiertelne żniwo, i na te choroby infekcyjne ludzie nie zapadają ze względu na jedzenie bądź niejedzenie mięsa
Przecież nie napisałam że tylko branża farmaceutyczna trzepie kasę, jest jednak z najbardziej dochodowych branż.
Powiesz coś więcej o skladzie witamin w suplementach? Generalnie wydawało mi się zawsze że jedna tabletka= zalecana dzienna dawka spożycia
To było do rousse

Mascarpoone- dieta roślinna tego nie wyklucza
Wiem że praca reumatologa jest ciężka i w ogóle, ale to nie oznacza że dany lekarz na każdy temat jest nieomylny. Jeśli nie zna stanowiska największych Instytutów czy organizacji zdrowia na dany temat to nie zna, nawet jeśli jest świetnym reumatologiem

Czas edycji: 2014-12-15 o 12:34

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 12:32   #226
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
A ja Ci przypomnę, że najwięcej osób na świecie umiera na choroby infekcyjne , nie "cywilizacyjne", aids, malaria, grużlica I pewnie ci ludzie nie jedli mięsa, bo ogólnie głodowali i jedli tylko ryż...
Imo kase aż miło trzepią ci od GMO, zobacz też ile kosztują np. wegatriańskie kotlety
Firmy farmaceutyczne najbardziej zarabiają na suplementach, (bo to je mogą reklamować ), których ceny nijak mają się do faktycznej wartości zawartych skałdników (u nas zwykła witamina c tylko pod inną, ciekawą nazwą kosztuje ~40zł )
Najbardziej moim zdaniem ludzie chorują z powodu braku higieny i współżycia bez zabezpieczenia z różnymi partnerami.

Stary 2014-12-15, 12:37   #227
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
Nie wiem czy rozumiecie, ale chodzi mi o to, że zabijanie zwierząt w jakimś celu i w normalnych warunkach -ok, ale przetrzymywanie kur po kilka sztuk w klatce przez całe życie bez dania im szansy nawet na przebiegnięcie się po trawce w promieniach słońca - to już nie jest ok.
To ty nie rozumiesz. Kury, których mięsem i jajkami się zajadasz, są w większości hodowane w takich warunkach. Zastanawialaś się kiedyś, co oznaczają cyfry 0-3 w oznaczeniach jajek? To, w jakich warunkach hodowana byla kura. To, o czym mowisz, kura ktora może sobie pobiegac po trawie to 0 i 1, 2i 3 są zaś trzymane w klatkach, nie mają szansy spojrzeć na słońce, ponieważ nie maja do niego dostępu. Jedyne światło, jakie poznają, to światło żarówki, świecącej się 24 godziny na dobę, by szybciej rosły i szybciej produkowały jajka.
Dorastałam na wsi, moi dziadkowie i rodzice nadal hodują kilka kurek. To hodowla w pełni ekologiczna, ale tylko taka dla nich. Kur jest moze 20, mają ogromne podwórko z drzewami, krzakami, kryjówkami, piaskiem. Mają stały dostęp do wody i pożywienia, mają również swój kurnik, same wchodząi wychodzą kiedy chcą.
Byłam przekonana przez lata, że tak wygląda hodowla kur wszędzie. Cóż, nie wyglada. Wygląda tak: http://jakonetoznosza.pl

To według twoich kryteriów jest znęcanie się nad zwierzętami. Kupując jajka z takich hodowli, jedząc produkty, do których użyto jajek z takich ferm, kupując najtańszą pierś kurczaka w sklepie - bo oczywiście to zmniejsza koszty zyskania przychodu i jest bardziej opłacalne - przyczyniasz się do powodowania cierpienia tych zwierząt.

Jeśli chodzi o kwestię tego, czy skóry są produktem ubocznym.
Skóry są produktem. Mięso jest produktem. Futro jest produktem. Ze skóry, mięsa i futra składa się zwierzę, które jest...? To jest problem. Człowiek wykrozystuje zwierzę do cna, zużywając z niego wszystko. Skóry, kości, zęby, tłuszcz. Nic się nie zmarnuje, byleby hajs sie zgadzał.
Wykonywanie mydła z produktu ubocznego, jakim był tłuszcz, ma już swoje miejsce w kartach historii.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 12:53   #228
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
To ty nie rozumiesz. Kury, których mięsem i jajkami się zajadasz, są w większości hodowane w takich warunkach. Zastanawialaś się kiedyś, co oznaczają cyfry 0-3 w oznaczeniach jajek? To, w jakich warunkach hodowana byla kura. To, o czym mowisz, kura ktora może sobie pobiegac po trawie to 0 i 1, 2i 3 są zaś trzymane w klatkach, nie mają szansy spojrzeć na słońce, ponieważ nie maja do niego dostępu. Jedyne światło, jakie poznają, to światło żarówki, świecącej się 24 godziny na dobę, by szybciej rosły i szybciej produkowały jajka.
Dorastałam na wsi, moi dziadkowie i rodzice nadal hodują kilka kurek. To hodowla w pełni ekologiczna, ale tylko taka dla nich. Kur jest moze 20, mają ogromne podwórko z drzewami, krzakami, kryjówkami, piaskiem. Mają stały dostęp do wody i pożywienia, mają również swój kurnik, same wchodząi wychodzą kiedy chcą.
Byłam przekonana przez lata, że tak wygląda hodowla kur wszędzie. Cóż, nie wyglada. Wygląda tak: http://jakonetoznosza.pl

To według twoich kryteriów jest znęcanie się nad zwierzętami. Kupując jajka z takich hodowli, jedząc produkty, do których użyto jajek z takich ferm, kupując najtańszą pierś kurczaka w sklepie - bo oczywiście to zmniejsza koszty zyskania przychodu i jest bardziej opłacalne - przyczyniasz się do powodowania cierpienia tych zwierząt.

Jeśli chodzi o kwestię tego, czy skóry są produktem ubocznym.
Skóry są produktem. Mięso jest produktem. Futro jest produktem. Ze skóry, mięsa i futra składa się zwierzę, które jest...? To jest problem. Człowiek wykrozystuje zwierzę do cna, zużywając z niego wszystko. Skóry, kości, zęby, tłuszcz. Nic się nie zmarnuje, byleby hajs sie zgadzał.
Wykonywanie mydła z produktu ubocznego, jakim był tłuszcz, ma już swoje miejsce w kartach historii.
Nic się nie zmarnuje bo skoro coś zostało zabite dla mięsa to resztę lepiej wyrzucić?
Zgadzam się, że 3, żyją karygodne ale z drugiej strony ich jaja są najbezpieczniejsze.
I bez przesady ale nie każdy kto je mięso czy używa produktów z wyrobów ze zwierząt to zwyrodnialec to, że przyroda siebie zjada to nic nie naturalnego.

Stary 2014-12-15, 13:07   #229
suszonepomidory
Przyczajenie

Lucky Jane- serio ta dyskusja zaczyna być jałowa, nie chce mi się wszystkiego tłumaczyć ale ok
Jednym z głownych naukowców The China Study jest koleś z Oxfordu a badanie inaczej nazywa się The Cornell-Oxford Study wiec mysle że spory mieli wkład
Naprawdę nie chce mi się krok po kroku wyjaśniać Ci co i jak - jakbyś przeczytała książkę to byś nie wysnuwała tych wniosków bo tam masz odpowiedzi na swoje pytania tylko wiedziała z jaką starannością te badania były przeprowadzane. A to że czerwone mięso czy tłuszcze nasycone są niezdrowe dzisiaj już powie Ci większość, to że rząd gdzieś tam zachęcił do konsumpcji czerwonego mieska nie jest żadnym dowodem. Także zachęcam do przeczytania tej książki i wyrobisz sobie własną opinię Tam masz medyczne dowody, jasne fakty. Ale podejdź do tego bez uprzedzeń bo jak od razu jesteś na nie to ja Cię przekonywac nie będę bo nie mam takiego zamiaru i nie ma to sensu

Czas edycji: 2014-12-15 o 13:14
Stary 2014-12-15, 13:09   #230
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Hodowla zwierzat tucznych to rowniez ich uprzedmiotowienie i utowarowienie, wydawalo mi sie to tak oczywiste, ze niewarte nawet wspominania.

pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
g i r l o n f i r e
Stary 2014-12-15, 13:17   #231
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Hodowla zwierzat tucznych to rowniez ich uprzedmiotowienie i utowarowienie, wydawalo mi sie to tak oczywiste, ze niewarte nawet wspominania.

pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow
No fajnie ale to co gdybyśmy biegali z dzidą za nimi byłoby lepiej albo gdybyśmy podgryzali im gardła?

Stary 2014-12-15, 13:40   #232
charsi
Zadomowienie

Cytat:
A to że czerwone mięso czy tłuszcze nasycone są niezdrowe dzisiaj już powie Ci większość, to że rząd gdzieś tam zachęcił do konsumpcji czerwonego mieska nie jest żadnym dowodem. Także zachęcam do przeczytania tej książki i wyrobisz sobie własną opinię Tam masz medyczne dowody, jasne fakty. Ale podejdź do tego bez uprzedzeń bo jak od razu jesteś na nie to ja Cię przekonywac nie będę bo nie mam takiego zamiaru i nie ma to sensu
Ale to czerwone mięso jest niezdrowe czy mięso w ogóle? W jaki sposób rząd zachęca do konsumpcji mięsa czerwonego?
Stary 2014-12-15, 14:05   #233
suszonepomidory
Przyczajenie

Charsi, chodziło o amerykański rząd ze strony którego podała wpis LuckyJane, tam rzad dotuje farmerow a najwiecej koncerny miesne i mleczarskie. Głównie czerwone mięso.

Cytat:
No fajnie ale to co gdybyśmy biegali z dzidą za nimi byłoby lepiej albo gdybyśmy podgryzali im gardła?

Można w ogóle nie jeść mięsa
Stary 2014-12-15, 14:27   #234
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Charsi, chodziło o amerykański rząd ze strony którego podała wpis LuckyJane, tam rzad dotuje farmerow a najwiecej koncerny miesne i mleczarskie. Głównie czerwone mięso.

Można w ogóle nie jeść mięsa
No dobrze ale jeśli uważam, że jest zdrowe i potrzebne w diecie jaką lubię to jestem zwyrodnialcem ? Nie kocham zwierząt ?

Czy lwy, które jak widziałam na Animal Planet potrafią zjeść młodą żyrafę na oczach jej matki też zaczniemy tresować do jedzenia suplementów i roślinożerności ?
Stary 2014-12-15, 14:43   #235
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 15:08   #236
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki, poczytam o tym więcej jak znajdę czas

Chciałabym się jeszcze zapytać o metodykę takich badań. Czy prowadzono je na osobach, które spożywały czerwone mięso w zalecanych przez lekarzy ilościach (tzn. kilka razy w miesiącu) czy większych? Czy można oddzielić inne czynniki wpływające na stan zdrowia od domniemanych skutków spożywania mięsa (tzn. czy np. choroby serca były stricte powiązane z tym czynnikiem czy też np. ze spożywaniem alkoholu itd.)

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Wg mnie grunt to zachować umiar, stosować się do ogólnych zaleceń (wiadomo, że jak ktoś codziennie będzie jadł tłuste mięcho to odbije się to na zdrowiu prędzej czy później), obserwować swój organizm. Jak ktoś żywi się nierozsądnie to i na diecie wege zdrowie straci.

Kwestie ideologiczne pomijam, generalnie to nie wdaję się w dyskusję z ludźmi, którzy wyzywają mnie od morderców i pokazują zdjęcia zdechłych krów mimo mojej woli Ale uważam, że warunki życia zwierząt są karygodne i raczej tutaj skupiłabym swoje wysiłki, zamiast marnować czas na mrzonki.
Stary 2014-12-15, 15:11   #237
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jakieś konkretne masz na myśli? Kotlety roślinne to naprawdę duża i różnorodna grupa produktów. Można znaleźć śmiesznie tanie, a można trafić na bardzo drogie.

Cytat:
Treść usunięta
Co do białka, to coraz częściej mówi się o tym, że obecnie ludzie są wręcz przebiałczeni. Na szybko znalazłam coś takiego:
Dzieci są przebiałczone, i to nie tylko te mięsożerne. Badania mgr Małgorzaty Desmond z CZD ujawniły, że dzieci na diecie tradycyjnej mają przekroczone spożycie białka o 600 proc., dzieci na diecie wegetariańskiej – o 400 proc., a dzieci wegańskie – o 200 proc.” (źródło: LINK)

A co do żelaza, to znalazłam ciekawą informację, że żelazo niehemowe w przeciwieństwie do hemowego jest „trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania żelaza. Otóż ludzkie jelito obniża lub podwyższa je w zależności od potrzeb ustroju” (źródło: LINK). Niestety, nie wiem, czy to aby na pewno prawdziwa informacja.

Cytat:
Mięsożercy nie narzucają nikomu swojego światopoglądu.
Są osoby wszystkożerne (bo, jak rozumiem, je masz na myśli mówiąc „mięsożercy”), które próbują narzucać swój światopogląd

Cytat:
Często walczą o dobro zwierząt efektywniej i lepiej, BARDZIEJ OSIĄGALNIE niż wegetarianie, bo postulują o MOŻLIWE do spełnienia warunki, takie jak komfort i życie na dobrym poziomie zwierząt, aż do szybkiej, bezbolesnej, bezstresowej śmierci.

Wegetarianie zaś dużo krzyczą, dużo robią szumu, ale nie osiągają nic.
Rozumiem, że ci wszyscy ludzie na świecie, którzy nie jedzą mięsa nie mają żadnego wpływu na rynek mięsny?
Stary 2014-12-15, 17:20   #238
LuckyJane
Rozeznanie

Cytat:
Padłam normalnie.
Wrzuciłam link do bazy danych Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, oraz Narodowej Amerykańskiej Biblioteki Medycyny i Narodowego Instytutu Zdrowia. Przekreślasz wszystkie badania na tych stronach? Z takim podejściem rzeczywiście spokojnie możesz uznawać tylko wygodne dla siebie źródła. Nie wiesz, że są określone wymagania co do takich badań, standardy, żeby właśnie były wiarygodne? Poczytaj na ten temat, robisz z tysięcy naukowców i to nie tylko Amerykańskich bandę idiotów, których praca spełniająca najwyższe standardy na świecie nie ma żadnej wartości.

Jednocześnie całkowicie kupujesz nieobiektywne wnioski Campbella z badań obserwacyjnych. Dobre.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Ciekawy artykuł po polsku:
http://nowadebata.pl/2011/01/04/diet...ontra-nauka-2/

i komentarze pod nim całkiem na czasie
Stary 2014-12-15, 19:18   #239
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Ludzie umierający na malarię czy czerwonkę to trzeci świat, a więc żaden target dla przemysłu farmaceutycznego. Tych biedaków i tak nie stać na leki, są więc kompletnie poza ich zainteresowaniami zawężonymi do bogatszej części świata. Gdzie wlasnie leki na syndrom X są najbardziej dochodowe.

Suple to taki miły dodatek
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 19:23   #240
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
No dobrze ale jeśli uważam, że jest zdrowe i potrzebne w diecie jaką lubię to jestem zwyrodnialcem ? Nie kocham zwierząt ?

Czy lwy, które jak widziałam na Animal Planet potrafią zjeść młodą żyrafę na oczach jej matki też zaczniemy tresować do jedzenia suplementów i roślinożerności ?
Jeśli uważasz, że mięso jest potrzebne w diecie człowieka, to masz pewne braki. Mięso nie jest potrzebne w diecie człowieka, przy odrobinie pracy i dobrych chęciach można nie jeść mięsa i dostarczać organizmowi potrzebnych składników.

Kwestia mitycznego niedoboru białka została już poruszona, jak widzę

Koty, do których należą lwy, są mięsożerne. One istotnie muszą jeść mięso dla właściwego funkcjonowania organizmu. Człowiek, jak już zostało powiedziane wyżej, jest wszystkożerny, nasz układ żywieniowy jest przystosowany do pozyskiwania niezbędnych składników z roślinnego pożywienia. Przyrządzenie mięsa jest szybsze i łatwiejsze, ale nie jest jedyną możliwością.

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
Treść usunięta
Pragnę zauważyć, że osoby walczące o poprawę dobrobytu na fermach, to zazwyczaj też weganie i wegetarianie. Jakoś to zazwyczaj idzie w parze: odrzucenie mięsa jako pożywienia oraz wrażliwość na los zwierząt.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
g i r l o n f i r e

Edytowane przez milionmalychkawalkow
Czas edycji: 2014-12-15 o 19:24
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości