Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-09, 21:25   #211
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Dot.: Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE

Matkę kocha się bezwarunkowo? Jasne. Szczególnie takie, które piją i biją, albo takie, które znęcają się psychicznie nad dzieckiem, albo robią pranie mózgu, albo uzależniają od siebie dzieci na połowę życia.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 21:25   #212
Silumin
Zadomowienie

A dlaczego ojca się inaczej kocha? on jest gorszy czy co?
Wytłumacz mi bo nie rozumiem.
Silumin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 21:26   #213
Ingel
Rozeznanie

Pewnie, wszystkie zebrane tutaj nie znaja zycia, nigdy nie mialy problemow i zyja w zlotym palacu. Tak sobie tlumacz, bo juz chyba nic do Ciebie nie dotrze. Szkoda dziecka, ale kiedys Ci sie odwdzieczy. Nie pisz tylko, ze nastoletni syn ma Cie gdzies i nie traktuje jak matki.
Ingel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 21:57   #214
201803080934
Konto usunięte

błagam, niech ona się okaże trollem
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:10   #215
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _sylwia_czewa Pokaż wiadomość
Widać życia nie znacie, matke kocha się bezwarunkowo, ojca kocha się troche inaczej
w życiu!

To matka kocha dziecko bezwarunkowo (podobno) a ojciec kocha dziecko za coś. Tak kiedyś czytałam, nie wiem czy to prawda.

A synek Ci za spaprane życie nie podziękuje
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:15   #216
_sylwia_czewa
Raczkowanie

No kur.... sorry ale oceniacie mnie po paru wpisach na forum nie znając chociażby 1/10 szczegółów.
Ciągle powtarzacie że zabraniam dziecku kontaktów z ojcem a ja mu tego nie bronie, tylko że prawda jest taka że dzieckiem zajmuje się żona tatusia bo przeważnie kiedy do niego dzwonie podczas pobytu syna on jest w pracy, w sklepie czy pojechał coś załatwić. A jak wrócił z wakacyjnego wyjazdu pochwalił mi się że przez tydzień u tatusia jadl ZUPKI CHINSKIE na obiad i hamburgery z mc donalds'a - ale kochany tatuś w ciągu 2 tygodni dał dziecku takie cuda kulinarne których nigdy nie jadł. Zaraz oczywiście powiecie że to ja jestem zła bo odbieram dziecku dzieciństwo nie chodząc do MC Donald's, a tatus jest kochany że pokazał mu nowe smaki i to nic złego że go nie ma w domu, przecież napewno był w sklepie po ZUPKI CHIŃSKIE.
Faktycznie takiego ojca to z gromnicą szukać. On ucieka od swoich dzieci bo jeździ tirami po europie, a co tu mowić o dziecku z pierwszego małżeństwa. Ja chce tylko uniknąć nieprzyjemnej sytuacji w Kościele kiedy kochany tatuś przyjedzie i będzie oczywiście walczył o pozycje ojca, bo przecież zrobił, ale nic poza tym

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

No właśnie ojca ko0cha się za coś, a jak sie nie ma za co, to kocha się tego innego którego ma sie za co kochac, chyba logiczne. Zreszta miłość to pojecie wzgledne. Syn akceptuje X, a może pokocha go kiedyś
_sylwia_czewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:15   #217
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:

Myślę że dalsza rozmowa nic tutaj nie da, więc prosze moderatora o zamknięcie wątku
Fakt, wątek już od dawna wygląda na stratę czasu wszystkich wypowiadających się, zaczynam się przychylać do opcji zamknięcia go.
Stary 2014-12-09, 22:16   #218
201607040940
Konto usunięte

To po co wysyłasz dziecko do faceta który się nim nie zajmuje?
Stary 2014-12-09, 22:17   #219
201604250941
Konto usunięte

Słuchaj, mówimy co wiemy. Czyli mało. Jakbym miała do wyboru byłego czy obecnego (bo jak rozumiem X sie ciezko obrazi jak zaprosisz ojca) to bym wybrala oczywiscie obecnego. Twoj ojciec przyjdzie oczywiscie, costam pogdera najwyzej. Nie Twoje swieto ale zalezy od Ciebie koniec koncow. Jeśli uważasz, że z ojcem dziecko i tak przyszłosci nie ma to sprawa jest dla mnie dość jasna, nie wiem po co pytać na forum o to właściwie. Zadowolisz swojego ojca a X sie obrazi i tyle go zobaczysz, tez mi dylemat to wybrac
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:17   #220
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No kur.... sorry ale oceniacie mnie po paru wpisach na forum nie znając chociażby 1/10 szczegółów.
Na tym polega istota forum - odpisuje się na podstawie informacji, którymi autor chce się podzielić.
Stary 2014-12-09, 22:18   #221
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Ciągle powtarzacie że zabraniam dziecku kontaktów z ojcem a ja mu tego nie bronie, tylko że prawda jest taka że dzieckiem zajmuje się żona tatusia bo przeważnie kiedy do niego dzwonie podczas pobytu syna on jest w pracy, w sklepie czy pojechał coś załatwić. A jak wrócił z wakacyjnego wyjazdu pochwalił mi się że przez tydzień u tatusia jadl ZUPKI CHINSKIE na obiad i hamburgery z mc donalds'a - ale kochany tatuś w ciągu 2 tygodni dał dziecku takie cuda kulinarne których nigdy nie jadł. Zaraz oczywiście powiecie że to ja jestem zła bo odbieram dziecku dzieciństwo nie chodząc do MC Donald's, a tatus jest kochany że pokazał mu nowe smaki i to nic złego że go nie ma w domu, przecież napewno był w sklepie po ZUPKI CHIŃSKIE.
Faktycznie takiego ojca to z gromnicą szukać. On ucieka od swoich dzieci bo jeździ tirami po europie, a co tu mowić o dziecku z pierwszego małżeństwa. Ja chce tylko uniknąć nieprzyjemnej sytuacji w Kościele kiedy kochany tatuś przyjedzie i będzie oczywiście walczył o pozycje ojca, bo przecież zrobił, ale nic poza tym

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

No właśnie ojca ko0cha się za coś, a jak sie nie ma za co, to kocha się tego innego którego ma sie za co kochac, chyba logiczne. Zreszta miłość to pojecie wzgledne. Syn akceptuje X, a może pokocha go kiedyś
Nie zrozumiałaś - to matka kocha bezwarunkowo swoje dziecko, a ojciec kocha to dziecko za coś.
Odwróciłaś kierunek uczuć.
Stary 2014-12-09, 22:21   #222
_sylwia_czewa
Raczkowanie

Po to żeby mieć konkretne powody a nie widzi mi sie !

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Nie zrozumiałaś - to matka kocha bezwarunkowo swoje dziecko, a ojciec kocha to dziecko za coś.
Odwróciłaś kierunek uczuć.
Ale to idzie w 2 strony

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Na tym polega istota forum - odpisuje się na podstawie informacji, którymi autor chce się podzielić.
Oczywiście, ale wiekszość dziewczyn nie zadaje pytań tylko ocenia po paru zdaniach w ktorych nie da sie zawrzeć kilku lat życia.
Prosze zamknac watek bo i tak nie dojdziemy kto ma racje a kto nie, a ja nie mam czasu i ochoty tłumaczyć każdego szczególu
_sylwia_czewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:26   #223
paulinika
Zakorzenienie

Wiele dziewczyn dalo Ci dobre rady, co zrobic ale Tobie i tak sie nie podobaja bo przychylaja sie do bycia ojca na komunii Twojego syna.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:42   #224
BadLife
Rozeznanie

,,Ja chce tylko uniknąć nieprzyjemnej sytuacji w Kościele kiedy kochany tatuś przyjedzie i będzie oczywiście walczył o pozycje ojca, bo przecież zrobił, ale nic poza tym"

A niby jak będzie walczył o tą pozycję? Posiedzi w Kościele. Posiedzi przy uroczystym obiedzie i koniec. Co niby ludzie zaczną robić? Padać mu do stóp?

Jeśli syn będzie stremowany to sam będzie wiedział do kogo iść. Po za tym - przecież macie takie wyśmienite relacje, że przyszedłby pewnie do Ciebie.
BadLife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:46   #225
201604250941
Konto usunięte

No ok, ale jestes dorosła i jako jedyna znasz sytuację. Ty wiesz czy X Cię rzuci po czymś takim czy może przyjdzie i będzie uśmiechniety. My nie wiemy tego.
Stary 2014-12-09, 22:46   #226
WielkaMi
Przyczajenie

Droga Autorko,

od razu mówię, że znam życie, ewentualne szczegóły może Ci napisać na prv, myślę, że może coś by Ci to pomogło.
Twój ex, jak widać, spędza z synem ferie i wakacje, stąd wnioskuję, że chce mieć z dzieckiem kontakt i chce uczestniczyć w UROCZYSTOŚCI, która ma miejsce raz w życiu. Inaczej mówiąc, chce być przy dziecku w najważniejszych dla niego chwilach...

Dziecko wyczuwa nastroje i wie, kiedy ukochana mama jest szczęśliwa a kiedy nie, nawet ośmiolatek jest w stanie wiele zrozumieć. Jeśli zapytałaś syna raz, kto ma być na Komunii "X CZY Y" a widzi Cię na co dzień szczęśliwą z nowym Partnerem, to nie zdziw się, że się zasugerował. Może odetchnęłaś z ulgą, kiedy powiedział, że nie chce ojca na uroczystości, może uśmiechnęłaś się triumfalnie, znacząco czy jakkolwiek inaczej, może podświadomie zareagowałaś w inny sposób ale syn to mógł zauważyć i teraz już idzie w zaparte, że woli nieobecność ojca.

Usiądź i zastanów się spokojnie, jak syn reaguje, kiedy ma pojechać do ojca i kiedy od niego wraca. Jeśli chętnie spędza czas z ojcem, to pozwól temu ojcu być na Komunii. Tekst, że nie jest ojcem ten, kto zrobił a ten, kto wychowuje, syn mógł usłyszeć wszędzie - w rozmowie obcych w autobusie, w szkole, w telewizji, na podwórku... A na pewno już wie, co Ty i Twój Partner chcielibyście usłyszeć.

Jeśli pozwolicie być ojcu na Komunii, to przynajmniej syn będzie miał poczucie, że jest przez tego ojca chciany i kochany. Jeśli nie, może się poczuć odrzucony.

Jeszcze jedno - nie przerywaj tego kontaktu z ojcem, zwłaszcza, że ojciec też go chce podtrzymać. Wasze rozstanie i kwestie finansowe niech pójdzie na boczny tor. Może będziesz miała mi za złe to, co teraz napiszę ale... zaryzykuję. Twój obecny Partner również może nie być tym na całe życie. Zabraniając ojcu teraz przyjechać, zaczniesz niszczyć nikłą więź dziecka z biologicznym ojcem. Oby się tak nie stało ale jeśli byście się rozstali z aktualnym Partnerem to nie sądzę, aby chciał dalej "ojcować" Twojemu synowi. I co wtedy? Z dwóch ojców nie pozostanie żaden. Myślę, że są to przemyślenia na wyrost ale Dziewczyny już przytoczyły tyle argumentów i żaden do Ciebie nie przemówił, dlatego staram się wyszukać nowe.

Komunia będzie raz, więc może uda się zacisnąć jakoś zęby i przetrzymacie ten dzień. Nie sądzę, żeby Twój ex odniósł jakiekolwiek korzyści z tytułu przyjazdu na tą Komunię, co więcej wie, że sytuacja będzie niezręczna, więc nie chce tego zrobić z egoistycznych pobudek. Myślę szybko wyczuje, że jego obecność nie jest mile widziana i zniknie ale dziecku zostanie wspomnienie, że jego ojciec chciał, że był, że pamięta o najważniejszych datach i che uczestniczyć w istotnych wydarzeniach. Uwierz mi, że to czasem znaczy więcej niż każde pieniądze.

Edytowane przez WielkaMi
Czas edycji: 2014-12-09 o 22:49
WielkaMi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 22:49   #227
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Autorko, teraz nagle wywlekasz jakieś brudy z tego, jak ojciec się dzieckiem zajmuje, a wcześniej pisałaś, że sama syna namawiałaś do wizyt u taty.
Coś mi tu śmierdzi.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 23:08   #228
magrat16
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc mam wrażenie, jakby głównymi bohaterami Komunii byli pan X, tatuś i mamusia. A to jest uroczystość DZIECKA. I może teraz dziecko zapytane czy woli tatę czy pana X na uroczystości, wybierze pana X, ale za kilka lat może mieć żal do matki, że takiego wyboru musiało dokonywać.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 23:10   #229
skazana_na_bluesa
.

pobyt w kościele nie wymaga prezentowania ojca dziecka, więc nie rozumiem, o co ci chodzi. na obiedzie rodzice też nie pełnią jakiejś super funkcji jak np. świadkowie na weselu. przestań być taką egoistką, bo zmarnujesz dziecku życie. on wybrał x na komunię, bo DAŁAŚ MU ULTIMATUM.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 23:14   #230
paula78
Zakorzenienie

Eshh, strasznie smutna historia sie wyłania, przykład na to, że dzieci nie powinny mieć dzieci, bawić sie w dom, wiązac sie z innymi dziećmi bo za wszystkie problemy dzieci odpowiadają ich rodzice, a może autorka tez jest ofiarą wychowania i stąd takie teorie i postawa. Smutne, ktos mądry z zewnątrz powinien pomóc i przepracować pewnie poglądy rodziców, którzy obrzucają się gnojem a dziecko pośrodku.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 23:18   #231
201604250941
Konto usunięte

No przecież jej wlasny ojciec ją szantażuje. To nie jest wcale takie proste do końca, i tak zle, i tak niedobrze.
Stary 2014-12-09, 23:23   #232
user_k
Zakorzenienie

Czytam i nie wierzę Autorko to, że Twój były mąż nie sprawdził się jako partner to nie znaczy, że nie może być dobrym ojcem. Odległość jaka Was dzieli dodatkowo utrudnia możliwość uczestniczenia w życiu syna. Mówisz, że ex ma swoją rodzinę i niech się nią zajmie, ok, ale Ty przestań brać od niego alimenty itd. w takim razie, chociaż takiego rozwiązania nie popieram. Gdyby Twój syn zachorował i potrzebował np. przeszczepu a ojciec biologiczny mógł być dawcą to byś mówiła inaczej niż dziś. To, że Twój syn narysował Twojego partnera nie dziwi mnie, ma go codziennie i jego wygląd zna lepiej niż biologicznego ojca. Ale Twoim błędem jest, że nie wytłumaczyłaś dziecku różnicy między ojcem biologicznym a Twoim partnerem.

Moja znajoma też żyje w takiej patchworkowej rodzinie i również obie rodziny dzieli kilkaset kilometrów. Niedawno była komunia małego i biologiczni rodzice sfinansowali wszystko po połowie i każdy był ze swoim obecnym partnerem. A do zdjęć z rodzicami stanęli biologiczni rodzice. I nie było problemów mimo, że każdy chowa urazę sprzed lat. Domyślam się, że taka opcja u Ciebie nie wchodzi w grę, ale biologicznemu ojcu nie zabronisz przyjazdu na komunię Nie masz prawa. Chce to przyjedzie tylko zawczasu rozwiążcie kwestie przyjęcia i wyznacz czas w którym może się spotkać z synem po komunii i dać mu prezent.

Uważaj bo dziś Twój syn jest zapatrzony w Twojego partnera, ale jak podrośnie i zacznie kojarzyć fakty i patrzeć na życie z szerszej perspektywy to może Cię znienawidzić. A Twój obecny partner może kiedyś odejść i co wtedy? A biologiczny ojciec zostanie.

Edytowane przez user_k
Czas edycji: 2014-12-09 o 23:46
user_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 23:38   #233
Mija62
uparta chmura

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc mam wrażenie, jakby głównymi bohaterami Komunii byli pan X, tatuś i mamusia. A to jest uroczystość DZIECKA. I może teraz dziecko zapytane czy woli tatę czy pana X na uroczystości, wybierze pana X, ale za kilka lat może mieć żal do matki, że takiego wyboru musiało dokonywać.
Now our rainbow is gone
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 00:04   #234
zdradzo
Raczkowanie

Nie wierzę w to, co czytam. Ile rozwiedzionych matek chciałoby, żeby ojciec ich dziecka nie rozwiódł się również z tym dzieckiem. Bardzo fajnie ze strony byłego, że chce uczestniczyć w życiu syna, że pamięta o dziecku. Tu zamiast się z tego cieszyć, to robisz problem. Twój partner to już w ogóle sam zachowuje się jak dziecko. Jakbym była w Twojej sytuacji, to bym go wyśmiała.

Dziecko ma prawo do ojca, szczególnie, że ten ojciec nie wypina się na.nie. To jest jego biologiczny ojciec i zawsze nim będzie i zawsze będzie dla niego ważny, czy Ci się to podoba, czy nie.

Wg mnie jesteś niepoważna baba. Ważniejsze Twoje widzimisię niż szczęście dziecka, co z Ciebie za matka?! Biedne dziecko...
Twój syn nie przyszedł do Ciebie i nie powiedział "mamo, nie chcę taty na komunii", tylko WYBRAŁ, bo tego od niego wymagałaś-to taka delikatna różnica. Zaręczam Ci, że będzie mu ogromnie przykro, jeśli tata nie pojawi się.

Swoję drogą ojciec może przyjść do kościoła na KOMUNIĘ SWOJEGO SYNA, a Ty choćbyś miała się pochlastać, to guzik możesz zrobić, bo do kościoła nie trzeba mieć biletu wstępu.

Wejdź sobie na forum samodzielna mama na gazecie. Poczytaj, jak dziewczyny dwoją się i troją, żeby zmusić ojców do jakiegokolwiek kontaktu z dzieckiem. Ty masz eksa, który nie wymiguje się, ba!- sam zabiega o uczestnictwo w życiu syna, a Ty kręcisz nosem.
Twój partner choćby stanął na głowie nie zastąpi dziecku ojca (takiego, który tym ojcem chce być i podejmuje ku temu stosowne kroki), bo tatę ma się jednego.

Ty i Twój partner bijecie pianę, a gdzie w tym wszystkim jest Twój syn? To jest jego święto. Na swoje nie musisz eksa zapraszać.

Aha- Twój eks nie wchodzi Tobie w paradę. Chce przyjechać do syna, a nie do Ciebie, czy żeby zrobić Ci na złość. Ma też nową rodzinę, której Wasz syn jest także członkiem, pamiętaj o tym.

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2014-12-10 o 02:02
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 00:14   #235
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Faktycznie takiego ojca to z gromnicą szukać. On ucieka od swoich dzieci bo jeździ tirami po europie, a co tu mowić o dziecku z pierwszego małżeństwa.
napewno ucieka od swoich dzieci i tylko dlatego jeździ po Europie... raczej ma taką a nie inną pracę i musi tak robić żeby utrzymać rodzinę i mieć z czego alimenty płacić
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 09:06   #236
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BadLife Pokaż wiadomość
Po za tym...dziecko samo wie, kto ile dla niego robi.

Co do alimentów - nie znamy sprawy szczegółowo. W dzisiejszych czasach ciężko utrzymać nawet jedno dziecko. EX autorki ma całą trójkę. Może nie było go stać na wyższe alimenty? Ona zarabia najniższą krajową. Dlaczego on ma płacić więcej? Rozumiem, że dobro dziecka jest najważniejsze, ale nie wiadomo czy faceta było stać, czy nie.
Dziecko wie, dlatego na laurkach rysuje X a nie biologicznego tatusia, i dlatego zapytany o wybór między jednym a drugim, wybiera X.

Skoro nie stać mnie na kilkoro dzieci to wtedy się zabezpieczam, a nie płodzę "całą trójkę". Przypuszczam, po pracy, jaką wykonuje, że byłoby go stać podwyższyć te alimenty o 100-200 zł, tym bardziej, że z tego co Autorka napisała, wynikało, że nie powiedział jej, że nie da, bo nie ma, tylko że "przedstawi w sądzie takie papiery o zarobkach że nikt mi nie da wyższych alimentów", co mi już śmierdzi na kilometr. Poza tym ona zarabia najniższą krajową a znając polskie realia alimenty zapewne nie stanowią nawet połowy tego, co daje ojciec.

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
Bylam, poczytalam i ciekawie ciekawie.
Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
skoro piszesz na forum chyba liczysz sie z tym ze mozna przeczytac inne watki. Nie tylko ja stare watki przeczytalam.
Paulinka, uważam, że wywlekanie starych wątków i szukanie dziury w całym, nawet jeśli inni tez tak robią, jest co najmniej nie na miejscu. Równie dobrze można by sięgnąć do Twoich starych wątków i znalezć tam równie ciekawe, ciekawe smaczki..

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
Ex alimenty placic musi, ale najlepiej zeby z dzieckiem sie nie widzial, niestety dziecko go interesuje
Płacenie alimentów to akurat jego zas...y obowiązek. Poza tym widuje się z dzieckiem, więc dlaczego miałby tego nie robić?

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
To po co wysyłasz dziecko do faceta który się nim nie zajmuje?
Bo to przecież jego biologiczny ojciec!! Ma prawo widywać się z dzieckiem.

Myślę, że w całym tym ambarasie chodzi o to, że matka może i nie ma nic przeciwko kontaktom ojciec - dziecko, ale pewnie nie ma ochoty, ze względu na jakieś-tam nieporozumienia między nimi, w ogóle go widzieć na oczy. Stąd te dylematy. Nadal uważam, że ojciec ma prawo uczestniczyć we mszy. Jeśli nie partycypował w kosztach przyjęcia komunijnego, nie zapraszałabym go do domu.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 09:37   #237
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ale ojciec ma kur...a swoja rodzine więc niech sie zajmie swoja rodzina a nie moja.
Sweeeeeeeeeeeet.
Twój syn jest rodziną Twojego byłego męża. Wręcz najbliższą rodziną.
Pan X i Twój syn nie są rodziną. Pan X jest jest tylko facetem matki tego chłopca. Sorry, ale na tym etapie - to żadna rodzina.

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
Zakladajac, ze w 04.2013 poznala aktualnego faceta i on po 1,5 roku w ogole tego, ze mlodego zobaczyl na oczy uzurpuje sobie prawa ojcowskie, to jakas masakra.
Dokładnie.

To jest clou całej sprawy.

Ja myślałam wczesniej, że to było 1,5 roku "chodzenia" z mamisynkiem, z potem mamisynek jednak się ogarnął i w ten sposób od półtora roku trwa "stały związek" (z zamieszkaniem).

A tu okazuje się, że to po półtora roku znajomości Pan X już jest tatą

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

Cytat:
Ojcem to on jest tylko na akcie urodzenia i nigdzie więcej, alimenty placić musi bo takie jest prawo.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że jest też takie prawo, że ojciec ma (nomen omen) prawo utrzymywac kontakt z dzieckiem?

Być może to będzie dla Ciebie zaskoczenie, ale tak tak - nie da się niestety tylko doić forsy od exa, trzeba mu też pozwolić na udział w życiu dziecka.

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Słuchaj, mówimy co wiemy. Czyli mało. Jakbym miała do wyboru byłego czy obecnego (bo jak rozumiem X sie ciezko obrazi jak zaprosisz ojca) to bym wybrala oczywiscie obecnego.
A ja bym się zastanowiła, czy X to faktycznie jest dojrzały facet, z którym można budować normalne relacje.

Związek jest jeszcze świeżutki, więc to świetny moment na taką refleksję.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Dokładnie. A gdyby jeszcze matka rozstała się z panem X, to dopiero dziecko będzie miało piękne wspomnienia i zdjęcia z komunii - bez ojca, ale za to z ówczesnym chłopakiem mamy.

Edytowane przez cranberry juice
Czas edycji: 2014-12-10 o 09:52
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 09:42   #238
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Paulinka, uważam, że wywlekanie starych wątków i szukanie dziury w całym, nawet jeśli inni tez tak robią, jest co najmniej nie na miejscu. Równie dobrze można by sięgnąć do Twoich starych wątków i znalezć tam równie ciekawe, ciekawe smaczki..
Paulinika jak juz To raz, a dwa nie ja jedyna czytalam jej stare watki i nie ja jedyna wyciagalam cos ze starcyh watkow. Zastanawiam sie co sie mnie uczepilas skoro nie ja jedyna.
A patrzajta sobie w moje stare watki, zwisa mi to i powiewa, powaga
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 09:47   #239
amarranta
Raczkowanie

Bardzo ciekawe rozumowanie.
Nowa partnerka ojca i ojciec to już nie rodzina dla dziecka.
Nowy parter matki i matka to już jest rodzina dla dziecka.
Dla autorki nie potrzebne są rady z forum a raczej nadzór nad rodziną bo dzieciak ma chyba niezły młyn dzieki kochanej mamusi i nowemu kochanemu tatusiowi.
amarranta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 10:01   #240
zenobiaa
Raczkowanie

Kochana Sylwio, powiedz chociaz, ze przemyslisz sobie jeszcze na spokojnie to co ci tutaj dziewczyny napisaly. mozna ci pozazdroscic; dostalas tutaj tak wiele madrych rad i tak wiele osob trzezwym okiem spojrzalo na ta sytuacje. nikt tutaj nie chce ci robic na zlosc. kazdy kieruje sie dobrem TWOJEGO SYNA i dla ciebie jego dobro, rowniez powinno byc najwazniejsze bo to jego dzien a nie twoj czy twojego faceta. nie chcialabys, aby mial swiadomosc, ze jest zarowno dla swojego biologicznego ojca i nowego opiekuna bardzo wazny bo obydwaj pojawili sie na jego komunii?

gdyby twoj facet byl takim cudownym tata dla twojego syna, to pierwsze co powinien wziac pod uwage to czy wlasnie twoj syn chce obecnosci ojca i jezeli chce to zaakceptowac to i zachowac sie jak dojrzaly mezczyzna, a nie strzelac fochy jak gowniarz.
i w tej sytuacji wcale sie nie dziwie, ze syn nie chce aby ojciec przyjechal skoro konsekwencja tego ma byc to, ze X sie nie pojawi.

dalej nie moge sie otrzasnac i zrozumiec jak w ogole moglas wciagnac dziecko w takie gierki typu "jak tatus przyjedzie to X sie fochnie i nie przyjdzie"

moze tak jak ktos powiedzial, porozmawiaj z jakims madrym psychologiem, spojrz na sprawe inaczej bo naprawde zachowujesz sie nie w porzadku.

Edytowane przez zenobiaa
Czas edycji: 2014-12-10 o 10:04
zenobiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości