Wizażanki we Francji ? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-09, 19:13   #211
olcia 810
Wtajemniczenie

Dot.: Wizażanki we Francji ?

Dziewczyny, jade na wycieczke do Paryża w marcu
Możecie mi powiedzieć co warto przywieźc z tego kraju?
Chodzi mi o jakies pamiątki
Chciałabym też kupić jakieś Słodycze.
W jakich cenach ciuchy?
Dziekuje za odpowiedzi
Stary 2008-02-09, 21:01   #212
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez olcia 810 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jade na wycieczke do Paryża w marcu
Możecie mi powiedzieć co warto przywieźc z tego kraju?
Chodzi mi o jakies pamiątki
Chciałabym też kupić jakieś Słodycze.
W jakich cenach ciuchy?
Dziekuje za odpowiedzi

oj jeśli chodzi o ciuchy to szkoda że w marcu bo jeszcze są ostatki soldów i naprawdę tutaj przecena znaczy zupełnie co innego niż u nas!!! kupiłam np buty skórzane Baty za 13 euro. jednakże może lepiej niech wizażanki które dłużej przebywają we Francji się wypowiedzą, generalnie wydaje mi się że ceny raczej niewiele się różnią niż u nas ale mogę się mylić. faktem jest jednak że 5 lat temu przywiozłam sobie z francji buty za które chyba dałam 20 euro i trzymają się w jednym kawałku do dzisiaj podczas gdy cokolwiek co kupię w polsce to jednosezonówki i łatwo się niszczą co do pamiątek to w paryżu chyba nie będziesz miała problemu z wyborem tam jest tyle sklepó z rożniastymi pamiątkami że aż głowa boli... a co do słodyczy to ja uwielbiam ciasteczka jakie tu mają nawet takie zwykłe z supermarketu zawsze zwożę tony opakowań
drei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 08:59   #213
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Chcemy z TZ na przelomie lata/jesieni wybrac sie (samochodem) na tydzien do Francji, jakie ciekawe miejsca możecie nam polecic ?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 20:45   #214
joaa12
Rozeznanie

Witam dziewczyny z Francji. Mam do was pytanie i prośbę zarazem. Czy któraś z Was orientuje się czy są jakieś internetowe apteki z Francji, które wysyłaja towar do Polski ?
Bardzo prosiłabym o linki do takich aptek bo ja ni w ząb nie umiem po francusku.
Potrzebuję maść, która w Polsce jest niedostępna a na allegro boje sie kupować takich rzeczy.
Dziękuje.
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 12:36   #215
Ami
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drei Pokaż wiadomość
z erasmusa? bo ja od dwoch tygodni, no prawie juz 3 siedze w clermont ferrand a wiec blisko
jak tam u Ciebie w st etienne zycie studenckie? bo u nas srednio sie rozkręca

Ale mam tempo odpisywania. Przepraszam, ale to dlatego, że nie dostaję powiadomień o postach w tym wątku. Dziwne.

Z Erazmusa, z Erazmusa. U mnie życie studenckie też wcale nie kwitnie. Mimo że mieszkam w akademiku. Odkąd przyjechałam, 2 razy byłam na imprezie. Ale trochę pozwiedziałam: Lyon, Annecy, Chambery.
Jak Ci się podoba Clermont Ferrand? Bo ST-Etienne jest bardzo zapyziałe.
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 07:21   #216
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez Ami Pokaż wiadomość

Z Erazmusa, z Erazmusa. U mnie życie studenckie też wcale nie kwitnie. Mimo że mieszkam w akademiku. Odkąd przyjechałam, 2 razy byłam na imprezie. Ale trochę pozwiedziałam: Lyon, Annecy, Chambery.
Jak Ci się podoba Clermont Ferrand? Bo ST-Etienne jest bardzo zapyziałe.
no bo faktem jest ze francuzi zbyt przyjazni srodowisku nie są i z nimi nie da sie z integrowac... nie wiem jakie masz odczucia na ten temat.
jedynie na erazmusow mozna liczyc. choc z tym tez roznie bywa. szczerze mowiac inaczej to sobie wyobrazalam. tez duzo sie u mnie nie dzieje, choc tutaj jest duzo polakow wiec glownie trzymamy sie razem (ale znów językowo to nie za dobrze ).
to duzo zwiedzilas!!! wow jestem pod wrazeniem pociągiem pojechalas?
fakt ze swoj Wroclaw zamieniłam na małą mieścinę, ale Clermont nie jest takie złe. nawet mi się tu podoba. w porywach
Stary 2008-03-05, 07:54   #217
Ami
Zakorzenienie

Cytat:
no bo faktem jest ze francuzi zbyt przyjazni srodowisku nie są i z nimi nie da sie z integrowac... nie wiem jakie masz odczucia na ten temat.
jedynie na erazmusow mozna liczyc. choc z tym tez roznie bywa. szczerze mowiac inaczej to sobie wyobrazalam. tez duzo sie u mnie nie dzieje, choc tutaj jest duzo polakow wiec glownie trzymamy sie razem (ale znów językowo to nie za dobrze ).
to duzo zwiedzilas!!! wow jestem pod wrazeniem pociągiem pojechalas?
fakt ze swoj Wroclaw zamieniłam na małą mieścinę, ale Clermont nie jest takie złe. nawet mi się tu podoba. w porywach
No nie są. Traktują nas raczej jako atrakcję turystyczną. "Ah, en Pologne vous mangez si tard?. Nous mangeons a midi.", etc. A Erazmusi też różnie. Niestety z Polaków jest tu tylko moja koleżanka. A wiadomo, jak się spędza z kimś cały czas, zaczyna się działać sobie na nerwy. Jak gdzieś wychodzimy, to z Niemcami (jest ich więcej), ale oni wolą się trzymać w swoim towarzystwie. No, przynajmniej mam czas na magisterkę.
No trochę zwiedziłam, ale dla mnie za mało. Chciałam zwiedzić duużo więcej, ale moja koleżanka nie chce, a samej głupio. Tak, pociągiem jeździmy. Są w lepszym stanie niż w Polsce, i ceny znosne. Gorzej, że z StEtienne nic nie jedzie dalej, trzeba zawsze wrócić się do Lyonu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-05, 15:10   #218
_Novotna_
Wtajemniczenie

.

Edytowane przez _Novotna_
Czas edycji: 2014-07-17 o 14:44
_Novotna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 17:34   #219
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
No nie są. Traktują nas raczej jako atrakcję turystyczną. "Ah, en Pologne vous mangez si tard?. Nous mangeons a midi.", etc. A Erazmusi też różnie. Niestety z Polaków jest tu tylko moja koleżanka. A wiadomo, jak się spędza z kimś cały czas, zaczyna się działać sobie na nerwy. Jak gdzieś wychodzimy, to z Niemcami (jest ich więcej), ale oni wolą się trzymać w swoim towarzystwie. No, przynajmniej mam czas na magisterkę.
No trochę zwiedziłam, ale dla mnie za mało. Chciałam zwiedzić duużo więcej, ale moja koleżanka nie chce, a samej głupio. Tak, pociągiem jeździmy. Są w lepszym stanie niż w Polsce, i ceny znosne. Gorzej, że z StEtienne nic nie jedzie dalej, trzeba zawsze wrócić się do Lyonu.
to i tak lepiej niz tu bo tu to nas traktuja jak powietrze:P nikt nie pokusi sie o jakakolwiek rozmowe.
generalnie to i tak jestesmy dla nich rosjanami... w sekretariacie, w sklepie juz 3 razy uslyszalam ruskie slowa na wiesc ze jestem z polski.
u nas duzo jest polakow, czechow i slowakow. troche tez niemcow, anglikow i amerykanow. i mimo tej "obfitosci" i tak duzo bardziej kwitnaco wyobrazalam sobie moje zycie tutaj i integracje. masz racje ze nawet erazmusi nie zawsze sa chetni do integracji, jak juz sie ustala jakies male grona to pozostaja one zamkniete (szczegolnie jesli chodzi o studentow ktorzy siedza tu juz drugi semestr).
z tego co wiem bilety kolejowe są dosc drogie dlatego jeszcze nie pojechalam nigdzie, bo finansowo musze sie bardzo kontrolowac ale marze o tym zeby sie gdzies udac, a najbardziej to do grenoble bo to juz b. blisko alp.
a gdzie planujesz sie jeszcze wybrac?
a jak u was warunki w akademikach?
buzka
Stary 2008-03-05, 17:38   #220
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez _Novotna_ Pokaż wiadomość
Tak sobie czytam i musze powiedziec, kiedys mialam chlopaka z Saint Etienne, bylam tam dwa razy w tym miescie, nie bardzo mi sie podobalo, wydaje mi sie ze ta ichniejsza mlodziez to takie rakai, chlopcy w dresach i na to skarpetki, i dziewczyny jakies takie wulgarne; no i wszyscy ciagle z blantami, to tylko taka moja opinia na temat tego miasta, ale jak mowie wrazenie glownie na podstawie mojego exa i jego znajomych
Annecy znam dosc dobrze to moje ukochane francuskie miasteczko; teraz jestem na sezonie zimowym w val d'isere, bardzo mi sie tu podoba, no i mam fajna prace
Pozdrawiam wszystkie emigrantki francuzki
w ogole dla mnie francuzi (przynajmniej clermontois) to dziwny naród... taki niesympatyczny w mojej opinii, mimo ze pozory stwarzają - w sklepach, na uniwersytecie w administracji nie spotkalam ani jednej osoby ktora bylaby niemiła... ale ludzie tak o na co dzień, jakoś juz zupelnie inaczej sie zachowują.
w val d'isere to chyba teraz snieg musicie miec
a co to za fajna praca jesli mozna wscibsko i niekulturalnie zapytac?
Stary 2008-03-05, 18:26   #221
Ami
Zakorzenienie

Novotna, zgadzam się z tobą w pełni. Aż roi się tu od dresów. Knajpy przypominają speluny. O wyjściu gdzieś wieczorem bez większej ekipy nie ma mowy. Ale nawet wtedy często czujesz się jak na targu żywym towarem. :/ Dlatego umilam sobie czas zwiedzaniem regionu i zajęciami sportowymi

Drei, warunki w akademiku jak dla mnie OK. Polskie akademiki chyba się dotego nie umywają. Płacę (po odliczeniu CAFu) 119 euro za miesiąc. Pokój 9 m kw. z malutką łazienką (prysznic, wc, umywalka i póleczki), lodówką i mikrofalą. Bardzo czysty, tylko trochę ponury - czarno, szaro, biały. Niestety korytarze i kuchnia już gorzej. Ale można przeżyć.
A co planuję zwiedzić, na pewno Grenoble, lepiej Chambery, znów Lyon . I okolice np. Perouges, Vienne. Myślałam o Clermont-Ferrand ale nie wiem czy warto. Zobaczymy na co starczy czasu i energii.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-05, 22:53   #222
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Drei, warunki w akademiku jak dla mnie OK. Polskie akademiki chyba się dotego nie umywają. Płacę (po odliczeniu CAFu) 119 euro za miesiąc. Pokój 9 m kw. z malutką łazienką (prysznic, wc, umywalka i póleczki), lodówką i mikrofalą. Bardzo czysty, tylko trochę ponury - czarno, szaro, biały. Niestety korytarze i kuchnia już gorzej. Ale można przeżyć.
A co planuję zwiedzić, na pewno Grenoble, lepiej Chambery, znów Lyon . I okolice np. Perouges, Vienne. Myślałam o Clermont-Ferrand ale nie wiem czy warto. Zobaczymy na co starczy czasu i energii.
no to powiem Ci ze masz szczescie... bo do tego co tu oferują w ramach "residence universitaire" to masakra... po odliczeniu CAF 50 euro. pokoje to male, zapyziale klitki, tylko z umywalką, lazienka i kibelki (w niefajnym stanie) są na korytarzu... oraz kitchenette w ktorej taknaprawde nic nie mozna zrobic. zero lodówki. o internecie pomarzyc mozna... domyslam sie ze Ty internet masz?
dlatego tez ja tam nie mieszkam. brak mi troche zycia w akademiku ale od poczatku wiedzialam ze nie wytrzymalabym w takich warunkach, bo w polsce przy tym mamy luksus.
co do clermont ferrand jako takiego, to zalezy na czym Ci zalezy, czego sie spodziewasz ja lubie to miasto. jest bardzo ładna katedra z kamienia wulkanicznego, moze nie ma az tak wielu zabytkow, ale miasto bardzo przyjemne. i ładne parki. no i slynne tramwaje na oponach michellin... nawet są glownymi bohaterami pocztówek
Stary 2008-03-06, 14:58   #223
Ami
Zakorzenienie

Fakt, z tymi akademikami bywa różnie. Moja znajoma w Chambery ma większy pokój, ładniejszy akademik, ale nie mają mikrofali w pokojach, a łazienka jest mniej schludna. I net musiała sama zakładać. Z dopłatą z CAFu płaci podobnie jak ja, ale bez dopłaty pokój kosztował ponad 300 euro. Ale miała szczęście, bo na początku chciała mieć pokój w tańszym akademiku, tylko nie było miejsc. A tam warunki dużo gorsze.
Do pokojów prywatnych CAF też dopłaca, prawda?
Mam net, ale po długich przejściach - długo czekałam na kody. No i niestety przepustowość jest słaba i czasem prędkość jest masakryczna. Poza tym poblokowali Skypa, GG, itp. Z komunikatorów działa tylko MSN (marnie) i Yahoo (trochę lepiej). No ale ważne że jest i to za darmo.

Tramwaje na oponach? A to nie trolejbusy? To muszę je koniecznie zobaczyć!
Stary 2008-03-07, 08:31   #224
Ann_ka
Raczkowanie

Hej! A ja mam trochę inne pytanie do dziewczyn mieszkających we Francji. Czy potraficie podać jakieś ciekawostki na temat francuskiego systemu oświaty (obojętnie na jakim poziomie szkolnictwa)?? Coś, co np. u nas jest nie do pomyślenia, a tam to standard? Potrzebuję właśnie takich ciekawostek do prezentacji, by była ciekawsza (im więcej tym lepiej ) a nigdy nie byłam we Francji, ani nie znam nikogo, kto mógłby mi pomóc
Ann_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-07, 11:31   #225
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Fakt, z tymi akademikami bywa różnie. Moja znajoma w Chambery ma większy pokój, ładniejszy akademik, ale nie mają mikrofali w pokojach, a łazienka jest mniej schludna. I net musiała sama zakładać. Z dopłatą z CAFu płaci podobnie jak ja, ale bez dopłaty pokój kosztował ponad 300 euro. Ale miała szczęście, bo na początku chciała mieć pokój w tańszym akademiku, tylko nie było miejsc. A tam warunki dużo gorsze.
Do pokojów prywatnych CAF też dopłaca, prawda?
Mam net, ale po długich przejściach - długo czekałam na kody. No i niestety przepustowość jest słaba i czasem prędkość jest masakryczna. Poza tym poblokowali Skypa, GG, itp. Z komunikatorów działa tylko MSN (marnie) i Yahoo (trochę lepiej). No ale ważne że jest i to za darmo.

Tramwaje na oponach? A to nie trolejbusy? To muszę je koniecznie zobaczyć!
no tutaj warunki naprawdę są masakryczne. nie przesadzam. i dlatego wlasnie nie mieszkam w akademiku bo czytalam juz o tym duzo wczesniej na necie i sie przerazilam. no i wszystko sie potwierdzilo.
ja niestety mieszkając w mieszkaniu prywatnym nie dostaje CAFu ale trudno, wole oszczedzac na jedzeniu niż się gnieździć 'tam'... nawet ubikacje meskie i damskie, juz pomijając fakt ze są ohydne do granic mozliwosci, są razem, tak więc widok murzyna lub araba nad pisuarem to normalka, bo one sie jeszcze znajduja przy samym wejsciu do toalety...
a czemu tak poblokowali komunikatory??? przeciez wiadomo ze to wlasnie z nich najbardziej sie korzysta...
no, tu ciagle sie slyszy o tych tramwajach, tacy sa z nich dumni, mimo ze tylko jedna linia jest wybudowana :P nawet mają swoją strone http://www.letram-clermontferrand.com/
ale najlepsze są pocztówki z tramwajem i napisem "premier tram electrique de clermont ferrand", juz kilka wyslalam do Polski :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-07, 11:44   #226
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez Ann_ka Pokaż wiadomość
Hej! A ja mam trochę inne pytanie do dziewczyn mieszkających we Francji. Czy potraficie podać jakieś ciekawostki na temat francuskiego systemu oświaty (obojętnie na jakim poziomie szkolnictwa)?? Coś, co np. u nas jest nie do pomyślenia, a tam to standard? Potrzebuję właśnie takich ciekawostek do prezentacji, by była ciekawsza (im więcej tym lepiej ) a nigdy nie byłam we Francji, ani nie znam nikogo, kto mógłby mi pomóc
ojoj... nie wiem czy to będzie przydatne co napisze bo to taka codzienna obserwacja, nic konkretnego.
zajęcia wydają mi się bardziej że tak to określę "mechaniczne" niż u nas. coś na kształt wykładów - prowadzący żyją w obrębie swojego biurka, czytają z notatek zamiast opowiadać... to czytanie niby jednocześnie jest dyktowaniem, ale ponieważ jednak jest czytaniem a nie dyktowaniem (bez powtarzania) nawet sami francuzi mają problemy z nadążaniem i zapisywaniem! trochę jest to dla mnie niezrozumiałe... bo z takich zajęć, przynajmniej ja, nic nie wynoszę. brak mi dialogu, tego, aby coś się działo... a tak, podczas zajęć skupiam się na tym aby jak najwiecej zanotować, wcale nie słuchając ani nie zastanawiając się nad sensem, a potem te notatki i tak bywają niekompletne i wszystko mija się z celem...
do tego, studenci mają prawo strajkować i strajkują dużo... jak przyjechalam to semestr rozpoczął się z opóźnieniem z powodu strajku. a ponoć w poprzednim semestrze dość długo nie było zajęć z tego samego powodu!!! ale życie, nie?
Stary 2008-03-07, 13:07   #227
pola_m
Wtajemniczenie

Ann_ka z moich obserwacji:

- nauczanie jest obowiązkowe i bezpłatne od 3 roku zycia

-na obiad maja jakieś 1,5 h przerwy-jedzą na stołówce albo wracaja do domu

- lekcje trwaja 55 min

- gimnazjum (college) "trwa" cztery lata- to wygląda w ten sposob: podstawówka- pierwsza, druga, trzecia, czwarta, piata; gimnazjum- szósta, piata, czwarta, trzecia; liceum- druga, pierwsza, terminale(końcowa)

- geografia i historia to jeden przedmiot

-ciekawy przedmiot to technologia- gdzie robią naprawdę ciekawe rzeczy- rozkręcają hulajnogi czy rowery, piszą programy, projektują, konstruują...

- nie maja szatni w szkołach- przynajmniej nie przyuważyłam
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-07, 14:19   #228
Ann_ka
Raczkowanie

drei, pola_m bardzo Wam dziękuję! Jak napisałam już wcześniej im więcej tym lepiej, bo zawsze przyjemniej się słucha ciekawostek "z życia wziętych" niż suchych faktów z książek czy internetu Postaram się też przejrzeć Wasz wątek- może jeszcze sama coś znajdę.

Gdyby ktoś jeszcze chciał mi pomóc, to będę bardzo wdzięczna!
Ann_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-07, 15:04   #229
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

-na obiad maja jakieś 1,5 h przerwy-jedzą na stołówce albo wracaja do domu
oj tak! na uniwerku nigdy nie ma zajęć między 12.15 a 13.15. wtedy jest przerwa na obiad wszyscy chyba mają tego typu przerwe bo nawet moi wspołlokatorzy którzy pracują, wracają do domu mniej więcej w tym czasie i jedzą. ulice mniej wiecej w tych godzinach stają się bardziej gwarne, ludzie siedzą w kawiarenkach, albo łażą wcinając bagietki
no a stołówka studencka jest otwarta tylko w tych godzinach, potem juz nie wydają obiadów :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-07, 15:49   #230
Ami
Zakorzenienie

A u mnie na uniwerku nie ma przerwy na jedzenie. Chyba że akurat tak się plan ułożył, że w tym czasie nie ma zajęć. Zresztą u mnie w ogóle nie ma przerw. Zajęcia trwają 1,5 h lub 2 h i nie jest przewidziana przerwa między nimi. Tzn. że albo spóźniasz się na kolejne zajęcia albo z tych wcześniejszych wychodzisz wcześniej.
Ale mają jeden super patent, tzw. systeme bloque. Jeśli pracujesz, możesz nie chodzić na zajęcia. Wtedy zdajesz tylko egzamin końcowy. Fajna opcja.

Co do wykładowców to fakt, rzadko którzy opowiadają. Większość czyta bądź dyktuje. Nawet najbanalniejsze kwestie. A najlepsze jest to, że nawet zajęcia z angielskiego są po francusku!!! Zdania angielskie z punktu widzenia gramatyki analizują po francusku. Reguły dyktują po francusku. A kurs angielskiego polega na czytaniu książki po angielsku, omawianiu jej po angielsku i francusku i tłumaczeniu na francuski... Aaaa

I jeszcze jedno: szatnie od wf nie są zamykane, więc ubrania (nawet buty) zabierasz ze sobą na salę gimnastyczną.
Fakt, na uczelni w ogóle nie ma szatni!
Stary 2008-03-07, 19:26   #231
eweska
Moderatoreska

Cytat:
oj tak! na uniwerku nigdy nie ma zajęć między 12.15 a 13.15. wtedy jest przerwa na obiad wszyscy chyba mają tego typu przerwe bo nawet moi wspołlokatorzy którzy pracują, wracają do domu mniej więcej w tym czasie i jedzą. ulice mniej wiecej w tych godzinach stają się bardziej gwarne, ludzie siedzą w kawiarenkach, albo łażą wcinając bagietki
no a stołówka studencka jest otwarta tylko w tych godzinach, potem juz nie wydają obiadów :/
Moj Tz pracuje we Francji i tez maja przerwy na obiad od 12 do 13.30, tz nie raz mowil ze sklepy sa pozamykane ale za to restauracje tetnia wtedy zyciem
Ach z mila checia bym jeszcze raz tam pojechala
eweska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-07, 20:55   #232
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Novotna_ Pokaż wiadomość
Tak sobie czytam i musze powiedziec, kiedys mialam chlopaka z Saint Etienne, bylam tam dwa razy w tym miescie, nie bardzo mi sie podobalo, wydaje mi sie ze ta ichniejsza mlodziez to takie rakai, chlopcy w dresach i na to skarpetki, i dziewczyny jakies takie wulgarne; no i wszyscy ciagle z blantami, to tylko taka moja opinia na temat tego miasta, ale jak mowie wrazenie glownie na podstawie mojego exa i jego znajomych
Annecy znam dosc dobrze to moje ukochane francuskie miasteczko; teraz jestem na sezonie zimowym w val d'isere, bardzo mi sie tu podoba, no i mam fajna prace
Pozdrawiam wszystkie emigrantki francuzki
Jak ja bylam w Saint Etienne też hitem były białe skarpetki zakladane na spodnie (na dresy albo dżinsy).
Samo miasto bardzo przeciętne.
Co do ludzi to różni, jedni bardziej rozrywkowi inni mniej.
Ja akurat trafiłam na francuzkę, u ktorej mieszkałam (byłam na wymianie), która nigdzie praktycznie nie wychodziła, kiedy inne osoby imprezowaly ze "swoimi" francuzami, ja siedzialam z nią w domu Po czasie już mnie to wkurzylo, bo nie po to tam jechałam, żeby siedzieć w domu i powiedzialam o tym "mojej" francuzce.
Zaczęła się tłumaczyć, że oni się boją jeździć jak jest snieg i takie tam. Hmm to tak z moich wspomnien odnośnie wizyty w Saint Etienne
olilina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 18:15   #233
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
Ja akurat trafiłam na francuzkę, u ktorej mieszkałam (byłam na wymianie), która nigdzie praktycznie nie wychodziła, kiedy inne osoby imprezowaly ze "swoimi" francuzami, ja siedzialam z nią w domu Po czasie już mnie to wkurzylo, bo nie po to tam jechałam, żeby siedzieć w domu i powiedzialam o tym "mojej" francuzce.
no prosze, u mnie jest zupelnie odwrotnie. mieszkam z dwoma francuzami (znaczy się on i ona). wyjezdzajac, naprawde bylam nastawiona towarzysko, na poznawanie ludzi itd. z tym ze zycie towazyskie moich wspollokatorów ma sie jak najbardziej w porządku, ale szczerze mowiąc ja nie mam ochoty przebywac z nimi i ich znajomymi bo po prostu nie jest miło. oni zajmują się sobą i gadają o swoich sprawach mnie często ignorując i po prostu da się wyczuc, ze moja obecnosc jest im zbędna, jesli nie wręcz przeszkadza im. nigdy nigdzie nie mialam takiego dziwnego poczucia! francuzi są dla mnie bynajmniej dziwni.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-11, 15:45   #234
joaa12
Rozeznanie

Dziewzcyny z Francji orientujecie się ile kosztuje maść Biafine w aptece i ile wynosza koszty przesyłki ?Jjakby był ktoś taki dobry i mi to napisał ?
Nie wiem czy znajde kogoś kto pomógłby mi w zdobyciu tej maści. Narazie szukam na internecie. pozdrawiam. Dziekuje za odpowiedz
Stary 2008-03-12, 22:42   #235
_Novotna_
Wtajemniczenie

.

Edytowane przez _Novotna_
Czas edycji: 2014-07-17 o 14:46
_Novotna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-12, 23:09   #236
drei
Rozeznanie

GG do drei

biedna
trudno mi sie wypowiadac na temat francuskiej sluzby zdrowia bo nie jestem tu na stale i mam nadzieje ze nie bede musiala korzystac.
bylam z kolezanką ktoregos dnia na lodowisku i ona upadla i zwichnela rękę. w uczelnianej przychodni przyjeto ją z miejsca, bez problemu, dostala skierowanie na przeswietlenie, ktore odbylo sie nieopodal, tez z miejsca... odnioslysmy wrazenie, ze wszystko bardzo dobrze funkcjonowalo, bo ta sama kolezanka jakis czas temu, w polsce, jak dostala grypy zołądkowej, to byla odsylana z miejsca na miejsce zanim sie ktos nią zajął i mogła sobie zieleniec do woli...
ale tak jak mowie, ja nie znam francuskiej sluzby zdrowia od podszewki.
natomiast jesli chodzi o antybiotyki to wydaje mi sie ze jest to dosc powszechny problem. mi akurat w polsce od dziecka ciagle przepisywano antybiotyki. non stop na kazde przeziebienie nawet tu do francji wzielam ze soba na wszelki wypadek opakowanie antybiotyków ktore dostalam przed swietami na przeziebienie i ktorego nie wzielam...
ale zdaje sie ze we francji prowadzili niedawno jakąś kampanie "antibiotiques c'est pas automatique" czy cos takiego?
mysle, ze wazne aby swiadomosc ludzi na ten temat wzrosla bo niedawno czytalam zastraszający artykul o tym, ze za niedlugo, jesli tak bedziemy ciagle brac antybiotyki bez powodu, znow staniemy sie zupelnie bezsilni na choroby, które nauczylismy sie kontrolowac, a ktore kiedys dziesiatkowały ludzi...
Stary 2008-03-13, 08:30   #237
pola_m
Wtajemniczenie

Ja staram się nie zachorować... Nie lubię chodzić do lekarza ani w Polsce ani we Francji, dlatego z Polski przywiozłam masę rutinoscorbinu i gdy tylko czuje że coś się zaczyna, zapodaję sobie uderzeniową dawkę witaminy c w postaci kilku wyciśniętych cytryn z miodkiem, masa czochu i aspirynka

A z tymi butami to przegięcie

Z antybiotykami zresztą też... a furagin tez wzięłam z Polski na wszelki... mam nadzieje że nie będzie potrzebny

trzymaj się Novotna i nie dawaj lekarzom i żyj zdrowo
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 15:14   #238
Ami
Zakorzenienie

Novotna A jak się czujesz? lepiej?
Przepisywanie antybiotyku na każdą dolegliwość to już niestety plaga również w Polsce. Jakby sami lekarze zapominali, że antybiotyk zwalcza bakterie, nie wirusy. I że zbyt częste branie prowadzi do tego, że przestają działać. :/
Stary 2008-03-13, 16:02   #239
_Novotna_
Wtajemniczenie

Czesc dziewczyny, zadzwonila do mnie dzisiaj rano mama i strasznie nakrzyczala, nazwala lekarke *konowalem* i poprosila zebym poszla jeszcze raz do innego.
wybralam sie do innej przychodni, troche sie naczekalam poniewaz akurat bylo poludnie i pan doktor poszedl na obiad... Ale przyjal mnie dokladnie osluchal zajrzal do ucha nosa gardla no i oczywiscie przepisal antybiotyk i lek przeciwzapalny na bazie kortyzonu, najbardziej bolalo pmnie gardlo uszy i szyja, takze wzielam moje leki w poludnie i po przespaniu calego dnia obudzilam sie, przelknelam sline i o dziwo nie bolalo mnie, czyli jednak zaczyna dzialac. Mama miala racje, zadzwonila do znajomej lekarki.
Wogole to mnie nastraszyla, opowiadajac historie o mlodej dziewczynie ktora jak my pojechala do pracy, tyle ze do anglii zachorowala, nie wyleczyla grypy, po miesiacu wyladowala w szpitalu z zapaleniem pluc i bylo juz za pozno i do polski wrocila w cynkowej trumnie.
Ta historia na mnie podzialala i wzielam sie w garsc.
A jesli chodzi o zbyt czeste branie antybiotykow, jestem chora raz na rok tak wiec mysle ze nic mi sie nie stanie jak wezme, nie jestem juz w szkole kiedy moge isc na zwolnienie i popijac syrop z cebulki, niestety tutaj jest praca i kazdy dzien zwolnienia to iles tam mniej z wyplaty takze nie mam czasu na chorowanie
ale czuje sie lepiej, mysle ze pojutrze wroce do pracy. biedny chlopak ktory ze mna pracuje, jestesmy tylko we dwojke, on powinien juz dzisiaj wziac swoje wolne, a niby mial wziac jutro, ale niestety bedzie musial poczekac jeden dzien dluzej.
Stary 2008-03-13, 18:33   #240
joaa12
Rozeznanie

Chyba moje posty są niewidoczne. Szkoda.że nikt mi nie chce pomoc.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości