![]() |
#211 | |
Konto usunięte
|
Dot.: ile pieniędzy wypada dać koleżance na ślub?
Cytat:
Nie mówię, że nie ma takich przypadków wcale, ale generalizowanie też nie jest fajne. To tak jakby poczytać trolla z intymnego opisującego ciągle lekarzy, którzy nastolatkom rozkazują się całkowicie rozbierać. Pewnie znajdą się i tacy, ale nie powinno się twierdzić, ze taka jest większość lekarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
Nie mówię, że nie ma takich przypadków wcale, ale generalizowanie też nie jest fajne. To tak jakby poczytać trolla z intymnego opisującego ciągle lekarzy, którzy nastolatkom rozkazują się całkowicie rozbierać. Pewnie znajdą się i tacy, ale nie powinno się twierdzić, ze taka jest większość lekarzy.[/QUOTE] Owszem, była na tym wątku laseczka z takim podejściem - desire87 ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=101
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2016-02-12 o 18:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 Czas edycji: 2016-02-13 o 11:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
żona bez ogona
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;55621106]Ja ma na myśli prawdziwe peemy, które latami siedzą na wątkach ślubnych jak my
![]() Aaaa no ba! Co złego to nie my ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#217 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
BAN stały
|
Ja jestem ciekawa czy osoby krytykujace "wypada minimum" rzeczywiście sa twarde i nie ustepuja daja prezent z niskiej polki czy tak gadaja na pokaz a do koperty szykuja kilka stowek z górki?
Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To "minimum" jest o tyle krzywdzące że z jednej strony osoby które mają dołek finansowy naczytają się opinii, i nie przyjmą zaproszenia zeby nie wyjść na skąpiradła, a z drugiej strony PM naczyta się w internetach ile goście minimum dają i jak mają budżet ma na styk - mogą mieć problem.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
żona bez ogona
|
Ja byłam na weselu jak kończyłam liceum, a mój facet studiował, nie mieliśmy oszczędności i daliśmy prezent za lekko ponad 200 zł. Gdybym teraz była w takiej sytuacji to bym po po prostu na wesele nie poszła. Za dużo się właśnie naczytałam jakie to młodzi mają wymagania finansowe, że goście muszą zapłacić
![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
![]() Ja bym już nie przyjęła. Jeszcze jakbym na zaproszeniu przeczytała wierszyk o tym, że mam dać radować się ich śwince ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Rozeznanie
|
No właśnie.. tutaj pojawia się wyjaśnienie (jedno z wielu, bo nie mówię, że to tylko i wyłącznie ta kwestia!), dlaczego część PM ma problem, że spora część zaproszonych nie potwierdza przybycia. Osobiście, zrezygnowałam z dwóch wesel. Jednego z nich nie żałuję, bo byliśmy zaproszeni na wesele 280-osobowe, a mój TŻ ostatni raz widział swoją kuzynkę jak byli w przedszkolu. Ale w przypadku drugiej pary chętnie byśmy poszli. Niestety, wtedy tylko ja miałam pracę i ogólnie nie było kolorowo z finansami. Dodatkowo wesele było na drugim końcu Polski, więc do ogólnych kosztów musielibyśmy dorzucić jeszcze podróż. Naczytałam się wtedy w sieci opinii, jakie to minimum trzeba włożyć do koperty. Więc wyjaśniliśmy znajomym, że nie damy rady. Spotkaliśmy się kilka tygodni później, już w naszym mieście, dostali od nas niewielki prezent za około 100 PLN. Ale teraz trochę starsza i mniej wrażliwa na cudze opinie stwierdzam, że źle zrobiliśmy. Nie byliśmy z naszymi dobrymi znajomymi w dniu ich ślubu przez kasę i przez to, że naczytaliśmy się, że jak nie zwrócimy im chociaż za nasze talerzyki to powinniśmy się wstydzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Że tak prowokacyjnie zapytam: czy myslicie, że obok roszczeniowych młodych zdarzają się też skąpi goście? ![]() ![]() Czy jednak, jak ktoś nie ma problemów finansowych i nie musi sobie odmawiać obiadu, żeby odłożyć na wesele - to wypada dać więcej niż 200 zł? Wypowiedzcie się. Bo ja na przyład myślę, że w zależności od sytuacji materialnej gościa jakieś "wypada" istnieje. Dla jednego gościa "wypada" to będzie kartka z życzeniami i kupon totolotka, dla innego 100 zł, dla innego 500. Ale osobiście czułabym się jak dziad, jakbym nie miała problemów finansowych, a do koperty włożyła 200 zł, bo przecież nie będę młodym finansować wesela ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Rozeznanie
|
Nie mylmy dwóch sytuacji - skąpstwa i braku pieniędzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]() Wszystko zależy od sytuacji materialnej, gdybym w chwili dostania zaproszenia miała dobrą sytuację, dobrze znała parę młodych to wiadomo, że nie dałabym 200 tylko 500, żeby faktycznie im się zwróciło to miejsce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
BAN stały
|
skapstwo to tez pojecie wzgledne. Bo jeden sie oburzy na 500 zl a drugi na 200.
Nie uwazam ze zarobek ma byc adekwatny do gestu bo musimy spojrzec na obecne realia i kregu jakim sie obracamy.Czy milioner wsrod przecietntch rodzin ma moze dac 5 tys czy 10 lub mieszkanie tylko dlatego ze ma kilka zer? Uwazam ze 200-300 zl to rozsadna kwota. Na urodziny dajemy stowe czy butelke trunku, coś drobnego z bizuteri, to wesele nie moze byc niewiadomo jaka finansowa przepascia. Dla przykladu na obie 18-stki dalam po 50 zl Z kolei jesli wreczamy prezent to para mloda nie spieniezy mikrofalowki na oplate kucharki?a prezent jest odhaczony Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2016-02-15 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Rozeznanie
|
No właśnie.. czy jeśli wujek jest właścicielem kilku fabryk i zarabia krocie to dla niego tym minimum jest 500 PLN, 1000 czy może 2000? Skąpstwo faktycznie jest pojęciem względnym. Jeśli od bardzo zamożnego gościa dostałybyście powiedzmy 1000 PLN (a więc patrząc z punktu widzenia przeciętnego gościa - dużo), to czy zamiast cieszyć się, że to 1000 PLN to nie pojawiłyby się opinie, że mógł dać więcej?
Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-02-15 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Ja w życiu nie pomyślałabym, że wuj milioner powinien czuć się zobowiązany dać więcej niż "przeciętna" ![]() "Bo jeden sie oburzy na 500 zl a drugi na 200" - yyy no nie neguję, że roszczeniowi młodzi się zdarzają. Ale z internetowych dyskusji o prezentach weselnych zawsze wynika, że tylko młodzi są roszczeniowi, a goście zawsze bez skazy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
Tyle na ile mozemy sobie pozwolic.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2016-03-10 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
Pani Kulczyk swoim majętnym znajomy do których przyjdzie na wesele nie da pieniędzy - bo to nie wypada tylko fajny prezent. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2016-02-16 o 18:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Rozeznanie
|
Tak czy inaczej, czy mówimy o gościach mniej zamożnych i o "kwocie minimalnej", czy o tym ile powinny w kopercie/prezencie przynieść Ci zamożniejsi - to wszystko sprowadza się trochę do: gość = równowartośc koperty.. i same wpadamy w tę pułapkę własnie przez to zastanawianie się i kalkulowanie.
Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-02-16 o 06:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
90% ktore znam uznalo (lacznie ze mna) ze kasa z kopert idzie na podroz poslubna
![]() ile bedzie taka podroz ![]() nie jestem roszczeniowa ze chce w kopertach pieniadze...chceeeee muszeeee....nie po to robilam tez wesele :P ale znam realia. koperty byly sa i beda i stanowia 80% prezentow :P (inna kwestia ze w sumie nigdzie nie pojechalismy a wpakowalismy w dom i w przyszlosci patrzac na lodowke bedziemy wzdychac 'o patrz to za weselne' ![]()
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiedziałam że większość z kopert wydaje na podróż, my też chcemy jechać na jakieś wypasione wakacje - jako rekompensata za trudny okres i posuchę wakacyjną w tamtym roku i ostatnie takie podrygi przed dzieckiem ![]() a ile dać?? tyle na ile nas akurat stać. Ja jestem takiego zdania. Dawałam tyle ile miałam, i nie nastawiam się że za swoje koperty zrobię to czy tamto - szczerze mówiąc nawet nie myślę ile tego może być, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zawsze łakoma.
|
Cześć dziewczyny!!
Mam mały dylemat. Dostałam zaproszenie na ślub i wesele, mam być przy okazji świadkową. No i nie wiem ile dać do koperty? Tylko nie piszcie: 'tyle na ile Cię stać', bo taka odpowiedź mi nie pomoże. Ślub jest o 17, później wesele w restauracji z tańcami. Impreza długo trwać nie będzie, bo PM jest w ciąży. Dopytałam się i będzie obiad i dwa ciepłe dania. Nie ma poprawin, idę z partnerem. Ile powinnam dać za nas dwoje?
![]() |
#239 |
BAN stały
|
A nie myslalas o rzeczowym prezencie?
Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Та еще штучка ^^
|
wg mnie 400 zł spokojnie wystarczy.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.