Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-05, 10:09   #211
CptCook
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

No my tez zapłaciliśmy za gaz i za prąd po 20 i 30kilka złotych. Mega spoko . Generalnie mieszkanie jest tanie jak na ta lokalizacje. Ale nie ma sie co przyzwyczajać bo przeprowadzka już niebawem .

Ja bym chciała płytę i piekarnik na prąd , łatwiej sie myje i lepiej piecze .

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 10:12   #212
Terha
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Finansowo też średni interes - co prawda za bilet miesięczny płaciłby 2/3 tego co wydawał na paliwo, ale jeżdżąc samochodem często robi po drodze zakupy więc odpadają dodatkowe wyjazdy do marketu.
Jak tylko 1/3 różnicy to naprawdę się nie opłaca. Ja jak jeździłam do pracy autobusem to wydawałam miesięcznie 50 zł, a auto kosztowałoby mnie do 150 zł miesięcznie, więc to jest różnica.

A co do prawka, to rób koniecznie w ciąży (albo jeszcze przed), bo jak się urodzi dziecko to na pewno nie będziesz miała głowy do robienia prawka.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 10:53   #213
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Jak tylko 1/3 różnicy to naprawdę się nie opłaca. Ja jak jeździłam do pracy autobusem to wydawałam miesięcznie 50 zł, a auto kosztowałoby mnie do 150 zł miesięcznie, więc to jest różnica.

A co do prawka, to rób koniecznie w ciąży (albo jeszcze przed), bo jak się urodzi dziecko to na pewno nie będziesz miała głowy do robienia prawka.
150ale mówisz tylko o paliwie czy o wszystkich kosztach? Bo 150 miesięcznie biorąc pod uwagę paliwo, płyny, ubezpieczenie, koszty części, i spadek wartości to mega tanio

Stary 2015-11-05, 11:54   #214
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość
150ale mówisz tylko o paliwie czy o wszystkich kosztach? Bo 150 miesięcznie biorąc pod uwagę paliwo, płyny, ubezpieczenie, koszty części, i spadek wartości to mega tanio
Raczej paliwo. Może nie wyszłoby aż 150 zł, ale na pewno ponad 100 zł.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 12:17   #215
CptCook
Zakorzenienie

No ale samo paliwo nie jest całkowitym kosztem, chyba ze masz samochód służbowy .

Widzialyscid szał z nowa kolekcja HM? Nie ogarniam tego,.. Chyba ze ludzie to pozniej dużo drożej sprzedają w necie

Stary 2015-11-05, 12:21   #216
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No ale samo paliwo nie jest całkowitym kosztem, chyba ze masz samochód służbowy .

Widzialyscid szał z nowa kolekcja HM? Nie ogarniam tego,.. Chyba ze ludzie to pozniej dużo drożej sprzedają w necie
a niższy koszt transportu nie jest jedyną korzyścią. Ja do korzyści doliczam czas: oszczędzenie kilku godzin dziennie jest ogromnym zyskiem

co kolekcji Hm nie widziałam tak się wszystkim podoba ?
Stary 2015-11-05, 12:26   #217
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Ten szał jest dlatego, że to nie jest kolekcja samego H&M tylko ciuchy projektowało Balmain Ale z tego co słyszałam u nas są dostępne tylko w Warszawie i w Krakowie

A notabene chciałabym kupić u nich na zimę taki cieplejszy kardigan, widziałam go już kilka tygodni temu

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 13:10   #218
201608160903
Konto usunięte

Cytat:

Ja bym sobie chętnie kupiła taka sukienkę jakbym miała tysiaka na zbyciu, ale tak sie o to bić? Bez przesady

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 14:15   #219
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
To przy ścieżce zwracasz większą uwagę, a przy zwykłych pasach już nie? A jakby wybiegło Ci na ulicę dziecko, to co wtedy? Gratuluję bezmyślności.

Kierowcy regularnie starają się mnie rozjechać przy zielonych strzałkach, gdzie kulturalnie przejeżdżam ścieżką na zielonym świetle.

Nie bronię rowerzystów, ale niestety są takimi samymi użytkownikami drogi jak kierowcy, a brak rowerowej infrastruktury nie pomaga. Ja jeżdzę sporo zarówno rowerem jak i samochodem, głównie po mieście i nikt nie jest święty, na mojej codziennej rowerowej trasie, na ścieżce nagminnie parkują samochody
Kiedyś mi się zdarzyło, że kierowca próbował mnie rozjechać. Ja miałam odblaski, światła, rower srebrny, kierowca przejechał długie pasy aby się zatrzymać obok mnie. A ja jechałam ścieżką.

Ale co prawda to prawda. Częśto widzę rowerzystów, którzy kompletnie nie przejmują się znakami i zasadami ruchu drogowego. Nagminnie nie mają odblasków, jeżdżą środkiem ukicy, gdy obok jest ścieżka, nie sygnalizują skrętów, albo mają słuchawki w uszach. Moim zdaniem nawet na rower powinien być jakiś krótki kurs i egzamin ze znajomości ruchu drogowego.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 14:54   #220
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
No my tez zapłaciliśmy za gaz i za prąd po 20 i 30kilka złotych. Mega spoko . Generalnie mieszkanie jest tanie jak na ta lokalizacje. Ale nie ma sie co przyzwyczajać bo przeprowadzka już niebawem .

Ja bym chciała płytę i piekarnik na prąd , łatwiej sie myje i lepiej piecze .
Nam za gaz na najblizsze kilka miesiecy wyszła faktura na niecałe 30 zł :-D ale wczesniej mieliśmy zawyżone faktury
Jak bedziemy robić nową
kuchnię chyba calkiem zrezygnujemy z gazu

Cytat:

Trochę za późno, do porodu niewiele zostało ;-) Ale kurs mam skończony, tylko chcę przed kolejnym egzaminem wykupić kilka jazd
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 14:59   #221
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
a niższy koszt transportu nie jest jedyną korzyścią. Ja do korzyści doliczam czas: oszczędzenie kilku godzin dziennie jest ogromnym zyskiem

Nawet jak zaoszczędzę godzinę czy 1,5, to dla mnie to ma już sens.
Dziś jechaliśmy autem i zamiast ok. 80 minut drogi zajęło nam to 35 minut.

Poza tym korzyść stanowi też wygoda, bo dla mnie to co innego - wrócić do domu wymęczona po godzinie gniecenia się na stojąco w dusznym autobusie, a wrócić po (nawet) godzinie jazdy samochodem. W tej drugiej sytuacji jestem względnie wypoczęta, po drodze pogadam z TŻtem albo poczytam/posłucham audiobooka czy muzyki, siedząc wygodnie w fotelu. Do domu docieram gotowa do działania.
Po autobusie - wracam i padam na kanapę
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 16:04   #222
CptCook
Zakorzenienie

Balmain czy nie...nic szczególnego i za taką kase da się kupić lepszą jakość szytą na miarę .

W ogóle zbulwersowałam się, bo zrobiłam dziś zakupy w superpharm i nie dość że źle naliczyli obniżkę to jeszcze jeden produkt wszedł ze stałą ceną. Zwróciłam kasjerce uwagę, że chyba za dużo kasy na tym rachunku, a ona do mnie że 'te kremy są drogie nawet ze zniżką'. Pomyślałam, ok moze są ..kupowałam dla mamy i wiem ze nivea jest droga ale nie popatrzłam od razu w rachunek . Teraz bede tam jechać drugi raz booozeee.

Stary 2015-11-05, 19:25   #223
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Nam za gaz na najblizsze kilka miesiecy wyszła faktura na niecałe 30 zł :-D ale wczesniej mieliśmy zawyżone faktury
Nam w tym miesiącu wyszło 420 złotych za gaz no ale mamy ogrzewanie gazowe w domu no i nieocieplony strop.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 20:32   #224
kalwinka
Zadomowienie

My gaz mamy tylko do gotowania, dlatego myślę o indukcji w kuchni. Tylko mój małżonek upiera się, ze indukcję musimy zrobić na sile. Dla mnie to bez sensu, ale ja się nie znam, muszę się doszkolić w tym zakresie

A przez nieocieplony strop faktycznie mnóstwo ciepła ucieka. Chciałabym w przyszłym roku ocieplić nasz strych, wełna nie wyniesie kosmicznie dużo. Zastanawiam się teraz czy zostawić na strychu okna (tzn wymienić na nowe) czy je zamurować
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 20:40   #225
beatiska
Zakorzenienie

my jeszcze w zeszłą zimę mieszkaliśmy w małej kawalerce niecałe 30 m2 (parter, mieszkanie obok opuszczone). Mnóstwo płaciliśmy za ogrzewanie gazowe, a i tak było zimno. Teraz mieszkamy w innym bloku na 1 piętrze. Do dzisiaj nie włączyliśmy kaloryferów, tak ciepło, a jeżeli włączymy, to mamy ogrzewanie miejskie, więc i tak taniej wyjdzie niż gazowe.
Także uważam, że warto wydać większą kasę na jakiekolwiek docieplenie, bo ogrzewanie gazem jest kosztowne.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-05, 20:59   #226
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
My gaz mamy tylko do gotowania, dlatego myślę o indukcji w kuchni. Tylko mój małżonek upiera się, ze indukcję musimy zrobić na sile. Dla mnie to bez sensu, ale ja się nie znam, muszę się doszkolić w tym zakresie

A przez nieocieplony strop faktycznie mnóstwo ciepła ucieka. Chciałabym w przyszłym roku ocieplić nasz strych, wełna nie wyniesie kosmicznie dużo. Zastanawiam się teraz czy zostawić na strychu okna (tzn wymienić na nowe) czy je zamurować
Nie musicie, tylko jak robicie normalnie to musiscie kupić tą płyte o niższej mocy. Wiesz co dokłądnie Ci napisze jak pogadam z mężem, bo ja się tak dokładnie na tym nie znam. Ale my tak mamy właśnie, nie mamy siły. Też początkowo było wielkie halo że siła musi być, ale się okazało że nie musi I płyta ma się świetnie, korków nie wywala a chodzi dużo
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 09:28   #227
scarlett26
Zakorzenienie

Hehe, dopiero zauważyłam, że jest nowy wątek

Cytat:
Naprawdę pierwsze słyszę . Ale moim zdaniem to chyba zbędny wydatek . Ja za każdym razem przed praniem nowego ciucha wkładam go do wiadra z wodą i od razu widzę, czy farbuje. Zazwyczaj raz muszę wyprać rzecz ręcznie, a potem jest ok. A jeśli już mam rzecz, która puszcza kolor to na pewno nie wrzuciłabym do pralki z innymi rzeczami licząc że chusteczki załatwią problem .
mi załatwia

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Kiedyś mnie one też nie przekonywały ale w końcu kupiłam i jestem zadowolona. Ale uwaga: żaden dr beckman czy chusteczki z biedry, bo to są szmaty. One nie mogą być takie dziurkowane, z taką jakby siateczkowatą strukturą, takie są do niczego mają być gładkie i grube, jak chusteczki Dylon.
Ja rzeczy niepewne najpierw moczę w occie, albo w wodzie z jego dodatkiem, a do prania wciskam o kilka chusteczek można tak robić i nic się nie dzieje z praniem. Jeżeli kupicie DOBRE chusteczki, to one nie są zbednym wydatkiem. Można ich używać nawet z 10 razy, bo się łatwo nie zniszczą
u mnie działają świetnie, zresztą inne produkty z tej serii też są super

Cytat:
Co do prania - polecam zdecydowanie płyny, po proszkach miałam często podrażnioną skórę, mam wrażenie że nie wypłukiwały sie dobrze. W zeszłym tygodniu kupowałam persil w kauflandzie dużą butlę za 25 zł. Ostatnio spróbowałam też biedronkowych kapsułek do ciemnego prania i jestem pozytywnie zaskoczona - dobrze dopiera i ma przyjemny, nie nachalny zapach
a a płynów nie lubię - choćbym nie wiem ile płukała to jak prasuję to na ciuchach robią się smugi, takie jakby ślimak się po nich przeszedł

i ja, i córa mamy azs - piorę w jelpie proszku, nic się nie dzieje

Cytat:
Dziewczyny, jak to u Was jest jeśli chodzi o sprzątanie i sprawunki? Macie z Tż jakieś podziały obowiązków?

My zwykle razem robimy zakupy i do tej pory zwykle ostatnio ustalaliśmy menu. Zmywanie naczyń jest mniej więcej po równo. Ale ze sprzątaniem to zwykle ja sama walczę, a wcale mi się to nie podoba.Kiedyś odkurzaliśmy na zmianę, w nowym mieszkaniu jeszcze się nie zhańbił (mieszkamy już prawie 2 miesiące). Tak samo z myciem podłóg, wycieraniem kurzy i czyszczeniem kuchni na błysk (za to się chyba wziął może raz odkąd się znamy, czyli od 8 lat) . Ostatnio to mnie wręcz denerwuje, bo krytykuje, że wrzucam za dużo ciuchów do pralki, ale sam nie nastawi. Fakt, że odkąd pracuje w domu to jego ciuchów do prania jest malutko. Co nie zmienia faktu. Ja sama jestem leniuchem i lubię odkładać rzeczy na potem, więc nie wymagam żeby Tż robił wszystko natychmiast jak go o to poproszę. Ale bez przesady, żebym sama musiała sprzątać . Nie podoba mi się to, tylko nie wiem dokładnie jak to zmienić . Wiem, że łatwo powiedzieć "porozmawiaj z nim o tym". Tylko że to niespecjalnie działa . Prawda jest taka, że gdyby nie ja to nasz nowy śliczny domek zarósłby do tej pory brudem po sufit .
u mnie chłop robi wszystko co wymaga dźwigania i wszystko co obciąża nadgarstki, bo ja mam zespół cieśni masakryczny - myje okna, łazienkę, toaletę, podłogi, wynosi śmieci, zakupy robię ja, ale zostawiam wszystko w samochodzie, a on nosi do domu jak wróci z pracy - ja zbieram tylko rzeczy, z których mam zaraz coś ugotować, ew to co mam powsadzać do lodówki, jeśli miałoby czekać długo

Cytat:
Napisane przez _zgryzota_ Pokaż wiadomość
I w ogóle uważam że każdy ma prawo do trzymania pod blokiem ilu sobie tylko chce samochodów. A najbardziej to boli tych którzy samochodu nie mają i też ci mają najwięcej zawsze do powiedzenia. Tu zawsze jest loteria - kto pierwszy ten lepszy i tyle. Poza tym my mamy też inne gadżety na których można się przemieszczać
Mnie boli jak nie mam gdzie zaparkować - a sąsiedzi - małżeństwo mające 4 samochody - parkują wszystko pod budynkiem, bo się d nie chce po schodach wnieść, a miejsce w hali garażowej puste w ogóle uważam, że posiadanie większej ilości samochodów niż kierowców w domu jest bez sensu.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 09:56   #228
I ona
Zakorzenienie

Też nie jestem zwolennikiem tego żeby w domu było więcej samochodów niż domowników. Uważam to dopiero za mega nieoszczędność. Nie ma to nic wspólnego z wygodą, bo zawsze 1 samochód na osobę gwarantuje wygodę i jego dostepność o każdej porze dnia i nocy.

Co do kierowców, rowerzystów i pieszych to temat rzeka, ale w każdej tej grupie są "święte krowy" i nie m co w ogóle w tym temacie dyskutować i najeżdżać na jedną grupę. To po prostu bezsensu.

Co do walki samochód & mpk, wole samochód. Sama aktualnie dojeżdzam mpk, bez korków 10 minut z korkami godzinę.. Akurat jade po trasie gdzie nie ma bus pasa. I wole kiedy przyjezdza po mnie mąż i w tym korku stoimi samochodem. W mpk jest u mnie dramat, jest taki ścisk po 16:00 że czasem nie ma się czego trzymać a ludzie wręcz na sobie leżą. Taka podróż to katorga, wracam i jestem padnięta. A jak jeszcze zdarzy się jakiś nieumyty człowiek i wali na cały autobus to można zwymiotować i głowa po prostu po takiej podróży boli.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:04   #229
201608160903
Konto usunięte

a my w ramach remontu dla oszczędnych będziemy MALOWAĆ płytki w łazience, które są w b.dobrym stanie, ale mają brzydki kolor. Na ścianach i na podłodze. do tego obkładamy wannę kamieniem dekoracyjnym, zmieniamy zasłonkę, lustro i mamy nowe pomieszczenie 10x taniej jak wyjdziej zrobimy to samo z płytkami i podłogą w kuchni.
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:26   #230
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
a my w ramach remontu dla oszczędnych będziemy MALOWAĆ płytki w łazience, które są w b.dobrym stanie, ale mają brzydki kolor. Na ścianach i na podłodze. do tego obkładamy wannę kamieniem dekoracyjnym, zmieniamy zasłonkę, lustro i mamy nowe pomieszczenie 10x taniej jak wyjdziej zrobimy to samo z płytkami i podłogą w kuchni.
Zrób zdjęcia przed i po i się pochwal. Uważam to za super pomysł . Dobre płytki są drogie już nie mówiąc o zrywaniu starych ile to roboty i syfu .
W ostatnim mieszkaniu była taka łazienka... nienajgorsza ale płytki w kolorze zgniłozielonym . Gdyby je ktoś machnął na biało, szaro albo beżowo to pomieszczenie byłoby dużo większe optycznie.

Policzyłaś ile zaoszczędzicie w porównaniu z kładzeniem nowych płytek?

Stary 2015-11-06, 10:32   #231
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
W sumie ciekawy pomysł z tą wanną ale jaką farbą malować, żeby się ta farbą trzymała, orientujesz się? Pierwsze co mi przyszło do głowy spraye. Skoro nadają się na mury ...
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:38   #232
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie ciekawy pomysł z tą wanną ale jaką farbą malować, żeby się ta farbą trzymała, orientujesz się? Pierwsze co mi przyszło do głowy spraye. Skoro nadają się na mury ...
Są specjalne farby do malowania płytek, podłogi, boazerii.

Stary 2015-11-06, 10:40   #233
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość

Mnie boli jak nie mam gdzie zaparkować - a sąsiedzi - małżeństwo mające 4 samochody - parkują wszystko pod budynkiem, bo się d nie chce po schodach wnieść, a miejsce w hali garażowej puste w ogóle uważam, że posiadanie większej ilości samochodów niż kierowców w domu jest bez sensu.
Dla mnie to nie jest bez sensu.
Czyli to co my mamy to w ogóle jest dla Ciebie bez sensu.
3 samochody w tym 1 służbowy
2 motocykle
2 motocykle zabytkowe
2 kłady
łódka

Zbytek totalny
Tylko że wszystko to jest wykorzystywane.
Już wyobrażam sobie mojego męża który samochodem służbowym wjeżdża w koleiny dziury żeby dojechać do jeziora albo miejsca nad rzeką ze swoim sprzętem. PO PROSTU TO WIDZĘ.
Ma wielki samochód terenowy, napęd 4x4 i inne udogodnienia które tą trasę pozwalają mu pokonać bez problemu. Ma zrezygnować z pasji w imię oszczędności? Nie bądźmy śmieszni, oszczędzanie to jedno a odmawianie sobie wszystkiego to 2.
Ja mam samochód mały zwinny który wszędzie się zmieści - idealny do miasta.
Motocykle mamy bo lubimy to nasza pasja ZA NIC W ŚWIECIE NIE SPRZEDAM MOTOCYKLA CHOĆBYM MIAŁA TORF JEŚĆ.
Kłady tak samo - mieszkamy w miejscu gdzie można sobie poszaleć na kładzie mamy własny teren + sąsiednie tereny.

Każdy ma prawo do posiadania ilu tylko samochodów chce.
Niektórzy mają służbowe samochody tylko do użytku służbowego wtedy nie pojedziesz nigdzie indziej takim samochodem bo masz tkz. limity kilometrowe - pracodawca wylicza ci że miesięcznie możesz np zrobić 5 tysięcy km bo tyle powinno wystarczyć na dojazdy + mały zapas. Mając 4 samochody 2 mogą być służbowe, zostają 2 prywatne dla mnie to nic dziwnego. A jak nie ma zakazu to sobie parkować można gdzie się chce .
_zgryzota_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:43   #234
CptCook
Zakorzenienie

A na wanny jest też sposób bez demontowania : http://www.wannawwannie.pl/

Moja znajoma to robiła i jest zadowolona .

Jakie jeszcze znacie sposoby na tani remont?
Ja jestem za braniem i przerabianiem mebli z wystawek , cały dom tak można urządzić. Więkość mieszkań które wynajmowałam była słabo wyposażona, więc dużo mebli przychodziło do nas ' z ulicy'. Już nie mówiąc o tym że można trafić na takie które później sprzedasz i jeszcze jesteś do przodu.

Firanki, zaslony, obrusy, narzuty są ciekawe w szmateksach, jeśli ktoś używa oczywiście.

Stary 2015-11-06, 10:48   #235
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
2 motocykle
2 motocykle zabytkowe
2 kłady
łódka

Zbytek totalny
Tylko że wszystko to jest wykorzystywane.
Już wyobrażam sobie mojego męża który samochodem służbowym wjeżdża w koleiny dziury żeby dojechać do jeziora albo miejsca nad rzeką ze swoim sprzętem. PO PROSTU TO WIDZĘ.
Ma wielki samochód terenowy, napęd 4x4 i inne udogodnienia które tą trasę pozwalają mu pokonać bez problemu. Ma zrezygnować z pasji w imię oszczędności? Nie bądźmy śmieszni, oszczędzanie to jedno a odmawianie sobie wszystkiego to 2.
Ja mam samochód mały zwinny który wszędzie się zmieści - idealny do miasta.
Motocykle mamy bo lubimy to nasza pasja ZA NIC W ŚWIECIE NIE SPRZEDAM MOTOCYKLA CHOĆBYM MIAŁA TORF JEŚĆ.
Kłady tak samo - mieszkamy w miejscu gdzie można sobie poszaleć na kładzie mamy własny teren + sąsiednie tereny.

Każdy ma prawo do posiadania ilu tylko samochodów chce.
Niektórzy mają służbowe samochody tylko do użytku służbowego wtedy nie pojedziesz nigdzie indziej takim samochodem bo masz tkz. limity kilometrowe - pracodawca wylicza ci że miesięcznie możesz np zrobić 5 tysięcy km bo tyle powinno wystarczyć na dojazdy + mały zapas. Mając 4 samochody 2 mogą być służbowe, zostają 2 prywatne dla mnie to nic dziwnego. A jak nie ma zakazu to sobie parkować można gdzie się chce .

Wszystko wykorzystujecie? Te zabytkowe motocykle również? W takim razie gratulacje szczerze mówiąc, ja chyba jednak wolałabym się umówić z jakimś taksówkarzem i dojeżdżać z nim stałe do pracy, niż martwić się naprawą takiej ilości żelastwa, silników itp. A twoje myślenie tylko o sobie to dla mnie wciąż zupełny abstrakt
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:48   #236
CptCook
Zakorzenienie

_zgryzota_ nikt nie mówi ze nie masz prawa do tylu samochodów ile chesz. Po prostu dla większości osób jest to bezsensu ze wzgledów finansowych, ekologicznych etc etc Jesteśmy na grupie dot. oszczedzania wiec nie dziw się że jesteś tu w mniejszości.

Zejdzmy z tematu samochodów, sposoby na tani remont są ciekawe

Stary 2015-11-06, 10:57   #237
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
A na wanny jest też sposób bez demontowania : http://www.wannawwannie.pl/

Moja znajoma to robiła i jest zadowolona .

Jakie jeszcze znacie sposoby na tani remont?
Ja jestem za braniem i przerabianiem mebli z wystawek , cały dom tak można urządzić. Więkość mieszkań które wynajmowałam była słabo wyposażona, więc dużo mebli przychodziło do nas ' z ulicy'. Już nie mówiąc o tym że można trafić na takie które później sprzedasz i jeszcze jesteś do przodu.

Firanki, zaslony, obrusy, narzuty są ciekawe w szmateksach, jeśli ktoś używa oczywiście.
Na stare parapety można nakładki kupić zamiast wymieniać parapety co wiąże się też z gipsowaniem ścian i malowaniem.
Meble można malować, skręcać przerabiać, postarzać farbę do uzyskania bardziej klimatycznych troszkę "zużytych mebli"
poduszki na kanapy - lumpeksy i wyszukanie materiału, uszycie na maszynie poduszek.
Ze starych koronkowych firan zrobiłam białe poduszki na szary narożnik ładnie to wyglądało.
Zależy jakie kto ma wnętrze ale można wykorzystać palety, zrobić z nich można wszystko, fotel łóżko stolik meble pod telewizor, dużo pracy przy tym nie ma.
W starych WC wymienić przyciski spłuczki + deskę ( jeżeli toaleta jest ok) Tapety, fotoobrazy dodają klimatu. Tapeta położona na kawałku ściany już wprowadza ciekawy element wnętrza - ścinki tapet można kupić w marketach budowlanych - ścinki czyli np. nie pełne rolki, na kawałeczek ściany cała rolka potrzebna nie jest.
okleiny na lodówkę magnetyczne gdy lodówka nie wygląda zbyt estetycznie.
Naklejki na ściany dodające klimatu.
wymiana kuchennego blatu + odmalowanie szafek też daje efekty.
ewentualnie można wymienić same fronty mebli

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Wszystko wykorzystujecie? Te zabytkowe motocykle również? W takim razie gratulacje szczerze mówiąc, ja chyba jednak wolałabym się umówić z jakimś taksówkarzem i dojeżdżać z nim stałe do pracy, niż martwić się naprawą takiej ilości żelastwa, silników itp. A twoje myślenie tylko o sobie to dla mnie wciąż zupełny abstrakt
Myślę tylko o sobie ponieważ ... mam pasję której nie zamierzam zostawić, czy po prostu bo przyznaję się do tego że jestem wygodna i nie żal mi jeździć samochodem do pracy, a może z jeszcze innych względów?
Tak wykorzystujemy to wszystko, nie przesadzajmy z kosztami naprawy poza zabytkami to nie są gruchoty.
Zabytkowe motocykle również wykorzystujemy do tego jest to doskonały kapitał kupno + remont i ich stan obecny baaardzo podniósł ich wartość, są to poszukiwane przez kolekcjonerów egzemplarze za które można będzie w przyszłości dostać ładne pieniądze.
Sama mechanika nie kosztuje mnie nic, co najwyżej kupno części z tym się liczę i nie są to nigdy kwoty astronomiczne biorąc pod uwagę że elementy które się zużywają wymieniane są regularnie - kwestie finansowe + bezpieczeństwo użytkowania.

Edytowane przez _zgryzota_
Czas edycji: 2015-11-06 o 11:02
_zgryzota_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 11:06   #238
CptCook
Zakorzenienie

A czy któraś z was malowała kiedyś boazerię?

W domu po dziadku jest paskudna boazeria, widzę w necie że pomalowanie tego na jasno daje fajny efekt..ale.. To trochę roboty bo wszystko trzeba zmatowić, odtłuścić i pomalować przynajmniej dwa razy. U nas są to spore powierzchnie.

Zastanawiam się czy nie lepiej ściąnąć (porąbać?:P) to paskudztwo, połozć styropian żeby docieplić pomieszczenie i na to nie wiem co się kładzie...jakies płyty GK czy coś . Jak myślicie?

Stary 2015-11-06, 11:30   #239
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
2 motocykle
2 motocykle zabytkowe
2 kłady
łódka
.
Ale chyba nie trzymasz tego wszystkiego pod blokiem? Bo tu też chodzi oto że ludzie mają po X aut i inni nie mają gdzie zaparkować - tak robią parkingi na osiedlach. Można mieć mnóstwo rzeczy i z nich korzystać ale chodzi oto żeby nikomu się z tym na głowę nie zwalać.
Cytat:
A czy któraś z was malowała kiedyś boazerię?

W domu po dziadku jest paskudna boazeria, widzę w necie że pomalowanie tego na jasno daje fajny efekt..ale.. To trochę roboty bo wszystko trzeba zmatowić, odtłuścić i pomalować przynajmniej dwa razy. U nas są to spore powierzchnie.

Zastanawiam się czy nie lepiej ściąnąć (porąbać?:P) to paskudztwo, połozć styropian żeby docieplić pomieszczenie i na to nie wiem co się kładzie...jakies płyty GK czy coś . Jak myślicie?
Boazerię można delikatnie zeszlifować - jeśli lakier się kruszy i pomalować. Wszystko zależy od jej stanu. Mnie boazeria strasznie denerwuje bo zabiera dużo miejsca. Jak ją widzę to od razu chce demontować
Stary 2015-11-06, 11:36   #240
CptCook
Zakorzenienie

Ja już się przyzwyczaiłam, ale jeśli daloby się docieplić te ściany to chyba wyjdzie na plus. Moja mama chce tam mieszkać do końca życia. Myśli cały czas o dociepleniu podłogi bo pomieszczenie niżej jest nieogrzewane, ale ściany też dużo mogą dać..nie mówiąc już o efekcie wizualnym. Na pewno kiedyś dobrze by było wyremontować łazienkę bo ona aż 3 ściany ma od strony nieogrzewanych pomieszczeń . Ale to już jest turbo skomplikowane.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości