|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
No my tez zapłaciliśmy za gaz i za prąd po 20 i 30kilka złotych. Mega spoko
. Generalnie mieszkanie jest tanie jak na ta lokalizacje. Ale nie ma sie co przyzwyczajać bo przeprowadzka już niebawem . Ja bym chciała płytę i piekarnik na prąd .
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Cytat:
A co do prawka, to rób koniecznie w ciąży (albo jeszcze przed), bo jak się urodzi dziecko to na pewno nie będziesz miała głowy do robienia prawka.
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej paliwo. Może nie wyszłoby aż 150 zł, ale na pewno ponad 100 zł.
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
No ale samo paliwo nie jest całkowitym kosztem, chyba ze masz samochód służbowy
. Widzialyscid szał z nowa kolekcja HM? Nie ogarniam tego,.. Chyba ze ludzie to pozniej dużo drożej sprzedają w necie
|
#216 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
co kolekcji Hm nie widziałam
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego co słyszałam u nas są dostępne tylko w Warszawie i w KrakowieA notabene chciałabym kupić u nich na zimę taki cieplejszy kardigan, widziałam go już kilka tygodni temu |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co prawda to prawda. Częśto widzę rowerzystów, którzy kompletnie nie przejmują się znakami i zasadami ruchu drogowego. Nagminnie nie mają odblasków, jeżdżą środkiem ukicy, gdy obok jest ścieżka, nie sygnalizują skrętów, albo mają słuchawki w uszach. Moim zdaniem nawet na rower powinien być jakiś krótki kurs i egzamin ze znajomości ruchu drogowego.
|
|
|
#220 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak bedziemy robić nową kuchnię chyba calkiem zrezygnujemy z gazu Cytat:
|
||
|
|
|
#221 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Nawet jak zaoszczędzę godzinę czy 1,5, to dla mnie to ma już sens. Dziś jechaliśmy autem i zamiast ok. 80 minut drogi zajęło nam to 35 minut. Poza tym korzyść stanowi też wygoda, bo dla mnie to co innego - wrócić do domu wymęczona po godzinie gniecenia się na stojąco w dusznym autobusie, a wrócić po (nawet) godzinie jazdy samochodem. W tej drugiej sytuacji jestem względnie wypoczęta, po drodze pogadam z TŻtem albo poczytam/posłucham audiobooka czy muzyki, siedząc wygodnie w fotelu. Do domu docieram gotowa do działania. Po autobusie - wracam i padam na kanapę
|
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Balmain czy nie...nic szczególnego i za taką kase da się kupić lepszą jakość szytą na miarę
W ogóle zbulwersowałam się, bo zrobiłam dziś zakupy w superpharm i nie dość że źle naliczyli obniżkę to jeszcze jeden produkt wszedł ze stałą ceną. Zwróciłam kasjerce uwagę, że chyba za dużo kasy na tym rachunku, a ona do mnie że 'te kremy są drogie nawet ze zniżką'. Pomyślałam, ok moze są ..kupowałam dla mamy i wiem ze nivea jest droga ale nie popatrzłam od razu w rachunek booozeee.
|
#223 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#224 |
|
Zadomowienie
|
My gaz mamy tylko do gotowania, dlatego myślę o indukcji w kuchni. Tylko mój małżonek upiera się, ze indukcję musimy zrobić na sile. Dla mnie to bez sensu, ale ja się nie znam, muszę się doszkolić w tym zakresie
A przez nieocieplony strop faktycznie mnóstwo ciepła ucieka. Chciałabym w przyszłym roku ocieplić nasz strych, wełna nie wyniesie kosmicznie dużo. Zastanawiam się teraz czy zostawić na strychu okna (tzn wymienić na nowe) czy je zamurować |
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
my jeszcze w zeszłą zimę mieszkaliśmy w małej kawalerce niecałe 30 m2 (parter, mieszkanie obok opuszczone). Mnóstwo płaciliśmy za ogrzewanie gazowe, a i tak było zimno. Teraz mieszkamy w innym bloku na 1 piętrze. Do dzisiaj nie włączyliśmy kaloryferów, tak ciepło, a jeżeli włączymy, to mamy ogrzewanie miejskie, więc i tak taniej wyjdzie niż gazowe.
Także uważam, że warto wydać większą kasę na jakiekolwiek docieplenie, bo ogrzewanie gazem jest kosztowne.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I płyta ma się świetnie, korków nie wywala a chodzi dużo
|
|
|
|
|
#227 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hehe, dopiero zauważyłam, że jest nowy wątek
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i ja, i córa mamy azs - piorę w jelpie proszku, nic się nie dzieje Cytat:
Cytat:
w ogóle uważam, że posiadanie większej ilości samochodów niż kierowców w domu jest bez sensu.
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie jestem zwolennikiem tego żeby w domu było więcej samochodów niż domowników. Uważam to dopiero za mega nieoszczędność. Nie ma to nic wspólnego z wygodą, bo zawsze 1 samochód na osobę gwarantuje wygodę i jego dostepność o każdej porze dnia i nocy.
Co do kierowców, rowerzystów i pieszych to temat rzeka, ale w każdej tej grupie są "święte krowy" i nie m co w ogóle w tym temacie dyskutować i najeżdżać na jedną grupę. To po prostu bezsensu. Co do walki samochód & mpk, wole samochód. Sama aktualnie dojeżdzam mpk, bez korków 10 minut z korkami godzinę.. Akurat jade po trasie gdzie nie ma bus pasa. I wole kiedy przyjezdza po mnie mąż i w tym korku stoimi samochodem. W mpk jest u mnie dramat, jest taki ścisk po 16:00 że czasem nie ma się czego trzymać a ludzie wręcz na sobie leżą. Taka podróż to katorga, wracam i jestem padnięta. A jak jeszcze zdarzy się jakiś nieumyty człowiek i wali na cały autobus to można zwymiotować i głowa po prostu po takiej podróży boli. |
|
|
|
#229 |
|
Konto usunięte
|
a my w ramach remontu dla oszczędnych będziemy MALOWAĆ płytki w łazience, które są w b.dobrym stanie, ale mają brzydki kolor. Na ścianach i na podłodze. do tego obkładamy wannę kamieniem dekoracyjnym, zmieniamy zasłonkę, lustro i mamy nowe pomieszczenie 10x taniej
jak wyjdziej zrobimy to samo z płytkami i podłogą w kuchni.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. W ostatnim mieszkaniu była taka łazienka... nienajgorsza ale płytki w kolorze zgniłozielonym Policzyłaś ile zaoszczędzicie w porównaniu z kładzeniem nowych płytek?
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jaką farbą malować, żeby się ta farbą trzymała, orientujesz się? Pierwsze co mi przyszło do głowy spraye. Skoro nadają się na mury ...
|
|
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
Są specjalne farby do malowania płytek, podłogi, boazerii.
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli to co my mamy to w ogóle jest dla Ciebie bez sensu. 3 samochody w tym 1 służbowy 2 motocykle 2 motocykle zabytkowe 2 kłady łódka Zbytek totalny Tylko że wszystko to jest wykorzystywane. Już wyobrażam sobie mojego męża który samochodem służbowym wjeżdża w koleiny dziury żeby dojechać do jeziora albo miejsca nad rzeką ze swoim sprzętem. Ma wielki samochód terenowy, napęd 4x4 i inne udogodnienia które tą trasę pozwalają mu pokonać bez problemu. Ma zrezygnować z pasji w imię oszczędności? Nie bądźmy śmieszni, oszczędzanie to jedno a odmawianie sobie wszystkiego to 2. Ja mam samochód mały zwinny który wszędzie się zmieści - idealny do miasta. Motocykle mamy bo lubimy to nasza pasja ZA NIC W ŚWIECIE NIE SPRZEDAM MOTOCYKLA CHOĆBYM MIAŁA TORF JEŚĆ. Kłady tak samo - mieszkamy w miejscu gdzie można sobie poszaleć na kładzie mamy własny teren + sąsiednie tereny. Każdy ma prawo do posiadania ilu tylko samochodów chce. Niektórzy mają służbowe samochody tylko do użytku służbowego wtedy nie pojedziesz nigdzie indziej takim samochodem bo masz tkz. limity kilometrowe - pracodawca wylicza ci że miesięcznie możesz np zrobić 5 tysięcy km bo tyle powinno wystarczyć na dojazdy + mały zapas. Mając 4 samochody 2 mogą być służbowe, zostają 2 prywatne dla mnie to nic dziwnego. A jak nie ma zakazu to sobie parkować można gdzie się chce .
|
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
A na wanny jest też sposób bez demontowania : http://www.wannawwannie.pl/
Moja znajoma to robiła i jest zadowolona Jakie jeszcze znacie sposoby na tani remont? Ja jestem za braniem i przerabianiem mebli z wystawek , cały dom tak można urządzić. Więkość mieszkań które wynajmowałam była słabo wyposażona, więc dużo mebli przychodziło do nas ' z ulicy'. Już nie mówiąc o tym że można trafić na takie które później sprzedasz i jeszcze jesteś do przodu.Firanki, zaslony, obrusy, narzuty są ciekawe w szmateksach, jeśli ktoś używa oczywiście.
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko wykorzystujecie? Te zabytkowe motocykle również? W takim razie gratulacje szczerze mówiąc, ja chyba jednak wolałabym się umówić z jakimś taksówkarzem i dojeżdżać z nim stałe do pracy, niż martwić się naprawą takiej ilości żelastwa, silników itp. A twoje myślenie tylko o sobie to dla mnie wciąż zupełny abstrakt
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
_zgryzota_ nikt nie mówi ze nie masz prawa do tylu samochodów ile chesz. Po prostu dla większości osób jest to bezsensu ze wzgledów finansowych, ekologicznych etc etc Jesteśmy na grupie dot. oszczedzania wiec nie dziw się że jesteś tu w mniejszości.
Zejdzmy z tematu samochodów, sposoby na tani remont są ciekawe
|
#237 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Meble można malować, skręcać przerabiać, postarzać farbę do uzyskania bardziej klimatycznych troszkę "zużytych mebli" poduszki na kanapy - lumpeksy i wyszukanie materiału, uszycie na maszynie poduszek. Ze starych koronkowych firan zrobiłam białe poduszki na szary narożnik ładnie to wyglądało. Zależy jakie kto ma wnętrze ale można wykorzystać palety, zrobić z nich można wszystko, fotel łóżko stolik meble pod telewizor, dużo pracy przy tym nie ma. W starych WC wymienić przyciski spłuczki + deskę ( jeżeli toaleta jest ok) Tapety, fotoobrazy dodają klimatu. Tapeta położona na kawałku ściany już wprowadza ciekawy element wnętrza - ścinki tapet można kupić w marketach budowlanych - ścinki czyli np. nie pełne rolki, na kawałeczek ściany cała rolka potrzebna nie jest. okleiny na lodówkę magnetyczne gdy lodówka nie wygląda zbyt estetycznie. Naklejki na ściany dodające klimatu. wymiana kuchennego blatu + odmalowanie szafek też daje efekty. ewentualnie można wymienić same fronty mebli ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Tak wykorzystujemy to wszystko, nie przesadzajmy z kosztami naprawy poza zabytkami to nie są gruchoty. Zabytkowe motocykle również wykorzystujemy do tego jest to doskonały kapitał kupno + remont i ich stan obecny baaardzo podniósł ich wartość, są to poszukiwane przez kolekcjonerów egzemplarze za które można będzie w przyszłości dostać ładne pieniądze. Sama mechanika nie kosztuje mnie nic, co najwyżej kupno części z tym się liczę i nie są to nigdy kwoty astronomiczne biorąc pod uwagę że elementy które się zużywają wymieniane są regularnie - kwestie finansowe + bezpieczeństwo użytkowania. Edytowane przez _zgryzota_ Czas edycji: 2015-11-06 o 11:02 |
||
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
A czy któraś z was malowała kiedyś boazerię?
W domu po dziadku jest paskudna boazeria, widzę w necie że pomalowanie tego na jasno daje fajny efekt..ale.. To trochę roboty bo wszystko trzeba zmatowić, odtłuścić i pomalować przynajmniej dwa razy. U nas są to spore powierzchnie. Zastanawiam się czy nie lepiej ściąnąć (porąbać?:P) to paskudztwo, połozć styropian żeby docieplić pomieszczenie i na to nie wiem co się kładzie...jakies płyty GK czy coś . Jak myślicie?
|
#239 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tu też chodzi oto że ludzie mają po X aut i inni nie mają gdzie zaparkować - tak robią parkingi na osiedlach. Można mieć mnóstwo rzeczy i z nich korzystać ale chodzi oto żeby nikomu się z tym na głowę nie zwalać.Cytat:
|
||
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już się przyzwyczaiłam, ale jeśli daloby się docieplić te ściany to chyba wyjdzie na plus. Moja mama chce tam mieszkać do końca życia. Myśli cały czas o dociepleniu podłogi bo pomieszczenie niżej jest nieogrzewane, ale ściany też dużo mogą dać..nie mówiąc już o efekcie wizualnym. Na pewno kiedyś dobrze by było wyremontować łazienkę bo ona aż 3 ściany ma od strony nieogrzewanych pomieszczeń
. Ale to już jest turbo skomplikowane.
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

. Generalnie mieszkanie jest tanie jak na ta lokalizacje. Ale nie ma sie co przyzwyczajać bo przeprowadzka już niebawem
. 

Ale z tego co słyszałam u nas są dostępne tylko w Warszawie i w Krakowie
13.03.2008

. Ale moim zdaniem to chyba zbędny wydatek