|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
Pokaż wyniki sondy: Nazwisko po ślubie: | |||
Zostaję przy panieńskim |
![]() ![]() ![]() ![]() |
45 | 18,83% |
Biorę powdójne |
58 | 24,27% |
Przechodzą na nazwisko męża |
131 | 54,81% |
Mąż przechodzi na moje nazwisko |
3 | 1,26% |
Oboje będziemy mieć podwójne |
2 | 0,84% |
Głosujący: 239. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
BAN stały
|
Dot.: Ankieta: nazwisko po ślubie
I samo Kaczoruk i samo Dobraniecka;-)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Podsumowanie: jak widać jednym się podobają podwójne nazwiska, a innym niektóre wydają się śmieszne/za długie, jednak to osobie noszonej ma się podobać. Reszcie nic do tego i mogą sobie debatować bo jeśli komuś się podoba połączenie to dla niego jest lepsze niż pozostanie z jednym nazwiskiem. Proste ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Konto usunięte
|
Odkupuję wątek bo temat u mnie na czasie
![]() Zastanawiam się aktualnie nad kwestią nazwiska po ślubie. Przyjęcie tylko nazwiska Tż nie wchodzi w grę, nie podoba mi się kompletnie ta tradycja, nazwisko to dla mnie część tożsamości. Zastanawiam się nad pozostaniem przy swoim a nazwiskiem podwójnym. Oboje mamy ładne nazwiska, ja krótsze on dłuższe razem to będzie brzmiało dobrze. Na początku byłam zdecydowana na pozostaniu przy swoim trochę z niechęci do papierkologii, trochę z przywiązania do nazwiska i niechęci do zmian. Ale teraz myślę, że może miło mieć podwójne i jakoś zaznaczyć ten fakt małżeństwa? plus w razie czego na poczcie itp nie musieć mieć kopii aktu małżeństwa w portfelu ![]() Tż jest to całkowicie obojętne, mówi, że uszanuje każdą moją decyzję bo to w końcu moje nazwisko. Niestety sam podwójnego nie chce, a to by mi się chyba najbardziej podobało Zastanawiam się tez jak będzie wyglądała kwestia praktyczna bo przed ślubem będziemy starali się o wizę turystyczną do USA a wyjazd chcielibyśmy zaplanować na ok 2 miesiące po. Czy jeśli dostałabym wizę na nazwisko panieńskie to jak by potem wyglądałą sytuację jeśli jechałabym z podwójnym? Ciężka sprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, skąd się bierze mit poczty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Konto usunięte
|
Hmm ja kiedys na nielegalu odbieralam awizo tz przedatawiajac sie jako zona i pan po obejrzeniu dowodu marudzil. Ale w koncu wydal
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
catwoman
|
Ja tez nie wiem. Na mojej dają tylko adresatowi za okazaniem dowodu tożsamości, a nie komuś z takim samym nazwiskiem kto twierdzi, ze jest czyimś małżonkiem. Sama nie zmieniłam i żyje ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 19:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Konto usunięte
|
przeciez napisalam i chyba dwukrotnie podkreslilam jako pzyklad i kwestie drugorzedna a tu od kilku postow tylko o tej nieszczesnej poczcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
Przecież na poczcie trzeba mieć pełnomocnictwo. Inna sprawa, że listonosz wydaje każdemu, kto otworzy drzwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie musiałam wymieniać dokumentów ani informować różnych urzędów o zmianie nazwiska i dowodu. Musiałabyś wymieć: dowód osobisty, paszport, prawo jazdy, zgłosić zmianę w pracy, u ubezpieczyciela, w banku, księgach wieczystych, OFE, u dostawców energii i wody ..... Nie wiem jak z urzędem skarbowym. Jak do tej pory nigdzie nie musiałam pokazywać dokumentu poświadczającego zawarcie związku małżeńskiego a jesteśmy parę lat po ślubie. Moim zdaniem - warto zostać przy własnym nazwisku. Dziecko - może mieć oba nazwiska. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Czemu zakładasz, że owo dziecko będzie chciało coś zmieniać? A przy kolejnych potomkach można dalej stosować system hiszpański, albo w ogóle już się tym nie przejmować, bo ludzie będą już inaczej podchodzić do sprawy. Świat się zmienia. Myśle, że powoli kobiety będą odchodzić od zmiany nazwisk. W wielu krajach się już tego nie prAktykuje. Moim zdaniem - całkiem słusznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że kobiety wreszcie przestaną przyjmować za oczywistość, że muszą zmienić nazwisko albo dodać drugie, bo facetowi jaja urwie jak tylko o zmianie swojego pomyśli.
Tradycja zmiany nazwiska przez kobietę ma obrzydliwe korzenie i nigdy mi przez myśl nie przeszło, że pozbędę swojego, a związek z kimś, kto nawet nie rozważy przyjęcia mojego nie wchodził w grę. Po ślubie wzięliśmy obydwoje podwójne i było to dla nas zupełnie naturalne. A dzieci same wybiorą, jeśli będzie potrzeba.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;82379681]ja zostałam przy własnym, głównie ze względu na "papierkologię".
Nie musiałam wymieniać dokumentów ani informować różnych urzędów o zmianie nazwiska i dowodu. Musiałabyś wymieć: dowód osobisty, paszport, prawo jazdy, zgłosić zmianę w pracy, u ubezpieczyciela, w banku, księgach wieczystych, OFE, u dostawców energii i wody ..... Nie wiem jak z urzędem skarbowym. Jak do tej pory nigdzie nie musiałam pokazywać dokumentu poświadczającego zawarcie związku małżeńskiego a jesteśmy parę lat po ślubie. Moim zdaniem - warto zostać przy własnym nazwisku. Dziecko - może mieć oba nazwiska.[/QUOTE] przyznam, ze trafiaja do mnie te argumenty. Do tego dochodzi tez to czy bym sie przyzwyczaila do ,,nowego- starego" nazwiska co do dziecka dla mnie zawsze oczywiste bylo to, ze bedzie nosic podwojne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Raczej można mieć tylko dwa nazwiska
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
Można mieć dwa, ale mówisz o perspektywie dekad, czort wie, jakie wtedy będą przepisy, gdzie te osoby będą mieszkać, jak będą do tej sprawy podchodzić. Pół wieku temu używało się jeszcze form -owa i -ówna, teraz to już zupełna abstrakcja.
Edytowane przez Rilla82 Czas edycji: 2018-03-23 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Nazwisko moje i tż brzmi podobnie... W sumie różni się 2 literami. Tak sobie pomyślałam, że zabawnie byłoby mieć oba! Ale nie wiem czy chciałabym być zabawna przez całe życie 😂 A z tym nie zmienianiem nazwiska to jestem trochę zaskoczona, nie wiedziałam że nie jest to konieczne. Ale chyba byłoby mi dziwnie nie zmienić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
catwoman
|
Ankieta: nazwisko po ślubie
Cytat:
Konieczność zmiany nazwiska...jeszcze tego by brakowało ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez luna_laula Czas edycji: 2018-09-20 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Przyczajenie
|
Jestem tradycjonalistką i uważam, że powinno się przyjąć nazwisko po mężu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
BAN stały
|
Dla mnie stwierdzenie "powinno się " nie jest równoznaczne z "Ja chcę "
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |||
catwoman
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i to jest właśnie słabe. Większość znajomych zmieniła nazwiska argumentując to w ten sposób- powinno się, tak robią wszyscy, to tradycja itd. A czy któraś to przemyślała? Moja babcia tez całe życie trzymała się rzeczy, które powinno się robić i ganiała między kuchnią a pralką :P Fajnie robić to co się chce i to świadomie, a nie tylko dlatego, ze inni tak robią ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Przyjęłam nazwisko męża. Tworzymy razem rodzinę i nie wyobrażam sobie innej opcji
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#240 |
Konto usunięte
|
Ja mam dylemat z jednej strony nie kocham swojego nazwiska, bo ma dużo polskich znaków, jest w miarę ostre i twarde + myślę być może o wyjeździe za granicę, ale czuję się z nim jakoś związana. Z drugiej, nazwisko TŻ jest takie proste,bez polskich znaków, łatwe do wymówienia dla obcokrajowców, no ale jakoś się z nim nie widzę, choć moje imię chyba lepiej by z nim, niż z moim panieńskim brzmiało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.