|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupuję robota kuchennego - co polecacie
Cytat:
O kude, jakiej pokrywy ![]() Muszę przegrzebać szafkę, może jakąś część schowałam tak skutecznie że o niej zapomniałam ![]() Dzięki, sprawdzę dziś czy mam takie w zestawie i jak mam to jak działa.
|
|
|
#212 |
|
Wtajemniczenie
|
aż spróbuję zrobić masło. akurat do muffinek się przyda. Z pokrywą misa wygląda tak:
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam takie. Nie wpadłam na pomysł żeby to wyjąć z szafki i założyć na misę. Mistrz techniki.
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czym chcecie robić masło orzechowe? Ja myślałam o robieniu samodzielnie marcepana, bo te kupne to sam cukier, ale mam problem czym to ładnie "zmielić". W młynku żarnowym pewnie by się pokleiło i zapchało po minucie.
|
|
|
#215 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Najlepiej założyć na koniec jak już mamy założoną misę i opuszczone ramię z końcówką do mieszania
Edytowane przez anka1897 Czas edycji: 2015-09-22 o 12:01 |
||
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maslo orzechowe kupne nie jest zle, by w domu je robic, ale wlasnie myslalam, ze takie ciezsze rzeczy do zmielenia udzwignie robot planetarny, a z tego co widze to w tej misie w ogole nic sie nie blenduje. |
|
|
|
|
|
#217 |
|
Konto usunięte
|
Moze Vorwerk ☠☠☠☠☠☠☠☠☠ was zaspokoi
---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- te iksy to termo..cos tam |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to są nadal za duże kawałki. Kiedyś robiłam marcepan, zgodnie z babcinym przepisem "mieli" się to na drobnej tarce trzy razy, ale to są też za duże kawałki, i masa nie jest jak dla mnie wystarczająco "kremowa".
|
|
#219 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie to są? Bo chyba nie w Polsce?
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
Hej, polecicie mi z doświadczenia jakiś konkretny model?
Główne założenia to: - mocny blender (koktajle z twardych warzyw, masło orzechowe etc.) - jakieś haki czy coś w ten deseń do wyrabiania ciasta na chleb - elementy nadające się do mycia w zmywarce (jeszcze co prawda nie mamy, ale planujemy ) i ogólnie łatwość mycia (mamy teraz taki ręczny mikser zelmera i jak robię chleb to mnóstwo ciasta dostaje mi się w dziurki od mocowania łopatek i jasny szlag trafia mnie kiedy trzeba to wydłubywać... dlatego chciałabym sprzęt, który sobie stoi na stałe w kuchni na blacie, można szybko użyć, przepłukać czy coś i gotowe )- raczej stal nierdzewna niż plastyk, w każdym razie coś porządnego cenowo gdzieś 400-700 zł Przychodzi wam coś fajnego na myśl ?
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
Zamowilismy w koncu kitchenaid classic ten najtanszy za 300 euro. A oprocz tego blender philips w promocji za 29 euro ( normalnie kosztuje 79). Jak przyjdzie KA to napisze jak wrazenia.
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Popatrz na podstawowe modele z Boscha bez dodatków do rozdrabniania na pewno znajdzie coś w podanej cenie. Mimo że nie jest to stał nierdzewna nie sprawia wrażenia tandetnego wykonania. Wszystkie części można myć w zmywarce. Robot ma moc 900W i radzi sobie z wyrabianiem ciasta na chleb i innych cięższych. Jeśli bardzo zależy Ci na stali nierdzewnej (robota nie części) musisz przygotować się na wydatek pow. 1000 zł. Zerknij na roboty Keenwood bo one wykonane są ze stali. Te estetyczniejsze to wydatek rzędu 1500 złotych. Rena super, że w końcu się zdwcydowaliscie. Gdyby u nas KA były w takich cenach też byśmy go rozważali. |
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ktory model KA dokladnie? Kurcze u mnie najtanszy jest za 380 funtow. Dlatego chyba zdecyduje sie na reczny KA ktory jest za "jedyne" 95 I mniej miejsca zajmuje. Napisz koniecznie wrazenia.
|
|
|
|
|
|
#228 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
http://www.amazon.fr/Kitchenaid-5K45.../dp/B0000C2K2H Edytowane przez kaledonia Czas edycji: 2015-11-01 o 12:53 |
|
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba ten model ostatecznie http://www.darty.com/nav/achat/petit...5k45ssewh.html
Napisze na 100% jak dojdzie przesylka, bo nie uczylam sie na pamiec nr modelu. W kazdym razie jest tylko hak do ciezkiego ciasta, mieszadlo do ubijania bialek oraz lopatka do kremow. |
|
|
|
|
#230 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Na poczatku witam, bo to pierwszy moj post w tym dziale
. Mam takie pytanie do posiadaczek kitchenaida. Czy ktoras z Was miala problemy z metalowa maszynka do miesa? Ja mam potworne, rybe wedzona zmieli, ale z surowym miesem musze sie tak uszarpac jak glupia. Ostrzenie nozyka i sitek pomoze? |
|
|
|
|
#231 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam ale żadnych problemów z maszynką nie mam a często robię swoje kiełbasy. Może coś źle składasz?
|
|
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszedl do nas KitchenAid Classic model 5K45SS. Na razie obczajam obsluge. Czy moge nim zrobic krem do tiramisu znaczy sie mascarpone zoltka i cukier? Na jakiej predkosci? Jak robilam zwyklym blenderem to wychodzilo zbyt plynne a chce konsystencje kremowa. Taka mi dotychczas wychodzila tylko recznie. No ale to ma ulatwiac zycie.
|
|
|
|
|
#233 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie przymierzam się do kupna robota kuchennego w cenie do 1000 zł i jakoś nie mogę się ostatecznie zdecydować
. Chciałabym żeby był po trochu do wszystkiego, tzn:
, ale nie są to najważniejsze funkcje.Do tej pory znalazłam: http://www.neonet.pl/kenwood_km287.html i http://www.neonet.pl/bosch_mum_54251.html Możecie doradzić, w który z tych sprzętów najlepiej zainwestować, albo może macie jakieś ciekawsze propozycje?
|
|
|
|
|
#234 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Zobacz, który na żywo się bardziej podoba. Kenwood ma lepszy i droższy model, bardziej solidny, a ten to taki plastik fantastik. Miska niby duża, ale ramie tak dziwnie zamontowane, że nurkuje w niej i przez to pojemność ma jakieś 3/4 tego co deklaruje producent. Przy większych obrotach lata po stole kuchennym (co nie ma miejsca przy robotach z bloku aluminiowego). Ja jestem przeciwna kupowaniu wszystkiego w jednym, bo jak padnie silnik to na co się zda maszynka do mielenia mięsa ![]() Jeśli często pieczesz chleb/ zagniatasz ciasto na pizzę to odłożyłabym na lepszy sprzęt. To jest dobry sprzęt dla mego taty co 2 razy na rok ciasto piecze, nie używa tarcz do siekania, bo nie chce się mu myć tego. Do blendowania zupy na krem lepiej sprawdza się u mnie blender ręczny, kielichowy faktycznie tylko smoothie, także jednego sprzętu wszystkomającego raczej kupisz. |
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam model mum 54251 zakupiony ---> http://www.oleole.pl/roboty-wieloczy...mum54251.bhtml (cena trochę niższa)Dla moich potrzeb - dużo ciast piekę oraz chleb 3 razy w tygodniu. Robot jak najbardziej daje radę, nie słychać aby praca sprawiała mu trudności, nawet przy podwójnej porcji na pizzę. Podczas pracy jest stabilny, nie przesuwa się po blacie. Nie oczekujmy, że będzie bardzo cichy bo taki nie jest, ale poziomem hałasu na pewno nie przebija zwykłych mikserów (opinia osoby postronnej). Bardzo dobrze ubija masy kremowe, są mega puszyste (po pierwszej byłam w szoku, samej nigdy nie udało mi się tak ubić). Wyciskarki do cytrusów używam bardzo często, miąższ nie przedostaje się do soku (czasem w małych ilościach), owoce po zakończonej pracy są suche w środku oraz maksymalnie "wykorzystane". Maszynki do mięsa jeszcze nie próbowałam. Końcówki do tarcia/siekania sprawdzają się przy większej ilości produktów (albo ja jestem zbyt leniwa). mnie do Boscha przekonał jego wygląd, nie prezentuje się tandetnie jak niektóre roboty z niższej półki cenowej. Na poprzedniej stronie powinny być zdjęcia robota, dodatków które dodawałam. |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
chociaż jak na samym początku popatrzyłam na któryś model w sklepie, to właśnie mi się wydał też trochę tandetnie plastikowy, ale z kolei na wydanie 3 tysięcy na robota nie każdego stać. Tylko ciekawi mnie czy ta "kostkarka" do warzyw pokroi też surowe warzywa i czy ma jakąś regulację wielkości kostki? Kaledonia, piszesz że do wszystkiego robota nie ma. Pewnie masz rację, ale chodzi o uniknięcie zastawienia kuchni sprzętami używanymi 2 razy w roku
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#238 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Mój też nie z tych za 3tysiące, 3lata już daje radę, ale ja ciast nie piekę, chleba też nie, tylko od czasu do czasu jakaś surówka czy koktail. |
|
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisze pierwsze wrazenia na temat KA. Dzis upieklam pierwszy chleb w zyciu i ... wyszedl. Wyrabialam hakiem na pierwszej predkosci. Maka polrazowa (semi complet), drozdze w proszku specjalne do pieczenia chleba (tu we Francji jest moda na pieczenie chleba), woda z kranu podgrzalam w mikrofali na 30s. Zagniatlam w KA ok. 15 min. Hak nie zebral calej maki z misy i musialam domieszac recznie. Czy to oznacza ze trzeba podregulowac robota i jesli tak to jak? Krem tiramisu dobrze wymieszal (tez pierwsza predkosc). Ciasto ucierane miesza ale szalu nie ma. Planuje majonez domowy, pierogi oraz nalesniki w tym mieszac. |
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wypowiedź sprzed dwóch lat, ale spróbuję.. ![]() Pozdrawiam
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.

) i ogólnie łatwość mycia (mamy teraz taki ręczny mikser zelmera i jak robię chleb to mnóstwo ciasta dostaje mi się w dziurki od mocowania łopatek i jasny szlag trafia mnie kiedy trzeba to wydłubywać... dlatego chciałabym sprzęt, który sobie stoi na stałe w kuchni na blacie, można szybko użyć, przepłukać czy coś i gotowe 

, ale nie są to najważniejsze funkcje.